BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Jun 07, 2009
Novel : Pergilah Air Mata 34
Nama Pena : Hanni Ramsul

Dia menoleh. Merenung tajam ke arah Darius yang tergelak panjang. Kapal terbang kertas yang mendarat ke kolar bajunya, dicapai. Direnyukkan kemudian dicampak ke dalam tong sampah. Darius tersenyum.
"Tak ada kerja ke?,"soalnya sedikit marah.
Darius menyambung gelak.
"Apa yang kau menungkan tu? Dah sepuluh minit aku masuk. Kau tak sedar langsung,"
Badrul membuang pandang. Merenung kesibukan lalu lintas dari ruang pejabatnya yang terletak di tingkat 10.
"Kau kenapa Bad? Rindu kat Dayana ke? Sentimental betul kau ni ya? Tak boleh berpisah langsung dengan isteri. Apa yang kau susah sangat? Dayana tak ada. Sabrina kan ada. Dua-dua isteri kau kan? Lagi pun, sebagai suami, kau kena adil kan?,"
Badrul menoleh. Memandang wajah Darius yang ceria. Ceria seperti selalu. Ceria menyindirnya dalam senyum. Kadang-kadang hatinya sedikit geram mendengar sindiran-sindiran sebegitu. Namun, dia masak dengan perangai temannya itu. Yakin, sindiran Darius makin menjadi-jadi andai dia membalas dengan emosi. Lebih baik dia pekakkan telinga.
"Kenapa tak balik lagi? Dah pukul berapa ni? Selalu nak cepat saja,"Badrul bersuara. Soalan sindiran Darius yang lebih berbaur gurauan tidak diacuhkan. Darius mencebik sambil mencapai kereta kecil yang menjadi perhiasan meja Badrul.
"Saja. Tengok jauh benar kau melamun. Singgah kejap. Bertanya khabar. Manalah tahu, kot-kot kawan aku ni, tak sihat ke…ada masalah ke…,"
"Aku sihat,"balas Badrul pendek. Bergerak merapati kerusinya.
"Kalau sihat. Maknanya sebab kedualah ya?,"
"Sebab kedua?,"
"Aku Tanya kau… tak sihat ke…ada masalah ke… kau cakap kau sihat. So, maknanya kau ada masalahlah ya?,"
Sambil bersandar ke kerusi, Badrul menghela nafas panjang.
"Tak juga…,"akhirnya dia bersuara lemah. Lebih kepada meluahkan perasaan nadanya. Dia ada masalahkah? Rasanya tiada. Tetapi, kenapa perasaannya seperti tidak tenteram? Rindu pada Dayana? Mungkin betul. Tetapi, terasa seperti ada aura lain yang menyuntik kegusaran di hati. Apa dia? Dia kurang pasti.
"Betullah tu. Bermasalah rupanya. Pasal siapa? Dayana ke, Sabrina?,"
"Kau jangan nak loyar buruklah, Dar,"
"Mana ada? Aku seriuslah. Apa masalahnya ni?
"Entah. Kadang-kadang pelik pula aku tengok Sabrina tu. Sekejap macam tak ada masalah nak berkomunikasi dengan aku. Sekejap aku tengok dia macam cuba nak lari dari aku. Macam dua tiga hari ni. langsung tak tunjuk muka kat aku,"
"Kau rindu nak tengok muka dia ke?,"Darius bertanya sambil tersengih. Badrul menjeling. Inilah sebab dia malas berkongsi rasa dengan Darius. Tidak banyak membantu meredakan gelisah.
"Kau pula, macam mana?,"tiba-tiba satu lagi soalan meniti di bibir Darius. Dan, wajah temannya itu kini sedikit serius.
"Aku? Macam mana? Apa maksud kau?," Badrul memandang wajah Darius. Pelik dan tidak faham akan soalan yang rasanya tergantung.
"Yalah. Kau rasa Sabrina macam tu. Perasaan kau pula, macam mana?,"
Badrul merengus perlahan.
"Aku cakap pasal Sabrina. Apa pula kena –mengena dengan aku?,"
Darius mengeluh perlahan.
"Aku rasa, dia pun macam kau tu. Tengah confused,"
"Aku tak confuse okay,"
"Yalah tu. Kalau kau tak confuse, kenapa kau fikir pasal dia? Padahal dia tak penting pada kau kan?,"
Badrul diam. Dalam enggan dia mengaku kebenaran kata-kata Darius. Pelik. Kenapa dia perlu fikirkan apa yang Sabrina rasa? Semua itu sepatutnya tidak penting baginya.
"Betul juga kata kau. Buat apa aku fikir, kan? Dia tak penting pun pada aku,"
"Kalau tak penting, tak terlintas di kepala, beb…,"
Badrul mengeluh perlahan. Kata-kata Darius beberapa hari lalu tiba-tiba bermain di fikiran. Perlahan dia bangkit dari sofa. Memandang ruang biliknya yang luas. Kakinya bergerak ke meja solek. Mencapai bingkai gambar di situ. Gambar perkahwinan dia dan Dayana. Sama-sama sedang tersenyum bahagia. Dia tersenyum kecil. Tiba-tiba berasa keseorangan pula. Dari Johor Bharu, Dayana terus ke Melaka selama tiga hari. Ada satu projek yang perlu dia pantau di sana. Semakin hari, kesibukan Dayana semakin terasa. Membuat dia berasa semakin terpinggir. Membuat dia sedar, dia lebih suka kalau Dayan dapat menghabiskan masa di rumah. Sentiasa berada di hadapannya. Dia mengeluh panjang. Bosan sendirian di rumah. Alunan true tone dari telefon bimbitnya, memaksa dia berpaling. Bergerak ke arah katil untuk mendapatkan telefon bimbit yang diletakkan di sebelah bantal sewaktu dia terlena tadi. Lena melayan kebosanan. Panggilan dari Dayana. Lemah dibawa telefon bimbit ke telinga.
"Hello sayang,"
Badrul tersenyum kecil. Ceria suara Dayana menyapa. Tetapi, kenapa perasaannya tidak seceria suara Dayana?
"Hello,"lemah suaranya menjawab.
"Hai… tak bermaya je suaranya?,"
Badrul bergerak ke balkoni. Mengambil angin petang sambil terus melekatkan telefon ke telinga. Terpandang ke arah Sabrina yang sedang berbual dengan Jamilah. Semakin akrab pula gadis itu dengan pembantu rumahnya.
"Bad… still there?,"
"Hmmm..,"
"Kenapa ni? Kenapa lain macam je suaranya ni? You tak sihat ke? Tak bermaya betul suaranya tu,"
"Yalah. Ada isteri, jauh. Hari minggu kena duduk sorang-sorang. Mana nak bermaya?,"
Gelak Dayana bagai tidak menggeletak hatinya.
"Bunyi macam merungut je,"
Badrul diam. Memang dia merungut. Rungutan pertama sepanjang lebih enam bulan dia berkahwin dengan Dayana. Terasa semakin lama, dia semakin gagal memahami Dayana. Semakin lama, dia semakin gagal mengotakan janjinya pada Dayana.
"Bila you balik sayang?,"akhirnya soalan yang bersarang di hati, diajukan juga.
"Hmm… ni I call nak cakap pasal baliklah ni. Sepatutnya I balik esok. Tapi, macam kena stay lagi satu harilah. So, maybe lusa I balik,"
"Maybe?,"soalnya lemah.
"Yalah. Kenapa, Bad? You ni kenapa? Tiba-tiba macam tak faham kerja I pula,"
"Bukan tak faham. Memang I try nak faham pun. Tapi, kan bagus kalau you pun belajar faham husband you ni. Belajar faham apa husband you ni mahu ,"
"Wait a minute. I can’t believe this. Apa ni? An argument?,"suara Dayana kedengaran di telinganya bersama gelak kecil. Namun gelak itu sudah tidak seceria tadi.
"Bukanlah nak argue. But, boleh you pastikan you akan balik lusa?,"
"Honestly, I Can’t promise you, my dear. Tapi, I akan cuba. And… one more thing. I balik rumah papa dulu ya,"
"What?,"suara badrul sudah sedikit meninggi. Terkejut sebenarnya. Bercampur dengan geram.
"Please… I miss him a lot. Dah lama sangat I tak balik sana. Rindu sangat kat papa and mama. Sekejap saja,"
Badrul berkalih. Bersandar pada balkoni. Mengawal rasa geramnya yang tiba-tiba muncul.
"You balik lah ke sini dulu. Lepas tu pun, kita boleh pergi sana sama-sama kan?,"Badrul bersuara sedikit dingin.
"Ala.. Pleaselah. I dah termimpi – mimpi papa I ni. Bolehlah ya?,"
"Papa you, you termimpi-mimpi. Suami you? Macam mana? Lupa?,"
"Bukanlah macam tu. You ni, dengan papa pun nak merajuk ke? Bolehlah ya. I balik sana dulu. Memang dah lama sangat I tak ke sana kan? ,"
"Betul tu. But, I miss you. Baliklah ke sini dulu. Kita ke rumah parent you sama-sama,"
Diam. Badrul turut diam. Dia tahu Dayana mahu membantah. Dia juga terasa enggan mengalah. Sebagai suami, seharusnya Dayana dahulukan dirinya.
"Macam ni ya. Kalau I sampai before tengahari, I balik sana. Kita pergi sama-sama lepas you balik kerja. But, kalau I sampai malam, I terus ke rumah papa. Bermalam kat sana. Esoknya I balik rumah. Please….boleh ya,"
Badrul mengeluh panjang. Memang kecewa dengan keputusan yang dibuat Dayana. Namun, apabila difikirkan semua, dia malas mahu panjangkan hal sebegini. Tidak mahu memulakan bunga-bunga pertengkaran di dalam perkahwinannya yang masih terlalu baru ini.
"Sayang… boleh kan?,"
Badrul diam.
"Bad…Bolehlah ya. Kenapa you ni? Peliklah perangai you hari ni. You marah I ke?,"
"Tak,"
"Dah tu, kenapa diam?,"
"Kalau I nak cakap, mestilah I cakap no. Tapi, kalau I cakap no, pun… you akan paksa I cakap yes juga, kan?,"
"So, boleh ya?,"
"Suka hati youlah. You fikirlah siapa yang lebih penting pada you. Then, pergi pada yang you mahu dulukan,"
"Bad… janganlah macam tu. Tak sukalah I dengar you cakap macam tu. Macam tak ikhlas saja,"
"No. I mean it. You buat keputusan untuk diri you,"
Dia terdengar keluhan kecil di telinganya. Dayana di dalam dilema. Dia tahu.
"Semua penting pada I. Cuma, tiba-tiba I rindu sangat kat papa. Tak tahu kenapa. Rasa nak jumpa dia. Please faham I, Bad. Lagipun, kalau I sampai awal. I mesti balik dulu. Cuma kalau malam, I minta bermalam rumah papa. Tu saja. Bolehlah ya,"
"Okay,"
"Thanks, sayang. So, I akan cuba balik lusa. Tunggu I ya,"
Badrul diam. Berpaling semua mencari kelibat Sabrina. Masih di buaian bersama Jamilah.
"Bad…,"suara Dayana sedikit berlagu di telinganya. Mungkin menagih jawapan pada kata-katanya sebentar tadi.
"Hari-hari I tunggu you, sayang,"akhirnya dia memberi jawapan tanpa semangat.
Sekali lagi gelak halus Dayana bermain di cuping telinga.
"Okay sayang. I ada report yang nak kena siapkan ni. Malam nanti I call lagi ya. Love you…,"
"Love you too…,"
Talian terputus. Dan dia sendirian lagi. Satu keluhan panjang dilepaskan perlahan-lahan. Tiba-tiba beremosi pula. Tiba-tiba ada rasa geram pada Dayana. Apakah dia sudah mula berhadapan dengan masalah perkahwinan? Apakah kata-kata nasihat Darius sebelum perkahwinannya dulu ada benarnya? Dayana belum bersedia memikul tanggungjawab seorang isteri. Itulah yang sering Darius sebut di telinganya. Namun, saat itu, dia tidak pernah terfikir tentang itu semua. Saat itu dia Cuma tidak mahu kehilangan Dayana. Dia mahu Dayana menjadi miliknya. Walau apa pun syaratnya, dia mahu Dayana berkahwin dengannya. Baru kini dia sedar,
Cuma, kini, terasa bagai semua kata-kata Darius benar belaka. Dayana belum bersedia berkongsi masa antara kerjaya dan perkahwinan. Antara kerja dan suami.
"Yana belum sedia lagi nak jadi seorang isteri, Bad…,"
"Aku tak kisah. Sekarang, aku Cuma mahu dia kahwin dengan aku. Itu saja,"
"Kenapa dia tolak lamaran kau sebelum ni? Sebab dia nak kejar impian dia dulu kan? So, kau rasa, dalam masa sesingkat ni, dia boleh lupakan semua tu? Dia boleh beri sepenuh tumpuan pada kau?,"
"Aku tak kisah dia kerja,"
"Kalau aku, aku kisah. Dayana tu, gila kerja. Kalau aku kahwin, aku mahu, isteri aku berada dengan aku, bila aku perlukan dia. Bukan sibuk di pejabat. Bukan sekejap out station ke sana. Sekejap out station ke sini..,"
"Itu kau. Aku lain. Aku akan cuba faham kerja dia,"
Dia bagai teringat gelak Darius sebelum dia berkahwin dengan Dayana. Gelak yang ternyata mentertawakan situasinya sekarang. Begitu yakin dia berkata pada Darius, dia akan faham kerja Dayana. Tetapi, sekarang? Sekarang dia memendam perasaan di sini. Ternyata dia tidak cukup memahami Dayana. Atau Dayana yang tidak pernah belajar juga untuk cuba memahaminya?
Perlahan dia mengela nafas. Tidak mahu terus menyesakkan kepala dengan fikirannya yang tidak menentu. Dia sudah berjanji pada Dayana. Berjanji tidak akan mengagganggu kerja isterinya itu. Mungkin ini padahnya apabila dia berjanji tanpa memikirkan akibatnya. Banyak rupanya kesilapan yang dia buat demi untuk menjadikan Dayana suri di hatinya. Silapnya sendiri. Dia tidak boleh menunding jari kepada orang lain. Tidak boleh menyalahkan Dayana sepenuhnya. Dia mengeluh lagi sambil bergerak ke arah pintu. Dia perlu mencari udara segar. Lama dia berkurung di dalam bilik. Mahu keluar, dia malas. Lebih-lebih lagi, Darius awal-awal memberitahu dia ada janji temu dengan Amira. Dia ingat gadis itu. Gadis yang diperkenalkan Darius di restoran tempoh hari. Mahu duduk di luar, pasti bosan juga. Tiada aktiviti yang boleh dibuat. Sabrina pun, pasti diam di biliknya. Bukan mahu berada di luar. Lebih-lebih lagi dengan keadaan kakinya yang begitu. Selepas menghantar Sabrina ke klinik tempoh hari, dia dapat rasakan, Sabrina langsung tidak memberi ruang untuk dia menghampirinya. Dia pula, Cuma mengikut rentak Sabrina. Tidak mahu menambah kesakitan Sabrina dengan kemuculannya yang tidak disenangi Sabrina. Namun, apabila dia ternampak Sabrina di halaman sekarang, terdetik di hati untuk menjenguk. Mahu tahu keadaan gadis itu.

****
posted by Penulisan2u @ 1:31 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
31 Comments:
  • At 7/6/09 7:36 PG, Anonymous Alyaarissa said…

    Bestnyer....x puas la bc...smbung cepat skit n pnjg2 k...
    Tahniah penulis...

    Ayupali

     

  • At 8/6/09 10:17 PG, Anonymous cantik said…

    best lar cte ni, tapi rasa x puas nak baca coz shortly sgt, mta penulis cepat2 sambung ye....

     

  • At 8/6/09 2:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung ya...
    x sabar...
    best...

     

  • At 8/6/09 9:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kan.. padan muke si badrul tu..
    nak ngan dayana sgt kan..?
    so, sendiri mau tanggunglaa..
    sambung cepat2 tau..!

    ~~PapaTul~~

     

  • At 16/6/09 6:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blog xde kew??

     

  • At 16/6/09 11:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung ek...best giler. menitik air mata bila baca....

     

  • At 18/6/09 9:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila nak kuar buku ni?

     

  • At 18/6/09 11:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila nak sambung ne...
    dah x sabar...

     

  • At 18/6/09 4:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile nak sambung..excited ni..tp abest bce spruh2..hope penulis wat cpat2..n upload skali byk..

     

  • At 18/6/09 11:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dear hanni,i love ur story.can't wait to read the ending..keep it up!~aeidmn~

     

  • At 19/6/09 12:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....hanni ade blog tak?

     

  • At 22/6/09 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bl nk continue...x sbr nk tgu ni..cpt2 continue tau...bez3..!!!!

     

  • At 23/6/09 3:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes cter...cpt2lh smbung eekk...xsbr dh nk th cter slanjutnyer..

     

  • At 24/6/09 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Assalammualaikum

    Hanni, bila nak sambung cerita ni....

     

  • At 25/6/09 11:26 PG, Anonymous visa said…

    hi..Best novel tht i hav read so far in tis blog. reali change my perspective of online novel writers..ful of emotion. gvin 4 out of 5 stars.

     

  • At 27/6/09 12:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best laaa, cepat la continue

     

  • At 28/6/09 3:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wau best ada gabungan sepi tanpa cinta ngan ombak rindu ...

     

  • At 29/6/09 12:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dear penulis,

    bet giler citer ni..penuh emotion, harap sangat ending story ni berpihak pada kebahagiaan sabrina... cepat2x sambungnye story ni.. tolong lah..cite ni best sangat.. ape pun tahniah buat penulis k...

     

  • At 30/6/09 9:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    keep up ur good job hanni, cepat smbung citer k! x sbr nk tau ending die ;p

     

  • At 30/6/09 9:08 PTG, Anonymous mya ahmad said…

    salam hanni..best la crita ni.cepat2la cont.pastu biarla panjang spaya dpt baca puas2 hehehe..

     

  • At 4/7/09 9:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni mmg best...tp smbungannye lmbt sgt la...blh x smbung cpt ckit...da lme sy tnggu..klu blh lps ni bykknla scene badrul dgn sarina ye..gudluck...

     

  • At 6/7/09 12:04 PG, Blogger be said…

    salam buat semua,
    pertama kali baca novel ni buat saya tertarik utk membaca sampai post yg terakhir,karya yang sungguh menarik,bila nak update yg terbaru teringin nak tahu jalan cerita seterusnya....harap disegarakan...

     

  • At 6/7/09 2:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat lah sambung....saya dah tak sabar nak menantikan apa sambungan nyer...

     

  • At 7/7/09 3:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam hanni,

    tahniah sy ucapkan kerana novel ini mmg menarik dan
    berjaya membuatkan sy trus membaca hingga ke post ini.

    pada pendapat sy, plotnya menarik sbb biasenye cerita2 yg
    pasal kawin pakse ni kekadang tersame dgn cerita2 yg pernah ade dulu tetapi penulis berjaya memanipulasikan plotnyer supaye x nmpak "cliche".

    sy rse penulis mcm hanni patut diberi 2 thumbs up krn berjaya memenuhi citerase pembace/peminat novel.

    harap dpt smbung cerite ni secepatnye dan harap dpt diterbitkn novel ni....

    thx~
    (aishah zamberi)

     

  • At 19/8/09 4:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Bila nak sambung .........lama lg ke?
    cerita nie memeng best...
    saya x sbr nak tunggu cerita seterusnya...
    lama lg ke?

     

  • At 19/12/09 3:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatla smbung...

     

  • At 30/1/10 11:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bla nk smbg ni?? dh lma tgu..

     

  • At 22/4/10 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah lama tunggu niee...
    bila nak sambung?

     

  • At 13/12/10 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile citer ni nak sambg...sy dah lama tertngu2..citer ni best sgt2..cpat2 la smbg yer,,xsbr nk bc ni

     

  • At 1/1/11 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ari tue nmpk novel nie kt mph..pas2 bkre-kre tuk bli ke x..tp last xbli...feel so dissapointed sgt...huhuhu..sbb ingt jln citer dye xbest...then tertarik nk bca bila ngah bosan..bca yg 1st episode cam slow cket...tp lama2 mnarik..cma pnulis kne wat detail cket citernye sbb agk pndek jln citer nye..taniah...best la..chaiyok2..

     

  • At 1/8/12 2:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la ceta ni
    aduhhh,....terbuai perasaan dibuatnya

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group