BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Julai 12, 2009
Cerpen : Kisah budak matrix
Nama Pena : hazel adriana

"Zati, bangunlah Zati. Tak nak pergi kelas ke? Dah lewat ni." Tia cuba mengejutkan Izzati yang dari tadi asyik berguling di atas katil.
" Tia takde kelas ke?" tanya Izzati sambil mengosok matanya yang masih kabur.
"Lupe ke? Hari ni kan hari Khamis.. Tia mane ade kelas pukul 8 hari ni. Kelas start pukul 9. Bukan ke kelas zati pukul 8?"
"Ah! Dah pukul berapa sekarang? Ala macam mane ni?" Izzati sudah mula kelam kabut.
"Macam mane ni, macam mane ni ape.. cepat la pergi mandi..takkan nak pergi kelas dengan tak mandi macam tu.. budak busuk cepat pergi mandi." Tia tersengih-sengih melihat keletah Izzati yang terlewat bangun.
"Agaknye ramai orang tak kat toilet? Kalau ramai tak nak mandi boleh tak?" Izzati mula mengeluarkan idea-idea yang mengarut dari buah fikirannya.
"Dah, jangan nak mengada-ngada taknak mandi. Nanti berbau satu prac tu. Cepatlah sayang gi mandi." Tia memang suka membebel. Tia membancuh nescafe dan mengeluarkan biskut Tiger dari almarinya.
"Yela, yela... orang gi mandi la ni. Hei budak tu, makan biskut Tiger je?" Izzati memperli Tia yang suka makan biskut Tiger.
" Budak zati ni, nak kene betul. Tengok la nanti..balik kelas Tia ketuk-ketuk budak ni."
Izzati terus menuju ke tandas untuk mandi.

------------------------------------------

Izzati berlari-lari anak ke bangunan tutorial. Dia memang sudah terlewat. Beberapa kali dia melihat jam tangannya. Jam ditangannya menunjukkan sudah hampir pukul lapan pagi.
‘Habislah aku hari ni. Mesti Encik Yusuf dah masuk kelas. Nanti mesti aku jadi target hari ni. Dah la tutorial kimia belum siap lagi.’
Dia dapat membayangkan wajah Encik Yusuf yang agak serius itu di ruang legar mindanya. Lamunannya terhenti apabila mendengar namanya dipanggil seseorang. Suara yang biasa didengari.
"Hah! Kau pun lambat ke kelas jugak ke? Ni mesti lambat bangun kan. Tengok tu sampai baju pun tak bergosok."
Fadzil. Salah seorang rakan satu praktikum Izzati. Dia mempunyai raut wajah yang bolehlah dikatakan kacak.Seorang yang agak tenang dan sangat kontra dengan sifat Izzati.
"Menyibuk je budak ni. Suka hati oranglah nak gosok baju ke tak." Balas Izzati sambil mempercepatkan langkahnya. Langsung dia tidak berpaling ke belakang.
"Wow, marahnye die. Hei relax la sikit. Encik Yusuf lewat sikit hari ni. Die ade masalah yang kene bereskan. Tunggu la aku. Kite jalan same-same ok."
Fadzil tersenyum.Dia pun tak pasti kenapa dia suka mengusik Izzati.Mungkin kerana Izzati seorang gadis yang sangat unik dan kompleks.Dia mengejar Izzati yang semakin jauh ke depan.
"Hmmm...semalam tidur pukul berape? Mata kau nampak sembab dan lebam la." Fadzil memulakan bicara. Dia jarang dapat berbual mesra dengan gadis kompleks ini. Baginya Izzati merupakan gadis yang tabah dan memang unik walaupun agak kelam kabut sedikit.
" Tidur lewat sikit semalam, nak siapkan assignment english tu. Tapi tak siap jugak." Rungut Izzati.Fadzil tertawa dan Izzati hairan dengan sikap lelaki itu. Biasanya Fadzil jarang berbual dengannya tetapi hari ini dia memang mesra alam. Memang dia akui Fadzil memang bersikap pelik dalam seminggu dua ni. Dia pun tak pasti kenapa.

------------------------------------------

Bilik tutorial 113 menjadi tempat untuk kelas tutorial Encik Yusuf pada pagi Khamis yang hening itu.Encik Yusuf merupakan pensyarah kimia yang sangat berdedikasi tidak dapat hadir pada hari itu atas sebab-sebab tertentu. Jadi, dapatlah disimpulkan bahawa kelas tutorial pada pagi itu dibatalkan.
‘Nasib baik kelas dibatalkan. Kalau tak mesti mati aku hari ni. Siapkan assigment english pun ok jugak. Tak baik membazir masa.membazir tu kan amalan syaitan.’Izzati berbicara sendirian. Tanpa dia sedari perlakuannya itu diperhatikan oleh Fadzil. Fadzil melangkahkan kaki menuju ke meja yang diduduki oleh Izzati namun langkahnya terhenti apabila Afiera memanggilnya.Afiera merupakan rakan satu praktikum Izzati juga. Dia menyimpan perasaan terhadap Fadzil sejak hari pertama dia menjejakkan kaki ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan itu.
"Dzil nak gi mane? Fiera nak join boleh?" Afiera sengaja menggunakan nada manja apabila bertutur dengan Fadzil.Dia sebenarnya iri hati akan hubungan baik Fadzil dengan Izzati. Sejak akhir-akhir ini dia dapat merasakan Fadzil mempunyai perasaan terhadap Izzati.Dan dia takkan benarkan semua ini berlaku.
" Aku nak tengok Zati siapkan assignment english. Kesian pulak dia kene buat sorang-sorang. Bukan ke kau satu group dengan Zati?" Fadzil sengaja mengajukan pertanyaan itu kepada Afiera. Dia tahu Afiera memang tak boleh diharap.Asyik mengharapkan orang lain menyiapkan setiap tugasan yang diberikan oleh pensyarah. Dan mangsa yang utama ialah Izzati.Fadzil dapat melihat muka Afiera yang terkulat-kulat menahan malu.
" Fiera dah siapkan part Fiera. Yang tak siap lagi tu part Zati.Jadi Dzil tak boleh nak salahkan Fiera tau."Afiera cuba mecari alasan.Dia hanya melihat Fadzil mendekati Izzati dan menawarkan khidmat untuk membantunya. Entah mengapa hatinya mula subur dengan perasaan benci dan iri hati akan Izzati.Sungguh dia memang tak begitu sukakan Izzati sejak dari awal mereka berkenalan. Sikap Izzati yang suka mengkritik menyebabkan dia berasa menyampah dan meluat.Akan tetapi dia pun tidak mengerti mengapa Fadzil sukakan Izzati.

------------------------------------------
"Zati dah siapkan assignment?" Afiera bertanya kepada Izzati dengan nada lembut.
‘Budak ni, betul ke hari ni? Jarang benar die cakap lembut-lembut dengan aku. Biasanya cakap asyik nak menengking dan terjerit-jerit macam orang gila. Agaknya sebab Fadzil ade kat sebelah aku kot.. hmm mungkin jugak.’ Hati Izzati berkata-kata sendiri menjawab kemusykilan yang bertamu di mindanya.
"Dah hampir siap." Tanpa diminta Fadzil bersuara bagi pihak Izzati. Izzati terkedu. Mata bundar Afiera bulat memandang Izzati dan Fadzil silih berganti.Afiera nekad untuk mengisytiharkan Izzati sebagai musuh ketatnya. Dan pastinya keputusannya itu adalah muktamad.Fadzil hanya memerhatikan keletah Afiera yan agak kepala angin itu.Sebenarnya dia memang cukup tak menyenangi perlakuan Afiera yang adakalanya agak menjengkelkan.
"Ooo...dah hampir siap ek. Takpelah saje je datang. Ingat nak tolong tadi tapi rasenya macam mengganggu je kan. Fiera pergi dulu ek. Lapar la pulak. Nak brunch kat kafe D. Err..Zati nak kirim ape-ape?" Dari riak wajahnya Izzati tahu Afiera hanya ajak-ajak ayam sahaja. Mana mungkin dia akan sebaik itu. Izzati hanya menggeleng kepala sahaja. Fadzil tersenyum melihat Izzati. Sesungguhnya dia memang telah jatuh cinta dengan gadis yang bernama Izzati itu.

------------------------------------------

"Zati dah makan?" Soal Tia apabila melihat kelibat Izzati di muka pintu bilik mereka. Bilik bernombor tiga belas yang terletak di blok C1 aras dua itu menjadi tempat tinggal mereka sejak mendaftar sebagai pelajar di kolej matrikulasi itu.
"Dah tadi. Makan kat kafe D sebelum balik bilik." Izzati menjawab secara acuh tak acuh sahaja. Tia hanya mengangguk dan membuka bekas polistirena yang mengandungi nasi yang baru dibeli dari kafe C. Aroma ikan masak pedas masakan Cik Bedah menusuk ke hidungnya.
"Makan dengan sape tadi kat kafe?" soal Tia lagi sambil menuang air mangga ke dalam mug bermotifkan ikan kepunyaannya.
"Makan dengan...dengan Fadzil." Izzati mula tergagap-gagap.Perasaan malu mula menerjah ke dalam hatinya.Tia terdiam seketika. Kemudian dia mula mendapat idea untuk mengusik Izzati.
"Zati sekarang dah maju ye. Eh bukan ke Fadzil tu budak yang dapat 3.9 sem lepas? Zati dengan die ade ape-ape ek. Ni berita tergempar ni. Mesti buat announcement kat blok C5 ni." Tia tergelak-gelak.
"Dah la Tia. Makan nasi tu dulu. Nanti kite cerite kat Tia." Izzati tahu kalau tak diceritakan kepada Tia mesti kecoh jadinya. Baik dia ceritakan sahaja kepada Tia agar Tia faham situasi yang sebenarnya.
"Dah habis makan. Cepatlah bagitau." Rengek Tia yang agak kebudak-budakkan itu.
"Cepatnye budak ni makan. Ni kunyah cukup 44 kali ke tak ni?" seloroh Izzati.
" Nak dengar gosip panas mestilah makan cepat." Tia tersengih-sengih.
Izzati menceritakan segalanya kepada Tia. Dan Tia hanya menggangguk dan sesekali ketawa mendengar cerita Izzati.
"Jadi, Zati suka kat dia la.. Ooo baru Tia tahu..." Teka Tia.
"Mane boleh,sebab dah ramai la orang suka kat die.Lagipun Fiera pun suka kat die jugak." Izzati cuba menjelaskan.
"Dah tu ape masalahnye? Kalau Mr F tu tak suka kat die, buatlah macam mana pun Mr F tetap tak suka kan. Tapi kalau Mr F suka kat Zati buatlah macam mana pun dia tetap suka kat Zati." Tia cuba menjadi kaunselor yang terbaik untuk Izzati.
"Jadi?"Izzati mula bingung saat itu. Dia tidak dapat menangkap apa yang dimaksudkan oleh Tia.
"Jadi....Cik Izzati berusahalah dapatkan Mr F tu.Lagipun dia kan hot. Lelaki terhangat di pasaran la katakan." Tia tergelak-gelak dan gelakan Tia itu dibalas dengan membaling bantal peluknya ke arah Tia.
------------------------------------------

Hujung minggu itu,Izzati berhasrat untuk pulang ke rumah.Entah mengapa dia terasa rindu akan keluarganya.Selepas kelas bahasa inggeris tamat Fadzil datang mendekatinya.
" Er..kau nak balik kan hari ni? " Fadzil bertanya lembut.
"A’ah nak balik rumah hari ni.Nape? Nak tumpangkan ke?" Gurau Izzati.
" Kalau nak tumpang marilah. Naik kereta ayah aku. Hari ni ayah aku datang ambik. Kau naik KTM kat Seremban kan? Aku tumpangkan kau sampai kat sane."Ikhlas bunyinya.
"Segan la.. "Izzati cuba berdalih. Dia tahu kala itu Afiera sedang memerhatikan keletah dia dengan Fadzil.
" Ala tak payah nak segan-segan. Bakal ayah mentua Zati jugak nanti." Selamba sahaja Fadzil menuturkan kata-kata itu.
"Apa? Ulang sekali lagi... tak berapa jelas la." Memang Izzati tak berapa dengar dengan apa yang diperkatakan oleh Fadzil tadi. Fikirannya jauh melayang entah ke mana.
"Dah la takde ape-ape pun. Ok nanti Zati tunggu kat susur gajah depan blok B3 tau. Ok jumpe nanti."Fadzil tersengih-sengih dan terus pulang menuju asramanya di blok B4.Sementara itu, Izzati terpinga-pinga dan terus berjalan pulang ke asrama blok C1.
------------------------------------------

"Duduk kat mane?" soal ayah Fadzil mesra. Jarang benar anaknya Fadzil menumpangkan kawannya apatah lagi seorang perempuan. Barangkali anak bongsu kesayangannya ini sudah jatuh hati dengan budak perempuan ini agaknya.Ayah Fadzil tersenyum.
"Duduk kat Tanjung Malim." Jawab Izzati pendek. Sedari tadi dia rasa tidak selesa dengan pandangan Fadzil yang membuatkan bulu romanya meremang.
" Oo budak Tanjung Malim rupanye. Kampung pakcik pun kat situ. Nanti raya boleh la datang rumah." Ramah sahaja ayah Fadzil mempelawa.Fadzil pula tersenyum-senyum melihat muka Izzati yang tak tentu arah. Mereka betiga berbual mesra sehingga sampai ke destinasi yang dituju.
"Nanti sampai rumah, kirim salam kat mak dan ayah ek." Fadzil sempat berpesan.Izzati mengangguk lantas tersenyum.Dalam hati dia sangat pelik dengan sikap ramah-tamah Fadzil tadi. Selepas mengucapkan terima kasih, dia terus beredar ke KTM untuk pulang ke Perak.
------------------------------------------

"Dah balik? Amboi banyaknye barang. Muat ke almari tu?" Tia mengusik Izzati.
"Hei, budak ni..nak kene ni.nak ketuk-ketuk budak ni sampai kemik."Izzati memang selalu menjadi bahan usikan Tia. Perangai Tia yang agak keanak-anakan itu selalu menghiburkan hatinya. Tia memang tak nampak seperti remaja yang sudah berusia lapan belas tahun langsung.
"Zati, ade hot story tak sepanjang tumpang kereta Mr F?" Tia tahu dari wajah Izzati kala itu, memang ada sesuatu yang telah berlaku tak pun sesuatu yang membelenggu fikirannya. Izzati sudah mula menunjukkan mula gelabah dan kelam kabut.
‘Hish..budak Tia ni memang tak boleh sorok cerita langsung. Dia ni psikik ke? Mesti dia boleh baca fikiran orang ni.’ Rungut Izzati sendirian.
"Eh, ape maksudnya kalau... Mr F tu asyik tengok kite je pastu die bersikap terlebih ramah lebih-lebih lagi kat depan ayah die..." Izzati sudah mula bercerita. Dan seperti biasa Tia akan tergelak-gelak sampai berguling-guling atas lantai.
" Wahai, Cik Izzati oi.. tu tandanya dia punye hati dah berkenan kat zati la oi.... he falling in love with Zati...Zati..." Tia sudah mula menyanyi lagu Falling in love with DJ yang dipopularkan oleh Che’nelle tapi telah dirosakkan liriknya.Izzati menggelengkan kepala dengan kerenah Tia itu.
------------------------------------------

Izzati mengenakan blaus lengan panjang berwarna hitam dan dipadankan dengan tudung putih dari kain bawal.Seluar slack berwarna hitam turut melengkapkan lagi gayanya pada malam itu.
"Mak oi... cantiknya mak cik ni malam ni. Mak cik nak dating dengan pak cik ek."Seperti biasa Tia mengusik Izzati. Izzati kehabisan idea untuk membalas usikan Tia pada malam itu.
" Dah la Tia.. Tak turun makan ke?" Jarang betul Tia tak turun makan malam. Biasanya dia akan menempah sama ada mee goreng basah atau nasi goreng ayam di kafe C.Tia selalu memuji masakan Cik Bedah yang menepati cita rasanya.
" Takde orang nak temankan. Dah la kite takde orang yang suke.. huhuhu" Tia mula buat cerita sedih.
" Habis tu, Ainie, Sara , Kia dan Zila tak temankan?" soal Izzati lagi.
" Ainie tu, berkepit dengan Nabila kat atas. Sara balik rumah, Kia dan Zila ade barbeku jugak. Pergilah semua biar Tia duduk sorang sorang kat bilik ni. Huhuhu..."Tia buat cerita sedih lagi. Kemudian dia tergelak sendiri.
" Dah la Zati, pergi la cepat ...dah lambat ni. Nanti budak prac Zati marah pulak. Tia nak turun tengok tv. Tengok la ape-ape cerita yang ade. Jalan baik-baik tau. Kalau ade orang mengorat jangan pandang tau. Pastu jangan tenung blok B lame-lame.mak Tia kate bahaya." Terkekeh-kekeh Tia ketawa. Izzati pula menggelengkan kepala melihat sikap rakan sebiliknya yang memang dah parah.
------------------------------------------

" Cantik malam ni...Ni mesti ade ape-ape ni." Tegur Hana rakan sepraktikum Izzati.Izzati hanya menidakkan sahaja andaian-andaian yang tidak berasas itu. Apa yang penting malam ini dia mesti bergembira dengan rakan-rakan satu praktikum dengannya. Lagipun semester dua sudah hampir ke penghujungnya. Tak lama lagi peperiksaan akhir akan menjelang. Mungkin sebab itu Tia agak tekanan sedikit dalam bilik itu.
"Izzati, ni hadiah dari Fiera. Fiera rasa dah banyak susahkan Zati sejak masuk sini.Fiera harap Zati terima tau. Ni Ikhlas dari Fiera." Izzati berasa was-was dengan pemberian Afiera itu. Dia berharap Afiera tidak mengenakannya memandangkan malam itu adalah malam satu april.
"Err terima kasih.." ujar Izzati sambil memandang lesu kotak hadiah itu.
"Zati, bukak la hadiah tu. Rasenya ramai yang nak tengok isi kat dalamnya kan." Afiera bersuara dan disertai dengan sorakan yang menandakan setuju dengan cadangan Afiera itu.Izzati berasa serba salah dengan permintaan itu dan perlahan-lahan membuka bungkusan hadiah itu. Dan dia terkedu, terkejut serta terjerit. Dia berundur beberapa langkah ke belakang dan badannya mengigil ketakutan.Fadzil yang asyik membakar ayam berasa hairan dan mendekati Izzati.
" Kenapa?" Melihat Izzati ketakutan membuatkan Fadzil risau.Izzati tidak bersuara namun bahasa badan Izzati mengarahkan Fadzil untuk menjenguk kotak yang terletak di atas meja. Rakan-rakan yang lain hanya senyap, ada yang berbisik-bisik dan ada juga yang ketawa dan tergelak-gelak.Fadzil menjengah melihat isi yang terkandung di dalam kotak dan terkejut.
"Ya Allah. Ni sape punye kerja ni.. busuk hati betul." Fadzil mula naik bengang. Mukanya yang berwarna kuning langsat itu sudah mulai memerah menahan marah.Lantas bola matanya terarah ke wajah Afiera yang berdiri kaku di suatu sudut.
" Ala.. Dzil tu pun nak marah.. Ulat je pun dalam kotak tu. Bukan harimau ke singa ke.. Cuma ulat je..lagipun hari ni kan satu april. So let’s have fun ok.." Afiera cuba menyembunyikan perasaan takutnya melihat muka Fadzil yang memang menahan marah. Sungguh dia tidak pernah melihat Fadzil marah.Biasanya Fadzil akan bersikap lebih tenang dan memang susah untuk menaikkan kemarahannya.
"So, what? Kalau hari ni satu april, kau takde hak nak main-mainkan orang lain. Semua orang ade benda yang mereka geli,yang mereka takut. Kau pun bukannya sempurna pun.... waktu buat eksperimen bedah tikus hari itu pun, kau langsung tak sentuh tikus tu.. bukan aku tak tahu kau memang geli dengan tikus tapi cuba kau fikirkan balik..ada tak Zati usik kau dengan tikus yang dibedah tu..hah!" Fadzil memang sudah tidak dapat mengawal kemarahannya. Afiera terkedu. Begitu juga Izzati.Afiera senyap dan terus beredar dari Kafe D. Izzati cuba mengejar Afiera tapi Fadzil menahannya.
" Kau tak patut marah sangat dengan Fiera. Dia cuma nak bergurau je." Ulas Izzati seolah-olah apa yang diperlakukan oleh Afiera sebentar tadi tidak memberi kesan langsung kepadanya.
"Dah la Zati, tak payah nak pedulikan budak yang busuk hati macam dia. Jom makan." Izzati rasa amat bersalah dengan Afiera. Dia tahu Afiera tak beniat hendak melakukan perkara itu. Dia pun tak menyangka perkara itu akan menjadi serius.
------------------------------------------

"Zati dah balik?" Tia yang asyik mengulangkaji kimia menegur Izzati. Izzati membisu seribu bahasa.Tia faham kalau keadaan Izzati macam itu bermakna ada sesuatu yang menggangu fikirannya.Tia membiarkan Izzati melayan fikirannya sendirian. Dia kembali mengulangkaji kimia organik.
"Tia.. Kite rasa apa yang Tia cakap hari tu pasal Fadzil betul la."Izzati bersuara perlahan.
"Maksud zati?" Tia kehilangan idea mengenai apa yang Izzati perkatakan.
"Tentang teori Mr. F tu la... rasanya dia memang suka kat kite la." Izzati bersuara perlahan. Tia terkedu mendengar patah-patah perkataan yang terkeluar dari bibir Izzati.
"Jadi...Zati suka tak kat dia?" Tia ingin mendapatkan kepastian sebelum membuat kesimpulan mengenai perasaan Izzati terhadap Fadzil.
"Entah la... Kite pun tak pasti tapi tadi waktu kat parti Fiera kenakan kita. Lepas tu Fadzil marah sampai Fiera balik terus asrama."
"Die buat apa kat Zati sampai Mr. F tu marah sangat?" Tia bertanya kepada Izzati. hatinya penuh dengan perasaan ingin tahu yang melampau.
"Err.. Dia cuma bagi kotak yang ada ulat je tapi bukan teruk sangat pun. Fadzil tu yang marah beria sangat." Jelas Izzati.Tia kebingungan. Bukan dia tak tahu yang si Izzati tu memang penakut dengan ulat. Kalau nampak ulat di susur gajah mesti terjerit-jerit.
"Zati kan takut ulat... kenape nak pura-pura tak takut pulak? Macam benda tu biasa je...dah la Zati...tak payah la nak berlakon lagi. Ada ke depan Tia pun nak berlakon. Kan dah terang lagi bersuluh yang Fadzil tu suka kat Zati. Dan Tia tahu Zati pun suka kat dia kan..Jadi Zati terus terang la kat die yang Zati pun suka kat die ok...." Tia cuba memberikan nasihat yang sebaik mungkin untuk Izzati.
"Dah la Tia, kite rasa nak tidur la.Ngantuk la pulak. Budak tu tak nak tidur lagi ke?" Izzati naik hairan melihat Tia yang masih belum beradu lagi. Biasanya Tia merupakan puteri tidur dalam bilik itu.
"Tutorial kimia belum siap lagi la. Kena buat sampai habis malam ni sebab esok Encik Syed nak bincang. Dah la pergi la tidur dulu. Sebelum tu, pergi la gosok gigi dulu..nanti gigi rongak Mr. F lari pulak." Tia mengusik Izzati dan dia melihat Izzati tersenyum.Izzati berlalu ke tandas membawa sekali berus gigi dan pencuci muka miliknya.

------------------------------------------

Hari ini merupakan hari terakhir Izzati berada di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Pening kepalanya menjawab soalan kimia tadi. Hari ini juga merupakan hari terakhir peperiksaan. Petang nanti,satu lagi kertas kimia akan dijawabnya. Langkah kaki Izzati terus dihayunkan menuju ke blok asrama C1. Sesampainya di sana, dilihatnya Tia dan Thila masih belum pulang.
‘Tia dan Thila pasti belum keluar lagi dari dewan serbaguna. Biasalah tu kalau exam kat dewan mesti kena tunggu pengawas kira kertas exam.’Izzati bermonolog sendiri.
Lantas tangannya mengeluarkan buku dari laci mejanya dan menyusunnya ke dalam kotak. Pakaiannya dari almari juga dikeluarkan dan disusun ke dalam bagasi besar miliknya. Usai melakukannya, kedengaran suara ceria Tia dari luar bilik. Siap bernyanyi-nyanyi kecil lagi. Gembira benar Tia hari ini.
" Assalamualaikum..ada orang tak?" Tia tersengih-sengih di muka pintu sambil menanggalkan kasut hitamnya. Baju kurung Riau yang tersarung di badannya menampakkan lagi kekurusan serta kekurangan berat badan Tia.
" Waalaikumussalam, masuk la. Duit raya tak de sebab dah pokai hujung sem ni." Sahut Izzati.Tia tersengih. Dilihatnya Izzati sedang mengemas. Mukanya kemerahan dek panas yang dicampur dengan alergi pada ubat. Izzati hanya memerhatikan muka Tia yang kemerahan itu. Timbul pula rasa kasihan kepada Tia. Terpaksa menjawab peperiksaan dalam sakit. Alergi ubat yang dialami Tia agak teruk. Kulitnya akan menjadi merah serta-merta jika terkena cahaya matahari dan jika berada di tempat yang panas.
" Amboi, banyaknya barang. Ha.. tu la dari dulu lagi Tia dah cakap, jangan angkut banyak barang dari rumah. Kan sekarang dah susah. Ni semua, kalau angkut pakai Hilux pun belum tentu muat tau." Tia tergelak-gelak. Izzati mencebik.
"Dah beli makanan?" Izzati mula menukar topik. Tak tahan dengan usikan Tia.
‘Tia ni kalau dilayan makin menjadi-jadi la gamaknya.’
" Dah janji dengan Fana, nak beli nasi ayam dekat Kafe B." Tia tersengih-sengih sambil membayangkan keenakkan nasi ayam Kafe B. Izzati menggelengkan kepalanya menyaksikan telatah Tia.
" Sedap ke?" perasaan ingin tahu menguasai diri Izzati. Jarang dapat menikmati makanan dari Kafe B. Maklumlah, Kafe B merupakan kafe yang dikhaskan untuk budak lelaki. Walaupun, pelajar perempuan dibenarkan untuk makan di kafe itu, tak ramai pelajar perempuan yang mahu atas alasan malu dan segan.
" Sedap la. Kitaorang pergi kat dapur beli nasi ayam. Bukannya duduk beratur kat kafe tu. Nak tak? Tia tolong belikan." Pelawa Tia. Izzati hanya mengangguk kecil lantas wang lima ringgit yang baru dikeluarkan dari beg duitnya bertukar tangan.

------------------------------------------

Izzati melangkah keluar dari perpustakaan. Jika diberi pilihan, memang dia tidak akan memilih perpustakaan sebagai tempat untuk menduduki peperiksaan akhir itu. Sejuk dan hampir beku. Penghawa dingin di perpustakaan memang sejuk dan mampu membuatkan pelajar-pelajar mengigil kesejukkan ketika menjawab peperiksaan. Kedengaran nama Izzati di panggil. Dia tidak segera menoleh. Sengaja untuk memastikan adakah benar namanya dipanggil. Dan lagi sekali namanya dilaungkan. Dia menoleh. Dilihatnya Fadzil berjalan ke arahnya. Tersenyum tampan ke arahnya.
" Pilihan pertama kau apa?" tanya Fadzil. Tergantung sahaja ayatnya.
" Maksud kau, universiti ke?" Izzati meneka. Fadzil mengangguk. Sedikit kalut mengejar Izzati tadi sehingga ayat yang disusun sebelum bertemu Izzati berterabur.
" UKM course biomedik. Kau?" tanya Izzati.
" UKM course medik. Aku tunggu kau kat sana." Fadzil tersenyum. Mengharapkan Izzati mengerti maksudnya. Izzati pula terpinga-pinga lantaran kekurangannya yang lambat menangkap kiasan yang diberikan oleh Fadzil.
" Kenapa nak tunggu aku? Tak faham la." Izzati melihat Fadzil yang sudah tak tentu arah. Izzati menunggu jawapan dari Fadzil.
" Aku.. aku suka kat kau la. Takkan la tu pun kau tak dapat tangkap." Fadzil membelakangi Izzati. Izzati kaku dan diam seribu bahasa.
" Kalau macam tu, aku pun tunggu kau kat sana." Izzati memberikan respon setelah diam seketika. Fadzil tersenyum.
" Pilihan kedua kau?" Fadzil bertanya.Izzati mula bercerita.Tatkala itu, Izzati dan Fadzil asyik bercerita mengenai masa depan yang mereka impikan. Mereka berkongsi impian di samping bertukar-tukar pandangan mengenai pilihan universiti dan kemungkinan-kemungkinan lain yang akan merencatkan perjalanan mereka dalam mencapai impian mereka.
------------------------------------------
T A M A T
posted by Penulisan2u @ 9:28 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
48 Comments:
  • At 12/7/09 1:18 PTG, Blogger miz ruha said…

    erm...
    ex-matrix...

    ok la citenyer...
    terus kn berkarya..

     

  • At 13/7/09 9:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe....cam tau2 je....org pon pnh gak lupe ad klas pg2...
    best ooo duk matrix,,,,stress gak...adoi....

    ~dak smart~

     

  • At 13/7/09 2:23 PTG, Blogger Olive said…

    best....

     

  • At 13/7/09 2:44 PTG, Anonymous zyros... said…

    syoxx!!
    idop kt mtrx full of fun...

     

  • At 13/7/09 8:04 PTG, Anonymous cheq gurlz.. said…

    wow...mmg best r duk matrix..
    ak dak mtrix jhor..
    huhuhuhuhuhu...
    mtrik jhor is the best in the world!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 14/7/09 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul2..
    mtrix life is the best!!!
    mtrik png is the best!!!!

     

  • At 15/7/09 9:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kmpk best gak duh~..
    kmpk in memory..hahuha..
    nice story juz few part yg agk datar sket..
    btw keep on writing,,gudluck!

     

  • At 15/7/09 1:04 PTG, Blogger Emmy said…

    Salam... cerpen ni menarik... yg buat emmy tertarik lg, citer ni lokasinya di KMNS... padan la ms bace dr mula, naluri ni dh menggambarkan susana kat KMNS... rupa2nya mmg kat KMNS... gud luck ye...

     

  • At 15/7/09 6:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam2..cerpen neh best..sy study kurt KMNS jgak..terbayang plak time zati nk ke bilik tut0r tu...laluan utama ari2.. hahak..

     

  • At 16/7/09 12:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak ex KMPK...
    life kt matrix mmg best...
    tp ade gak yg xbest...
    hohohoho...

     

  • At 16/7/09 3:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite die..
    teringat kisah cinta kat kolej dulu..
    indah nyer...

     

  • At 16/7/09 10:29 PTG, Blogger BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said…

    watak zati tu realiti ke?
    kampung die kt tg malim..dekat je ngan kg i..heehehehe.
    nice story..hope ada sambungan..
    zati n fadzil dpt ukm...
    i kt ukm gak nih..

     

  • At 17/7/09 10:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tg.malim....KMNS!!

    cerpen hebat,,
    keep it up!!

     

  • At 18/7/09 10:02 PTG, Blogger reff fizan said…

    sweet la ending dy..cuma afiera cam senyap..perhaps dy minta maaf ke..or something..

     

  • At 19/7/09 3:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xdpt dinafikn life kt matrx mmg bes...
    Rndunye kenangan kt sne...
    by de way nice story...
    mst rmai yg alaminye...huhu

     

  • At 20/7/09 3:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..
    citer cinta dak2 mtrix..
    huhu...prnh lalui..so sweet..
    tp msuk u jek bwk haluan msg2..
    hehehe...

     

  • At 21/7/09 10:51 PG, Anonymous dak mtrik johor said…

    alar dak mtrik mne de smpat brcinta cmtu..kat mtrik world 4 study only..huhuh tgh cti sem mtrik

     

  • At 21/7/09 12:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mtrx tmpt mudah jth chenta..
    rmai guys yg baik n pndai..hek3..
    nk bercinta mmg r xsmpt sbb study berat siot..
    thats why r agaknye cte nih xbwat pon dorg bercinta, minat diam2 jer..

     

  • At 21/7/09 6:39 PTG, Anonymous aienz said…

    best tue duk mtrik...
    rindunye kt KMPh....

     

  • At 22/7/09 11:04 PG, Anonymous khairi said…

    cerita anda boleh dibukukan,,, walaubagaimanapon, bnyk yang perlu dilengkapi dan diperhalusi lagi ...maybe tekni..or tanda22 bacaan...apa22 pon itu tugas penyunting..cuba kontek syarikat penerbitan buku..mcm yg www.saifulislam.com buat...
    selamat berkarya....cerita pengalaman dan berunsur nasehat adalah cerita yg paling orang suka berbanding dengan cerita khayalan ..apa2 good luck...

    saya pon tak pandai menulis sanagt..

    rdgs khairi
    www.gerbangkasih.blogspot.com

     

  • At 22/7/09 5:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah hbt nya duk kat mtrx...tp kta x dpt nak asa sume 2..ehmmm hnya lam mmpi jak lah

     

  • At 22/7/09 6:23 PTG, Anonymous lalink nfr said…

    aku ex kmkedah..
    huhu..rindunya zaman matrix
    struggle n fun..
    full of loves experiences..hehe

     

  • At 23/7/09 12:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu..not bad la cter nie..but sweet la..
    aku dak matrix gak..best gle duk sne..
    mcm2 aku alami..truskn la b'karya..
    klu blh wat la cte yg lbih dramatic cket

     

  • At 23/7/09 6:14 PTG, Blogger ifah said…

    <<< KMNS gak...
    terbyang2 lokasi2 kt mtrix kt otak...
    huhuuhu...
    mmg best... chayok2 KMNS

     

  • At 23/7/09 9:29 PTG, Anonymous hazel adriana said…

    terima kasih kerana sudi memberikan komen2 kepada sy..

    memang sy bdak matrix kmns pun...
    semua yang sy tulis berdasarkan dr pengalaman...
    tak semua org pernah masuk matrix...
    jadi sy kongsi pengalaman sy di matrix..
    tak kisah la matrix, atau stpm...
    sama saja...

    watak zati memang wujud...
    kalau tak macam mana sy boleh dapat idea untuk menulis...

    terima kasih lagi untuk semua komen.

     

  • At 26/7/09 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer...
    rindu kmpp
    matrix life memang best walaupon stress
    siang kelas,malam bljr smbil santai...stayup..bgn lambt..
    best...xtau nak ckp cmner...
    rindu sgt kat matrix

    ~ shaz ~

     

  • At 26/7/09 11:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nye life kt matrik...
    rindu sgt2...oh my KMPK...
    byk sgt kenangan w/pn hanya duk setahun...

     

  • At 29/7/09 3:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kmp kmp kmp....kecik tpi chumell...susa dowh nk bcinta kat mtrik nih..bapak la bz
    tahniah r spa dpt bcintan kt mtriks tuh..ngeh3

     

  • At 29/7/09 10:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haah..best giler duk matrik..teringat time kt KMPh...rindu lak kt kwn2..to writer..gud job..

     

  • At 31/7/09 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rindunya life matrik...

     

  • At 31/7/09 2:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kmp, kmperlis.. bi presentation, bio presentation, aktiviti blok, masjid,... saat yg plg sibuk dlm hidup aku ialah di matrik! klu x sabar heart attack le jawabnya...

     

  • At 31/7/09 6:55 PTG, Blogger A'al said…

    ade sambungan ke?cam ade sambungan jer.maybe takde kot kesilapan ejaan ke ape ke dlm cerpen ni.boleh kot digelar perfect.

     

  • At 2/8/09 11:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    t'igt life dkt mtrx...
    mmg sbuk n xde mse nk bcnta-cntun ni...

     

  • At 3/8/09 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    KMPh is the BEST !!!!!!!!!!!!
    HEPINYE LIFE KT matriks....

     

  • At 4/8/09 12:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rindunya kat KMNS...huhu
    ex-c2.2.12

     

  • At 1/11/09 4:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x de sorg pon mtrx melaka ke??rndu nyerrr kt mtrx..

     

  • At 2/6/10 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez...terasa rndu plak kat kakak sye yg tga stadi kat matrix skang..hehehehhehee

     

  • At 7/7/10 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku pown ex-matrix gak.. matrik teknikal phg.. matrix bru...
    sronok gila life kt matrix....
    mcm stu keluarga..
    rindu kmtph.....

     

  • At 15/9/10 2:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mle2 bce aq dh imagine kmns
    wah mmg btol la
    mmg trbyg jln lalu susur gjh nk g kliah,kna trun bkit,cg syed.cik bedah,blok c,kafe c,d
    waaaaa rndu kmns

     

  • At 24/10/10 12:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waa dalam byk2 cerpen sy bca, crpen ni ja sy komen taw...
    cite ni byk mngigtkn khdupan sy d mtrx...
    waa rinduny...
    pe2 pown smoga success sllu n truskn bkarya

     

  • At 6/11/10 3:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rindu kt cg syed..cr dia mgajar mmg lain dr yg lain..msk kls mmg xpnh tensen..cik bedah lak mmg fun..oh c1..tmpat tggl ku dlu..tgga "batu caves" yg mmg mnakut'n..first2 naik gayat kot..

     

  • At 3/12/10 3:12 PG, Blogger .nurnabilahusnabazlan. said…

    yeah ! sukesuke :)

     

  • At 4/1/11 1:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg sonok at matrik,,,
    ~dak kmph~

     

  • At 24/6/11 12:37 PTG, Anonymous A.!.7 said…

    hmm..rindu tme kat matrix..kna sound oleh ktua blok..ahahha...sbb wat bising time stdy week..ahah..slamat brkarya~~..

     

  • At 20/8/11 10:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mtrik kdah xdop pon..xpela, bier sy org first n nie la 1 time sy komen..

     

  • At 12/12/11 11:14 PG, Anonymous NuRuL fAtImAh NoRhIsHaM said…

    salam.......,penulisan nie memang best gile lah....
    cemburu sya tau....
    bleh ke sya dapat cinte rahsie cam tue....ei....cemburu tul sya nie...
    yg terpenting skalie,cite nie memang best...

     

  • At 9/3/12 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ni mula2 mmg best, tapi akhir jalan cerita ni x menarik.... kalu dipanjangkan lagi, mesti best :)
    :)

     

  • At 19/5/12 1:09 PG, Anonymous hidayah ismail said…

    rndu life mtrik..sy ex kmk..smua mmemori trphat dlm hti..gelak sorng2 bla ingtkn smua memori..wt kje gler kt mtrik..hehe

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group