BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 31, 2009
Cerpen : Semanis Biskut Marie
Nama Pena : MelissaSuzailyn

Arghhh mengantuknya! Rasanya lebih sepuluh kali kot aku menguap. Penat sungguh rasanya badan ni. Nak kata malam tadi tidur lewat taklah juga, tapi mungkin aku tak biasa dengan persekitaran baru ni. Maklumlah dulu time aku habis study, aku lepak sepanjang masa. Bangun tidur pun 11 pagi heh! Lepak rumah lama – lama pun tak guna, income tak masuk, so aku pun ambil keputusan untuk bekerja, bila kerja ni bangun awal lah aku..hehe. Aku kerja kat kedai bunga kakak aku sendiri, Soraya itulah nama dia. Orangnya? Mak aihhh nak marah je kerja dia, aku dah lali kena marah. Sakit hati pun ada tapi mengenangkan dia tu kakak aku so tak dapat la aku buat apa – apa nanti dikatanya aku tak kenang budi pulak!

"Kakak marah sebab kamu tu degil, bukan nak dengar akak cakap apa…" itulah ayat yang Kak Ya selalu guna, naik muak aku dengar hari – hari. Steven, tukang bawa van hantar bunga selalu gelakkan aku, time dia datang mesti time itulah juga aku kena marah. Geramnya! Tapi Kak Ya tetap best sebab dia masak sedapppp! Anyway bagi aku sekarang, aku nak enjoy selagi boleh.

"Hoi makcik! Termenung je kerja kau ye? Contact aku pun tak… pe kes sekarang? Bulat mataku mendengar suara itu, dengan tak bagi salam, main redah jeh. Hish! Aku menoleh perlahan ke sebelah kanan, kelihatan seorang wanita tersenyum sumbing memandang ke arahku. Najwa! Bisik hatiku

"Eh mana kau tahu aku kat sini, siapa bagi tahu kau?" Soalku bertalu. Aku bukan apa, sejak tamat pengajian di kampus aku sepikan diri. Aku tak hubungi sesiapa pun, malah number hand phone juga aku tukar means aku takkan dapat di jejaki. Yeahhh! Tapi aku silap, najwa dapat juga cari aku. Entah macam mana dia dapat tahu. Padahal lokasi aku berada sekarang ni jauh dari ibu kota. Jauh dari rumah aku lah maksudnya tu.

"Owh bawa bertenang Cik Sofea, tanya satu – satu ok? Anyway, jawapannya ada satu je, apa kata kau tanya Mohd Idham, aku rasa dia boleh jawab semua soalan kau tadi" Uhmm jadinya am dah bocor rahsia! Jaga kau am balik KL nanti tahulah nasib kau. Jahat!

"Am memang suka bagi tahu semua orang pasal aku, kalau boleh satu Malaysia dia nak bagi tahu. Dah macam radio bergerak, tak payah aku susah – susah" kataku geram tapi tetap senyum lagi. Yelah nanti lagi lama najwa ketawakan aku. Hampeh!

"Come on Sofea, jangan lah marah – marah. Biasalah kalau kadang – kadang tu misi kita tak menjadi. Kau tu bukan pelakon 007" Tutur Najwa lancar sambil jarinya acap mengusap rambutnya yang kerinting itu. Huh! Sinis betul dia…Aku ketap bibir. Muka najwa langsung aku tak pandang. Adusss!!!

"Makin curly rambut kau ni ya… macam maggi dah aku tengok" kataku sejurus sahaja kami berdua melangkah masuk ke Restoran berhampiran kedai bunga Kak Ya untuk makan tengahari. Mujur hari ni Kak Ya ke terengganu melawat rakannya yang baru bersalin. Sebagai adiknya sah lah aku jadi tokeh sementara. Tugas di kaunter aku amanahkan kepada Joey pembantu Kak Ya, lagipun hisham belum pulang lagi dari menghantar bunga kalau tidak aku suruh dia je maklumlah mamat tu cepat sikit bab mengira. Huhh!

"Pandai ubah topik? Lupa pula kau ni kan pelakon drama terkenal, dari dulu lagi aku ni selalu sangat kena tipu…" tutur najwa perlahan sambil menjeling tajam ke arahku. Aku hanya tersengih sambil mataku ligat memilih menu.
"kau belanja kan, wah aku pesan yang mahal sikit yek!" tuturku keriangan, yelah bukan senang dapat makan kat tempat mewah macam ni, bersama najwa semuanya jadi senang. Anak orang berada katakan…

"Berapa lama kau tak makan Sofea? Dah macam pelarian aku tengok! Haha..." Ceh! Terkekek – kekek minah ni ketawakan aku. Aku diam sambil tersenyum melihat gelagat Najwa.

"Anyway kenapa kau tak kerja kat Mentari Holdings saje…takkan Dato’ Shaiful tak bagi kan, kerja dengan ayah kan senang…" Tutur najwa lagi. Aku bungkam, tiada kata yang meluncur dibibirku…apa aku nak cakap nie haa...adehh.

"Woit apasal kau senyap…? Aku tanya nie jawab lah Sofea…"

"Aku malas…"Jawabku pendek…

"Malas nak bangun pagi…malas nak kerja 9 pagi sampai 6 petang…malas nak kerja ikut peraturan…,erm malas mane kau pilih…?"

"Semuanya…dah lah aku nak makan dengan tenang dan penuh nikmat…boleh tak kau jangan tanya aku apa-apa…aku malas buang tenaga aku yang sedia ada banyak nie dengan menjawab soalan – soalan kau. Jadinya Cik Najwa boleh tak kita terus makan…? Hurm..?"

"Erm…oke Cik Sofea, u menang…" Keluh Najwa perlahan sambil tersenyum melihatku. Aku diam sambil terus menyuap mee bandung kegemaranku. Sedap!



Aku sampai rumah lebih kurang pukul 10.00 malam. Kak Ya tak balik lagi, esok katanya. Aku tak kisah pun, aman sikit dunia aku. Mama telefon tadi kata ada orang cari aku. Entah siapa aku pun tak tahu, menurut mana lelaki, tapi aku dah pesan kat mama jangan bagi tahu aku kat mana even number phone pun tak boleh. Mama kenal idham je, bestfriend aku. Sebelum tu papa ada phone bagi tahu abangku syahril akan pulang ke Malaysia minggu depan means dia dah habislah buat master wah! Bangga aku.

**************************

"Akak dengar ada orang tu berlagak jadi "bos" semalam…ishh nasib baik aku pergi sekejap jeh kalau tidak lingkup bisnes aku agaknya" Sinis Kak Ya sebaik sahaja sampai, aku senyum sumbing mendengar sindiran kakakku itu.

"Kak Ya bila sampai…penat – penat ni rehat lah kat rumah kenapa datang lak" Kataku berbasa – basi. Kena jaga hati tokeh nie...kalau tak kurang gaji aku bulan ni. Hurm...

"Elehh macam lah kakak ni baru kenal kamu tu Sofea, dah jangan nak bodek akak… I makan nasi tau, tak makan bodek...understand my dear sis..." adehhh gitu jeh kena…Kak Ya nie bukan nak cakap lembut – lembut dengan aku...hish!

"Apa buat muka macam tu pulak… kakak dah beli banyak keropok lekor tau...kalau tak nak takpe lah kita sedekah jeh kat dolly...mane tahu dolly nak makan..." Tutur Kak Ya sambil menjeling kearahku…seolah-olah mengejek…!hehhh

"Dolly tak makan keropok lekor kak, dia makan kuaci. Tercekik juga dolly kalau aku bagi makan keropok…

"Kakak nie nak bunuh hamster saya ker…"Kataku separuh terjerit. Kak Ya tersenyum kecil sambil berlalu. Majalah Keluarga yang dipegangnya si serahkan kepadaku. Herm…

************************

Best betul dapat balik rumah, dapat jumpa papa dan mama. Rindunya! Pagi – pagi lagi idham dah datang kacau aku. Bukan kesian kat aku, baru jeh nak bangun lewat sekali dengar dia terpekik nama aku… tepi telinga pulak tu! Dengan senang hati mama bagi dia masuk, katanya idham tu ibarat kembar siam aku. Ceh!

"kenapa dengan kau ni, senyap semacam je… takkan marah lagi kot?" Tanya idham sambil mengusap janggutnya yang tak ubah macam kambing gurun tu, aku menjeling tajam ke arah idham. Menyampah!!!

"Eleh… kau fikir aku boleh mati ke dengan jelingan kau tu… sofea, aku kenal sangat kau tu... tak cukup duit ke?" teka idham membuatkan aku ketawa kecil... Heh!!

"Duit memang selalu tak cukup am, macam air mengalir. Aku dah biasa takde duit. Tapi apa aku susah kan… kau kan ada" jawabku sambil tersenyum manja, beli jiwalah tu!

" Kau memang sofea, kerja kau asyik paw aku je… ehmm, sorry sangat – sangat aku dah terlepas cakap kat najwa hari tu, kau tahu jelah dia tu pandai betul memujuk aku, nak tak nak aku pun bagi tahu lah kau kat mana, tapi member – member lain aku tak bagi tau! Kau maafkan aku kan?" Jelas idham panjang lebar, hai idham mana boleh aku marah kau, you are my friend lah. Lagipun kau je yang faham diri aku takkan hal kecil macam tu pun aku nak ambil hati. Aku bermonolog sendiri.

"Najwa belanja apa?" tanyaku perlahan. Aku nampak idham tersenyum dengan soalanku sebentar tadi… yelah idham pantang orang belanja, bagi makan jeh semua settle.

"KFC" jawabnya ringkas

"Mesti lagi lama dari aku kan… berapa hari?" tanyaku lagi. Sebabnya sebelum aku ikut kak ina, tiga hari aku belanja dia makan untuk keep the secret. Akhirnya… tewas jugak!

"One week!" Jawabnya spontan sambil jarinya menunjukkan isyarat "satu". Wah! Melampau pakcik ni ye.

"kau ni memang menakutkan lah!" kataku sambil berjalan menuju ke wakaf milik keluargaku. Idham ketawa kecil dan juga mengikutku dari belakang.

"Aku dah putus dengan Maisarah" katanya sebaik melabuhkan punggung di kerusi.

"Eh kau biar betul, bila..?" tanyaku laju. Aku terkejut sebenarnya. Sebelum ni aku tak pernah dengar yang hubungan mereka ada masalah. Idham tak pernah cerita. Aku pun tak pernah tanya, Lagipun dia nampak happy je. So, buat apa aku nak busybody pulak kan?

"Yelah, aku takde masa nak main – main tau… dah dua bulan pun" aku kelu, sampai hati am tak bagi tahu. Aku pandang wajahnya teliti. Handsome! kenapa agaknya ya?

"Dia sambung belajar kat Australia, nak aku ikut sekali. Tak mahulah... Aku banyak tanggungjawab lagi kat Malaysia ni, dia kata kalau aku tak ikut, putus… so, aku tunaikan lah hajat dia. Lagipun kami kawan atas dasar keluarga, papa aku dan papa sarah kan bestfriend" terangnya lagi. Aku hanya membatukan diri, diam seribu bahasa. Aku duduk sambil tanganku pantas mencapai biskut marie buah tangan dari idham, dia tahu aku suka makan biskut tu. Sedap!

"Kenapa baru sekarang kau bagi tahu aku? Am, kau ok tak… papa kau…?" Soalku ingin tahu

"Papa kecewa, tapi dia faham aku bukan suka sangat pilihannya tu. Kak Diana banyak bantu, dialah yang pujuk papa. Aku bukan tak mahu bagi tahu,nanti serabutkan kau pulak!" Tutur Idham perlahan, aku memandang dengan penuh simpati, kesian kawan aku seorang nie. Kalau aku lah yang jadi tunang kau, mesti sempoi kan? Huhu…

"Yang kau tersengih nie kenapa sofea, time main dengan perasaan pun dia boleh tersenyum lebar…pelik tol kau nie" Tegur idham membuatkan khayalanku tadi serta merta hilang dari pandangan…cehh baru berangan sikit!
"Eh, bukan macam tu…aku terkenang pulak time first date kau dulu…muka nie jugak yang kena teman kan…"

"Alahh itu adalah pertemuan yang terpaksa aku hadiri…date yang telah di aturkan oleh papa, mestilah aku kena pergi…kalau ikut hati, tak ingin pun aku jumpa dia" kata idham sambil menjeling ke arahku, kami sama – sama ketawa mengenang peristiwa itu. Dek kerana protes dengan kehendak papa, idham memesan masakan yang paling pedas di restoren untuk menjadi santapan Maisarah, demi menjaga hati idham sarah tetap manjamah masakan itu walaupun mukanya mulai kemerahan menahan pedas, idham tersengih kecil sambil bertanya, sedap kan? Sarah hanya mengangguk tanda setuju. Kesian pulak aku tengok minah tue, tapi apa nak buat kan…nasib kau lah suka dekat En.Idham nie…

"Kesian dia tau time tue, bergelas – gelas air dia pesan…kau nie memang tak patut Am..." Kataku dengan ketawa yang masih bersisa.

"Kau pun tumpang gelak besar kan…"sambung Idham membuatkan aku tersenyum sendiri. Ceh!

"Tahulah, nanti aku cari penggantinya ok?" kataku seakan memujuk hati idham yang lara tapi aku tahu bukan lara tapi suka! Maisarah bukan wanita idamannya.

"Aku tak perlukan pengganti, aku dah ada pilihan hati" katanya perlahan tetapi tetap kedengaran di telingaku. Aku mengeluh kecil, cepat betul! Baru jeh aku nak test market. Huhh…

"Would you be my girlfriend? Lagipun aku dah lama suka dekat kau..." Sambungnya lagi… gila ke haper! Ni kali kedua dia cakap suka kat aku, kalau sampai ke tiga, betul – betul kot aku dengan dia... Heh! Pertama kalinya setahun lepas, seminggu dia merajuk dengan aku gara – gara aku ketawakan dia. Tak masuk akal langsung! masa tu dia kena paksa bertunang dengan Sarah, dia tak mahu sebab katanya dia dah ada pilihan hati. Mesti pressure time tu sampai buat pengakuan hampeh dekat aku. Nak kata aku tak suka bohonglah, aku suka sgt tapi cam pelik pulak aku bercinta dengan kawan baik…hish tak mahulah! Mula tu syok jugak bila tahu ada orang suka kat kita tapi memandangkan dia selalu kenakan aku, dah tentulah aku tak percaya!

*****************************

Suasana pagi ni agak riuh, mungkin kerana abang Syahril sudah mula buat lawak bodohnya kot! Aku dari subuh tadi sudah di kerah mama buat sarapan di dapur. Nasib baik mak lijah ada. Maklumlah aku bukan pandai sangat bab kuali periuk ni... Semalam aku dan idham ke lapangan terbang. Papa tiba – tiba ada urusan, tak boleh temankan aku jemput abang. Kak Ya pula tengah mabuk –mabuk. Hish time macam ni dia mengandung pulak! Hehe.. tapi baguslah tu aku pun tak sabar – sabar nak dapat anak saudara. Aku sampai awal, tak sabar nak tengok wajah abang ayel maklumlah hampir dua tahun kami tidak berjumpa. Abang tak pernah kirim gambar, tak surprise katanya. Memang surprise, abang ayel simpan janggut! Aku memang tak suka lelaki ada janggut. Erkk!!

"kenapa tak makan ni sofea. Kalau renung je mihun goreng tu bukan boleh habis pun" tiba – tiba mama bersuara. Tersentak aku dengan teguran mama.

"Anak bongsu mama ni bercinta kot, itulah tak makan pun kenyang, makan "benda" lain!" abang ayel mula menyampuk membuatkan papa tersenyum kecil. Mama ikut ketawa bersama abang, kak ya cepat – cepat mengiyakannya. Kenakan aku lah tu!

"Eh mana ada papa, mama… jangan percaya cakap abang ayel ni, dia saja nak kenakan orang… dengki lah tu!" kataku mempertahankan diri. Perkataan "orang" memang biasa aku gunakan, kata ganti nama bagi diriku. Tapi idham selalu panggil aku orang – orang. Alah yang dekat sawah padi tu! ada ke aku yang comel ni di samakan dengan orang – orang kat sawah tu. Sampai hati!

"Abang pulak yang kena? Eheh dia ni abang karate baru tahu!"

"Karate konon… tendang bola pun tak lepas ada hati nak karate orang" kataku mengejek

"Yelah ayel simpan jelah tendangan kau tu, jangan buat malu akak!" Kak Ya mencelah membuatkan kami semua menahan tawa. Kesian abang ayel merah muka dia. Padan muka!

Suasana petang cukup mendamaikan, aku duduk bersantai di balkoni. Kedengaran ngauman enjin kereta di matikan. Mesti abang helmi tu! tekaku. Kelmarin sewaktu aku pulang ke rumah bersama Kak Ya, abang helmi masih perlu menyiapkan tugasnya. Secara outomatiknya aku jadi driver lah hari tu. Dari atas ku lihat kak ina keluar menyambut kedatangan suaminya, begitu juga dengan papa dan mama. Kelihatan abang Syahril menyapa dari belakang. Kemesraan jelas terpancar di antara keduanya. Aku malas nak turun, penat! Sebentar tadi aku tolong mak lijah buat kuih sri muka sebagai minum petang, lepas tu aku naik dan terus tertidur… bangun – bangun je semua orang dah takde, pergi rumah pakcik aku di bangsar. Sampai hati tak ajak aku pun. Paling sedih kuih sri muka itupun habis licin. Malang sungguh!

****************************

"Ehem! Teringat kat buah hati ke?" tegur abang syahril dari belakang, tak bagi Salam pun! Nasib baik tak terkeluar latah aku...huhu...

"Kalau ye pun, abang tahu ke sape?" kataku seakan menguji

"Pasti bukan redza kan? Kalau "orang" still suka dia lagi, abang tak tahulah!" Abang mencebik, aku sekadar tersenyum kelat. Aku terfikirkan idham sebenarnya, dah macam tersuka pulak kat dia.. heh! Tapi..Jauh di dasar hati aku akui redza masih tersemat di hatiku. Namun apakan daya, hubungan dengannya tidak pernah terjalin malah redza sendiri tidak pernah tahu aku menyukainya. Aku kenal redza melalui kak maya tunang abang ayel, orangnya sweet dan paling best muka dia persis hero korea kesayangan aku, rain! Tapi sayang lepas aku tamat pengajian di universiti kira – kira setahun lepas, aku dengar khabar dia bakal bertunang. Hancur berkecai berderai – derai hati aku time tu…mana taknya, aku dah tangkap cintan habis dengan dia!

"Hari tu ada datang rumah tapi sofea takde… kenapa tukar number phone? Ni pun maya yang bagi, sorry if I disturbing U" bulat mataku membaca mesej itu. Baru je semalam aku berbual tentangnya bersama abang syaril, hari ni dia mesej aku…Redza! Jadi dia yang datang cari aku last month. Ada apa pulak nie?

"Sorry sebab tak bagi tahu number baru, by the way hows your life" taipku ringkas. Aku memang teruja tapi entah kenapa aku jadi kurang selesa berbalas sms dengannya, kalau dulu aku memang tak sabar – sabar mungkin dengan statusnya sekarang aku jadi serba salah pula.

"Nothing much...and now I’m single again!" balasnya kembali

"Means?" tanyaku kembali

"I dah putus tunang…" Mak aih semua orang nak putus tunang ke bulan ni? Baru minggu lepas idham break, now redza pulak! Nak kata aku gembira pun tak juga, tapi sikit tu adalah, penat berbalas mesej, redza ajak aku jumpa. Aku memang dah lama tak jumpa dia and this is a chance!

Pagi tu aku bersiap awal, maklumlah aku kan ada lunch dengan redza. Aku tak mahu lewat, entahlah tapi mungkin inilah peluang aku. Aku sampai awal, Pak Kassim driver papa hantar,rupanya aku silap, redza lebih awal dari aku. Aku melangkah masuk sambil menghadiahkan sebuah senyuman yang aku kira paling manis pernah aku lemparkan buat seorang lelaki. Redza kelihatan begitu tampan dengan jeans dan kemeja biru berbelang putih. Wah! Memang meruntun jiwa wajah tampannya itu. Macam berjanji pula, aku juga mengenakan blaus berwarna biru. Dalam hati tuhan saja yang tahu. Bunga – bunga cinta gitu.. hehh!

"Cantik…kat mana you beli baju tu? Tegur redza sebaik saja aku duduk. Aku tersenyum kecil, aku fikir dia nak puji aku nampak cantik hari ni, rupanya baju aku yang cantik! Kesian betul kau nie sofea, kau ingat mamat handsome depan kau ni suka dekat kau ke? Kau nie perasan betullah! Hati kecilku berbisik.

"Please don’t get me wrong, u look so nice today" Redza bersuara lagi. Aku senyum mendengar pujian itu, nak je aku menjerit sekuat hati, bahagia. Redza tersenyum lagi. Manisnya!

"Thanks, anyway you look nice too" ceh aku pun speaking jugak, yelah bak kata pepatah…berdiri sama tinggi, duduk sama rendah. Yes no orait? Hahaaa

"Actually I dah lama nak jumpa you, ada hal yang I nak bincangkan" katanya memulakan bicara. Aku diam memberi tumpuan. Semasa makan redza mendiamkan diri. Adab sopan kena jaga mana boleh cakap time makan!

**************************


Aku betul – betul tak sangka yang redza sebenarnya sukakan aku. Lepas lunch semalam, redza hantar aku pulang. Dalam perjalanan itulah dia meluahkan isi hatinya pada aku. Rupanya sejak minggu kedua kami berkenalan dia dah mula tertarik pada aku. Cumanya tak berkesempatan nak beritahu memandangkan aku waktu itu masih lagi belajar. Hubungan aku dengan idham juga di salah ertikan,katanya aku dan idham mempunyai hubungan istimewa. Aku akui betapa rapatnya hubungan kami tetapi hanya terbatas sebagai teman sahaja. Teman tapi mesra itulah jolokan yang kami dapat ketika masih lagi menyambung pengajian di universiti. Aku hanya mendiamkan diri waktu redza mengimbas kembali saat itu. Tiada sepatah perkataan keluar dari mulut aku. Nak kata aku tak sukakan redza, bohonglah! Nak kata aku betul – betul sukakannya pun tak boleh juga. Kalau setahun lepas mungkin ya, tapi sekarang aku sendiri tak tahu apakah perasaan itu masih bersisa lagi. Ketika itu wajah idham seakan – akan mengusai seluruh ruang fikiran aku. Kenapa pulak aku teringat kat dia sekarang ni, kacau betullah…! Redza memerhatikan aku yang ternyata seakan – akan blur dengan apa yang cuba dia sampaikan. Aku tak boleh nak berfikir, otak aku jem! Akhirnya redza bersuara dan memberikan aku waktu untuk berfikir, mungkin dia perasan yang aku seperti mahu mengelak diri. Sebaik sahaja sampai di pintu pagar rumah, aku terus keluar dari kereta tanpa berkata apa- apa. Hanya senyuman palsu yang boleh aku lemparkan waktu itu. Fikiran ku kusut!

Kepada idham lah tempat aku mengadu, aku ingin dia tahu perasaanku ketika ini. Malam itu idham datang setelah aku menelefonnya. Papa dan mama keluar menghadiri jamuan di rumah kliennya. Aku duduk berteleku di luar rumah menunggu idham. Hatiku lega tatkala mendengar bunyi enjin motor di hentikan.

"Kenapa tergesa – gesa ni, kau sakit ke?" tegurnya sambil memegang dahiku. Hampir mengalir saja air mata ini melihat idham begitu mengambil berat akan diriku.

"Aku sihat Am, Cuma hati aku sakit" jawabku perlahan. Kami duduk dan Am tak lepas memerhatikan aku.

"Redza nak aku jadi isterinya" ringkas, tapi cukup membuat am terkejut.

"Zila macam mana?"

"Dah putus last week"

"Apa jawapan kau?"

"Aku tak beri apa – apa jawapan, aku perlukan masa… aku perlukan kau, restu kau"

"kau kan suka dia, apa masalah lagi?"

"Aku mungkin sukakan dia tapi…" belum sempat aku menghabiskan ayat, idham terus mencelah..

"Sofea, tanya hati kau. Aku sayangkan kau tapi sampai bila aku nak berada di sisi kau? Nanti semua lelaki takut dekat dengan kau di sebabkan salah faham hubungan kita. Lagipun permohonan aku melanjutkan pelajaran ke jepun sudah di terima, next two week aku akan tinggalkan Malaysia. Inilah masanya sofea, kau akan berdikari tanpa aku dan aku rasa redza orang yang sangat sesuai dan lebih baik daripada aku"

"Idham aku tak boleh lakukan semua tu tanpa kau, aku tak sedia lagi. kenapa mesti sekarang kau nak tinggalkan aku, kau tak sayang aku Am?"

"Redza kan ada, buat apa lagi aku di sini… dah tentu aku sayangkan kau, you are my bestfriend, lagipun dia tak suka aku dekat dengan kau" kata idham lagi.

Betul kata najwa, dua tiga hari lepas sebelum aku keluar dengan redza, katanya dia nampak redza ke tempat kerja idham. Kebetulan salon kepunyaannya berdekatan dengan pejabat tempat idham bekerja. Hairan juga sebab idham dan redza bukanlah "baik" sangat. Mereka saudara tiri yang berlainan bapa dan ibu. Selepas kematian ibunya, papa redza menikahi seorang wanita yang juga kematian suami kira – kira setahun lepas. Lagi pula wanita itu merupakan rakannya sewaktu menyambung pelajaran di Indonesia. Idham menerima kenyataan itu dengan redhanya namun redza tidak begitu, katanya ibu idham menggodanya papanya. Di sebabkan itu idham dan redza tidak sependapat. Mereka sering bergaduh sehinggakan idham keluar dari rumah dan terpaksa berjauhan dengan ibunya. Aku simpati dengan idham kerana nasibnya. Namun aku sama sekali tidak tahu bahawa mereka merupakan saudara tiri sehinggalah Najwa memberitahu aku tentang itu. Namun bagiku semua itu adalah rahsia kerana idham tak pernah menceritakan hal itu kepadaku.

"Am, kenapa mesti cakap macam tu? Dia takda hak nak halang aku dari terus berkawan dengan kau"

"Sebab dia abang tiri aku, dia tak suka aku sofea, lebih baik aku pergi. Adanya aku di sini akan mengeruhkan hubungan kau dan dia. Aku nak kau bahagia, bahagia dengan pilihan hati kau selama ni"

"Tapi aku takkan bahagia kalau kau takda di sisi aku. Aku sayangkan kau am!" kataku sedikit terjerit membuatkan idham mematikan langkahnya. Biarlah kali ketiga ni aku yang melafazkannya. Kalau sebelum ini dua kali am cuba memberitahuku yang dia sukakan aku, biarlah kali ini aku pula mengakuinya. Ya! Memang aku sayangkan am, tapi aku takut kalau dia menolak aku. Kami kawan baik dan dia dah jadi sebahagian dari keluarga aku. Aku risau kalau – kalau kami akan kekok bila berjumpa nanti.

"Aku tak tipu dan aku tak berlakon sekarang ni. Biar aku habiskan ayat aku tadi. Aku mungkin sukakan dia tapi aku cintakan orang lain dan orang tu ialah Mohd Idham Azdri bin Mohd Yusuf!" kataku sedikit terjerit sambil air mataku mengalir laju. Tak dapat ku tahan lagi, begitu perit rasanya menahan perasaan ini. Tanpa aku sedari sekujur tubuh kini berada di hadapanku. Redza!

"I takkan paksa you, idham memang layak untuk you sofea. I datang nak jumpa Abang Syahril tapi tak sangka I dapat peluang tengok filem Hindustan hari ni" katanya sambil tersenyum kecil. Aku terdiam, idham juga begitu. Aku tak sangka sudah setengah jam redza berdiri di sebalik pintu pagar memerhatikan kami.

"Maaf" itu sahaja yang keluar dari mulutku. Aku tak berupaya menuturkan lebih dari itu. Aku rasa cukup bersalah, sungguh!

"It’s ok sofea, maafkan abang…Am!" Katanya ringkas sebelum beredar dari situ. Idham datang menghampiri aku. Malunya aku nak menatap wajahnya.

"Wow! Boleh tak cik sofea ulang balik ayat tadi tue. Saya tak berapa dengar lah!" Idham mengejekku. Malunya!

"Sebelum aku tarik balik kata – kata aku tadi tu, baik kau balik!" kataku menahan malu.

"Ya, saya faham sayang… I love you too" katanya sambil menjeling manja kearahku. Erkkk!

"Idham!"jeritku lagi. Cepat – cepat dia beredar dari situ. Ehmm, baru tahu nak cabut!

Sekarang sudah dua bulan berlalu, aku kini sudah bergelar tunangan orang, jangan marah! Hahah…Am tetap meneruskan pelajarannya di jepun. Aku masih bekerja di Sweet Florist. Sebenarnya hajatku ingin mempunyai sebuah kedai buku akan terlaksana tak lama lagi. Sekarang masih lagi dalam proses, Idham masih seperti dulu masih suka cari gaduh dengan aku. Tapi aku tak kisah sebab aku suka!

"kalau saya ada perempuan lain macam mana?" kata idham sehari sebelum berangkat ke jepun.

"Saya nak buat apa ye..? Saya potong telinga awak bagi makan ikan! Nak?" jawabku selamba

"Awak ni menakutkanlah, sumpah saya takkan cari lain" idham mengangkat kedua belah tangannya.

"Saya tahu awak sayangkan saya kan…" Kataku sambil memegang erat lengannya. Gatal!

"Siapa kata saya sayang awak, dah tentulah saya sayangkan telinga saya ni!" lancar saja mulut idham. Aku cili baru tahu!

Esoknya aku hantar idham kat airport, bengkak mata aku menangis. Sedihnya! Najwa hanya tergelak melihat aku. Bukan nak bagi tenang, sampai hati dia ketawa sepanjang perjalanan. Bengang betul aku. Katanya aku terlalu sentimental, ahh peduli tidak! Sedih tahu?

"Jaga kau, aku mengadu kat idham nanti" ugutku.

"Manja!" jerit najwa

"Hahhahh" aku tergelak kecil melihat ekspresi wajah najwa sebentar tadi, Boleh buat muka pulak tu! Hai am, rindulah saya dekat awak nanti.

"Sofea hopefully bila saya balik nanti, awak masih suka makan biskut marie" tergelak aku membaca mesej am, biskut marie ku capai. Sekalipun biskut marie jadi biskut merry Christmas, sofea akan tetap menyayangi am.

****************tamat******************
posted by Penulisan2u @ 3:50 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
23 Comments:
  • At 31/7/09 11:10 PG, Blogger Hailni said…

    assalamualaikum...setelah membaca hasil karya ini adalah boleh dikata baik juga kerana ada unsur2 funny,kekeluargaan,rakan2 dan kesedihan yang mana membuat pembaca berada dalam keadaan penghayatan penulusan tersebut....

     

  • At 31/7/09 11:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe..bleh than la cerpen ko ni yati..tp nape aku xblh bayang sofea pn...?yg aku byang watak sofea tu muka kau..hahahah..harusla kn...pelula si redza tu muke cm rain kn..?huhuhu?si idham tu muke cm sape plak..nway..tahniahla coz cerpen ko kuar kt cni...

     

  • At 31/7/09 1:23 PTG, Anonymous Melissa Suzailyn said…

    hermm thanx sumer coz bace n bagi komen..sy akan memperbaiki lagi di ms akan dtg..

     

  • At 31/7/09 4:34 PTG, Anonymous smart girl said…

    well first of all tahniah sebab jalan cerita nie seronok dibaca...banyak elemen diterapkan dan susunan cerita yang menarik untuk dihayati...teruskan usaha untuk memperbaiki dan mencipta jalan ceria yang lebih menarik lagi..

     

  • At 1/8/09 9:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..best lyn cter ni..
    i like it..
    hhhuuu...

     

  • At 2/8/09 4:23 PTG, Blogger nuraini said…

    salam,..
    plot ok,..x cliche..de unsur saspen,..klimaks..cume mungkin untuk novel yg ringkas,..terlalu byak watak sampingan yg aku pun terpaksa skroll ke atas balik utk ingatkan sape empunye diri..neway,..utk cerpen pertama,good job!..(tp,..xbleh blah gak ea romantisnyer...hehehe~)

     

  • At 2/8/09 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmmmmmmmmmm,,,,

    I LIKE IT

     

  • At 2/8/09 5:26 PTG, Anonymous IMA said…

    OH YA q tertarik dGn cERpen ni




    I LIKE IT

     

  • At 2/8/09 11:29 PTG, Blogger shaniza said…

    cerpen anda masih boleh di perbaiki lagi..teruskan usaha!

     

  • At 3/8/09 8:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ngeh3..
    besht2.
    lawak pun lawak..
    cume pd aku byk sgt nama watak lain kat dalam cerpen niy..
    kdg2 wt aq kompius jerk.. pe2 pon
    gud job.. cerita ni smmngnya semanis biskut marie..
    huhuhu

     

  • At 6/8/09 3:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crita spt ni mmg kebiasaan da...
    kbykn crita cinta lbh kurang sma jak..
    kpd smua yg nak berkarya, pls hslkn karya yg berkualiti.
    lain dr yg lain..kmbgkn pmikiran kta.

     

  • At 6/8/09 5:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biskut meri manis ke?
    klu celup dlm milo lg sedap....

     

  • At 7/8/09 10:35 PG, Anonymous Melissa Suzailyn said…

    huu~terima kasih semua yang bace dan komen kat cerpen nie..
    insyaALLAH..pasni sy akan bt lebih baik dan memperbaiki lagi jalan cerita..tq

     

  • At 7/8/09 4:09 PTG, Blogger Nur'Ain Illiyana said…

    best citer nie....i like it!! keep uo d gud job ya!!

     

  • At 8/8/09 5:26 PG, Anonymous rae said…

    memang terbaik!

     

  • At 8/8/09 11:59 PTG, Anonymous MiSz_LoBeR said…

    ASLMKM...
    CITER NIE SGT BEST...SAYA SUKA...
    HEHEHEHHE... KALO LARH SAYA ADA KWN MCM IDHAM KAN BAGUS....
    HEHEHEHE....SAYA SUKA BERANGAN-ANGAN LARH...HAHAHAHA.... PEACE NO WAR!!!!!

     

  • At 15/8/09 2:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka baca cerpen ni.....banyak plak lawaknya.enjoy la baca n tak boring.gud job n hope u can do more best than that :-)

     

  • At 16/8/09 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerito best. Saya suka..
    Satu permulaan yang baik
    -zie-

     

  • At 17/8/09 2:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam mellisa..
    nice story.. i like it.
    do de vry bes 4 de next writing..
    keep up a gud work!!

     

  • At 17/8/09 7:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh sgt crite nie..chayok..chayok..melissa

     

  • At 22/8/09 1:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best.......A.1

     

  • At 23/8/09 8:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes cte ni~~
    keep it up;)

     

  • At 9/5/11 12:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this story very much !
    so funny ! keep it up !
    i thinks rite what people says..
    live is not a race but a journey..

    zira91

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group