BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Julai 20, 2009
Cerpen : OH! Ketua Pengawas
Nama Pena : Daz Dianza

"Ina ko tugas mane minggu ni?" tanya Alia.Mereka berdua merupakan pengawas tingkatan 4 di salah sebuah sekolah di Slim River,Perak.

"Hmm..tah la.Rasanya jaga belakang blok.Aku tak tengok lagi jadual.Ko da tengok ke?"tanya Ina kembali.

"Aku baru je tengok tadi.Aku kena jaga kantin la.Gila tak best tol.Da la situ budak-budak perangai cam kambing suka lepak.Memang kambing tol.Da habis rehat susah tol nak blah masuk kelas walaupun da kena halau"rungut Alia.

"Ha ha ha.Diorang kan kambing.mana nak faham.Eh2 suka hati je kita ni mengutuk orang kan.haish2"kata Ina sambil menepuk-nepuk mulutnya.Kambing yang dimaksudkan mereka adalah pelajar-pelajar yang susah hendak mendengar kata walaupun sudah berulang kali ditegur.

"Sekali sekala takpe kannn.Eh2 tu ketua pengawas kesayangan ko kan?fuyoo hensemnya.tergoda I.Ko minat dia kan Ina? Takpe-takpe aku takkan rampasnya.Aku suke tengok muka dier.Cam chinese skit-skit.Mata dier sepet and ade lesung pipit bile senyum.Comelnya.Ehem2 Ina.hahah"usik Alia.Ina sudah kemerah-merahan mukanya.Memang sejak tingkatan 1 lagi Ina sudah meminati ketua pengawasnya itu.

"Wei da-da la 2.Tengok tu.Blue hippo datang.Kang tak pasal-pasal kena marah.Ko la ni ajak aku sembang lagi.Tengok da kul 7.25.Eh2 sebelum tu teman aku tengok jadual tugas dulu"kata Ina sambil menarik tangan kawan baiknya,Alia.

****************************

Sesi persekolahan berjalan seperti biasa.Seperti dijangka Ina bertugas di belakang blok D bersama-sama dengan seorang pengawas f5.Kadang kala apabila ketua pengawas meronda kawasan itu jantung Ina pastu berdegup kencang.Alia pula tidak habis-habis memerlinya.Pada suatu hari ketika berada di dalam kelas Ina dikejutkan dengan kehadiran sepucuk surat di celah buku Matematik Tambahannya.Dia memandang sekeling dan kembali menatap suratnya itu.Selesai membacanya dia melipat surat itu dan menyimpannya di dalam beg sekolahnya.Sungguh nak muntah membacanya.Uwekk!.Ayat jiwang karat seh!.Entah siapa la yang memberinya surat itu.Ayat cam hampeh je.Jiwang betul.Ina memandang Alia disebelahnya yang sedang tidur nyenyak.

'Ewah! sedapnya ko tidur.Mentang-mentang takde cikgu.Nanti ko!'hati Ina berbisik nakal.Perlahan-lahan Ina menepuk bahu Alia dan berbisik
"Oii cikgu masuk la.Selamat pagi cikgu" Alia yang terkejut terus bangun dan menjerit dengan kuatnya "Selamat Pagi Cikgu".Kelas yang hingar-bingar itu terus terdiam.Kalau ada orang kentut pun pasti semua akan mati di situ juga.Semuanya memandang ke arah Alia.Alia memandang sekeliling dan tersengih-sengih.Dia duduk kembali di tempatnya.Mata Alia tajam memandang ke arah Ina yang tergelak-gelak tak hengat dunia.

"Amboii anak dara.Nak gelak tu tak yah la over sangat.Tu ketua pengawas ko depan pintu.abis la dier tengok ko gelak.jatuh saham."terus terdiam Ina mendengar ayat Alia itu.Matanya terus memandang ke pintu dan mencari-cari ketua pengawasnya itu.Dia memandang semula ke arah Alia yang sudah tergelak.Cis! 1-1.

****************************

Peperiksaan pertengahan tahun sudah sebulan berlalu.Result yang diterima juga amatlah membanggakan.Kini pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 5 sudah mula sibuk untuk pergi 'berperang' dengan En PMR dan En SPM.Pelbagai strategi mula dirancang oleh mereka.Namun bagi Ina dia sudah berjaya mengalahkan En PMR tahun lepas dan hanya menunggu untuk berlawan dengan En SPM pada tahun hadapan.Sedang Ina sibuk mengulangkaji pelajaran di belakang blok D ketika sedang bertugas,ketua pengawas sekola mereka lalu.Ketika itu hanya Ina sahaja di belakang blok itu.Blok D tidaklah tersorak.Blok itu terletak berdekatan dengan kantin dan dewan jadi tidaklah Ina terlalu takut menjaga di kawasan itu kerana jika terjadi apa-apa sudah tentu ramai yang melihat.Eh apa merepek tiba-tiba ni? masuk balik cite tadi.Ketua pengawas itu mengatur langkah ke arah Ina dan terus dengan selamba beruknya duduk di sebelah Ina.Ina yang perasa ada orang duduk di sebelahnya hanya membuat muka selamba beruk sahaja.Ah! buat pe sibuk nak tengok.tempat awam.sape-sape pun dipersilakan duduk.

Tiba-tiba pembacaan Ina terganggu apabila orang disebelahnya berdehem.'Aphal lak ni?Sakit tekak ke ape? Jangan la H1N1.kang jangkit kat aku lak.habis la.Oii! kalo sakit tekak pegi la makan strepsils jangan la kaco aku study ni'hati Ina merungut.

"Nur Qistina Alesya?"aik? cam kenal je name tu.eh bukan name aku ke tu?jap2 tengok IC jap.Ina mengeluarkan ICnya dan melihat namanya di IC itu.Nur Qistina Alesya binti Azam Luqman.Eh betul la tu nama aku.Ina menyimpan kembali ICnya dan memandang ke sebelah kanannya.What the..? Ketua Pengawas? Muhammad Zakri Fikri? Oh la la.Dan Ina tiba-tiba melihat semuanya gelap dan dia sudah tidak ingat apa-apa.


Ina perlahan-lahan membuka matanya.Dia memandang ke sekeliling.Mana aku ni? Kat syurga da ke? Alhamdulillah.Eh sape kat sebelah aku ni? cam kenal je.Ina membesarkan lagi matanya.Dia memfokuskan ke arah lelaki yang berada disebelahnya itu.Oh la la.Zakri la.Ape dier buat kat sini? Dia pun masuk syurga gak ke?Ina berdehem perlahan-lahan.Zakri mengangkat muka dan memandang ke arah Ina.Dia tersenyum

"Awak da sedar?Syukur la.Risau saya awak tiba-tiba pengsan kat sekolah tadi.Kelam kabut gak saya panggil cikgu and bawak awak kat hospital ni.Doktor cakap awak ok cuma tekanan darah awak je rendah.Tu la lain kali jaga kesihatan.Study2 juga tapi kesihatan tu penting."bebel Zakri.Haish mamat ni..tau la anak doktor tak yah la nak membebel-bebel mengalahkan mak cik tiri sebelah rumah arwah atuk aku je.

"Hospital?Bukan saya kat syurga ke sekarang?"tanya Ina spontan.Zakri mengerutkan dahinya.Syurga? minah ni betul ke tak?

"Apssal tiba-tiba syurga lak ni.Awak kat hospital la"kata Zakri

"Ouh yeke?hmm..family saya mane? Alia?"tanya Ina.Haish musykil aku.Aphal mamat ni je ade kat sini.Papa ngan Mama pegi mana lak? Abang long.Angah semua mana?

"Diorang otw.Saya baru je call.Tadi tak sempat call"

"Ouh.hmm"

"Awak..saya sebenarnya ade mende nak cakap dengan awak ni"kata Zakri teragak-agak.Aphal la mamat ni? nak cakap pun teragak-agak ke?

"Hmm..ape dia? cakap je la"

"Err2...suki desu" uitt..pehal bahasa jepun la mamat ni merepek? da la aq ni failed bahasa jepun.setakat tau artis dier je la.

"Pardon?"

"I like and love you" ulang Zakri dengan muka yang kemerah-merahan.Ceh! straight forwardnya mamat ni.Takde kias-kiasan lagi da.nak je aku balas.I like and love u too.ha ha ha

"Zakri,I'm sorry.Kita masih muda.Mungkin perasaan awak tu hanya cinta monyet semata-mata.Kalau awak betul-betul cintakan saya,awak hantar la rombongan meminang 10 tahun akan datang"muka Zakri kelihatan hampa tetapi dia masih tersenyum.Tidak lama kemudian dia meminta diri setelah family terchentaku datang.'Oh mama..saya mau kawin..kawin dengan siapa...dengan muhammad zakri fikri'.gatai!

***********************

Sudah 10 tahun berlalu.Kini aku telah menjawat jawatan sebagai setiausaha di salah sebuah syarikat swasta.Pada suatu hari,aku dikejutkan dengan panggilan telefon daripada..? Boyfriend? Tunang ? Suami ? Ex-boyfriend ? semuanya bukan.Sudah tentulah daripada mama terchentaku.Mesti dia rindu akan anaknya yang comel lote ni.opss terlebih sudaa..eh2 bukan tengah cakap telefon dengan mama ke? sebentar ya.

"Assalamualaikum.mama ke ni? ada apa call? hah shh2..Qis tau..mama rindukan Qis kan? ye la hujung minggu ni Qis balik jangan risau ye mama." sebelum mama sempat berkata apa-apa aku sudah melancarkan peluru mulutku ini.suka hati je.

"Waalaikumussalam.mama la ni.saje call.tak rindu pun.sapa nak rindu kat budak tak comel tu" usik mama

"Waa!! mama tak rindu kat Qis la..huhu sedihnya.tak mo kawan.Qis nak mengadu kat Papa la camni"

"Mengadu la mama tak kesah pun"ciss! mama sudah semakin kejam.

"Ni hah mama call ni nak bagitau.Aritu kawan papa kamu datang meminang untuk anaknya name Ari.Handsome budaknya.Nasib baik la mama ni ade papa kamu kalo tak memang mama amik la budak 2.Da la hensem.pandai lak 2.doktor katanya.Budi bahasanya,pandai tol menghormati orang tua.Kalo berborak dengan dia memang tak kering gusi la.Agama pun ok.Kira semuanya menepati citarasa la.and FYI mama ngan papa da terima pinangan mereka tu.hehe.jangan marahh sayang.bye.assalamualaikum."kata mama cepat-cepat mematikan talian sebelum jeritan anaknya memecahkan gegendang telingaya.Seperti yang dijangka.."MAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" bergema satu pejabat sehingga kertas-kertas di atas meja pun berterbangan jatuh.Seisi pejabat memandang ke arah Ina.Ina hanya mampu tersengih dan mengangkat dua jarinya tanda 'Peace'.

**************************

Akad nikah dijalankan seperti yang dirancang iaitu pada tarikh 17.7.2017.Tarikh kawin pula pada 22.7.2017.Sememangnya 7 merupakan nombor faveret Ina.Tah la.Tiba-tiba je suka.tak tau napa.Ina tidak dapat membantah perkahwinan tersebut kerana awal-awal lagi papa dan mamanya buat tidak tahu apabila dia membantah.Di rumahnya juga,apabila dia sampai di muka pintu untuk membantah sudah tertera sebesar-besar gajah papan tanda berbunyi 'Sebarang bantahan tidak akan dilayan'.Uwaa!! sedihnya.Abang long ngan Angah juga buat tidak tahu sahaja.Alia juga seperti turut berkomplot.Terpaksa la Ina mengikut.Segala jenis mogok yang dilakukannya tidak dilayan oleh ahli keluarganya.

"Qis dok elok-elok.Suami kamu nak masuk kejap lagi tu"mama menegur.Aku sudah selamat menjadi isteri kepada lelaki yang tidak ku kenali.Yang ku tahu namanya ialah Ari.Itu saja.Seorang lelaki masuk ke bilikku dan duduk di hadapan ku.Dia menyarungkan cincin di jariku dan aku menyalaminya.Apabila dia hendak mencium dahiku,aku memusingkan muka dan dia hanya dapat mencium pipiku sahaja.Kamera cepat saja menangkap adegan itu.Aku memandang ke arah mama dan membuat tanda 'peace' dalam diam.Selepas acara membatalkan air sembahyang,aku memandang ke arah suamiku itu.Yela tadi tak pandang lagi coz malu.

Dan pabila aku mengangkat muka memandang wajah suamiku..aku terus pengsan.sebab? Suami ku alien? Suami ku tak hensem? suami ku gemuk? suami ku muka macam kambing belakang rumah opah aku? Tidak! Tidak ! Tidak! Semua salah.Sebab...

************************

Aku memandang ke arah anakku yang mengayuh basikal beroda tiganya itu.Sungguh comel sekali anakku itu.Ehem! tengok la sape mak dia kan? opss terlebih sudaa.Anakku yang berusia 4 tahun itu sungguh nakal dan lincah sekali bermain.Penat betul melayan kerenahnya.Macam manalah agaknya kalau adik dia ni lahir ek?.Aku mengusap perlahan perutku yang semakin memboyot ini.Bukan buncit sebab makan banyak tetapi sebab aku akan melahirkan cahaya mata lagi 4 bulan.Tiba-tiba seseorang mencium pipiku.Aku mendongak dan tersenyum.

"Hai sayang.Baby sihat?"tanya suamiku a.k.a Muhammad Zakri Fikri.Diulangi MUHAMMAD ZAKRI FIKRI.Ulang lagi? cukup la tu.kang glamer la dier.

"Hai dear.Baby sihat la kot.dari tadi menendang-nendang je."

"Aktifnya anak papa.Qairi Fitri meh kat papa.Da maghrib ni jom masuk."kata suamiku mengarahkan anakku masuk.Aku bangun perlahan-lahan apabila azan maghrib berkumandang.Suamiku memimpin anakku masuk ke dalam rumah.Sampai dimuka pintu,aku berbisik ke telinga suamiku..

"I love u dear.Thanks sebab sudi tunggu sampai 10 tahun.I love u so much" Sejak berkahwin aku sudah semakin jiwang.

"I love u too sayang.1000 tahun pun I sanggup tunggu.You know why? Because you are my princess and I love you so much since we in high school dear." ucap suamiku.Aku tersenyum dan terharu lalu mengucup pipi suamiku itu.Suamiku hanya tersenyum dan kami saling berpandangan.

"Mama!! Papa!! Tak elok la berasmarada depan pintu tu.Kan da maghrib ni" kata anakku nakal.Walaupun baru berusia 4 tahun,dia sudah pandai berkata-kata tanpa ada pelat langusung.Aku tak sangka..akhirnya dapat aku dan dia bersama.Oh ya lupa..Alia juga sudah selamat mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihannya.Mereka bahagia bersama 3 orang anak.Happy ending.
posted by Penulisan2u @ 5:49 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
77 Comments:
  • At 20/7/09 6:39 PG, Blogger oRkId eDyLiYnE said…

    wah...
    blushing2 je pipi bila baca...
    pelik sebenarnya...
    kalau dekat sekolahkan, pengerusi pengawas mesti handsome...
    memang dia tetapkan syarat ke apa..
    tak pasti betul...
    sebab banyak juga kawan bekas pengerusi pengawas ni..
    semua muka, IQ, EQ, pemikiran memang tip top...
    kurniaan kot...
    heheh..
    panjang pulak cakapnya...
    anyway congrats...
    jalan cerita ok...
    ;)

     

  • At 20/7/09 9:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer nie..
    ttp jln citer dia tllu expres..

     

  • At 20/7/09 9:04 PG, Anonymous ara said…

    huhu..
    bez3..
    wish u luck..

     

  • At 20/7/09 10:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terigt ketua pengawas sekolah rendah dl
    syed ali!!!

     

  • At 20/7/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sorry 2 say .
    cite ni x best pon .
    mcm express gile .

     

  • At 20/7/09 3:54 PTG, Blogger my_za2l said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 20/7/09 3:56 PTG, Blogger my_za2l said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 20/7/09 3:59 PTG, Blogger my_za2l said…

    seriously,
    xbest la.
    sorry to say,
    nway,good job sbb berani hntar cerpen kat sini.
    haha.saye x berani, saye bace je.
    hee~
    takut kene kutuk.
    (:

     

  • At 20/7/09 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni baguslahhhh..
    tapi xkan la pulak..

     

  • At 20/7/09 5:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm....
    citer mcm syok sendiri jer nih..
    tp oklah tuk permulaan... :)

     

  • At 20/7/09 6:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm...cternyer best,tp tbe2 je dh kawen..
    cintan cintun la dlu bru power tp jgn over dah la yek :-)
    anyway,congrat yo writer.

    nisaa_gurlz45

     

  • At 20/7/09 9:12 PTG, Blogger miz ruha said…

    "terlebih sudah"....
    suke ayat tu....

    cite best....
    tulis sempoi2 jer...

    hehe

     

  • At 20/7/09 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez.....
    tp x best la guna nama2 haiwan niee....

    < MassFDYa >

     

  • At 20/7/09 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aImk~
    teringt kt ketua pengawas aku~
    serius nk sme cite nye..
    die pn tgkp Ientok kt aku gak~
    bakaI doktor pIak tu..
    mntk2 Ia die dtg minang aku nnti
    ngehngeh~

     

  • At 20/7/09 11:56 PTG, Blogger kura-kura c0mey said…

    citer awk ni ringan n bsahaja
    agak typical tp agak unik jugak
    saya paling suka bhs awk yg sempoi tue..
    keep up the good work~
    (>_<)

     

  • At 21/7/09 12:16 PG, Anonymous lunaticg said…

    Macam cerita betul jer....
    Suka tengok color merah blog ni.
    Macam masuk website Airasia jer...
    Jumpa lagi ya.

     

  • At 21/7/09 1:10 PG, Blogger ustazah dyLLa said…

    perlu tingkatkan lgi penggunaan perkataan dlm situasi yg sesuai...crite dh bgus, cume jln crite masih perlu diperbaiki...elakkan kekerapan mggunakan ayat2 syok sndiri...anyway, cite ok...

     

  • At 21/7/09 1:39 PG, Blogger xy_yx said…

    sebab2 napa ketua pengawas selalu hensem...
    ketua pengawas kan selalu diundi utk jadi ketua.
    n sbb dia diundi selalunya sbb hensem..
    bukan sbb lain..
    hahahahha...
    anyway, cerpen ni kalo pjgkan lagi sure best..
    huhuhuhuhu...
    mcm misteri jeh cta ni...

     

  • At 21/7/09 7:53 PG, Anonymous yangikhlas said…

    ulasan ikhlas drpd seorg pembaca.
    jgn ambil hati ye. mgkin lepas ni boleh pertingkat ;)
    jln cerita terlalu drastik dan terlalu klise.
    penggunaan ayat pula terlalu sempoi.
    saya suka ayat sempoi2 ni, tapi mungkin dalam cerpen ini, terlalu sempoi.
    tu yang tak boleh terima sgt tu.
    apa2 pun tahniah, sekurang-kurangnya anda berani mencuba.
    yang paling penting, anda berani menerima komen daripada ramai pembaca.
    teruskan usaha!
    がんばってね!

     

  • At 21/7/09 9:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best, tapi memang terlalu ringkas, t'tbe je dh trus khwin... harap dpt pertingkatkan lg dlm mencipta cerita g lebih menarik...

     

  • At 21/7/09 11:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best pown

     

  • At 21/7/09 11:21 PG, Blogger Farrez Hakim said…

    cerita apa nih?? cepatnya

     

  • At 21/7/09 12:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okey la... saya terhibur... -Alis-

     

  • At 21/7/09 2:02 PTG, Blogger Mastura said…

    geram tul lah asal ketua pengawas lelaki stiap thun asyik hndsome2. sme mcm kat skola aku! huhuhu!!!

     

  • At 21/7/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crita ok tp.... pengakhiran terlalu cpt dan lancar x ikut turutan cerita....x dak konflik,suspen....x mnarik....tp bgus...utk dbaca... fazwan2@yahoo.com.my

     

  • At 21/7/09 4:10 PTG, Blogger dreamer said…

    cite best.
    cuma t'kilan...sy xdpt pun nk exprience dpt ketua pengawas laki;handsome;pandai...hehe..sbb skolah fully girls je.

     

  • At 21/7/09 4:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    OK GAK LER TP X OVER SGT KER CITER NI?????? ENDING DIA PN DH LEH AGAK... LG 1, EMOSI SGT LER. ORG2 YG BG KOMEN PN EMOSI SEMACAM LEBIH2 SGT. AGAK2 LER DIK.....PA2 PN, NOT BAD AT ALL...

     

  • At 21/7/09 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok lah gak cte ni, p bosan lah gak lebih kurang je ngn cte2 len, last2 mesti de surprise die bertamu jdoh dgn pkwe lme...pe2 pn god luck tuk karya yg seterusnya k...

     

  • At 21/7/09 7:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apsal ketua pengawas aku dulu hodoh je...
    cam ngarut je cite nih..
    sume yg die nk dpt...
    cube wat die xdpt ape yg die nk...
    sengsara smpai besa...
    pas2 die kene H1N1 pas2 mati...
    baru sadis sket...

     

  • At 21/7/09 9:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm..
    mcam xbpe nk best je..
    tp ok la..brani mencube

     

  • At 22/7/09 12:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan ceta ok je...
    tp mmg kurang pada klimax ceta...
    ceta yg happy jer...
    coz dr awl bc dah tau kesudahan...
    so x berapa menarik baca bila dah smpy tengah ceta...

     

  • At 22/7/09 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    slah tue...napew ktue pngawas skola ak x hnsem pon!!!
    rpe cam hulk de r...(mse tgh hangin r...huhuhu)

     

  • At 22/7/09 6:34 PTG, Blogger Daz Dianza said…

    a'ah la..baru prasan cte ni x best.haha
    thnxx atas komen korang yang ikhlas tu
    saya akan cuba untuk memperbaiki lagi
    hasil penulisan saya ini.arigato.

     

  • At 22/7/09 8:53 PTG, Anonymous cinta laura kieh! said…

    oh my gosh..aku nggak percaya saat aku baca ini cerpen aku bisa menangis kerana terlalu asik.ok penulis ini berbakat sangat besar mungkin satu hari nanti,penulis ini akan MENJADI PENULIS YANG TERKENAL.aku doain penulis ini sucses ya.eie kenapa kamu bilang cite ini nggak sru.cerita ini seru banget.kamu tu harus yakin akan dirimu kamu ya..aku selalu yakin akan diri kau sendiri karna oma sama opa aku selalu bilang begitu...janji ya kamu nggak akan ngomong gitu lagi ya please...kalau bisa aku mau kamu tu tulos lagi cerita yang banyak-banyak lagi ya karna kalau aku bete aku akan buka cerita cerita ini lagi ya.lagi satu aku lupa bilang pada kamu ,aku mau ucapin terima kasih karna kamu sudah bikin aku gembira pada hari..sejak kebelakangan ini aku tu asyik bersedih karna aku diputusin sama pacarku yang sekarang berada di australia...pacar aku kesana karna ikutin cewek barunya kamu mau tau siapa ceweknay...nama ceweknya ialah alyssa soebondono...kamu pasti kenal karna cewek itu pelakun ceritanya upik abu dan laura itu dan dia itu sebagai oppie..uh benci bangat si sama pacar aku..tapi nggak apa 2 karna aku udah bersumpah bahwa aku akan mainkan seluruh perasaan cowok di duna ini.eh aku merepek sampai ke situ kenapa si maafya aku terpaksa cerita soal [eribadi aku pada kamu..kalau bisa biar apa yang aku nulis ini biar pacar aku baca supaya dia itu tahu gimana perasaan seorang cewek yang mencintainya tulus tetapi perasaannya dipermainni..uh sebal banget si....eh sebal sebal sebal.....


    ok dadadadadadadaddadaadaddaadda.............................

     

  • At 22/7/09 10:44 PTG, Anonymous fuzzyrrama said…

    best! best! hahahaha/

     

  • At 22/7/09 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haii...
    best giler cite ni...
    22/7 hari jadi gua hahahahha...
    tapi yg penting...
    CERITA INI MEMANG BEST...

    -elisafiqah-

     

  • At 25/7/09 1:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..no komen..
    cter yg sme...

    dh taw dh ape yg bkl berlaku... really simple story...

     

  • At 27/7/09 12:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg sume skul ktua pngawas msti handsome ek?????tp blainan nda skul ak...bkn lah xhndsome lngsnug...stkt ad rupe jerrrr...hahahahahh......wteva pom cite ni bez gak r...gud lux...truskan berkarya.....dadaddadaddaaaaaa

     

  • At 27/7/09 1:58 PG, Blogger yuszAEG said…

    bagus..teruskn mnulis

     

  • At 31/7/09 5:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tersengih jgk aku menelaah cita ni. not bad. ringan n x pening. tapi cam angan2.. ja. kenapa bapak dia dr n dia pun dr? awat budak2 sekolah ni bangga sngat jadi dr? aku yg budak medicni pun xbrapa nak fhm. anyway, gud luck.

     

  • At 1/8/09 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel r cite ni..
    p x dpt nk rse ad headprefect dripd kalangn adam..
    cz gurl skul..

     

  • At 7/8/09 1:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cm dh biasa la cerita cmni .
    boringggggggg
    sorry , komen ikhlas .
    cuba cr idea lain sket k .

     

  • At 7/8/09 1:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....ok lah..tp, betoi lah..dah besa sngt cte mcm ney..huhu..idea lean lg ok kot..ok lah..tq..daa..pa pown..good luck..

     

  • At 7/8/09 8:41 PTG, Anonymous budak ade disiplin said…

    fuh yo!
    tidak kusngka cerita ni tramat dkat di hati
    huhu^^ ketua pengawas ek?
    terasa r!
    gud luck!
    cite ni sempoi gile~aku suke!

     

  • At 8/8/09 3:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gunalah ayat yg sopan dan menepati cita rasa
    penulisan. jgn main redah je. Trademark novelis
    or cerpenis melayu kenalah jaga. Nnt org tak respect
    penulisan org melayu.
    Maaf jika terkasar.

     

  • At 8/8/09 11:19 PTG, Anonymous sya_ira said…

    citer die bes...
    ayat sempoi...ske sgt...
    klaka la....
    klu ayat skema boring lak...
    kelemhn sket2 tu biasa r...
    anyway keep it up...

     

  • At 9/8/09 1:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    teringat kat k.pgawas smks18 shah alam ada bdak suka kt wak sparuh hati hahahahah

     

  • At 11/8/09 9:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite cam x logik...tapi antara cite playboy vs nerd kut x ingat cam buang mase..lagi x logik....ni lagi best

     

  • At 12/8/09 11:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    stylo juga ye.tapi ape yang aku nak komen:
    -cepatnya jalan crita
    -ayat2 u tersangatlah sempoi samapi aku rasa memang tak sesuai nak masuk dalam cerpennklu bagi cikgu bm msa skloah menengah aku dulu baca alamat dapat kosong dalam bm.
    anyway keep it up.crita wat aku feeling larh plak.ketua pengawas aku pun hensem gak dlu.

     

  • At 14/8/09 8:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye cite ni..ending die best..Cayalah!!good777

     

  • At 18/8/09 2:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2 cite ni..tp yg komen kt ats td,btul ke cinta laura?haha..cam xleh caye je

     

  • At 18/8/09 8:54 PTG, Anonymous ajaju said…

    bole r than.tp x rase ker laju sgt ?
    pa2 x sempt nk feel abes2
    haha
    lg 1,td time bce gelak sorg cm rase qistina 2 saye jewk

     

  • At 22/8/09 12:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ini best
    kenapa ketua pengawas mesti hensem yeeeee
    gi mana2 sekolah ketua pengawas mesti cute
    termasuk sekolah aku
    pelik pelik

     

  • At 8/11/09 5:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    the bez!!
    ;)

     

  • At 15/11/09 5:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cubaan yang baik. namun terdapat banyak lagi ruang yang perlu diperbaiki. penggunaan ayat yang terlalu ringkas merosakkan keindahan bahasa. plot cerita seperti tidak dirancang. pada mulanya penulis nampak bersemangat untuk bercerita, tetapi menjadi malas atau kekurangan idea untuk menghabiskan cerita. tetapi jangan putuus asa! sekiranya penulis lebih teliti dan terus berusaha pasti penulis akan menjadi seorang penulis yang berjaya. ingat,apabila kita menulis, kita seperti bercerita, pastikan orang yang mendengar cerita kita dapat memahami dan menghayati apa yang ingin kita sampaikan.good luck

     

  • At 4/12/09 11:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    A.K.A.ape tu ?x pehemlah.tlg gie tau meaning nye tu.HEEE.......

     

  • At 7/12/09 11:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story.........tapi trlalu express...tapi okla...

     

  • At 9/12/09 12:00 PG, Anonymous nur91 said…

    crta nie mmg best....wlpun cpt sgt blhlah dhyati...tp kalo blh cpta crta yg wtaknye xlbh2 hndsmenye n lwanye...mluatlah asyik wtk hndsme n lwa je dlm kbnykan nvel n crta..cptalah yg lbh unik ckit..k..truskan usaha anda cayo2

     

  • At 9/12/09 12:05 PTG, Blogger Leeya Hezlin said…

    cerita ni best..
    klu dipanjangkn lg,mst lg best..

     

  • At 10/12/09 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la,citer nie mmg best tp sama jer ngan citer2 lain sblm nie..da tau mula bca pon da bleh agk ending dier camne..hrp2 pnulis2 cerpen n novel kt m,sia pasni ader lar idea baru yg lbh mnarik dr karang citer yg sma cam citer yg pnah dikarang pnulis2 sblm nie..maybe blh karang citer yg pmbaca yg x blh nk agk apa jd strusnya n ending dier..mmg ssh nk cari idea, tp biler klainan bleh dicipta,sure pminat cerpen n novel kat luar sna akn suke bca pnulisan anda..that's all.
    -aiko-

     

  • At 11/12/09 4:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    9 tahun yg lalu aku prnah minat pada ketua pengawas sekolah aku merangkap ketua kelas aku jugak... si F...aku si bdk cubby n x lawa hnya pmdam rs sjalah, xde saper pn tahu..dan skg setelah 9thn berlalu si F mula mhubungi aku..(^_^) sessuatu yg tidak aku sngka,,tp syg nyer aku sudah mnjadi tunangan org..si F hnya jd memory alam prsekolahanku..

     

  • At 27/1/10 10:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jgk...
    mcm citer betul jer..kalau pasal pengawas...

     

  • At 25/2/10 3:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alah...ketua pengawas ktorg pompuan....hehehe;;;tp yg boys pun bknnya encem...-aNNe-Ike

     

  • At 25/2/10 3:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alah...ktua pengawas ktorg pompuan la plak...aNne

     

  • At 11/7/10 8:45 PTG, Blogger Me! said…

    e'eh.. cm kisah sy je..
    bercinta dgn ketua pngawas..
    haha.. cume endingnye belum thu je lg..
    mklumlah still skola lg.

     

  • At 23/10/10 5:35 PTG, Blogger ana syaza said…

    hu7...cm ana je mnat ktua pngwas...

     

  • At 13/12/10 11:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer ni !!!!!

    siap speaking bahasa jepun lagi!!
    haha lucu betulla citer part pengatin pompuan pengsan bila melihat muka pengatin lelaki!!!!!

    pecah perut baca kisah ni

     

  • At 17/3/11 2:43 PTG, Blogger kusyi said…

    hmmmmm....asal ketue pngawas kat skul aq x ensem??hak3....

     

  • At 17/4/11 3:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ktue skola aku...??
    leh tahan tpi,,
    skema laaaaaaaaaaaaaaaaa

    dpat yg mcam dlam ctew ni msti besh kan...??

     

  • At 22/5/11 5:12 PTG, Anonymous - ainatuL- said…

    saya suka !!!!!!!!!

     

  • At 6/6/11 2:36 PG, Anonymous penghuni syurga said…

    smart ar ctew ney...
    ayat pown sempoi jew...
    keep in touch erk.........

     

  • At 7/6/11 1:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilax larh citer niyh...shaya shuka citer niyh...

     

  • At 13/7/11 4:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jgk cite ni tp cm x logik je kn xthu lgsg siapa bakal suami die...borang2 kawin xkn 100% fmly die urus kan..

     

  • At 18/10/11 1:20 PG, Blogger MARNI AININ SYAHIRAH said…

    romantik nu=yer
    akuharap ramai orang akn dapat percintaan begini

     

  • At 5/12/11 11:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apahal ketua pgawas mesti lelaki? perempuan x da ke? emo ni. HAHAHA. merepak skejap.

     

  • At 8/12/11 6:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uittt?...slim river,perak???tmpt ak 2...agk2 skolh yg mne 1 erk??ke penulis sje je tlis???tringin nk tau..hahaha..pape pon best je cite ni...tp lau bleh tingktkn agy skill anda ye..bnyk yg kureng...best of luck!!

     

  • At 3/3/12 11:49 PG, Anonymous khairunnisa said…

    best punya citer ever i read
    great job!!!!wat lg...
    blush-blushing pipi i
    hehe...best....!!!
    wat lg citer yg more suspen
    ok??!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group