BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 10, 2009
Cerpen : Kamu Sehangat Ais!
Nama Pena : nur adilin

~ZARIS~

Cantik, comel, kiut, miut... Apsal la comel sangat dia ni?

"Macam bidadari syurga..." tiba-tiba ayat tu terpacul keluar dari bibirku tatkala menggambarkan seorang gadis manis yang sejak sekian lama mencuri perhatianku.

"Hah?! Mana? Mana bidadari syurga?!" sergahan Malik mematikan terus bayangan gadis itu dari pandangan mataku. Tiba-tiba dia hilang. Mengelamun rupanya aku ni...

"Bidadari syurga apa plak kau ni? Dah buang tabiat ke?" aku menyergahnya balik. Saja nak cover rasa maluku kerana sempat berkhayalkan gadis idamanku tadi. Aku harap Malik tak sedar keter‘over’an aku itu.

"Eleh Ris, tadi kau yang cakap bidadari syurga. Aku nak la jugak tengok macam mana rupa bidadari syurga tu..." kata Malik mencebik.

Oww no...no...no....aku takkan sesekali tunjukkan bidadari syurga aku tu kat mamat spesies buaya ni walaupun aku juga sespesies dengannya. Tak mungkin aku akan buat kerja bodoh tu untuk seseorang yang bernama Malik ni. No way! Huhuu...

"Takde pape lah. Jom blah. Peyuz mesti dah bising kita lambat ni..."


~HELENA~

"Sha, bosannya aku...Pasang la lagu kat laptop kau tu..." kataku sambil meniarap di lantai. Dah macam dugong dah rupanya. Ni semua disebabkan cuaca yang agak panas telah membuatkan aku menjadi lemah tak bermaya dan bermalas-malasan beginilah cara yang paling mujarab.

"Bleh...bleh...bleh..." dengan gaya Upin dan Ipin Sasha mula mencari-cari lagu apa yang hendak diputarkannya di laptop.

"I got youuu...under my sky!" Tu dia! Sasha tiba-tiba menyanyikan lirik lagu kegemarannya.

"Oh God! Dia mula dah..." aku menepuk dahi. Sasha dah mula menyanyi lagu feveretnya tu. Siap dengan gelek-gelek lagi. Itu yang tak tahan tu. Minah ni memang pantang dengar lagu Mirotic. Sah-sah macam kena sawan.

"Oit kau ni! Takde lagu lain ke? Dah naik berkulat telinga aku ni dengar lagu tu tau!" jeritku pada Sasha yang masih bergelek ala-ala tarian Arab tu.

"Alaa...suka hati aku la. Tadi kau jugak yang suruh aku jadi DJ kan...haaa dengar jela lagu apa aku putar ni..." Sasha masih lagi bergelek sakan.

"Hmm...yela tapi kot ye pun jangan la asyik lagu tu je...dah bosan sangat dah telinga aku ni dengar..." jari telunjuk ku tunjuk pada telinga kananku.

"Takpe...selagi telinga kau tak pekak sebab dengar lagu ni, selagi tu aku mainkan...Hahaa!" balas Sasha. Amboi! Siap gelak jahat lagi tu kawan aku sorang ni.

"Lantak kau lah janji kau bahagia...huhuuu..." balasku. Mengalah akhirnya.
******************************
~ZARIS~

"Ris, ada awek baru beb!" Malik menyiku bahuku. Mulutnya sedikit dimuncungkan ke arah sekumpulan gadis yang lalu di depan kami.

"Hahaa...Kau ni tak habis-habis la Malik..." Aku hanya tersenyum menggelengkan kepala dengan gelagat Malik.

"Aik? Aku je? Kau kan otai dari aku bab-bab ni?"

"Tu 3 bulan lepas...Sekarang aku dah tak buat kerja tu lagi..."

"Biar betik bro! Sejak bila player macam kau ni taubat?"

Ewah mulut Malik ni. Harap kau kawan aku je. Kalau tak dah lama kau makan nasi pakai lutut. Tapi aku tak boleh salahkan Malik dalam hal ni. Memang ada kebenaran. Playboy macam aku tiba-tiba berubah jadi baik, siapa yang tak heran. Nasib aku tak pakai serban macam pak haji je. Maunya dia bunuh diri.

"Sejak aku jumpa bidadari syurga..."

"Haaa...kantoi! Hari tu aku tanya kau cakap aku yang buang tabiat. Memang wujud la bidadari syurga tu ye?"
"Berminat nampak? Kau jangan harap nak tackle dia..." aku memberi warning.

"Ish kau ni...walaupun aku lagi hensem dari kau, aku takkan sesekali potong line otai aku ni. Hehee..." Malik sengih.

Sengihan Malik tidak kuhiraukan. Aku kembali menghirup Milo ais ku sambil mataku melihat pengunjung kafeteria ini lalu-lalang. Tiba-tiba pandanganku tertancap pada susuk seseorang yang sedang mengambil tempat di meja hadapanku. Gadis itu!


~HELENA~

"Hai! Boleh I join?" Ayie meminta izin dari aku dan Sasha untuk duduk semeja dengan kami.

"Boleh je..." Sasha tiba-tiba bersuara. Ayie mengambil tempat dihadapanku sambil memberikan senyuman manisnya padaku. Ishh...rimas betul aku dengan mamat sorang ni. Selalu je buat muka menggoda macam tu. Sengaja aku buat tak tahu dengan kehadirannya. Hanya Sasha yang melayan senior kami itu.

Aku memandang sekeliling kafeteria. Malas mahu menghadap Ayie. Seketika aku tergamam melihat seseorang sedang memerhatikanku di meja hadapan. Lelaki itu kemudiannya tersenyum padaku. Mak aiii...Hensemnya dia...Aku membalas senyuman tersebut walau aku tak mengenali empunya diri. Bak kata opah aku, senyum kan satu sedekah...Hehee...

"Baru nampak awak senyum kat saya...Tadi masam je. Kan manis kalau selalu senyum macam ni..." kata-kata Ayie mematikan terus senyumku tadi. Alahaiii...perasan lah pulak mamat ni. Aku senyum kat mamat hensem belakang kau lah!
******************************
~ZARIS~

Langkah kaki ku cepatkan sehabis mungkin. Pada saat genting begini aku rasa alangkah bagusnya kalau aku ni superman. Semua ni gara-gara tidur lewat semalam menyebabkanku tak sedar yang aku ada kelas Miss Angie pagi ni. Makcik tu kalau dah start membebel memang tadah telinga jelah jawabnya. Dalam gelabah nak cepat tu, mataku sempat menangkap seraut wajah yang selalu menghantuiku. Eh! Dia dengan mamat tu lagi? What the...

"Saya tak boleh terima awak..."

"Kenapa Helena? Sasha cakap awak takde boyfriend pun lagi...Apa masalahnya?"

"Sape cakap dia takde pakwe?" aku tiba-tiba mencelah ala-ala superhero yang datang menyelamatkan sorang awek yang dalam kesusahan.

"Zaris?" Ayie terkejut melihatku. Aku mengambil tempat disebelah gadis itu.

"Ha’aa Ayie...Kalau kau nak tau...dia ni...awek kesayangan aku!" spontan jari jemari gadis itu ku genggam erat. Dia of course terperanjat lipan.

"What?! Zaris the player ni pakwe awak?!"

Zaris the player? Ceh! Selamba badak air dia je mengumumkan gelaran berprestij aku tu depan awek idamanku ni.

"Kau ada masalah ke kalau aku pakwe dia? Aku bagi last warning. Kau cubalah ganggu awek kesayangan aku ni lagi kalau kau nak rasa makan nasi pakai lutut!"

"Huh!" dengan wajah pucat Ayie melangkah pergi. Tau takut. Hahaa! Gadis comel disebelahku yang sedari tadi membisu menarik tangannya dari genggamanku. Lupa pulak aku terpegang tadi. Nak buat macam mana dah tindakan refleks...

"By the way...Thanks tolong saya tadi..."

"My pleasure...Hmm...Zaris..." aku memperkenalkan diri dengan gaya semacho mungkin. Huluran tanganku dipandang sepi. Tiada tindak balas nampaknya. Malu jugak seposen ni. Huhuu...

"Helena..." Dia akhirnya bersuara. Owh...Helena nama awek pujaan aku ni.


"Well Helena...Awak dah hutang dua benda dengan saya..."

"Dua? Apa?"

"Satu...Saya tolong awak menyamar jadi pakwe awak...Kedua, sebab nak tolong awak lah saya dah lambat masuk kelas saya..."

"So, awak nak saya buat apa?"

"Hmm...Let say...How about a date?"

"Okay..." sepatah perkataan keramat dari bibir gadis itu dah cukup untuk menggugurkan jantung aku ni. Yahooo!!!!


~HELENA~

"What?! Kau nak keluar ngan Zaris? The hottest guy tu?!"

"What do you mean by ‘the hottest guy tu’?" sengaja aku tekankan suara pada ayat tu.

"Hey Lena! Zaris tu semua orang kenal tau. Mamat yang ramai peminat sebab muka hensem dia tu!"

"Owh...tak tahu pulak aku..." Memang patut kalau aku tak kenal dia. Aku masih baru kat sini. Ramai lagi senior yang aku tak kenal. Lagipun aku bukan campur sangat dengan trend minat-meminati ni.

"Ish kau ni...Aku tak rasa kau patut date dengan dia..."

"Kenapa?"

"Sebab dia player!"

"Alaa Sha...aku bukan nak date pun... Just nak bayar hutang dia tolong aku hari tu..."

"Tapi takkan la sampai date?"

"Kau jangan risau. Walau macam mana hot lagi pedas berapi pun dia, aku takkan tergoda..."

Sasha akhirnya mengalah. Aku tersenyum sendiri. Sememangnya aku sengaja memberi persetujuan untuk keluar dengan lelaki itu apabila teringatkan dia adalah mamat hensem yang dah berjaya mencuri perhatianku beberapa hari yang lalu.
******************************
~ZARIS~

"Nice weather...kan?" tiba-tiba mulut ni lancar je menuturkan ayat yang bukan aku nak sangat tuturkan tu. Ishhh...rileks...rileks Zaris...calm down lah wahai hati....Huhuuu...

Kulihat Helena sekadar tunduk. Aku cuba menyoroti seraut wajah tenang itu. E’eh! Dia senyum? Sah-sah dia gelakkan aku dalam hati. Tapi kenapa?

"Err...Cik Helena..." Pergh! Sopan giler aku ni. Siap ber‘cik-cik’ lagi tu...

"Ye saya..." Waahhh! Lembutnya suara dia!! Nak je aku peluk minah ni...tapi tak boleh...haram...

"Err...Awak ni cute sangat-sangat..."

"Hehehee...macam ayat playboy yang pernah saya jumpa dulu.."

"Hah?!" terkena aku. Macam perli aku je...Helena tergelak kecil. Kelakar ke aku hari ni?

"Takdelah...saya gurau biawak jek..." Hak elaa...boleh tahan loyar buruk jugak minah ni.

"Oww...Okay...Hmm...Kenapa awak nampak macam tak selesa je? Is something bothering you?"

"Awak hot...I mean...Ramai orang kenal awak. Saya rasa segan lah keluar dengan awak ni..."

"Am I that hot?"

"Yep! You’re the hottest guy in this collegue. Jangan buat tak tau plak..."

"Hahaa...Yeke? Saya tak tau pun? Mana Cik Helena tau?" Helena memandangku dengan riak yang sukar
ditafsirkan. Macam sedikit bengang.

"Err...Okay...Sorry...Saya takdelah hot mana pun...Mungkin orang kenal saya sebab saya ada band yang selalu buat show kat sini..." jelasku panjang lebar. Cuba meyakinkan gadis itu.

"Bukan sebab awak player ke?" Aku tersentak dengan soalan cepu cemasnya tu.

"Player? Haa...Hahaa...Saya ada rupa player ke?"

"Yep!" amboi! Laju je minah ni jawab. Memang yakin sangat dengan jawapannya itu. Terkena lagi aku...
******************************
~HELENA~

Kedengaran lagu Mawar Khayalan di handphoneku menandakan ada mesej masuk. Tanpa disedari senyuman terukir di bibirku bila melihat nama si penghantar sms itu.

"Waaahhh....sengih sampai ke dahi dapat mesej ek...pakwe ke?"

"Ish kau ni...mana aku ada pakwe. Kawan la..."

"Eleyyy Lena...dengan aku pun nak berahsia ke?"

"Betul la mana ada haa...Nak berahsia apanya..."

"Tapi kan...sejak dua menjak ni aku tengok bukan main lagi Ayie tu duk usha kau. Kau tak sangkut ke?"

Ayie? Memang lelaki itu pernah menyuarakan rasa cintanya padaku. Tapi tak mungkin aku dapat terima dia sebab aku dah ada orang yang aku suka.

"Cik Lena...Nak jadi princess saya tak?" lamaran Zaris semalam ketika kami ber‘sms’ begitu mengujakanku.

"Hmm...Best jugak tu...Okay!"

"Okay, deal! From now on...Cik Lena is my princess! And...Please call me Ais..."

Aku tersenyum sorang-sorang bila mengingatkan yang aku kini dah ada seorang pakwe yang hensem. Bila difikirkan balik, macam kelakar pun ada kerana aku begitu mudah menerima lelaki ini sedangkan aku masih tak tahu banyak tentangnya. Yang pasti, aku selesa berkawan dengannya. Sememangnya cinta kami ini cinta gila. Zaris betul-betul buat aku angau. Saat ini aku rasa dunia ni aku yang punya bukan Ahmad Albab yang punya! Hahahaha!
******************************
~ZARIS~

Bermula dengan perkenalan yang tidak disengajakan, kami menjadi semakin rapat. Gadis itu betul-betul istimewa. Akulah lelaki paling bertuah dapat mengenalinya. Lebih-lebih lagi aku dah lama menjadi pemuja rahsianya selama ini.

Helena berbeza dari gadis-gadis lain atau yang lebih tepat lagi ex-girlfriends aku dulu sebab dengannya aku boleh berbual apa saja dari bolasepak, futsal, F1, Moto GP, movies, music. Dengannya aku tak perlu mendengar cerita tentang alat-alat make-up baru, handbag berjenama, pakaian vogue even makan kat tempat high-class. Orangnya terlalu sederhana. Macam Fara. Itu yang membuatkanku bertambah suka padanya.
Helena menjadikan seleraku kepada gadis-gadis lain yang lebih bergaya dan lebih cun darinya hilang begitu sahaja. Aktiviti utamaku mengurat awek sudah lama kutinggalkan juga disebabkan Helena. Dengan Helena juga baru ku tahu bagaimana rasanya jatuh cinta. Apa-apa saja yang aku buat kini semuanya sebab Helena hingga makanku makin berselera, tidurku juga makin nyenyak dibuai mimpi-mimpi indah bersamanya hingga kadangkala aku tersenyum sendiri apabila terpandangkan wajah gadis itu di sebalik muka Malik, Peyuz atau Jijie. Betapa angaunya aku!

Cuma satu perkara yang aku masih konfius, Helena tak nak hubungan kami diketahui ramai sebelum dia benar-benar bersedia! Sebab apa? Haaa...Itu yang kita tak tahu! Tapi takpe, aku sebagai lelaki paling cool ni takkan sesekali memaksa. Don’t rush... Just follow the flow... Hehee...
******************************
Hinggalah satu hari tu...

~HELENA~

"Ais, Lena tak boleh teruskan hubungan kita ni..."

"What?!" seperti kuduga Zaris akan terperanjat yang amat mendengar khabar ini.

"Lena...Kenapa ni? Kenapa cakap yang bukan-bukan ni?!"

"Lena tak tahu...tapi Lena betul-betul tak boleh teruskan..."

"You kidding me right?"

"Ais...Lena mintak maaf..."aku menunduk. Tak sanggup nak memandang wajah kesayangan hamba ni.

"Lena, cuba cakap kat Ais kenapa. Apa yang Ais dah buat?" suara Zaris sedikit mengendur, cuba berdiplomasi denganku barangkali.

"Ais tak buat salah apa-apa...Cuma Lena tak boleh teruskan..."

"Mana boleh macam tu! Or... you’ve met some other guy?" Zaris cuba mendugaku.

"No! Bukan macam tu! I just can’t..."

"Kenapa ni Lena? Kenapa Lena buat Ais macam ni?"

Zaris kulihat mengeluh. Tangannya diraup ke muka.

"Ya Allah...Lena, Lena tau tak Ais betul-betul sayangkan Lena? Ais dah tak nampak orang lain selain Lena tau? And I have no time to playing around..."

"Ais...Lena tak yakin dengan hubungan kita ni. Lena tak yakin Lena sayangkan Ais. I’m sorry..."

Zaris diam. Aku pandang wajahnya. Ada air yang menunggu masa untuk jatuh dari tubir matanya. Ais menangis?!

"Ais...I’m really sorry..." aku tegakan hati tinggalkan Zaris dengan airmatanya. Sebelum keadaan jadi lebih buruk, baik aku blah dulu.
******************************
~ZARIS~

"Ris, kau okay tak ni? Aku tengok kau semacam je sejak dua menjak ni. Macam orang mati bini je..."

"Hmm? Yeke? Aku okay je haa..."

"Kau ni kan...tak pernah-pernah senyap camni. Selalunya Jom Heboh je...Naik seriau lak aku bila kau tiba-tiba jadi sivik semacam ni."

"Hmm..."

"Tengok tu? Hmm je? Kau ni kenapa weh?"

"Ntah Ris, kau takde mood ke ni? Kita dah nak start practise ni. Kalau kau malas tak payah practise la hari ni."

"Eh, aku okay je. Haaa jom la kita start..."

Nak tak nak aku terpaksa jugak teruskan sesi jamming hari tu walaupun mood aku dah hilang sejak Helena tinggalkan aku macam tu je. Aku tau kawan-kawanku sedar akan ketidaktenteraman aku ni tapi aku betul-betul tak nak libatkan mereka dalam masalah aku ni. Konon cool lah...Huhuhu...

Aku ke kafeteria seperti biasa, mengisi perut yang kosong sejak pagi tadi. Mataku meliar mencari wajah kesayanganku. Masuk hari ni dah seminggu aku tak nampak kelibat Helena. Mungkin dia sengaja mengelakkan diri dari aku. Frust! Frust tak boleh nak aku ungkapkan dengan kata-kata bila aku kehilangan Helena. Macam ni rupanya rasa bila ditinggalkan orang yang kita sayang. Macam apa yang aku selalu buat kat bekas awek-awek aku dulu. Mungkin ni balasan. Padan muka aku!


~HELENA~

"Takde duit kecik ke dik?" Aku menggeleng pantas. Ishh...makcik ni, sepatutnya soalan tu tak perlu dia tanya kat aku. Dah dia berniaga, takkan duit tukar pun takde. Ni yang aku hangin ni. Dahlah aku kena makan sorang-sorang hari ni.

"Takpe-takpe makcik! Biar saya bayarkan untuk dia. Kira yang saya ni sekali." Tiba-tiba satu suara muncul menjadi penyelamatku. Penyelamat? Spontan aku berpaling ke kiriku. Ais??!!! Spontan jugak aku berpaling semula ke arah makcik tu. Not RM50 ku kemudian kembali ke tanganku.

"Jom duduk sana..."

"Err...No thanks...Saya...Saya..."

"Please..." Zaris merayu. Dengan wajah separuh sedih begitu, aku tau aku takkan mampu lari darinya lagi. Sekurang-kurangnya untuk hari ini. Sebelum dia bertindak di luar batasan seperti melutut di tengah-tengah kafeteria ni, baik aku turutkan saja.

Aku membontotinya ke sebuah meja. Meja yang selalu menjadi tempat lepak kami dulu-dulu. Kami menjamu selera tanpa suara. Duduk berhadapan dengan lelaki ini sekali lagi membuatku tak keruan. Sememangnya kasihku pada Zaris tidak pernah padam.

"Sampai bila awak nak seksa saya macam ni?"

"Zaris...saya kan dah cakap hari tu..."

"Saya masih tak dapat terima kata-kata awak tu. Apa masalah kita sebenarnya?"

"That’s the problem...Awak tak pernah faham apa masalah kita!"

"Awak tak jelaskan... That’s why I’m still not getting what’s the problem with our relationship!"

"Zaris...You’re a player! Saya tak nak saya jadi mangsa awak yang seterusnya! That’s it!"

"That’s it? Sebab tu ke? Memang saya player tapi tu dulu punya cerita, sebelum saya kenal awak Helena!
Berapa kali saya nak yakinkan awak yang saya dah berubah. And...you and I both love! Don’t you get it?"

"Saya still tak yakin dengan awak... I’m sorry..."

Sekali lagi aku tinggalkan lelaki itu terpinga-pinga.
******************************
~ZARIS~

"Malik, Jijie, Peyuz! Aku nak tukar lagu!"

"Hahhh???!!!"

"Aku nak nyanyi lagu lain!"

"Kau biar betul Ris! Kita dah nak sampai turn jap lagi. Nak tukar lagu apanya plak?!"

"Aku tau tapi aku nak nyanyi lagu lain. Please...kali ni je aku mintak tolong..."

"Lorrr siap merayu-rayu ni yang aku tak tahan ni...Kau nak nyanyi lagu apa?"

"Berharap Kau Kembali!"

"Lagu tu...Hmmm jiwangnya...tapi kenapa?"

"Adalaaa...Please..."

"Hmm...aku okay je. Korang?" Peyuz menyoal Malik dan Jijie.

"Kami on je..."

"Owhh thank God! Thanks banyak-banyak guys! Korang la kawan-kawan aku dunia akhirat!"

"Aaaa dah...dah! Jom buat arrangement untuk lagu ni, takkan aku nak buat bunyi gitar cina tu! Cepat, jap lagi turn kita!" Peyuz selaku ketua kumpulan memberi arahan.

"Orait!"

Kini tiba giliran band aku membuat persembahan, Peyuz mendahuluiku keluar ke pentas. Kulihat Malik sudah sedia di posisi drummer, Peyuz sebagai lead guitarist dan Jijie sebagai bassist. Aku? Dah tentu aku sebagai vokalis terlebih nervous walaupun ini bukan kali pertama aku membuat persembahan di pentas. Apa yang aku pasti, persembahan aku malam ini akan menjadi sejarah yang takkan ku lupakan sampai bila-bila. Duduk di kerusi, aku lantas mencapai microphone. Sedikit keluhan kecil kulepaskan untuk mengurangkan debaran di dada.

"This song is dedicated to a very special person in my life... Juga untuk kamu semua. Terimalah... Berharap Kau Kembali..."

Saat ku buka buku yang tlah berdebu
Tentang semua masa lalu di dalam hidupku
Kutemukan potret dirimu…kekasihku

Kuterbayang semua tawa dan candamu
Saat kita masih bersama
Jalani ikatan cinta
Kini kau tak disisiku lagi
Kau telah pergi

Hampa..rasa..karna tanpa cintamu lagi
Mengapa ini harus terjadi
Kini sendiri..

Andaikanku bisa memilikimu lagi
Takkan kubiarkan kau pergi
Tuk kedua kali

Sulit ku untuk melupakanmu
Karna hanyalah wajahmu
Yang slalu terbayang olehku setiap waktu

Meskipun kita telah terpisah
Ku masih berharap kau kembali
Dipelukku…


~HELENA~

Gemersik suaranya mengalunkan bait-bait lagu J-Rocks Band itu begitu menggundah gulanakan jiwaku. Terasa ada sesuatu yang tiba-tiba menyentuh hati ini. Ada juga sedikit rasa pedih. Aku sendiri tak tahu nak mentafsir virus apa yang sedang menyerangku kini. Tapi yang pasti, ia bukan virus H1N1.

Usai membuat persembahan, band Zaris mendapat tepukan gemuruh dari khalayak. Aku juga tak terkecuali menjadi salah seorang makhluk yang memberikan tepukan itu. Namun tepukanku mati bila kulihat Zaris tiba-tiba bersuara.

"Cik Helena, please don’t leave me... because I really need you by my side..." sebaris ayat-ayat cinta itu sudah cukup untuk membuat seisi dewan bergema dengan suara-suara audiens. Zaris berlalu sesudah memberi pengumuman yang pada hematku tak sepatutnya diberitahu kepada umum itu.

"Lena! Dia sebut nama kau!" Sasha mengejutkan aku dari lamunan panjang. Helena? Nama aku ke tu? Tak mungkin lah! Tapi aku sendiri yakin aku tak salah dengar. Helena ke yang disebutnya tadi? Gulp!

"Betullah Lena orangnya! Patutla hari tu Zaris cakap kat aku dia ada suka kat budak kelas kita. Aku tanya sapa dia tak nak cakap. Dia kata tunggu sampai masa aku akan tau jugak." Yatt bersuara kuat.

"Yatt! Syyhhh...slow skit beb!"

"Psst...Lena! Kau ke yang Zaris maksudkan tu?" Kali ni Nuriy pula menyerkap jarang.

"Hishh...mana ada. Dia pun tak kenal aku laa..."

"Tapi Helena yang mana lagi ek ada kat sini selain kau?" Ilma tiba-tiba menimbulkan spekulasi. Aku tepuk dahi. Masak aku kali ni!

"Kau ni...macam la aku sorang nama Helena kat dalam dunia ni..." tingkahku cepat-cepat. Tak mungkin aku akan mengaku Helena yang Zaris maksudkan tadi adalah aku. Itu mencari pasal namanya. Nak mampus?!

Aku pantas menekan keypad handphoneku.

I need to meet u. NOW!

SMS ku mendapat balasan.

Saya kat luar dewan...

Aku melangkah ke luar dewan mencari-cari kelibat Zaris. Lelaki itu kelihatan melambai-lambai ke arahku.

"Ais! Apa Ais buat ni?!"

"Ais buat apa yang Ais terpaksa buat. Ais dah tak tau macamana caranya nak buktikan kat Lena yang Ais betul-betul sayangkan Lena. Ais betul-betul perlukan Lena..."

"Tapi...Ais buat macam ni...buat Lena...ishh!!" geram aku padanya sampai tak dapat ku teruskan ayatku.

"Lena...Ais dah nekad sebab tu Ais buat macam ni. Ais nak semua orang dalam dewan tu jadi saksi."

"Tapi Lena tak suka Ais buat macam ni!" pantas aku menengkingnya. Menghamburkan rasa tidak puas hatiku padanya. Zaris kulihat agak terkejut. Lama dia terdiam.

"Okay...okay...Ais mintak maaf...Ais dah buat yang termampu...Selebihnya atas Lena lah untuk buat keputusan. Ais takkan paksa Lena lagi. Ais takkan ganggu Lena lagi..."

Zaris berlalu pergi. Aku? Aku terkedu mendengarkan ayat terakhir darinya tadi.

"Ais takkan ganggu Lena lagi..."

Terngiang-ngiang ayat itu memecah gegendang telingaku. Serentak aku berpaling. Zaris betul-betul tinggalkan aku! Apa aku nak buat ni? Macam ni je ke pengakhiran aku dengan dia? Aku tak nak macam ni! Tak nak!!!

Aisss!!!!!

Hanya hatiku yang menjerit memanggil nama itu. Bibirku pula sebaliknya. Terkunci rapat bagaikan ada magnet yang menghalang suaraku keluar. Aku betul-betul tak dapat nak berkata apa-apa melainkan hanya melihat lelaki itu berlalu meninggalkanku.

"Lena pun sayangkan Ais...Lena pun perlukan Ais..." perlahan suaraku menuturkan ayat itu. Ada titisan jernih mengalir di pipiku mengiringi langkah Zaris yang semakin jauh.
******************************
~ZARIS~

Kenapalah susah sangat dia nak terima aku? Apa masalah dia sebenarnya? Ya Allah! Pedihnya hati aku ni...Berat betul dugaanMu ini...

Aku melangkah longlai ke bilik. Merebahkan diri ke katil dan menangis sepuas-puasnya. Inilah kali pertama aku menangis kerana perempuan. Tapi aku tak rasa aku bodoh kerana aku yakin ini adalah balasan yang aku terima atas apa yang aku dah buat pada ex-girlfriends ku yang lain dan juga Fara.
Fara! Bekas awekku yang paling baik tapi malangnya dia pun menjadi mangsa sikap kasanova aku ni yang mudah bosan dengan seorang awek saja. Namun aku tetap bersyukur saat ini Fara masih lagi sudi menjadikan aku ‘sahabatnya’ dan melupakan apa yang telah aku buat padanya dulu. Alangkah baiknya hati gadis itu. Dan kebaikannya itu terbalas apabila Fara sudah menemui lelaki yang jauh lebih baik dariku dan kini sedang berbahagia melayari hari-harinya. Bertuah Syamir memilikinya. Berdepan dengan masalah yang dibawa oleh Helena menjadikan hidup aku tunggang langgang. Saat ini aku rasa aku betul-betul perlukan Fara.


~HELENA~

Aku terkejut dengan kehadiran Fara menceritakan segala-galanya. Katanya Zaris tak pernah menyayangi seorang perempuan dengan setulus hatinya seperti dia menyayangiku. Katanya juga Zaris sudah jauh berubah sejak mengenaliku. Selama ini Fara menjadi pendengar setia cerita suka dan duka Zaris walaupun mereka tidak lagi berpacaran.

"Lena..."

Serentak aku berpaling.

"Hmmm?"

"Awak fikirlah lagi. Take your time...Jangan terus tolak dia. Sebab saya tau dia betul-betul sayangkan awak..." Fara masih tidak berputus asa nampaknya. Masih memujuk supaya aku menerima Zaris kembali. Aku tahu dari riak wajahnya jelas dia begitu berharap aku mempertimbangkan semula keputusanku.

"Okay...I’ll think of it..." akhirnya hanya itu yang mampu aku luahkan. Sekurang-kurangnya memberi sedikit penghargaan di atas kesungguhannya itu.

Fara tersenyum mengangguk mendengar jawapanku. Terpancar kelegaan di wajah itu.

"Fara...Thanks for your concern..."

"Zaris is my beloved friend...Of course I’m concern about him..."

Aku tau itu. Zaris adalah cinta pertamanya. Aku mengangguk lalu meminta diri untuk berlalu begitu juga dengan Fara. Lewat pertemuan petang itu, aku kembali berfikir tentang Zaris. Sungguh aku tak menyangka dia benar-benar serius denganku. Aku juga ingin serius dengannya. Aku juga ingin bersama dengannya kerana aku betul-betul sayangkan Zaris. Tapi aku takut akan kecewa.
Hujung minggu itu aku mengambil keputusan pulang ke rumah sebagai jalan untukku menenangkan fikiran yang kacu bilau dek masalah tentang hubunganku dengan Zaris. Sedih hati bila mengingatkan kembali kata-kata negatif ramai orang mengenai Zaris.

"Lena...Can I come in?" ketukan di pintu bilik tidurku sedikit mengganggu. Satu wajah terjengul di situ. Aku tak kunci pintu rupanya...

"Hmm? Oh Kak In...Masuklah..." Pantas tanganku menyeka airmata yang berlinangan di pipi.

"Kenapa sedih-sedih ni?" Kak Narin melabuhkan punggung disisiku.

"Mana ade Lena sedih..."

"Abis...air mata ngan air hidung meleleh ni apa?" Usiknya sambil jarinya mencuit hidungku.

"Kak Innnn..." Tiba-tiba tubuh Kak Narin kupeluk kejap. Di bahunya aku menangis semahu-mahunya. Kepada kakak kesayanganku itu kuceritakan segalanya dari A sampai Z.

"Hmm...Lena...Lena...Kenapa Lena asyik fikir negatif je? Lena tau tak, melepaskan orang yang kita sayang tu sesuatu yang sangat-sangat menyakitkan apatah lagi orang tu pun sayangkan kita? Ditambah pulak dengan alasan yang tersangatlah remeh macam ni memang tak tercapai akal Kak In tau...

...Bercinta ni memerlukan kesabaran...Sebab bercinta ni lah proses kita nak mengenali pasangan kita tu. Tapi untuk menyempurnakan proses tu, kita kena ada kepercayaan. Untuk mendapatkan kepercayaan tu, kita kenalah bersikap positif. Positif ni maksudnya menerima kelebihan dan kekurangan pasangan kita tu. Kalau dia dikenali sebagai player, kenapa dari awal Lena tak reject dia? Semua tu sebab Lena nampak side personality dia yang sebenarnya kan? Lena tau dia tak sama dengan luarannya..."

"Tapi Kak In...Lena takut dia mainkan perasaan Lena. Macam-macam gelaran orang bagi kat dia... Playboy lah, kasanova lah, romeo lah, buaya darat lah, buaya tembaga lah, bapak ayam pun ada! Lena tak nak kecewa Kak Innnn..."

"That’s why we called love is a big risk game. Kalau kita tak cuba kita takkan tahu. Kita kena berani berhadapan dengan apa jua dugaan dalam bercinta. Bila dah diduga, anggap tu semua sebagai ujian untuk mematangkan kita. Selagi kita tak rasa kekecewaan tu, kita takkan pernah matang dik. And now...siapa yang kecewakan siapa sebenarnya ni?" Aku terdiam bila Kak Narin mengujiku dengan soalan itu. Memang betul, sekarang ni aku yang sedang kecewakan Zaris sedangkan aku tau aku sendiri pun tak mampu hidup tanpanya...

"You have to get him back Lena. Bagi dia dan diri Lena sendiri peluang. Bagi dia masa untuk berubah... Just enjoy your beautiful and sweet moments selagi boleh. Jangan jadi macam Kak In dah tua-tua macam ni baru nak merasa bercinta dengan orang yang Kak In sayang sangat-sangat tu..."

Kak Narin tersenyum sesudah sesi motivasi ala-ala Dr. Fadilah Kamsah tu. Aku turut tersenyum. Aku makin mengerti kenapa Kak Narin begitu ingin aku merasai nikmat bercinta pada ketika usia mudaku ini gara-gara kisah cintanya yang sangat sadis dengan Abang Haneef tu. Huhuu...

Kali ni aku nekad. Walau berjuta cerita kurang enak tentang zaman kegemilangan Zaris dengan gelaran ‘player’ nya dulu, aku akan cuba menerima semua itu sebagai satu cabaran. Chaiyok!
******************************
~HELENA~

"Lena, thanks sebab bagi Ais satu lagi peluang..." Ais memulakan bicara ketika kami berjalan menuju ke library.

"Thanks jugak sebab Ais masih sudi dengan Lena..." Sememangnya keputusanku untuk menyambung kembali hubungan kami ini sangat menggembirakannya.

"Tak sabarnya nak abis study..."

"Apsal? Nak cepat-cepat tinggalkan Lena pastu boleh cari awek lain?" Sengaja aku menduga walaupun aku tahu bukan itu yang ada di fikirannya.

"Lorr...bukan la...Ais tak sabar sebab Ais nak kerja cepat-cepat. Nak kumpul duit banyak-banyak...Nak pinang Lena..." panjang lebar lelaki ini memberikan alasannya. Matanya sengaja dikenyitkan. Konon nak pikat aku lah tu.

"Ishh...sape nak kawen dengan awak?" Aku buat-buat jual mahal.

"Tak nak kawen dengan saya?" Zaris buat muka sedih. Alalaaa...sweetlah pulak pakwe aku ni...

"Tak nak pun..." Aku makin jual mahal. Sengaja nak melihat reaksi Zaris.

"Betul ni? Tak menyesal ke?"

"Tak punnn..."

"Okay! Biarlah Ais undur diri...Ais takkan ganggu Lena lagi..." Ah sudah! Dia buat lagi adegan lama tu.

"Ais!" hujung lengan bajunya kutarik.

"Hmm?" spontan Zaris berpaling.

"Ais...err Ais...tolong jangan...jangan tinggalkan Lena lagi..."

Zaris berpaling membelakangiku semula sambil berpeluk tubuh. Sempat dia senyum disebaliknya. Aku tahu kerana aku nampak dengan jelas di cermin berhadapan kami. Aku dapat rasa ada aura nak mengenakan aku je. Cit!

"Okay...Ais takkan sesekali tinggalkan Lena. Tapi dengan satu syarat!" Ishh...siap ada syarat lagi pulak dah mamat ni...

"Apa dia?!" begitu teruja sekali aku menyoalnya kembali.

"Kiss skit?" senyuman nakal terukir di bibir Zaris. Mempamerkan kegatalan tahap cipan.

"Waaahhh!!! Mengada-ngada!! Kiss dengan lutut nak?!"

"Hahaa...Orang gurau je lah...Macam ni barulah Helena yang Ais sayang...Garang, panas baran, kalau muncung panjang dua depa..." Zaris mengusikku siap dengan gayanya sekali.
Aku bercekak pinggang. Bengang dengan kata-katanya tadi.

"Orang serius ni!"

"Okay...okay...Ais takkan buat lagi.."

"Buat apa?"

"Takkan tinggalkan Lena lah..."

"Betul?"

"Betul..."

"Janji?"

"Janji..."

"Takde talian hayat?"

"Takde sayang..."

"Jangan cari awek lain ye?"

"Yes dear...I’m yours..." Ais buat gaya Jason Mraz. Ceh! Pengaruh Akim AF rupanya mamat ni...huhuuu...


~ZARIS~

"Wohoooo!!! Zaris the romeo!!!" Suara tu! Aku berpaling dan kulihat Malik, Peyuz dan Jijie tersengih-sengih. Mungkin mereka dah lihat adegan jiwang karat aku dengan Helena tadi. Peh! Malu siot!

"Err korang...Ni aku kenalkan Helena..."

"Tau...Bidadari syurga kan?" Peyuz menyakat. Malik dan Jijie ketawa riang. Helena pulak aku lihat terpinga-pinga tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan perkataan ‘bidadari syurga’ tu.

"Err Lena, meet my friends...Peyuz, Jijie and Malik...Lena kenal kan?"

"Yep, mestilah Lena kenal... Siapa tak kenal band Ais kat kolej ni..."

"Ais??!!!" Serentak Peyuz, Malik dan Jijie menjerit. Helena sekali lagi terpinga-pinga. Alahaiii...kantoi la pulak dengan mamat-mamat hampeh ni nama manja aku tu.

"Ais kacang?!! Hangat beb!!! Wakakaa!!!" Diorang boleh bantai gelak kat aku kuat-kuat. Siap nyanyi lagu ‘ais kacang’ yang budak sekolah darjah empat wajib nyanyi waktu subjek muzik tu. Aku memandang Helena dengan rasa segan yang amat. Dia hanya tersenyum melihatkan wajahku yang dah memerah menahan malu.

"Takpe... Takpe... Ais kacang pun okey... Yang penting saya suka..." Tiba-tiba dia bersuara. Aku kembali senyum. Kemenangan berada di pihakku.

"See? Sekurang-kurangnya ais kacang aku pun laku jugak kan...Korang plak? Jual minyak pun tak laku kan? Hahahaa!!!" Aku ketawa memulangkan paku buah keras.
Merah padam muka makhluk bertiga dihadapanku ini. Agaknya diorang baru sedar yang diorang masih takde awek. Padan muka korang! Wahahaa!!! Peyuz pandang Malik. Malik pulak pandang Jijie. Kemudiannya semua pakat pandang Helena.

"Alalaaa...Cik Helena...Tolonglah kenalkan kami dengan kawan-kawan Cik Helena...Kami pun nak ada awek jugak..."

Saat itu terletus tawa aku dan awek kesayanganku ini. Akhirnya gelaran ‘player’ kulucutkan 100% dariku. Aku dah bersara dari arena kasanova ni sebab aku dah jumpa orang yang betul-betul berjaya buat aku jatuh cinta. Helena...I love you!!!
posted by Penulisan2u @ 6:57 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
58 Comments:
  • At 10/7/09 9:53 PG, Anonymous iekha said…

    best.... sweet sgt....

     

  • At 10/7/09 9:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best3 first comment, jalan cite yang menarik.enjoy ur story.keep it up.

     

  • At 10/7/09 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... kelakar pun ada. baru padan muka si zaris tu kena dgn helena... tahniah penulis

    atie ameen

     

  • At 10/7/09 11:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulisan yg amat menarik..tahniah pd penulis..

     

  • At 10/7/09 11:30 PG, Anonymous Marjan said…

    sgt menarik jalan cerita ni...susun kemas je..baca pn xpening..teruskan usaha anda

     

  • At 10/7/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..
    tahniah pada penulis

     

  • At 10/7/09 12:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup...
    best sgt...
    trus laahirkan idea2 penulisan yg camni...ade bakat awk ni..
    (^_^)

    honey_chubby89@yahoo.com

     

  • At 10/7/09 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik..(cam kena kt btg idong je ini cerita)..awek kau yg soh baca cite ni...pape pn menarik r cite ko..
    trz berkarya...

    adios..

    Mr^Dee

     

  • At 10/7/09 12:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ehh...slah taip 'bukan awek kau..tpi awek AKU yg suruh baca...huhu..maaf ye..(cmne r aku nk tulis cerpen,taip koment pun leh salah..hehe)


    Mr^Dee

     

  • At 10/7/09 1:17 PTG, Blogger miz ruha said…

    cite yg menarik...
    tahniah kpd penulis...
    terus kn berkarya...

    jln crite yg best...
    huhu....

     

  • At 10/7/09 1:59 PTG, Blogger nurulfzz said…

    wah..sgt sweet ini citer..bahasa p0n orait.best2!!

     

  • At 10/7/09 2:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikum...
    jln cerita yg menarik..
    ad unsur pengajaran...
    seimbang positif dan negatif...
    penggunaan bahasa yg menarik...
    apa2 pn...teruskn usaha utk menulis...

     

  • At 10/7/09 3:21 PTG, Anonymous bidadaricinta said…

    jln citer yg teramat la best..sweet betul helena ngan zaris tu..tahniah buat penulis kerana berhasil memutuskan urat gelak saya..hihihi..

     

  • At 10/7/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..pengalaman sndiri eh?
    bagus olahannya..
    tahniah,mmg besh!
    dr_g

     

  • At 10/7/09 6:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer yg mnarik..
    walaupun idea common, tp olahan penulis ada gaya yg tsndiri..
    good try!!

    b4byu_91gurlz

     

  • At 10/7/09 9:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnyer..
    best la cte ni..
    sedih pun ade jgk.
    anyway best sgt2,sweet..i like it.

     

  • At 11/7/09 5:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel citer ni..

    xtahan gelak...kelakar pon ada..romaric pon ada..sumerlah ada.cukup asam grm..haahaha

     

  • At 11/7/09 11:31 PG, Anonymous Ashiya Mizuki said…

    bestY lau ak lh HELENA 2....
    citer y bgus...
    jln citer y menarik...
    TAHNIAH...

     

  • At 11/7/09 12:02 PTG, Anonymous nur suhana bt mohd naim said…

    so romantik...harap penulis teruskan usaha...

     

  • At 11/7/09 1:19 PTG, Blogger shakirah said…

    wakakakaka...menarik la cerita nie..ada sentimental value kat saya walaupun x bepanjangan tapi memori masih segar dan sentiasa segar...bakat ada jangan simpan...luahkan yerrrrrr

     

  • At 11/7/09 6:57 PTG, Blogger nadiah_abdllah said…

    best.. =)

     

  • At 11/7/09 7:05 PTG, Blogger Purple Pink said…

    hehhehe... nice work... like it...

     

  • At 11/7/09 7:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah so sweet....

     

  • At 11/7/09 8:51 PTG, Anonymous amarfi said…

    it's a well done job. buut then, i juz wanna ask. have u ever seen a 'bidadari syurga'?. sume dah ok, tpi jgn terlalu mengagungkan kecantikan dan kesempurnaan watak k. keep it up! congrate...

     

  • At 12/7/09 12:52 PG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    haha..
    comey cite nieh...

     

  • At 12/7/09 1:00 PG, Blogger CiCi dak SeNgEt said…

    bg saye ni bukan cerpen
    kalau penulis nak buat sudut pandangan org ktiga,
    rasanya takperlu letak nama watak diatas.
    buat macam kamu adalah pemerhati kpd dua watak tersebut.
    pape pon nice try.
    i love it...
    seorang pelajar dan still perlu belajar

     

  • At 12/7/09 2:37 PTG, Anonymous sal... said…

    memang sweet sgt citer ni...
    cinta sejati namenyer kan!!!
    besnyer dapat jd cik helena..
    hehe...

     

  • At 12/7/09 9:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes gler cte nie..
    nak pkwe cam zaris..
    huhuhuhu
    (skunk susa nak crik pkwe cm uh)

     

  • At 12/7/09 11:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kn best blh jd cm helena n dpt pkwe cm ais..huhuhu..wk i syum je bc story ni....

     

  • At 12/7/09 11:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kn best leh jd cam helena n dpt pkwe cm ais..huhu..wk i syum je bc story ni..

     

  • At 13/7/09 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...
    thanx byk2 d ats semua komen kamu.
    cerpen ni msih byk kelemahan n sy akn jd kn komen2 kamu semua sebagai panduan utk karya sy yg seterusnya.
    yep, ni hasil dr pengalaman sendiri plus pengalaman insan2 sekeliling...
    nantikan cerpen baru sy yg seterusnya yep.
    arapnya kamu semua terhibur.
    thanx lg skali! ('_~)* wink2!

    =nur adilin=

     

  • At 13/7/09 11:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo x clap sy nh lh cerpen y mdpt sambutan.......
    pengalaman cndri meme best tuk dkongsi kn.......

     

  • At 14/7/09 9:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet and kiut....congrates to writer... =)
    ---sleepingcutie---

     

  • At 15/7/09 8:44 PG, Anonymous kucing-hitam said…

    macam ada pengalaman jer...huhu.. jalan cite yg mnrik.. best lar,sweet sgt..nanti buat lar cite lain plak..

     

  • At 15/7/09 10:30 PG, Anonymous mapie said…

    Alhamdullilah... sungguh indah jalan cerita nie.. bagaikan sebuah kehidupan realiti yang kita seringkali tempuhi... tahniah kepada penulis.

     

  • At 15/7/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...
    thumb up..
    wat lh cite gini sokmo..
    tsenyum je lh ak nnt..
    wat lg..

    zanash

     

  • At 16/7/09 11:33 PG, Anonymous adoyai said…

    bez sgt cter ni...huhuhu
    sweet..

     

  • At 16/7/09 12:35 PTG, Anonymous hana said…

    sweets romantic la cter ni.bkn sng playboy nk ubah lifestyle dorang.anyway x knal maka x cinta kan.ending yg best sgt,gud job writer!!

     

  • At 16/7/09 4:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel cite ni. sweet...
    tp ssh beb nk dpt laki mcm ais 2. mkin truk prngai buayanye ade la..ho3...

     

  • At 17/7/09 10:29 PG, Anonymous gennieviana said…

    sya suke citer mcm ni,
    teruskan berkarya...

     

  • At 19/7/09 4:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnyer...
    kn best pakwe ak camni,
    romantic,brani...
    hmmm...

     

  • At 20/7/09 1:49 PTG, Anonymous dhamirah_dekno@yahoo.com said…

    GoOd JoB!!!
    tu cite je,mungkin dah xda dalam realiti hidup skrg ni..
    hanya imaginasi sahaja,betul x writer?

    (^_^) dhamirah (^_^)

     

  • At 21/7/09 5:44 PTG, Blogger A'al said…

    jln crite kemas.mmg logik arr citer ni.but,sape kte takde kt realiti hidup?ade le.cume ssh jer nk cri.kelakaa pn ade dlm citer ni.hahaha.mmg ssh arr playboy nk tkr perangai kecuali playboy trsebut betul2 nk ubah.cam abang kepade best friend sy.same la citer cam cerpen "kamu sehangat ais".

     

  • At 23/7/09 12:53 PTG, Anonymous arisha said…

    swittttttttt sgt....pernah kena gk!!! but not da playgirl...1 1 hehe

     

  • At 28/7/09 6:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alalala...sweet nye..

     

  • At 6/8/09 5:59 PTG, Anonymous wheezy said…

    best sweet gle2!
    comel!
    beuntung nye lena dpt ais n
    ais pun beuntung dpt lena..
    sweet gle ah..!

     

  • At 7/8/09 1:58 PTG, Blogger nur adilin said…

    thanx 4 all d comments!
    sy dh uploadkn 2 cerpen baru sy kt blog nie tp mgkin lmbat sket kuar.so sesape yg berminat nk baca,leh la ke blog sy...
    http://bicarapadaberuang.blogspot.com...
    jgn lpa komen k!=)

    ~nur adilin~

     

  • At 7/8/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    its a common way to interprate story..ingat, bila guna bahasa asing jgn cmpur dengan bhs melayu..bkn cerpen dah tu..kalu nk guna bahasa asing contohnya over,buat tnda pengikat di atas pkataan "over"...story yg happening. congrats!

     

  • At 8/8/09 8:28 PTG, Anonymous MiSz_LoBeR said…

    aslmkm... hahahaha.apa arh mr.dee nie... saya suka citer nie.... umh,nak komen apa lagi arh? teruskan berkarya.. hehehe.... saya berani komen jak,xberani htr cerpen sy d sni... heheheh

     

  • At 9/8/09 7:19 PTG, Anonymous sya_ira said…

    huhu...sweetnyeeee.....bes la..
    pas ni leh la tulis novel lak....
    tahniah2....terus kn usaha anda...

     

  • At 28/3/10 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    keep agud work k

     

  • At 18/6/10 6:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet sgt........

     

  • At 11/8/10 9:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jlan citer da ok...
    sumer da ok...
    tp ada samting yg mengecewakan....
    lirik lagu mirotic ue..
    bukan 'under my sky'...
    tp 'under my skin'...

     

  • At 15/8/10 3:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye cite ni..tp sy nk tny ckit la..cite ni rekaan ke berdasarkn pengalaman??

    sweet sgt..arap2 bekas playboy mcm Ais 2 xjd playboy lg ye
    hehehehe........

     

  • At 15/8/10 9:19 PTG, Anonymous paradize dremz_esya said…

    best2..
    kadang2 untung dpt player yg dah taubat sbb they all akn syg gile kat someone 2 bila they all fall in love...

     

  • At 23/8/10 4:43 PG, Blogger nur adilin said…

    salam...
    thanx ea 4 d comments...

    sal lirik lagu mirotic 2, ekceli mmg "under my skin" tp sbb de kontroversi skit mase dlu so setaw sy dorg dh tukar jd "under my sky"...anda mst peminat TVXQ kn? he3

    cite nie berdasarkan pengalaman err...org lain kot tp dh ditokok tambah mengikut kesesuaian... :)

    nway, kpd sesiapa yg berminat nk bc cerpen2 sy yg lain blh la ke blog sy...

    http://bicarapadaberuang.blogspot.com

    thanx again 4 d supports~ ('~,)

     

  • At 31/12/10 5:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye...
    sweet gler..
    2 lah nasib player..
    jgn nk maenkan perasaan org..
    nnt sdiri yg t'kena

     

  • At 10/4/11 2:54 PTG, Blogger Lee yana miezy said…

    bezzzz!!
    gud job..
    sweet sangat!!!
    terbaekkkk dowhhh!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group