BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 01, 2009
Cerpen : Sebuah Kemaafan
Nama Pena : burberry_lost

"PERGI!! Aku ckp pergi!! Aku xnak tgk muka org yang telah merosakkan keluarga aku!! Pergi kau..pergi!!" aku sudah tidak dapat menahan sebak di hati. Berderai air mata ku kerana seorg lelaki yg sepatutnya menjadi pelindung aku dan kelurga. Yang sepatutnya menjadi tulang belakang keluarga.
Ku lihat dia melangkah perlahan-lahan meninggalkan rumah ku. Dapat ku lihat reaksi kecewa di raut wajahnya. ‘aah,ape aku peduli. Jangan ingat aku akan tewas.’ Hati ku mengumam.

"along! Sape ajar along jadi kurang ajar mcm ni?? Mama x penah ajr ank-ank mama kurang ajr mcm ni. Dia tu ayah kamu. Darah yang mengalir dlm tubuh kamu tu ade darah dia..kamu.." "mama ingat along senang2 boleh maafkan dia? Maaf mama along tak mampu. Hati ni terlalu kecewa ma. Along x sekuat mama. Tak semudah itu untuk memaafkan org itu..." blm smpat mama mengahabiskan ayatnya aku sudah memotong. Bukan tidak hormat atau nk kurang ajar dan aku juga tidak mahu digelar anak derhaka kepada mama aku yg banyak berkorban kepada aku dan adik2 aku selama 15 tahun ini.


Aku,Ika Syazira binti Mohd Nordin..selama 15 tahun aku hidup tanpa belaian kasih sayang seorang ayah. Ayah hanya ada pada hujung nama aku. Sedangkan tanggungjawabnya sbg ayah tidak pernah terlaksana. Cukup la penderitaan aku selama ini dan tidak mungkin dgn mudahnya aku akan memaafkan insan yg membuat tidur mama bergelimpangan air mata. Cukup lah 15 tahun!! Dia pergi tanpa khabar tinggalkan aku,adik2 dan mama. Insan yg terlalu menyintai dia.

‘npe dia muncul semula? Knpa??’hati kecil Ika bertanya. Dia teringatkan kenangan dia semasa kecil..

"siapa nama kamu?" tanya guru kelas Tadika Sri Kenanga merangkap guru kelas aku semasa tadika. "Ika Syazira binti Mohd Nordin" jawab ku perlahan dan.."ayah kamu kerja ape?" sambung cikgu Sazana. "err.." "ayah dia xde ckgu. Ayah dia dah tgglkan mak dia" ntah suara sape yang mnyampuk. Aku tertunduk malu dan air mata mula bergenang. Perlahan-lahan aku kesat dgn hujung lengan bju sekolah ku. "Sape yang menyampuk td? Ada cikgu tanya kamu?" semua terdiam dan tidak mengaku.
Itu kenangan ketika dia di sekolah tadika. Mula-mula dia mengenal sekolah. Mula-mula hendak mengenal ABC. Aku selalu diejek kerana tidak mempunyai seorang ayah. Seringkali aku menangis bila pulang dari sekolah. Mama pula setiap kali aku bertanya perihal abah mesti aku lihat air mata mama bergenang. Sejak dari itu aku sudah tidak bertanya pada mama. Tak sanggup aku melihat dia menangis lagi.

Ika menangis mengenangkan kisah silamnya. Dia teringat ketika adiknya,angah kemalangan kerana dilanggar oleh bas yang hampir merangut nyawanya. Tp Alhamdulillah umur dia masih pnjang. Dia cuma mengalami patah tulang betis. Selama dua bulan dia terlantar di hospital tp langsung kelibat ayahnya tidak kelihatan walau dihubungi beberapakali. Sakit hatinya mengenangkan sikap ayahnya. Klu bukan angah yg beria menyuruhnya menghubungi ayah tak mungkin dia akan berbuat demikian. Benci betul dia dgn ayahnya.
"along..along dah kol abah? Dia nk datang tak tgk angah? Angah nk sgt tgk dia. Nk dia temankan angah kt sni. Boring la asyik along dgn mama je yg jaga angah. Kecian gak angah tgk mama dan along kna jga angah kt sni"angah bertanya ketika aku bru smpai setelah keluar mkn di cafe hospital tersebut. "angah nk pergi toilet tak? Meh along tolong" sengaja aku menukar topik. "emm..ok"agaknya angah faham mengapa aku mengelak untuk menjawab pertanyaannya.

"along..along.." terasa bahu ku digoyang. Terkajut aku ble melihat mama di hadapan aku tercengat memerhatikan wajahku. Seolah inginkn jawapan dari aku. "eh mama..ble mama masuk? Aku membetulkan kedudukan aku di atas katil. Aku tunduk tidak mahu mama mengesan aku menangis.
"along,mama nk ckp sikit ngan along"
"apa dia ma? Ckp la. Sjk bila mama malu2 nk ckp ngan along ni? Mama nk kwen lg ke?"
"eh kesitu plak budak ni. Kamu tu yang patut kwen. Umur kamu da msuk 22 tahun dah tahun ni. Dah boleh kwen dah" alamak aku plak yang terkena. Ni yg malas dgr ni. Bru je aku ingt nk kna kn mama,alih2 aku plak yg terkena.
"mama nk ckp ni.."mama menarik nafas panjang. Seolah2 berat perkhabaran yang ingin di smpaikan.
"tadi pakcik ngah kamu kol. Adik abah kamu. Dia ckp abah kamu sakit tenat kat hospital skrg. Kamu xnak melawat abah ke along?" mama memandang ku seolh menagih simpati dari aku.
"wakpe along nk pergi melawat dia ma? Time angah skt dlu ade dia dtg melawat? Kol tanya khbar pn tak. Buat ape along nk pergi? Biar dia rase mcm yang kte rase dlu waktu kte perlukan dia tp dia lgsg x endah" hati ku geram bila mengingatkan tentang itu.
"along..x boleh ke kamu maafkan dia?" suara mama mula meninggi. Aku tau mama marah. Mama nak aku maafkan dia tp tak mungkin semudah itu aku akn maafkan dia. Hati aku cukup terluka dgn perbuatannya dlu. Malah mungkin dah bernanah.
"tengok la ma,klu free along pergi la" ku lihat mama bangkit dari katil ku melangkah keluar. Mungkin kecewa dgn sikap keras kepala ku.
‘maafkan along ma,along x mampu nk maafkan dia’ desis hatiku.




"weh Ika,jom kte pergi main bowling nk lepas abs kelas jap lagi?" Farisya,teman baik ku yang aku kenal sejak mula mendaftarkan diri di UTM. Ketika itu aku baru lepas dimarahi oleh senior ketika minggu orientasi kerana aku lambat menyiapkan kerja yg disuruh oleh mereka. "ade ke ptut stor sebesar ni nk aku kemaskan sorg2. Siap ade timing lg. Sewel betol la senior ni. Mau patah pinggang aku. Dah la berdebu" aku mengomel sendirian sambil mengemas stor sukan yang diarahkan oleh senior td.

"hah Ika,awak x siap lg kemas stor ni? Ape la awk ni pemalas betul!" tengking seorang senior yang dikenali sebagai Abg Man dikalangan kami junior.
Berdesing telinga aku bila dijerkah sedemikian rupa. Tiba2.."abg Man,biar sy tolong dia kemaskan stor ni. Cpt sket siap" seorang gadis melangkah kearahku sambil tersenyum. "Nsb baik awk nk tlg,klu harapkan Ika ni ntah bila la nk siap. Pemalas! Cepat sket. Sy nk sblm lunch korg dah siap lemas" Abg Man memberi arahan. Kami berdua serentak mengangguk. Dari semenjak itulah hubungan kami makin akrab sehinggalah kami berdua di tahun kedua.

"weh ika! Ika!"Farisya berteriak smbl mencekak pinggang di hadapan aku. "eh Isya..ape kau cakap?"
Hoi minah,dah smpai langit keberapa ko smpai hah? Dari tadi aku duk depan ko bercakap ngan ko. Aku ingt aku ckp ngan ngan dinding dah. Rupanya bernyawa lg ko eyh?" farisya mendengus geram.
"sowi la darling,aku termelamun. Dah smp langit ketujuh dah" aku tergelak tgk muka Farisya yang sedang geram tu. Comel minah ni. Ramai peminat dia. Klu tak,takkan la mat Indon tukang kebun tu pun leh tergila2 kn dia. Hahahaha.."wey,yg ko tersengih-sengih cam org sewel ni knpe?" dia menggeleng kearah ku.

"ee x fhm btul la aku ngan ko ni. Td duk mengelamun sampai aku ckp pn sepatah haram ko x dgr. Ni siap gelak2 lg. Sah kpla ko dah mereng. Tak pn ade wayar yang da putus. Meh aku check. Risau aku" dia berkata sambil menjamah dahi ku.
"weh ape la ko ni. Aku ok lg la. Ok2 ape ko ckp td? Ulang blk." "Tanak la aku,majuk!" Farisya mencebik kearah ku. "ok3..ko nk majuk brape lama ni?" aku pura2 sedih. "40 saat. MAJUK!!"
Aku mula mengira,"1..2..3.......38..39..40!! Hah dah abs dah due dia. Dah2, burok bebenor aku nengok org tua cam ko ni majuk" tergelak aku dengan telatah Farisya. "ok2 aku dah x majuk aslkan ko blnje aku main bowling pas abs klas jap ag"dia tersengih dan sengihnya makin melebar tatkala melihat aku mengangguk.
Itu la kawan ku. Tempat aku melepaskan segala tekanan ku. Tempat aku bersedih dan bergembira. Aku bersyukur mempunyai kawan sebaik Isya.



"wey Ika tgk aku strike la..hahaha..ko jgn jeles.." tergelak aku melihat gelagat Isya yg terloncat-loncat cam budak kck dpt aiskrim. Tiba-tiba lagu Hatin On The Club nyanyian Rihanna kedengaran dicelah-celah bingit di pusat bowling yg kami kunjungi di Plaza Angsana. Cepat aku menyeluk poket seluar ku dan.."hello angah,npe kol along? Ko ade kt mne? Along ngah main bowling.." tak sempat aku meyudahkan ayat ku dia sudah memotong.."along,abah! Abah dah makin tenat. Mama sruh along pergi hosp skrg gak" terang angah. "tengok lah nanti" aku menjawab acuh tak acuh.

"wey sape kol? Apsal muka cam kucing sesat je ni?" Isya mendekati aku.
"abah aku tenat kat hospital".
Weh dah turn aku kn? Aku mesti trike kali ni. X aci la ko je asyk strike" aku bersuara lantas berdiri. Bru aku ingin melontarkan bola bowling Isya bersuara.."ko npe Ika? Ko tanak ke pergi melawat abah ko? Mne tau lps ni ko xkn jmpa dia lg lepas ni" Isya cuba menasihati ku. "alaa biar la dia..time aku susah dlu dia elok je x dtg. Time adik aku skt terlantar kt hospital dlu xde pn dia amik tau. Biar la padan muka dia. Biar dia rse cam aku rasa" aku terus melontarkan bola dan menjatuhkan pin seberapa banyak yg aku boleh.
"aku x sangka ati ko ni keras sgt Ika. Dah la aku nk blk. Xnk lah aku berkawan ngan org mcm ko ni. Tak berhati perut lgsg. Dia abah ko Ika! Klu dia xde maka xde la ko.." Isya melangkah meninggalkan aku termangu sendirian.



"err..nurse,mne bilik pesakit nama Mohd Nordin bin Awang" tanya ku pada nurse yg sedang bertugas di kuanter. "bilik num 3. Hujung sana.." dia memberitahu sambil mngarahkan tangannya ke suatu arah. "terima kasih" aku terus menapak kearah tempat yg dimaksudkan. Hatiku berdegup kuat. Aku memejam mata untuk mengembalikan kekuatan yang makin goyah. Tangan ku memegang tombol pntu lalu ku pulas dan pintu terbuka. Semua mata terarah kearah ku. Ak tersenyum kelat. Ku lihat mama,angah dan acik pun ada serta beberapa saudara mara lain. Aku menapak perlahan dan menyalami semua yang ada. Aku memandang sebujur tubuh yg lemah di ats katil. Ku lihat tubuhnya yg dulu tegap sudah mengering. Kurus sekali. Mukanya juga cengkung. Aku terpejam celik di depannya. Dia seakan menyedari kedatangan ku dan membuka matanya. "along.." susah aku melihat dia hendak bercakap tapi tetap digagahkannya. Aku memandang mama mahu meminjam kekuatan dari mama. Mama mengangguk lalu semua yang hadir beransur meninggalkan aku bersama dia. Seolah mahu memberi ruang untuk aku dan dia.

"along.."dia bersuara lagi. Aku memandang kearahnya dan tanpa ku sedari air mata ku laju menuruni pipi ku.
"abah,nape abah buat along macam ni? Ape salah along? Npe abah langsung tak amik peduli hal kami semua? Abah tau tak betapa sakitnya hati along setiap kali tgk mama nangis ble dia rndukan abah? Npe abah langsung tak jenguk angah yang skt terlantar di hospital? Mana abah pergi? Mana abah ble along perlukan abah? Abah tau tak hari mula2 along daftar tadika along kna ejek sebab xde ayah. Mane abah mse along kna kcau ngan budak nakal waktu blk sekolah smpai baju along terkoyak? Mana abah mase mesyuarat PIBG sekolah? Abah tau tak sape yang dtg? Mak mah jiran umah kita yg datang. mana abah setiap kali raya? Along nk jgk salam pastu mintak duit raya cam budak lain. Mase along msuk sekolah asrama tak pernah abah jenguk along kt situ. Along dengki tengok kwn2 tiap2 minggu ibu bapa dia dtg jenguk" bertubi-tubi aku bertanya padanya.
Ku lihat air matanya mengalir. Dia membiarkan aku terus menyambung pertanyaan yang telah lama ingin aku tanya padanya dan aku terus menyambung.
" abah tak kesian ke kt along ngan adik2? Tak macam anak org lain,ada abah. Kami pn nak gak kuar bercuti sama2,beriadah sama2. Setiap kali birthday along mama je yg wish ngan adik2. Mane abah? Along x minta hadiah pun dari abah. Tiap tahun along berdoa abah akan balik sambut birthday along ngan mama dan adik2. Mesti abah lupakan bile tarikh birthday along? Betul kan?" aku melihat dia mengangguk.
Hancur luluh hatiku. Aku berharap dia menyangkal kata-kata ku tp dia mengiyakan. Tangisan ku makin kuat.

"along tak kira!! Along nk abah tebus balik semua ni.. along tak kira. Along nk abah bangun dari katil ni" kata ku smbil menarik tangannya. Dia cuba untuk bangun tp nampak payah sekali untuk dia mengangkat kepalanya. Aku mula mengoncang badannya. "abah bangun la..bangun la..along tak kira,abah kana tebus balik gak semua ni" air matanya makin deras melihat reaksi ku. "along,ape along buat ni?" mama menyerbu masuk ble mendengar suara ku yg terlalu kuat sampai ke luar.
"along nak abah tebus balik semua yg abah dah lepas sebelum ni. Along tak kira" kataku smbil mnegesat air mata.
"along,abah minta maaf..maafkan abah ye?" sungguh susah aku melihat dia hendak menyudahkan kata2nya itu. Usai dia bersuara aku lihat dadanya berombak kasar dan....Innalilliahiwarojiun..

"abah!!!!!!!!!!!!!!" kuat suara ku menjerit sambil memeluk badannya yang telah kaku itu. "abah bangun la abah. Along dah maafkan abah la. Kan along suruh abah tebus balik mase yg abah tertinggal tu? Abah bangun la" aku merengek. Mama memeluk ku.




"along..dah la jom kte balik..hari dah lewat ni. Esok kte dtg lg ok?" mama bersuara memujuk ku pulang. Abah telah dikuburkan di kampung abah seperti permintaan abah sebelum ini. Di Melaka.
"abah,along balik dulu ye. Esok along datang lg. Bye abah" aku bersuara sambil memegang batu nisan yang terpacak di kubur abah.
Aku melambai lalu melangkah meninggalkan tanah perkuburan bersama doa agar abah ditempatkan bersama para solihin...

TAMAT.

~ni hasil karya saya yg 1st..so klu de slp salah tu tlg perbetulkan.sy budak bru bljr. komen jgn x komen.
Trimas..
posted by Penulisan2u @ 3:29 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
17 Comments:
  • At 1/7/09 1:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    potong stim r..pakai word sms!
    ble2 kalo nk tulis,tulis ayat BM btol2 la..
    x de mood aku nak baca!

     

  • At 1/7/09 1:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer dah ok,sedih..
    tapi xtau punca nape abah
    tnggalkn mama..ke saya yang xbaca..
    sebab saya baca langkau2..
    xsedap btol nak baca ayat sms dlm
    cerpen..

     

  • At 1/7/09 2:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg xde la sbb die tgalkan mak die...
    cter sdih...
    tp tlg la jgn gnekn bahasa sms lepas ni
    bukan aku xreti bc. tp ayt die yg bst jd xbst

     

  • At 1/7/09 5:21 PTG, Anonymous ms.loly said…

    ek eley..kecoh r budak atas skali tu..
    biar la die nk taip cmne pn..
    xde mood tu ko punye psl la..
    hihihi..
    asl kn crite die sucsess..
    but u all kn ley ckp elok2.."better lepas nie taip ayt penuh k"..
    cm tu kn boley..
    btw gud job writer..

     

  • At 1/7/09 8:57 PTG, Blogger Org Ganu said…

    sedihnyer..meleleh air mataku.iskisk

     

  • At 3/7/09 10:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...nape abah dia tinggal dia n famly dia???xbest la pakai perkataan camtu.sori jadi sowi

     

  • At 3/7/09 1:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setuju dengan komen yang atas-atas,,
    tolong gunakan ayat BM yang penuh,,
    idea dah ada tapi pengolahan kurang,,

    keep it up !

     

  • At 4/7/09 1:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    okgak lh cter ni...

     

  • At 4/7/09 2:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salamm..
    best gak cter ni...
    but jgn gne ayt sms k..
    chayokk2!!

     

  • At 6/7/09 9:12 PTG, Blogger princess_diary said…

    sedihnye..
    hampir cm citer idup ak
    huhu
    tp xtow ape akhirnye nanti

     

  • At 7/7/09 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan cerita aku pasti da sedap..
    TAPI!!!!!!!!
    oleh disebabkn bahsa SMS kamu tuh..
    terus melenyapkn mud aku nk bace cerita..

    once again aku nk gtaw kt writers..

    klu nk msj ngn pkwe ke,,kwn ke,,nk pki bhsa SMS boleh ar..sbb nk pntas je an..

    tp ni cerpen..
    diulangi~~ CERPEN~!!

    jadi gunaknlh bhasa yg senang..

    bile mase plak aku tahu karangan bole pki bhasa SMS..

    aku nk ko bt balik..

    taip perkataan penuh..

    or x aku reject cerpen ni as cerpen yg best,,wlaupun cite best..

    thanx!

    ~nEuR0 shEwAzni~

     

  • At 7/7/09 8:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    From:DG ROSIAH:e-mail ummuathia71@yahoo.
    Komen:cerita tergantung.Kenapa ayahnya meninggalkan mereka? x jwpn.bhsa x drmatis.terlalu byk bhsa psar.Klu nk singkatkan perkatan,guna lah bhsa yg mudh difhmi.Pola crita mnarik.Idea ok.

     

  • At 9/7/09 12:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cerita ini memaparkan kisah yang ,mungkin terdapat dalam masyarakat kita. Jika diolah dengan baik, cerita ini pasti menarik TETAPI... apa yang menjadi persoalan saya adalah berkenaan dengan usia watak utama. sekiranya di telah berusia 22 tahun dan ditinggalkan selama 15 tahun semestinya dia berada di darjah satu sewaktu ditinggalkan, kenapa tadika. dan berapa ramai adik-adiknya itu sebelum ayahnya meninggalkan dia? emm....Saya mencari-cari juga sebab dan akibatnya tetapi, benarlah apa yang dikatakan oleh mereka di atas.... saya tidak menjumpainya. Jika saya terlepas baca, tolong teguri saya sebab saya juga langkau baca. Terima kasih...---ALIS---

     

  • At 11/7/09 9:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer leh tahan tp xtau sbb ayh tinggalkan family

     

  • At 14/7/09 3:32 PTG, Anonymous Red Apple said…

    so sweet...btol2 buat aku touching...huhu..
    yg korg ni nape nak kecoh2...
    aku bace ok je...
    smpi mnitis kn air mate tau...
    tapi aku thn je..hahaha
    but 4 d writer from 1 - 5 i giv u 4star...
    dis was great novel...
    congrats!

     

  • At 23/7/09 9:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bad

     

  • At 6/7/11 12:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ekele....y ats2 tu lepak r..jgn r emo sngt
    rilex r..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group