BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Julai 12, 2009
Cerpen : Tipu Tertipu
Nama Pena : Nadiah Kamal

Jalan-jalan di sekitar bandaraya itu lengang pagi ini. Hudzaifah membelok ke Jalan Exora. Keretanya diperlahankan sambil matanya mencari-cari petak kosong untuk dia memarkir Kelisanya. Perutnya berkeroncong minta diisi. Sejak malam semalam lagi dia sudah mengharamkan dirnya daripada menyentuh sebarang makanan. Dia nekad untuk makan sepuas-puasnya pagi ini!

Sudah dua kali dia berpusing-pusing di situ namun tempat-tempat letak kereta masih tetap penuh malah tiada peluang langsung buatnya mencelah walau sekadar di bahu jalan. Menyesal pula rasanya dia kerana keluar lambat sedikit pagi ini.

Sebenarnya dia sudah bersiap awal, sebelum pukul tujuh pagi lagi namun enak bersantai di sofa ruang tamu sambil memikirkan menu apa yang ingin ditempahnya nanti, Hudzaifah tidak sedar jarum pendek jam sudah mencecah angka lapan. Terkocoh-kocoh dia keluar rumah untuk segera ke Restoran Daun Pisang; restoran yang terkenal dengan sarapannya yang enak-enak.

Matanya terpaku pada satu petak kosong di hadapan matanya. Dia menggenggam stereng erat. Bersedia memarkir keretanya. Satu, dua,...dan zuup,sebuah Honda Accord berdesup masuk ke petak kosong idamannya itu. Cis, kurang ajar!

Hudzaifah berkira-kira untuk memarahi tuan punya kereta tersebut tetapi niatnya mati tatkala terpandangkan sepasang kaki putih gebu yang terjulur keluar dari bahagian pemandu. ‘Takpelah,di depan tu mungkin ada kosong lagi,’ dia menyejukkan hati sendiri. Nasibnya baik kerana sebuah Wira baru saja keluar selang beberapa petak di hadapannya. Dia pantas bertindak.

"Sorry, kawan. Traffic jam sikit," Hudzaifah menepuk bahu Amri yang santai berbaju T hitam dan jeans lusuh pagi itu. "Eh, takpe. Aku yang nak belanja kau kan. Duduk, duduk," Amri membalas sambil tangannya memberi isyarat kepada pelayan yang berada berhampiran mereka.

"Ya, mau order apa incik?" pelayan itu bertanya dalam slanga Tamilnya. Amri memberi isyarat kepada Hudzaifah untuk memesan terlebih dahulu. "Apa-apa je?" Hudzaifah bertanya. "Makan je apa kau nak,aku belanja," Amri tersenyum manis. "Mamak, saya nak roti tisu satu, tosai satu, capati dua, kasi kari pedas punya ah! Lepas tu, bagi saya teh tarik buih tinggi punya dua gelas. Kau Amri?" Hudzaifah bermanis mulut. Dalam hatinya, ‘Yuhuu, orang nak belanja kenalah makan puas-puas!’. Amri sekadar memesan roti telur dan secawan kopi susu panas.

Sejam sebelum itu...

Deringan telefon menandakan ada panggilan masuk. Hudzaifah mencapai telefon bimbitnya di atas meja kopi. ‘Syamila?’ hatinya berbisik menatap nama yang tertera di skrin telefon bimbitnya. Tertanya-tanya sebab gadis kecil molek itu menghubunginya pagi-pagi lagi. Tidak mungkin kerana hal pejabat. Hari ini hari minggu, Ahad. "Hello," dia menyambut panggilan itu setelah lama membiarkan pemanggilnya menunggu.

"Assalamu’alaikum Hudzaifah," lembut suara Syamila kedengaran. Hatinya berdegup kuat. "Ya," dia menjawab perlahan, "Ada apa Mila?". "Ehm, Mila ingat nak ajak Hudz breakfast pagi ni. Hudz free tak?". Aduh, bagai hendak gugur jantung Hudzaifah mendengar pelawaan itu. Fikirannya mencongak-congak. "Pukul berapa Mila?" akhirnya dia membuat keputusan. "Pukul 8, boleh?" Syamila bersuara. "Pukul 8 tak boleh lah, saya jogging. Pukul 9, macam mana?" Hudzaifah cuba menukar rancangan. Mujurlah Syamila bersetuju. Pukul 9 pagi di Restoran Aneka Rasa.

"Hudz, apa lagi yang kau melamun tu. Makanlah," Amri menepuk bahu Hudzaifah. Terpinga-pinga Hudzaifah sebentar. Namun tatkala terpandangkan roti-roti yang telah terhidang di atas meja, dia tersenyum. Hatinya berdendang ria. Enak menjamu selera, telinganya menangkap bunyi mendesah-desah. Kedengaran seperti orang yang yang sedang dalam kesakitan.

Dia memerhatikan dua wanita yang berada di meja sebelah. Mereka nampaknya enak berbual. Lelaki tua di meja belakang pula sedang menatap surat khabar. Hudzaifah menoleh ke sisi. Muka Amri kelihatan berkerut-kerut. ‘Nampak gayanya kawan aku yang sakit ni,’ Hudzaifah bersuara dalam hati. Dan tiba-tiba Amri bangun meninggalkannya tergesa-gesa.

Sepuluh minit berlalu dan Amri masih belum menampakkan muka. Hudzaifah gelisah di tempat duduknya. Mahu beredar, tidak enak pula rasanya. Tambahan, rakannya itu yang beria-ia mengajaknya bersarapan bersama. Teringat janjinya dengan Syamila. ‘Aduh, cepatlah Am. Aku dah lambat ni,’ Hudzaifah merungut dalam hati.

"Hudzaifah," bahunya ditepuk dari belakang. Dia menoleh. "Temankan aku makan,"Khairul duduk di tempat Amri. Hudzaifah membeliakkan mata. Amri hilang, Khairul pula muncul? "Kau ada nampak Amri? Aku rasa dia pergi tandas tadi," Hudzaifah bertanya setelah pelayan berlalu dengan pinggan kotor dan pesanan Khairul. "Amri? Entah,aku tak nampak pun. Kau makan dengan dia ya, tadi?" Khairul kembali bertanya. Hudzaifah menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal.

"Alhamdulillah," Khairul mengesat mulutnya dengan tisu merah sambil matanya memerhatikan Hudzaifah yang mundar-mandir di meja bernombor sembilan itu. Sesekali rakannya itu mengintai-intai ke arah tandas yang terletak di satu sudut restoran. "Pergilah jenguk dia di tandas tu. Entah-entah dia cirit-birit tu. Tu yang tak keluar-keluar," Khairul memuncungkan bibirnya ke arah tandas. Hudzaifah mengangguk-anggukkan kepalanya. Kenapalah aku tak terfikir daripada tadi.

Amri tiada di tandas, dan kerusi Khairul kosong! "Incik, bil belum bayar lagi," seorang pelayan menghulurkan kertas yang bercoret sesuatu kepadanya. Hudzaifah mendengus. Takkan sudah berjanji membelanja, rakannya itu melarikan diri? "Berapa?" Hudzaifah bertanya. "RM 23, incik," pelayan itu mengunjukkan sekali lagi kertas bercoret itu setelah hulurannya tidak diendahkan sebentar tadi. Hudzaifah merampas,kasar. Ditatapnya coretan-coretan di atas kertas itu.

"Kenapa banyak sangat ni? Saya makan dua,tiga benda je," Hudzaifah bersuara lantang, mempamerkan rasa tidak puas hatinya. "Saya kira sekali sama itu kawan-kawan incik lah. Dia orang kata, incik belanja," pelayan itu menjawab. Hudzaifah mengetap gigi. Malas mahu memanjangkan cerita, dia mencampakkan tiga keping not merah ke atas meja dan berlalu pergi.

Belum sempat dia menghidupkan enjin keretanya, satu pesanan ringkas diterima melalui telefon bimbitnya; ‘Hudz, Mila dah tunggu lama sangat ni. Mila balik dulu.’ Hudzaifah pantas menekan butang-butang di telefon bimbitnya. Setelah dua kali mencuba, barulah panggilannya bersambut. "Mila, Mila, sorry, Hudz ada hal sikit tadi. Kereta ni, tayar punctured pulak. Hudz dah on the way ni. Mila tunggu kejap je...sekejap lagi Hudz sampai. Please," Hudzaifah memujuk. Tidak lama kemudian, bibirnya mengukir senyum. Kereta dipandu menuju ke destinasi seterusnya.

Keesokan harinya...

Melangkah sahaja ke pejabat, matanya liar mencari kelibat gadis idamannya. Dia ingin memohon maaf. Dia meletakkan beg kulitnya di meja. Melangkah mendapatkan Faizah, kawan baik Syamila. Berniat menanyakan perihal Syamila yang masih belum nampak kelibatnya namun langkahnya mati. Dia merenung tajam Khairul yang sedang beriringan memasuki pejabat bersama Amri. Nahas kau orang berdua!

"Amri, Khairul!" Hudzaifah memekik perlahan namun jelas di pendengaran dua sekawan itu. Langkah mereka terhenti. "Korang nak kenakan aku ye, semalam? Korang bayar balik duit aku tu!" Hudzaifah bercekak pinggang. Amri dan Khairul berlagak biasa. "Kalau kitorang tak mahu bayar?" Amri tersenyum sinis. "Korang tak mahu bayar? Nampak penumbuk aku ni? Sekejap lagi, ada yang bengkak muka!" Hudzaifah mengacukan penumbuknya ke arah Amri, kemudian Khairul. Dua sekawan itu ketawa, seolah-olah mengejek amaran Hudzaifah.

"Kenapa ni, Hudz?" Syamila muncul dari belakang Amri dan Khairul. Hudzaifah terperanjat. Dia tidak sedar akan kehadiran gadis itu di situ. Dia membetul-betulkan tali lehernya, cuba berlagak biasa. "Takde apa-apalah, saja borak-borak dengan Amri dan Khairul. Jom Mila, Hudz ada benda nak cakap," Hudzaifah menarik tangan Syamila. Syamila tidak berganjak, mengeraskan badan. Hudzaifah mengangkat kening.

"Kita cakap kat sini je," Syamila bersuara. Hudzaifah menggaru kepala," Please, kita cakap kat tempat lain." Syamila menggeleng-gelengkan kepala. Hudzaifah buntu. Takkan mahu diseretnya gadis itu pergi? "Hudz minta maaf pasal semalam. Hudz betul-betul ada problem dengan kereta Hudz. Hudz belanja makan tengah hari ni?" Hudzaifah mengharapkan agar Syamila menerima pelawaannya sebagai tanda gadis itu sudah memaafkannya.

Memang benar keretanya bermasalah. Belum sempat keluar dari petak letak kereta berdekatan Restoran Daun Pisang semalam, punggung keretanya dihentam dari belakang oleh sebuah motorsikal. Baru sahaja dia membuka pintu keretanya untuk melihat kerosakan yang terjadi, pemandu motorsikal itu sudah memecut laju. Terbakar rasa hatinya. Setelah diteliti, boot keretanya kemek sedikit. Tidak mengapalah, kata hatinya. Yang penting, dia perlu segera menemui Syamila namun sesampainya dia di restoran tempat mereka berjanji untuk bersarapan bersama, Syamila tidak ditemuinya. Jam di dinding restoran tika itu menunjukkan waktu sepuluh pagi.

Ingatannya kepada kejadian semalam dicantas Syamila yang menghulurkan sesuatu kepadanya. Kelihatannya seperti buku kecil. Dia mencapainya. Menatap helaian pertama daripada buku kecil itu sahaja telah membuat matanya terbeliak. Kerutan di dahinya hampir membuatkan keningnya bercantum.

Hudzaifah sudah dikerumuni hampir separuh daripada kakitangan pejabat itu. Peluh mula menitis di dahinya sungguhpun alat pendingin hawa berfungsi dengan baik. Muka Amri, Khairul dan Syamila yang tersenyum sinis silih berganti bermain-main di matanya. Suara-suara yang memintanya bertanggungjawab bersipongang.

Kepalanya pusing. Ditatapnya sekali lagi helaian pertama buku itu. Hutang Hudzaifah si budak kaki kelentong dengan staf-staf pejabat Teguh Maju Snd. Bhd.
posted by Penulisan2u @ 9:53 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
33 Comments:
  • At 12/7/09 6:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x paham

     

  • At 12/7/09 11:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak paham gi duk pahang k

     

  • At 13/7/09 11:57 PG, Anonymous Shyda said…

    langsung tak paham.cerita tergantung.

     

  • At 13/7/09 1:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    natang ape ni...
    ntah ape2..

     

  • At 13/7/09 1:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ape ni...x paham la..

     

  • At 13/7/09 3:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nie la cerpen yg paling terok aku pnh baca..
    agak2 xder idea jgn menulis k..
    bg org lain penin jer..

     

  • At 13/7/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    begang aku baca cerita ni...sebenarnya pasal aper??????

     

  • At 13/7/09 9:28 PTG, Anonymous Nadiah Kamal said…

    salam. citer ni macam tajuk dia...tipu orang tapi at last, tertipu. hudzaifah ni kaki kelentong,suka tipu orang n berhutang tapi akhirnya kawan2 dia berpakat kenakan dia balik...

     

  • At 14/7/09 12:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oooooo...begitu..ok2..cume mungkin boleh elaborate sket part last tu..die cam tibe2 sgt...orang terkejot tibe2 abes

     

  • At 14/7/09 2:01 PTG, Blogger Olive said…

    lambat nak faham cerita ni

     

  • At 14/7/09 4:59 PTG, Anonymous yang ikhlas said…

    ntah bende ko nk crite????? huhuhu gagal a crite nie try lagi...

     

  • At 14/7/09 10:43 PTG, Anonymous adeq said…

    writer...what are u trying to say??? xda mention pun yg si hudzaifah tu penipu....huhu

     

  • At 15/7/09 12:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian sungguh kt nadiah kamal...

     

  • At 16/7/09 10:17 PTG, Blogger BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said…

    teruskan usaha anda...terima kutukan itu sebagai sesuatu yang membina...sekurang2 nya saudari berani mencuba...saya juga dalam proses menghasilkan karya..nantikan saja..

     

  • At 16/7/09 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpaham aq..
    lntak lar..

     

  • At 17/7/09 1:23 PG, Anonymous Nadiah Kamal said…

    huhu...memang susah nak karya kita difahami semua..
    takpelah...tapi frankly speaking,buat yang mengkritik secara negatif, saya rasa anda jarang membaca karya yang memaparkan gaya tersurat dan tersirat

     

  • At 17/7/09 12:29 PTG, Anonymous adoyai said…

    mmg xfhm r cter ni..
    leh xplain x?

     

  • At 17/7/09 3:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni ok.cuma klu penulis pjgkan lagi & explain apa yg hudz tu buat..myb akn memudahkan pembaca lebih faham akn flow story...

    gud luck..:)

     

  • At 18/7/09 12:40 PG, Anonymous sara exora said…

    alamak...korg ni pe la yg sush sgt nk fhm...
    aq bce ok je wat....xd bnda g xfhm pn...rngkas jew tp mnarik...keep up the gud work key...

     

  • At 18/7/09 9:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job writer!
    ramai yg x paham cite ni..
    tp sy paham.. idea yg bagus dan xde lg cite yg camni..
    keep it up!

    < ALULA >

     

  • At 19/7/09 11:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen yang menarik... jika membaca dengan teliti dan menghayatinya akan faham... jika baca hanya ingin habiskan ceritanya memang tak faham jawapannya.. gud luck

     

  • At 19/7/09 9:50 PTG, Anonymous Nadiah Kamal said…

    Syukran jazilan untuk komen2 yang menyokong dan membina..
    really appreciate it.dan untuk yang memberikan kritikan, terima kasih juga kerana daripada situlah saya mengetahui kelemahan diri ini

     

  • At 20/7/09 1:26 PTG, Anonymous asliana said…

    cerita yang bagus sy faham juga jalan ceritanya menarik teruskan usaha dan tahniah,

     

  • At 21/7/09 6:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah tajuk pun tersirat...isi mestilah tersirat...xfaham bace banyak2 kali...tak baik tau kritik secara dasyat camtu

     

  • At 4/8/09 5:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy kritik sbb byk kelemahan..
    jgn kata p'baca xtaw menilai isi t'surat & t'sirat..
    awk tu yg byk sgt kelemahan..
    sblm nk hantar karya kna la semak btol2..
    mmg ader kesalahan tp bia kurang..
    yg awk nyer cerpen nie byk sgt kelemahan..
    cerita pendek then tbe2 abis...
    xlogik..

     

  • At 6/8/09 10:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saya mcm tgh tgk story board utk iklan
    nway percubaan yg berani
    mungkin ramai belum dpt terima konsep mcm nih
    keep up d gud work yah!

     

  • At 3/11/09 10:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak faham je...
    tp ak x phm dgn org2 yg komen...
    hurm..

     

  • At 8/8/10 12:05 PG, Anonymous aKu bDk siMpLe said…

    weyh srius aqu ckp ni
    aqu emg xphm!!!!!!!

     

  • At 15/8/10 10:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah...aku stuju dgn pengkomen2 len ni..cite ni xfhm lngsung.
    xbest pun..:-p

     

  • At 2/11/10 8:57 PTG, Blogger MiRdA MiNniE said…

    mule2 xphm jugak..tp,bce part yg last tu,bole phm..xpe2 pnulis,cube lg k..;)

     

  • At 19/12/10 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe ak x fhm cte ni?????
    :(-H33 Yn6mT-

     

  • At 24/6/12 3:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak faham la

     

  • At 7/9/12 8:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Aq ingt kn hudzaifa ni pompuan..cter bole la..sbb aq bce abiz..wat yg lg bez

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group