BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 10, 2009
Cerpen : Mungkin suratan-Nya
Nama Pena : puspa kemboja

Lama Huda termenung. Sudah dua lamaran yang ditolaknya. Fikirannya jauh terlontar bersama deruan ombak yg semakin kuat menghempas pantai. Menerjah kembali sebuah kenangan tentang hari semalam. Perihal tujuh tahun lalu…
"Assalamualaikum…"
Salam mesra menyentuh gegendang telinga Huda. Syazwan,lelaki seusia dengan Huda,juga teman sekolahnya menyapa. Pantas Huda menghulurkan sebuah senyuman. Ikhlas.
"Waalaikummussalam…"
"Dari mana Huda," ?tanya Syazwan
"Bilik guru tadi…" jawab Huda. Ringkas.
Susah btol Syazwan nak mendekati Huda. Itupun selepas tiga bulan mencube,baharu la mendapat sedikit respon dari Huda. Gadis hitam manis berlesung pipit itu,benar-benar telah mencuit hatinya. Entah kenapa, dan sejak bile. Dia sendiri keliru.
Syazwan tersenyum sendiri, mengingati saat pertama di menegur Huda. Tergagap bicaranya. Namun, atas sokongan padu Biha,kawan kepada Huda,Syazwan berani mengatur langkah. Cermat dan penuh waspada.
"Kau ni,tak gentleman la Wan,si Huda tu bukannya makan orang pun. Tak matinya kalau kau tegur dia," Leter Biha panjang.
"Ala,Biha…aku seram la..Da la dia tu aku tgk cam budak nerd je.."
"Eh,kau ni nak ke x nak? Aku dah tolong kau, banyak la plak kau punya songeh.Seram la,nerd la itu la ini la..aku sekeh jugak kau ni."
Syazwan tersenyum sendiri,penuh makna. Menampakkan barisan giginya yang tersusun bersih. Lantas mengangguk,memberikan jawapan.
"Ish kau ni,mestila aku tak nak……….melepas si Huda tu..hahaha… sasau aku nanti."
"Eleh, kau ni cakap je la yang lebih nye, bertindak aku tengok,habuk pun tadaaaa…" Sindir Biha dengan jelingan tajam, geram dengan sikap Syazwan yang tidak pernah kenal erti serius.
Biha dan Syazwan sememangnya member kamcing sejak dari zaman kanak-kanak lagi. Masing-masing tinggal berjiran di sebuah kawasan perumahan yang agar mewah di sebuah ibu kota. Hubungan yang terjalin sejak zaman kanak-kanak, telah menyebabkan mereka berdua saling berkongsi masalah suka dan duka bersama.
Hari demi hari terus berlalu. Sudah 2 tahun perkenalan Huda dan Syazwan terjalin. Meskipun hanya sekadar kawan biasa itu sudah cukup membuatkan Syazwan tersenyum girang.
"Huda…" sapa Syazwan yang kebetulan tersempak di dalam library.
"Wan..ye..ade apa?" Syazwan tersenyum dan menggeleng.
"Takde apa,saja tegur je.Dah kebetulan nampak. So,huda da prepared ke untuk exam SPM nanti? 2 minggu je lagi..huhuhu"
"Erm…ada la sikit-sikit wan.Huda ni kadang-kadang studynya last minit jugak." Jawab Huda lalu tersenyum nipis.
Syazwan ralit memandang Huda. Ada gelisah bertandang. Entah kenapa wajah tersebut semakin membalut sukmanya. Dia semakin sukar untuk mengerti. Namun dia tahu dan pasti, dia kini bukan lagi keliru.
Detik-detik menduduki peperiksaan telah mereka lalui. Cuma sekarang, ade kekalutan yang bertandang. Jiwa Syazwan,kacau! Bungkam dengan belenggu jiwa sendiri. Tekad harus ditanam. Atas pertolongan Biha, Syazwan berjumpa dengan Huda. Cuma atas satu alasan!
3 tahun berlalu…
Masing-masing sudah berjaya menjejakkan kaki ke menara gading. Syazwan di Utara. Huda melanjutkan pelaran dalam bidang pendidikan. Manakala Biha, ke kolej swasta, hanya kerana course yang diminati terdapat di kolej tersebut. Keadaan yang terpisah itu membuatkan Huda dan Syazwan putus hubungan. Hanya Biha yang menjadi orang tengah.
"Wan ade hal nak gitau Huda."
"Ermmm??Gitau la. Kalau boleh Huda tolong. InsyaAllah."
"Wan.. Wan sebenarnya suka sangat kat Huda…..hmmm.."
Syazwan kelu. Peluh dingin seakan memercik di seluruh tubuhnya. Pucat. Dalam debar Syazwan menanti respond dari Huda.
"La.. Suka,ingatkan apa la tadi. Apa yang salahnya Wan.. Kita kan kawan, kalau suka,sayang dan cemburu tu kan biasa la tu. Tu la tandanya persahabatan kita erat dan utuh."
Tenang Huda membalas. Biarpun ada sedikit getar bila Syazwan menyatakan suka. Syazwan mengangguk kecewa. Bukan itu jawapan yang dia mahukan. Ingin dimintanya contact number Huda, tapi dia tahu kesukaran gadis itu untuk memberikan padanya. Hanya kerana dia lelaki,walaupun atas dasar kawan.

"Eh, Huda oiii..kau tau tak,yang mamat Syazwan tu sambung buat degree kat oversea beb..! Dia buat course accounting kat sana.."
Tiba-tiba Biha membuka kisah teman-teman seperjuangan mereka. Perbualan melalui telefon itu seringkali menjadi hubungan utama dua gadis ini.
"Btol ke?Wah..kire dasat gak la ek Wan tu.Hehehe.."
"Kau tau tak Huda? Mamat tu suruh aku kasik kat kau surat. Surat tu aku da poskan kat kau. Mungkin esok atau luse,sampailah.."
"Aik, pehal si Wan tu bersurat-surat plak dia..?oooOO..heheh,aku tak kasik number,patot la pun.." Huda tersenyum sendiri.
"Kau ni Huda,hadoiii… heran aku..ok la Huda,aku ada hal ni. Nanti aku call kau lagi. Jaga diri. " Pesan Biha sebelum memberikan salam dan memutuskan talian.

Surat yang yang diterimanya, dibuka cermat. Kaget dengan sekeping kad ringkas diterimanya.

Assalamualaikum Huda…
Apa khabar Huda sekarang? Lama betul tidak bersua. Harapnya senantiasa berada dalam kurniaan berkat dari-Nya. Amin.
Tidak banyak Wan nak tulis. Cuma seperkara.
Suka Wan pada Huda, satu masa lalu bukanlah suka sebagai kawan, sayang Wan pada Huda dan juga cemburu Wan pada Huda disebabkan kasih sayang seorang lelaki pada perempuan. Wan dah temui tulang rusuk kiri Wan. Wan harap Huda mengerti dan Wan tahu Huda akan mengerti.
Wan minta maaf,kalau kehadiran surat ini mengganggu hari Huda. Salam.
_Syazwan Mukhtar_
Dicapainya pena biru dan sehelai kertas. Pantas tangan Huda membalas kiriman surat tersebut.
Waalaikummussalam Wan..
Alhamdulillah, Huda dan keluarga sihat walafiat. Begitu juga hendaknya Wan di sana.
Huda minta maaf Wan, sebab lama tak bertanya khabar. Hmm… Huda tahu, dari awal lagi, tp Huda nak kita masing-masing berjaya dalam hidup dulu. Kalau ada jodoh yang tertulis. InsyaAllah. Huda terima Wan seadanya.
_Maizatul Huda_

Senja kian berlabuh. Ombak pantai makin kuat mengganas. Namun Huda masih lagi asyik dengan khayalannya. Entah mengapa dia mengukir senyuman lalu menggeleng-gelengkan kepalanya.
"Aku tunggu siapa ni, bodohnya aku ni..". Huda bermonolog.
Terasa bingung dengan tindakannya. Hari ini dia terpaksa menerima lamaran dari kawan sepupunya. Lagipun, tidak sampai hatinya untuk menolak buat kali ketiga. Umurnya sekarang dah pun mencecah 25 dan bekerjaya.
Persiapan perkahwinan berjalan seadanya. Meriah tapi sederhana.
"Huda,kau ni kenapa muka semacam je aku tgk?
Biha yang perasan dengan wajah mendung Huda mula menegur. Tangannya ligat membetulkan selendang sutera yang membaluti kepala Huda.
"Mana ada, kau ni macam-macam la Biha. Aku happy ni. Hehe..". Senyumannya dibuat-buat.
"Ke kau ni dok tingat kat mamat akaunten tu?"
Berkerut muka Huda. Ditenungnya Biha.
" Mane ade, dah 4 tahun aku tak berhubung dengan Wan. Kau tu je yang asyik menyampaikan salam dia kat aku. Hampeh je. Nasib baik lah aku ni tak jatuh cinta lagi kat dia. Kalau tak,sampai ke tua aku tak kawin tunggu dia." Ngomel Huda,tidak dinafikan. Ada rindu yang bertandang bila nama itu disebut..
"Ala,aku minta maaf ok. Aku pun tak tau yang gini jadinya. Aku ingat..Hmmm…aku ingat yang mamat tu serius. Mana aku tau dia nak terus menyepi. Aku mintak maaf ek Huda. Aku sebenarnya suke tgk kau ngan dia."
"Takpe la Biha,hal lama tak yah sebut lagi. Aku sekarang da nak kawin pun. Kau tu bila lagi?"
" Hehehe… nanti-nanti la…" Balas Biha malu-malu.
Masing-masing melayan perasaan. Hanya akad nikah dan pembatalan wudhu’ yang akan dibuat. Itupun atas permintaan Huda sendiri,tidak mahukan majlis persandingan!
Huda gelisah sendiri. Kenapa la dia boleh berkawin tanpa kenal lelaki tersebut. Yang dia tahu dari sepupunya dan familynya, lelaki tu merupakan senior sepupunya di universiti 5tahun dulu.
"Assalamualaikum..Huda." Lembutnya menusuk ke kalbu Huda.
Mukanya diangkat,pandangannya tepat ke arah suaminya. Denyut nadinya terhenti. Ada debar yang membaluti dirinya.
"Waalaikummussalam." Jawab Huda perlahan.
"Huda, tidak banyak abang nak cakap. Cuma seperkara. Suka abang pada Huda, adalah kerana cinta, sayang abang pada Huda dan juga cemburu abang pada Huda disebabkan kasih sayang seorang lelaki pada perempuan. Abang dah miliki tulang rusuk kiri abang. Abang harap Huda mengerti dan abang tahu Huda telah mengerti. Abang minta maaf,kalau kehadiran diri ini mengganggu hari Huda."
Suaminya tersenyum. Huda tergamam,bicara itu bernah didengarnya. Ahh..kebetulan mungkin. Otak Huda ligat berfikir. Wajah suaminya ditenung lagi. Lama.
"Wan…??" Berkerut-kerut muka Huda.
"Ya..abang.." Pantas mengangguk perlahan.
"Ya Allah,kecilnya dunia ni.. Huda langsung tak perasan. Wan jauh berubah. Hmm..maksud Huda,Abang. Huda minta maaf."
"Mana taknya. Huda sibuk dok layan perasan Huda. Muka abang langsung Huda tak pandang."
Hari tu, entah kenapa Huda dapat rasakan, dia dapat menerima suaminya seadanya. Senyuman manis terus-terusan terukir di bibirnya. Ada bahagia yang datang bertandang,menyelubungi seluruh jiwanya. Tujuh tahun menghilang, tak disangkanya bertemu kembali dengan lelaki bernama Syazwan Mukhtar. Itupun sebagai suami dan isteri. Dalam hati Huda hanya mampu bersyukur. Atas takdir Tuhan yang Esa, ikatan suci terpatri jua. Terima kasih Ya Allah!
posted by Penulisan2u @ 6:38 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
8 Comments:
  • At 10/7/09 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terlalu ringkas...tiada yang menarik

     

  • At 11/7/09 7:17 PTG, Blogger NURUL AINN BINTI MOHAMAD ZIN said…

    selalunya kan citer camni selalu da nampak ade kesudahannya, tapi ok la sebab bahsa dier tak berat sangat dan ada unsur tak boring bile bace die..heheh.. lagi better kalo dalam mase dorang tak bersama tu, kite selitkan sikit konflik yang wat dorang sakit ati tapi kemudian gembira balik.hhehe..

    ainnzin@google.com
    http://ainnzin.blogspot.com

     

  • At 15/7/09 5:08 PTG, Anonymous nad said…

    ye btol btol btol...sy sokong tuh ape yg ain ckp tu...

     

  • At 17/7/09 1:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer biase je.........

     

  • At 17/7/09 1:22 PTG, Blogger A'al said…

    mmg la.sll ade citer cm ni.kawin cara yg tak sengaja.buat laa lain daripade yg lain.susunan citer pun cam tak teratur arr bg sy.citer ni pun just a simple story.tak de yg menarik.ayat pun tak power.biase2 jer.

     

  • At 19/7/09 2:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple and sweet!
    tp bole agakla ending die..
    keep it up!

    < ALULA >

     

  • At 16/8/09 12:52 PG, Anonymous puspa kemboja said…

    terima kasih komen,
    huhu
    karya pertamam tiada asas
    skadar minat
    InsyaAllah, sy akan improve lg
    anyway thanks utk komen2 tu..

     

  • At 17/8/09 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpe r..
    tuk permulaan..
    keep it up!!!!!!!!!
    chayok!1
    -insan yg mengenalimu-

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group