BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Jun 09, 2009
Cerpen : Kerana Assignment dan Library
Nama Pena : marmalade.berry

"Aduh! Sape pulak la yang langgar aku ni?" Liyana mendengus.

"Woi! Ada mata letak kat mana? Jalan punyalah besar macam ni yang kau pergi langgar aku apehal!" tengking Razman.

"Eh, hello! Siapa yang langgar siapa? Hek eleh mamat sengkek ni, kau ingat badan kau besar dari aku, sukati je kau nak langgar aku. Dah tu, sedap-sedap mulut je tuduh aku yang langgar kau. Eii, tolonglah. Jadi gentleman sikit boleh tak?!" Liyana membalas kasar.

"Mamat sengkek kau panggil aku? Woi, minah kerek. Engkau tu yang jalan tengok tepi nak salahkan aku pulak. Mengaku je la yang engkau tengah usha mat saleh hensem kat tepi tu kan", Razman membalas lagi. Walau apapun egonya harus dijaga. ‘Takkan nak mengaku kalah dengan perempuan yang tak berapa nak perempuan ni.’

"Amboi, pandainya kau memfitnah orang… wei, mamat sengkek! Kau tau tak, memfitnah tu lagi berat daripada membunuh?" Liyan juga tak kan membiarkan lelaki ini menang. ‘Dia ingat dia lelaki, jadi hebat sangat la. Aku tak kan biarkan kau menang’

"Alamak, dah jadi ustazah la pulak…" belum sempat Razman menyambung, seorang lelaki menghampiri mereka.

"Amboi, amboi! Kamu berdua ingat library ni kamu yang punya. Suka hati je nak terjerit terlolong. Kamu sedar tak berapa ramai orang yang tengah tengok drama swasta tak berbayar yang kamu pentaskan? Dan kamu sedar tak, yang mereka bukan sekadar menonton tetapi menyumpah sebab dah menyampah dengan drama sampah korang?" lelaki yang merupakan petugas di perpustakaan itu memarahi mereka.

"Tapi pakcik, bukan saya yang mulakan dulu, mamat sengkek ni yang mulakan dulu." Liyana pantas membela diri sambil menunding jari ke arah Razman.

"Woi, apa pulak! Kau yang mulakan dulu nak tuduh aku pulak! Pak cik, saya tak salah, dia yang mulakan dulu," Razman pantas membidas kata-kata liyana.

"Apa kamu panggil aku? Pak cik! Eh, aku baru masuk 29 tahun Jumaat lepas kamu tau. Sedap-sedap mulut je kamu panggil aku pakcik. Sudah sekarang keluar! Kalau aku nampak lagi muka kamu berdua buat hal lagi kat sini, siaplah. Jangan harap aku nak benarkan kamu datang ke sini lagi."

’29 tahun? Rambut pun takde, boleh caye ke 29 tahun? Kalau 40 tahun maybe aku percaya la kot’ monolog Liyana.

‘Hek eleh, entah betul entah tak 29 tahun. Dahla, perut boroi, sedap-sedap je halau aku. Dia ingat library ni dia punya ke?’ seperti Liyana, Razman juga sangsi dengan fakta yang dikemukakan oleh petugas itu.

"Hah, yang kamu diam ni kenapa? Tak faham-faham bahasa ke?" petugas itu menyambung lagi.

"Erk, tapi pakcik, saya ada assignment yang nak kena siapkan ni. Saya baru je nak cari buku rujukan…" belum sempat Liyana menghabiskan kata-katanya, petugas perpustakaan itu terlebih dahulu memotong percakapannya.

"Ah, takde tapi-tapi! Aku nak kamu berdua keluar sekarang!"

"Tapi…" serentak Razman dan Liyana cuba merayu.

"Sekarang!!" Petugas perpustakaan itu pantas mengeluarkan arahan sekali lagi sebelum sempat mereka
menghabiskan kata-kata mereka. Geramnya tak mampu ditahan lagi. Kalau bukan sebab mereka, dia tak kan diganggu oleh pelajar-pelajar lain yang mengadu akan pertelingkahan mereka yang menganggu pengunjung perpustakaan itu. Sebab mereka jugalah, usaha dia memujuk makwenya di Yahoo Messenger gagal. Huh, dah lah makwe aku tu nak jawab call tak mungkin, sms jangan harap la dia nak balas, tu pun nasib baik dia balas ym aku tadi. Sekarang tak pasal-pasal hilang peluang aku nak pujuk dia.
Sementara itu, Razman dan Liyana keluar dari perpustakaan itu. Di luar…

"Woi, mamat rambut M! Sekarang, kau punya pasal la aku tak dapat siapkan assignment aku! Aku tak kira, kau kena fikirkan cara macam mana aku nak masuk balik library ni" marah Liyana kepada lelaki yang baru sahaja menyusahkan dia itu.

"Hek, eleh. Aku pulak yang salah. Kau ingat kau sorang je nak siapkan assignment, aku pun ada assignment jugak nak kena siapkan. So, sekarang baik kau yang fikirkan cara macam mana kita nak masuk semula."

"Ni apa kes aku yang kena fikir pulak? Dah sah-sah la kalau bukan sebab kau langgar aku dan tengking-tengking aku tadi, mesti aku tak kena halau. Ah, aku tak kira, kau kena fikir jugak caranya!"

"Woi, kamu berdua ni tak faham-faham bahasa ke, aku dah halau tadi, boleh pulak korang sambung kat luar yek?" sergah petugas tadi.

Razman dan Liyana terkejut seraya senyum dibuat-buat dengan harapan petugas itu akan cair dan membenarkan mereka masuk semula.

"Hah, tunggu apa lagi? Cepatlah pergi," arah petugas itu. Ceyh, tak berkesan rupanya senyum yang dibuat-buat tu.

Razman dan Liyana segera bergerak meninggalkan perpustakaan itu.

"Aduh, silap haribulan, sampai aku dah tamat pengajian kat U ni aku tak boleh masuk library tu kau tau tak? Ni semua kau punya pasal la." Liyana membebel terhadap apa yang telah berlaku. Sudahlah assignment itu harus dihantar pada pagi Isnin, habislah markah kerja kursusnya akan dipotong kalau terlewat hantar. Itupun kalau Puan Nazirah nak terima assignment yang dihantar lambat, silap hari bulan, dia campaknya ke dalam tong sampah. Bukannya tak kenal dengan Puan Nazirah tu. Pensyarah paling berdedikasi di U ini.
Razman pula kelihatan sudah malas nak membalas lagi. Kalau membalas lagi, bukan sahaja dihalau dari perpustakaan, silap langkah dihalau dari universiti pula. Sekarang apa yang penting adalah bagaimana caranya agar dia boleh masuk ke perpustakaan itu.

Liyana yang melihat lelaki berambut M itu senyap, juga mula senyap, memikirkan cara untuk masuk ke perpustakaan itu.

"Eh, cop! Apasal kau ikut aku pulak ni?" tanya Razman.

"Eh, sejak bila pulak aku ikut engkau nya? Aku nak pergi café, kena la lalu jalan ni." Liyana membalas. ‘Apa kes aku nak ikut engkau. Walaupun sebenarnya aku ter’ikut’ dia sebab aku tak tahu ke mana harus di tuju memikirkan aku harus mencari bahan rujukan untuk assignmentnya secepat mungkin. Jangan haraplah aku nak mengaku yang aku ikut engkau. Aku tak sedarlah!’

Senyap.

Senyap lagi.

Dan senyap lagi dan lagi.

Erk, para pembaca dah bosan ke? Ok, bising balik.

"Hah, aku ada cadangan!" tersentak Liyana dek suara Razman yang hampir-hampir saja memecahkan gegendang telinganya.

"Kau ni buat terkejut aku je, cuba cakap slow-slow sikit. Macam la aku ada kat seberang jalan,"getus
Liyana.

"Kau nak dengar ke tak cadangan aku ni? Ni pun dah kira baikla aku nak bagitau kau cadangan aku ni. Aku tak nak lah nanti ada orang saman aku pulak sebab dia gagal semester ni sebab tak dapat siapkan assignment," Razman mula geram dengan minah yang dah menyusahkan dia pada hari itu.

"Yela, yela. Apa cadangan kau?"Liyana mula bersikap rasional.

"Cadangan aku, macam ni. Setahu aku, waktu tengah hari, petugas library mesti pergi rehat. So, time tu mesti dia keluar. Bila dia keluar, kita masuklah. Tapi, kena cepatlah, tak boleh lama-lama, sebab dia mesti akan datang balik punya."

"Haahlah, kenapa aku tak terfikir ek?"

"Of course la, otak aku IQ tahap Einstein, otak kau aku tak tau la," sindir Razman.

‘Hek eleh mamat M ni, nasib baikla kau yang fikirkan jalan tu, kalau tak dah lama aku tendang kau masuk longkang,’ monolog Liyana di dalam hati. Memikirkan rupa Razman jika ditendang masuk ke dalam longkang, Liyana tertawa sendiri.

"Yang kau ni gelak-gelak sorang-sorang apehal? Kau jangan takutkan aku pulak. So, camne? Kau setuju tak?"

"Ok, aku setuju. So bila kita nak gerak?"

"Kejap lagi kot, sebab tak lama lagi dah nak waktu lunch, so aku nak gi makan dulu… and kau ikut aku"

"Apehal aku nak ikut kau pulak?" Liyana sangsi dengan arahan Razman itu.

"Sebab aku nak kau belanja aku."

"Ape kes aku nak belanja kaunya?"

"La, penat-penat aku pikir jalan nak masuk library, so kau kena la belanja aku."

"Ye la, yela!" Liyana terpaksa bersetuju. ‘Kalau bukan disebabkan aku kena hantar assignment tu esok, jangan harap aku nak setuju’

‘Hehe, makan free aku hari ni.’ Razman melangkah laju sambil tersenyum.

********************************************

Tibalah masa yang dinanti-nanti. Saat-saat untuk memecah masuk ke dalam library, gedung ilmu pelajar U ini. Razman menutup kepalanya dengan topi. Mengintai dari luar kaca lutsinar library itu. Petugas itu baru sahaja sedang bersiap untuk keluar. Apabila petugas itu keluar, Razman segera berpaling ke arah lain. Sambil itu, dia menunjukkan isyarat kepada Liyana menunjukkan ‘line clear’ dan mereka boleh masuk ke dalam library itu. Liyana yang menyorok di belakang tiang lampu, keluar dari tempat ‘persembunyiannya’ dan bergegas masuk bersama Razman.Apabila mereka masuk, kelihatan perpustakaan itu lengang. Hanya ada beberapa orang pelajar yang masih tinggal. Itu pun, mereka seperti sedang bersiap-siap untuk meninggalkan perpustakaan itu.

"Eh, kau tak pelik ke? Kenapa macam tak de orang je ek?" Suraya bertanyakan hal itu kepada Razman.
Razman mendekatkan jari telunjuknya di bibirnya. Meminta Liyana agar senyap.

"Kau nak kena halau lagi ke? Ala, memangla tak ramai orang. Kan dah tengah hari, mestila diorang pergi lunch. Lagipun hari ni hari Sabtu. Siapa yang sanggup nak duduk kat library ni hujung-hujung minggu. Baik
keluar pergi Ipoh. Lagipun, setahu aku library ni penuh time ‘study week’ je, time lain jangan harap la orang nak datang" terang Razman panjang lebar. Aik, tadi dia juga yang suruh senyap. Hmm, apa-apala.
Mereka segera menuju kearah lif dan menuju ke tingkat kedua. Mereka bergerak ke arah sebuah komputer yang terdapat di tingkat tersebut.

"Wei, bagila aku guna dulu,"pinta Suraya.

"Kau ni pernah pergi library ke tak? Macam la satu computer je yang ada kat floor ni, kau pergila guna computer kat belah sana," Razman memuncungkan mulutnya ke arah sebuah lagi komputer yang berhampiran.

"Ye la, ye la. Aku tau la. Cuma computer ni lagi dekat," Liyana mula bergerak ke arah komputer yang terletak di sebelah hujung sana. ‘Alamak, kantoi aku jarang pergi library, hehe, aku pernah la pergi library, time Minggu Aluan Siswa dulu, lepas tu, aku rasa macam tak pernah kot. Ala, aku baru satu semester duduk kat U ni, banyak lagi masa nak pergi library ni.’

Liyana mula mencari buku yang diperlukan menggunakan perisian PRECISE yang terdapat di computer tersebut. Dengan hanya memasukkan kata kunci mengenai buku yang diperlukan, sekejap sahaja mereka boleh mengetahui di mana letaknya buku yang mereka kehendaki. Biar betul kalau mereka mahu cari sendiri buku yang diperlukan. Library ni sangatlah besarnya. Satu hari belum tentu dapat jumpa buku yang dikehendaki kalau tak guna perisian ni. ‘Tapi, bagi yang dah biasa dan tahu kat mana letaknya buku-buku tu, mungkin sekejap je lah. Aku cakap bagi pihak-pihak yang macam aku ni, datang library time terdesak nak guna buku untuk assignment je. Aku kira ok ape, at least tak meniru assignment orang lain, ok.’

Razman pula kelihatan sudah mula mendapatkan buku yang diperlukan. Liyana segera bergerak ke rak-rak buku untuk mendapatkan bukunya. Mereka kemudian lantas ke arah lif dan turun ke tingkat bawah. Dengan menggunakan mesin yang terletak di tingkat tersebut, mereka boleh meminjam buku dengan hanya menggunakan kad matrik tanpa perlu berurusan dengan petugas di kaunter. Apabila selesai, mereka segera bergegas ke pintu dan menolak pintu tersebut.

"Eh, apasal tak leh tolak pulak ni? Tarik pun tak boleh. Setahu aku, pintu kat sini boleh tarik or boleh tolak" Razman mula musykil. Dia mencuba sekali lagi. Gagal.

"Eh, kau tak rasa pelik ke? Apasal library ni gelap je hah? Tak cerah macam biasa." Liyana pula menyuarakan kemusykilannya mengenai keadaan di library tersebut.

"Haah la" Razman bersetuju dengan Liyana. Buat pertama kalinya mereka sependapat.

Mereka memnadang antara satu sama lain.

"Kau rasa…" Razman memecah suasana yang sunyi sebentar tadi.

"… kita kena kunci?" Liyana menghabiskan ayat Razman yang tergantung tadi.

Razman dan Liyana mula cuba membuka pintu sekali lagi. Mereka mula menjerit meminta tolong. Harap-harap adalah orang yang akan mendengarnya. Tiba-tiba mereka terlihat perugas tadi sedang berjalan tak berapa jauh dari library itu. Pergi meninggalkan library tersebut. Mereka segera bergegas berlari ke arah hujung library dan memukul dan terloncat-loncat di dinding kaca library tersebut untuk menarik perhatian petugas tersebut. Lantaklah, kalau dia nak marah ke nak halau ke, yang penting mereka harus keluar dari situ.
Nasib mereka baik. Petugas itu menyedari mereka. Razman dan Liyana menunjukkan ke arah pintu dan memberi isyarat agar pintu itu dibuka. Petugas itu dengan muka geram dan marah segera ke arah pintu dan membuka kunci pintu tersebut.

Sebaik sahaja pintu itu dibuka…

"Kamu lagi? Kot ye pun nak masuk library ni, masuklah time library bukak. Buat malu je. Dah berapa lama kamu duduk kat U ni. Sejak bila pulak lah library dekat U ni beroperasi pada petang sabtu? Untuk pengetahuan kamu, library ni, pada hari sabtu, hanya dibuka sampai tengah hari saje. Hish, tak habis-habis menyusahkan aku." bebel petugas itu.

‘Hah, tu la kan dah malu, apasal aku boleh lupa pulak peraturan library ni’ Razman diamkan sahaja kata-kata itu di dalam hatinya.

"Oh, ye ke? Hehe, sorrylah pakcik, mana saya tahu" Liyana pula meminta maaf sambil tersengih. Manala dia tahu, datang library pun sekali je setiap semester.

Pengajaran: Selalu-selalulah menziarah perpustakaan berhampiran anda. Jangan jadi macam Razman dan Liyana ni. Hormatilah peraturan perpustakaan. Owh, dan juga, jangan amalkan penggunaan bahasa rojak dalam cerita ini. Sayangi bahasa kita. Dan juga, budi bahasa budaya kita. So, janganla kasar sangat macam Razman dan Liyana ni yek ;)

ps: cerita ini hanyalah rekaan semata-mata. Kalau ada rasa macam sama dekat U mana2 tu, jangan ambil hati ye. Just rekaan ok. Tak de kena mengena dengan yang hidup atau yang mati atau yang tengah koma mahupun yang tengah pengsan. Agak2 U dalam cerita ni U kat mana yek? Sapa tau angkat tangan!
posted by Penulisan2u @ 1:43 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
30 Comments:
  • At 9/6/09 8:02 PG, Blogger Nazif said…

    Hahaha ok la cite nie..
    cm mngarut pown ade..
    gud luck writer

     

  • At 9/6/09 3:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbes langsung...!!!!!
    menyampahnyer bca!!!!

     

  • At 9/6/09 3:36 PTG, Blogger zanyra said…

    tumpang teka.. UTP ke?? huhu

     

  • At 9/6/09 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    laaaa...
    igt ke last2 Razman ngan Liyana tu jd best friend ke, apa ke..tp best la citer ni..
    to writer, wat la byk2 ag karya yer..

     

  • At 9/6/09 11:52 PTG, Blogger Labyrinth said…

    hehe...
    good job writer...
    dulikan pe org kte,
    coz 4 me diz is nce story..
    ~salam~

     

  • At 10/6/09 3:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala.. tu jer ker..?? wat la smbungannyer.. msti ag gempaq!! huhuhu...

     

  • At 10/6/09 7:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    care dia cerita sal library ni mcm x agak logik aje.... lepas tu time cerita nk kne ntar assg. mcm ada yg x logik aje. ishh...
    ke ak yg tersalah bace. hurm wateva~

     

  • At 11/6/09 11:34 PG, Anonymous marmalade.berry said…

    salam to all,
    nazif: thanks
    zanyra: yup betul ;)
    Tanpa Nama 1: sorry, i can't satisfied everyone, besides ni kali pertama
    Labyrinth: thanks!
    Tanpa Nama 2: thanks lagi, insyaAllah kalau ada idea+masa, saya buat ek
    Tanpa Nama 2: emm memang tak logik sangat pun sebab saya memang suka menda tak logik ;)

     

  • At 12/6/09 8:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha...
    aku bace nak gelak je...
    ok lah juga citer ni...
    simple.
    :)

     

  • At 13/6/09 11:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    wt la smbgn dye..
    mst ag besh

     

  • At 13/6/09 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bley thn la...
    cme pndek sgt, ending pn cam trgantung jek...

     

  • At 13/6/09 11:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad!
    best gk!
    tp,cm x puas la baca..
    wat la smbgn k..

     

  • At 14/6/09 2:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klakar la citer ni!
    citer ni pendek la,pnjg la ckit.
    ade smbgn ke?
    best gk kalu ade smbgn...
    to writer,wt la bbnyk lg,all d best!

     

  • At 14/6/09 4:03 PTG, Blogger marmalade berry said…

    thanks thanks thanks! :)

     

  • At 22/6/09 4:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak best langsung dong..

     

  • At 29/6/09 2:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la citer ni...
    nyway, gud luck...
    bila nk tulis citer br?

     

  • At 30/6/09 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha
    best gaak cite ni walaupun merapu
    hahaha

     

  • At 9/7/09 2:19 PTG, Blogger my_za2l said…

    okeh,
    biasa je.
    xde la best sangat.
    (:

     

  • At 10/7/09 10:26 PG, Anonymous Angel Cute said…

    krng memuaskan cite ni....
    sesuai utk kategori cetia pengajaran
    lgsg xde feel ms bca..
    apapn..penulis tetap ada bakat utk mhasilkn cerita.

     

  • At 11/7/09 12:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story..
    tpi xde citew cinta ke??
    hehehehe..

    -lOlypOp-

     

  • At 11/7/09 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    budak utp ke??
    aku pon dak utp gak..
    apsal cite ko nih pelik nih??

     

  • At 12/7/09 9:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xbrape bst r

     

  • At 10/1/10 9:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    chomey story

     

  • At 28/12/10 12:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bole laaa....

     

  • At 19/2/11 3:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    HEK ELEH..AQ INGATKN KIS CINTA..PIRAHH..CERPEN CABUK!!!!!!!!!!!!!!!!`

     

  • At 10/3/11 8:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm tu je ke? sambungla lagi.. wat kisah cinta lak antara dyorng.. :)

     

  • At 18/5/11 11:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita tergantung

     

  • At 28/6/11 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Gelak hbs..smbnglah cta nie~~~..

     

  • At 21/11/11 5:40 PTG, Blogger ekabukanmakcikkau. said…

    best lah . tapi inngatkan dorang kapel ke apa ke kann . terlupa plak yang penulisan2u ni bukan utk cerpen cinta je hahhaa

     

  • At 29/12/11 6:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni
    tpi klau smbung lgi msti lgi best
    ape pon gid job writter

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group