BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Julai 12, 2009
Cerpen : Chenta love anggun
Nama Pena : acchue

Cassandra menjenguk ke luar tingkap. Haih , ada lagi makhluk tuhan tu menunggu kat luar.
Makhluk tuhan yg Cassandra maksudkan itu adalah ex-boyfriend nya, Mikhael. Makhluk tuhan tu tidak henti2 menganggu kehidupan sehariannya.

"Oit, balik lah. Sy dah jemu tengok muka awak kat situ. Baik awak balik sebelum sy panggil security"
Cassandra menjerit dari tingkap.

"Cassandra, sy nak jumpa awak sekejap je. Tolonglah"
Mikhael bersuara meminta simpati.

Cassandra tunduk mencari selipar tidurnya. Cassandra mencampakkan selipar tidurnya hampir mengenai kereta Mikhael bagi menunjukkan tanda marahnya .

Cassandra sendiri tidak menyangka yg dia akan melakukan tindakan luar kawal sebegitu. Didalam rumah, Cassandra tertawa sendirian. Padan muka. Dia ingat aku tak dapat hidup kalau dia tak ada. Ini Cassandra lah. Sekali dah ludah takkan aku jilat balik punya.

Cassandra masih ingat lagi bagaimana angkuhnya Mikhael dulu sewaktu mahu meninggalkannya.

"Semuanya kerana Lisa. Kalau awak rasa Lisa dapat membahagiakan awak, so lepas ni jangan cari sy lagi ok"

"Cassandra, sy terpaksa, awak kena faham situasi sy ni"

"What?? Sy kena faham?? Eh, pilihannya di tangan awak , dan sekarang selepas awak buat pilihan, awak mintak sy faham situasi awak? Ok sy boleh faham sangat2 tapi dengan satu syarat, jangan ganggu sy lagi.Sy dah meluat tengok muka awak"

Mentang2lah Lisa tu cantik, senang2 aje dia buat pilihan. Aku pun tak tau lah apa yg Lisa tu pandang kat Mikhael tu. Cassandra mengomel sendirian.

"Cassandra, aku pernah baca satu artikel yg menulis bahawa ada sesetengah manusia yg tidak pernah puas dengan apa yg dia ada dan suka merebut sesuatu yg menjadi milik org lain. Hanya dengan perebutan sebegitu dan beroleh kemenangan di pihaknya mampu membuat dia berasa begitu puas hati"

"Haih, wujud ke manusia macam tu?"

"Aku rasa Lisa macam tu. Heheheheh"

Cassandra termenung. Mungkin ada betulnya kata2 Zura tu tadi. Lisa memang suka merebut sesuatu miliknya dari dulu lagi. Dari mereka di zaman persekolahan lagi. Dari segi jawatan, pertandingan dan macam2 lagi. Tak mustahil kan jika Lisa tergolong dalam spesis tu. Cassandra tersenyum sendiri.

"Sekarang Mikhael masih ganggu kau lagi ke ?"

"A’a. Aku rimas tau tak. Pagi petang siang malam ada je muka dia kat depan rumah aku"

"Kau kena berbuat sesuatu Cassandra. Kau tak boleh biarkan perkara mcm tu berlarutan"

"Maksud kau?"

"Aku rasa kau kena pindah lah. Demi keselamatan kau jugak. Lagipun, antara kau dengan Mikhael dah berakhir. Takkan lah kau masih nak hidup di bawah bayang2 dia lagi? Kau pun kena fikirkan kehidupan kau sendiri"

Cassandra menganggukkan kepala tanda setuju.

"Mikhael ni spesis ape pulak eak? Heheheh"

Pecah tawa antara Cassandra dan Zura di ruang pejabat itu.

********************************************************

"Kau nak pindah? Tp kenapa?"

"Haih, sukati aku la. Aku pindah ke, aku tak pindah ke, apa kena mengena dengan kau?"

"Janganlah marah aku Sandra. Aku tanya je. Mana tau aku boleh tolong kau pindah barang ke apa ke"

Cassandra termenung sejenak. Betul jugak tu.

"Kau free sabtu ni? Tolong aku pindah barang ok"

Khalees tersenyum senang.

Khalees merupakan teman seperkolahan Cassandra dahulu. Lama jugak mereka berkawan. Tapi tamat sahaja persekolahan, mereka hilang membawa haluan masing2.

Setelah bekerja di Kuala Lumpur ni la baru mereka bertemu semula setelah sekian lama.

Awal pagi sabtu tu, Khalees dah kelihatan di depan rumah Cassandra.

"Kau mandi ke tak ni Khalees?"

Cassandra memandang Khalees dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki.

"Ala lepas aku angkat barang2 kau ni, aku mandi lah. Aku nak mandi kat swimming pool kat rumah baru kau tu. Heehehhehehe"

Cassandra menggelengkan kepala. Lucu dengan telatah Khalees. Terhibur jugak hatinya yg lara ni.

"Assalamualaikum"

Haih, sape pulak datang rumah aku ni.

Mikhael??

"Nak pegi mana dengan barang2 ni?"

"Owh, kami nak pindah"

Aduh, lurus bendul betul si Khalees ni.

"Pindah?"

"Ye lah, pindah. Kenapa buat muka terkejut pulak?"

"Yelah , tapi kenapa tiba2 je?"

Khalees tercengang melihat Cassandra dan Mikhael bertegang urat.

"Mana ada tiba2?,, sy dgn awak pun dah lama habis ,, dan sekarang dah sampai masanya untuk sy bina kehidupan baru. Sy lupa kenalkan, ini Khalees, tunang sy. Kitorang nak berpindah ni pun sebab nak berkahwin. Bukan suka2 je nak pindah"

Mikhael merenung ke dalam anak mata Cassandra.

Khalees pula tergamam.

"Oklah kalau mcm tu. Sy mintak maaflah kalau menganggu. Semoga bahagialah hendaknya. Assalamualaikum"

Setelah Mikhael berlalu, Cassandra rebah di lantai. Rasa sakit hatinya berbalas. Tapi yg menghairankannya adalah ,, sekuat mana pun dia membalas dendam pasti hatinya turut merasakan kesakitan yg sama.

Khalees terus mengemas barang2.

Setelah selesai ,, Khalees masuk ke dalam rumah , kelihatan Cassandra tertidur di ruang tamu.
Khalees mengambil kesempatan itu untuk membersihkan diri. Setelah siap mandi dan bertukar pakaian ,, Khalees turun ke bawah membeli makanan. Perutnya sudah mula mendendangkan bunyi2an. Pasti Cassandra juga lapar. Takpelah, kasi dia tidur puas2 dulu.

Sewaktu Khalees tiba dengan makanan tengahari, Cassandra baru bangun tidur dan menuju ke bilik air.

Terkejut Cassandra apabila melihatkan Khalees menyiapkan makanan tengahari untuk mereka berdua.

"Kenapa tak kejut aku, kesian kau lapar"

Khalees cuma tersenyum lebar.

"Kau pun lapar kan? Dah la, makan je. Barang semua aku dah angkat masuk lori. Lepas makan kita boleh gerak dah"

Cassandra memerhati sekeliling rumah. Wah, semua dah settle. Malu pulak dia dengan Khalees. Aku syok tidur , Khalees pulak yg settle barang2 aku. Malunya.

******************************************************

"Khalees , aku lupa nak bagitau kau yg Mikhael tu sebenarnya ex-boyfriend aku"

"Kau tak bagitau pun aku dah boleh agak dah"

Khalees berpura2 sibuk .

Cassandra tergamam pula . Entah kenapa bila riak wajah Khalees berubah serta merta hatinya menjadi kelu tak terkata.

"Thanks Khalees , for your help"

Itu sahaja perkataan yg terkeluar dari bibir Cassandra.

"Baguslah kau dah pindah, tak lah dia kacau kau lagi kan. Macam mana rumah baru? Ok tak?"

"Ok, tenteram je aku duduk kat situ. Best sangat"

"Aku harap lepas ni kau tak pindah lagi, kalau pindah lagi pergh, boleh kurus aku tolong kau pindah barang selalu. Hahahhaaha"

Cassandra tersenyum malu. Cis , sempat dia mengena aku.

Handphone milik Khalees berdering, segera dia menjawab panggilan setelah beredar jauh sedikit dari Cassandra.

Kelihatan raut wajah Khalees begitu ceria sekali tatkala menjawab panggilan itu dan sangat mesra sekali caranya melayan.

Cassandra dapat mengagak pastinya perempuan yang menelefonnya.

Entah kenapa terdetik satu perasaan berbaur cemburu di hati Cassandra. Haih, takkanlah aku cemburu dengan Khalees?? Khalees?? Ish , tak mungkin.

Cassandra segera menepis segala perasaan yg datang menerjah secara tiba2 itu.

"Girlfriend?"

Soal Cassandra, walaupun pada mulanya dia tidak mahu mengajukan pertanyaan itu, tetapi hatinya memaksa.

"Eh, tak lah, aku mana la ada girlfriend. Layak ke muka macam aku ni nak ada girlfriend"
Khalees tersenyum manis.

Cassandra berpura2 tidak dengar. Sebenarnya hatinya malas mendengar alasan yg diberi oleh Khalees itu.

Oh bulan, enggan melayan diriku lagi
Dan lagu2 di radio seolah olah memerli aku
Pabila , kau bersama yg lain
Adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta
Yg masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Sebalik senyumanmu itu
Kau juga, merindui aku


*************************************************

"Sandra, jom lepak"
Zura mengenyit mata nakal ke arahnya.

Azwan yg merupakan teman lelaki Zura turut memujuknya agar lepak bersama mereka pada petang itu.

"Ok gak. Tapi nak pergi mana?"

"Tengok wayang ke, ok?"
Cadang Zura sambil dipersetujui oleh Azwan.

"Aku call Khalees eak. Seronok sikit ramai2, baru meriah"

Zura dan Azwan berpandangan sesama sendiri dan mengukir senyuman tanda setuju.

Khalees juga setuju dan berpakat untuk berjumpa di midvalley terus.

"Sandra, aku rasa lah kan. Sejak dua menjak ni, kemana je kau pergi mesti ada Khalees, mana ada Khalees mesti ada kau. Korang ni ada apa2 ke?"
Soal Azwan sambil mengenyit mata ke arah Zura.

"Owh , ye ke? aku tertinggal sesuatu ke?"
Ujar Zura berminat.

"Haih, ape yg kau merepek ni? Korang kan kawan2 aku dari sekolah lagi. Dah memang aku closed dengan Khalees dari dulu lagi kan. Apa yang nak dihairankan?"

"Uish, dulu tu zaman kecik2. Sekarang dah besar Sandra. Takkan tak ada feel apa2 kot. Lagipun aku tengok si Khalees tu semakin segak sekarang. Dah jadik jurutera"
Usik Azwan lagi.

"Ala, kalau diorang ada apa2 pun apa salahnya. Masing2 pun single, sama cantik, sama padan"
Sampuk Zura.

"Haih, dahla. Jangan mengada-ada kan menda yg tak ada boleh tak. Sekarang ni, apa kata kau check citer ape yg best kat wayang harini. Gunakanlah blackberry kau tu sepenuhnya Azwan. Takkan lah kitorang still nak kena beratur lagi nak beli tiket wayang"

"Aduh, bisa bisa. Ok , ok. Aku settlekan"

Mereka tertawa bersama. Menghabiskan cuti hujung minggu bersama teman2 merupakan hari yg memang menggembirakan.

"Khalees, aku tengok kau ni busy je dari tadi. Hari ni kan hari minggu, tak boleh ke kau berenggang sikit dengan handphone kau tu. Spent masa cuti ni dengan kitorang tanpa gangguan"
Usik Zura.

"Hahahah, ye lah, ye lah"

"Aku tengok muncung si Sandra tu dah sedepa dah. Jealous lah tu"
Azwan pula turut menyakat.

"Haih, jangan nak memandai. Aku tak hairan lah. Pleaselah"


***************************************

"Kau diet ke Khalees?"

"A’a, baru lah boleh mengorat awek."

"Kau nak mengorat sape?Cassandra?"

"Tak boleh ke?"

"Tak adalah, tapi aku rasa Cassandra tu masih sayangkan ex-boyfriend dia. Lagipun aku dengar ex-boyfriend dia macam nak berbaik2 dengan dia semula. Kalau betul macam tu, tak elok pulak kau potong line beb"

Khalees cuma diam. Dihatinya diburu kerisauan yg amat sangat.

Didailnya nombor Cassandra. Talian sibuk. Di cubanya sekali lagi, juga masih sibuk.

Bergayut dengan siapa pulak minah ni. Dia dah berbaik dengan Mikhael ke? or dia dah ada pengganti baru? Ah , sudah. Habislah macam ni.

"Khalees, I ni"

"Emma, kenapa call malam2 ni?"

"I kat KL ni, tak nak jumpa I ke?"

"You kat KL buat apa?"

"I ada job sikit kat sini. So, shall we meet? Or have some dinner together?"

"Err ... I busy sikit lah, lain kali lah ok. Jangan kecik hati tau. Maybe next time ok. Ada masa nanti I call you. You ada kat KL sampai bila ni?"

"Dua tiga hari je. Oklah kalau macam tu, anything just let me know ok. Bye , take care"

Talian di matikan.

Khalees cuba mendail nombor Cassandra semula. Namun masih gagal. Kemana agaknya Cassandra ni pergi.

Dihatinya mula menular perasaan cemburu bercampur baur dengan kerisauan.

Dicapainya kunci kereta, dia menuju ke arah rumah Cassandra.

Setibanya dia disitu, dadanya berdebar2. Dilihatnya Mikhael sedang bertemu dengan Cassandra di luar rumah.

Macam mana Mikhael boleh tahu rumah Cassandra? Khalees tertanya2 sendirian.

Setelah Mikhael beredar, Khalees juga turut beredar. Hatinya remuk. Dari sekolah lagi dia amat menyukai Cassandra tapi tidak berpeluang untuk meluahkannya kerana bimbang Cassandra hanya menganggapnya sebagai seorang teman dan tidak lebih dari itu.

Dan sekarang, dia merasakan masa yg cukup sesuai untuk meluahkannya tetapi terdapat pula halangan2.

"Hello, Emma, I free ni, I pick up you ok. Siap2 lah"


*******************************

"Saya nak kahwin lah Mikhael, tolong lah jangan ganggu saya lagi. Awak dah pun berkahwin dengan Lisa. Bukan ke itu yg awak mahukan dari dulu? Awak sanggup tinggalkan saya demi Lisa. Dan sekarang, kenapa awak nak menghalang saya dari hidup bahagia?"

"Sandra, setiap manusia pasti melakukan kesilapan. Saya akui kesilapan yg paling besar saya dah lakukan adalah meninggalkan awak dan memilih Lisa. Semuanya tidak seperti yg saya harapkan. Tolonglah beri saya peluang sekali lagi"

"Jangan nak buat gila lah Mikhael, saya dah nak berkahwin dah"

"Saya tau awak masih sayangkan saya. Tak mungkin awak mencintai Khalees. Saya kenal awak Sandra"

"Mikhael, sudahlah. Saya cukup bahagia dengan Khalees, tolong beri saya peluang hidup bahagia. Saya tak pernah menganggu atau menghalang awak dari hidup bahagia jadi saya mohon sangat agar awak tak mengganggu apa yg saya bina sekarang."

"Sandra..."

"Baliklah Mikhael"

"Betulke awak dah melupakan saya?"

Cassandra mengangguk laju.

"Selagi awak belum sah menjadi isteri orang, selagi itulah perasaan saya masih seperti dulu pada awak. Saya masih sayangkan awak Sandra. Tapi perasaan saya ni bukan bererti saya menghalang awak dari berkahwin dengan Khalees. Sekiranya, Khalees melukai hati awak, awak cari lah saya kembali"

"Jangan nak buat gila lah Mikhael"

"Saya gila pun sebab awak Sandra"

"Sudahlah, saya tak nak dengar dah. Awak baliklah"

Entah dari mana Cassandra mendapat kekuatan sebegitu.

Begitu tenang dan kuat sekali menepis rayuan Mikhael. Mungkinkah kerana di hatinya benar2 sudah ditakluki oleh insan lain?


*****************************

Dah hampir sebulan Khalees outstation. Cassandra sangat bosan melalui hari2 yg sunyi.

"Hello, Khalees, bila kau nak balik KL ni? Aku rindu lah kat kau"

"Mungkin lama kot aku outstation kali ni. Banyak kerja lah Sandra. Nanti aku call kau ok"

Talian di matikan.

Huh, sampai hati Khalees. Menyampah betul. Orang lain pun kerja juga.

Loceng rumah Cassandra berbunyi kasar menyatakan bahawa ada org di luar.

Berlari anak dia ke pintu. Siapa pulak lah yg datang rumah pagi2 ahad ni.

Cassandra tertinjau2 di muka pintu. Kenapa tak ada orang pula? Habis siapa yg tekan loceng pintu tadi? Hatinya berdebar2. Diberanikan diri untuk meninjau ke grill pintu.

Terkejut bukan kepalang apabila melihatkan wajah Khalees di muka pintu rumahnya. Saat itu hatinya terasa riang sekali. Terasa mahu je dipeluknya tubuh Khalees tapi malu pulak.

"Bila kau balik ni?Kau tipu aku eh?"

"Hahahah ... semalam lagi aku dah balik. Aku tau kau rindu kat aku sebab tu aku datang niha. Dah la , gi mandi siap2 , aku tunggu dalam kereta kita breakfast sama"

Dengan pantas dan huru hara sekali Cassandra bersiap2. Hatinya terasa berbunga-bunga sekali.

Favourite place Khalees adalah memory corner. Setiap kali makan or nak melepak mesti kat situ lah tempatnya.

"Lepas ni, kau temankan aku beli buah ok. Mama aku pesan suruh aku beli buah tadi"

Cassandra mengangguk tanda setuju.

Sewaktu membelek2 buah di jusco. Khalees memaut tangan Cassandra untuk menunjukkan sesuatu. Wajah Cassandra berubah malu tp dia pasti Khalees tidak perasan perubahan riak wajahnya itu. Dia cuba memberi reaksi normal seperti biasa sedangkan hatinya seperti penuh dengan rama-rama.

Khalees, kalaulah kau tahu perasaan aku ni. Hmmm ...

Malam tu , sungguh sukar sekali Cassandra melelapkan mata. Pelbagai perasaan yg menganggu fikirannya.

Begitu juga dengan Khalees. Di fikirannya ketika itu cuma ada nama Cassandra. Wajahnya, senyumannya, sifat keanak-anakan nya, reaksi kasar yg sering Cassandra tunjukkan ketika bersama2 teman2nya.

Khalees tahu, Cassandra sebenarnya sangat tulus,mulus dan menepati semua ciri2 wanita idamannya.

Khalees yakin kini bahawa Cassandra juga mempunyai perasaan yg sama sepertinya.

"Kenapa kau yakin sangat ni beb?"

"Aku pernah baca satu artikel. Kalau kita nak tahu wanita tu suka kat kita atau tidak, kita cuba paut tangannya. Jika dia melepaskannya bermakna wanita itu tidak bersedia ataupun tidak mahu komitmen dengan kita. Tapi kalau wanita itu relaks je, bermaksud dia bersedia untuk ada komitmen dengan kita. Tapi bukan semua wanita macam tu. Wanita istimewa yg terpilih macam Cassandra je tau"

***************************

"Sayangku, aku gi lepak kat sana jap. Sayangku duduk sini dulu ok"
Ujar Khalees.

Cassandra mengangguk tanda faham.

Walaupun mereka secara rasminya telah bercinta, tetapi mereka masih ber aku dan kau lagi.

Cassandra sangat bahagia kerana Khalees sangat memahami dan menjaganya dengan baik. Dia tidak menyesal kerana memilih Khalees sebagai cintanya.

"Kau makin sihat aku tengok? Dah tak diet dah ke?"

"Nak diet ape lagi, dah dapat idaman hati. Dulu diet sebab nak mengorat Cassandra, sekarang dah dapat ape lagi nak kisah kan?"

Khalees cuma tersenyum senang."

"Sandra, kau tak kisah kan kalau Khalees tak diet?"
Usik Azwan

"Aku tak kisah, aku lagi suka, tak dapat lah dia nak menggatal hahahhaha"
Cassandra pula menyakat.

"Kalau fikir2 balik, kitorang ni macam tak caya je korang ni boleh jadi couple. Bahagia pulak tu, jealous aku tengok"

"Kau kena belajar dengan aku ni ha"
Seloroh Khalees sambil menepuk dada dengan bangganya.

"Sayangku, kau tak kisah ke dengan perangai aku? Aku tak pandai nak romantik. Kau kenal kan aku macam mana"
Soal Cassandra sewaktu di dalam kereta.

"Sayangku, sebab aku kenal kau dari dulu sampai sekarang lah makanya aku tak kisah. Aku sayang kat kau seadanya diri kau. Tak payahla nak ubah apa2"

"Tapi, kita ni masih ber aku , kau . Kau tak rase ke kita perlu ada panggilan yg sesuai?"

"Aku tak kisah, kau suggest je lah"

"Mmm ... aku nak panggil kau chenta. Boleh tak?"

"Chenta? Wah kau biar benar?"

"Ah, tak kira, aku tetap nak panggil kau Chenta"

"Kalau macam tu, aku nak panggil ape eak. Biar aku pikir jap . Mmm... heheheh"

"Kenapa kau gelak pulak?"

"Kalau kau panggil aku chenta, so aku nak panggil kau anggun heheheeh"

"Ish, malu lah, tak nak lah"

"Haahhahah,, tak kira. You are my anggun"

"Heheheh, and you are my chenta"

Mereka gembira dengan panggilan nama mereka yg baru itu.

***************************

Keluarga Khalees telah menetap tarikh untuk hari bahagia mereka berdua.

Mereka pula sibuk kesana kemari mencari barang2 persiapan untuk hari bahagia yg bakal kunjung tiba.

"Anggun, I nak ke toilet kejap. Anggun tunggu dalam kereta ok"

Cassandra mengangguk laju.

Tiba2 telefon Khalees berbunyi.

Terpapar di skrin telefon nama Emma. Berkerut juga wajah Cassandra memikirkan siapa gerangannya Emma itu.

"Hello, sayang. Where were you? Lama tak call I"

Berdebar dada Cassandra saat mendengar rengekan manja itu.

"Err .. hello, nak bercakap dengan Khalees ke? Sorry, dia ke toilet. Want to leave a message?"

"Oh, sorry2... takpe2 nanti I call semula. Ok thanks"

Darah mula mendidih dan menyerbu perasaan Cassandra. Namun dia cuba bertenang. Mula memikirkan apakah benar keputusannya untuk berkahwin dengan Khalees. Cassandra mula merasa ragu2.

"Anggun, kita nak kemana eak sekarang? Dah cukup ke barang2 yg kita beli tu?"

"Em, I rasa pening kepala lah, chenta hantar I balik je lah"

"Eh, kenapa ni? Tadi happy je"

"Entahlah, tiba2 I takda mood"

"Come on lah anggun, kenapa ni? Jangan lah macam ni. Anggun buat I risau lah"

"I ok je. I nak balik"

"Ok, tunggu kejap"
Khalees turun semula dari kereta dan menuju ke dalam shop petrol station itu.

Selepas itu baru Khalees menghantar Cassandra pulang.
Sebelum Cassandra turun dari kereta, Khalees menyerahkan sepapan panadol kepada Cassandra.

"I tak tahu kenapa anggun tiba2 berubah. Kalau I ada buat silap, I mintak maaf ok"

Cassandra terus keluar tanpa berkata apa2.

Di rumah, Cassandra menangis sepuasnya.

Apakah perkara yg lepas bakal berulang kembali? Apakah peristiwa sedih yg berlaku antara dia dan Mikhael akan berulang lagi?

Dia tak sanggup kehilangan Khalees. Siapakah Emma sebenarnya?

*****************************************************

Khalees sudah tahu apa punca sebenar hingga Cassandra tiba2 bersikap dingin terhadapnya.

Dia begitu resah sekali. Tidak tahu bagaimana mahu dimulakan.

Dia juga tidak mahu kehilangan Cassandra, lebih lagi hari bahagia mereka bakal menjelma tidak lama lagi. Khalees bimbang sekiranya Cassandra tiba2 berubah fikiran.

Cassandra langsung tidak mahu berjumpa atau mendengar suaranya. Khalees bingung. Tiba2 dia menjadi tidak faham dengan telatah Cassandra.

Memang dia akui salah dirinya tidak menceritakan perihal Emma kepada Cassandra terlebih dahulu tapi dia tidak menyangka Cassandra akan bertindak sehingga begini rupa.

Khalees memasuki petak parking di hadapan Memory Corner, di mana dia dan Cassandra selalu menghabiskan masa. Tiba2 dia tidak jadi untuk keluar apabila matanya tertangkap sesuatu.

Cassandra??

Mikhael??

Perasaan marahnya tidak dapat dibendung lagi.

Wanita yg dia cintai bersama dengan lelaki lain. Lelaki itu pula merupakan bekas kekasih nya dahulu.

Khalees benar2 tergugat. Dia tidak sangka Cassandra membalas dendam sehingga begitu sekali.

Dia keluar dari kereta. Cassandra nampak kelibat Khalees dan cuba untuk menahan Khalees tapi Khalees beredar dengan marah sekali.

Khalees pulang ke rumah dengan kemarahan yg amat sangat.

"Khalees, dari mana ni?"
Soal mama.

Khalees langsung tidak menjawab malah terus naik ke bilik. Mama nya berasa hairan.

"Bergaduh dengan Cassandra lah tu"
Ulas kak long yg sudah masak sangat dengan perangai adik bongsunya itu.
"Hai, dah nak kahwin pun masih bergaduh? Macam mana nak kahwin ni?"
Soal mama hairan.

"Jangan sampai tak jadi kahwin sudahla"
Usik Kak long lagi.

Mama cepat menjeling ke arah anak sulungnya itu.

"Khalees, tak nak makan ke?"

"Tak nak lah mama, kenyang"

"Marilah keluar, borak2 dengan mama ni"

"Nantilah, Khalees takde mood lah mama"

Mama menyuruh Cassandra masuk je ke bilik anak bujangnya itu.

"Tak pe ke mama, Sandra masuk?"
Soal Cassandra risau.

Mama cuma mengangguk.

Cassandra lihat Khalees sedang termenung di meja tulisnya. Di hadapannya terdapat frame gambar yg mengabadikan gambar mereka sewaktu di alam persekolahan dulu.

Mmm... banyak2 gambar aku yg cun2, gambar yg sememeh tu jugak yg dia tatap bila marah.

"Sayang"

Khalees terkejut lalu menoleh, frame gambar segera ditutup dengan tangan.

"Dah lama ke simpan gambar tu?"

"Anggun?? Macam mana ...?"

"Marah kat I lagi?"

Khalees mendengus kasar.

"I mintak maaf kalau I buat chenta marah"
Keluh Cassandra perlahan.

"Actually anggun, I tak faham kenapa you tak nak jumpa I langsung. I call you tak pick up. Lastly I nampak you dengan Mikhael pulak. Apa semua ni?"

"Mikhael cari I sebab nak bagitau I yg mak dia baru meninggal, I pun ambil kesempatan tu nak bagi wedding card kita"

"You still nak kahwin dengan I anggun?"
Mata Khalees sedikit bercahaya.

"Yelah, then you ingat I nak tinggalkan you?mcm tu? Tak semudah itulah chenta. Yea, memang I jealous dengan Emma. Tapi, I sanggup ketepikan perasaan jealous tu dan beri peluang untuk you dengan I mulakan hidup baru"

"Anggun, I’m so sorry. Emma bukan siapa2 di hati I. Memang I rapat dengan dia, tapi itu dulu. I pernah cuba sukakan dia, tapi dia tahu I sangat sayangkan you dari dulu sampai sekarang"

"Betul ni? Boleh you lupakan Emma demi I?"

"Lupa tu tak boleh la, Emma kan kawan I. Tapi you kena lupakan Mikhael ok. I jealous tau"

Cassandra tersenyum mesra.


****************************

Dihari pernikahan mereka, mata Khalees tidak lepas dari menatap wajah mulus Cassandra yg tampak ayu bertudung litup.

Seperti mengimbau zaman mereka di persekolahan dahulu. Khalees begitu rindukan wajah itu.

"Anggun, you look so anggun with the tudung"

"Chenta, I akan terus pakai tudung setelah I sah menjadi isteri kepada Mohd. Khalees Mohd. Khafi"

"Are you sure anggun??"

"Yes . I’m so sure chenta. I love you so much"

"Thanks, anggun. I really appreciated that"

"Dan I janji, I akan jaga dan tidak akan sia2kan you sebagai isteri I yg sah"

sejak dari dulu kumenyintaimu
kau tahu begitu namun kau berpura
ku masih teringat kau peluk diriku
dan telah membuatku menyintaimu
sudah berapa lama diriku ini x bertemu mu
mungkin ku harap jua
kau merinduku sebagaimana ku rindumu
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyintai dirimu
ku hanya menunggumu
mengatakan kau cintaku
ku kan berjanji menyintaimu sayang
setelah kau pergi
jauh dari sisi
tiada ku cinta selain dirimu
ku ingin bersama dengan mu selamanya
walaupun sehingga ke akhir nyawa
mungkin kau x mengerti maksudku dulu pada dirimu
kini ku kan menyinta dirimu itu sehingga ke akhir waktu
sudah berapa lama
diriku ini x bertemumu
mungkin ku harap jua
kau merinduku sebagaimana ku merindumu
(chenta love anggun... so much)
(i love you too chenta, u're my chenta forever)
posted by Penulisan2u @ 9:40 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
18 Comments:
  • At 13/7/09 12:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cinta jgn dikhianati,
    jgn dibenci,
    jgn didustai krn
    cinta adalah sesuatu yang sukar dimengerti
    sekali dikhianati ianya sudah tidak beerti

     

  • At 13/7/09 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best............
    ader adegan kejutan...........
    meme best

     

  • At 14/7/09 8:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romantix gilax !
    chenta ..
    anggun ..

     

  • At 14/7/09 11:44 PG, Anonymous sal.. said…

    so sweet!!
    cintailah insan yg menyintai kite seadanyer.

     

  • At 14/7/09 9:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet nyer..gud job la..i like it...chenta & anggun

     

  • At 17/7/09 10:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sooooooo sweet......

     

  • At 18/7/09 10:39 PG, Anonymous wanea said…

    yea..sweet..sweeet...layan je la..huhu

     

  • At 19/7/09 9:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la citer nie....i like...

     

  • At 20/7/09 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cinta yang hadir dalam diri xdapat ditolak walaupun kita cuba mengelak.....jujur dalam percintaan!!!!!!!!

     

  • At 21/7/09 10:09 PG, Anonymous yangikhlas said…

    jalan cerita menarik.
    susunan ayat cantik.
    usaha lagi!

     

  • At 31/7/09 7:15 PTG, Blogger A'al said…

    sowi klau ckp citer ni BOSAN.NGARUT.X SWEET.X MENARIK.sowi sangat.

     

  • At 5/8/09 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wokey ..ku bce layan lar...

     

  • At 16/8/09 11:32 PTG, Anonymous Fara said…

    he3 kelakar la citer ni.. ader ke orang panggil camtu pade gf or bf die.. tapi citer ni sweet.. suke sangat.. buat ak rase nak gelak jew.. keep writing yew!!

     

  • At 28/10/09 9:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okla jugak.......
    tp sorri nk kata citer ni boring ckit.......
    ini adalah teguran membina agar penulis dpt memperbaiki penulisan penulis..............
    hope penulis dpt bwt citer yg lbh best dr nie........

    -kelly-

     

  • At 8/8/10 12:38 PG, Anonymous aKu bDk SiMpLe said…

    bez la...bgz!!

     

  • At 15/8/10 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet cite ni..jarang org gne nme chenta n anggun ni..
    best2...

     

  • At 19/10/10 10:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CHENTA and ANGGUN..
    I love that names..
    hekk.. good story.

     

  • At 17/9/12 12:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet
    =3

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group