BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 22, 2009
Cerpen : Kejora DI Hati
Nama Pena : RON APILZA

Loceng berbunyi menandakan sesi persekolahan telah habis untuk hari itu. Nina berlumba-lumba keluar dari kelas dan memilih untuk berdiri di barisan hadapan sekali diikuti oleh rakan-rakannya yang lain. Walaupun dia seorang pengawas tetapi perangainya sama sahaja dengan budak-budak lain, iaitu agak nakal dan gila-gila sedikit. Memang kebiasaan mereka akan berbaris sebelum masing-masing berkeliaran macam anak ayam keluar reban.

"Apa projek hari ni, Nina. Bukan main kelam kabut aku tengok." rakan lelaki sekelas menegurnya.

"Tak ada apa-apa. Nak balik cepat, tengok cerita Indon..."

"Patutlah cakap pun dah macam minah Indon."

"Baguslah. Ada juga kemahiran bahasa aku bertambah, English boleh, Indonesia boleh, dan Melayu lagi....bolehhh!" sengaja Nina menekankan percakapannya.


Rakan sekelas yang mendengar ikut ketawa. Tiba-tiba suasana menjadi sunyi sepi, bagai ada Malaikat lalu. Ya, tentulah sepi sebab semuanya ternganga dan melopong mulut melihat kehadiran ketua pengawas yang penuh dengan karisma itu. Aidit bin Malik namanya. Ketua Pengawas itu menuju ke arah Nina yang berdiri di hadapan sekali.


Nina hanya tunduk memandang lantai. Yang lain tertanya-tanya apakah kesalahan Nina, yang juga seorang pengawas. Lelaki itu mengeluarkan sepucuk sampul surat lalu diserahkan kepada Nina. Kemudian tanpa menoleh lagi dia terus berjalan laju menuruni anak tangga.



"Nina...kenapa?!" pertanyaan serentak dari rakan sekelas.


Nina hanya menggeleng, berubah menjadi batu yang berdiri tegak sambil membuka sampul surat pemberian Aidit, yang juga pelajar tingkatan lima sepertinya. Sebaik sampul surat terbuka, sesuatu terjatuh dari dalamnya. Semua mata menanti apakah barang yang dihantar oleh Aidit kepada Nina.


Tidak sampai seminit, rakan sekelas Nina bergelak sakan hingga ada yang berguling-guling atas simen melihat benda yang terjatuh itu. Pada mulanya Nina seperti mahu marah tetapi tidak jadi. Dia juga ketawa sampai terkeluar air mata.


"Orangnya bukan main tegas tapi..." tegur rakan lelakinya menyambung tawa.


"Hantar surat jiwang..." sambut yang lain.


"Kau nak baca tak!" tanya Adila temannya yang paling rapat.


"Tak nak!"


Seorang budak lelaki merampas surat tersebut dari tangan Adila, bersedia untuk membacakan isi surat tersebut.



'Seribu kali kau menolak kasihku, seribu kali juga cintaku datang menagih. Seribu tahun kan mungkin...daripada Hati Yang Luka Parah.'


Habis sahaja isi yang ringkas itu dibacakan, budak lelaki itu laju bertanya kepada Nina.


"Berapa kali dah kau tolak dia..."


"Aku tak kira." jawab Nina selamba.


"Ada sepuluh kali?" dia bertanya lagi memastikan.


"Mungkin..."


"Ahh...ada lagi 990 kali kau kena tolak dia..."


Ha! Ha! Ha! Semuanya ketawa mendengar gurauan budak lelaki itu. Akhirnya surat itu melayang ke dalam bakul sampah selepas dikoyak-koyakkan.


***


Selepas insiden memalukan berlaku terhadapnya iaitu gara-gara surat 'patah hati' yang dikirimkan kepada Nina Soraya, kelibat Aidit terus tidak kelihatan di kawasan sekolah. Seminggu berlalu, Nina tidak perasankan hal itu kerana mereka berlainan kelas. Nina pelajar aliran sains manakala Aidit pula menghuni kelas aliran sastera. Sebab itu bahasanya berbunga-bunga. Dia hanya menyedari ketiadaan ketua pengawas itu apabila tiba mesyuarat mingguan badan pengawas sekolah. Barulah dia dimaklumkan bahawa Aidit telah berpindah.


"Agaknya dia malu, kecewa dan patah hati...sebab tu dia pindah." Adila memberi pendapatnya ketika mereka makan di kantin sekolah.


"Biarlah dia! Siapa suruh hantar surat macam tu. Aku pun malu nak baca." tegas jawapan Nina.


"Memang betul. Tapi sepatutnya hari tu kau koyak terus. Jangan bagi orang lain baca. Kan dah heboh satu sekolah..."


"Aku memang nak koyak. Dah benda tu jatuh. Yang dia pun satu. Ada ke bagi logo hati yang ditampal 'handy plus'. Memanglah kena ketawakan..." Nina membela diri.


Mereka ketawa lagi mengenangkan 'benda' pemberian Aidit yang umpama menyaksikan satu lawak antarabangsa!


***



Selepas menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari UM, Nina bekerja dengan satu syarikat swasta sebagai pegawai perancang. Pekerjaannya memerlukan dia menghadiri pelbagai seminar kewangan dan bertemu dengan pelanggan korporat.


"I kena outstation seminggu. You jaga diri kat sini, jangan menggatal pulak." Nina memberi amaran kepada tunangnya yang dahulunya memang agak terkenal sebagai kaki perempuan.


"Itu dulu. Lepas tunang dengan you, I dah buang semua contact number dia orang. Berkasih biar satu, Cik Nina..." ujar Mohd Danish bersungguh-sungguh.


Nina mendengarnya dengan lapang dada, tidak perlu risaukan hal yang remeh temeh semasa berseminar nanti.


"Tapi, jangan you pulak yang terbalik. Mana tau terjumpa mat 'patah hati' kat sana. I pulak yang patah hati kat sini nanti..."


Tawa Nina berderai. Cerita lucu zaman persekolahannya itu pernah diceritakan kepada Mohd Danish. Bagaimana bencinya dia pada si ketua pengawas yang asyik mencari peluang mendekatinya sehingga dia naik rimas. Kadang-kadang dia takut juga, jangan terlalu membenci seseorang! Bimbang benci jadi rindu pula, usik tunangnya itu apabila mengingat memori zaman persekolahan.


***

Nina membelek-belek buku seminar yang mengandungi panduan tajuk seminar, nama penceramah serta maklumat lain yang berkaitan dengan perkembangan ekonomi negara masa kini.


'Boleh tahan, semua tajuk bagus-bagus. Mesti interesting...' Nina berdialog dengan diri sendiri. Separuh jalan pembacaannya terganggu. Seorang perserta seminar meminta izin duduk di sebelahnya. Mereka bertukar senyum dan nama. Haleeda berasal dari Terengganu dan bekerja di sektor perbankan.


Tepat 9.00 pagi ceramah dimulakan dengan tajuk 'Economic Review'. Pembentang kertas kerja adalah seorang ahli perbankan dari Bank Negara. Nina tambah berminat apabila di lihat dari sisi lelaki itu berkarisma dan penuh keyakinan. Dia tidak sabar untuk mendengar ceramahnya sekaligus melihat tuan empunya wajah. Sekali sekala cuci mata apa salahnya, sebagai sumber inspirasi supaya tidak mengantuk. Bukannya Danish tahu, kalau tidakpun balik nanti aku ceritalah yang sebenarnya...; bisik naluri nakal Nina Soraya.


Sebaik lelaki muda itu membuka mulut dan mengucapkan kata-kata aluan, Nina Soraya hampir pengsan. Tetapi digagahkan juga tubuhnya untuk duduk dan kepalanya di tundukkan sedikit agar kehadirannya tidak disedari. Apabila kepala peserta seminar di hadapannya melentok ke kanan, dia pun mengikut dan begitulah sebaliknya.


Ya Allah...kenapa kau temukan si mamat 'patah hati' dengan aku di sini? Sudahlah bilik seminar ni kecil, mana aku nak lari!; getus Nina sendirian. Keluhannya di dengari oleh Haleeda.


"Kenapa, tak best ke?" bisiknya perlahan.


"Best...best...tapi aku rasa tak selesa. Macam sakit tengkuk ni...kau ada minyak angin?" Nina melindungi kegusarannya dari diketahui oleh Haleeda. Namun sebenarnya tiada satu butir pun kandungan ceramah itu singgah di mindanya.


Nina menyapu minyak angin di tepi matanya dan kemudian mengurut tengkuknya yang lenguh dek terlentok ke kiri kanan mengikut rentak peserta di hadapannya. Huh! Nyaris tak duduk di barisan hadapan, kalau tidak dah lama aku cabut dari dewan seminar ini!; desisnya menahan nafas yang turun naik.


"Cik Nina Soraya...ada masalah?"


Siapa pulak ni, orang tengah pening dia menybuk pula! Nina malas mahu melayan sapaan salah seorang peserta seminar yang di rasakan telah duduk di sebelahnya. Eh! Mana Haleeda? Dia mengangkat kepala yang sedari tadi di sandarkan di kerusi di hadapannya, nyata hanya tinggal dia seorang di dalam dewan seminar itu. Dah 'break time' rupanya, kenapalah aku tak perasan! Fikirannya bercelaru sambil dia membetulkan rambutnya yang terjatuh di dahi.


"Are you okey?"


Apa? Alamak...dia di sebelahku. Apa nak buat ni...; Nina buntu. Di dalam fikirannya hanya teringat hendak lari 100 meter dari si Aidit Malik, penceramah hari itu a.k.a 'mamat patah hati'.


Nina menyangkutkan beg tangan di bahu dan selamba tidak melayan pertanyaan dari Aidit. Buat macam tak kenal. Pasti selamat, begitu fikirnya.


"Eh! Nina...are you okey? You nak ke mana tu?"

"I nak ke toilet..." sambut Nina tanpa menoleh.

"Toilet kat kiri, bukan kanan..." tegurnya membetulkan arah yang di tuju oleh Nina.


Malunya aku, konon nak lari, salah jalan pulak! Nina menyembunyikan rasa malu dengan berjalan laju.


Tanpa disangka-sangka kasut tumit tinggi yang di pakainya tercabut. Tumitnya tanggal dan dia nyaris terjatuh namun masih sempat berpaut pada kerusi. Kedengaran bunyi tapak kasut orang berlari mendapatkannya.


"You ni kenapa? Dah tau pening tak cakap. Bodoh sombong! Kan dah jatuh." bebel Aidit yang sedari tadi memerhatikannya yang berjalan agak laju.


"I'm okey. Don't worry. Bukannya pening, kasut I ni tertanggal tumitnya..." Nina mengadu pula.


Aidit yang pada mulanya risau kemudian ketawa terbahak-bahak. Kacaknya bila dia ketawa; puji Nina di dalam hati sahaja. Sebentar kemudian dia sedar diri yang dia kini tunangan orang.


"You boleh jalan tak? Kalau tak boleh, I dukung..." Aidit mengusik kemudian ketawa akhirnya.


"Boleh...buka kasut, habis cerita!"


"You ni cantik, bergaya...tapi tetap selamba. Dan selamba juga kenakan orang!" Aidit mengenakan Nina secara tak sedar.


Nina menjeling dan faham apa yang dimaksudkan oleh Aidit. Ini mesti kes masa sekolah dulu. Tiba-tiba dia tersenyum sendiri, bukannya rasa bersalah seperti diharapkan oleh Aidit.



"Nanti jumpa lagi!"


"Jangan harap." bisik Nina perlahan.


Mereka berpisah kerana masa rehat sudah tamat dan pembentangan kertas kerja seterusnya akan dimulakan sebentar lagi.


***

"Kenapa lari dari I. I bukannya makan orang, tengok ni...I makan karipap!"


Argh! Buat lawak lagi dia ni. Tak terpikat pun, tunang aku lagi lawak. Nina mengomel dalam hati.


"Aidit...kenapa dari dulu you tak berhenti kejar I. You suka ganggu ketenteraman orang. Can you stop it!" Nina berang.


"I tak ganggu orang, cuma I express myself. I suka you, I ngaku. Kalaupun I tak dapat you, at least I give my best to tackle you. Yang lain, berserah..."


"Tapi you buat I rimas. I dah bertunang. Full stop!"


Wajah Aidit berubah kendur. Karipap yang baru di gigit separuh, diletakkan di dalam piring semula.

"Ya ke?"


"Ya. Lagi enam bulan kami nak kahwin."


"Melepaslah I..."


Nina bangga mengatakan dirinya sudah berpunya kerana selama ini pun dia tiada hati pada Aidit. Memang dari zaman persekolahan, dia tidak membalas perasaan Aidit. Itulah kenyataannya.


"Suka tak semestinya jadi kekasih, cinta tak semestinya berkahwin. Kita kena terima itu semua. Jodoh pertemuan ajal dan maut Allah tentukan." Nina memberikan semangat.


"Tapi..belum kahwin I masih ada chance 50 persen. Siapa terbaik dia akan menang!"


'Best man win!' Gerun Nina mendengar kata-kata Aidit yang terakhir itu.


***

"You kata tak jumpa lagi dengan your ex. Ini apa ni...you tengok wayang dengan dia kan?" Nina tidak dapat menahan marah, sebaik dia pulang dari outstation, ini pula khabar yang diterima.


"Kita orang cuma pergi tengok wayang. Itu pun beramai-ramai..."

"Satu bas maksud you! Jangan tipu I lah, Danish. Ramai kawan I yang nampak."


Pertemuan untuk melepaskan rindu diakhiri dengan pertengkaran. Nina tidak dapat menahan perasaan geram dan marah, bersungguh dia mempertahankan hubungan mereka tetapi satu pihak lagi mengkhianati. Rajuknya bagai tidak terpujuk lagi.


Keesokan harinya Nina menerima satu jambangan bunga ros merah yang besar, jika ditafsirkan maksudnya, 'maafkan aku'. Dia tersenyum penuh makna. Romantik juga tunang aku ni; tuturnya di dalam hati dengan senyum meleret sampai ke telinga. Yang peliknya, sebelum ini Danish tidak pernah menghadiahkan bunga hidup kepadanya, yang ada pun hanyalah bunga plastik yang telah digubah di dalam bakul. Memang kayu habis dia tu, rungut Nina di dalam hati. Tetapi kini mungkin dia telah berubah...siapa tahu!


"Thanks dear, hadiahkan I bunga. I appreciated sangat..."

"Bunga?!"

"I tahu you tak kan mengaku, tapi I tetap happy." rajuknya telah hilang.


Danish gembira apabila Nina telah tidak merajuk lagi walau dia pelik bila pula dia menghadiahkan bunga kepada Nina. Ah! Tak mau fikirlah...yang penting dia dapat bersama semula dengan buah hatinya.


***

Selepas insiden pertemuan di seminar, Nina tidak lagi mendengar berita mengenai Aidit. Mesti dah 'surrender' mamat tu...fikirnya menyedapkan hati walau sesekali minda nakalnya dijemput rindu dengan usikan lelaki itu.


Suatu hari ketika Nina dan rakannya berjalan-jalan di pasar malam untuk membeli barang keperluan dapur, namanya dipanggil seseorang. Nina tidak mengendahkan kerana pada tanggapannya tentulah budak nakal yang mengacaunya. Namun apabila kali ke tiga namanya dilaung agak kuat, dia menoleh juga.


"Aidit?!"

"Ya, taulah hak orang, kita panggil pun jual mahal." usik Aidit yang berpakaian santai.

"Tak...bukan macam tu."

"Tak apa! Buat apa kat sini. Dengan si dia ke?" tanyanya macam acuh tak acuh.

"Dengan kawan. Tu ha..." Nina menunjukkan arah rakannya.

Senyap seketika. Nina serba salah manakala Aidit macam keliru sedikit. Mungkin tidak percaya bertemu dengan Nina di situ.

"You pulak buat apa kat sini?"

"Nak beli karipap..."


Tak habis dengan karipap dia! Memang sah 'hantu' karipap dia ni! Bisik Nina dalam hati. Setelah beberapa ketika bertukar cerita barulah Nina tahu yang Aidit sedang bercuti melawat orang tuanya. Entah mengapa Nina membenarkan Aidit mengikutinya berjalan dari satu gerai ke satu gerai ditemani rakannya, Anita. Kita orang pun bukannya berdua, fikirnya andai terserempak dengan Danish nanti.


Namun, sebaliknya Nina yang terkejut 'badak' apabila dia terserempak dengan Danish dengan seorang wanita. Mereka berpimpinan tangan dengan amat mesra sehingga tidak perasan dirinya menjadi tontonan Nina, Aidit dan Anita. Apabila tubuhnya ditolak dengan kuat oleh Nina, barulah dia tersentak dan nyaris terjatuh. Keadaan Nina sudah tidak dapat dikawal sehingga lemah tubuh Danish dikerjakannya.


"Sudahlah, Nina...semua orang tengok. Jangan macam tu, kan boleh selesai cara baik."


Aidit memegang lengannya dari belakang tetapi Nina kuat meronta minta dilepaskan. Namun akhirnya dia tewas dengan pegangan Aidit yang kejap dan membiarkan Danish bangun perlahan-lahan. Perempuan itu menolong mengangkat Danish tetapi dengan wajah yang ditundukkan sahaja.


"Kita putus. Sekarang!"


Yess! Hati Aidit bersorak riang kerana peluangnya telah naik 100 persen. Bukankah 'best man win!'; fikirnya.


"Kita bincang dulu..."


"Muktamad! Beratus kali aku kasi chance, beratus kali juga kau buat benda yang sama. Sebentar tadi aku masih sayangkan kau, tapi sekarang...kau boleh berambus dari hidup aku!" tutur Nina dengan nada tersekat-sekat. Akhirnya air mata yang ditahan jatuh berderai membasahi bumi.


Dengan gaya 'macho'nya, Aidit menghulurkan saputangan buat mengelap air mata Nina yang deras turunnya. Tanpa rasa malu Nina mengelap wajahnya dengan rakus menggunakan saputangan pemberian Aidit itu.


"Dah lah tu. Jom kita balik." pujuk Anita.


Danish dan wanita itu sudah tidak kelihatan. Nina berjalan bergandingan dengan Anita diikuti oleh Aidit di belakangnya.


"Kau nak ke mana?" soal Nina apabila Aidit membontoti mereka sampai di kereta.


"Balik."

"Mana kereta kau. Takkan nak ikut aku."

"Tak. Aku cuma nak saputangan aku balik."


Buruk siku! Dah bagi nak balik! Apa jenis manusia dia ni...


"Sebenarnya...saputangan tu dah sebulan tak basuh. Tadi aku tengok kau dah lencun teruk, aku pun bagi pinjamlah.."


"What?! "


Nina segera menyerahkan kembali saputangan Aidit kepada tuannya. Aidit hanya tersenyum-senyum mengambilnya. Apabila Nina dan Anita telah jauh meninggalkannya, dia mencium saputangan itu sepuas hati walau ianya telah basah dek air mata Nina tadi.


Yahoo...peluangku terbuka luas. Esok suruh emak masuk meminang. Aidit menjerit kegirangan di dalam hati.


***


"Dulu jual mahal, sekarang biar abang yang jual mahal pulak pada Nina."

"Bolehlah bang, Nina nak pergi tengok wayang dengan kawan-kawan. Minggu depan kan kita dah nak kahwin. Ni last sekali Nina keluar beramai-ramai. Lepas ni kena keluar dengan abang je..." pujuk Nina tidak berputus asa melalui telefon petang itu.


"Nak pergi naik apa?"

"Nina kan drive, naik keretalah..."

"Tak boleh!"

"Why?"

"Abang ambil kat rumah, abang hantar, abang tunggu, bila dah habis abang hantar sampai rumah semula."


Hish! Tahulah dia dulu bekas pengawas, sampai sekarang pun masih nak jadi 'pengawas' kat aku pulak...; protes Nina dalam hati.


"Bolehlah! Datang jangan lewat, nanti panggung wayang tutup!"

"Ala, kalau dah tutup, kita pulak buat wayang. Ha...ha..."

"Tak lawak pun!"


Nina mematikan telefonnya. Namun senyum simpulnya lebar sampai ke telinga mengenangkan hidupnya kini yang cukup bahagia ditemani mamat 'patah hati' itu.


TAMAT-
posted by Penulisan2u @ 3:33 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
11 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group