BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 22, 2009
Cerpen : 3 Jam 30 Minit 39 Saat III
Nama Pena : eury

AD… Dah lama giler tak jumpa dengan dia. Kali terakhir kami jumpa, masa last day kat sekolah. Satu hari yang aku sendiri tak nak simpan dalam kotak memori. Hari 'bodoh' aku. Hmm… Sapa sangka, lepas 8 tahun, kami jumpa lagi. Tapi kali ni lain pula peranan yang kami pegang. Bukan senior dan junior lagi. Tapi suami dan isteri dalam sebuah perkahwinan. Aku langsung tak pernah terfikir nak berkongsi apapun dengannya. Nak-nak lagi lepas apa yang jadi masa kat sekolah dulu. Ironinya sekarang, kami terpaksa berkongsi hidup pula.

Demi Allah, masa mula-mula jumpa, aku langsung tak kenal AD. Tudung kepala yang dipakainya benar-benar mengubah penampilan AD. Tak macam zaman sekolah dulu. Tomboy. Rambutnya dipotong pendek. Perlakuan dan bicaranya pun kasar. Masa lafaz akad nikah, time sebut nama pengantin perempuan tu, masa tu la aku baru sedar yang Adrianna Mayesa tu adalah AD. Nama pelik macam AD tu, sapa pun akan ingat. Nak-nak lagi, dia 'musuh' aku dulu.

Dalam berfikir-fikir tu, Farriel sampai juga ke halaman rumah. Di situ, berdiri seorang gadis cantik yang tampak ayu berkebaya. Pukul 3 pagi berkebaya? Salute!

"Saya Lisa, kawan Marina. I am supposed to be your 'girlfriend'." Dia memperkenalkan diri.

Hmm… Kalo yang ni, aku percaya la boleh jadi 'balachi' si Marina tu. AD memang out of list. Langsung tak ada ciri-ciri nak jadi menantu kerabat; walaupun bau-bau bacang aje. Jap! Abis tu, AD tu sapa? Macam mana dia boleh… Oh my God! Maknanya, AD memang tak tahu menahu fasal rancangan bodoh Marina ni. She's innocent!

"Mana Marina?"

Lisa mula gelisah bila Farriel menyoalnya seperti seorang pesalah.

"I tak tau. Last dia called dan jumpa I pagi semalam. Dia menangis. Dia cakap dia perlu pergi ke satu tempat untuk tenangkan diri. Then, dia suruh I 'ganti' tempat dia, jumpa parents you. And she paid me for some amount of money…"

"Yeah. I know that 'part'… Agreement, money, bla bla bla…"

Farriel lepaskan keluhan. Tenangkan diri? Perlu ke nak tenangkan diri? Patutnya dia terlompat-lompat gembira. Selepas tiga tahun bercinta, pakwe ajak kawin, berkenalan dengan bakal mak ayah mertua, bukankah dia patut gembira? Ini dibuatnya macam game police sentry; kejar dan tangkap. Yang menambahkan bengkak di hati, dia boleh suruh orang lain gantikan tempat dia. Hilang akal ape?

"Tengku Farriel, I cari you kat Hotel Kris Mas… I tak tau pulak majlis you all tukar tempat. So, what am I suppose to do now? Meet your parents now?"

Ish, jangan la sangat! Dah tidur agaknya orang tua tu. Pompuan ni tak tahu tengok jam apa?

Lisa nampak teruja dengan 'watak' yang diberikan. Farriel melemparkan pandangan ke segenap halaman. Mujur halaman rumahnya yang sebesar ¾ padang bola sepak dah lengang. Cuma tinggal dua tiga orang pekerja rumah aje. Caterer, orang pasang khemah, saudara-mara, sepupu-sepapat semuanya dah balik. Yang tinggal pun dah masuk rumah. Tengah syok tido atas katil agaknya. Jadi agak mudah untuk dia berbicara dengan Lisa.

"Actually, last minute kami tukar tempat. Apapun, 'khidmat' awak dah tak diperlukan lagi!"

Lisa terkejut mendengar kata-kata Farriel.

"Excuse me? Napa? Sebab I datang lewat? Kalo itu, I minta maaf la. Tak de sesiapa bagitau I. I cuma berpandukan maklumat yang Marina bagi aje!"

Farriel mengurut-ngurut pelipis mata. Rasa mengantuk mula mengasak mata.

"Bukan macam tu! Ada orang dah amik tempat you tu. In fact, gadis tu dah jadi isteri I pun tiga jam lepas!"

"What?"

Bagai nak terjojol biji mata Lisa. Ala… Tak payah la rasa terkejut sampai macam tu sangat. Aku yang kena kawin mengejut. Bukan ko… Sakit kepala fikir. Kawin. Tak pernah terfikir pun nak kawin dalam masa terdekat ni. Memang la rancang nak kawin tahun ni. Tapi dengan Marina. Bukan AD! Ya Allah, apa yang Kau cuba tunjukkan pada hambaMu ni?

Ahh…! Marina... Kenapa ko buat aku macam ni? Naik sasau aku dibuatnya.

"So, macam mana sekarang?" Soal Lisa. Ada riak terkilan di wajahnya.

Laa… Apsal slow sangat CPU kepala dia proses maklumat?

"Kira cancel la job awak tu. Balik rumah and enjoy the money! Kalo Marina tanya, awak cakap aje awak dah buat seperti yang disuruh. End of story. Okey, good night…"

Lisa masih terpinga-pinga di tengah laman. Farriel atur langkah ke dalam rumah. Lepas satu, satu. Lepas ni entah apa pulak lagi, getus hatinya. Saat itulah dia terdengar suara Ihsan dan AD di sebalik pasu besar dari China.

@~@~@~@~

"Saya tau awak bukan girlfriend Aril…!"

Mulut yang ternganga cepat-cepat aku tekup. Senyuman Mr. Charity dah berubah bentuk. Sinis dan penuh misteri. Sapa Mr. Charity ni ek? Adik-beradik Farriel ke? Kalo tengok muka, ada rupa sket. Masa makan tadi pun dia duduk kat meja utama. Mesti someone yang rapat dengan Farriel ni.

Kedua-dua belah tangan Mr. Charity dah melekap ke dinding. Mengepung tubuhku supaya tidak lolos darinya. Ah, sudah! Rileks, Adry… Dia wat gimik je tu… Saja nak gurau-gurau. Biasa la, sedara-mara kan… Kalo tunjuk muka takut, lagi galak dia mengusik nanti. Cool, bebeh!

"Perlu ke saya wat any declaration depan awak, Mr. Charity? Like I said before, I don't know you. I don't even know your name!" Sindirku dalam keadaan separuh berani.

"Ooo… Sorry! I ingat you dah kenal I. Hi, I'm Tengku Ihsan Nur Qayyum… Awak boleh panggil saya Ihsan. Saya abang sepupu Aril..."

Patut la busybody semacam… Aku hampir terlepas pandang kenyitan nakal dari matanya. Maklumlah, pencahayaan kat sini memang teruk.

"Back to the topic, awak cuma berlakon sebagai girlfriend Aril, kan? Entah-entah kawin tadi pun, kawin kontrak…" Serkap jarangnya memang bertempat. Aku cuba berlagak tenang.

"Napa awak cakap macam tu? Saya punyalah cinta kat sepupu awak tu… Sampai sanggup kawin mengejut tau!"

Dia senyum lagi. Aku segera kalih muka ke kiri, mengelak bila mukanya dirapatkan ke mukaku. Eii… Nak cakap, cakap aje la! Perlu ke sampai nak bersentuh pipi?

"Sebab awak bukan girl yang dia kejar kat KLIA tadi. Nasib baik flight saya delay. Kalo tak, mesti saya pun tertipu macam orang lain!"

Aku tepuk dahi. Dah tentu dia tau. Dia Mr. Charity! Dia nampak aku kejar Miss Karen sampai terlanggar dia. Dan Farriel… Farriel pulak kejar awek dia yang cun tu… Nak goreng apa lagi ni?

"Sayang, kat sini rupanya awak… Puas I cari kat bilik!"

Ahh… Itu dia! Suara 'penyelamat'! Buat pertama kalinya aku bersyukur Farriel ada di hadapanku. Aku meloloskan diri dari Ihsan dan mengambil tempat di belakang badan Farriel. Tangan Farriel melingkar di bahuku. Merapatkan tubuhku ke tubuhnya. Aku wat-wat batuk. Kot-kot la dia teringat yang aku ni berlakon aje jadi isteri dia. Bukan betul-betul. Haram dia nak dengar. Ish… Kuatnya bau minyak wangi. Naik sesak pulak nafas aku bau…

Farriel dan Ihsan. Masing-masing diam, cuma beradu mata. Macam ada 'cite' aje antara diorang ni…

"Ihsan, kot iye ko nak ber'ramah-mesra' dengan isteri aku pun, tengok-tengok la masa. Lain kali, okey?" Senada aje bunyi suara Farriel.

Ihsan angkat dua-dua belah tangan. Tanda surrender. Matanya tepat memandangku. Pandangan 'tak sabar nak korek rahsia awak' betul-betul merimaskan aku. Senyuman diberikan. Bukan pada Farriel. Tapi pada aku.

"Okey, dear… Lain kali kite sambung chit-chat kite. Have a 'gud nite'!"

Mata dikenyitkan sebelum berlalu pergi. Farriel angkat tangan dari bahuku. Aku pantas menjarakkan diri.

"Bini orang pun dia nak 'ayat'!" Rungutnya. Anak matanya terus mengekori Ihsan sehingga Ihsan berlalu ke tingkat atas.

Matanya kembali singgah ke wajahku. Masam.

"NAIK BILIK!"

Woi… Tempias la!

@~@~@~@~

4.30 pagi.

Seingat aku, inilah malam yang paling panjang dalam hidup aku. Suasana banglo dah senyap sunyi. Kalo ada syiling jatuh, gerenti aku boleh dengar punya. Cuma suara Farriel yang kedengaran sekarang. Membebel gara-gara tindakan aku yang nak cabut lari tadi.

Kelopak mata aku tongkat dengan jari telunjuk. Badan aku pun dah mintak nyawa dah dek keletihan. Pagi siapkan tempahan baju yang berlambak. Maklumlah, tak lama lagi cuti sekolah. Cuti sekolah bermakna ramai orang wat kenduri kawin. Bukan pengantin aje nak bergaya. Mak ayah pengantin, adik-beradik pengantin, makcik pakcik, datuk nenek, anak buah, anak sedara, kawan-kawan, jiran sekampung pengantin pun nak gak melaram masa kenduri kawin tu. Kalo aku tokei butik, memang la aku suka. Orang datang bawak duit. Tapi aku ni kuli aje. Memang la aku suka menjahit, sulam-sulam ni semua. Bakat yang tak pernah aku terfikir aku miliki. Tapi bila dah berlambak-lambak, tengok aje pun dah tak lalu.

Letih-letih menjahit, aku kena pulak berkejar ke KLIA. Menghantar baju fashion show. Pastu, berkejar pulak ke banglo mewah ni. Cite baru pulak mula. Aku disangka awek si Farriel gemok ni! Last-last kena kawin paksa-rela dengan dia pulak. Huwargh…! Kalo kurus, hensem, mulut tak menyakitkan hati tak pe la gak. Ini tak!

Senior Farriel ni memang dari dulu tak sebulu dengan aku. Dia macam ada simpan dendam kat aku. Dia benci tengok aku. Masa sekolah dulu pun macam-macam dia cuba buat kat aku. Dengan harapan, aku dibuang sekolah. Mujur nasib baik selalu menyebelahi aku. Yang peliknya, aku tak pernah wat apa-apapun kat dia. Tapi, apsal dia benci sangat dengan aku??

Aku ingat, bila dah abis sekolah, abis la penderitaan aku dengan dia. Tak tau pulak lepas 8 tahun aku boleh jumpa dia balik dan sambung balik penderitaan aku ni…. Apalah malang sangat nasib aku ni…

Sekarang ni pun dia tengah mendera aku. Tak dibaginya aku tido. Aku ni dah mengantuk tahap cipan dah ni! Kalo disorong bantal, gerenti lelap punyalah mata aku ni. Lupa semua benda. Tapi, bila teringat ada Farriel, rasa tak selera pulak nak tido. Jadi takut pulak. Tak pernah seumur hidup aku berdua-duaan dengan lelaki. Dalam bilik pengantin pulak tu. Ei, selisih malaikat 44!

"Ko tak kisah kan kalo aku cakap kasar dengan ko? Kite bukan tak biasa bercakap dulu, kan…" Soalnya bersahaja. Kata ganti nama diri yang digunakan dah bertukar. Bukan 'saya-awak' lagi.

Aku angkat bahu. Haah… Memang kite biasa bercakap pun. Tapi tak tau la cara kite bercakap tu boleh diklasifikasikan bercakap atau bertekak. Paling habis baik pun, dalam nada menyindir.

"Aku nak kite adakan perjanjian."

Perjanjian lagi? Seumur hidup aku ni, aku memang kena terikat dalam perjanjian aje ke? Jadi fobia pulak dengar perkataan perjanjian ni!

"Suka hati ko la…"

Tak larat aku nak melayan. Apa dia cakap, aku angguk aje. Ala… Cliché la syarat-syarat perjanjian ni! Adat la kan orang kawin kontrak ni. Balik-balik itu-itu aje syarat yang dikenakan. Semuanya sama macam dalam novel dan cite yang aku tengok. Semuanya memang aku boleh jangka. Tapi satu syarat ni memang pelik sket.

"Aku nak ko improve kan gaya penampilan, cara percakapan ko dan pengetahun ko!"

"Woi! Apa, ko ingat aku ni buruk sangat ke? Bebal sangat ke?" Buntang biji mata aku balik. Underestimate orang sesuka hati. Macam bagus aje dia ni!

"Bukan! Masalahnya, gaya ko langsung tak menyakinkan aku, apatah lagi diorang. Marina Irriani, seorang pramugari. Dia penah keje dan tinggal kat US selama 5 tahun. Ko tengok gaya ko. Langsung tak macam dia. So, untuk jadi dia, ko kena la improve diri ko…"

"Ko kata ko tak cite banyak fasal Marina Irriani ni kat famili ko. So, ada ape masalah? Tak payah la kalut tak tentu fasal!"

Farriel meraup wajahnya untuk kesekian kalinya.

"Lebih baik kita prepare for the worst things, kan… Lagipun, ramai orang dalam famili aku ni nak tengok aku 'jatuh'."

"Yaa… Yaa… Yaa… Ape-ape je la. So, aku kena buat ape?" Tudung kepala aku garu kasar.

"Nanti aku fikir macam mana nak improve that 'part'. One more thing, aku nak ko belajar balik."

"Huh?" Aku buat muka beruk.

"Ko belajar sampai mana? SPM?STPM aje, kan?"

"STPM. Mana ko tau?"

"Huh… Tengok gaya aje pun tau!"

Ei… Nasib dia jauh dari aku. Kalo tak, lepas gak sedas dua penumbuk.

"Aku nak ko sambung belajar. Paling kurang ada ijazah."

"HELLO… Ko sibuk-sibuk suruh aku wat itu-ini ni, macam la aku nak jadi bini ko untuk SEUMUR hidup! Kontrak perkahwinan ni tamat bila Marina ko tu balik pada ko, kan… Aku rasa tak payah la kot… Malas la nak belajar. Otak dah berabuk!"

"Nop! Ko kena sambung belajar jugak. FULL STOP. No more objection!" Katanya seraya mengoyang-goyangkan jari telunjuk.

"Okey! Kalo macam tu, aku ada syarat untuk ko jugak!"

"Ape?"

"Ko kena kuruskan badan ko. Aku nak badan ko saiz M aje. Bukan XXL, okey?"

Dia ingat dia sorang aje boleh letak syarat merepek? Jadi isteri kontrak dengan belajar, ada kene-mengena ke?

"Apa kena mengena dengan badan aku pulak ni…" Tingkah Farriel. Tak puas hati la tu!

"Tak setuju tak pe!"

"Badan kurus ke gemuk ke ape kena-mengena dengan ko?"

"Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak sambung belajar!" Sengaja aku lagukan kata-kata tu. Biar dia naik geram.

"Ko ingat orang gemuk ni tak de orang suka ke? Berderet nak kat aku tau tak?"

"Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak ubah gaya."

"Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak improve knowledge aku."

"Okey! Okey! Okey! Aku akan kuruskan badan…" Akhirnya Farriel mengalah jugak.

"YES!!! Deal!"
posted by Penulisan2u @ 2:54 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
24 Comments:
  • At 22/6/09 8:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rasenya ini bknya cerpen...
    tp lbh kpd novel....
    apa2 pun citer nie best...good job..

     

  • At 22/6/09 11:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..btl3..best..tp ann....erm..th ta tw r....skr nk bg komen.....

     

  • At 22/6/09 2:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni bkn novel ad+iz ker?

     

  • At 22/6/09 6:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cta ni best..
    tp bla CERPEN NI nk abis ek..

     

  • At 22/6/09 6:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best arr..tapi naper byk sgt sambungan...
    x sabar nk bce lgiii....

     

  • At 22/6/09 9:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku mmg bace cite ni dr mula.
    tp x best ar klu asyik sambung2 camnie.
    aku pun bknnya slalu online..huhu

     

  • At 23/6/09 12:26 PG, Anonymous eury said…

    salam... cite 3 jam 30 minit 39 saat ni = novel ad+iz. sape yg minat drop by kat blog sy
    misseurydice.blogspot.com...tq

     

  • At 23/6/09 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik sgt..tp boring bnyk sgt smbg2..

     

  • At 23/6/09 6:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni tak bosan la aku da baca sampai nombor 11 da.....
    very sweet n vouge........

     

  • At 23/6/09 8:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    no comment!
    keep it up!

    ~~PapaTul~~

     

  • At 23/6/09 9:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa tak letak kat bahagian novel je?

     

  • At 24/6/09 11:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bla nk habis?x sbar nk bca dah ni....

     

  • At 26/6/09 9:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best....p,,,bile nak abis ni??????hmmmmmmmmmm...........

     

  • At 26/6/09 1:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel la cite ni..
    i like it..
    uhuh..

    ~nEuR0 shEwAzni~

     

  • At 2/7/09 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best...,
    tp awat mcm t'gantung jew.....?
    cube pnjngkn lg...,
    mest tmbh best....

     

  • At 13/7/09 2:43 PTG, Anonymous best ar... said…

    sal cite nie sangkut2

     

  • At 13/7/09 5:18 PTG, Anonymous edora said…

    wey bile nak abis?????????????????? cepat best ar citu nie

     

  • At 14/7/09 4:14 PTG, Blogger zam said…

    adoiyaiii..asl la x abis2 citer ni..penatla.....

     

  • At 15/7/09 8:26 PTG, Blogger Qyn Qyna said…

    wow... best giler beb citer ney..
    huhuhu.. sambung lg..
    best2!!!

     

  • At 18/7/09 2:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ble nk smbg lg cite nie???
    srnk la...

     

  • At 20/7/09 2:03 PTG, Anonymous shazz_chester said…

    citer nie dh kew blm...
    asl cm2 jew endingnyer..huhu
    xsyok r cm2 jew...-(

     

  • At 8/5/10 11:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cptla wat ending..xsbr nk tau nii..

     

  • At 29/6/10 11:48 PG, Blogger sphrosyne said…

    cerpen ni dah diolah menjadi novel..da ada di pasaran..tajuk dia 'ad + iz' penulis = eury athena...

     

  • At 26/3/11 8:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending xde ke??

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group