BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 31, 2009
Cerpen : Dia Yang terbaik
Nama Pena : cahyacinta

Dua hari lagi Mega Holding Berhad akan mengandakan makan malam tahunan.Huhu ini lah acara yang paling aku tak suka.Bagi aku makan malam ni hanya menyusah kan,nak kena cari baju lah,beg lah kasut lah,aku dah lah sibuk dua tiga hari ni.Maklum lah hujung-hujung tahun ni,nak buat laporan lah itu lah.Tapi apa boleh buat semua wajib hadir ke majlis ni.Kak Syah,isteri dan setiausaha CEO Mega holding yang organize diner ni.Kak Syah cakap tahun ni majlis untuk makan malam ni ’Tradisional dan Glamer’.
Pening aku tau tak dah lah sibuk ngan kerja nak gi cari baju lagi.Takkan lak aku nak pakai baju biasa-biasa lak.Konfirm lah paling-palaing seminggu jadi bahan kutuk kalau aku pakai baju yang hari-hari aku pergi kerja untuk gi diner tu nanti.

Setakat ni ada baru lima laporan yang dah siapLagi tiga aku belum siapa kan.3 hari sudah aku lamabat baik.Masalah betul dah lah pergi kerja awal,pukul 7 lagi dah keluar dari rumah,lepas tu balik pun pukul 10-11.Penat!Ya memang aku penat kalau boleh aku nak je tidur kat rumah.Malas nak buat laporan-laporan tu.Arrgh!Tapi apa kan daya.Mega Holding tu bukanya aku yang punya.Aku hanya pekerja kat sana.Ceh!Ayat sedih lah pulak.

Takpa-takpa hari ini aku mesti siap kan semua laporan-laporan tu.Esok is shoping time.Tapi sempat ke anak gi cari semua esok.Takpa!Usaha tangga kejayaan.Biasa nya aku memang semangat berusaha aku akan keluar kalau shoping time.Adus!Lupa lah pulak bajet aku bulan ni dah lari sebab bayar road tax dan servis Copper kesayangan aku tu.Ala terpaksa lah aku minta ngan ayah kalau macam ni.kuang....kuang...kuang don’t try diz at home k!

"Assalamualaikum ayah!Princes ni."Princes panggilan untuk ku,sebab aku puteri tunggal dalam famili aku..Selain 3 orang abang aku yang T.T.S.D dalam erti kata lain ’Tua Tak Sedar Diri.Perangai menggalahkan kanak-kanak.Yang jadi mangsa sakat diorang aku jugaActually akda lah tua sangat along 27,angah 26,achik 24 dan aku princes tunggal bru 22.

"Ayah apa kabar sihat tak?Dah makan ke?Pesakit ramai tak hari ni?." Nilah skill bodek yang aku amalkan sejak dahulu kala haha...Harap-harap pesakait tak ramai kat klinik ayah hari ini.Kalau tak lambat lah aku dapat duit.Hush kejam sungguh ayat ku ini hehe.

"Ayah sihat,dah makan dah,pesakait tak ramai."Ayah membalas soalan ku macam tembakan peluru.Aku tahu ayah sengaja nak kenakan aku.

"Princess call ayah masa waktu kerja ni mesti ada something kan??Nak apa ni cuba cakap dengan ayah."Lembut suara ayah menyapa pendengaraan ku.

"Ayahhhhhh...Princess nak duit boleh tak?Nak beli baju untuk Anual dinner syarikat..Bajet princess dah lari lah ayahsebab kena bayar road tax kereta dan servis.Duit princess cukup-cukup untuk makan dan duit minyak je ni." Aku buat suara sedih.Nak memujuk mesti ada skill.

"Pasal duit ke?Napa tak cakap awal-awal.Tak yah lah nak bodek-bodek."Kata ayah sambil ketawa.Buks!kan dah kena batang hidung.

"Alah princess saja nak tunjukan skil mengayat baik punya kat ayah."Sekali lagi ayah tergelak mendengar celoteh ku

"Ok-ok,kejap lagi ayah transfer RM 1000.00,cukup kan?" Seribu????Wah pucuk dicita ulam mendatang.Aku ingat nak minta lima ratus je.Tapi dah rezeki jangan ditolak.

"Cukup....cukup...lebih dari tak cukup...Sayang ayah..Nanti princess balik Villa Kasih,princess masak Mee sup tuk ayah k..K ayah princess nak sambung buat kerja dulu..Esok nak gi shoping..Asslamulaikum!"Seraya aku meletak telefon selepas salam ku dibalas.Itu lah ayah ku tak pernah berkira dengan anak-anak walaupun kami semua sudah mempunyai kerjaya masing-masing.

###################################

Sebelum magrib lagi aku dah mula bersiap.Nasib baik aku ’cuti’ malaysia jadi takda lah terkejar-kejar nak sembayang dan bersiap.Saja aku bersiap awal..Takut nanti membebel lak Ika c pot pet tu kalau aku lambat.Ika ni kawan serumah aku dan kawan sekerja aku.
Malam ini aku mengenakan kebaya moden yang berwarna ungu .Mekap nipis aku kenakan untuk melengkapkan gaya ku.Heel dan mini handbag dari jenama kegemaran ku Guees berwarna hitam aku padan kan.Aku biasa-biasa ja malam ni.Malas lah nak glam2.Bukanya nak pi ambik anugerah pun.Last sekali opkos lah sembur perfum favorite aku Dior..Wangi beb.aku memang suka gila..

Tepat kul 8.00 aku dan Ika dah sampai dekat ballroom Le Meredian Hotel.Fuh! mantap betul lah hiasan ballroom ni.Hampir semua hiasan menepati konsep Tradisional dan galmer.Ni mesti kerja Kak Syah.Syabas inspektr shab!Di pintu masuk lagi kami telah diberikan.Kam diberikan cenderhati kenangan.Unik tau,mug kecik di bungkus di dalam ketupat.Superb sapa lah yang punya idea.Tak pernah lak aku terpikir nak wat cam tu.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa,seterusnya ucapan dari mantan CEO Mega Holding Datuk Syed Hassan,seterusnya ucapan dari CEO Encik Syed Danish Haiqal.Bab-bab dengar ucapan ni yang aku tak suka ni ngantuk tau.Habis lah ke ayuan ku bila balik menguap.Betambah malang nya bila aku dan Ika ditempatkan semeja dengan Kak Syah,Kak Nadia,Encik Syed Danish Haiqal,Datuk Syed Hassan, dan Datin Mastura isteri kepada Datuk Syed HassanWalaupun pada mulanya aku berasa janggal tapi lama kelamaan aku dapat membiasakan diri.Tambahan pula dengan kehadiran Sharifah Putri Syuhada anak kepada kak Syah dan Encik Haiqal.Syuhada di bawa bersama,kata kak Syah Syuhada yang comel itu tak mau tinggal mahu tak mahu terpaksa lah Kak Syah bawa bersama..

Untuk menghilangkan kebosanan ku aku mengambil Syuhada dan bermain bersamanya.Aku memang suka kan kanak-kanak.Mungkin sebab aku takda adik kut.Sebab tulah aku pantang nampak baby terutamanya mesti nak penggang..Nak tunggu anak buah 8 bulan lagi baru lahir.Kami sekeluarga betul gembira dengan berita kehamilan Kak Long isteri kepada Along.Ku perhatikan seraut wajah comel Syuhada yang banyak mengikut kepada papa nya Encik Haiqal kecuali matanya yang menyerupai mamanya Kak Syah..Paling aku suka bila di agah dia kan ketawa sehingga memperlihat kan kedua belah lesung pipitnya.Nasib baik ramai orang kalau tak mesti aku dah cium-cium pipi comel ini.

Sedang aku leka melayan Syuhada tiba-tiba datang seorang lelaki,membawa bersama dua kon aiskrim.Satu dihulurkan kan kepada ku.Teragak-agak aku untuk menerimanya.Satu lagi disuap kan kepada Syuhada yang berada di pangkuan ku.

"Errr awak saya taknak aiskrim ni."kata ku agak teragak-agak dan terkejut dengan kehadiran lelaki berbaju melayu oren ini.

"Tolong pegang kejap saya bukan nak bagi awak pun.Saya nak suap baby comel ni kejap."Selamba kodok je dia cakap macam tu.Lain kali bagitahu lah awal-awal takda lah aku terperasaan yang dia nak bagi aiskrim ni kat aku..

"Err ohhh ok."Hanya itu yang aku dapat katakan.Buat malu je.Lagipun malas nak membalas hati kecoh pulak.

Sebenarnya dari tadi lagi Helmi telah memerhatikan gelagat Anis melayan si kecil comel itu.Hatinya seakan meronta-ronta ingin memngenali gadis itu.Akhirnya dia mendapat idea bagaimana hendak mendekati gadis itu.Dia pura-pura memberi aiskrim kepada Syuhada yang diketahui anak CEO mereka.Sebelum ini dia sering melihat Anis di kantin syarikat mereka berkerja.Dia tidak mengenali Anis dengan rapat kerana pejabat mereka bereada di tingkat yang berlainan.Kali ini dia nekad untuk berkenalan dengan gadis itu.Tidak tertahan rasanya menanggung rasa cinta dari jauh.

"Emm awak nak minta no fon boleh?" Helmi membuat muka selamba meminta no tel Anis.Padahal dalam hatinya hanya tuhan sahaja yang tahu.Bagaimana kah dengan penerimaan Anis.risau dia melihat Anis yang hanya diam tidak memberikan apa-apa reaksi.

"Nak buat apa?’Tanya Anis sedikit ragu dan tunduk.Malu mungkin heheh...
Sebenarnya Anis senang dengan permintaan lelaki di depanya ini.Hati nya seakan-akan terpikat dengan sikap lelaki ini melayan Syuhada..Mengekik anak kecil itu ketawa,bila lelaki didepanya ini membawa mainTapi sebelum ini dia tidak pernah melihat lelaki ini.Ohh mungkin dari departmant lain.

Lega Helmi bila anis memberikan respon."Takda wat apa saja nak kenal dengan awak."Helmi semakin yakin bertutur.

"Ish saya tak kenal awak buat apa saya nak bagi."Anis saja bermain tarik tali dengan lelaki didepanya ini.Jual mahal sikit hehe...

"Sebab tak kenal lah slah kita berkenalan.Tapi takpa lah kalau awak taknak bagi saya minta dengan Encik Haiqal lah mungkin dia nak bagi."Helmi mengugut Anis.

Nekad nya lelaki ini takkan dia nak tanya dekat Encik Haiqal.Apa pulak fikir Encik Haiqal nanti.Lelaki ini memang lah aku nak kenakan dia,Dia pulak yang kenakan aku.

"Ok-ok saya bagi,tapi saya sebut sekali je kalau awak tak ingat ,takda siaran ulangan ok.012435768."Dengan sekali nafas aku menyebut nombor telefon ku.Saja aku mengujinya.Kita tengok dia dapat ingat tak.Kalau dapat memang lah dia abang sayang ku hahah....



"0..1..2..4..3..5..7..6..8...betul kan ni nombor telefon awak?" Dengan yakin Helmi mengulang nombor telefon ku.Pehh superb lah mamat ni boleh ingat nombor telefon aku..Huahua aku lak yang malu.Dah macam tersimbah sirap dah muka aku,bila dia renung aku macam tu.

"Kenapa??Tak percaya ka?" Ajuk Helmi kepada ku yang sudah tertunduk malu.

"Takkk..Saya...Takk sanggggg." Belum sempat aku menghabiskankata-kata ku Helmi memotong percakapan ku.

"Oh tak sangka saya boleh ingat kan.Em tengok orang lah.Malam ni saya call bye sweet."Huh!Sebiji aku kena mangkuk ayun tul mamat ni..Heh!Ketua kampung mana lak bagi dia kebenaran untuk call aku malam ni.. Tengok lah aku tak angkat nanti muahahah,jadi jahat sekali sekala takpa-takpa..Banyak lah akau punya takpa Cik Anis Edira.

Semakin hari hubungan ku dengan Helmi semakin baik walaupun pada mula nya agak sukar untuk aku menerimanya.Teringat aku kali pertama Helmi menghubungiku..

“Hallooo…boleh cakap sama adik manis?" Ku lihat jam loceng ku,Jarum pendek menunjukan pada angka 2 manakala jarum panjang menunjukan pada angka 3.
Bangla mana lak sesat telefon aku malam-malam ni.

"Sori..kamo salah nombor ni..Tarak adik manis sini." Keras bak batu slanga bangla yang ku buar-buat itu.Mahu saja aku tergelak tergolek-golek walaupun dalam keadaan mengantuk.

"Hahahah.....Tarak adik manis ye,lawak betul lah awak ni."Tergelak besar suara disebelah sana.Eh!dah tukar slanga pulak.Musykil-musykil.

"Hei!Ini siapa ya sebenarnya??Jangan nak main-main lah." Berasap betul aku jadinya.

"Aiyoooo adik manis jangan marah..Lawak juga ye awak ni.Macam mana lah saya boleh sangkut dengan ’adik manis’ garang ni..Tadi kat masa dinner tu ok je saya tengok ayu lemah lembut.Tapi rupanya dalam telefon,mak oi garang betul."Tergelak besar suara disebalah itu.Masa diner??Alamak takkan dia kut.

"Awak ni siapa ah sebenarnya?Awak mamat tadi eh yang minta nombor telefon saya itu?" Panasaran aku ingin mengetahui siapa gerangan si pemanggil yang bersuara macho,walaupun berslanga bangla pada mulanya.

"Hah!Pandai pun adik manis ni.Sini abang Helmi banyak ensem talifon."Sekali lagi tergelak besar si pemanggil.

"Ohhh Helmi rupanya nama awak.Yang awak telifon saya pagi-pagi celik ni kenapa?Tak tak tau ke ini masa saya beradu hah!"Jerkah ku geram.

"Alah jangan lah marah saya tak boleh tidur lah teringatkan awak Cik Anis Edira,tapi takpa lah saya minta maaf lah dah ganggu awak.Bye anyway saya suka dengar suara mengantuk awak seksi!Assalamualaikum!"Sekali lagi jejaka yang bernama Helmi itu tergelak besar.Seksi!Huh gatal betul!

Sejak dari itu kami sering berhubung melalui telefon.Aku senang berkawan dengan Helmi.Sikap nya yang kelakar dan memahami sangat aku senangi.Walaupun aku sering menjadi mangsa usikanya.Tapi aku gembira berkawan denganya.Masuk bulan kedua kami mula keluar bersama.Bermula dengan makan tengahari sehingga lah dia menemani aku membeli belah.




Suatu hari,semasa aku dan Helmi jalan-jalan di pantai.Helmi telah menyatakan keinginanya untuk menjadi buah hati ku.Aku betul-betul terkejut dengan permintaanya.Novel ’BERIKAN CINTAMU’ diberikan untuk ku sebagai cara Helmi memberi tahu perasaanya pada ku..So sweet....Hingga menitis air mata ku diperlakukan sebegitu.Tak pernah aku terfikir akan mengalami situasi sebegini.Terpancar sinar keikhlasan di mata nya,yang membuatkan aku mengangguk tanda setuju dengan pemintaan nya.

Hubungan kami berjalan dengan lancar.Gaduh-gaduh adat lah dalm sesuatu perhubungan.Tetapi gaduh-gaduh kecil itu lah mewarnai perhubungan kami.Di saat aku bahagia menjalankan hubungan dengan Helmi.Ada seorang jejaka menagih cinta ku.Tak mungkin akan kuterima kerana cinta ku hanya buat Helmi.

Nazrin!Teman lama sekolah ku ini yang juga merupakan jiran ku ini telah lama menagih cinta ku.Aku tahu dia mencintai aku sejak kami usia kami menginjak ke zaman remaja sehingga sekarang.Tapi cinta bukanlah perkara yang boleh di paksa-paksa.Aku menganggap ny hanya kawan biasa.

Bila dia mengetahui aku dan Helmi bercinta,Nazrin telah membuat tindakan yang drastik,dengan mengekori Helmi dan mengugut Helmi supaya jangan mengadakan hubungan dengan ku kerana aku adalah kekasih nya sejak dari zaman remaja kami,fitnah ditabur kan lagi dengan mengatakan aku sudah di ’sentuhnya’.Menitis air mata ku mendengar apa yang dikatakan oleh Nazrin.Nasib baik Helmi tidak mempercayai apa yang dikatakan oleh Nazrin.Malahan Nazrin pulak termakan penumbuk Helmi,sebagai balasan Nazrin menghina aku.Tidak ku sangka Nazrin akan berkata begit


Tepat setahun kami berkawan.Helmi melamar ku.Tanpa ragu aku menerima Helmi sebagai suami ku.Genap 6 bulan selepas kami bertunang,dengan sekali lafaz akad aku sah menjadi milik Helmi..Sememangnya Helmi soarang suami yang baik.Dia melayan aku sebagai seoarang puteri.Rupanya Helmi yang aku kenal dulu sangat berbeza banyak lagi yang aku tida tahu tentang diri nya.

Sudah berkawin ini barulah aku mengetahui Helmi mempunyai banyak kelebihan.Helmi yang kaki mengusik dan menyakat itu rupanya seorang suami yang matang,melimpah ruah dengan kasih sayang dan memahami.Sesungguhnya aku bersyukur di kurniakan seorang suami seperti Helmi.Aku harap aku juga akan menjadi seorang yang baik kepada Helmi.Kini aku tahu Dia Yang Terbaik buat ku.

P/s: Need ur comen..untuk saya improve kan lagi gaya penulisan saya yang banyak kekurangan ini
posted by Penulisan2u @ 4:42 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
18 Comments:
  • At 31/7/09 9:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..tp tlalu ringkas..laen kli cbe elaborate kn lg...menarik~

     

  • At 31/7/09 3:11 PTG, Blogger sepatu biru said…

    cerita yang menarik tp klu dikembagkan lagi..
    mungkin leh jadi lagi best...

    teruskan menulis k..

     

  • At 31/7/09 3:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmm ok la cite.... nice n sweet.... sedap di baca n sempoi

     

  • At 1/8/09 1:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    no fon 2 cam xckup je.hehe

     

  • At 2/8/09 3:30 PTG, Blogger khadijah said…

    best2.....tapi cerita nie ringkas sangat lah......
    apa2 pun tahniah penulis....
    n teruskan menulis lagi....biar saya boleh baca lagi.....

     

  • At 3/8/09 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btl2...no fon 2 xckup angka...
    huhu...
    cite ni dh best...
    tp rngkas sgt la...

     

  • At 3/8/09 3:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk ejaan salah daaa...perbaiki tanda baca anda...pening skit nk bace...agak bgus klu gne ayt yg sesuai klu nk jdkn cite ni menarik....apepun blh tahan la jln cite ni...

     

  • At 3/8/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crte nie best, tpi npe pnulis by sgt slh eja..
    kdg2 keliru pon ad la..
    anyway, nie best story.. ;)

     

  • At 3/8/09 10:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez..
    anywhre keep it up..
    n nice try..

     

  • At 5/8/09 12:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huraian masa awal2 crita bagus, tp tiba2 crita brgerak pantas pula..kalau nak ringkaskan biar huraian awal, prtengahan dan akhir crita tu seimbang..

     

  • At 6/8/09 1:33 PG, Blogger i e l a said…

    ejaan bnyk salah...
    and story terlalu ringkas and klu bleh kan cube sumting or ayat yang bleh wat kan pembaca rasa or feel bila baca karya anda.. apa pun, keep it up..

     

  • At 7/8/09 1:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk slh ejaan...
    too sempoi..
    byk kekurangan dr segi elaborate la..
    banyakkan baca buku arr dik!!
    ecececehh..
    tau2 je aku ko neh adik..
    hee

     

  • At 8/8/09 5:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita menarik..tapi banyak la salah ejaan..all the best to u..

     

  • At 9/8/09 5:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    permulaan cerita yang agak bagus walaupun rasa macam penulis tergesa-gesa nak ending kan cerpen ni.....cerita dah sedap......cuba kembangkan lagi jalan cerita....mesti lagi best......

     

  • At 12/8/09 10:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hope leh ar akuh dpt bf a.k.a tunang a.k.asuami mcm Helmi

     

  • At 16/8/09 12:05 PG, Anonymous Fara said…

    best cite ni.. kalo panjangkan lg best.. tapi btul la.. no fon tu tak cukup.. he3.. kalo ader laki macam ni dalam dunia ni kan bagus.. you kan improve it nanti.. caye la.. hope full one day nanti akan ader karya2 yang best dari u..

     

  • At 7/9/09 5:38 PG, Anonymous wawa said…

    oooo...bes nye..

     

  • At 27/1/11 5:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group