BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 10, 2009
Cerpen : Comelnya Cinta
Nama Pena : Love Purple Pink

Farisya berlari-lari anak menuju ke bilik air di tingkat atas pangsasiswa 2 tingkat itu. Dia mencapai raga plastik berwana merah jambu. Dia mencuci muka dan memberus gigi dengan pantas. Gel mandian susu kambing diheret masuk ke dalam bilik air dan dia membersihkan diri. Usai membersihkan diri, dia kembali ke biliknya.

"Hoi Isya, tak siap lagi ke?" Sergah Hidayu yang baru keluar dari biliknya.
"Kejap… 5 minit aku siap"
"Tu la, lain kali jangan baca novel sampai ke Subuh. Kan dah lambat bangun."
"Dah ler makcik, jangan ler bebel lagi. Lagi lambat aku nak siap nanti. Kau pergi la wat air dulu. Buat untuk aku sekali yer. Nanti aku bawak biskut" Farisya mengenyit mata.
"Ha, pandai nak bodek orang. Biskut, aku taknak. Bawak bun pandan kaya kau tu kat sini."
"Iyalah…" balas Farisya sambil masuk semula ke biliknya dan bersiap . tidak lama kemudian, Farisya naik semula ke ruang tamu yang bersambung dengan dapur. Dia meletakkan plastik berisi bun kaya pandan kegemarannya di atas meja. Mereka berdua bersarapan bersama.

"Isya, petang nanti lepas kelas kita pergi tengok wayang nak?"
"Cerita apa?"
"Apa-apa aja lah. Aku boring lah."
"Kau dah ajak Linda ke belum?"
"Belum lagi. Jap lagi aku ajak lah."
"Nak ajak siapa lagi?"
"Ajak lah Afiq ngan Hakeem sekali."
"Nantilah tanya diaorang dulu. Takut diaorang ada kelas atau discussion."
"Okey"

Selepas bersarapan pagi, mereka berjalan beriringan meninggalkan blok asrama 2 tingkat itu.
"Linda, kau dah siap belum? Cepatlah, nanti lambat." Laung Farisya dari depan tingkap bilik Linda.
"Dah siap, aku datang la ni" Jerit Linda membalas.
Mereka bertiga berjalan menuruni bukit kolej B. Mereka bertiga berpisah di bangunan Fakulti ekonomi. Linda dan Farisya menuju ke bangunan Sains Matematik manakala Hidayu ke bangunan Sains Laut.

"Linda, petang nanti tengok wayang jom"
"Cerita apa?"
"Entah, apa-apa ajer la… bosan la dok terperap kat bilik jer."
"Wokeh, no problem."
"Hakeem dengan Afiq dah ajak belum?"
"Belum. Nanti aku sms diaorang."



"Woi, mengumpat kitaorang ke?" sergah Afiq.
"Ntahnye, kalo nak ngumpat jangan la sebut nama kitaorang kuat2." Balas Hakeem.
"Ceh, buat terkejut aku jer. Bengong betullah korang nie, kalau yer pun nak terkejutkan kitaorang, bagilah salam dulu " Balas Linda geram.
"Sekarang sapa yang bengong? Kalau dah elok-elok bagi salam, bila masa korang nak terkujut?" Soal Afiq.
"Takperla, kami buat2 ler terkujut.. " balas Farisya.
"Adoi, sengal betulla korang berdua ni. malas nak layan." Afiq tersenyum sinis.
"Apahal dok seru nama kami tadi?" Soal Hakeem.
"Keem, tengok wayang nak petang nanti. Korang ada kelas tak nanti?"
"Wayang? Ko belanja ke Linda?"
"Ah, tak kuasa aku. Nak ikut, sendiri bayar."
"Ooo, pandai korang. Sendiri bayar. Tapi time isi minyak keter nanti, aku bayar sorang kan." Usik Hakeem.
"Ala, kalo kau tak sudi nak tumpangkan pun, kitaorang boleh pergi naik bas." Farisya pura-pura merajuk.
"Ala, cik kak comel ni, marajuk pulak. Jangan la gitu, kang elok2 muka tu comel jadik hijau pulak."
"Apsal lak hijau?" soal Farisya tak mengerti.
"Kang kalau kau dah naik angin bukan kau bertukar ker? Jadi hulk? Hehhehe" usik Afiq
"Kau ni memang nak kena luku ngan aku kan." Balas Farisya geram.
"Dahler, jomlah masuk dewan. Kang Dr Roziah dah masuk, baru terkedek-kedek cam mak itik nak cari tempat." Balas Linda.

Mereka bertiga pun menuruti Linda dari belakang bagai itik pulang petang. Mereka berempat satu fakulti..Tapi mereka berempat berlainan pengkhususan. Ada subjek yang serupa ada yang tidak. Kebetulan pagi ini, subjek yang mereka ambil serupa iaitu subjek ‘Numerical Method’.


"Adoi, hensem betul Tom Cruise tu kan" Isya bersuara.
"Macam tu kau kata handsome Isya, kau ni memang tak ada taste. Ni abang Hakeem ni, lagi hadsome tau." Sakat Hakeem.
"Uwek, nak muntah aku dengar." Usik Hidayu.
"Kalau abang Hakeem tak cukup handsome, ni abang Afiq jejaka idaman Malaya." Afiq pulak taknak kalah.
"Ni lagilah, muka macam cekodok basi. Ada hati nak jadi jejaka idaman Malaya." Balas Farisya meluat.
"Yelah, Isya… aku tau aku ni tak semacho kekasih hati kau Zafrul tu. Tapi apa kurangnya sangat aku ni? bukan kurang banyak pun, kurang sikit jer handsome dari si Zafrul tu." Usik Hakeem.
"Udahlah Hakeem, jangan sebut-sebut nama dia. Malas aku nak dengar." Balas Farisya. Linda menyinggung perut Hakeem menggunakan siku.
"Apa?" soal Hakeem tak mengerti.
‘Zafrul buat hal lagi.’ Hidayu berbisik di telinga Hakeem. Farisya buat-buat tidak dengar.
Mereka semua diam seribu bahasa.

"Apasal korang ni diam? Kena sampuk ke?" Usik Farisya. Yang lain masih diam membisu.
"Aku okeyla, malas nak layan soal hati dan perasaan ni. buat runsing kepala otak aku ni. Dia kat sana dok sedap berdangdut bergumbira, aku nak serabut kepala ngan makan hati buat apa. Baik aku makan Sizzling Mee. Lagi sedap. Tambah lagi sedap kalau abang Hakeem ngan Afiq yang handsome ni belanja. "Usik Farisya.
"Keranamu Isya, bulan bintang pun sanggup aku gapai." Hakeem berbahasa.
"Keem, zaman skang owang dah tak main la bagi bulan bintang.. bagi jer supplementary credit card ker, keter sebijik ker. Baru dahsyat." Usik Linda.
"Kau nak ker Linda? kau mintak kat abang Afiq ekk. Aku kalau nak bagi pun, aku bagi kat buah hati aku Isya ni jer." Usik Hakeem.
"Korang ni bosan ler, asyik-asyik Linda dengan Isya jer. Aku ni, sapa pun tak pernah nak offer." Hidayu pura-pura merajuk.
"Ala ayu, kau tu kami malas nak offer. Buang air liur. Tunang kau tahu nanti, habis kami ni kena sekeh. Lainlah diaorang berdua ni, single and available."
"Pandai ler kau nyer single. Linda tu single la, Isya tu cam mana?"
"Isya tu lain, special case." Hakeem tersengih. Hidayu mencebik muka.
"Alalala, comel sangatla tu mek oii. Janganlah merajuk. Arini makan, semua aku belanja okey." Afiq memujuk.
"Betul ke Afiq? Memang kaulah jejaka idaman Malaya." Usik Linda.
Mereka berlima menuju ke food court dan menjamu selera.


Farisya terasa matanya berpinar dan perutnya memulas. Dia menekan perutnya dan gagahkan diri untuk bangun. Diselongkar laci meja tulisnya dan mencari minyak angin namun tak diketemui. Peluh sejuk mula terbit di dahinya walaupun terasa bahang di luar sana walaupun di malam hari. Tangannya pantas mencapai botol air mineral dan diteguknya air sehingga separuh botol. Dia merebahkan diri di atas katil bercadar biru itu. Dia melihat jam di dinding. Jam sudah menunjukkan angka 10 malam. Farisya gelisah. Tiba-tiba dirasakan perutnya memulas lagi dan tekaknya terasa mual. Dia berlari menuju ke bilik air di tingkat atas. Segala isi perutnya terhambur keluar. Perutnya terasa senak. Dia mengetuk pintu bilik Hidayu.

"Ayu, kau buat apa? Dah nak tidur ke?" soal Farisya.
"Belum. Aku tak ada buat apa-apa pun. Selak-selak buku ni aja. Macam tak ada mood nak baca." Balas Hidayu.
"Kenapa kau nampak pucat Isya? Kau tak sihat ke?" soal Hidayu.
"Entahlah, perut aku ni meragam pulak. Kau ada minyak angin?" Soal Farisya.
"Ada. Kejap aku ambik. Kau nak pergi klinik tak?" Soal Hidayu sambil tangannya mencapai minyak angin di dalam laci mejanya. Dia menghulurkan minyak gosok serai wangi itu kepada Farisya. Farisya mengambil minyak itu dan menyapunya sedikit di perut.
"Aku tahan lagi ni, tengok keadaan dululah. Tapi, aku laparlah lepas muntah tadi." balas Farisya sambil menggosok-gosokkan perutnya.
"Jomlah, aku teman kau makan roti dengan milo nak " Balas Hidayu.
"Ala, kau nak tumpang sekaki makan kan." Farisya mengusik. Hidayu tersengih.

Sedang mereka sedang enak minum dan menjamah roti, tiba-tiba Isya menekup mulutnya dan berlari menuju ke bilik air. Hidayu hanya menggelengkan kepala.

"Kau muntah lagi?" Saol Hidayu apabila Isya kembali duduk di kerusi di hadapannya. Farisya mengangguk.
"Jom, pergi klinik." Cadang Hidayu.
"Klinik apa bukak malam-malam ni? nak pergi dengan apa?" soal Farisya.
"Bagitau Warden lah." Cadang Hidayu.
"Ah, malaslah aku. Dah malam-malam ni nak kacau dia. Kita ni dah final year, budak budak-budak first year nak ngadu hal kecik-kecik macam ni." Isya membalas.
"Dah kerja dia." Balas Hidayu. Tapi Farisya tetap berkeras untuk tidak memberitahu warden dan menunggu esok siang sahaja untuk ke pusat kesihatan.
"Isya, takkan nak tunggu esok. Pucat aku tengok muka kau ni. Kalau kau tidur pun, aku rasa kau tak boleh nak lena dengan keadaan kau macam ni." Hidayu membalas.
"Takpelah, aku cuba. Dahlah, pergilah tidur. Esok ada kelas pagi kan." Usul Farisya sambil mengutip mug untuk dibasuh.
"Kau ni memang degil" Hidayu geram. Mereka kemudiannya menuju ke bilik masing-masing. Hidayu tak sedap hati. Dia menyusup pula ke bilik Linda di bangunan hadapan.

"Linda, Isya tak sihat. Malam ni dah dua kali dia muntah. Aku ajak pergi klinik dia taknak. Nak tunggu sampai esok." Gumam Hidayu.
"Nak pergi naik apa malam-malam ni?" soal Linda.
"Aku suruh bagitau warden dia tak mahu." Balas Hidayu.
"Call jer Hakeem or Afiq mintak tolong." Balas Linda.
"Betul jugak tu kan. Lupa pulak aku kat hero dua orang tu. Tapi, malam-malam ni tak kacau diaorang ke?" Soal Hidayu.
"Ala, mamat duaorang tu bukan buat apa pun malam-malam ni. Agaknya dok lepak makan roti canai kat kedai tu." Balas Linda seakan mengerti tabiat dua orang lagi sahabat mereka.
"Betul jugak kan." Balas Hidayu mengiyakan. Telefon dicapai dan speed dial Hakeem didail. Selepas memberi salam dan salam disambut Hidayu memulakan bicara.
"Hakeem, kau tengah buat apa? " soal Hidayu.
"Baru habis main badminton. Tengah pekena roti canai kat kedai." Balas Hakeem.
"Agak dah." Balas Hidayu.
"Kenapa? Nak aku tapaukan ke?" Soal Hakeem.
"Taknaklah. Aku nak mintak tolong sikit. Ada klinik yang bukak 24 jam tak dekat-dekat sini? " Soal Hidayu .
"Aku tak surelah. Tapi aku boleh carikan lah. Kau tak sihat ker? " Hakeem risau.
"Bukan aku, tapi Isya." Balas Hidayu.
"Isya? Kenapa dengan dia?" Hakeem mula cemas.
"Rileksla bro. Dia muntah-muntah tadi. Dah 2 kali malam ni. Makan jer, terus keluar balik." Terang Hidayu.
"Aku datang sekarang jugak. Suruh dia bersiap ye. Jangan lupa bawak Ic dengan student card." Pesan Hakeem sambil pantas mematikan talian.


Isya telah selesai mendapatkan pemeriksaan di klinik. Dia disyaki keracunan makanan dan tekaknya luka sedikit.

"Thanks Hakeem. Sorry susahkan kau malam-malam buta ni."
"Isya, benda kecik aja. Apa guna kawan kalau benda macam ni pun tak boleh nak tolong kan. " Balas Hakeem.
"Zafrul tahu kau tak sihat ni?" Soal Afiq.
"Aku malaslah nak bagitau. Kalau bagitau pun dia bukan boleh buat apa." Balas Isya.
"Ala, sekurang-kurangya dia tahu juga khabar dari kau." Balas Afiq. Hakeem hanya mendengar.
"Small matter jerla. Buat apa nak buat dia pening-pening. Banyak benda lagi yang dia nak fikir. Kerja dia pun baru nak stabil. Biarkan aja dia." Balas Farisya seperti jauh hati.
"Cek oii, bukan susah sangat nak tanya khabar kan. Dah berapa lama dia dia tak contact kau?" soal Linda pula.
"Entah, aku tak kira la pulak. Seminggu, dua minggu…" balas Farisya selamba.
"Adoi, mamat haprak tu. Memang hampeh." Balas Afiq.
"Dahlah, jangan citer lagi kisah aku. Bukan ada yang menarik pun." Balas Farisya sambil menggosok perut. Hakeem memerhatikan gelagat Farisya. Dia tersenyum.
"Isya, kau lapar yea." Soal Hakeem.
"Lapar jugaklah." Balas Isya tersengih.
"Eh korang, jom pergi makan dulu. " Cadang Hakeem.
"Boleh jugak. Pekena tomyam malam-malam buta ni best jugak kan" Balas Linda.
"Ek eleh, orang lain yang sakit. Orang lain yang sibuk beria." Usik Afiq. Linda hanya tersengih. Hakeem dan Afiq pulang semula ke rumah sewa selepas menghantar Farisya, Hidayu dan Linda ke asrama.


‘Linda, aku nak jumpa kau dengan Ayu petang ni kat depan library. Jangan bagitau Isya. ’

Linda membaca sms dari Hakeem tersebut. Dia lekas-lekas mendelete sms tersebut. Bimbang sekiranya Isya ternampak dan salah sangka.

Petang itu di hadapan perpustakaan.
"Kenapa dengan Zafrul Linda?" soal Hakeem.
"Susah aku nak cakap kes Zafrul dengan Isya ni." balas Linda sambil mengerutkan dahi.
"Hari tu, bukan elok aje ke dia dengan Zafrul. ?" soal Hakeem lagi.
"Elok tak elok sangatlah. Kat belakang Isya, ntah perempuan mana dia usung kehulu kehilir." Balas Hidayu.
"Mana kau tau?" soal Afiq.
"Ada orang yang nampak lah. Rina kawan baik Isya masa sekolah dulu yang bagitau. Dia nampak masa dia balik rumah mak dia kat Kuantan bulan lepas. " Terang Linda.
"Ooo Rina kawan si Zafrul tu jugak kan." Balas Afiq.
"Yelah, Rina yang mana lagi. Dia ternampak Zafrul dekat mega mall dengan seorang perempuan ni. Siap pegang-pegang tangan lagi." Jelas Hidayu.
"Isya ada tanya Zafrul pasal budak perempuan tu ke?" Hakeem ingin tahu.
"Kau taulah Isya tu, lembut hati sangat. Kalau aku, dah sembur habis-habis dah kat Zafrul tu. Zaf ni tak pernah bersyukur. Masa dia dumb Isya 1st time aritu, Isya dah maafkan dia. Merayu-rayu nak berbaik semula. Janji macam-macam. Dah elok, Isya tu maafkan dia dan terima dia balik, dia buat hal lagi. Memang tak kenang dek untung. Rina yang tengok dengan mata kepala sendiri pun rasa nak lempang aje si Zafrul tu" jelas Linda.
"Tapi Zafrul tu buat tak kisah aja masa terserempak dengan Rina masa tu. Tak nampak rasa bersalah pun." Terang Linda lagi.
"Tu la yang aku geram tu. Masa dah kecewa kena kikis dan dimainkan dek Julia tu dulu, tau pulak nak datang menyembah mintak ampun dengan Isya. Isya ni pulak, kenapa la lembut hati sangat." Balas Hidayu.
"Korang kan tahu Isya tu macam mana. Nampak jer garang kan, tapi dia lembut hati dan pemaaf. Zaf tu kawan lama dia masa sekolah dulu. Dah lama sangat kenal. Tu yang macam tak sampai hati kot. Kebetulan masa tu dia single, tu yang dia terima balik Zaf tu." Balas Hidayu lagi.
" Kalau aku jumpa budak Zaf tu, memang aku bagi penumbuk jer." Balas Hakeem.
"Keem, kenapa kau tak berterus terang dengan Isya?" Soal Linda.
"Berterus terang apanya?" Hakeem pura-pura tak mengerti.
"Kitaorang tahu kau sayangkan Isya tu kan." Hidayu bersuara.
"Sayang? Sama macam aku sayang korang semua." Hakeem cuba mengalih topik.
"Dahlah Hakeem, kalau taknak mengaku sudah. Kami tak paksa." Getus Linda. Hakeem hanya tersengih bak kerang busuk. Jauh di sudut hati Hakeem, hatinya tersayat pilu.
"Isya, kita jogging kat tasik petang nanti." Usul Hakeem.
"Boleh jugak. Nanti aku tunggu kat foyer yer. Pukul 5.15. Linda dengan Ayu tak ajak sekali ke?" soal Farisya.
"Aku dah ajak, diaorang malas. Nak tengok tv." Balas Hakeem lagi.
"Nak tengok citer melayu siri petang tu la. Mana boleh miss bebudak tu." Terang Farisya.
"Kau tak tengok ke?" Soal Hakeem.
"Aku malas, kalau dah start tengok nanti payah nak berhenti. Mulalah tak boleh lekang depan tv tu. Asal pukul 6 jer kena tercongok depan tv tu. Langsung tak boleh buat benda lain. Aku tengok-tengok macam tu ajerla. Tak ikut sangat." Farisya bercerita panjang.
"Afiq ikut sekali? " Soal Isya.
"Ikut." Balas Hakeem.


Suasana kelihatan tenang di tasik itu. Ramai pelajar sedang beriadah di situ. Ada jugak yang hanya memerhati gelagat orang ramai yang ada di situ.
Mereka bertiga berlari-lari anak mengelilingi tasik itu. Afiq meneruskan larian ke pusingan yang ketiga. Manakala Isya dan Hakeem hanya membuat dua pusingan sahaja. Mereka kemudian duduk berlunjur di atas rumput.

Peluh meleleh dicelahan anak tudung dan mengalir di tepi pipi Isya. Isya mengelap menggunakan lengan bajunya. Hakeem bingkas bangun menuju ke kereta. Dia mengambil sapu tangan dan dua botol 100 plus. Dia kembali mendapatkan Isya dan melambungkan air botol tersebut dan sapu tangan.
"Eee, takmau lah aku sapu tangan kau ni Hakeem. Ntah berapa lama tak basuh." Isya bersuara.
"Cik kak, aku baru basuhlah. Tak pakai lagi ni." Balas Hakeem.
"Betul ni?" soal Isya sambil tersengih. Dia mengelap peluh yang meleleh di pipinya. Memasukkan sapu tangan tersebut di dalam kocek seluar tracksuitnya.

"Thanks Keem." Balas Isya sambil tersenyum manis.
"Hmmm.." Balas Hakeem. Lidahnya tiba-tiba kelu melihat senyuman manis Isya.
"Isya, kalau aku tanya, kau jangan marah ye."
"Tanyalah dulu. Kalau tak, mana boleh cakap aku marah ke tak." Isya sengaja menyakat Hakeem.
"Ni yang aku malas nak tanya ni." Balas Hakeem serba salah.
"Yelah-yelah. Aku tak marah. Tapi, kalau tiba-tiba muka aku jadi hijau tu faham-fahamlah yer." Usik Isya sambil tergelak kecil. Hakeem juga tersengih.
"Kau dengan Zafrul macammana?" Soal Hakeem serius.
"Macam tu lah Keem. Aku telefon cakap la sepatah dua. Lepas tu, macam-macamlah alasan dia. Sibuklah, nak gosok bajulah, nak keluar dah lah. Macam-macam lagilah alasan dia."
"dia betul-betul sibuk kot." Duga Hakeem.
"Keem, kalau dia orang tu betul-betul sayangkan kita sesibuk mana pun pasti boleh luangkan masa. Aku bukan mintak cakap lama pun , tapi 5 minit pun payah nak bercakap dengan dia sekarang." Balas Isya.
"Isya, sampai bila kau nak biarkan dia mainkan perasaan kau? Kali ni dah dua kali Isya, dia buat macam tu. " soal Hakeem.
"Entahlah Keem, agaknya salah aku jugak. Aku ni bukan spesis menggoda kot. Pandai nak mengada-ngada dan merengek manja. Tu yang agaknya dia beralih arah tu." jelas Isya.
"Isya, aku rasa kau dah cukup sempurna." Pujuk Hakeem.
"Tu kau kata Keem, tapi Zaf tak anggap macam tu. Aku tak cantik, tembam pulak tu, tak anggun, tak pandai bergaya, tak menggoda dan tak macam-macamlah lagilah.." balas Farisya.
"Isya, fizikal tak penting. Pada aku, kau comel. Masa kau marah kau comel. Kalau masa kau senyum lagi kau comel. Masa kau serius dengan dahi berkerut pun aku tetap nampak kau comel. Kalau muka kau berubah hijau, yang tu aku tak sure comel ke tak. Hehhee" Usik Hakeem.
"Kau nampak garang, tapi kau sebenarnya penyayang. Kau nampak serius, tapi kau jugak pandai merapu. Kau nampak tabah, tapi kau jugak sensitif dan lembut hati." Hakeem meluahkan apa yang dia rasa.
"Thanks Hakeem." Farisya menghargai usaha Hakeem untuk menceriakannya.
"Isya, aku cakap ni bukan semata-mata nak ambik hati kau tau. Tapi, aku betul-betul ikhlas." Balas Hakeem . Isya tersenyum.
"Tengok tu, kan aku cakap. Senyum kau tu comel." Usik Hakeem. Muka Isya kemerahan menahan malu. Dicampaknya botol 100 plus yang sudah kosong ke arah Hakeem. Hakeem mengelak.


"Woiii, ape ni buang sampah merata-rata? Takder sivik langsung." Jerit Afiq.
"Hakeem ni la, buat lawak ntah apa-apa ntah." Balas Isya.
"Mana ada. Afiq, kau tengok Isya ni comel tak?" Usik Hakeem.
"Comel sangatt… macam kucing siam." Balas Afiq." Farisya berlari anak mengambil semula botol kosong yang dilemparkan tadi dan mengetuk bahu Afiq.
"Nah, amik kau. Berani kau samakan aku dengan kucing Siam yer…"
"Betul apa, kan kucing siam tu comel. Rasa nak picit-picit jer kan. Macam tu jugak aku tengok pipi tembam kau, rasa nak picit-picit jer" Usik Afiq.
"Ceh, bengong la korang nie. Menyampah aku nak layan. Jomlah balik." Balas Farisya geram. Hakeem dan Afiq tergelak nakal melihat Farisya yang terkulat-kulat. Jauh di sudut hati Hakeem, dia tetap mengatakan walaupun muka Isya berubah hijau, pasti dia tetap comel. Dia tersenyum sendiri.


Farisya merenung lama cermin panjang di ruang tamu blok 6A itu. Dia lihat atas bawah. Dia akui, wajahnya tak lawa sangat . Tak tinggi, cuma 5 kaki 1 inci. Bentuk muka bulat. Kulit agak cerah. Badannya agak berisi. Mungkin 8-9 kg lebih berat dari berat idealnya. Tapi tak dinafikan, bak kata Hakeem, dia agak comel cuma dia tak lawa macam model.

Entah mengapa tiba-tiba dia tersenyum apabila teringat kata-kata Hakeem di tasik tempoh hari. ‘Ahh, Hakeem. Kau memang nakal dan pandai ambik hati aku. Zafrul dulu pun macam tu. Tapi dia dah berubah sejak akhir-akhir ini. Perubahan yang sama seperti dia mula-mula meninggalkan aku kerana Julia suatu masa dulu.’ Farisya tersenyum pahit. Dia menuju ke peti ais di ruang dapur dan menuangkan semug air sejuk dan turun semula ke biliknya di tingkat bawah.

Farisya membelek-belek diari unggu itu. Sejak akhir-akhir ini, tak banyak catatannya. Tiada kisah menarik nak dilarikkan sebagai kenangan. Kalau ada pun, hanya kisah duka antara dia dan Zafrul. Dia sendiri dah naik bosan dengan kisah drama airmatanya itu. Dan, sejak itu dia sudah berhenti menulis. Farisya melayan perasaannya.

‘Agaknya Zafrul malu kot bercinta dengan aku yang tak cantik ni. Aku ni bagai langit dengan bumi kalau nak dibandingkan dengan Julia yang pernah bertakhta di hati Zafrul. Tapi dia juga yang beria-ia nak sambung balik ikatan yang pernah terputus suatu masa dulu. Entahlahlah, mungkin dia sunyi waktu itu. Mungkin juga kehadiran aku tika itu hanya sebagai tempat dia mengubat hatinya yang luka setelah Julia meninggalkannya . Tak mustahil jika dia sekarang dah ada pilihan hati.

Tapi, kenapa tak berterus terang sahaja? Bukankah lebih baik dia berterus terang sahaja daripada terus-terusan memberikan alasan yang tak masuk dek akal. Aku bukan bodoh, aku bukan dungu, aku cuma nak dia mengaku dan berterus terang. Aku tak boleh nak menahan dia dari beralih cinta. Soal hati tak boleh dipaksa. Aku mengerti kalau aku bukan pilihannya. Tapi sampai bila dia perlu berahsia begini.

Kalaupun Zafrul dah tak punya rasa kasih dan sayang aku, sekurang-kurangya Zafrul masih ingat aku ni sahabatnya. Dia patut lebih tahu yang aku paling benci kalau ditipu dan ditikam dari belakang. Aku lebih tega berdepan dengan kenyataan walaupun kenyataan itu melukakan hati aku. Walaupun kenyataan itu melukakan kembali parut yang dia tinggalkan suatu masa dulu. Parut yang makin sembuh dek kerana kasih sayang teman-teman yang sentiasa di sisi memberikan semangat. Kasih sayang dari insan-insan yang sentiasa menyayangi aku. Atau akukah yang terlalu naïf dan bodoh kerana memberikan dia peluang dan ruang untuk melukakan hati aku buat kali kedua. Entah, aku sendiri pun tak ada jawapannya.’


Linda, Hidayu, Hakeem dan Afiq berjalan keluar dari pusat bowling itu. Farisya tidak turut serta kerana minggu ini dia ingin pulang ke kampung halamannya.
"Afiq, laparlah. Jom makan." Usul Ayu.
"Nak makan mana?" soal Afiq.
"Food court ajerlah yer. Aku rasa nak makan yong tau fu lah" balas Linda.
"Boleh gak. Aku tak kisah mana-mana pun." Jawab Hidayu.
Mereka berempat beriringan menuju ke food court di tingkat atas sekali bangunan mall itu. Selepas menjamu selera, mereka berempat berpakat untuk menuju ke MPH untuk meninjau-ninjau dan mencari bahan bacaan baru.

Sedang asyik berbual dan dalam perjalanan ke MPH di tingkat bawah sekali, tiba-tiba Linda terpandangkan seraut wajah. Dia amat kenal wajah itu. Tapi, masakan apa yang dilihat itu betul. Setahu Linda, Zafrul dah mula bekerja di Kuantan. Dia mencuit Hidayu.

"Ayu, mata aku salah tengok tak?" Soal Linda sambil memuncungkan mulutnya ke arah subjek.
"Mmmm, aku rasa tak salah dah tu. Memang mamat tu. Amboi bergumbira nampak." Getus Hidayu.
"Keem, kau rasa kau kenal tak mamat tu?" soal Linda pada Hakeem sambil menundingkan jarinya.
"Mamat mana pulak yang kau berkenan ni Linda?" sambil melihat ke arah yang dimaksudkan oleh Linda.
"Betul tak apa yang kami nampak?" soal Hidayu.
"Aku rasa betul dah" Balas Afiq, sambil mengiyakan. Hakeem hanya menggetap bibir menahan geram melihat Zafrul yang sedang memimpin tangan seorang gadis yang sedang tergelak manja.
"Budak tak kenang dek untung." Getus Hakeem sambil berjalan menhampiri Zafrul. Laungan teman-teman yang lain sudah tak diperdulikannya lagi.

"Zafrul, aku ada hal sket nak cakap dengan kau." Balas Hakeem sambil menarik tangan Zafrul menjauhi gadis yang bersamanya.
"Apahal ni?" Soal Zafrul.
"Perempuan mana pulak kau heret ni ha?" soal Hakeem.
"Girlfriend aku la. Kau ni siapa nak ambik tahu hal aku?" soal Zafrul rimas.
"Aku kawan Isya, Hakeem." Terang Hakeem.
"Ooo, ni la Hakeem yea." Balas Zafrul tanpa rasa bersalah.
"Zaf, kau tak patut buat Isya macam ni?" Hakeem bersuara.
"Aku buat apa kat dia?" soal Zafrul pura-pura tak mengerti.
"Kau mainkan perasaan dia Zaf. Tak kasihan ke kau kat dia?" Nada suara Hakeem mula mendatar.
"Bro, soal hati dan perasaan mana boleh paksa-paksa" balas Zafrul selamba.
"Amboi, senangnya kau cakap. Masa kau dok tagih cinta dia kali kedua hari tu, ada siapa-siapa yang paksa kau ke?" soal Hakeem. Nada suara dia makin meninggi.
"Itu dulu." Balas Zafrul selamba.
"Habis tu, kenapa kau tak terus terang aja dengan dia. bagitau dia hal sebenar. Lepaskan dia dengan cara elok?" soal Hakeem tak puas hati.
"Yang kau sibuk sangat ni kenapa? Kalau aku lepaskan dia kenapa? Kau pulak nak ambik sisa-sisa aku tu? " Zafrul berkata bongkak.
"Apa yang kau merepek ni Zaf?.Suara Hakeem mula bergetar menahan marah. Kalau diikutkan hati, sekarang jugak ditumbuknya muka lelaki yang tak tahu malu itu. Tapi dia cuba bersabar.
" Kalau aku tak ambik Isya tu jadik awek, kau ingat ada orang lain ke nak ambik dia jadi awek?" soal Zaf sombong.
"Zaf, tak baik kau cakap macam tu. Isya tu budak baik. Dia tu kawan kau jugak Zaf." Balas Hakeem lagi. Penumbuknya digenggam erat. Tunggu masa sahaja untuk dilepaskan. Afiq, Hidayu dan Linda merapati mereka berdua. Afiq memegang erat penumbuk Hakeem. Menahannya dari dilepaskan. Kalau tidak nanti, ada pulak drama tak berpengarah kat khalayak ramai ni.
"Dahlah, malas aku nak layan korang. Korang kirim salam kat kawan korang tu. Hakeem, kalau kau nak sangat kat lsya tu, ambiklah. Aku tak kisah." Balas Zafrul angkuh sambil meninggalkan mereka yang terkial-kial.

"Kurang ajar punya jantan." Getus Linda.
"Budak ni elok terlungkup je tepi jalan." Balas Hidayu.
"Kesian Isya kalau dia tahu orang yang dia sayang cakap macam tu." Balas Afiq. Hakeem hanya membisu seribu bahasa. Jauh di sudut hatinya luluh dan pilu. Tak dapat dibayangkan kalau Isya sendiri yang dengar kata-kata Zafrul tadi. Hujung minggu mereka yang sepatutnya ceria berubah mendung tiba-tiba. Masing-masing kemudiannya diam seribu bahasa melayan perasaan.


Cuti semester telah bermula. Farisya nekad kali ini. Dalam tempoh cuti selama tiga bulan ini, dia nekad ingin menurunkan berat badannya dengan cara yang sihat. Bukan semata-mata ingin tampil menarik, yang penting dia ingin mengurangkan risiko untuk berdepan dengan penyakit akibat berat badan yang berlebihan. Dia mengatur semula jadual pemakanannya. Dia juga mula mengikuti kelas aerobik di sebelah petang setiap 3 kali seminggu. Di hujung minggu, dia akan berjongging ataupun berlari-lari anak di taman tasik berhampiran rumahnya. Dia kini rasa lebih cergas dan sihat. Saban minggu angka di penimbang digitalnya menunjukkan penurunan. Dia bersyukur usahanya berhasil. Tiga bulan berlalu. Dia akan kembali semula ke kampus pada minggu hadapan.

Dia mula memilih baju-baju yang ingin dibawanya pada semester hadapan. Baju-baju lamanya dicuba semula. Kesemua baju kurungnya kelihatan gelebeh dan agak longgar, namun masih boleh dipakai. Angka 10 kilogram yang hilang dari badannya dalam tempoh 3 bulan itu bukan sedikit. Dan sebagai hadiah atas usahanyanya menurunkan berat badan, Isya membeli 5 pasang kain untuk membuat baju kurung yang baru dan meminta ibunya manjahitkan untuknya. Dia mengacu baju barunya. Dia berpusing-pusing di hadapan cermin. Dia puas dengan penampilannya kini. Dia masih dia yang dulu, cuma dia nampak semakin yakin dan kelihatan lebih bertenaga dengan fizikal barunya.


Isya mengemas katilnya. Dia meminta pada pihak pengurusan asrama untuk kekal di bilik lama. Kerana dia selesa di situ. Linda dan Hidayu masing-masing pun dah ada di bilik masing-masing. Dia ingin siap berkemas dahulu baru mendapatkan teman-temannya.
Usai mengemas pakaiannya ke dalam almari, dia mencapai beg galas tepi berwarna putih itu. Dia mengunci pintu biliknya dan menuju ke bilik Hidayu di tingkat atas.

"Assalamualaikum" Farisya mermberi salam.
"Waalaikumussalam. Masukla Isya" balas Hidayu dari dalam. Ayu amat kenal akan suara itu.
"Ayu, kau sihat?" soal Isya sambil menguak pintu bilik Ayu dan memeluk ayu keriangan.
"Isya, kau nampak lain lah." Balas Ayu.
"Lain, apa yang lain? aku sama jer macam dulu." Balas Farisya pura-pura tak mengerti.
"Isya, kau dah kurus." Jerit Hidayu keriangan.
"Mana ade, macam biasa jer. Kau tu yang makin berseri-seri. Maklumlah, tinggal tak sampai satu tahun jer lagi. Lepas ni orang tu dah nak naik pelamin. " Usik Isya sambil tersenyum.
"Isya, aku cakap pasal kau, kau cakap pasal aku pulak. Serius ni Isya, berapa kg yang turun ni? Adoi, makin comel aku tengok kau ni Isya."
"Apa, sebelum ni aku tak comel?" Isya bergurau.
"Comel, tapi sekarang lagi comel. Linda dah jumpa the new Isya belum?" soal Hidayu tidak sabar.
"Belum." Balas Farisya.
"Jom, pergi bilik dia. Aku yang tak sabar nak bagi dia jumpa kau. Lepas tu kita lunch ok?" cadang Hidayu.
"Habis, ni taknak kemas ke?" soal Isya sambil menundingkan jari ke arah timbunan pakaian Hidayu yang telah dikeluarkan dari begnya.
"Ala, tu takper, nanti-nanti boleh buat. Cerita sensasi ni tak boleh tunggu lama dah." Usik Ayu. Farisya hanya tersengiih melihat keletah Hidayu yang periang itu. Mereka menuju ke bilik Linda. Reaksi Linda agak stereotaip dengan reaksi Hidayu.

Isya hanya mampu tersengih dan jauh di sudut hatinya dia bersyukur kerana Allah kurniakan dia sahabat yang sejati. Dalam ramai-ramai sahabat, tiba-tiba dia teringatkan Zafrul tiada lagi sendu di hatinya. Dia bebas kini. Khabar itu masih belum disampaikan kepada mereka semua.

Mereka ke Kafetaria di Pusaneka. Setelah memilih juadah dan lauk pauk untuk makan tengah hari, mereka bertiga duduk di meja yang agak tersorok dari laluan orang ramai.

"Isya, kalau la Hakeem dengan Afiq tengok kau sekarang, sure diaorang terkejut beruk." Hidayu bersuara.
"Apa pasal pulak, tak ada bezanya sangatlah aku ni." Balas Farisya merendah diri.
"Tak beza sangat kau kata? Kau tak nampak tadi masa bertembung dengan Abang Yusri? Dua tiga kali dia toleh dekat kau. Macam konfius takut silap orang jer. Lepas kau senyum kat dia, baru dia berani nak segih kat kau." Balas Linda.
"Ala, abang Yus tu, drama jer lebih." Balas Isya sambil tersengih.
"Ni kalau Hakeem nampak kau ni, mau tak tidur malam budak tu. Makin angau ler dia dekat kau." Usik Linda.
"Kenapa pulak dia nak angau dekat aku?" balas Isya tak mengerti.
"Kau ni Isya, takkan tak paham kot. Kan mamat tu suka kat kau." Balas Hidayu. Farisya hanya menjungkit bahu.
"Isya, aku tanya kau jangan marah yer." Linda meminta izin.
"Tanya ler. Takder maknanya aku nak marah. Pasal apa?" soal Isya.
"Zaf." Balas Linda pendek.
"Kenapa dengan Zaf?" Soal Isya. Walaupun dia dah dapat agak persoalan itu.
"Kau dengan dia macam mana? Dia dah jumpa kau lepas kau kurus?" soal Linda.
"Aku dengan dia dah putus. Dah lama dah. Masa awal-awal cuti hari tu. " balas Farisya tenang.
"Serius? Alhamdulillah. Lega aku dengar." Balas Linda lagi.
"Kalau dia nampak kau sekarang ni, mesti menyesal tak sudah mainkan perasaan kau dulu." Balas Hidayu.
"Emm, takde maknaya. Aku ni tak manja ngan menggoda. Mana reti nak liuk-lentok ni. Aku ni bukan taste dia " balas Isya.
"Kalau bukan taste kenapa dia gatal-gatal nak couple dengan kau dulu?" soal Hidayu geram. Farisya hanya menjungkit bahu.
"Mamat tu memang tak sedar dek untung, padan muka pun kalau perempuan kat luar sana tu nak mainkan dia."
"Tak baik doakan yang tak baik kat orang lain tau." Usik Isya.
"Kau tu baik hati sangat Isya, orang buli kau pun kau diamkan jer." Ayu membalas.
"Meminta pada yang ada, merayu dan bermanja pada yang kasih. Buat apa nak susah-susah Fikir ? Baik kita terima orang yang boleh terima kita seadanya. Baik, buruk, susah dan senang." Balas Isya lagi.
"Macam Hakeem?" soal Linda lagi.
"Apa korang ni? asyik-asyik Hakeem." Balas Farisya gelisah namun masih tersenyum.
"Senyum-senyum tu tanda setuju." Usik Ayu. Farisya sengih sambil menghabiskan makan tengahhari itu.


Isya merenung kipas yang ligat berpusing. Dia mencari-cari wajah Hakeem yang lama tak ditemuinya. Tiba-tiba dia teringatkan panggilan telefon dari Zafrul 3 bulan lalu.

"Zaf, sampai bila kita nak terus macam ni? kalau Zaf dah ada pilihan hati lain terus terang ajerlah. Isya boleh terima." Isya memulakan bicara.
"Kenapa? Isya dah tak sayangkan Zaf lagi?" Duga Zafrul.
"Entahlah Zaf, Zaf dah makin jauh dari hidup Isya. Zaf pergi dan datang sesuka hati. Isya dah letih dengan permainan hati " balas Isya tenang.
"Isya tak marah dan bencikan Zaf kalau Zaf cakap Zaf dah jumpa orang lain? " soal Zafrul lagi.
"Zaf, Isya tak nafikan hati Isya ni tercalar dan pedih. Tapi, kalau Zaf terus-terusan bersikap macam ni, pedih tu akan melarat. Sebelum luka di hati Isya ni berdarah kembali, lebih baik kita habis di sini. Tapi Isya tak pernah marah dan bencikan Zaf. Walau apapun terjadi, Zaf tetap sahabat Isya." Balas Isya dengan air mata yang bergenang. Zaf terdiam seketika.
"Isya, Zaf mohon ampun dan maaf atas salah silap Zaf pada Isya. Bukan sengaja nak mainkan hati Isya. Tapi entah macammana, kat tempat kerja, Zaf jatuh cinta dengan orang lain. Zaf tak sampai hati nak bagitau Isya. " Zaf berterus terang.
"Soal hati dan perasaan ni mana mana boleh dipaksa Zaf." Keluh Isya.
"Itu yang Zaf bagitau Hakeem." Balas Zafrul.
"Hakeem? Bila masa pulak Zaf cakap dengan Hakeem?" Soal Farisya hairan.
"Hakeem tak bagitau yang dia ada terserempak dengan Zaf masa Zaf turun KL dengan Ila hari tu?" soal Zafrul.
"Ooo, Ila nama budak tu Zaf? Mmm..Hakeem tak cakap apa-apa pun." Balas Isya sambil mengerut dahi.
"Nyaris jugak muka Zaf ni lebam kena penumbuk dek Hakeem tu. Nasib baik kawan-kawan yang lain ada tahan dia." balas Zafrul.
"Kawan-kawan yang lain?" soal Farisya.
"Linda, Ayu ngan sorang lagi budak lelaki. Apa ntah nama dia." Zafrul cuba mengingati.
"Mmm, Afiq kot. Sampai hati diaorang tak bagitau Isya." Balas Isya perlahan.
"Diaorang taknak Isya sedih kot. Zaf mintak maaf sebab masa tu Zaf ada cakap kasar sikit dengan Hakeem. Tu yang nyaris-nyaris kena penumbuk tu" balas Zafrul.
"Benda dah lepas, biarlah lepas Zaf." Isya berkata lemah. Jauh di sudut hatinya dia bingung kenapa teman-temannya merahsiakan perkara ini.
"Isya, Hakeem tu budak baik. Zaf yakin dia mampu bahagiakan Isya"
"Apa yang Zaf merapu ni?" soal Farisya tidak mengerti.
"Isya, mana ada lelaki yang tiba-tiba aje rasa nak belasah lelaki lain sebab lelaki tu curang." Jelas Zafrul.
"Dia anggap Isya ni kawan baik dan dia ambik berat. Simpati mungkin " Isya menjelaskan.
"Isya, Zaf sendiri nampak dari sinar mata dia. Zaf ni lelaki. Zaf tahu, dia cintakan Isya. Sememangnya dia lebih layak untuk Isya. Dia mampu mempertahankan Isya. Tak macam Zaf." Balas Zafrul lemah.
"Tau tak apa." Usik Isya. Zaf juga tergelak kecil. Kisah cinta Zaf dan Isya tamat di situ. Isya doakan pilihan Zaf kali ini tak silap lagi dan mendoakan kebahagiaannya. Zaf juga mendoakan kebahagiannya dengan Hakeem.

‘Dengan Hakeem? Mungkinkah terjadi? Dia akui Hakeem sangat baik dengannya. Hakeem melayannya dengan baik tanpa jemu. Hakeem sentiasa ada disisinya kala susah dan senang. Dia akui, Hakeem sentiasa menceriakan hari-harinya. Dan tak dinafikan dia gembira bersama Hakeem. Tapi, entahkan dalam diam Hakeem sudah punya pilihan hati.’ Farisya akhirnya lena diulit mimpi.


Hakeem memandang jam di tangan. Entah mengapa hatinya terasa debar untuk bertemu dengan Isya kali ini. Sudah berbulan lamanya dia tidak menatap wajah gadis itu. Dia rindu untuk melihat seraut wajah comel itu. Dari jauh dilihatnya Isya laju menuruni anak tangga. Isya menghampirinya. Hakeem melihat insan di hadapannya tanpa berkelip matanya.
‘Mata akukah yang silap ni? Silap orangkah?’ desis Hakeem sambil menggenyehkan matanya.
"Assalamualaikum." Isya memberi salam.
"Waalaikumsalam." Hakeem menyahut salam. Sah, dia tak silap orang.
"Isya, lain betul aku nampak kau. Ingatkan dah silap orang tadi " Balas Hakeem.
"Kenapa? Kau ingat ntah awek mana yang datang nak berkenalan dengan kau ke?" Usik Isya.
"Aku ingat macam tu la." Balas Hakeem sambil tersengih.
"Pirahh, perasan betul kau ni Keem." Isya berseloroh walaupun didadanya terasa getarnya.
"Isya, comel sangat aku tengok kau sekarang." Tegur Hakeem.
"Selama ni aku tak comel ker?" balas Isya.
"Siapa kata? Dari dulu, dah berapa juta kali aku cakap kau memang comel. Kau aje yang degil, taknak percaya. " Balas Hakeem.
"Afiq mana?" Isya mengalih topik.
"Entah, dia kata nak main badminton petang ni." balas Hakeem.
"Kau tak ikut main sekali ? " Soal Isya menduga.
"Malaslah, aku rindu sangat kat kau ni." Hakeem menyakat. Isya hanya tersengih. Hakeem menuju ke keretanya. Isya hanya mengikut Hakeem dari belakang. Hakeem membukakan pintu untuk Isya dan Isya meloloskan tubuhnya ke dalam kereta.
" Nak pergi mana ni?" soal Isya.
"Jalan-jalan." Balas Hakeem.
"Ala, kita berdua aje ker? Kenapa la budak-budak bertiga ni ada macam-macam hal pulak hari ni? awal-awal sem ni rilek-rilek la dulu." Rungut Isya sambil mengerutkan dahi. Hakeem hanya tersengih mendengar rungutan Isya. Dia menoleh ke arah Isya, ‘Kan aku dah cakap, Isya ni kalau dahi berkerut pun nampak comel.’ hati Hakeem berbisik.

"Isya, kalau aku tanya kau jangan marah yer?" soal Hakeem.
"Ish, bosan betul aku dengan ayat tu. mesti nak tanya pasal Zafrul kan." Balas Isya meneka.
"Mana kau tahu?" soal Hakeem hairan.
"Ala, kau pun sama dengan budak-budak 3 orang tu. Kalau nak tanya pasal Zaf aje, mesti nak mula dengan ayat sopan macam tu." balas Isya sambil tergelak kecil.
"Aik, lain macam jer aku dengar nada tu. Macam happy jer aku dengar. Kau dah berbaik semula dengan dia?" Soal Hakeem.
"Kalau aku cakap dah…?" Isya belum sempat menghabiskan ayatnya.
"Alhamdulillah, Isya. Aku doakan kau bahagia. Aku tak suka tengok kau sedih-sedih." Balas Hakeem ikhlas walaupun raut wajahnya sedikit mendung.
"Kenapa kau tak suka tengok aku sedih-sedih?" Isya bertanya lanjut.
"Sebab… aku tumpang bahagia kalau kau pun bahagia." Balas Hakeem jujur namun sedikit gugup.
"Aku takder kereta ke, motor ke. Macam mana aku nak tumpangkan kau?" sakat Isya.
"Kau ni Isya, aku serius ni. Kau main-main pulak." Balas Hakeem geram. Isya tergelak kecil.

"Keem, turn aku pulak tanya. Kau jangan marah yer." Usik Isya.
"Tanyalah. Apa? Janji aku tak marah." Hakeem angkat tangan tanda berjanji.
"Kau dah ada orang yang kau suka? Maksud aku, teman istimewa." Soal Isya serius.
"Mmm, ada… tapi, aku syok sendiri jer. Dia dah ada yang punya. " Balas Hakeem selamba.
"Dah lama kau suka kat dia? " Isya cuba mencungkil rahsia.
"Lama jugak. Dari mula-mula aku jumpa dia 2 tahun dulu."
"Orang dia macammana? comel macam aku?" soal Isya menduga.
"Mmm, comel sangat… dulu dia comel, sekarang bertambah comel. Kalau tak kerana dia dah berpunya, sekarang jugak aku bawak dia balik kampung aku. Nak suruh mak abah aku pinang dia." Balas Hakeem berseloroh.
"Kenapa bawak balik kampung kau pulak. Nak pinang anak dara orang, pergi kampung dialah." Balas Isya sambil tersengih.
"Umah dia, aku tak tau. Aku bawak balik kampung aku dululah nak kenalkan dengan mak bapak aku." Balas Hakeem taknak mengaku kalah.
"Kau tak tahu umah kat kampung dia ye, meh aku tunjukkan jalan. Mula-mula kau masuk dulu highway. Lepas tu, masa exit kat…."
"Isya, kau main-mainkan aku yer." Hakeem tersedar Isya mempermainkan dia. Isya menahan tawa.
"Isya, tak baik tau main-mainkan perasaan aku." Hakeem pura-pura merajuk.
"Keem, jangan ler merajuk." Pujuknya.

Farisya diam seketika. Hakeem merenung lama wajah Farisya. Farisya masih membatu. Hakeem kemudiannya memberhentikan keretanya di pinggir jalan.
"Isya, kenapa ni?" soal Hakeem tak mengerti.
"Betul kau sukakan aku? " Soal Isya berterus terang.
"Betul.." jawab Hakeem laju tanpa disedarinya. Wajah Hakeem merona merah menahan malu.
"Kalau sayangkan aku?" soal Isya lagi.
"Sayang sangat." Balas Hakeem serius kali ini.
"Kalau betul kau sayangkan aku, Aku tak boleh nak tumpangkan bahagia untuk kau… sebabbb…"
"Zafrul?" Soal Hakeem. Farisya menggeleng.
"Sebabbbb, aku taknak kau tumpang bahagia aku jer. Aku nak kau ngan aku sama-sama lakar bahagia." Jawab Farisya yakin.
"Habis tu, zafrul macammana? tadi kau kata kau dengan dia dah elok balik." Soal Hakeem tak mengerti.
Bila masa aku cakap dah elok? Aku nak cakap dah putus. Aku tak sempat habis cakap lagi, kau dah cakap Alhamdulillah. Teruk betul kau ni." Farisya tergelak kecil.
"Kau jangan main-main Isya." Hakeem gugup.
"Mana ada aku main-main. Aku serius ni Hakeem. Itupun kalau kau sudilah kan." Isya main tarik tali.
"Sudi… sangat-sangat aku sudi." Balas Hakeem gembira. Mereka terdiam seketika.

"Isya, thanks." Hakeem mengucapkan terima kasih.
"Patutnya aku yang ucap terima kasih kat kau. Keem, kau yang selama ni berkorban untuk aku, sanggup susah senang dengan aku, terima aku seadanya. Tq so much yer Keem. Terima kasih jugak sebab pertahankan aku masa kau jumpa Zafrul hari tu. " Balas Isya.
"Mana kau tahu?" soal Hakeem.
"Zafrul bagitau. Kenapa kau tak tumbuk jer dia hari tu? teringin jugak aku dengar Zafrul kena tumbuk." Jawab Isya sambil tersenyum.
"Aku seram jugak nak tumbuk dia. Aku nampak badan dia boleh tahan jugak ‘tough’ " Balas Hakeem sambil tersengih. Isya tergelak kecil.
"Isya, jangan senyum banyak-banyak. Boleh luruh jantung aku ni." Usik Hakeem.
"Selama ni, kau angaukan aku la yer. " Usik Isya.
"Mana ader, aku angaukan si comel kucing siam tu. " Hakeem berseloroh.
"Bencilah aku dengan kau ni. Asyik-asyik samakan aku dengan kucing. Ni Afiq punya idea la ni" Balas Isya geram.
"Isya, jangan marah nanti kau bertukar warna." Usik Hakeem.
"Ala, kalau aku tukar kaler hijau pun aku tetap comel kan." Balas Isya meneka. Hakeem cuma tersengih.
"Isya, sama-samalah kita usaha dan berdoa agar ada jodoh kita dan moga jodoh kita panjang. Amin." Doa Hakeem.
"Semoga, kasih sayang dan cinta kita ini kan kekal mewangi hingga akhir hayat. Amin." Balas Isya.
"Budak-budak bertiga tu tau ke pasal ni?" soal Hakeem. Isya angguk.
"Patutlah masing-masing taknak mengekor hari ni. Kalau tak, pantang ajak." Seloroh Hakeem.
"Diaorang kasi can." Balas Isya. Mereka berdua tertawa kecil. Entah mengapa tiba-tiba terasa ada percikan bunga api dan gemerlapan kerdipan lampu di hati mereka berdua walaupun pesta tahun baru yang penuh warna warni dengan percikan bunga api telahpun lama berlalu.


P/S: harap pembaca sudi komen dan memberi pendapat... ni karya kedua setelah bertahun-tahun tidak menulis... segala kekurangan harap dimaafkan.
posted by Penulisan2u @ 4:59 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
35 Comments:
  • At 10/7/09 7:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm best la jugak

     

  • At 10/7/09 11:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad....

    bleh tahan...

    tapi pembaca sll nya nak ending yang kalau boleh sampai kawin myb, or nak taw reaksi zafrul pas tgk farisha..

    tapi cerita mmg dah ok...

    keep it up.....

     

  • At 10/7/09 2:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh r...
    dr kwn tukar jd kekasih...
    mmg byk pun kes camni..
    hehe...

    honey_chubby89@yahoo.com

     

  • At 10/7/09 4:16 PTG, Blogger LiNa said…

    suka sgt citer nie...
    sweet btul..

     

  • At 10/7/09 5:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak citenye...jalan cite pun mudah nk faham..
    tahniah la ye...

     

  • At 11/7/09 12:57 PTG, Blogger shakirah said…

    memang best pun kalu buat novel lagi best...saya mesti selalu sokong awak

     

  • At 11/7/09 3:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cuitnye cite ni... brushalah lg eak...

     

  • At 11/7/09 6:21 PTG, Blogger Purple Pink said…

    Salam sejahtera... adoi, mana pulaknya hilangnya seperator tu? huhuhu...

    Thanks atas semua comment... insyaallah saya akan perbaiki... saya budak baru belajar :), terlalu banyak lagi yang perlu diperbaiki...

     

  • At 12/7/09 7:34 PTG, Blogger A'al said…

    bace citer ni takde arrr sampai bosan.ayat awk dlm cerpen ni pun lain darpade yg lain.unik!

     

  • At 13/7/09 12:58 PTG, Anonymous zana said…

    bezz sesgt..gd luck 2 writer

     

  • At 13/7/09 4:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnyer story ni,
    mmg btl la boy n girl xleh jdi kwn baek,
    klak ade cinte dhti.
    ak pon dh prnah rse,tp dkhianati kwn baek aku sndri..
    ~nisaa~

     

  • At 13/7/09 5:00 PTG, Anonymous maryam said…

    sweet nyer ending dier.....
    i like it........
    wat la lg citer cmni......
    sownok je nk bace......

     

  • At 14/7/09 1:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    zafrul 2 mgingatkan aku kt pkwe lme aku. wuwu.. sdih tau..
    crite nie cm ade kne mngene ngan aku je. jln crite die lbih kurg cm hdup aku. pape pn cite nie best...keep it up!

     

  • At 18/7/09 1:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pnjg sgt ler..
    tp bes...

     

  • At 20/7/09 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel mcm cter ni jga.....
    ska sgt2.
    gud luck..

     

  • At 21/7/09 1:55 PTG, Anonymous ara said…

    so........sweet..
    anywhwre,mmg bez..
    wish u luck..

     

  • At 22/7/09 12:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..bestla cete ne...

     

  • At 22/7/09 9:40 PTG, Anonymous babycute said…

    so.....sweet..
    bes glerrr..
    tingktkn usaha n sy akn trs sokong awk..

     

  • At 25/7/09 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so,sweet....
    mmg best sgt.d`harap agr diri sy akan jd begitu,mmpunyai sahabat sejati,dn psngan yg ingin menyayangi diri yg bnyk kekurangan.sentiasa mendampingi ketika dlm keadaaan susah dan senang.mmbantu dng ikhlas hati,insyaallah.

     

  • At 27/7/09 8:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sesuai dgn tajuk.. COMELNYA CINTA.
    sbbnye, sesikit comel, muka comel, jadi hulk pon comel, senyum pon comel.. cam muka den jee.. hihihi

    < ALULA >

     

  • At 28/7/09 7:28 PTG, Anonymous no Name said…

    bes kot...
    maybe bes..
    mungkin bes...

     

  • At 29/7/09 2:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes.....
    sdap membace..
    pjg jgk...
    cm complete version la gk dr cerpen lelain y bes tp pendek2...
    puas ati la bce..
    troskn usaha k..
    taiping error kurang. keep it k.


    zre_ida@yahoo.com

     

  • At 7/8/09 10:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel sngt2..bestnye lau dpt cinte yang cmtu...

     

  • At 8/8/09 10:54 PTG, Anonymous sya_ira said…

    huhu...bestnyer....sweet jer..
    i'm lucky i'm in love with my bestfriend..

     

  • At 10/8/09 1:36 PG, Blogger sitieys said…

    sweeeeeeeeeeeeeeettt....
    suke3...

     

  • At 22/8/09 12:41 PG, Blogger Purple Pink said…

    Terima kasih semua atas sokongan... jika sudi, silalah baca karya sterusnya iaitu yg ke-3 ... Nasi Lemak With Love ...

     

  • At 3/8/10 12:51 PTG, Anonymous syada said…

    so sweet,,
    suspen r,,xler jaht sgt pm si zafrul 2 erk,,,
    pape pun bez ler cter nie..

     

  • At 30/8/10 11:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet and cute..
    hope pas nie penulis dpt create more interesting stori..

     

  • At 20/10/10 4:47 PTG, Anonymous misz_cweetpurple said…

    urmm.
    besz r jugk..

     

  • At 20/12/10 8:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cte ni..
    tp lau blh bg la zaf 2nmpk dlu isya slps krs...
    pape pn keep on writing...
    :)-H33 Yn6mT-

     

  • At 1/1/11 6:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2...

     

  • At 23/10/11 9:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best
    jalan cerita menarik...

     

  • At 31/10/11 2:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni sama ngan kisah sy dulu..

     

  • At 30/12/11 8:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm bleh tahan jugak
    i like i like...<3

     

  • At 31/12/11 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la citer ni...
    tpi klau buat ending kahwin lgi best...
    pe pon gud luck writter

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group