BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Julai 12, 2009
Cerpen : Gelora di Hati Lina II
Nama Pena : NURUL AMARLINA MOHD YUSOF

Jangan menangis..NURANI
Jangan bersedih..NURANI
Pandanglah bintang
Pandanglah langit
Kita tak ubah debu jadinya
Jangan menyesal..NURANI
Jangan berdendam..NURANI
Apa dah tulis
Apa dah takdir
Kita tak mampu meronanya
Biarkan saja masa yang membongkar rahsia
Mengapakah kita bertemu dan berpisah
Sedang cinta kita
Bukan kita yang menyusun
Al-kisah sampai ke akhir cerita
Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam
Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam
Biarkan saja masa lalu
Membongkar rahsia kita
Mengapakah kita bertemu
Dan berpisah kasihku..Oh..
Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam
Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam
Cinta rapi di dalam
Dihati ini masih..
CINTA KAMU

Asyik sungguh zaiful arifin melayan lagu nyanyian kristal yang di putarkan di radio hot fm. Sesekali hatinya terusik dengan bait-bait lagu tersebut. Arif dalam perjalanan mengambil iman suzanna di sekolah. Hari ini dia mahu membawa iman suzanna membeli belah. Zaiful arifin sudah nekad yang dia mahu menjaga iman suzanna. Dia amat yakin yang iman suzanna adalah anaknya, walaupun lina zahira mahupun arman iskandar menafikannya. Dia akan memikirkan jalan untuk itu. Arif juga sudah bertemu dengan uncle ridzuan, seorang kenalan papanya dan juga seorang peguam. Dia ada meminta pendapat uncle ridzuan tentang masalahnya. Walaupun uncle menyatakan bahawa peluang arif untuk merebut iman suzanna adalah amat tipis, tetapi dia tidak akan berputus asa. Zaiful arifin sudah berjanji pada diri sendiri yang dia akan mendapatkan hak penjagaan iman suzanna walau dengan apa cara sekalipun.

"assalamualaikum, jauhnya uncle mengelamun. Ingatkan girlfriend ye" iman suzanna cuba menyakat arif. Kadang-kala dia merasakan yang uncle arif jauh lebih baik dari papanya. Lagipun dia amat selesa untuk bercakap dengan uncle arif. Uncle arif amat dekat dan memahami perasaannya.

"waalaikumusalam. Nakalnya anak uncle ni" arif mencubit hidung comel iman suzanna. Zaiful arifin amat terhibur dengan keletah anak gadis itu dalam hidupnya. Kehadirannya juga mengisi ruang-ruang kosong di hatinya. Walaupun kadang-kala dia amat sedih mengenangkan lina zahira yang kini menjadi milik arman iskandar secara mutlak. Sudah di pujuk, namun lina zahira masih berkeras tidak mahu kembali kepadanya. Arif juga nampak yang lina zahira amat bahagia menjadi isteri kepada arman iskandar. Kenyataan itulah kadang- kala membuatkan hatinya di sayat pilu.

"uncle? Are you here? Dah sampai ke mana?" usik iman suzanna. Arif hanya tersenyum
"uncle tak sihat ke?, kalau uncle tak sihat tak mengapalah. Lain kali saja kita shoping okay."
"taklah sayang. Uncle Cuma terfikirkan kalaulah boyfriend ana nampak kita berdua keluar macammana?"
"uncle, ana mana ada boyfriend lagi. Lagipun ana taknak lah buang masa bercinta time belajar ni. Kalau ana nak bercinta pun, ana nak cari lelaki macam uncle. Baik, suka bawa ana pergi shoping, belanja ana makan." Arif tersenyum lagi. Dia tahu yang iman suzanna hanya mahu berseloroh dengannya.
" ooo…. Meterialistiklah anak uncle ni." Iman suzanna juga tersenyum. Kereta zaiful arifin meluncur laju ke destinasi yang di tuju.
************************************
"ana ada kelas tambahan ke tadi?" Tanya lina zahira pada anak gadisnya. Iman suzanna hanya mengangguk. Dia tahu jika mamanya tahu yang dia keluar bersama uncle arif pasti mamanya akan marah. Jadi dia akan cuba menyembunyikan perkara tersebut sedaya mungkin. Iman suzanna tahu mamanya tidak gemar apabila uncle arif datang ke rumah untuk bertemu dengannya. Namun begitu dia masih tidak tahu mengapa mamanya tidak suka pada uncle arif. Walhal uncle arif seorang yang amat baik. Ketika keluar petang tadi uncle arif mahu membeli sehelai baju padanya. Tetapi dia menolak kerana tidak mahu mamanya tahu yang dia telah keluar bersama lelaki tersebut. Biarlah kalau dia terpaksa berbohong.

"wah, nampak sedaplah lauk yang mama masak hari ini." Iman suzanna cuba mengalih perhatian mamanya dari bertanyakan tentang kelas tambahan yang dihadirinya.
"kita tunggu papa ye sayang. Pagi tadi papa ada cakap yang dia akan balik awal untuk dinner dengan kita semua."
"alright ma. Ana naik atas dulu ye. Nak siapkan kerja sekolah. Nanti papa balik mama panggilkan ana ye."
"tolong kejutkan ila sekali ana. Asyik tidur saja dari tadi" iman suzanna berlari-lari anak menaiki tangga menuju ke bilik meninggalkan mamanya.
*********************************
hari ini lina zahira bercadang mahu ke rumah mertuanya. Sudah sebulan dia tidak melawat kedua mertuanya. Ada juga umi telefon semalam menyatakan yang dia rindu dengan dua cucunya. Umi juga ada menjemput mereka anak beranak untuk makan tengah hari di rumahnya.

Pagi-pagi lagi lina zahara sudah bangun menyediakan sarapan untuk suami dan anak-anak ke sekolah. Dia juga membuat cheese cake untuk mertuanya itu. Umi amat gemar dengan cheese cake.

"morning sayang." arman iskandar mencium pipi lina zahira yang sibuk mengemas meja makan. Itulah kebiasaan yang di lakukan oleh arman iskandar setiap pagi.
"bang.. kejap lagi saya ingat mahu ke rumah umi. Abang hantarkan ye. Boleh kita jumpa umi dengan papa sekali." arman iskandar menganguk.
"tapi nanti sayang nak balik dengan apa?"
"teksikan banyak bang. Malaslah nak memandu."
"morning ma,pa." iman suhaila berlari-lari nak menuju ke meja makan. Iman suzanna hanya menurut dari belakang. Iman suhaila memang seorang anak yang aktif. Dia juga seorang yang manja.

" mama nak pergi rumah nenek?" tanya iman suhaila
" yes." jawab lina zahira pendek
"kalau anak papa nak ke rumah nenek, nanti papa telefon uncle azman ambil kamu berdua di sekolah okay" lina zahira hanya tersenyum melihat keletah iman suhaila. Banyak betul mulut anaknya yang seorang ini. Berbeza dengan iman suzanna yang pendiam. Bercakap hanya bila perlu. Tambahan pula apabila berada di hadapan arman iskandar. Hubungan dua beranak ini masih belum pulih sepenuhnya. Walaupun begitu arman ada juga bertanyakan keperluan sekolah iman suzanna pada isterinya. Lina zahira yakin yang suaminya masih sayang pada iman suzanna walaupun arman tidak menzahirkan perasaan sayangnya dihadapan iman suzanna. Cuma mungkin dua beranak ini belum dapat menyesuaikan diri.
*************************************
ke manalah umi dengan papa pergi. Semalam lina zahira sudah memaklumkan tentang kedatangannya ke sini. Mungkin ke pasar agaknya. Yang tinggal hanya makcik izah, pembantu rumah dan azman iskandar. Tetapi sedari tadi tidak pula dia nampak azman iskandar. Cuma keretanya sahaja yang di parkir di luar rumah. Belum bangun lagi agaknya. Lina berborak dengan makcik izah sementara menunggu umi dan papa pulang.

" hello kak lina." azman menyapa lina zahira. Dia amat gembira melihat lina zahira ada di situ. Lina zahira hanya membalas senyuman.
"akak sihat? Mana ana dengan ila? Abang arman tidak ikut sekali?" tanya azman setelah dia tidak melihat kelibat mereka.
"abang man terus ke pejabat, ana dengan ila pula ke sekolah. Azman tak ada kelas ke hari ni?" tanya lina zahira. Dia menganggap azman iskandar seperti adiknya. Hubungan mereka juga semakin rapat selepas kejadian yang menimpa lina zahira dua bulan yang lalu. Ketika itu dia terjumpa lina zahira terbaring di lantai dan dia juga yang membawa lina zahira ke klinik.
" hari jumaat memang man tak ada kelas."
"owhh... kalau macam itu bolehlah azman tolong akak jemput ila dengan ana dari sekolah."
"no problem, kalau sebab akak yang cantik ni, apa pun man sanggup lakukan."
"ada-ada sajalah azman ni. Ke situ pula dia." lina zahira sedikit malu bila azman memandangnya demikian.

Azman mengambil tempat di hadapan lina zahira. Sambil menyuap sandwich azman memerhati lina zahira dengan pandangan yang sukar di tafsirkan. Makin di pandang wajah kakak iparnya itu makin melekat di hatinya. Kadang-kala dia sukar mengerti perasaannya pada lina zahira. Di kolej bukan tidak ada perempuan yang mahu rapat dengannya, tetapi semuanya tidak seperti lina zahira. Walaupun dia tahu lina zahira tidak mungkin menjadi miliknya, tetapi azman tetap memuja wanita itu. Lina zahira perasan ada sepasang mata sedang memerhatinya. Sejak kejadian dia pengsan di rumah dahulu, layanan azman padanya amat berbeza. Kadang-kala lina zahira tidak selesa apabila berada berdua-duaan dengan azman iskandar. Namun begitu, lina zahira cepat-cepat membuang prasangka terhadap adik iparnya itu.

"assalamualaikum"
"waalaikumussalam"
"lina, dah lama sampai? Umi pergi beli beli barang-barang dapur dengan papa kamu. Mana ana dengan ila?" tanya umi kepada lina
" mereka ke sekolah umi. Tapi kejap lagi azman akan menjemput mereka ke sini"
"owh" datin zuraida membawa barang-barang yang di belinya sambil di bantu makcik izah.
"papa sihat?" tanya lina zahira lalu menyalami datuk sulaiman
"macam kamu lihatlah lina. Sudah tua-tua ni enjin pun tak berapa kuat sangat" kata-kata datuk sulaiman di sambut dengan gelak tawa lina zahira dan azman iskandar. Secara tidak sengaja mata lina bertembung dengan mata azman, cepat-cepat lina zahira melarikan pandangannya ke arah lain.

"amboi, bukan main lagi ketawa ye" umi yang baru datang dari dapur mencelah. Hari itu lina zahira dan anak-anak makan tengah hari di rumahnya. Arman tidak dapat menyertai mereka kerana banyak kerja yang perlu di selesaikan di pejabat. Petangnya pula arman iskandar datang untuk menjemput lina zahira anak beranak. Arman juga sempat berborak dengan azman. Seperti ada sesuatu yang serius di bincangkan mereka. Lina zahira dapat melihat perubahan air muka arman waktu itu. Ketika dalam perjalanan pulang juga arman iskandar hanya mendiamkan diri. Lina zahira pasti ada sesuatu yang mengganggu fikirannya suaminya sekarang. Yang kedengaran cuma celoteh iman suhaila yang sememangnya suka bercakap.
**********************************
malam itu selepas menunaikan solat isyak lina zahira menyambung kembali bacaan novelnya. Memang sejak di sekolah menengah lagi dia amat minat membaca novel-novel cinta seperti itu. Setiap keluaran novel terbaru di pasaran pasti dia tidak akan ketinggalan untuk mendapatkannya. Arman iskandar hanya berbaring di katil dari tadi.

"sayang... tadi abang ada berborak dengan azman. Dia ada beritahu yang semalam dia ada ternampak ana dengan seorang lelaki. Dari apa yang di beritahu azman, abang yakin yang lelaki itu adalah arif." lina zahira sedikit tersentak dengan berita yang baru di dengarnya. Patutlah semalam semasa lina zahira bertanya akan hal sekolah iman suzanna tidak banyak bercakap. Rupanya iman suzanna telah berbohong dengannya.

"abang, apa yang patut kita lakukan? Lina tak nak nanti arif ambil ana dari kita. Jika hal itu terjadi pasti semua cerita akan terbongkar. Apa pula kata papa dan umi bang. Selama ini mereka menyangkakan iman suzanna adalah cucu mereka." lina zahira tidak tenteram mendengar berita tersebut. Sudah berkali dia berpesan pada iman suzanna supaya menjauhkan diri daripada zaiful arifin. Jiwanya kacau.

"sayang janganlah fikir sangat tentang hal ini. Takut nanti menjejaskan kandungan pula. Tapi abang harap sangat yang lina boleh bercakap hal ini dengan iman suzanna. Pasal arif biar abang yang selesaikan dengan dia."

"bang.. lina takutlah arif rampas ana dari kita." lina zahira melahirkan rasa hatinya.
"sayang jangan risau sangat pasal tu. Lagipun abang sudah tanya kawan abang tentang hal ini. Menurut katanya, arif memang tiada hak untuk menuntut ana dari kita. Lagipun mengikut undang-undang anak yang lahir luar nikah adalah tanggungjawab ibunya. Sekarang lina adalah ibu pada ana, jadi ana akan jadi milik kita sampai bila-bila." lina zahira menangis teresak-esak. Hatinya di runtun gundah gulana. Bagaimana hidupnya jika iman suzanna tiada di sisi. Dia amat takut jika memikirkan hal tersebut.

" ssshhhh.... sayang...." tangisan lina masih berlagu. Arman mengesat airmata isterinya. Hatinya di sayat pilu bila melihat lina zahira berterusan begitu.

"lina.. dengar sini" arman mengangkat wajah lina zahira untuk memandangnya
"insyalah, abang akan cuba mempertahankan apa yang sudah sememangnya menjadi milik kita. Lina faham tu" tangisan lina zahira mula reda. Kata-kata semangat yang di curah arman sedikit sebanyak mengurangkan tekanan yang di tanggung. Malam itu tidur lina zahira bertemankan tangisan yang masih berbaki. Dia juga amat risau jika arif memberitahu iman suzanna yang dia adalah anak luar nikahnya dengan arif.
************************************
dua minggu kemudian.

"abang, lina risaulah. Ana belum pulang lagi. Sekarang sudah lewat malam bang.jangan-jangan arif sudah melarikan ana bang " dari petang tadi lina zahira tidak menjamah walau sebutir nasi. Dia bimbang akan keadaan iman suzanna yang belum pulang ke rumah walaupun jam sudah menunjukkan sebelas malam. Sebelum ini iman suzanna tidak pernah begini. Selalunya jika dia mempunyai apa-apa hal yang memerlukannya pulang lewat pasti dia akan menelefon lina zahira dahulu. Sudah berkali lina zahira cuba menghubungi telefon bimbitnya tetapi seperti kehabisan bateri. Arman iskandar juga, ada ke sekolah untuk bertanyakan pihak sekolah tetapi menurut guru yang ada di situ, hari ini mereka tidak mempunyai apa-apa aktiviti. Arman juga ada ke rumah teman baik iman suzanna, yasmin. Menurut yasmin, dia ada melihat iman suzanna menaiki sebuah kereta bersama seorang lelaki.

"abang tak rasa yang arif bertindak demikian. Sabar ye sayang. Kalau sejam lagi ana tak pulang kita ke balai polis" arman cuba menenangkan lina zahira. Walaupun dia nampak tenang tetapi hatinya tetap risau dengan keadaan iman suzanna. Ada juga terlintas di fikiran yang zaiful arifin mungkin membawa iman suzanna lari. Lagipun seminggu yang lepas arman iskandar ada berjumpa dengan arif. Arman juga ada melahirkan ketidakpuasan hatinya pada zaiful arifin yang berjumpa dengan iman suzanna tanpa pengetahuannya. Baginya walaupun apa sekalipun iman suzanna adalah di bawah tanggungjawabnya. ketika itu zaiful arifin hanya berdiam diri Cuma sesekali dia menyatakan yang dia mahu bertanggungjawab ke atas iman suzanna. Dia juga mahu melakukan ujian DNA untuk mengetahui kebenaran yang iman suzanna adalah anaknya. Namun arman berkeras dengan mengatakan yang iman suzanna adalah anak lina zahira bersamanya. Perbincangan mereka tergantung selepas zaiful arifin berlalu pergi meninggalkan arman terpinga-pinga. Zaiful arifin kelihatan seperti tidak berpuas hati dengan arman.
*****************************************
Tiga hari kemudian.
Keadaan masih sama. Iman suzanna masih tidak di temui. Arman juga sudah membuat polis report. Arman juga ada ke rumah dato Kaiser untuk bertemu dengan zaiful arifin. Tetapi menurut dato Kaiser zaiful arifin sudah terbang ke dubai untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan sinar cempaka holding. Arman mula menaruh syak. Kemungkinan besar zaiful arifin telah membawa iman suzanna keluar dari Malaysia. Dato Kaiser ada bertanyakan sebab arman mencari anaknya itu. Namun arman tidak pula menyatakan hal yang sebenar. Lagipun arman tidak mahu seluruh keluarga kecoh dengan berita ini. Tambahan pula rahsianya bersama lina zahira. Semua itu hanya merumitkan keadaan.

Lina zahira semakin tidak terurus. Waktu makannya juga tidak di jaga. Fikirannya amat rungsing bila mengenangkan iman suzanna.

"ana……." Lina zahira merasa ada tangan sedang menggenggam tangannya. Erat.
"ma…. Maafkan ana ma. Ana janji selepas ni ana tidak akan pergi jauh dari mama." Lina zahira tersenyum lega apabila dia melihat iman suzanna berada dihadapannya. Syukurlah iman suzanna sudah kembali ke pangkuanya. Tiada apa yang lebih menggembirakan seorang ibu selain dengan kehadiran anak-anaknya. Iman suzanna memeluk mamanya erat. Arman iskandar hanya memerhati dua beranak itu.
"mana adik ana?" Tanya lina zahira apabila dia tidak nampak iman suhaila di situ.
"kejap ye mama. Ana panggilkan ila. Dia ada di luar dengan atuk dan nenek." Lina zahira hanya mengangguk.

"abang." Panggil lina zahira. Walaupun suaranya amat lemah tetapi arman masih mendengar panggilan isterinya. Dia menghampiri lina zahira. Lalu mengucup dahi isteri yang dikasihinya. Wajah lina zahira amat pucat.

"macammana lina boleh ada di sini bang?" arman iskandar serba salah untuk memberitahu isterinya.
"sayang…." setitik air matanya jatuh. Bagaimana dia mahu memberitahu perkara duduk sebenar kepada lina zahira.
"tadi pagi sayang jatuh. Sayang ingat lagi tak?" lina zahira mengangguk tanda faham.
"tapi kenapa abang menangis?" lina zahira amat pelik dengan sikap arman. Dahulu, semasa dia pengsan di rumah dato Kaiser tidak pula arman menitiskan air mata. Tetapi kali ini lain benar sikap suaminya itu.
"baby kita dah tak ada sayang" dengan tidak semena-mena lina zahira turut menangis.
*************************************
Patutlah selama ini sikap papa amat dingin terhadap aku. Rupa-rupanya aku bukan anak kandung papa. Aku anak luar nikah mama dengan uncle arif. Aku anak haram!!! Kenapa aku? Kenapa?
Iman suzanna berdialog dengan dirinya sendiri. Kadang kala dia merasakan yang dirinya amat jijik. Siapa yang harus di persalahkan dalam hal ini? Papa? Mama? Uncle arif?

Uncle arif????
Apakah panggilan yang sesuai untuk uncle arif? Papa? Tak mungkin kerana namanya berbintikan arman iskandar. Iman suzanna binti arman iskandar, bukan iman suzanna binti zaiful arifin juga bukan iman suzanna binti Abdullah. Huh….. kering sudah air matanya mengenangkan semua ini.

Apa yang tidak dapat di terima ialah, dia mengetahui semua ini ketika sudah 13 tahun hidup sebagai anak arman iskandar dan lina zahira. Itupun melalui uncle arif ketika uncle arif membawanya lari ke pangkor. Ketika di sanalah zaiful arifin memberitahunya tentang perkara yang sebenar. Ketika itulah dia teringatkan mamanya. Mulanya uncle arif tidak mahu menghantarnya pulang. Tetapi selepas tiga hari dia tidak mahu bercakap, ketika itulah zaiful arifin mengambil keputusan untuk mengembalikan iman suzanna pada lina zahira. Baginya kebahagian iman suzanna adalah kebahagiannya juga.
*******************************************
tiga hari kemudian.
Tok… tok…
"boleh papa masuk?" arman iskandar bertanya pada iman suzanna. Jika sebelum ini amat susah dua beranak itu untuk bersemuka dalam membincangkan apa jua perkara. Namun arman iskandar sudah berjanji pada lina zahira yang dia akan mencuba untuk memperbaiki hubungannya dengan iman suzanna.

Iman suzanna duduk di hadapan meja tulisnya. Manakala arman iskandar mengambil tempat di sebelahnya.

"ana" arman memulakan perbualannya. Iman suzanna hanya memandang smbil memberikan perhatian dengan apa yang mahu di cakapkan papanya.

"ana, papa minta maaf jika selama ini papa mengabaikan tanggungjawab papa. Bukan niat papa mahu membeza-bezakan ana dengan ila. Tapi...." kata-kata arman terhenti di situ. Matanya mula bertakung dengan air.

Tiba-tiba...

iman suzanna memeluk papanya. Sudah sekian lama dia tidak merasakan kasih sayang papanya. Hari itu adalah hari yang paling bahagia buat dirinya.

"papa, maafkan ana papa. Sepatutnya ana yang patut minta sori dari papa. Terima kasih papa, kerana selama ini papa terima ana dalam kehidupan papa walaupun ana bukanlah dari darah daging papa."

"ana, jangan cakap begitu sayang. Ana anak papa sampai bila-bila"

ada sepasang mata yang sedang memerhatikan dua beranak itu berdakapan. Hatinya amat lapang dengan pendamaian tersebut. Air matanya turun jatuh menyaksikan apa yang berlaku. Memang itulah yang di nantikannya. Syukur padamu ya-allah kerana engkau telah menyatukan kembali keluargaku. Amin

posted by Penulisan2u @ 9:49 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 14/7/09 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2..bla nk smbung part 3 ek?

     

  • At 15/7/09 12:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bley tahan la..tp hrp2 ade sambungan part 3 gak..
    nk taw ape yg terjadi kt ariff..
    nice job..

     

  • At 17/7/09 10:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite mcm best..
    tp bile haku tgk name org bukan capital letter,
    terus aku refuse nk bace..

    sorry erk..
    wlaupun cite anda best,,
    tp sy akn reject cerpen awk..

    xkn awk xtahu kata nama khas mesti huruf besar??
    ha??

    maaf..

    sy x suka cerpen ni..
    bkn sbb cite x best..
    tp penggunaan kata nama khas tuh..

    perbaiki ok?

    ~nEuR0 shEwAzni~

     

  • At 20/7/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring

     

  • At 25/7/09 7:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lah ngokngek la neuro shewazni neh..tak kan ler sebab penggunaan bahasa pun nak kepoh
    bagi aku tu small matter lah...janji cte yang dia nak sampaikan best..
    aku hrp pengomen2 sekalian, kalo nak komen tu budget2 ah sikit, penulis pun ada hati ngan perasaan..
    kalo nak tegur, tegurla berlapik sikit..ni main hentam jek.try kau wat cerpen, rasa dulu betapa susahnya nak wat satu cerita..

    p/s : kepada penulis, cte ni memang best, jgn dgr kata org yg busuk hati tu..keep it up k!

     

  • At 27/7/09 1:57 PTG, Blogger senjalina said…

    ok.. best tapi lagi best kalau ada part 3..hehehe

     

  • At 25/11/09 10:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    neuro shewazni....

    tolonglah..
    pathetic giler alasan ko utk x bace cerpen nih...
    such a loser + moron pnyer komen....

    ade otak xnak gune....kalo stakat nak bagi komen bodoh cmtuh, baik xpyh komen...bukan membina pon, demotivate lagi ade laa....name jer neuro...tp ayat cmc xde otak langsung!

    to NURUL AMALINA MOHD YUSOF....

    resolution cerpen nih menyentuh hati laaa.....ape jadi kat arif yer? arif kene la sedar, kalo even sblom iman suzanna lahir lagi ko dah tinggalkan ibu die...biar die menongkah arus seorang diri, kire logik la kalo arif lgsung xde hak keatas budak tuh....

     

  • At 19/10/10 9:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yeahh..papa
    u rock my world...
    nsb baik ana nak terima papa dia lg.
    igt jd lg mrh td..

     

  • At 19/10/10 9:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to neuro,
    suckss to death..
    bak dtg lah buat cerpen..
    mcm perfect sgt..
    wujud lg manusia bdh gini skrg..
    be rational lah wei..
    kpd penulis,
    yes..u have done a great job.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group