BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 10, 2009
Cerpen : Anod & katod
Nama Pena : Umi Kalsom

" Nod... ada orang nak jumpa," Anod angkat muka.

"Sapa wei?," soalnya.

" Entah, dia cakap teman sepermainan!," terus je laki tu pergi meninggalkan Anod tertanya-tanya. Sapa yang datang ni?!

Perlahan dia bangkit dari kerusi. Sempat lagi ditilik wajahnya di cermin. Baju kurung yang tersarung di tubuh dibetulkan, begitu juga dengan tudung yang elok tersangkut di kepala. Langkah diatur menuju ke ruang menunggu. Eh, nervous la pulak! Sapa ye agaknya?!

Kakinya berhenti betul-betul di belakang orang yang dimaksudkan. Dia ke?

Tapi, belum sempat dia bersuara, orang tu dah bangun dan berpusing ke belakang. Senyuman ikhlas dilemparkan kepada Anod yang sememangnya terlopong besar di situ.

" Kau?," soal Anod tak percaya. Matanya digosok-gosok beberapa kali. Weh~ aku bukan baru bangun tidur kan?

" Nod... aku la, tak perlu kot gosok mata kau sampai macam tu sekali!," tegur Katod.

" Weh... Tod, rindu gila kat kau," lantas Anod tersenyum lebar.

*****

Anod dan Katod, gelaran yang tidak asing lagi dihadiahkan kepada sepasang sahabat yang begitu akrab. Nak kata sama jantina, tidak. Nak kata kembar pun tidak, binnya lain-lain. Namun, entah kenapa gelaran itu dengan mereka berdua sangat sinonim dari alam sekolah lagi. Annur binti Kassim (Anod) dan Khalid bin Ajwad (Katod). Perumpaan yang nak mengambarkan mereka berdua, bagai isi dengan kulit. Di mana ada Anod, di situ ada Katod. Memang tak boleh dipisahkan langsung.

Sehinggakan ramai yang syak, mereka berdua ada hubungan istimewa lebih dari seorang sahabat saja. Seringkali Anod menafikan, namun takde sapa pun yang percaya. Bagi mereka itu semua hanya alasan semata-mata.

" Tod... aku sedih," adu Anod ketika mereka berdua sedang menjamu selera. Katod terus memandang wajah Anod yang sugul.

" Kenapa wei... jangan cakap yang si Haikal tu buli kau lagi! Itulah aku dah pesan banyak kali jangan layan mamat tu, dia saja nak main-main dengan kau... Aku kenal dialah Nod," terus je Katod menyerbu. Anod mendengus.

" Aku bukan nak cakap pasal tu la ngok!," amik kau! Kalut sangat, bukan nak dengar apa yang aku nak cakap dulu.

" Habis tu?," baru nak tanya. Anod tarik nafas panjang-panjang. Dia tahu perkara ini bakal menjejaskan mood Katod untuk sepanjang hari ini.

" Diorang syak kau dengan aku... ," perlahan Anod menyusun intro dengan hati-hati. Katod begitu setia menadah telinga.

" ada special relation...," pandangan Anod fokus pada wajah Katod. Tak beralih sikit pun. Nyata wajah itu berubah sikit. Aku dah agak!

" Diorang semua cakap tak guna akal dan kau pun tak fikir, then boleh pulak datang cerita kat aku," aik, marah ke? Kenapa tone cakap tak best nak didengar. Tak suka betul cakap dengan pak cik ni kalau mood ceria convert dengan mood beruang kutub dia.

" Aku bagitahu je. Aku pun sedih tau orang cakap macam tu!," luah Anod.

" Let them be... why do we need to care about what people said Nod... aku malaslah nak ambil tahu semua tu. And I hope, you too can ignore whatever they've said. Please Nod....," sayu je suara Katod. Adeh~ sedih la pulak.

" Tod... sorry wei..," pinta Anod.

" Naa... takde apa la. Kau kawan aku..," Katod tersenyum. Anod pun ikut tersenyum jugak.

*****

Mereka melangkah masuk ke sebuah restoran yang terletak berhampiran dengan pejabat Anod. Katod tolong tarik kerusi untuk Anod. Wah.. sejak bila si Katod ni jadi gentleman... rasa nak gelak pulak! Namun, Anod hanya tarik sengih melihat gaya Katod.

" Kenapa?," Katod pelik. Anod sengih lagi.

" You look different!," komen Anod. Dahi Katod berkerut.

" Apa yang different?,"

" Macam-macam la... wei cepat order makan! Lunch hour aku sejam je...," Anod segera mengingatkan.

" Ha'a kan... ala tak bestlah, bukannya selalu dapat jumpa kau... duduklah lama sikit. Bolehlah Nod?," Katod mempamerkan muka comelnya. Anod mencebik.

" Kau ingat... company tu, bapak aku yang punya! Sesuka hati aku nak masuk lambat semua,"

" Ala... bukan selalu pun..," Katod mengayat lagi.

" Takde maknanya... dah! Cepat order makan.. aku lapar gila ni...," segera Anod memotong.

" Perangai tak ubah-ubah, dari dulu sampai sekarang. Asal nampak makanan je, aku yang hensem ni pun kau tolak tepi!," Anod tersedak mendengar kata-kata Katod. Uweekkk!!!!

" Kau hensem...," Anod gelak besar. " Cermin sapa la yang sanggup berdusta dengan kau ni Katod...hahaha," dia terus gelak sakan di depan Katod. Katod pandang je. Tak cakap apa pun.

" Kau ni, kepala dah bertutup! Tapi gelak kalah aku... aurat wei, jaga sikit!," uish... pedasnya! Amik kau Anod. Itulah, gelakkan orang lagi. Kan dah kena batang hidung aku sebijik. Terus je Anod senyap.

" Nak makan apa ye?," Katod mengubah topik. Dilihatnya wajah Anod dah mula memuncung. Dia tersenyum kecil.

Katod memanggil pelayan di situ untuk mengambil pesanan mereka.

" Nasi goreng pattaya extra pedas dua, fresh orange dengan teh 'o' ais limau," terus dia membuat pesanan dengan yakin. Anod tengok je. Lepas budak pelayan tu blah terus dia menyerbu Katod.

" Confident je bagi order!," sindirnya. Katod relaks je.

" Takkan dalam masa 9 tahun ni selera kau dah berubah?," tenang Katod menyoal. Ni soalan jenis apa ni... macam ada double meaning je. Konfius aku!

" Kenapa kau tanya macam tu?," Anod pelik. Katod hanya tersenyum.

" Takde apalah...," Katod menggelengkan kepala.

" So... amacam life kau? Lama sangat dah aku tak dengar pasal kau....," soal Katod. Anod memerhatikan Katod. Dah lain dah dia sekarang. Makin hensem wei...

" Aku.. macam ni lah. Hari-hari dengan new excitement!," ujar Anod dengan ceria. " Kau.. mesti best kan, selalu fly sana-sini... bahagia betul hidup!,"

" Tak jugak...," perlahan tutur Katod. Erk! Kenapa pulak... jadi pilot, tak cukup best ke?!

" Aku fly selalu, nanti aku kahwin nanti best ke fly tinggal anak bini!," owh... yang tu ke.

" Ala... small matter la, ajak terbang sekali sudah!," pandai je Anod bagi suggestion. Lantas dia tertawa sendiri. Katod juga turut ikut ketawa bersama.

Makanan yang dipesan terhidang atas meja. Memang nampak menyelerakan betul, tambah pula perut kedua-duanya memang dah berkeroncong dengan irama dangdut! heh! Nasi goreng pattaya yang berasap itu disuap dengan penuh nikmat ke dalam mulut.

" Mmmmmm.... sedap gila wei!," komen Anod. Katod gelak je. Minah ni dari dulu sampai sekarang, semua pun dia rasa sedap. Agaknya nasi yang tak cukup garam pun dia cakap sedap jugak.

Anod makan dengan pantas. Katod pandang je.

" Gembiralah tu... dapat escape dari aku!," luah Katod.

" Apa pulak?," Anod tak puas hati.

" Esok aku nak lunch lagi dengan kau. Bermula dari hari ni, kita kena lunch together! Wajib!," Anod tercekik sampai terbatuk-batuk. Pantas teh 'o' ais limau dihirupnya.

" Apa pulak! Sesuka hati je keluarkan hukum Wajib! Tak acilah...," Anod merungut.

" Aci ke... tak aci... aku tak kira," dah masuk dah ditaktor dia!

" Tak risau ke, kalau ada orang marah...," pantas Katod mengangkat muka. Wajah Anod ditenung lama. Dia seakan tidak mahu percaya dengan ayat yang diungkapkan Anod.

" Sapa nak marah?," straight je soalan.

" Tunang aku?!," selamba Anod menjawab. Katod tersedak!

" Kau... dah tunang ke?," terasa debaran hati menjadi kencang selepas mendengar kenyataan itu. Anod... sampai hati kau, tak cakap pun kat aku!

" If I say yes?," aiseh... main tarik tali pulak minah ni.

" Yes or no?," serius Katod menyoal. Anod tersenyum-senyum. Kesian la pulak nak kelentong mamat ni. Anod ketawa kecil.

" Tak!," sejurus selepas itu, satu nafas lega dilepaskan. Namun masih ada satu persoalan lagi yang menyesakkan mindanya.

" Boyfriend?!," Anod menggeleng.

" Betul ke?," Katod tak percaya.

" Kan aku dengan pernah janji, nak kahwin sama-sama! Akad nikah serentak. Tak ingat dah..," Anod meningatkan. Katod berfikir sejenak kemudian baru dia mengangguk. Wajah Anod ditenung lagi. Tidak sangka Anod akan berpegang pada janji lagi. Sedangkan dia??!

******

Dia melangkah mendekati gadis yang duduk di bangku panjang di kantin. Wajah itu kelihatan sugul sekali.

" Kau ni kenapa?," soalnya lembut.

" Tod... Haikal?!," sebaris nama itu mampu membuatkan darah Katod mendidih.

" Dia buat apa pulak?," soal Katod geram. Tak habis-habis anak orang kaya tu nak membuli Anod.

" Dia conteng baju aku!," setitis air mata jatuh di tubir mata Anod.

" Tengokla dia tulis apa. Aku malu, semua orang pandang aku!," Anod menunjukkan bahagian belakang bajunya. Terserlah di situ ' Anod lesbian, Katod gay'.

" Dia ni memang nak kena dengan aku!," Katod terus berdiri.

" Jangan Tod... jangan berkasar! Nanti dia putar belit kat cikgu, kita pulak yang sangkut dengan masalah," rayu Anod. Katod mendengus kuat.

" Inilah masalah kau... asal aku nak pergi ajar dia je, kau tak bagi! Sebab tulah dia naik minyak, dia ingat dia boleh buat apa je kat kau. Hari ni dia tulis kau lesbian, aku gay... Esok-esok, dia fitnah kita berdua macam-macam yang lagi teruk dari ni?! Kau nak... masa tu kalau kau menangis, terus terang aku cakap.. aku lempang je!," marah Katod. Anod mengetap bibir. Air matanya deras mengalir ke pipi. Janganlah marah aku!

" Aku tak nak susahkan kau...," sayu suara Anod. Katod mengeluh.

" Yang kau baik sangat nak defend mamat tak guna tu kenapa? Buang masa jela Nod... Dia semakin kuat, kau je yang makin lemah!," lembut suara Katod namun terselit ketegasan di situ.

" Biarkanlah dia tu, bercakap ikut suka dia! Kita tahu kan kita macam mana..," tenang Anod berkata.

" Hah.... tahu pun! Habis yang beria menagis ni kenapa?,"

" Aku pun tak tahu!,"

" Bertuah," mendengar kata-kata Katod, Anod terus tertawa.

" Lain kali jangan nangis... buat malu dekat budak-budak lower form je!," usik Katod sambil menghulurkan tisu kepada Anod. Anod tersenyum. Malunya wei~

Petang itu, Katod dan Anod berjalan pulang bersama-sama. Kebetulan latihan sukan mereka tamat serentak.

" Katod....,"

" Anod....," serentak mereka memanggil.

Mereka ketawa.

" Kau lah dulu," Anod berkata.

" Eh... mana boleh! Ladies first la...,"

Anod ketawa. Blah la... ladies first!

" Aku ada benda nak tanya kau...,"

" Proceed..,"

" Agak-agaknya, nanti kalau kau dah kahwin dan aku pun dah kahwin, kita still macam ni ke? Care for each other every moment?," soalan itu kedengaran sayu. Namun Anod masih tersenyum manis. Nak cover la tu!

" Mestilah boleh.. kenapa pulak, apa masalahnya kita care for each other?!,"

" Kau kena faham... masa tu, aku dah ada suami, kau pun dah beristeri.. nanti jeles-jeles ke.. kan tak elok...,"

" Kau nak cakap apa sebenarnya?," terus je Katod menyoal. Ni gaya cakap dah lain macam.

" Aku cuma nak tahu je... sampai bila-bila pun kita akan macam ni ke?," Anod menghela nafas berat. Katod dah jadi sebahagian daripada dirinya. Dari kecil lagi, terasa berat pula hati kalau nak lepaskan dia.

" Susah-susah Nod... kita kahwin dua jela. Tak payah nak risau pasal pasangan kita nak fikir apa. Betul tak?," Katod tersengih. Anod dah jegilkan biji mata.

" Otak kau!!!! Jangan nak merapu....," marahnya. Katod ketawa bahagia. Seronok tengok minah ni marah, habis merah hidung!

" Dah la... malas nak cakap dengan kau...," terus je Anod meluru masuk ke rumahnya yang terletak di simpang jalan.

Katod menghantar Anod dengan pandangan mata, sehingga langkah kaki Anod masuk ke dalam rumah.

******

Sandwich tuna siap dibungkus dan diletakkan dalam bekas. Air nescafe pula dah ready dalam termos. Apa lagi ye yang nak kena bawa? Anod pusing-pusing dalam dapur. Melihat kiri dan kanan, kot-kot ada benda yang tertinggal. Dah setel?! Agaknya....

Semua barang tadi dikumpulkan di ruang tamu. Sekejap lagi sampai la agaknya....

Dia terus berlalu ke bilik untuk menukar baju. Blaus labuh bercorak bunga kecil warna pink dipadankan dengan seluar slack hitam. Tudung disarung dan dipakai seringkas mungkin. Tempek bedak sikit! Vaseline disapukan pada bibirnya yang kelihatan kering... Nod.. Nod... minumlah air dengan secukupnya ye! Ok.. dah siap.

Dikerling jam di tangan. Apahal lambat sangat ni... janji pukul 11. Jam dah 11.30. Memang nak kena dah ni, dah la paksa aku ikut. Pastu duk delay pulak!

Serentak itu kedengaran bunyi hon kereta. Ha... dah sampai pun! Anod melangkah dengan pantas. Pintu gril dibuka. Baru saja dia hendak melangkah, tiba-tiba je dia terasa digam! Errr... who' s that?!

" Nod.... cepatlah," jerit Katod dari luar. Anod bagaikan tersedar dari mimpi, dengan segera dia melangkah menuju ke kereta. Namun pandangannya statik pada insan di sebelah seat pemandu. Who's she?! 1001 persoalan dalam kepala.

Dalam kereta barulah Anod dikenalkan dengan insan tadi. Annisa...hhmmm sedap nama. Orangnya pula, sangat cantik. Cantik dia, memang tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata. Aku rasa macam bulan kat depan mata. Heh! Guna balagah( kiasan) la pulak. Nod~ jeles ke?! Apa... sorry sikit, takde hari nak jeles dengan si Katod ni!

Tak jeles, tapi mata tak henti-henti melirik kat cik Annisa tadi. Adoi~

" Amacam?," tiba-tiba je Katod menyoal. Anod dah blur. Dia baru je nak suapkan sandwich ke dalam mulut. Annisa pergi ladies.

" Apa?," Anod geram. Bagi salam tidak, terus masuk rumah.

" Annisa tu, macam mana? Okey tak?," owh... tu ke!

" Ok la... cantik, lemah lembut, pandai masak... and pandai buat kuih favourite kau," ujar Anod sambil menayang kuih tepung pelita dalam bekas hasil tangan Annisa.

" Apa lagi yang kau nak.. aku rasa okey!," jujur Anod melahirkan pendapat. Namun ada sesuatu yang mengusik hatinya. Anod... betul ke ni? Apa yang aku cakap?

" So... approve ah?," soal Katod sungguh-sungguh. Gaya macam nak kahwin esok je...

" Approve...,"

******

" Tod... nanti bila kau takde, sapa nak jaga aku?," macam kanak-kanak je Anod menyoal. Aiskrim kat tangan dah nak cair.

" Apa buat ayat sentimental ni? Aku kan ada nak jaga kau.. jangan risau, sapa pun tak berani punya nak kacau kau...," Katod semangat gila bagi jawapan.

" Ngok! Nanti sampai aku tua.. kau ke yang nak jaga?," amik kau!

" Owh... bagi tau la macam tu. Lain kali bersoal, kasi jelas itu ayat...," Katod menggaru kepalanya yang tak gatal. Sapa nak jaga Anod?

" Kau kan suka si Shahrul tu... dia boleh kot nak jaga kau. Aku tolong rekomen nak?," sejurus itu satu jelingan tajam dihadiahkan buat Katod.

" Dah takde orang lain ke dalam dunia ni kau nak rekomenkan aku?!," soal Anod geram!

" Habis tu... rasa-rasa aku la.. dalam semua-semua laki yang kau minat, dia je yang nampak okey sikit! Ada la ciri-ciri nak jadi suami soleh..," ulas Katod. Weh~ bengong la kau ni...

" Habis tu.. kau?,"

" Aku?,"

" Yelah... kau la, sapa lagi?,"

" Aku... tak payah risau la, aku kan jejaka idaman malaya... ramai je yang nak kat aku!," berlagak! Anod menjelirkan lidah.

******
Katod nak kahwin?! Aduh~ kenapa rasa berat sangat hati ni. Maybe sebab lama tak jumpa dia kot? Takpun... tak.. tak.. sebab aku dah lama tak jumpa dia.

Tapi macam tak kena la... kenapa aku resah sangat ni. Eh... apa ni?!Perlahan tangannya dilarikan ke pipi. Air mata... Annur.. kau menangis! Oh tidak~

Kuatkan semangat, Katod nak kahwin dengan gadis yang baik. Janganlah risau bagai nak gila. Tears! Ini yang aku lemah ni... kenapa sampai nak nangis? Aku confused?!

Anod mundar mandir di biliknya. Ya Allah kuatkan semangat aku!

Kedengaran melodi dari handphone. " Katod," perlahan nama itu disebut.

Nak jawab ke? Kalau tak jawab? Susahnya....

Dicapai jugak telefon bimbit itu dan dilekapkan ke telinga.

" Assalamualaikum....," kedengaran salam diberi. Cool Anod! Cool....

" Waalaikumsalam," suara Anod serak. Alamak~ habis la aku, kantoi!

" Kenapa nangis ni?," tenang je Katod menyoal.

" Mana ada! Aku selesema la!," nafinya.

" Bohonglah... macam aku tak kenal kau. Even 9 tahun tak jumpa, aku still kenal kau la Nod... c'mon la, kenapa nangis ni?," pujuk Katod. Anod ketap bibir. Macam mana ni?

" Aku sedih la...,"

" Kenapa?,"

" Kau nak kahwin dah...," Katod tertawa.

" Sebab tu je ke?," Anod mengeluh.

" Aku... sedih....,"

" You suppose to be happy for me,"

" Aku sedih......," ayat itu jugak yang diulang-ulang. Akhirnya Katod mengeluh.

" Tell me the truth la Nod... kenapa nak sedih sangat ni?,"

" Kau kahwin dengan aku jela!," hah! what did I said just now? Alamak, Anod... apa la kau ni!

Katod tersenyum. Nasib baik minah tu takde kat depan mata aku. Aku dah agak dah. Heh!

" Betul ke Nod?," saja nak duga Anod.

Anod senyap. Malu wei~ apa la aku ni...

" Kau tak cakap apa-apa, aku pegang dengan kata-kata kau yang terakhir tu. Ok... assalamualaikum!," tut..tut..tut.. Katod dah letak gagang. " Aku pegang dengan kata-kata kau yang terakhir," weh.... Adoi~

Annur.... apa nak jadi ni?!

******

" Aku terima nikahnya Annur binti Kassim dengan mas kahwin seribu satu tunai," dengan sekali lafaz Annur telah sah menjadi isteri orang. Isteri... Annur... wow~ aku macam tak percaya je.

Khemah di hadapan rumah penuh dengan tetamu jemputan. Maklumlah, kenduri sulung habis semua dijemput!

Di satu sudut kelihatan kawan-kawan sekolah Annur.

" Wei... lawa la kau Nod.. melepas aku! Rugi aku tak tackle kau dulu," gurau Shahrul. Di sebelahnya Asyikin, Dina, Suzy, Wan, Syafie, Bashi... wah ramai sungguh! Anod tertawa kecil.

" Aku dah cakap dulu, dia nak argue gila-gila dengan aku!," sampuk Suzy.

" Aku pun dah agak dah...," Dina dengan Wan.

" Eh.. sudah ye! Aku tak jangka pun tau...," Anod membidas.

" Iyela tu!," serentak mereka menjawab dan terus ketawa.

" Ni kenapa ni? Buli-buli wife aku....," jejaka yang segak berpakaian pengantin berdiri sebelah Annur. Dia melemparkan senyuman mesra.

" Wooooo~ cik abe marah tu," semua bersuara serentak lagi.

" Mestilah...," sengaja mukanya digarangkan. Tapi dia pun ikut gelak sekali.

" Wei... bagitahu kat Nod belum?," soal Shahrul. Anod terpinga. Bagitahu apa ni?! Dipandang wajah suaminya, meminta penjelasan. Namun tiada reaksi.

" Actually... dia ni memang nak kahwin dengan kau pun! Dari dulu lagi...," Anod terlopong. What!!!! Dipandang wajah Katod tidak percaya.

" Dia punya la pulun cari contact number kau, aku tengok dia time tu sekali pandang macam devdas pun ada...," Gelak!

" Korang lost contact lama gila, tapi nasiblah dah jumpa balik kan. Betul kan Katod.... ngaku la cepat kat bini kau yang tercinta ni... kitorang nak tengok jugak live confession," semua dah senyum mengusik. Pipi Anod dah panas.

" Annur... i love you," Katod senyum nakal. Yang lain pun join sekali. Jahat!

" Kau ni... memang~," terus Anod mencubit lengan Katod sekuat hati.

" Sakitlah...,"

" Padan muka....," Anod geram!

" Wei... sudahlah. Dah kahwin pun macam budak-budak lagi!," Wan cuba men'cool'kan keadaan.

" Anod and Katod should be together right? Awak kutub positif, saya kutub negatif... memang melekat punya," ucap Katod perlahan.

" Wehhhh.... saya, awak pulak....," sekali lagi hilai tawa memenuhi ruang khemah. Anod dah malu!


~ THE END ~
posted by Penulisan2u @ 4:57 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
34 Comments:
  • At 10/7/09 7:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh best habis la..
    cool je cite ni
    cayok2 penulis

     

  • At 10/7/09 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comeyyy nye cite ni...
    sweet sgt.
    congrats writer

     

  • At 10/7/09 2:38 PTG, Anonymous adoyai said…

    cutenye cter ni....
    ske tol!!!

     

  • At 10/7/09 3:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best siot.....

     

  • At 10/7/09 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah my dear.....sweet sangat....~siti zurina~

     

  • At 11/7/09 2:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet..=)

     

  • At 11/7/09 11:30 PG, Anonymous eyla said…

    swett.....
    terharu, sampai menitis air mata

     

  • At 11/7/09 7:28 PTG, Blogger Purple Pink said…

    hehehe... sweet giler... tersenyum ajer membacanya... :)

     

  • At 11/7/09 10:45 PTG, Blogger umi kalsom said…

    billion of thanx 4 all the comments....
    rse t'haru sgt ble org puas hati dgn karya sy....
    this is my 1st try...& i'm happy coz all enjoy reading it...

    thanks again....:)
    thanks a lotzzz.........

     

  • At 12/7/09 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kiut tol citer nie ........
    akhirnyer sperti azali kutub utara n slatan akn bsame akhirnyer......

     

  • At 12/7/09 1:02 PG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    haha..
    gile comey anod n cathod..
    pasnieh wat cation n anion lak..
    ahh suda..kuar da istilah kimia..
    hehe...

     

  • At 12/7/09 10:22 PG, Blogger A'al said…

    menarik la jugak.tapi dh dpt tangkap arr yg diorg akn kawin.

     

  • At 12/7/09 6:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...romantic siot,i like this story...
    anod n katod mmg dicptakn b'sama,sweetnyer.
    #*nisaa*#

     

  • At 12/7/09 6:59 PTG, Anonymous yanna nabil said…

    best story...pape pown..writer wat citer yg lgi best ek..huhuhu..ak nk jd owg first bce...

     

  • At 12/7/09 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer nie...paling best story n hapie ending..
    leh kenal ngn penulis nya
    **sarah**

     

  • At 13/7/09 11:24 PG, Blogger semut api said…

    wallahh...

    comei sungguh cite ni..tingat lak zaman skolah dulu..
    time baru dok mengenal LED..anod katod,jumper,get logic dan-tak dan bagai la.. asal wat project jer manjang x function..

    btw, writer..u nih mmg berbakat!truskan berkarya..

     

  • At 16/7/09 3:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best dan tak membosankan...teruskan usaha anda untuk menjadikan jalan cerita lebih menarik..memeg best citer ni tau..i like it...

     

  • At 16/7/09 5:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comeynye..

     

  • At 17/7/09 12:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uwahhh besh2..laki n pomp nie owg kata x ley sgt close2 ..hehehe nway besh ar..

     

  • At 23/7/09 10:57 PG, Anonymous ara said…

    bez..giler..wa ckp lu..
    anywhre keep it up..

     

  • At 25/7/09 1:29 PG, Blogger hida said…

    sangat comel! teruskan usaha!

     

  • At 26/7/09 8:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mabruk!! ada mcm gaya hlovate(minat giler kt novel hlovate)..kalu buat novel pun best sebab lagi banyak ulasan.tapi try la cri identiti sendiri yg lebih unik..after all,CHAYO''

     

  • At 6/8/09 4:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    hye..best gilerlah nvel ney..
    so excting..snym je bca nvel ney..
    nway, good job..keep it up...
    -hamba Allah-

     

  • At 8/8/09 10:45 PTG, Anonymous MiSz_LoBeR said…

    aslmkm...
    gila!!
    syok ohh!!!!!!!!!!!!!
    hahahahahahah...... saya suka....

     

  • At 9/8/09 12:17 PG, Anonymous rissell rehn said…

    anod dan katod? well,its good..dr nma tjuk lg u bleh attract phatian org..u bijak control story u spya dia tak bocor sna sni..but teknik penceritaan kna mantapkan ya...ni asyik berdialog je memanjang..mcm skrip drama pulak..

     

  • At 23/9/09 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    PANjANg LeR...
    6tI lAh sAyA BaCa...

     

  • At 24/10/09 12:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SWEETTTTTTTT
    A.1

     

  • At 24/12/09 6:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..aku pon de mmbe gini..da lost cntc 12taun tup2 terjmpe blek..care kami cm katod n anod ni..errr, tp aku xmo r ending yg same..hehehehhhh

     

  • At 11/5/10 4:03 PTG, Anonymous annies said…

    seronok!!!

     

  • At 19/10/10 7:04 PTG, Anonymous misz_cweetpurple said…

    bez r cter ney..

     

  • At 17/12/10 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet!!!!^_^

     

  • At 20/12/10 8:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cte ni.....
    sweet sgt tp lau cte skt ap da jd gan katod gan anod lg best...
    :)-H33 Yn6mT-

     

  • At 12/2/11 7:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    heee...comel towl citer nie..
    asik senyum jew bilaer bce...

     

  • At 19/3/12 9:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ras cam aku jer.. nicknme ku pun anod. and fb ku annur.hahah

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group