BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 01, 2009
Cerpen : Cinta Solo
Nama Pena : anarif

"Ain, kau nak lelaki macam mana?" tanya Fatin suatu hari. Semasa mereka sedang bersantai lepas siapkan assignment Dr. Krish yang membunuh, grammar. Haha. Ainur mengunyah buah epal tanpa memandang Fatin. Otaknya ligat berfikir.

"nak yang macam mana ya?" Ainur bertanya sendiri.

"hmm, yelah, setiap orang mesti ada criteria lelaki idaman kan? Bukan apa, aku tengok kau ni tak ada pakwe lagi. Orang kata, kalau keluar universiti ni, kalau tak ada pakwe lagi, alamatnya tak laku la nanti." Ujar Fatin bersungguh-sungguh. Ainur menjeling Fatin tajam. Celuparnya mulut tu. Aku cili kang.

"bukan aku memilih la Fatin, tapi susah la. Aku ni tak jumpa lagi yang menarik perhatian aku, nak buat macam mana?" tingkah Ainur. Geram juga dengan ayat Fatin yang tidak berlapik-lapik itu.

"hmm, yelah, aku tak kata kau memilih. Cuma aku nak tau, actually kau cari lelaki macam mana?" tanya Fatin lagi.
Ainur menggigit epal di tangan.

"hmm, aku nak lelaki yang macam abang aku." Jawabnya ringkas. Fatin mengerutkan dahi mendengar jawapan itu.

"macam abang kau?" tanya Fatin kembali.
Ainur mengangguk.

"abang kau macam mana?" tanya Fatin lagi. Begitu bersemangat untuk tahu.

"hmm, abang aku, dari segi fizikal, dia cerah, ada janggut sejemput, pakai spek, memang nampak smart and intelligent. Perangai dia pulak, peramah, suka buat lawak, pandai ambil hati, tak kedekut, jaga agama, ha, macam tu la abang aku. Aku memang respect abang aku. So, if aku jumpa lelaki yang macam ni, memang aku rembat je. Tak tunggu lagi." Ujar Ainur bersungguh-sungguh.

"oo, macam tu ke?" Fatin mengangguk sendiri. Ainur terus sahaja mengunyah epalnya tanpa mempedulikan Fatin lagi.

**********

"Ain, raya cina ni aku nak balik Indonesia. Rumah makcik sepupu aku." Beritahu Fatin. Ketika mereka sedang beriringan pulang dari bermain bola tampar.

"ye ke? Kat mana rumah makcik kau?" tanya Ainur penuh minat.
Sememangnya dia tahu Fatin mempunyai saudara belah ibunya di indonesia.

"Solo." Jawab Fatin, ringkas.
Ainur mengerutkan dahi.

"Solo kat mana?" tanya Ainur lagi. Tak pernah dengar pun nama tempat tu kat Indonesia.

"Solo dekat dengan Jogjakarta. Aku pernah pergi dulu sekali." Terang Fatin.

"tapi kali ni aku pergi sorang je sebab family aku yang lain tak free. Aku je yang cuti tak ada kerja." Ujar Fatin lagi, sayu sedikit.

Ainur tidak menjawab. Tiba-tiba Fatin menoleh kepada Ainur, dipegang tangan Ainur. Langkah mereka terhenti.

"kenapa dengan kau ni?" tanya Ainur kehairanan. Pelik melihat Fatin begitu.

"jom pergi Solo dengan aku!" Ainur melopong.

"hei cik Fatin. Kau ingat pergi Solo tu macam pergi balik kampung kat Kedah ke hah? Sabah Sarawak pun aku tak pergi lagi, nak pergi Solo? Haraplah." Tingkah Ainur. Cadangan Fatin amat merapu pada pandangannya.

"ala, Ainur. Tambang murah je. Jomlah. Aku gerenti mak ayah kau bagi punya kalau kau dengan aku. Jomlah Ain. Bila lagi kau nak pergi tempat orang? Kan? Kan?" Fatin memujuk lagi. Ainur menjeling Fatin. Pergi Solo?

********

"wah! Solo! I miss you!" jerit Fatin sebaik kaki mereka mencecah lantai landasan kapal terbang meninggalkan kapal terbang Air Asia. Ainur Cuma tersenyum melihat telatah Fatin. Jakun lebih pulak dari aku.

Hmm, macam mana pula Ainur boleh tersesat ke situ dengan Fatin? Setelah Ainur meminta izin dari ibu dan ayahnya dan mereka mengizinkan, Ainur akhirnya membuat keputusan untuk mengikut Fatin. Soal tambang sahaja yang perlu dirisaukan kerana di sana mereka menetap di rumah makcik sepupu Fatin. Jadi hal penginapan dan makan sudah beres.

Maka tercangaklah Ainur dan Fatin di Solo pada hari itu dan bermulalah lawatan mereka selama 4 hari di situ.

"siapa yang sambut kita?" tanya Ainur. Mereka sedang beratur di laluan warga asing untuk pemeriksaan. Sempat Ainur menjeling warga Indonesia di lorong sebelah mereka. Hmm, di malaysia, korang jadi warga asing, sekarang, giliran aku lah pulak.

"anak makcik aku." Jawab Fatin bersahaja. Ainur mengangguk saja. Tidak pernah dia keluar dari malaysia dan ini kali pertama. Pada Ainur, Indonesia dan malaysia sangat mirip. Cuma bahasanya sahaja yang berlainan.

Sebaik Ainur selesai melalui pemeriksaan kastam dan imigresen, mata Ainur tertancap pada seorang lelaki lebih kurang beberapa meter jauh darinya berdiri di dinding seperti sedang menanti seseorang. Bercermin mata, tinggi lampai, berkulit cerah (lebih cerah dari Ainur) dan janggutnya sejemput. Alamak! Lelaki idaman aku dah jumpa! Handsomenya!

Jantungnya berdegup kencang. Lelaki itu sekejap-sekejap melihat jam di tangan. Aku sudah jatuh cinta! Eh, sekejap, sekejap. Luaran dah pass, dalaman macam mana? Agama dia? Perangai dia? Eh, tak boleh, tak boleh. Cepat Ainur menyedarkan dirinya kembali ke alam nyata.

Hmm, lupakan sajalah Ainur. Kau takkan nak pergi berkenalan dengan dia terus? Nampak sangat bukan perempuan melayu. Lagipun, sini Solo. Bukan Malaysia. Kalau kat Malaysia bolehlah. Melepaslah aku. Ainur mengeluh sendiri. Matanya masih merenung lelaki itu. Namun tidak terlalu teruja dan bersemangat seperti tadi.

"jom." Fatin yang baru selesai menjalani pemeriksaan menarik Ainur yang sudah longlai. Malas sahaja dia melangkah. Dia menunduk mengikut sahaja tarikan Fatin. Dan tiba-tiba mereka berhenti. Ainur mengangkat muka.

"hai." Ainur terkedu. Lelaki tadi. Di hadapannya, betul-betul di depannya. Fatin di sisi lelaki itu.

"Ainur, ni anak makcik aku. Indra." Fatin memperkenalkan mereka. Namun Ainur sudah tergamam, tidak mampu berkata apa-apa.
Fatin yang melihat Ainur kaku begitu menepuk bahunya lembut.

"Ainur, kau ok ke?"
Ainur tersentak. Malu bila menyedari dia terkaku begitu di hadapan lelaki itu.

"err, ok, ok." Cepat-cepat dia menjawab. Lelaki itu tersenyum sahaja melihat telatah Ainur. Fatin pula senyum penuh makna.

"jom, saya bawakan beg korang." Pelawa lelaki itu. Tiada loghat Indonesia langsung. Beg Ainur dan Fatin bertukar tangan. Alamak, gentlemannya! Ainur jatuh cinta sekali
lagi.

Laju sahaja dia mengikut langkah Fatin dan Indra ke kereta Indra yang seakan-akan sebuah pajero.

Matanya tidak lepas dari memandang Indra curi-curi. Ada peluanglah aku nak tengok perangai dia ni. Ok ke tak? Ok, ujian bermula dari sekarang!

"apa nama kawan Fatin ni?" tanya Indra. Ainur di tempat duduk belakang dijelingnya. Ainur yang perasan dengan perbuatan Indra itu menjeling kembali.

"Ainur." Jawab Ainur sendiri. Fatin jelas tidak berminat mahu memberi jawapan.

"ooh, ingat dah bisu dah tadi." Ujar Indra. Ainur yang mendengar usikan itu menjeling di cermin. Terlihatlah riak wajah Indra yang tersenyum manis. Pandai engkau buat lawak ya. Hmm, lulus satu ciri.

Ada banyak lagi ujian untuk kau Indra. Getus Ainur sendiri. Hatinya berbunga.

"Ainur dan Fatin satu kelas?" tanya Indra lagi.

"haah. Satu kelas, satu bilik." Jawab Ainur lagi. Melihat cermin pandang belakang sekilas dan dia tahu Indra memerhatikannya.

"ooh. Satu bilik air?" tanya Indra lagi.

"hah, apa?" tanya Ainur kembali. Indra tersenyum kecil melihat Ainur terpinga-pinga.

"tak ada apa-apa." Jawabnya. Ainur mengetap bibir.
Cis, pandai pula dia ni nak mengena aku. Hmm, memang perangai abang aku!

"hari ni nak pergi mana?" tanya Indra. Menoleh pada Fatin.

"hmm, Fatin rasa nak pergi tengok Istana Mangku Negara, ok?" tanya Fatin, meminta persetujuan.

"Indra ok je. Tetamu belakang macam mana?" tanya Indra. Ainur yang tidak sedar soalan itu ditujukan padanya tercengang-cengang apabila Fatin memanggil namanya.

"kita pergi Istana Mangku Negara, nak?" tanya Fatin pula.
Ainur diam sebentar.

"aku rasa aku ikut je because I really don"t know where to go." Jawab Ainur.

"ok. Sekarang kita pergi lunch dulu la Indra. Tak payah balik rumah dulu. Kita pergi terus." Cadang Fatin. Ainur mengangguk sendiri. Bersetuju dengan cadangan itu.

"ok," jawab Indra ringkas.

Mereka singgah di sebuah restoran tempatan. Makanannya lebih kurang masakan di Malaysia. Cuma teh yang dihidangkan sahaja yang tidak digemari Ainur. Teh hijau. Rasanya seperti teh cempaka sahaja. Pantas Ainur memesan air kosong sahaja.
Indra tertawa melihat Ainur begitu.

"kenapa? Tak kena dengan tekak ke?" tanya Indra. Tersenyum sahaja melihat wajah kelat Ainur.

"haah. Tak sedap." Jawab Ainur laju. Tiba-tiba dia menutup mulutnya.

"ops, sorry Indra. Terkutuk. Tak sengaja." Ujar Ainur dengan rasa bersalah. Tersedar
dia mungkin telah mengguris perasaan Indra dengan mencemuh rasa teh itu.

"eh, saya ni ada rupa pembuat teh ke?" tanya Indra kembali. Bersahaja.
Ainur terdiam. Menggeleng. Fatin tersenyum sahaja. Tidak menyampuk langsung. Masih
terus menyuap nasi di pinggan.

"so why must I feel offended? Actually, saya lagi prefer teh Malaysia." Ujar Indra lagi. Mata Ainur bercahaya mendengar pengakuan itu.

"ye ke? Awak pernah datang Malaysia ke?" cepat dia bertanya.

"banyak kali. Tahun ni saja dah 2 kali." Jawab Indra.

"oo, patutlah. Awak pandai cakap melayu kami ya? Fasih awak cakap bahasa malaysia." Puji Ainur. Indra tersenyum mendengar pujian itu. Matanya merenung ainur.
Ainur menyambung suapan yang terhenti. Malu pula ditenung begitu.

********

Selepas makan, mereka melawat Istana Raja Mangku Negara. Istana itu milik seorang raja dan raja itu serta keluarganya masih menetap di situ. Ainur benar-benar kagum dengan istana itu. Dari apa yang dilihatnya, Indonesia seakan-akan ketinggalan dari seni binaan berbanding Malaysia namun hakikatnya, mereka tetap maju di samping usaha yang berterusan untuk mengekalkan ciri-ciri budaya mereka.

Sebaik mereka tiba di istana itu, mereka diberikan satu plastic hitam yang sederhana besar. Berkerut-kerut dahi Ainur menerima plastic itu dari Indra.

"nak buat apa ni dengan plastic ni?" Tanya Ainur.

"ala, kau pegang je dulu. Nanti kau taulah." Ujar Fatin. Ainur terdiam.

Apabila mereka tiba di hadapan istana, Indra dan Fatin masing-masing melabuhkan punggung di anak tangga.

Sekali lagi Ainur kehairanan.

"Ainur, tanggal kasut. Masuk dalam plastic tu." Arah Fatin.

Barulah Ainur mengerti. Indra Cuma tersenyum kecil melihat Ainur termangu-mangu.
Ainur turut duduk di anak tangga lalu melabuhkan punggungnya. Kasut ditanggalkan lalu dimasukkan ke dalam plastic hitam tadi. Pantas dia menurut langkah mereka menaiki tangga.

"eh, mana plastic tadi?" Tanya Indra.
Ainur menunjuk ke anak tangga.

"tu, saya letak kat situ." Jawab Ainur dengan selamba.
Indra menepuk dahi.

"awak kena pegang kat tangan la. Sebab tu semua orang dapat plastic sorang satu." Indra menerangkan. Fatin sudah tersengih melihat Ainur yang malu sendiri.
Cepat dia berpatah balik mengambil plastic berisi kasutnya dan berpatah balik kepada Indra dan Fatin. Mereka Cuma tersenyum saja melihat Ainur.

Kawasan itu umpawa sebuah dewan yang tidak berdinding, lapang selapang-lapangnya. Lampu-lampu chandelier kecil tergantung di setiap sudut. Di bahagian kiri ruang itu, terdapat set alat-alat muzik tradisional yang terdiri daripada gendang, rebana, gong dan banyak lagi.

"diorang guna lagi ke alat-alat ni?" Tanya Ainur.

Hairan melihat set rebana sebegitu banyak. Kalau di Malaysia, set begini hanya boleh dilihat di muzium. Sekali tengok, istana ini seperti muzium lama pula. Kelihatan usang dan tradisional.

"guna, kalau ada majlis besar, ruang ni akan digunakan." Ujar Indra yang entah bila berada di sebelahnya.

Ainur mengambil peluang bergambar dengan alat-alat muzik tersebut dengan gaya dia sedang bermain alat-alat muzik itu. Fatin juga tidak ketinggalan.
Hampir di setiap penjuru ruang itu, terdapat patung-patung singa berwarna emas, kecil dan besar. Patung berupa perempuan membawa kendi di atas kepala pun ada. Patung-patung tersebut juga menjadi mangsa Ainur untuk bergambar.

"Ainur, cuba tengok atas." Arah Indra. Ainur pun mendongak melihat siling. Kagum dia apabila melihat siling itu mempunyai lapan bahagian bercorak berlainan warna.

"cantiknya!" ujar Ainur kagum.

"setiap warna melambangkan ciri yang berlainan. Ada rajin, malas, mengantuk, macam-macam lagi lah. Saya tak ingat dah. Dah lama tak datang sini." Terang Indra. Fatin juga turut mendongak.

"cantikkan?" puji Fatin pula.

Ainur mengangguk, mengiyakan. Mereka masuk ke dalam lagi, ke sebuah bilik tertutup. Ada kotak-kotak kaca berisi alat-alatan diraja yang tidak lagi digunakan.
Melihatkan perhiasan-perhiasan diraja yang dibuat dari emas tulen turut dipamerkan, Ainur terfikirkan sesuatu.

"Indra, tak pernah ada cubaan merompak ke kat sini? Barang-barang emas ni dalam kaca macam tu je, lepas tu tak ada penggera pulak. Tak pe ke?" Indra ketawa kecil mendengar soalan Ainur.

"awak Nampak tak patung-patung banyak kat luar tu?" Tanya Indra. Ainur mengangguk. Apa kena mengena pulak?

"kat sini dah ada penjaga, tapi orang je yang tak Nampak." Ujar Indra separuh berbisik. Naik bulu roma Ainur mendengar kata-kata Indra.

"ah, awak ni saja je nak takutkan saya." Marah Ainur. Indra ketawa lagi.

Cepat-cepat Ainur meninggalkan Indra yang masih ketawa di belakangnya. Dia mendekati sekumpulan wanita dalam lingkungan 70-an masing-masing yang duduk di satu sudut berhampiran tangga ruang itu menjual jamu. Pelik. Mereka berjual di dalam bilik ini.
Ainur duduk di anak tangga. Mengambil sebungkus plastic yang mengandungi biji-biji bulat.

"ibuk, ini apa?" Tanya Ainur. Nenek itu menjawab soalan Ainur tapi jawapannya buat Ainur garu kepala. Sepatah pun dia tak faham.

"itu jamu untuk kurus." Hampir melompat Ainur mendengar suara Indra yang entah sejak bila ada di sisinya.

"eh, awak ni tak bagi orang terkejut tak boleh ke?" marah Ainur. Indra tersengih-sengih sahaja. Dia mengambil sebotol ubat lalu dihulurkan kepada Ainur.
Ainur menyambut botol itu dengan dahi berkerut.

"ni apa?" Tanya Ainur.

"minyak pengasih. Untuk awak. Dari saya." Selamba Indra bercakap, matanya merenung Ainur mesra bersama senyuman yang tak lekang dari bibirnya. Ainur terkedu seketika.
Menyedari Indra masih di hadapannya, Ainur meletakkan kembali botol itu. Dia bingkas meninggalkan Indra. Jantungnya berdegup pantas. Oh tuhan, jangan kata aku sudah jatuh cinta padanya.

"Esok nak pergi mana?" Tanya Indra. Fatin tidak menjawab tetapi gayanya seperti sedang berfikir. Ainur terkial-kial memakai kasutnya kembali. Tadi, sepanjang masa dia mengelakkan Indra. Tidak mahu diusik lagi. Boleh luruh jantungnya bila berdepan dengan lelaki itu.

"entahlah. Kat Solo ni ada apa lagi?" Tanya Fatin kembali. Indra pula termenung sekejap.

"kalau kat Solo ni ada dataran je lah yang best lagi. Ok, macam ni. Esok, kita ke Jogjakarta. Nak?" cadang Indra. Sepasang matanya singgah pada Ainur yang termangu-mangu.

"err, saya tak kisah. Di Jogjakarta ada apa?" Tanya Ainur.

"banyak tempat best la dari sini. Solo ni kecil je. Kat jogjak ada candi Borobudur, Gunung Merapi, dan saya tahu satu tempat pembuatan perhiasan silver. Nanti kita pergi. Ok?" Ainur dan Fatin mengangguk bersama.
Indra melihat jam di tangan.

"eh, dah pukul berapa ni, nak masuk asar dah. Korang tak solat zohor lagi kan?" Tanya Indra. Ainur terdiam seketika mendengar pertanyaan itu. Dia jaga solat. Itu kesimpulannya.

"belumlah, nak jama" je." Jawab Fatin.

"ok, kita ke Masjid Agung Surakarta, masjid tertua kat sini. Ok?" cadang Indra.

"ok," serentak Ainur dan Fatin menjawab.

*********

Keesokannya, awal-awal pagi lagi mereka sudah keluar untuk ke Jogjakarta yang bersebelahan dengan Solo. Perjalanan mereka dijangka mengambil masa lebih kurang sejam atau dua jam mengikut keadaan jalan. Itu kata Indra sebelum mereka bertolak.

Sebelum pergi juga, sibuk Indra mengingatkan supaya mereka membawa baju sejuk kerana di kaki gunung merapi, di pagi hari agak dingin. Ainur tidak begitu mengendahkan peringatan Indra kerana dia sememangnya membawa sweaternya ke mana dia pergi.

Destinasi pertama mereka di Jogjakarta ialah Gunung Merapi. Sebaik tiba setelah hampir sejam lebih perjalanan, di mana Ainur dan Fatin tertidur sehingga mereka tiba, mereka terus turun dari kenderaan pacuan 4 roda yang dipandu Indra.
Ainur terkaku seketika sebaik kakinya mencecah tanah.

Sejuknya! Terus dia memeluk tubuhnya.

"Fatin," panggil Ainur. Namun dia tergamam apabila dia dapat melihat asap keluar dari mulutnya.

"Fatin, asap keluar dari mulut aku!" jerit Ainur. Terkejut dan teruja.
Indra yang sudah berbaju sweater tebal tersenyum sahaja melihat mereka.

"kan saya dah cakap, pagi-pagi memang sejuk kat sini." Ujar Indra. Dia juga memeluk tubuhnya.

"tengok, kabus pun tebal." Ainur memandang sekeliling. Dia sudah menggigil. Sememangnya dia tidak tahan sejuk. Fatin juga tetapi oleh kerana dia sudah memakai sweaternya, dia lebih kelihatan rileks daripada Ainur.

"eh, Ainur, mana sweater kau?" Tanya Fatin. Ainur pantas membuka kembali pintu kereta untuk mengambil sweaternya.

Fatin mendekat apabila melihat Ainur kaku di tepi kereta.

"kenapa?" Tanya Fatin. Ainur memandang Fatin dengan wajah sedikit cemas.

"alamak, aku tertinggal sweater aku." Ainur mengetap bibir. Baru dia teringat, dia keluarkan sweater tersebut sebelum bertolak, kononnya mahu dipakai tapi kemudian ditinggalkan saja di atas sofa rumah Indra.

"kenapa?" Tanya Indra pula yang turut menghampiri mereka.
Fatin memandang Ainur dan Indra silih berganti. Ainur sudah menepuk dahi. Kesejukan makin terasa.

"Ainur tertinggal sweater dia." Fatin memberitahu lambat-lambat.
Indra melopong.

"hah? Laa, kan dah cakap tadi, bawa sweater?" suara Indra jelas kesal. Ainur menunduk. Tidak mahu bertentang dengan Indra.
Lama mereka terdiam.

"nah," Ainur mengangkat muka. Indra menghulurkan sweaternya kepada Ainur. Ainur terkedu, tidak berkelip memandang Indra.

"eh, awak pakailah, nanti sejuk. Tak apa, saya tak apa." Ainur menolak. Indra menatap wajah Ainur tajam.
"ambillah. Saya tak apa. Kalau saya sejuk, saya boleh berlari. Takkan awak nak
berlari pulak?" tingkah Indra. Ainur terdiam mendengar nada suaranya.

"ambillah Ainur. Dia tak apa." Fatin pula menyokong. Akhirnya, Ainur menyambut. Indra memeluk tubuhnya yang Cuma dibaluti sehelai t-shirt berkolar. Dia mengatur langkah di depan, diikuti dengan Fatin dan Ainur yang sudah menyarung sweater Indra ke tubuhnya. Agak besar juga kerana Indra tinggi dan berbahu bidang.
Mereka berjalan di atas tanah yang kehitaman. Ada kesan-kesan rumah yang dilanda lava Gunung Merapi 4 tahun yang lalu.

"4 tahun yang lalu, lava Gunung Merapi sampai ke sini. Penduduk di sini memang mempunyai tempat perlindungan dari asap dan awan Gunung Merapi. Nama tempat perlindungan tu, bunker. Tapi, hari tu, penduduk tak jangka lava akan sampai ke sini." Cerita Indra sambil mereka menyusur mendaki tanah yang landai ke atas.

"jadi, penduduk tak bersiap untuk berpindah. Tiba-tiba lava mengalir ke sini. Dalam kelam-kabut tu, ada 2 orang petugas yang ditugaskan untuk memberi amaran pada penduduk jika lava dijangka mengalir ke sini. Mereka berusaha memberi amaran kepada semua penduduk hinggakan mereka sendiri tidak sempat melarikan diri." Sambung Indra lagi. Fatin dan Ainur khusyuk mendengar.

"mereka berlindung di dalam bunker dan lava menutupi bunker keseluruhannya. Mereka terperangkap di dalam dan apabila lava sudah sejuk, mereka dijumpai mati di dalam bunker. Daging mereka masak akibat suhu terlampau dari lava yang memanaskan bunker tu." Ainur terharu mendengar cerita itu.

Begitu mulia mereka, menyelamatkan orang lain sehingga mereka terkorban.

"penduduk di sini menganggap mereka wira apabila mereka kembali. Rumah-rumah yang dibina juga musnah sama sekali. Sekarang, tidak ramai penduduk yang terus menetap di sini. Mereka bimbang, peristiwa itu akan berulang." Tambah Indra lagi.

"Gunung Merapi meletup setiap tahun ke?" Tanya Ainur.

"tak, Gunung Merapi meletup selang 4 tahun. Tahun ini, gunung ini akan meletup lagi." Ujar Indra. Ainur tergamam mendengar. Indra yang menyedari kerisauan Ainur menyambung lagi.

"jangan risaulah. Sekarang ni selamat. Kalau gunung merapi nak meletup, asap akan keluar dari puncaknya." Ainur menarik nafas lega. Fatin tersengih melihat Ainur.

"lagipun, kalau gunung ni meletup pun, kau ada hero yang nak selamatkan kau, dia mati kena masak pun dia tak kisah." Fatin tersenyum penuh makna. Matanya melirik pada Indra yang tersenyum kecil. Ainur yang melihat lirikan Fatin mencubit bahu Fatin perlahan.

"kau ni cari pasal ek?" Ainur separuh berbisik.
Fatin mengaduh.

"eh, betul apa? Kan Indra?" Fatin melarikan diri dari Ainur. Malu Ainur diusik begitu. Tiba-tiba, matanya tertancap pada satu bangunan yang kelihatan agak pelik.

"Indra, tu apa?" Tanya Ainur, menunjuk ke arah yang dimaksudkan.
Indra menoleh.

"ha, itulah bunker. Jom." Ajak Indra. Mereka menghampiri bunker itu. Di bahagian hadapan bunker itu, ada tangga yang dibuat menuju ke bawah, ke pintu bunker itu. Mereka turun dan bergambar di pintu hadapan bunker itu.

Selepas itu, mereka masuk ke dalam. Suasana sepi menyelubungi bunker itu yang Cuma diterangi cahaya dua mentol. Dingin bawah tanah mula terasa. Bunker itu tidak sebesar mana tapi agak luas juga. Ada timbunan lava di hujung bunker itu.

"di sini lah mayat kedua-dua orang sukarelawan yang meninggal tu ditemui. Sejak tu, bunker ni ditinggalkan dan dibuka kepada orang awam." Indra memijak-mijak lantai lava yang sudah berupa tanah gambut itu.

Ainur mendekat dengan Indra tanpa disedari. Seram juga melihat bunker ini, ditambah pula dengan cerita Indra, bertambah seram sejuk Ainur.

"Ainur." Ainur menoleh pantas. Kepalanya terlanggar bahu Indra lantaran dia menoleh terlalu cepat.

"aduh!" Ainur memegang dahinya yang sakit. Indra ketawa melihat Ainur.

"awak ni, kerasnya lengan awak!" marah Ainur. Indra mencebik.

"eh, awak yang datang dekat saya, bukan salah saya. Mujur saya tinggi, kalau tak tercium dah." Ujar Indra selamba. Tawanya masih bersisa.

Buntang mata Ainur mendengar ayat Indra yang penghabisan itu. Indra ketawa lagi.
Fatin menarik tangan Ainur keluar dari bunker itu. Dia juga ketawa mendengar usikan Indra.

Indra mengikut mereka keluar. Mereka berjalan beriringan menaiki tangga ke atas kembali. Indra menghampiri Ainur, berbicara seakan-akan berbisik.

"kalau tercium pun tak apa Ainur, saya tak menyesal." Habis berbicara, terus dia melajukan langkahnya meninggalkan Ainur terpinga-pinga di atas tangga.

Ee! Geramnya aku dengan dia ni! Jeritannya memenuhi sanubari kala itu.

Agak lama juga mereka di kaki gunung merapi. Sehingga ke tahap di mana pengunjung dibenarkan naik. Mujurlah matahari semakin meninggi, jadi kesejukan pagi yang tadinya kian terasa sudah mula beransur hilang bergantikan udara yang semakin panas. Pemandangan di situ begitu indah terutamanya puncak gunung merapi yang jelas kelihatan dari tempat mereka berada.

Langit juga kelihatan dekat kerana kedudukan kaki gunung itu yang agak tinggi juga dari aras laut. Angin yang bertiup agak kencang membuatkan Ainur semakin menggigil walaupun matahari sudah hampir tinggi.

Ainur memeluk tubuhnya erat sambil meneruskan langkah kaki. Matanya terpaku pada Indra yang berpeluk tubuh di hadapannya. Rasa kasihan juga pada Indra kerana sweaternya tidak dapat dipakai. Ainur menghampiri Indra.

"Indra, awak sejuk ke?" Tanya Ainur. Indra menggeleng.

"tak lah." Indra menidakkan. Ainur terdiam seketika. Dia merenung tanah lava yang dipijaknya.

"Indra, thanks." Indra menoleh kepada Ainur sekilas.

"for what?" Tanya Indra.

"for this sweater." Ujar Ainur, tenang. Mata mereka bertentang seketika.

"hmm, don"t mention it. Saya tak nak awak sakit. Tu je." Ujar Indra bersahaja. Ainur terharu mendengar ayat itu. Bahagia terasa kerana ada juga yang kisahkan tentang dirinya di sini. Mereka beriringan sehingga tiba di tempat tertinggi pengunjung dibenarkan naik.

"Indra, Ainur, tengok sini." Panggil Fatin. Serentak mereka menoleh dan Fatin terus menangkap gambar mereka tanpa menunggu lagi, tanpa sebarang amaran.
Ainur terkedu seketika. Indra tersenyum simpul.

"wah, cantiklah gambar ni. Sebab kat belakang tu Nampak puncak Gunung Merapi." Puji Fatin. Ditunjukkan gambar itu kepada Indra.

"nanti saya nak tau gambar ni." Pesan Indra. Fatin mencebik. Ainur malas hendak menyampuk. Lantak korangla.

"yelah, saya tau. Saya mesti bagi awak punya." Fatin mengusik Indra yang tersengih-sengih.

Ainur memusingkan badannya menghadap puncak Gunung Merapi. Cantik kerana puncaknya dilitupi awan yang berarak. Subhanallah. Dia memuji ciptaan Ilahi yang tiada tandingan.

Kelihatan dua orang wanita di awal 50-an sedang menarik rumput di atas papan beroda. Seorang menarik sedang yang seorang lagi menolak di belakang. Ainur kagum seketika melihat mereka.

Begitu gigih mereka memanjat kaki bukit ini untuk mendapatkan rumput kering.

"dah? Jom, balik." Ajak Indra. Fatin mengangguk. Ainur tidak memberi reaksi. Beberapa ketika kemudian baru dia berganjak dari tempatnya. Tidak pula dia perasan Indra yang menggigil kesejukan kerana Indra berjalan pantas meninggalkan Fatin dan Ainur di belakangnya.

**********

Genap hari ini, sudah masuk 3 hari mereka di Solo. Esok mereka akan pulang. Pagi itu, selepas bersarapan, Ainur menghampiri Fatin yang sedang melipat pakaian yang sudah dipakai untuk dimasukkan ke dalam beg meninggalkan pakaian bersih di sudut katil.

"hari ni kita nak pergi mana?" Tanya Ainur. Dia memandang Fatin yang khusyuk melipat pakaian. Dalam hatinya, ada rasa ingin tahu yang terbit. Di mana Indra? Sarapan tadi dia tak ada pun.

"kita tak pergi mana-mana kot." Jawab Fatin tanpa melihat Ainur. Ainur memandang Fatin tidak percaya.

"hah? Tak pergi mana-mana? Kenapa?" Tanya Ainur lagi. Takkan lah? Rugilah kalau datang jauh-jauh tapi duduk rumah saja. Baik aku pergi tengok twin tower je kalau macam ni.

Fatin memberhentikan kerjanya lalu memandang Ainur.

"Ainur, kita nak berjalan macam mana kalau driver tak ada?" ujar Fatin.

"eh, Indra mana?" akhirnya, tertanya juga soalan yang terpendam di lubuk hatinya.

"Indra demam la." Fatin kembali melipat pakaian. Wajahnya juga tidak ceria. Ainur terkedu. Demam?

Rasa bersalah mula menyelubunginya. Indra demam? Mesti sebab semalam sejuk sangat di Gunung Merapi.

"sebenarnya, dia tu tak tahan sejuk. Memang dia cepat demam kalau macam tu." Ujar Fatin. Dia sudah habis melipat pakaian.
Ainur bertambah gusar. Dah tau macam tu kenapa bagi sweater tu pada aku semalam? Ainur marah sendiri.

"kau dah tau dia macam tu kenapa kau tak cakap kat aku semalam?" marah Ainur, tidak puas hati dengan Fatin.
Fatin bingkas. Mahu keluar bilik.

"sebab dia tak bagi aku cakap." Jawab Fatin. Tombol pintu ditarik.

"la, kenapa pulak? Bukan aku nak marah." Ainur mengetap bibir. Memandang Fatin tajam.

"sebab dia suka kau!" selamba saja ayat itu diluahkan Fatin. Terus dia keluar meninggalkan Ainur yang tergamam mendengar ayat penghabisannya.

Ainur berdiri di depan pintu bilik Indra. Sudah berapa lama dia di situ tidak pula dia tahu. Teragak-agak mahu mengetuk. Akhirnya, tangannya digenggam juga lalu diketuk pintu bilik Indra perlahan. Aisey, malunya!

"masuk," kedengaran suara Indra di sebalik pintu. Ainur menekan tombol ke bawah dan menolak pintu kayu itu ke dalam. Matanya terpaku pada Indra yang meletakkan laptop di atas ribanya. Wajahnya keletihan, matanya yang tidak disangkut cermin mata itu kuyu sedikit. Terbit rasa kasihan di hati Ainur.

"boleh, saya, masuk?" Tanya Ainur, lambat-lambat. Indra mengukir senyum. Lega Ainur melihat senyuman itu, sekurang-kurangnya dia tahu kedatangannya diterima, mungkin.

"masuklah," ujar Indra.

"err, tapi, pintu tu jangan tutup." Pesan Indra pantas. Tisu di tangan mengesat hidung yang juga kemerah-merahan. Selesema.

Ainur mengangguk. Kalau tak cakap pun aku buat juga.

Pintu dibiarkan terbuka separuh. Ainur mengatur langkah perlahan mendekati Indra yang sibuk menutup laptopnya lalu diletakkan di sisi.

"duduklah." Pelawa Indra seraya mengunjukkan kerusi di sisi katil.

Ainur menarik kerusi perlahan dan melabuhkan punggungnya. Perasaannya bercampur-baur. Gelisah kerana ini kali pertama dia masuk ke dalam bilik lelaki ajnabi. Ainur menunduk apabila dia menyedari renungan Indra yang tertumpu pada wajahnya.

"awak tak sihat?" Tanya Ainur perlahan. Memulakan. Indra tersenyum kecil.

"bolehlah. Awak datang sebab tu saja ke?" Tanya Indra. Ainur mengangguk pantas.

"saya rasa bersalah, sebab saya tak bawa sweater semalam. Kalau tak, awak tak perlu pinjamkan sweater awak. Dan awak takkan sakit." Ujar Ainur. Nada kesal mengiringi bicaranya.

Mereka berbalas pandang sebelum Ainur mengarahkan pandangannya ke tempat lain.

"hmm, sebab rasa bersalah awak tengok saya? Bukan sebab rasa lain?" Tanya Indra nakal. Mahu mengorek isi hati gadis di depannya ini.

"sebab apa lagi?" Tanya Ainur pantas. Benar-benar tidak dapat menangkap niat Indra yang sebenar.

Indra tertawa kecil.

"tak ada apa lah." Ainur mengetap bibir. Dalam sakit tu mulut boleh tahan jugak. Geram dia mendengar tawa Indra.

"hmm, sebab awak dah datang, saya nak bagi something la kat awak. Actually, nak bagi esok je, sebelum awak balik, tapi, tak apa kot kalau saya bagi sekarang?" suaranya tidak pasti. Ainur mengerutkan dahi.

"bagi apa?" Indra bergerak ke hadapan sedikit, menarik laci di meja sisi katil. Dikeluarkan satu kotak kecil berwarna merah. Ainur kaku seketika apabila kotak itu dihulurkan padanya.

"nah, ambillah, saya harap awak sudi." Indra berbicara perlahan, menusuk ke dalam
kalbu. Ainur menyambut teragak-agak.

"apa ni?" Tanya Ainur, jemarinya menggenggam erat kotak itu.
Indra tersenyum nipis.

"bukalah," arah Indra. Ainur yang masih tertanya-tanya membuka kotak itu dengan cermat.

Ainur tergamam melihat isinya sebaik penutupnya dibuka sepenuhnya. Dia memandang Indra tidak percaya.

"it"s yours." Ujar Indra, seakan-akan berbisik.

Sebuah brooch silver berbentuk bunga mawar yang dilihatnya semalam semasa kunjungan mereka tempat perusahaan silver di Jogjakarta. Semalam, lama Ainur membelek brooch itu. Memang dia berkenan tetapi apabila melihat harganya yang lebih kurang mahalnya dengan barangan silver di Malaysia, Ainur melupakan niatnya dengan berat hati. Tapi, macam mana Indra tahu aku teringin brooch ni? Semalam, hanya Fatin saja yang ada dengan aku masa aku tengok brooch ni.

Ainur baru sahaja mahu bertanya apabila Indra bersuara terlebih dahulu.

"don"t ask any question please? Just take it, ok? It"s a gift from me." Ujar Indra, tegas namun tetap bernada lembut.

Ainur tidak jadi bertanya. Mata mereka bertentangan lama. Ainur benar-benar tidak tahu apa yang patut dikatakannya.

"thanks, a bunch." Tutur Ainur perlahan. Dia benar-benar terharu. Hati kecilnya yang sememangnya sudah goyah melihat Indra pertama kalinya bertambah resah. Resah dan gembira bersilih ganti. Inikah cinta?

"Indra, I have to ask this." Ainur bersuara dalam gementar. Should I ask him?

"hmm, ok, what is it?" suara Indra yang menusuk menambahkan lagi gementarnya mahu bertanya. Indra berpeluk tubuh, menanti bicara Ainur.

"err, why did you do all this?" terkeluar juga persoalan itu dari bibirnya. Indra terdiam mendengar soalan itu, dan dia tersenyum nipis.

"why? You know why." Ujar Indra bersahaja. Ainur mengerutkan dahinya.

"I do?" Tanya Ainur kembali. Dia benar-benar bingung. Dia perlu bertanya, sekurang-kurangnya, dia tidak terbuai oleh angan-angan.

Indra tidak terus menjawab sebaliknya dia merenung Ainur lama. Ainur tidak mahu mengaku kalah, renungan Indra berbalas. Dia masih menanti jawapan.

"Ainur, I want you to be my special one." Suara Indra singgah di telinga Ainur bagai angin yang amat menyenangkan.

Ainur kelu. Dia menunduk, tidak mampu lagi membalas pandangan mesra Indra. Kolam matanya sudah digenangi air mata. Dia menangis kegembiraan. Kerana suara hatinya dan Indra berbisikkan perkara yang sama. Aku cinta kamu.

"why are you crying?" Indra mendekat mendengar esakan kecil Ainur. Ainur mengesat air matanya pantas.

Dia mengangkat muka, mengukir senyum dalam tangis.

"awak sedih? Ainur, I will not force you to love me, whatever it is. I..." Indra kelihatan serba salah melihat pipi Ainur basah dek air mata yang masih bersisa.

"no, I am happy. Saya, saya gembira kerana awak ada untuk saya." Ainur bersuara dalam sendu yang masih bersisa, Indra pula terdiam. Tidak jadi menghabiskan bicaranya.

Sepi menyelubungi antara mereka. Tiba-tiba, Ainur ketawa.

"now, why are you laughing?" Tanya Indra, ingin tahu.

Ainur menutup mulutnya, cuba berhenti ketawa.

"because you look bad." Tutur Ainur dalam tawa yang masih bersisa. Indra turut ketawa mendengar ulasan Ainur.

"ok, now, because I look really bad, could you please get something for me to eat? I"m hungry. Saya belum breakfast lagi." Adu Indra, wajahnya sedih yang dibuat-buat, cuba meraih simpati Ainur.

Ainur berpura-pura tidak mendengar. Dia menjeling laptop Indra di sisi.

"hmm, tadi orang makan awak buat apa?" marah Ainur, sengaja mahu mengusik. Indra yang perasan Ainur menjeling laptopnya mengangkat laptopnya lalu diletakkan di sisi yang berdekatan Ainur. Dibuka skrin laptop itu dan diunjukkan kepada Ainur.

"nah, tengoklah saya tengok apa." Arah Indra. Ainur menjauhkan mukanya dari laptop itu. Tidak berniat mahu menganggu privacy Indra.

"tak naklah." Ainur menolak. Indra mengunjuk laptopnya lagi. Bersungguh-sungguh.

"tengoklah, Ainur, I"m serious. Take a look. I was looking at a very beautiful scenery." Ujar Indra lagi. Ainur terdiam, teragak-agak dia mendekat, melihat skrin laptop itu.

Ainur menutup mulutnya apabila melihat wajahnya yang terpampang di skrin itu. Gambarnya dan Indra yang ditangkap Fatin di Gunung Merapi semalam.

"you know something, I love this girl." Ujar Indra bersahaja. Ainur bingkas bangun. Malu dia diusik begitu.

"I"ll get your breakfast." Ujar Ainur seraya berlalu meninggalkan Indra yang sudah tertawa melihat gelagat Ainur yang spontan itu.

"and I"ll always be waiting for you!" jerit Indra. Ainur tersenyum malu mendengar jeritan Indra. Langkahnya bertambah laju menuju ke arah tangga. Tak sia-sia aku datang Solo!

*********

Ainur menatang dulang makanan dengan cermat untuk mengimbangi badannya. Dia memanjat tangga perlahan dan apabila dia menghampiri bilik Indra, dia perasan pintu bilik itu bertutup. Ainur meletakkan dulang makanan itu di atas meja perhiasan sementara dia mahu membuka pintu bilik. Namun niatnya terbantut apabila dia mendengar suara Fatin yang agak kuat berbicara. Ainur tidak jadi membuka pintu.

Mahu diganggukah mereka bersembang? Sedang dia berfikir di situ, telinganya menangkap namanya disebut Fatin. Hmm, mengumpat aku ya? Siap korang. Ainur melekapkan telinga di pintu, dengan niat mahu mengenakan mereka nanti.

"tak sia-sia Fatin beritahu Indra ciri-ciri lelaki idaman dia. Kalau dia tahu, habis Fatin tau." Ainur tersentak, namun dia tidak berganjak.

"janganlah beritahu, kalau tak plan kita yang dah dirancang berbulan-bulan ni gagal nanti. Tengok, sanggup tau Indra pakai cermin mata ni semata-mata nak mengorat dia. Janggut ni, Allah, rimasnya! Tapi kerana Ainur, tak pe la. Indra sanggup, asalkan dia terima Indra." Ainur terkaku di situ.

Apa semua ni? Plan? Jadi, kedatangan aku ke Solo ni satu plan diorang? Supaya Indra dapat mengorat aku? Cermin mata? Indra tak rabun? Dan janggut?
Ainur menampar pipinya perlahan namun rasa sakit tetap ada. Ok, aku tak bermimpi. Dikerling pintu bilik, tidak percaya. Semua ni satu rancangan supaya aku jatuh cinta pada dia? Dengan semua ciri lelaki yang aku nak, dia mengorat aku? Ainur berasa tertipu dan dipermainkan. Kotak brooch yang berada di dalam poket seluar dikeluarkan.

Air matanya menitis satu persatu, sudah tidak terbendung. Tidak dia sangka rupa-rupanya cintanya dirancang. Tapi kenapa Fatin sanggup buat macam ni? Ainur menggenggam kotak itu kuat dan dia tersandar di dinding. Lemah. Aku sudah jatuh cinta tapi kenapa ini yang terjadi?

Esakan kecil mula kedengaran. Tiba-tiba, pintu terbuka dari dalam. Fatin menjengahkan kepalanya.
Ainur mengesat air mata yang sudah berlinang.

"eh, ain, kenapa?" Tanya Fatin. Dia menghampiri Ainur, mahu memegang bahun Ainur namun Ainur menjauh, menepis tangan Fatin.

"sampai hati kau." Dia merenung Fatin tajam. Fatin termangu-mangu. Wajahnya gusar. Ainur dengarkah tadi?

"apa ni? Kenapa?" Tanya Indra yang baru muncul di sebalik pintu. Melihat Ainur berlinangan air mata Indra mendekat. Ainur melangkah menjauh. Tidak rela.

"jangan dekat dengan saya. Saya tak sangka, awak tak jujur dengan saya." Indra terkedu di situ, di sisi Fatin.
Ainur memandang keduanya silih berganti.

"patutlah beriya kau ajak aku datang sini, beriya Tanya ciri lelaki idaman yang aku nak, supaya dia dapat ambil hati aku dan aku akan terima dia, macam tu? So, the whole trip is actually your plan, both of you?" tempelak Ainur, sinis.

Indra meraup wajahnya. Menyesal kerana berbicara terlalu kuat dengan Fatin. Jika dia mampu, mahu sahaja dia berpatah balik, di saat dia dan Ainur di dalam bilik, berbicara.

Fatin menghampiri Ainur dengan wajah bersalah.

"Ainur, niat aku baik. Indra, dia nak berkenalan dengan kau, sejak dia tengok gambar kau dalam handphone aku. Dan, aku Cuma nak tolong Indra, dan kau juga. Ain, janganlah marah aku." Pujuk Fatin. Ainur memalingkan wajahnya.

"but you cheated on me, Fatin, how could you?" air matanya bertambah laju. Indra pula menghampiri.

Ainur menjeling Indra tajam, mengesat air mata yang tidak malu-malu lagi mengalir.

"Ainur, I love you, with all my heart. Please, jangan burukkan keadaan. We both like each other, right? So our plan is no big deal, Ainur, please...." pujuk Indra.
Ainur membeliakkan matanya mendengar bicara Indra.

"but my feelings for you were planned! You fake yourself! Spectacles, janggut. Huh, I can"t believe this." Ainur menutup mulutnya, sinis bicaranya. Dia rupanya boneka mereka di dalam permainan mereka.

Semuanya dirancang. Bertambah parah hatinya bila mengingatkan itu semua.
Kotak di tangan dipandang dan dihulurkan kembali kepada Indra. Indra tidak menyambut.

"Ainur, please, it"s my gift for you." Indra berbicara lirih. Mengapa Ainur tidak memahami tujuannya berbuat semua itu?

"no, it"s not a gift. It"s a brooch, and no more than that. Saya tak boleh terima brooch ni." Ujar Ainur. Hulurannya masih tidak bersambut. Ainur menghampiri meja di mana dulang makanan diletakkan, dan dia meletakkan kotak itu di dalam dulang.

"Ainur, maafkan aku." Tutur Fatin dalam sendu. Dia memegang lengan kiri Ainur, dengan harapan Ainur akan memaafkannya. Ainur tidak menjawab. Sebaliknya dia merungkaikan pegangan tangan Fatin, memaksa Fatin melepaskan.

Ainur sudah mengatur langkah, mahu menuruni tangga, ke biliknya dan Fatin. Sebelum dia menuruni tangga, dia berbicara lagi tanpa menoleh. Hatinya rawan.

"I"m sorry Indra, you are sick because of me. It will not happen again. Forever and ever. Thanks anyway." Meninggalkan Indra dan Fatin yang menyesal tak sudah.
Indra menghampiri meja dengan dulang berisi makanan itu diatasnya. Diambil kotak brooch itu dan digenggam, erat.

Ainur, I"ll always be right here waiting for you.

******

Sesampainya mereka di Malaysia keesokannya, Ainur masih tidak berbicara dengan Fatin sejak peristiwa semalam. Semasa mereka di airport, Indra juga cuba memujuk namun tetap tidak berhasil. Ainur tidak mengendahkan mereka langsung. Dia mengeraskan dirinya, membutakan matanya. Membisukan mulut dan memekakkan telinganya seolah-olah mereka tiada berdekatannya.

Dan sehingga mereka mahu masuk ke balai berlepas, Ainur masih mendengar suara Indra.

"Ainur, I"ll always wait for you." Ainur tidak berhenti, tetap melangkah. Selamat tinggal cinta Soloku.

3 tahun kemudian.....

Ainur ke pejabat seperti biasa. Sudah 4 bulan dia bekerja di syarikat penerbitan buku ini, sebagai editor dan penterjemah karya.

Hari ini, apabila dia datang, terdapat beberapa orang staff berkerumun di hadapan papan pemberitahuan. Dia juga turut serta, ingin tahu apa yang baru.

"apa ni?" Tanya Ainur secara rambang.
Malek memandang Ainur sekilas.

"ada trip company ke Solo dan Jogjakarta. Nak join?" Ainur terdiam mendengar bicara Malek.

Solo?

Ainur kembali ke tempatnya, tidak jadi mahu melihat dengan lebih dekat.

Terkenangkan Fatin dan peristiwa 3 tahun lepas. Dan Indra.

Hubungannya dan Fatin memang dingin selepas itu namun tak siapa tahu puncanya melainkan mereka berdua. Ainur benar-benar kecewa dan patah hati.
Habis belajar, mereka tidak pernah lagi berhubung. Tega Ainur menyepikan diri dari Fatin.

"siapa nak join trip ni, bagi nama kat Kak Murni ya." Kak Murni, ketua editor membuat pengumuman. Pandangan Ainur bertentangan dengan Kak Murni, pandangan yang hanya Ainur mengerti maksudnya.

*******

Ainur Cuma memerhati sahaja keriangan teman-teman yang lain bergambar berlatar belakangkan puncak Gunung Merapi. Tiada rasa ingin menyertai mereka.

Ingatannya kembali ke 3 tahun lalu semasa dia ke sini dengan Indra dan Fatin.
Kenangan yang mengusik jiwa. Kenapa dia kembali ke sini? Kerana hatinya melonjak-lonjak ingin kembali. Entah apa yang dicari dia juga tidak pasti. Apa yang dia tahu, dia perlu datang.

Ainur melabuhkan punggung di atas sebuah batu yang agak leper permukaannya, sesuai dibuat duduk. Dia memeluk tubuhnya dengan sweater tebal membaluti tubuhnya.

Tiba-tiba, ingatannya kembali ke 3 tahun lalu. Saat di mana dia kesejukan dan Indra menghulurkan sweaternya. Kenangan lalu mengusik jiwanya yang tenang. Indra, aku harap kau berbahagia sekarang dengan dia yang lebih layak denganmu.
Bicara terakhir Indra pula singgah ke kotak fikirannya.

"I"ll always wait for you." Ainur mendengus kecil. Will he wait for me when I myself am not sure whether I will come back for him or not?

Jadi mengapa dia kembali? Ainur sendiri tiada jawapan. Tiada bukti kenangannya dengan Indra, Cuma memori indahnya bersama Indra sahaja yang kekal di minda. Hanya itu yang tinggal. Tiada gambar, tiada brooch.

Marahkah lagi dia dengan Indra? Itu juga Ainur tiada jawapan. Angin dingin pagi menyentuh kulit pipinya yang terdedah, satu-satunya bahagian badannya yang terdedah kala ini. Ainur membetulkan duduknya.

"you didn"t forget your sweater." Ainur menoleh mendengar teguran itu. Lidahnya kelu. Wajah itu kembali, tanpa janggut dan cermin mata. Raut wajah itu tampak lebih matang, dan kacak.

Indra mendekat.

"may I?" Indra meminta izin untuk duduk di atas batu itu. Ainur tersenyum nipis. Debaran di dada semakin menggila.

"of course." Indra melabuhkan punggungnya di sisi Ainur yang cuba mengawal dirinya sebaik mungkin.

Sepi seketika antara mereka.

"why are you here?" Tanya Ainur, tanpa memandang Indra. Tiada rasa ingin tahu tentang kesihatan lelaki itu.

Indra menoleh, menatap seraut wajah yang amat dinanti.

"I should ask you that question. Why are you here?" Indra berbicara mesra. Masih seperti dulu. Ainur tersenyum.

"those are my colleagues. We are on a holiday here. Solo and Jogjakarta." Terang Ainur. Ditunjukkan teman-teman sepejabatnya yang lain, yang teruja di sana.

"oh, I see." Indra menoleh kembali.

"but I asked about you. Why, are you here Ainur?" Tanya Indra lagi. Jelas bukan jawapan yang diberi Ainur tadi yang dia mahukan. Ainur menoleh, mata mereka bertentangan seketika sebelum Ainur melarikan pandangannya.

"I, err, no good reason, just enjoying the holiday." Ainur memberi jawapan yang dia sendiri tahu tidak betul. Indra ketawa kecil.

"but you don"t seem like you are enjoying the trip." Indra membuat kesimpulan. Nadanya mendatar. Ainur mula tidak selesa.

"ok, now, why are you here?" tingkah Ainur. Sesak apabila diserang soalan Indra tadi. Indra tidak terus menjawab. Sebaliknya dia bermain dengan batu-batu kecil di kaki.

Lama Ainur menanti baru Indra berbicara.

"I come here always. Since that day." Tenang suaranya. Ainur terkedu. Benarkah?
Ainur membuang pandang.

"I said I will wait for you, and I have been waiting until now, until this moment."

Tutur Indra, yakin dan seperti biasa, bicaranya menembusi kalbu Ainur.
Ainur kaku, lidahnya kelu. Tidak tahu apa yang patut diucapkan. Thanks? Sorry? Atau saya memang menanti awak?

"where are you staying?" Tanya Indra. Membunuh sepi antara mereka. Ainur menoleh. Sekejap sahaja. Tidak mampu dia menatap wajah itu lebih lama. Wajah yang dirindui.

"Hotel Istana Batik." Jawab Ainur ringkas.

"Malioboro?" Tanya Indra. Ainur mengangguk.

"yup." Ringkas. Sepi kembali. Pertemuan semula yang tidak banyak bicara.

"saya hantar awak?" Ainur menoleh, mencari kepastian yang dia tidak tersalah dengar.

"will you?" Indra mengangguk.

"ok." Cepat dia bersetuju.

Selepas itu, sepi kembali. Hari itu, Gunung Merapi menyaksikan pertemuan semula mereka.

*****

Kenderaan yang dipandu Indra meluncur perlahan memasuki ruang letak kereta Hotel Istana Batik. Ainur membuka pintu. Namun langkahnya mahu keluar terhenti apabila dia melihat Indra mematikan enjin dan bersedia untuk keluar.

"awak nak pergi mana?" Tanya Ainur. Indra tersenyum.

"I will stay here." Jawab Indra seraya melangkah keluar. Ainur menurut dengan wajah berkerut.

"what did you mean by that?" Tanya Ainur, beriringan dengan Indra masuk ke lobi hotel.

"Ainur, I will stay here as long as you stay here, ok?" jelas Indra. Langkah Ainur terhenti.

"can you do that?" Tanya Ainur, tidak keruan sehingga bertanyakan soalan yang tidak berasas. Indra mengerling Ainur.

"why can"t I?" Indra terus ke kaunter dan mendaftar, bertanyakan bilik yang kosong. Ainur di sisi memandang Indra tidak percaya.

Lobi mula dipenuhi teman-teman sepejabat yang baru bersurai dari bas persiaran yang sepatutnya dinaiki Ainur juga. Ainur mula gelabah.

Tadi, semasa dia hendak meminta izin dikecualikan dari menaiki bas, yang ada Cuma pemandu pelancong mereka dan pemandu bas. Teman-teman lain tidak tahu mengenai Indra.

Malek yang baru masuk ke dalam lobi terpandang Ainur di kaunter. Pantas dia menghampiri.

"eh, Ainur, kau tak naik bas tadi?" Tanya Malek. Wajah Ainur berubah. Indra yang mendengar sapaan Malek turut menoleh seraya tersenyum sedangkan Ainur di sisi sudah tidak tentu arah.

"hai, saya Indra." Huluran tangan Indra bersambut. Malek tersengih-sengih.

"Malek. Oh, awak yang culik cik Ainur kami ya?" seloroh Malek. Indra tersengih saja mendengar usikan itu.

"yup! She"s mine." Ainur memandang Indra tidak berkelip, aku tenyeh jugak mulut tu karang.

Indra masih selamba. Malek ketawa kecil.

"oh I see. Kalau macam tu saya masuk bilik dulu la. Tak nak ganggu." Malek mengusik lagi. Dia mengenyit sebelah mata pada Indra dan Indra membalas dengan senyum lebar.
Ainur di sisi menjeling geram.

"apa?" Tanya Indra, dengan raut wajah tidak bersalah. Dia mengeluarkan kad kredit dan membuat bayaran biliknya.

Ainur sudah berpeluk tubuh.

"awak ni tak berubah langsung! Suka buat ikut suka hati awak je tau!" marah Ainur. Indra yang terkejut dengan kemarahan Ainur menarik Ainur jauh dari kaunter.

"eh, awak ni nak marah kenapa? Saya bayar guna duit awak ke?" Tanya Indra. Ainur mendengus kecil.

"tak!"

"habis? Dah. Masuk bilik, solat. Lepas ni, kita pergi Malioboro, ok?" cadang Indra. Ainur mencebik.

"siapa nak pergi dengan awak?" getus Ainur. Indra tersenyum nipis.

"Ainur, tell me right into my face, that you hate me being here with you." Ujar Indra perlahan dan tenang. Pandangan mata mereka bertentangan.

Ainur melarikan pandangannya. Pantas dia mengorak langkah menuju ke biliknya, meninggalkan Indra yang tersenyum sendiri. Indra berlari-lari anak cuba menyaingi langkah Ainur.

Apabila melihat Indra di sisinya, Ainur menjeling.

"kenapa awak tak balik bilik awak?" Tanya Ainur. Indra tersenyum nipis.

"saya nak ke bilik saya lah ni." Ujar Indra selamba. Langkah Ainur terhenti. Dia menatap wajah Indra tajam. Indra juga berhenti.

"kenapa pulak ni?" Tanya Indra. Wajah Ainur yang gusar dipandangnya.
Ainur tidak menjawab sebaliknya dia merenung Indra tajam.

"Ainur, if you are thinking about that, no ok? My room is just next to yours. Kan saya dah bayar bilik tadi?" jelas Indra. Ainur malu sendiri. Sangkanya, Indra mahu mengikutnya ke biliknya.
"saya tak kata apa-apa pun." Ainur melajukan langkahnya kembali. Ish, kenapa aku asyik fikir yang bukan-bukan ni? Nak marah je. Indra, ni kau punya pasal!
Sampai di bilik Ainur, Indra sempat berpesan.

"Ainur, see you nanti." Ainur tidak menjawab, ditutup pintu bilik dan dia tersandar di situ. Indra, I"m falling in love with you, again.

Selesai solat maghrib, Ainur bersiap ala kadar untuk ke Malioboro. Tempat membeli belah yang terletak di sepanjang kaki lima bangunan. Dia tidak pasti Indra mahu keluar pukul berapa kerana Indra tidak menetapkan masa. Jadi Ainur terfikir untuk menunggu Indra di kerusi yang disediakan di luar bilik Indra.

Apabila dia keluar, niatnya terbantut apabila melihat Indra sudah menanti di kerusi di hadapan biliknya dengan senyum lebar.

"dah lama tunggu?" Tanya Ainur seraya mengunci biliknya.

"hmm...adalah 30 minit 14 saat." Jawab Indra selamba.
Ainur menjeling sahaja Indra.

"jom," mereka beriringan berjalan di bahu jalan ke Malioboro.

Ainur berhajat mahu membeli cenderamata untuk keluarga dan rakan-rakan. Dengan adanya Indra, kerja tawar-menawar harga menjadi lebih mudah kerana Indra boleh berbahasa jawa. Orang Solo yang berniaga di situ tidak begitu menyukai orang melayu Malaysia kerana orang melayu suka mendapatkan harga termurah.

Akhirnya, mereka berhenti di pertengahan kerana Ainur sudah tidak mampu lagi berjalan. Terlalu banyak penjual dan barang yang dijual. Tangan juga sudah penuh dengan beg, baju, serta bermacam-macam barangan lagi.

"dah habis beli ke?" Tanya Indra.

Ainur mengangguk.

"saya dah tak larat la. Panjang sangat tempat ni. Barangnya sama saja kan?" Indra mengangguk.

"kita balik lah. Kesian awak. Saya bukan ada apa nak beli pun." Cadang Indra.

"ok."

"kita balik naik beca, nak?" cadang Indra.

"ok." Ainur bersetuju. Mereka keluar ke tepi jalan dan Indra menahan satu beca. Dia berbicara dalam bahasa yang memang Ainur tidak faham sebelum mereka naik beca tersebut.

"awak cakap apa dengan dia lama sangat?" Tanya Ainur separuh berbisik.
Indra mendekat.

"sebenarnya, kalau saya tak ada dan awak naik beca dengan kawan-kawan awak, awak akan dibawa pusing ke kedai batik. Di sini memang diorang selalu buat macam tu. Diorang takkan hantar awak balik terus walaupun awak kata awak nak balik terus." Terang Indra. Ainur melopong.

"oo, ye ke?" barulah Ainur mengerti.

Pulang ke hotel, beberapa orang rakan sekerja Ainur berkumpul di lobi. Mereka Nampak tidak puas hati. Ainur dan Indra menghampiri.

"kenapa ni kak Murni?" Tanya Ainur.

"tadi kitorang naik beca lepas tu dia bawa kitorang ke lorong mana entah, hampir nak menangis akak tadi. Akak dah cakap akak nak balik tau. Memang geram betul akak dengan pengayuh beca tu." Ainur memandang Indra. Indra Cuma tersenyum sahaja.

"sabarlah akak. Mujur akak dah selamat sampai." Ainur menenangkan.

"hmm, tulah. Lega tapi geram tak habis lagi ni." Kak Murni meluahkan geramnya.
Ainur tersenyum saja.

"akak, saya masuk bilik dulu." Ainur meminta diri lalu dia dan Indra beredar dari situ.

"Ainur, nanti awak keluar ya. Kita duduk kat luar ni." Ujar Indra. Ainur mengangguk.
"ok."

Setelah dia masuk ke dalam bilik dan meletakkan barang-barang yang dibeli, Ainur keluar semula dan seperti biasa, Indra sudah menanti.

"jom, duduk tepi kolam." Ajak Indra. Ainur menurut. Di tepi kolam renang yang dibina di tengah-tengah hotel itu ada disediakan sebuah meja dan beberapa buah kerusi. Mereka duduk di situ, menikmati keindahan malam.

Jam sudah menunjukkan pukul 10 malam.
Lama mereka mendiamkan diri. Masing-masing melayan perasaan.

"Ainur," panggil Indra. Ainur menoleh.
"hmm,"
"pertama kali saya tengok gambar awak dalam handphone Fatin 3 tahun lalu, saya dah jatuh hati dengan awak, dan saya tahu, awak untuk saya." Ainur menatap wajah Indra tidak berkelip. Indra menelan liur.

"sebab tu, saya risik tentang awak dari Fatin, dan Fatin cakap, awak susah nak suka lelaki. Well, bila dia cakap macam tu, saya jadi susah hati Ainur. Macam mana baru saya boleh pikat awak?" Ainur menunduk. Menghayati bicara Indra. Mungkin sudah sampai masanya dia mendengar penjelasan Indra.

"then, Fatin kata nak Tanya pada awak tentang ciri-ciri lelaki idaman awak, dan saya cuba ikut guideline tu. Well, lepas tu, susah juga dia nak pujuk awak supaya ikut dia ke Solo, kan?" imbasan 3 tahun lalu kembali bermain di minda Ainur. Ainur tersenyum kecil.

"bila awak dah datang, saya risau juga, takut rancangan kami tak menjadi. But then, semuanya went smoothly as planned, until the day I was sick. Bila awak dah balik, tanpa memaafkan saya, saya memang tak keruan. Saya rasa bersalah sangat. Setiap hari, saya memohon di dalam doa saya, supaya saya berpeluang untuk mengubah kembali semuanya, especially your impression towards me, and there you were, sitting in front of me." Ainur mengerti yang Indra merujuk kepada peristiwa di Gunung Merapi siang tadi.

"mula-mula saya macam tak percaya dengan mata saya, because all this while, saya datang ke Merapi, dan saya hampir putus asa. Mungkin berkat sabar saya, you came here, finally, Ainur." Indra bersuara lega. Ainur tersenyum.
Mungkin berkat doa Indra yang mencetuskan rasa ingin kembali di hatinya.

"Ainur, I always hope that I will be given second chance. This time, I will be the real me, not the fake me. Do I have the second chance Ainur?" Tanya Indra, penuh harapan.

Ainur membuang pandang ke tengah kolam. Sepi menyelubungi antara mereka. Indra menanti, dan tetap menanti. Ainur bingkas.

"you have already got your second chance, since we met earlier." Ainur terus melangkah pergi, meninggalkan Indra yang meraup wajahnya, gembira tak terkata. Ainur, I will not let you down!!

Sejak malam itu, sehingga hari terakhir lawatan Ainur, Indra sentiasa di sisi Ainur ke setiap tempat yang dilawatinya. Dan Ainur tidak menyuarakan apa-apa bantahan.
Sememangnya hati kecilnya mahu Indra bersamanya, ke mana sahaja.

Pagi itu, Ainur akan berangkat pulang ke Malaysia. Namun hatinya gundah, kerana Indra tiada di bilik. Apabila Ainur bertanya di kaunter, dia dimaklumkan bahawa Indra sudah check out dari hotel itu. Remuk redam hati Ainur apabila mendapat makluman itu.

Indra, sampai hati kau pergi tak beritahu aku. Lupakah Indra yang dia sedang diberi peluang kedua? Ke mana dia?

Ainur resah sendiri sehingga mereka sudah sampai di lapangan terbang. Acap kali dia memandang pintu masuk. Mengharapkan Indra akan datang.

Akhirnya, Ainur pasrah. Indra tak akan kembali. Indra Cuma mimpinya. Tak akan pernah menjadi reality. Bersabarlah wahai hati.

Pengumuman sudah dibuat memanggil penumpang Air Asia ke Kuala Lumpur. Ainur bingkas, menurut langkah teman-teman yang lain.

Pemeriksaan pas penerbangan sudah dilepasi dan bagasi sudah dimasukkan ke dalam kargo. Ainur menoleh lagi, dengan harapan dia akan melihat Indra, namun hampa.

Sehingga mereka sudah masuk ke balai berlepas, Indra masih tidak kelihatan dan apabila mereka sudah dipanggil masuk ke dalam kapal terbang, Ainur tahu dia memang tidak akan bertemu Indra lagi. Selamat tinggal, cinta Soloku.

Hatinya menangis mengenangkan Indra. Air matanya masih dapat ditahan. Ainur tenang di tempat duduk, tali pinggang dipasangkan. Oleh kerana Air Asia mengamalkan prinsip free-seating, Ainur memilih untuk duduk jauh dari teman yang lain. Dia tidak mahu mereka perasan yang dia sedang bersedih.

Seat sebelahnya yang kosong telah mula diambil orang tanpa disedarinya. Ainur membuang pandang ke luar tingkap.
Indra, I miss you already.

Kapal terbang telah mula bergerak laju dan terbang di angkasa. Ainur kesejukan. Sweaternya lupa mahu dikeluarkan. Ainur berpeluk tubuh. Cuba menghilangkan kedinginan yang dirasai. Dingin di dalam dan di luar.

"you forgot your sweater." Ainur terdiam. Ok, aku dah mula berkhayal tentang dia. Ainur menepuk pipinya perlahan.

Ainur, sedarlah. He will not come back for you.
Ainur melihat ke luar tingkap kembali.

Tiba-tiba, dia hampir terjerit apabila sesuatu muncul di depan matanya. Huluran sweater. Dia menoleh pantas, mahu memarahi orang di sebelahnya yang padanya sangat biadap.

Lidahnya kelu apabila cermin mata hitam yang menutupi sepasang mata itu dibuka.

"Indra," kolam matanya mula panas. Perasaan bercampur baur.

"yes, its me." Ujar Indra selamba. Ainur teresak-esak di situ, tidak terbendung lagi perasaannya.

Indra mula gelabah.

"Ainur, please, why are you crying?" ujar Indra separuh berbisik.

"you left me." Ainur berbicara dalam sendu.

"yes, but I come back for you. Saya balik sebab nak pack baju dan uruskan tiket. I"m sorry for making you worried about me." Ujar Indra dengan rasa bersalah.

"don"t you ever do that again." Ainur memberi amaran.
Indra tersenyum mendengar suara Ainur yang serak-serak basah itu.

"ok, I promise you, I will never leave you again, at least not without telling you first." Ujar Indra. Kalau diikutkan, mahu sahaja dia memeluk Ainur dan mengesat air mata itu namun masih ada agama yang membataskan.

Indra mengeluarkan saputangannya.

"nah, lap air mata tu. Tak comel la nangis." Usiknya. Ainur mencebik. Disambut sapu tangan itu lalu dikesat pipinya yang basah dengan air mata.

"I miss you." Ujar Indra, selamba.
Ainur menjeling tajam.

"I hate you!" Indra ketawa bahagia mendengarnya. Dia menyeluk poket sweaternya.
Diambil sesuatu lalu dihulurkan kepada Ainur.
Ainur terpinga-pinga.

"it has been yours, always yours." Ainur menyambut kotak merah itu, kotak brooch silver yang dibeli Indra untuknya 3 tahun lalu. Ainur terharu. Menitis lagi air matanya.

Indra menghulurkan kembali sweater yang tidak bersambut tadi.

"nah, you will catch cold." Ujar Indra. Ainur menyambut. Tidak terkata lagi.

"Indra, thanks for everything." Indra tersenyum. Dia memejamkan matanya rapat-rapat.
Akhirnya doaku terjawab. Ainur, you"re my destiny!

p/s: love what you have and live for it... ;)
posted by Penulisan2u @ 1:24 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
33 Comments:
  • At 1/6/09 6:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yeah!syok gla....

     

  • At 1/6/09 6:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best siyoot!! aq tabik penulis cerpen nie..!!

     

  • At 1/6/09 8:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx!

    my blog url: http://anarifartpieces.blogspot.com...

    love,

    anarif. (the writer of Honey, I Hate You!)

     

  • At 2/6/09 12:38 PG, Blogger sepatu biru said…

    sweet nye..
    ala ni yg nak bf cam indra ni..
    hahaha...
    best sangat..

     

  • At 2/6/09 3:18 PG, Blogger nadia said…

    well done. best.

     

  • At 2/6/09 11:36 PG, Blogger my_za2l said…

    wa~cite ni best.
    indra msti hensem kan?
    cerpen honey,i hate you pon best jgk.
    :D
    ~myza2l~

     

  • At 2/6/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..keep it up..tp kan pttnye hbskan ending die dgn berbaik smula dgn fatin gak..sian fatin tau..kalo x sbb fatin..kisah ainur n indra x kan bermula gak..hehe..pe pun gud luck writer..chaiyyok!!!

     

  • At 2/6/09 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... suke sgt... setianya indra n ainur pd cinta mereka...tahniah buat penulis

    atie ameen

     

  • At 2/6/09 11:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cta ni best sgt..
    gud job..
    keep it up...

     

  • At 3/6/09 12:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa jadi hubungan fatin n ainur??

     

  • At 3/6/09 12:24 PG, Blogger Anarif_88 said…

    heheh...sorry.excited nk siapkan citer ni, lupa lak kat fatin...diorg ok je, tgh main masak-masak dgn sy..hahaha...thanks for reading!

     

  • At 3/6/09 2:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best sgt..
    sye pun teringin nk ada temn hidup yg cam tue

     

  • At 3/6/09 12:26 PTG, Blogger OrEnTaLeZ said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 3/6/09 12:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer ni...so sweet..
    enjoy jer masa baca..tak boring langsung..
    teruskan lagi berkarya...


    ~harith damia~

     

  • At 3/6/09 4:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler cter nie... syes x bowink.. ag nk tau cter strusnye da lah...
    best3! ase cm sy yg de dlm cte 2.. hehe
    cm sy lak yg jd Ainur..
    uwaaa! nk2 gak laki cm Indra 2!

     

  • At 4/6/09 2:30 PG, Blogger Soul of Aihara Faz said…

    wah!!best gler!!cter pling best penah sy bca di penulisan 2u nie..

     

  • At 4/6/09 10:41 PG, Anonymous mirmocute said…

    ermm...i love it very much.best story..hope i find myself charming like him.oh TUHAN, please hear my wish :)

     

  • At 4/6/09 12:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Wow!! Beshnyew.. N ur really good at english.. Nie la cerpen p'tama yg xda k'salahan dlm bi..hahaha! Congrates!

     

  • At 4/6/09 2:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best laa citer nie..

     

  • At 4/6/09 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kn best klO de bf mcm indra..
    tpi :-(

     

  • At 5/6/09 3:16 PTG, Anonymous miez_an87 said…

    best giler...
    mle2 cm cter besa2 jer tp ble bca smpi hbs bru nmpk kelainan nye.... he is the best man ever... a hope my love will b like him....

     

  • At 6/6/09 12:17 PTG, Blogger aqilah_95 said…

    salam..
    citer nie mmg besh..
    gud job
    tahniah

     

  • At 6/6/09 5:33 PTG, Anonymous fiera_noni said…

    waa!!cter nie mmg bezz gler2!!!
    terharu gler bler bce cter nie..
    mmg lyn gler cter nie..
    pas nie penulis ley la wat novel plak ea???
    pape pn mmg sy0k gler!!
    keep it up!!

     

  • At 6/6/09 8:31 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    wahh..best gile,1st bace cerpen yg lengkap!
    as in ada knowledge,history ape sume..
    wlaupun kurang romance,but still sweet..
    dah agak dah endingnye..
    best la indra..
    i ingt 'solo' tu sorg..hehe

    btw ur english is perfect and are u from Indonesia or u've been there ek?wondering..

     

  • At 6/6/09 11:40 PTG, Blogger Anarif_88 said…

    to fiera_noni..
    sy mmg ada wat novel, but cuma dua je yg publish kat cni...Kau Penawarku & Kira Ayumi...Kira Ayumi dh hbs...kat cni x hbs lg la...feel free to visit my blog for the stories...http://anarifartpieces.blogspot.com...

    to corcraze...
    thanks for the comment...i've been to solo and jogjakarta for an educational trip and it was great..semua latar tempat dan fakta yg dbrikan dlm cerpen ni adalah real and factual..sekadar berkongsi pengalamn di sana... ;)
    thanks again for all the comments...

    anarif

     

  • At 7/6/09 1:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    love it..
    the last word..
    love wut you have and live for it..
    love it damn much..
    -sweetlavender-

     

  • At 7/6/09 9:52 PTG, Anonymous sheyla said…

    No english version? I don't understand anything :/

     

  • At 12/6/09 8:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya Allah....
    best nye.....
    :D:D:D:D

     

  • At 23/6/09 2:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    awalnya sangat bosan.. start jumpa second time.. so so sweet.. hahahaha keep it up writer...

    miss_mira

     

  • At 23/6/09 10:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg bez giler la cte nie...cerpen yg plg bez pnh sy bc dlm blog nie...tahniah penulis....rase mcm watak2 dlm cte 2 mmg wujud je...hehehehhehehe

     

  • At 5/7/09 3:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..seyesly best..klo wt novel conform layaann..hee..

     

  • At 19/12/09 9:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best olhn,jln citer y mnrk....x lupa akn btsn sbg seorg islam

     

  • At 27/12/10 6:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gler cte ni....
    blh bg 5 bntng r...
    H33 Yn6mT

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group