BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 15, 2009
Novel : Ad + Iz 5
Nama Pena : eury athena

Kawasan rumah setinggan di tepi lombong tu sudah sunyi. Mungkin ramai yang sudah keluar untuk bekerja. Bunyi jeritan dan tempikan kuat dari dalam rumah membuatkan aku mempercepatkan langkah. Kemudian kedengaran pula bunyi kaca pecah. Tiba di muka pintu, aku bertembung dengan empat orang lelaki bertubuh sasa. Aku mula cuak. Sapa pulak ni? Masing-masing tersenyum sinis sebelum berlalu pergi. Aku menerpa masuk. Perabot rumah berselerakan. Emak dan Zalika terduduk di sudut rumah. Ada kesan darah mengalir di bibir emak.

"Apa dah jadi, mak? Zalika?"

Wajah Makcik Midah yang kupanggil emak dan Zalika pucat. Ada bekas air mata di pipi. Tanganku segera ditepis tatkala aku cuba membantu mereka. Zalika bingkas bangun. Berhadapan denganku.

"Ah Long tu datang nak kutip hutang! Akak ke mana minggu lepas? Bukan ke sepatutnya akak hantar duit pada kami? Kalo akak hantar duit, tak ada la kami kebulur kat rumah ni! Tak ada la ‘penyangak’ tu datang sampai ke rumah nak kutip hutang!" Jawab Zalika kasar. Sudah hilang traumanya digertak ‘Ah Long’ tadi.

"Akak tak ada duit minggu lepas… Gaji tak masuk lagi…"

Mata emak mencerlang mendengar kata-kataku. Dia bangun dan mencekak leherku dan ditolaknya ke dinding rumah. Berpinar sedikit pandanganku.

"Ko dengan ayah tiri ko tu sama aje tak gunanya! Dia berhutang sana-sini pastu hilang entah ke mana. Ko pulak tak sudah-sudah menyusahkan aku, dari kecik sampai besar! Semuanya bawak sial kat aku!" Jerkahnya.

"Agaknya akak lagi suka tengok kita kena pukul, kena sembelih dengan Ah Long tu, mak. Yelah tak payah nak tanggung makan pakai kita lagi. betul, kan?" Tuduh Zalika. Seperti sengaja mengapi-apikan kemarahan emak.

"Wat pe ko balik lagi ke rumah ni? Pergi la berambus! Mentang-mentang la aku ni mak tiri ko, ko layan aku macam sampah aje. Sedar la sikit, sapa yang bela ko lepas mak ko mati dulu? Sapa yang selamatkan ko bila ayah tiri ko tu nak rogol ko? Sapa? Aku! Bila dah besar, ko lupa semua jasa-jasa aku. Dasar anak tak mengenang budi!" Tengking Makcik Midah, emak tiriku.

Air mataku mula bertali arus. Aku anak yang menyusahkan. Betul ke? Seingat aku, selepas ibu meninggal, aku sendiri yang menguruskan kehidupanku. Aku bekerja untuk menyara makan pakaiku. Hatta yuran persekolahan pun aku bayar dengan hasil titik peluhku. Emak dan Pakcik Bakar, iaitu ayah tiriku tak pernah kisah denganku. Apa yang mereka tau, berseronok dan memanjakan anak-anak mereka dengan duit dan barangan mewah. Apa sahaja permintaan Zalika, Bakhtiar dan Azmi pasti akan ditunaikan. Sebaliknya pula jika aku yang meminta. Naik la sepak terajang ke badan. Ayah berhutang dengan Ah Long pun gara-gara sikap emak yang suka bermewah-mewahan dan sikap ayah yang suka berjudi. Dan sekarang, aku yang perlu membayar balik setiap sen yang dipinjam oleh ayah. Masih salah aku jugak ke?

"Saya datang nak bagi duit ni. Mak gunalah untuk bayar Ah Long tu…" Kataku lemah. Kesemua wang simpanan aku hulurkan padanya. Duit hasil upah menjadi ‘kekasih’ Farriel malam tadi dan duit gaji bekerja di butik. Sampul berisi duit pantas ‘dirampas’ dariku. Zalika mula mengendeng pada maknya. Mengintai isi sampul surat.

"Ingat, Adry! Ko mesti cari baki lagi RM 30 ribu dalam masa terdekat ni! Kalo tak, aku tak halalkan setiap sen yang aku belanjakan untuk ko. Barang-barang ibu ko, aku akan bakar.Faham?"

@~@~@~@~

"Ha? Kawin paksa? Malam tadi?" Tawa Qhuzhairi @ Qhuz pecah. Fitri yang mendengar, tumpang sekaki gelak.

"Aku serius ni. Jangan la gelak! Tak sensitif betul dengan masalah member!" Rungut Farriel.

"Kira bagus la tu! Nenek ko bagi ko kawin free aje dengan Marina tu. Ko kan memang dah kemaruk sangat nak kawin dengan minah ‘celup’ tu!" Ujar Fitri dalam tawa. Farriel menghirup kopi di meja. Mukanya masam. Mujur Starbucks tidak ramai pengunjung ketika itu. Kalo tak, tentu ramai tertoleh-toleh ke arah mereka yang agak ‘lepas’ laku.

"Masalahnya, aku bukan kawin dengan Marina…" Farriel menyambung kata.

"Abis, dengan sapa?" Soal Qhuz dan Fitri hampir serentak.

"Dengan AD…" Suara Farriel mengendur.

"Pompuan mana pulak tu?" Soal Fitri. Qhuz kerut dahi. Serasanya dia pernah mendengar nama tersebut.

"AD? AD budak ala-ala tomboy tu ke? Yang sama sekolah dengan kita dulu?" Teka Qhuz.

Farriel mengangguk lemah. Qhuz sambung gelak. Kali ni lebih kuat dari sebelumnya. Mujur Qhuz satu sekolah, malah satu geng dengannya dulu. Tak la jenuh dia menerangkan sapa AD tu lagi. Fitri tercengang-cengang. Masih tak faham napa Qhuz tergelak tak ingat dunia.

"Woi, apa ni? Korang-korang aje faham. Aku tak faham satu apa pun!" Fitri tak puas hati.

Qhuz mematikan gelaknya.

"Kalo ko nak tau, Fit… AD tu satu sekolah dengan kitorang dulu. Minah tu pelik sket! Kasar, garang, tapi tak pernah kenal erti putus asa. Yang peliknya, dia langsung tak ada kelayakan masuk sekolah kitorang. Tak tau macam mana dia lepas ujian kelayakan. Aku agak dia ada ‘kabel’ besar kat sekolah tu!" Terang Qhuz.

Fitri mengangguk tanda faham. Seketika kemudian, dahinya kembali berkerut.

"So, apa masalahnya kalo dia kawin dengan si Aril ni?"

Qhuz ketawa sebelum menjawab…

"Masalahnya, si Aril dengan si AD memang tak boleh jumpa. Macam minyak dengan api. Panas aje sentiasa. Tak pun macam anjing dengan kucing!"

Fitri join Qhuz gelak. Farriel merengus kasar. Hantu punya kawan! Bukan nak tolong selesaikan masalah. Lagi serabutkan kepala aku ada la…

"So, Ril… Macam mana pulak AD boleh muncul dalam majlis tu?" Soal Fitri.

"AD datang hantar baju yang Marina tempah. Si Che Nan tu pulak, punya la ‘bijak’. Dia ingatkan itulah awek aku. Aku memang tengah bengang giler dengan si Marina tu! Aku upah la AD jadi ‘awek satu malam’ aku. Tak sangka pulak lain jadinya. Kawin kontrak la jawabnya…" Terang Farriel.

"Kesian budak tu…Tak fasal-fasal budak tu kena kawin dengan ko…"

"Aku, ko tak kesian? Tak fasal-fasal jadi laki orang!"

"Watpe nak kesian kat ko! Ko laki. Boleh kawin empat. Kalo cerai pun, saham ko tetap tinggi. Dia tu pompuan…" Tukas Fitri.

AD tu pompuan ke? Napa aku tak pernah address dia sebagai pompuan sejak zaman sekolah dulu sampai sekarang? Farriel pegang kepala. Berat, berat…

"So, mana isteri ko sekarang? Tak kan ko kurung dia kat umah kot? Bila ko nak bawak dia jumpa aku? Teringin gak nak tengok junior aku tu!" Soal Qhuz penuh minat.

"Entah! Pagi-pagi lagi dah lesap."

"Aik! Tak sampai 24 jam kawin dah lesap? Dahsyat, dahsyat!" Perli Fitri.

"Amanah tu, Ril… Dia bawah tanggungjawab ko. Tak kira la korang kawin paksa atau rela. Cari la dia… Dia isteri ko!"

"Masalahnya, aku sendiri tak tau nak cari dia kat mana. Nombor telefon dia tak bagi. Alamat lagi la…!"

"Aik! Waktu sign kontrak tak catat ke butir-butir diri semua? Aril, Aril… Tak tau la macam mana ko nak handle business nenda ko esok lusa…"

"Apa punya suami la… Fail!"

@~@~@~@~

"Hai Adry … Lambat datang hari ni. Dah nak petang baru tiba…" Tegur Kak Timah sebaik sahaja muka aku tersembul di hadapannya. Mujur butik kosong tanpa pelanggan. Dan mujur juga big boss tak ada. Kalo tak, free aje kena potong gaji.

"Eh, apasal ko pakai baju ni? Macam nak pergi bersenam aje? Dah tu, muka pucat aje? Ada problem ke? Tak nak kongsi dengan akak?"

Huhuhuhu…! Kalo la boleh kongsi. Aku kena kawin paksa semalam, kak! Hari ni pulak aku dapat tau yang kerjaya Farriel hampir dimusnahkan disebabkan ‘kekurangan’ aku. Dan aku tak pernah dihargai oleh satu-satunya keluarga yang aku ada… Kepala ni pulak sakit semacam aje.

"Tak ade ape-ape la, kak! Small matter aje…" Jawabku perlahan.

"Adry! Rindu sangat dengan ko!" Jeritan Chot menghambat gegendang telinga.

Chot berlari mendapatkan aku. Dipeluknya aku erat. Eh, Chot ke ni? Bila pulak minah ni balik dari honeymoon ni? Apasal kaler muka dah bertukar ni?

"Ler… Tak kan ko dah tak kenal aku? Aku tau la aku dah hitam sket. Tapi kan ‘hitam itu menawan’! Ke ko marah aku sebab aku honeymoon lama sangat? Sorry la… Sebagai ‘upah’ ko tolong wat keje-keje aku, aku belikan hadiah special untuk ko!"

Sebungkus hadiah dihulurkan padaku. Masa tu la Chot terperasan ‘sesuatu’ yang bersinar di jari manisku. Cincin emas putih bertatah sebutir berlian. Pantas dicapainya tanganku.

"Cantiknya cincin! Cincin emas putih, kan? Yang kat tengah ni, bukan diamond ke? Sapa bagi? Cantik macam cincin tunang aje. Ko dah tunang, ek? Ke ko dah kawin?" Soalnya bertalu-talu. Kak Timah pantas menyerbuku. Begitu juga Imah, Nini dan Sabariah. Bergilir-gilir diorang menelek cincin kahwinku. Mulut masing-masing heboh dengan pelbagai soalan. Naik sesak nafasku. Tiba-tiba suara mereka jadi bergema-gema dan semakin jauh dari pendengaranku. Pandanganku pulak berubah jadi macam filem P. Ramlee; cuma dua kaler aje yang ada, hitam dan putih.

Dan aku tak ingat apa-apa lagi selepas itu. Gelap.

@~@~@~@~

"Kamu sendiri tak tau mana Rianna pergi? Kan ke kamu ni suami dia?" Nenda bangun dari sofa. Mundar-mandir di ruang tamu bersama tongkatnya. Farriel tak senang duduk. Dah rasa macam duduk atas bara api aje.

"Dia kata nak pergi balik rumah sewa. Nak amik kain baju. Tapi tak tau pulak lewat sampai macam ni. Mungkin dia keluar dengan kawan-kawan dia kot!" Farriel mereka cerita. AD, mana la ko pergi? Menyusahkan aku nak menjawab soalan nenda aje.

"Tak kan keluar dengan kawan sampai lewat petang macam ni. Dah la dia tak bagitau kamu dulu. Cuba kamu telefon la dia. Kamu ada nombor telefon dia, kan?" Saran Tengku Khalidah.

Farriel garu kepala sambil memandang mamanya. Mama, masalahnya Aril tak ada nombor telefon si AD tu? Entah ada handphone entah kan tidak dia tu. Seingat aku, tak ada pulak dia tayang handphone kat aku semalam. Entah-entah, AD dah cabut lari dengan duit RM 10 ribu aku tu tak?

"Iye tak iye jugak! Cuba kamu telefon handphone Rianna… Mana la tau dia kot-kot dia ada masalah kat rumah sewa dia tu… Telefon, telefon…" Arah nenda.

"Aaaa…." Balik nanti, siap ko AD!

"Aaa… Actually si Adry tu lupa nak bawak handphone pagi tadi. Handphone dia ada kat dalam bilik, atas meja solek. Tu pun bateri dah low!"

Nenda geleng kepala. Kesal dengan sikap cucunya yang sambil lewa. Dalam pada itu, dia bimbang dengan keselamatan Adrianna, gadis yang berjaya meraih perhatian dan kasih sayangnya dalam masa satu malam. Puas dia bertanya pada pembantu-pembantu rumah. Kot-kot ada Adrianna meninggalkan pesanan sebelum keluar. Namun hampa. Tengku Khalidah pulak silang tangan di sofa. Bersikap tunggu dan lihat.

"Nenda dengan mama jangan la risau. Pandai la si Adry tu balik ke sini nanti. Dia dah besar. Dah boleh jadi mak orang pun."

Nenda dan mama diam membisu.

"Bila Pak Long dan Mak Long balik JB, ma?" Soal Farriel memecah kesunyian.

"Tengah hari tadi."

"Ihsan balik sekali?" Soalnya lagi. Sepupunya itu memang dah lama ‘dingin’ dengannya. Kalo bercakap pun sekadar perlu aje. Dia tak ada menyimpan dendam pada Ihsan. Kalo ada bergaduh pun, masa kecik-kecik dulu. Budak-budak, adat la bergaduh dan berbaik semula tu. Tapi dia memang tak menyimpan dendam langsung pada Ihsan walaupun Ihsan saingan terdekatnya untuk merebut jawatan CEO.

"Fasal Ihsan tu, mama tak pasti. Lepas sarapan tadi, dia terus hilang entah ke mana. Budak tu mana penah lekat di rumah!"

Suasana sepi kembali. Farriel kerling jam di tangan. Pukul 6.56 petang. Mana pulak la minah ni pergi? Mintak-mintak la dia tak cabut lari. Apa aku nak jawab kat famili aku kalo AD hilang ghaib terus? Walhal baru sehari usia perkahwinan aku…

"Ish…! Nenda tak boleh tunggu lagi dah. Nenda nak report polis. Biar polis aje cari si Rianna tu!"

"Eh, jangan la, ma… Kejap lagi balik la dia tu!" Bantah Tengku Khalidah.

"Entah, nenda ni… Tak sampai 48 jam pun lagi dia hilang. Entah-entah dia tengah seronok dengan kawan-kawan dia. Kita aje risau tak tentu arah kat sini!" Tambah Farriel.

"Dunia sekarang ni dah tak selamat lagi. Hari-hari ada kes bunuh, kes ragut la, rogol la… Nenda takut sesuatu jadi pada Rianna. Kita mana tau!"

Dan ketika itu la…

"Assalamualaikum…"

Ihsan pulang menyelesaikan persoalan ‘di mana Adrianna’ yang ada dalam kepala kami. Namun kepulangan Ihsan dan Adrianna itu juga menimbulkan persoalan baru di fikiran kami. Macam mana Adrianna boleh bersama-sama Ihsan? The main thing is, kenapa Adrianna berada dalam pelukan Ihsan?

Farriel tercengang melihat Ihsan yang kemas mencempung tubuh Adrianna.
posted by Penulisan2u @ 6:19 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
13 Comments:
  • At 15/7/09 9:10 PG, Anonymous nad said…

    wa tidak..tidak..
    tu la iz tu! tak amik pot pasal bini lagi...mesti pasni die cemburu plak...
    cepat la nak tau next part... kalo kuar novel lagi best ni

     

  • At 15/7/09 10:41 PG, Blogger Nurul 'Atiya said…

    best cte nih...
    sambung2

     

  • At 15/7/09 11:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah banyak terbaca kat ur blog la... tapi mmg best giler... x saba nak tau ending story ni...sad o hapy ending??

     

  • At 15/7/09 9:13 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    bez lah..apa blog penulis??nak tau tlg spa yg tau bgitau kat saya

     

  • At 16/7/09 12:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape blog penulis? cte best laa

     

  • At 16/7/09 9:55 PG, Anonymous adoyai said…

    huhuhu..
    iz ni mmg la..len kali jga la bini tu leklok..
    kan dh hilang..
    yg ihsan tu plak??
    adoi...

     

  • At 17/7/09 4:22 PTG, Anonymous pminat novel said…

    best..tp ape blog pnulis?huhu

     

  • At 17/7/09 4:24 PTG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    wah!jln cter yg bgus..cepat2 sambung k..go2!!power rangers!!..hehe..

     

  • At 18/7/09 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku x saba nak tau next part...
    apa telah terjadi antara ihsan vs izumi?? apa telah terjadi pd ad???
    sama2 kita tunggu next episod.....
    wa tidak saba nak tau..
    cepat ar smbgX99

     

  • At 19/7/09 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waa..bestnya
    sambung la cepat
    tahniah...olahan novel yang best la.

     

  • At 20/7/09 11:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni blog penulis neh...
    slalu la jenguk..
    sumer karya dier best2..
    http://misseurydice.blogspot.com

     

  • At 31/8/09 2:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..
    watak ihsan lam nie..
    cam t'bayang muke
    lee jun ki lam my girl la pak..
    cumil...
    ahaks~~
    best syangat cite nie...

     

  • At 12/9/09 10:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    MAJULH PENULISAN UTK NGR...
    SLMT MJU JAYA...
    ALL D BEZ

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group