BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Ogos 19, 2009
Cerpen : Akhirnya, Dia juga lelaki itu
Nama Pena : hazomey

"Find a guy who called you beautiful instead of hot,
Who call you back when you hang up with him,
Who will lie under the stars and listen to your heartbeat,
Or will stay awake just to watch you sleep,
Wait for a boy who kisses ur forehead,
Who want to show you off to the world when you are in meets,
Who hold your hands in front of his friends,
Who think you are just as pretty without make up on,
One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have you.
The one who turns to his friends and say …"that’s her…" :)
***************************

"beruntungnya dia, dapat belahan jiwa yang hensem,kaya,baik hati,and yang paling aku salute setia dengan dia…her life is so perfect…"

"belahan jiwa???"

"husband or suami, sorry ayat skema pulak…"

"hehehe…kelakar la ko ni,dah jodoh dia,sejak azali sebelum dia di lahirkan lagi dah tersurat yang dia akan dapat jodoh patern macam tu,so what??? jangan la kata kat aku yang ko tengah jelezzz…"

"helloo…sory sikit ok, aku cuma terfikir kalau aku ada takdir dan nasib yang sama dengan dia mesti berbaloi hidup aku kan???"

" yes of cores lah,tapi ko kena ingat yang takdir semua orang tak sama.Kita hanya boleh berusaha, tapi at the rest of the time kita kena pasrah pada takdir.. Dan kena ingat bukan semua yang kita nak dalam hidup ni akan kita dapatkan.Life is not as simple as that.."

"iyolah makcik, aku cuma angankan je and kalau boleh aku nak yang terbaik,tapi semua dah ditentukan,bagi aku, aku akan berusaha sedaya upaya dan yang selebihnya aku berserah pada tuhan.."

"that’s my friend…"

***********************

"Rita tunggu jap…"

Adoyai ape lagi la mamat ni nak, bosan betul, dalam ofis meja aku menghadap meja dia, ingatkan lunch time macam ni bolehlah tengok muka orang lain,tapi muka ni jugak yang datang,nasib..nasib..

"nak apa Fizi???"

"keluar makan ek???"

"hhmmm…yup…"

Soalan yang paling aku tak suka.. Macam tak tau yang time sekarang ni time makan, lagi mau tanya,salahkah aku seandainya aku merasakan sesuatu yang membuatkan aku untuk menghamburkan perkataan yang kurang enak pada mamat seperti nama yang di atas???

Jangan Rita tak baik buat anak orang macam tu..
Betullah, astaghafirullahalazim…

"minah senget sorang tu mana???"

"hhmmm???"

"sorry…Sheila mana aku tak nampak pun dia ke hulu kehilir hari ni…"

"dia MC, gi klinik, sakit gigi.."

"owh..patutlah aku rasa hidup aku macam aman sejahtera je hari ni..hehehe…"

"apsal pulak..dia menghuru -harakan hidup ko ke selama ni, bukan ko ke yang selalu menghuru- harakan hidup dia and semua staff kat office tu???"

"tak ade lah secara direct tapi secara halusnya ada…"

"what do you mean???"

Dengan mata yang terbuntang sangat-sangat dan sikit je lagi nak terjatuh (fuh.. ayat menipu kuikuikui..) aku memandang Fizi minta penjelasan…

"jangan la pandang aku macam tu, serius aku takot ni…" Hahaha bendul betullah mamat ni..Fizi, Fizi..

"tak de la maksud aku secara batinnya dia memang menyeksa aku.."

"pasal ape pulak, aku tak paham…"

"pasalnya dengan ulang alik - ulang alik terkedek-kedek hari-hari depan meja aku buat kepala aku pening ko tau tak.."

"la sebab tu jer..aku tak rasa pening pun.."

"sebab ko tu lawan mengumpat dia, memang la ko tak pening, ko lagi suka dia lepak kat meja ko kan boleh bergosip-gosip…"

"hello…cakap elok-elok sikit ek…"

"hello ..hello.. balai polis,eh bukan balai bomba ek..hahaha!!!"

"bongok..setan pendek.."

"Rita tunggu la aku gurau jer woi!!!"

Tiap-tiap hari aku memang kena menghadap si Fizi ni sebab dia office mate aku @ jiran meja aku..nak tak nak aku terpaksalah menghadap dia hari-hari walau pun aku berisiko yang sangat tinggi akan disakat kaw-kaw oleh dia..Sebab dia memang dilahirkan sebagai seorang ‘bad guy’.. huhuhu.. what a life..Kalau nak di hitung-hitung dan di timbang-timbang si Fizi ni memanglah seorang lelaki yang sangat ‘femes’ kerana dia di lahirkan memiliki pakej yang lengkap iaitu rupa paras yang menawan oopsss… sory aku ulangi rupa paras yang kacak dan sangat tampan,(agaknya mak dia selalu baca surah yusuf masa mengandungkan dia dulu kot,agaknye lah..) tubuh badan yang gagah perkasa,senyuman yang manis sebab ada lesung pipit kat pipi sebelah kanan,berkulit putih kuning ,yang paling sweet ada tahi lalat kat dagu memang ‘perfect’ lah sebagai seorang lelaki yang menjadi kegilaan ramai wanita.Tetapi setiap ciptaan Tuhan tu ada kelebihan dan ada kekurangan,si Fizi ni kekurangan ketinggian, hahaha!!! senang cakap pendek hahaha!!! (gelak besar) tapi he’s still cute by the way hehe…satu sikap dia yang membuatkan para gadis berfikir sejuta kali sebelum merapatkan diri dengan dia adalah kerana…jahat dan nakalnya dia..tak ada perasaan punya manusia.Dia akan cakap apa sahaja yang dia suka and of ‘corse’lah dia akan buat ‘whatever’ yang dia suka tak kira walau dimana sahaja beliau berada..huhuhu..malas aku nak cerita..

**********************
"bodoh betullah si Fizi tu,dia yang langgar aku tapi aku yang di marah balik.Ada ke dia kata mata aku letak kat bontot,kalau nak diikutkan aku ni yang patut mengamuk sakan, dah lah belum sarapan,aku ingat nak minumlah tadi tapi tumpah pulak airnya,dah tu tumpahnya kat baju aku habis basah melekit lagi..eee…geram betullah…"

Ah sudah menangis pulak si Sheila ni.Macam-macam hal la.Fizi ni pun satu perangai cam hantu, tak ada hati perut langsung.Tak boleh dibiarkan ni,karang tak pasal-pasal banjir pulak office ni..

"Fizi!! Ko buat apa kat Sheila tadi ha???!!"

"mana ada aku buat apa-apa.."

"habis tu kenapa dia nangis tu.. ko marahkan dia??dahlah baju dia habis basah lencun ko maki pulak dia lagi.jangan kata nak mintak maaf nak tolong bersihkan baju dia pun tak,teruk la ko ni..??"

"alah bukannya banyak sangat pun kejap lagi kering lah.."

"Fizi,ko ni memang tak ada perasaan tau tak..aku dah tak larat nak marah kat ko,kalau aku marah pun ko tetap macam tu jugak.Sekarang ni aku mintak ko tolonglah mintak maaf kat Sheila tu.Aku tak kira dengan apa cara sekalipun,ko dengar tak??!!!"

"hhmmm…lalala…whatever…"

"bongokk…"

Dia boleh senyum lagi tu.Sakit betul hati aku.Aku dah tak tahu nak buat mcam mana lagi.Rasanya aku tak mampu nak uruskan budak Fizi tu lagi.Aku belum pernah jumpa manusia yang hati batu macam dia tu.Kalau tak menyakitkan hati orang jangan panggil dia UMAR DARIUS HAFIZI..
Tapi tak lama lepas tu si Sheila terkedek-kedek datang kat meja aku sambil tersengih-sengih, macam lawa sangat sengih dia tu sambil bagitau kat aku yang si Fizi dah ganti baju dia yang basah dengan baju baru.Walaupun Fizi tak mintak maaf tapi si Sheila ‘consider’ la yang menggantikan baju dia dengan baju baru sebagai tanda maaf dari Fizi.Lantak koranglah janji korang tak bising and bergaduh cukup.

"aku pelik lah Rita.."

"apa yang peliknya ko ni??"

"aku pelik dalam ramai-ramai staff kat sini just ko sorang je yang berani marah and tegur Fizi tu,and yang lagi pelik dia ikut je pulak cakap ko.Apa ko dah buat kat dia?ko mandrem dia ekk???"

"pale lutut ko.Bukan Rita tau nak buat keje-keje macam tu.Mana aku tau,aku try je suruh kalau nak ikut ikutlah,mana nak tau pulak kalau dia nak je ikut cakap aku"

"aku cakap ni ko jangan marah pulak tau.."

"hhmm…nak merepeklah tu.."

"hehehe…aku rasa dia ada hati kat ko lah"

"isshhh…simpang malaikat 44 huhuhu.."

"hehehe…"

Sambil aku merehatkan diri selepas penat bekerja tiba-tiba ternyiang-nyiang balik apa yang Sheila cakap petang tadi.Ahh mustahillah ‘setan pendek’ tu ade hati kat aku.Rasanya kalau dia ada hati kat aku mesti adalah antara fius-fius dalam kepala otak dia yang dah terbakar kuikuikui…tak baik tau cakap dia macam tu,walaupun perangai dia begitu tapi dia baik dengan aku..hhmmm…baik ke..rasanya dengan aku sorang je dengan orang lain hampeh…aahh sudah pesal pulak la si Fizi tu boleh masuk dalam angan aku.. Lebih baik aku turun join family aku tengok tv daripada layan perasan yang ntah hape-hape ni..

************************

"uikkksss…relax nampak,bukan keje ko melambak-lambak ke hari ni…"

"hai sayang..dah sarapan ke.."

"oit!!! aku tanya lain ko jawab lain,memang spesis tak faham bahasa.."

"hehe..ko baru tahu ke aku tak faham bahasa.."

"menyampah betul…"

"hahaha…"

Aku sebenarnya nak pergi copy invoice-invoice yang melambak-lambak ni,yang aku gatal mulut sangat tegur si Fizi tu buat ape kan dah ‘free- free’ je sakit hati..huhuhu..eh,si Aizat ni buat ape pulak tu,bukan sekarang ni sepatutnya dia kena siapkan akaun.Copy - meng’opy’ ni bukan kerja dia..

"hai Aizat..ko copy ape tu,banyaknya.."

"hhmm..ni bukan kerja aku waaa…" Ahh... sudah anak manja sorang ni pehal pulak..

"oitt…ko ni pehal.."

"Fizi dia suruh aku copy semua ni..ada 7 fail and then setiap fail ada 10 fail yang lain,bila nak habis..macam mana aku nak siapkan kerja aku yang melambak -lambak tu…"

"dia suruh ko buat berapa copy??"

"setiap satu ni dia suruh buat 10 copy.."

"haa???hilang akal apa..tak munasabah langsung.Berapa yang ko dah siapkan??"

"baru 3 fail..aku dah penat sangat ni.."

"dah lah tu tinggalkan je,pegi siapkan kerja ko.."

"tak pela Rita sikit je lagi ni,karang aku tak buat mau mengamuk budak pendek tu..Aku takot kalau kena sembur dengan dia kejap lagi..Ada jugak aku tak dapat keluar lunch tengahari nanti..Biarlah aku buat sikit je lagi,nanti siaplah.."

Hhmmm…patutlah duduk relax je tadi rupanya dia suruh mamat ‘blur’ ni buat keja dia memang tak patut betullah si Fizi ni.

"Aizat aku nak guna sekejap bleh..aku nak ‘copy’ invoice ni kejap,bos nak ‘urgent’ la.."

"ok,gunalah.."

"thanks.."

Amboi senang hati betul setan pendek ni.Kerja dia suruh orang lain buat yang dia senang lenang layan YM kat situ..Ceh..memang nak kena dia ni..

"Assalammualaikum…"

"Waalaikumsalam…nak ape ha…aii bos..hehehe.."

"amboi YM dengan siapa tu???asyik nampak, seronok bersembang ye, ape cerita??"

"eh bos tak ade lah bos..saya…."

"saya ape!!!amboi keja sendiri suruh orang buat,habis tu kerja orang siapa pulak yang nak buat??sekarang saya nak awak pergi buat kerja awak yang melambak-lambak tu ‘and then’ serahkan pada saya hari ni juga sebelum balik..kalau tak siap awak jangan balik faham!!"

"faham bos.."

Hahaha …padan muka \'setan pendek\' tu kena marah denga bos,itu je ubat yang padan dengan dia,kalau aku yang cakap ‘of course’ lah dia takkan dengar punya..rasakan Fizi,aku bukan dengki tapi aku kesian dengan mamat ‘blur’ tu selalu kena buli dengan ko…sorryyy ekkk…

***************************

Esoknya…

"ooiittt!!!! Siapa yang berani mengadu kat bos semalam yang aku tak buat kerja haa!!! Owh sekarang dah pandai mangadu kat bos pulak..kalau aku dapat siapa yang mengadu kat bos semalam tu aku tau lah ape yang aku nak buat,berani betul pergi mengadu kat bos..tak pasal-pasal aku kena dengan orang tua tu semalam,sekarang bagitau kat aku cepat!!!siapa yang mengadu kat bos semalam!!!"

Alamak setan pendek tu dah mengamuk sakan..habislah..kalau dia tau aku yang mengadu semalam apa lah yang dia nak buat, mesti kaw- kaw punya lah dia kenakan aku kejap lagi..lalala..pasrah je la..

"cakaplah cepat siapa punya kerja ,apasal korang semua senyap,takot haaa !!!ataupun korang nak aku terbalikkan ofis ni hari ni haa!!!!!!"

"aku yang report nape???"

"ko????...."

Ah sudah mana pulak dia nak pergi,tadi beria- ia sangat nak kenakan balik siapa yang berani mangadu kat bos semalam,ni dia boleh blah macam tu jer pulak..hairan- hairan..apa kena dengan dia ni,nak kata tersampuk lain sangat pulak cirri-cirinya,nak kata demam panas tak Nampak pulak tanda-tandanya,nak kata kena sawan jauh sekali…hishhh…pening kepala aku dengan perangai dia ni..

"apasal mamat tu blah macam tu je??"

"entah...." Pelik betul mamat tu, ah lantak dia lah, janji dia tak kecoh kan office ni cukup…

Tengahari tu…

"hai Fizi,sorang je,boleh aku join ko lunch.."

"eh Rita..duduklah.."

"thanks, ko ni sihat dan ok ke hari ni??"

"ok je nape??"

"tak de ape..saja tanya..aku ingat ko nak kenakan aku kaw kaw tadi.."

"emm..kalau ikutkan hati aku memang lah aku nak kenakan,tapi kalau orang lain yang report, ni ko yang mengaku ko yang ngadu kat bos semalam, tiba-tiba aku rasa cam…ntahlah..rasa cam…argh…pape je lah aku tak tahu aku rasa ape.."

"aikk..tak tahu??pelik la ko ni..nape ko blah cam tu je tadi"

"entah tiba- tiba pulak aku rasa macam aku tak ada mood nak balas dendam so aku blah la…"

"iye ke macam tu..macam tak percaya je,mana pergi ego dan panas baran ko yang tinggi tu,tetiba je cool macam tu,budak- budak kat ofis semua heran ko tau tak.."

"ah,dah lah aku tak nak dengar lagi,atau ko memang nak kena dengan aku,ko nak ke aku balas and kenakan ko kaw- kaw.."

"ala ko nak kenakan aku kaw kaw ke..janganlah ,ko sayang kat aku kan.."

"perasan nak mapus…"

"iye ke..tu apesal ‘blushing’ lak tu.."

"pale otak ko mana ada aku ‘blushing’.."

"haaa… tu ‘blushing’ tu ala-ala comei nya dia ‘blushing’..hahaha.."

"oit,ko boleh diam tak?? aku sumbat mulut ko dengan ayam goreng ni baru ko tau.."

"ala -ala jangan la marah aku gurau jer…"

"dah, dah makan cepat.."

"orait bos…hehehe…"

"Rita…!!!"

"hehehe…sorryyy…"

************************

Aku balik hari tu dengan penuh rasa hairan dan aneh dalam hati memikirkan tentang Fizi sepanjang hari tu..apa yang tak kena dan apa yang dah merasuk ‘setan pendek’ tu pun aku tak tahu.Sepanjang hari tu dia diam je dan yang paling pelik dia khusyuk buat semua kerja dia..Itulah yang paling menghairankan aku…harap- harap lamalah perubahannya tu,jangan hangat-hangat taik itik jer.. Fizi, Fizi macam- macam perangailah dia tu..Lantak dia lah, nasib baik esok hari minggu so cuti lah aku dari mengadap semua masalah manusia dalam ofis tu yahoooo!!!

"tut tut.."

"opocot terkejut aku,sapa pulak yang berani sms aku malam- malam ni.."

Haaa…UMAR DARIUS HAFIZI..jeng jeng jeng..pehal pulak mamat ni, selama ni tak pernah pun bagi message kat aku,selalu kalau ada apa- apa hal dia telefon je..kan aku dah kata ada antara fius dalam kepala dia yang dah putus ni..kompom..apa –apa hal pun balas dulu message dia, nanti dia kata aku sombong lak kan,jatuh lah saham i hehehe…

"yup Fizi ade ape hal ko message aku memalam nih..?"

"saja je aku nak kacau ko tak boleh ker??"

"Cukup- cukup lah siang hari je ko kacau aku jangan la bawa ke malam pulak,tak larat aku tau tak.."

"hehehe…"

"ni pehal pulak ko gelak ni, aku tak buat lawak tau.."

"ko ni Rita,aku ingat bila face to face je ko kuat membebel dalam message pun sama jugak huhuhu.."

"ceh..ko kalau setakat message nak kutuk aku baik ko simpan je kredit ko tu..."

"hehehe.,.ala Rita jangan lah marah..ni sebenarnya nak tanya ko ni.."

"ha..tanyalah ape ko nak tanya.."

"hhmm…esok hari ahad kan hahaha.."

"woit malaun ko nak main- main kan aku ek..ko dah tak reti tengok kelendar ke,memang la esok ahad takkan jumaat pulak.."

"hahaha..aku taulah,aku saja jer,sebenarnya aku nak cakap benda lain,actually aku nak ajak ko keluar jalan- jalan esok ko nak tak???"
Sah sesangatlah yang wayar dan segala fius dalam kepala otak mamat ni dah putus.Dia ajak aku keluar pulak dah…apa aku nak jawab ni…

" ooitt Rita!!! pesal lama sangat ko nak balas,ko nak keluar ke tak nak,kalau nak kata nak, tu pun payah ke,lembap betullah…"
Ceh sempat lagi dia kutuk aku tu,karang aku tak nak keluar dengan ko baru ko tau..

"eleh ko ni pendek, kasar betullah,ko kalau cakap sopan-sopan sket dengan aku tak boleh ekk..ok lah ko nak jumpa aku kat mana sok.."

"orait,bagus..macam ni la..aku tunggu ko kat taman pukul 4.30 petang bukan pagi tau tak..jangan lambat lak.."

"okeh roger bongok..."

Ceh ingatkan nak ambik aku ke,haram..memang takde perasaan, tak romantik langsung..eh nape lak dia nak romantik dengan aku pulak, bukannya aku ada apa- apa dengan dia ,betul tak..hehehe..ooppsss terlebih sudah lalala…

**********************

Petang tu macam yang di janjikan aku tunggu dia kat taman.ingatkan dia dah sampai rupanya…haram.. memang tak boleh pakai bertullah mamat ni.Petang tu aku pakai dress warna pink yang aku beru beli dua hari lepas.rasa macam comel pulak hehehe..Entah kenapa kau rasa nak pakai baju baru pulak..Dengan make up yang tipis,hand bag kecik kaler putih dan sandal nipis kaler pink , aku tunggulah mamat sengal tu kat salah satu kerusi yang ada kat taman tu..belum sem pat lagi aku nak mengelamun aku dah terdengar suara mamat sengal tu menyanyi kat belakang aku..ceh… tabiat yang tak boleh nak di tinggalkan,cukup lah kat ofis jer ko nyanyi -nyanyi macam tu, kat tempat awam ni tak payah lah bawak pe’el yang sama,buat malu aku jer, kalau suara tu sedap tak pe jugak..

"hai sayang dah lama sampai.."

"dah 2 tahun aku tercongok kat sini tau tak.."

"hahaha..kira ok lah tu,next time aku buat ko tunggu sampai tiga tahun ok tak??? hahahaha.."

"hahaha..lawak sangat la tu..ni pehal ajak aku keluar,tak penah- penah pun selama ni.."

"selama ni tak penah sebab aku busy ari ni aku ajak la sebab aku tak busy.."

"ceh.. sebelum ni busy sangat sebab keluar dengan pompuan lain la ek.."

"eh !! pehal lak..muka suci murni macam ni bukan ‘play boy’ tau.Memanglah aku ni hensem tapi aku tak menggunakan ke’henseman’ yang aku ada ni untuk main-mainkan pompuan..haa..bukan setakat muka je suci murni hati aku ni pun bersih bersinar dan of course lah suci murni ko tau tak..Ingat aku ape.."

"eemm…yelah tu.."

"ko tak percaya?? Tak percaya sudah.."

"eleh merajuk pulak..ye la -ye la aku buat-buat percaya huhuhu..oit!!! cakap la pebenda ko nak bagitau aku tu.."

"tak ade ape, aku saja je ajak ko keluar sebab aku boring dok kat rumah,member semua balik kampung, so aku sunyilah tu pasal aku ajak ko keluar..nak lepaskan tension ‘n’ boring.."

Menyirap betul darah aku dengan mamat sengal ni,ajak aku keluar just sebab dia boring..agak kurang hajar alasan yang dia bagi tu..

"kalau setakat nak aku temankan ko layan boring ko, aku rasa lebih baik aku balik dulu..ko layanlah perasaan ko sorang-sorang,ada lagi banyak benda yang berfaedah boleh aku buat dari temankan ko layan blues ko tuh.."

"eh- eh Rita..nak balik ke.."

"eemmm…" tau pun takot padan muka..

"ok lah, kalau nak balik jalan elok- elok tau..."

Macam tu je.Sakit betul hati aku..Bengong betullah Fizi ni.Kaw- kaw dia kenakan aku arini,lain kali kalau dia ajak aku keluar lagi memang aku tak hingin pergi…menyusahkan aku betullah ,eee…geram betul lah…setan pendeekkk!!!

"aii cik adik tak balik lagi ker..??"

"Huhh..suka ati aku la nak balik ke tak ko sibuk pesal.."

"uikk!!! garangnya sayang abang ni,takot i tau.."

"ko boleh berambos tak,sakit betul hati aku tengok muka ko ni.."

"hehehe..Rita tunggulah kejap.aku mintak maaf ok.Aku main- main je tadi, yang ko ’ touching’ sangat pesal..ko ingat aku ni zalim sangat ke nak buat macam tu kat ko.."

"abis tu..tadi ko buat jugak kan.."

"ala… i’m sorry ok..aku gurau je.."

"gurau kepala otak ko macam tu..sakit ati aku ko tau tak.."

"Rita aku sebenarnya nak cakap sesuatu kat ko tapi aku takot n segan la…"

"kalo setakat ko nak merapu dengan aku n main-main macam tadi baik ko tutup mulut ko tu,aku tak sudi nak dengar…"

"Rita aku dah jatuh cinta kat ko.."

Uuiokksss.betul kea apa yang aku dengar ni, terus terkedu dan tergamam aku kat situ.Perlahan- lahan aku toleh and pandang mata dia..Slowly dia ulang balik apa yang dia baru cakap tadi..

"Rita aku jujur dengan ko, aku cintakan ko..aku nak tau ko ada rasa yang sama tak dengan aku..??"

"aku balik dululah,ko ni memang sengal la arini,ko terlebih makan ubat ekk..kesian kat ko,apa kata ko balik rumah and then rehat ke tidur ke biar kurang sket overdose tu,esok jangan lupa masuk ofiss.."

Aku still rasa macam kat awang- awangan..tak percaya betul,tiba-tiba dia sergah aku ..

"Rita!!ko ni faham tak ape yang aku cakap,aku tak main-main lah...."

"aku ni tengah terkejut tau tak.. Ko tiba-tiba cakap macam tu antara percaya dan tak je..ko ni tak sihat ke??"

"Rita aku tau dan aku dah jangka yang ko akan terkejut bila aku cakap macam ni,tapi apa yang aku tahu apa yang aku cakap tadi memang lahir dari hati aku yang ikhlas dan sejujur- jujurnya.Dah lama aku suka kat ko tapi aku tak tahu nak cakap macam mana dengan ko.Lagi pulak ko dah tengok segala perangai buruk aku,so aku rasa ko mesti tak nak terima aku.Aku dah cuba buang jauh- jauh rasa cinta aku pada ko, tapi makin lama aku cuba nak buang makin dekat dia datang balik dan makin tebal rasa tu.Lastly aku rasa aku dah tak boleh nak simpan lagi rasa pelik tu,so hari ni aku tawakkal je, kalau ko terima alhamdullillah tapi kalau ko reject aku pasrah je.."

"ko serius dengan apa yang ko cakap ni Fizi??"

"yup.."

"Fizi,pada pandangan mata aku ko ni taklah teruk sangat cuma ko ni degil dan suka buat kacau..suka buat orang lain sakit hati.. "

"ala..aku dah tak boleh nak ubahlah perangai aku,aku suka kacau or sakat orang, bagi aku benda tu semua menghiburkan aku..tapi sesakat-sakat dan sekacau-kacau aku pun tak ada lah sampai mencederakan atau menyiksa orang betul tak.."

"hhmm…betul lah tu..ko tak fikir yang orang-orang tu tersiksa batinnya menengok perangai ko..apa-apa hal pun ko bagi aku masa untuk fikir masak-masak boleh??"

"fikirlah and ambiklah masa aku tak paksa..pikirlah masak-masak aku tunggu..tapi kalau boleh jangan lah
lama-lama sangat.."

************************

Genap seminggu lepas peristiwa kat taman aritu.

Fizi tetap dengan perangainya yang macam dulu tapi ada kemajuan sikit bab kerja,sekarang ni dia dah lebih rajin dan semua kerja dia buat sendiri,dah tak buli si Aizat lagi..Tentang apa yang Fizi cakap dulu aku dah fikirkan.Aku ada jugak tanya pendapat orang,tapi banyak yang hampehh..semuanya memberikan reaksi negatif bila aku kata yang Fizi suka dekat aku..Bukannya membantu, menambahkan pening kepala aku lagi adalah..so aku pun talifonlah mak aku dekat kampung tanya pendapat dia pulak.Selalunya kalau aku ikut advise dia hidup aku akan cemerlang,gemilang dan terbilang hehehe..Masa aku sembang-sembang dengan mak aku, dia cakap aku boleh bagi si Fizi ni peluang,mungkin perangai dia boleh berubah sikit demi sikit..mak aku kata bukan semua orang dalam dunia ni sempurna tapi setiap orang boleh berusaha untuk jadi manusia yang lebih baik dari dulu.Mak aku pun ada jugak \'sound\', dia kata aku ni pun kadang-kadang senget jugak tak \'perferct\' so jangan nak pandang rendah pada orang lain..Dengan berbekalkan \'advise\' dan doa yang mak aku bagi aku berterus-terang dengan Fizi yang aku boleh terima dia apa adanya.Kalau korang dapat tengok reaksi dia menerima keputusan aku tu, mesti korang gelak sakan sebab … UMAR DARIUS HAFIZI yang selama ni hanya tahu buat orang menangis,tetapi hari tu aku telah berjaya tengok air mata dia,dari situ aku tahu yang dia betul-betul ikhlas cintakan aku.

"wei!!!aku tak mintak ko bagi aku duit banyak-banyak,aku pun tak mintak ko bawa aku jalan-jalan naik kereta besar,aku lagilah tak mintak ko belanja aku shoping atau makan kat tempat mewah-mewah sebab aku tau ko bukan mampu pun hahaha…tapi aku sangat hargai dan mintak ko sayangkan aku seikhlas hati sampai bila-bila,sebab kalau ko nak tau aku sayang gila kat ko.."

"tau pun ko aku tak mampu nak bagi kemewahan yang sangat-sangat kat ko, tapi kalau setakat Mercedes sebijik, bunglow 2 tingkat siap dengan kolam renang dan pergi shopping dekat Paris tiap-tiap bulan mampulah aku bagi, no hal punya hehehe…"

"bodohlah ko ni, ingat aku buat lawak ke..aku serius tau tak.."

"yelah..aku tau ko serius aku pun sama, walaupun aku ni nampak macam main-main, tapi ko kena selalu tahu yang aku cintakan ko dan aku hanya akan kahwin dengan ko..perasaan cinta aku pada ko bukan main-main..aku betul-betul cinta dan sayang sangat kat ko..sebelum ni aku tak pernah jatuh cinta, tapi ko dah buat aku merasakannya.Thanks sebab terima aku dan aku janji aku akan jaga ko selagi aku mampu.."

"orait tu yang aku nak dengar..aku tak nak ko jadi orang lain just sebab ko dah jadi boyfriend aku,yang aku mahu ko tetap macam UMAR DARIUS HAFIZI yang dulu,just aku mintak kurangkan sikit perangai nakal ko tu bleh???\"

"orait no hal la.Demi cintaku padamu ku korbankan jiwa dan raga...\"

\"menyampah betul aku dengar suara tu...macam katak...dah sekarang aku nak pegi Amerika jom hantar cepat..\"

\"orait,kapal selam aku dah siap tunggu , jom lar..agak-agak 3 tahun lagi sampai la kita ke destinasi yang di tuju hahaha..."

"hahaha…bongok la ko ni.."

"asyik-asyik aku je bongok , ko pandai sangat la tu.."

"pandai…hahaha.."

"kesian aku dapat awek mental..tak pe lah mental pun mentallah aku tetap sayang hehehe..oit semua orang kat taman ni dengar sini aku nak bagitau minah ni awek aku yihaa!!!!"

"woi!!!gila la ko ni buat malu je dah jom balik…"

"hahaha…"

Akhirnya aku jumpa belahan jiwa aku walaupun dia tak berapa nak 'empuk' tapi tak apa aku terima apa adanya dan yang pasti dia dah membuat aku bahagia… :)



############ TAMAT ##########
posted by Penulisan2u @ 5:51 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
22 Comments:
  • At 19/8/09 10:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak best ar...ayat tu lain kali kena sopan sikit...ok...perbaiki lagi kesilapan diri...jangan tunduk mengalah..

     

  • At 19/8/09 2:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok je...sempoi...tahniah...aku ske r...

     

  • At 19/8/09 3:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...sempoi..tp agak kekerasan ckit dr segi bahasa.. -nua-

     

  • At 19/8/09 5:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best ar, x de feeling pon bce...usaha lgi k...

     

  • At 20/8/09 12:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok, tp ayat 2 x bgus tuk diterapkn dlm dri or dlm cerpen ni, klu blh wt lah kate2 yg bek2 ckit...apepun percubaan yg bek...

     

  • At 20/8/09 5:28 PTG, Blogger zila said…

    ayat kurang ajar...saper la ajar agaknya

     

  • At 20/8/09 5:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok2 je...tp tak seronok lah baca

     

  • At 20/8/09 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la.yg kate x best tue mmg x bace sepenuh hati.ske cite nie.


    pisces_girl...

     

  • At 21/8/09 12:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus, aku suka citer sempoi, santai dan tak memenatkan otak nk baca, sesuai kalau mau rileks2

     

  • At 21/8/09 1:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes cite ko..sempoi n santai je..bise la bhasa diri aku ko...jiwang sgt pon xbes gak..pe2 pon thniah kt penulis...joe_mauie

     

  • At 21/8/09 3:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam hazomey..
    gud story..
    mmg ksar bhse nyer..
    tp dfrent la dr cter2 y bese kter bc..
    do de bes 4 de nxt writing..
    keep up a gud work!!

     

  • At 24/8/09 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam, mmg bahasa kasar, tp itu la lumrah zaman skg, bahasa zaman skg, jadi jgn la marah2 kan pnulis, kita kna tgk realiti zaman skg, pnulis mungkin tulis mngikut peredaran masa.

     

  • At 25/8/09 11:49 PG, Anonymous ara said…

    bez r x pening kepala ak bc..
    bhsa skrg mmg cm 2 tp depand pd any people..
    penulis mggunakn gaya pnulisn yg brkisarkan realiti skrg so x lari r dr prkataan seumpama e2..
    pe2 pn keep it up writer..

     

  • At 25/8/09 12:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer best..sempoi but bhs cam x ssuai jek..a kind of rude..plot too short, cam skip2..btw keep move forward!!

     

  • At 25/8/09 12:30 PTG, Anonymous iha said…

    citer nice..very nice for teenagers to read..but bahasa sound like rude..mmg org muda suka, but it good if we can use da story to show them a gud moral value..n plot short sgt..cam skip2..btw,keep move forward..!!

     

  • At 25/8/09 4:48 PTG, Blogger sweetest^misery said…

    cter tuh bkey r..
    tp,mcm yg len ckap..
    ayat tuh..mcm mlampau je..
    try again..

     

  • At 26/8/09 12:03 PTG, Anonymous hazomey said…

    waalaikumsalam @ tanpa nama dan salam untuk semua.. yup sy memang dah fikirkan semua tu sebelum ni dan saya terima kritikan anda semua.. memang saya akui bahasa memang agak kurang enak di dengar kerana saya mengaplikasikan bahasa yang saya guna dengan teman2 setiap hari,mungkin kurang sesuai di gunakan dalam cerpen.. saya mohon maaf..terima kasih atas kritikan anda semua and saya akan perbaiki lagi..teruskan menyokong.. ahakksss... :)

     

  • At 8/9/09 2:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan lerrr..
    pening pale aku bace..

     

  • At 19/4/10 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku suke

     

  • At 9/8/10 11:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ayat agak xsopan la.. asyik 'bongok2' je.. org mlayu ni
    kne la sopan ckit..pmpuan 2 pun mcm kasar je.. xbest la
    cite ni.. nk muntah je aku bce..sorryyyyyyyyyyyyyyyy. :-p

     

  • At 30/8/11 4:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes gler..ayt dia wal0wp0wn agk mlmpau tp bnda tuh real la..
    xpening p0wn bla bca..
    semp0i..
    thumbs up..

     

  • At 4/4/12 1:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okla citer nie...
    best jgk..
    tp kalo bleh, bhsa 2 biarla yg agk bersesuaian..
    any way, good try!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group