BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Mei 19, 2009
Novel : Please 5
Nama Pena : Aya Akira

Malam tu, lepas ja solat isyak berjemaah, ayah aku suruh aku hidangkan makan malam. Aisyeh, ni yang lemah ni!.Bab-bab nak angkat hudangan ni aku cukup lemah. Ye lah, perangai aku yang kurang feminin ni, boleh mnyebabkan aku dapat malu. Eiii....aku angkat dulang berhati-hati ke ruan tamu.

"Boleh Kal tolong?".

Kaki aku hampir-hampir tersadung kat kusyen. Mujurlah aku sempat berpaut pada tangan seseorang. Ya Allah, biar betol!. Aku berpaut pada tangan Haikal.....erat.

"Kal mintak maaf sebab buat Hana terkejut".

Muka aku mula rasa merona merah......malu. Aku melepaskan suaraku bila mendengar suara berdehem dari arah belakang. rupanya ayahku menyaksikan gelagat kami berdua dari tadi. Aku terus bergerak ke ruang dapur. Haikal hanya mampu melihat aku berlalu pergi.

Tau jugak malu budak kampung ni. Cute betul muka dia tadi. Hi,hi,hi....nyata pilihan aku tak silap. Dia seperti Dania. Manis dan pandai menjaga kesopanan sebagai seorang wanita Islam. Mungkin yang berbeza antara Dania dan Hana ialah cara mereka menerima aku. Dalam hal ini, aku rasa Hana lebih keras berbanding Dania. Tapi tak kisahlah. Apa yang penting sekarang, aku perlu tunjukkan keikhlasan aku terhadap Hana.

"Haikal, mai makan kah (cepat). Apa yang dok buat kat situ tu?".

Kedengaran mak Hana memanggil aku. Aku segera mengambil tempat di sebelah Hana. Hana menarik muka masam. Tak suka barangkali. Tak kisah la cik Hana oi!. Aku kan sah dah jadi tunang kau. Abang Hana daripada tadi aku lihat asyik berbalas jelingan dengan Hana. Puncanya aku sendiri tak pasti.

"Kal, nah cuba sambal".

Suara Hana yang kurasakan tak semerdu Siti Nur Haliza mematikan lamunanku. Aisyeh....bab-bab sambal ni yang aku lemah skit. Lidah aku ni lidah orang putih. Mana tahan makan makanan yang pedas-pedas. Aku mencedok sedikit. Tak sampai satu sudu.

"Sikit sangat Kal. Nah, tambah lagi sambal ni. Lagi pedas lagi sedap.

Nah kau tengku. Nampaknya berasap la telinga kau lepas ni. Tu lah , sapa suruh kau nak sangat ambik aku jadi tunang kau?. Ha, kan dah kena!

"Thanks Hana".

Han cuma tersenyum. Aik, lain macam ja si Hana ni. Selalu kalau aku cakap apa-apa ngan dia, muka dia mesti tarik muncung 14 punya. Kalau senyum macam ni hari-hari kan ka manis?Aku toleh ke arah Zariff. Budak ni kalau bab makan memang laju. Kalah roller couster. Tengok tu, punyalah pelahap. Sampai kepala pun tak panggung. Aku kembali menumpukan perhatian aku kat nasi yang dah penuh dengan sambal kat depan mata aku. Macam mana ni? Nak makan ka tak nak?. Sumbat ja la. Kalau pedas, aku mintak ja la air. Aku suapkan nasi ke mulut. Perlahan. Ya Allah, pedasnya!, Aku toleh ke arah Hana. Ingatkan dia nak bagi air kat aku, tapi dia buat tak tahu ja. Macam orang bodoh pulak aku tengok.

"Hana, bagi air kat Haikal tu. Muka dia dah merah tu. Tak tahan pedas kot".

Mak Hana bersuara.

"Terima kasih Hana."

Daripada reaksi muka si Hana, aku dapat agak yang dia tengah tahan gelak. Aku rasa la, kalau la mak bapak dia tak dak kat sini, dah lama Hana gelakkan aku.

Ha, padan muka kau tengku!. AKu dah agak dah orang bandar macam kau mana tahan pedas. lidah cop orang putih!. Tapi cute jugak muka dia tahan pedas. Hisyh, aku ni!. Aku kan bencikan dia, apasal pulak nak kata muka dia cute pulak?. Tapi aku ngok, kawan dia si Zariff tu laju lak makan. Dah besa kot. Tengok tu. Ulam pucuk janggus lansung tak disentuhnya. Patut la orang bandar dapat banyak penyakit. ulam yang awet muda ni tak pernah makan. Aku sure , tak sampai sebulan mesti dia nak balik KL. Dan waktu tu , aku la orang yang akan bersorak gembira.

"Hana, tolong mak angkat semua ni pi dapuq".

Aku menurut sahaja. Kalau sebelum ni, mesti aku gaduh ngan abang aku. Ye la, masing-masing malas nak buat kerja. Tapi, pasai mamat sekor ni, aku kena jadi baik. Takut gak kalau silap hari bulan ayah aku mengamuk lak. Aku melangkah perlahan ke dapur. Malas rasanya nak buat apa-apa. La...beruk ni ada kat sini rupanya. Amboi, mesranya dia sembang ngan mak aku!. Mak aku asyik gelak ja. Ntah apa yang lucu, aku tak tahu. Lawak Mr. Bean mana la yang dia cita kat mak aku. Aku buat-buat tak nampak. At least leh gak aku elakkan daripada dia.

"Rajinnya tunang Haikal ni. Elok la tu, practice buat kerja rumah before jadi wife Kal. Nanti tak dak lah kekok nak layan Kal and uruskan rumah tangga kita. Bertuah betol kal dapat tunang macam Hana".

Tiba-tiba kedengaran suara Haikal dari belakang Hana. Begitu hampir hinggakan hembusan nafas Haikal mampu didengarinya. Hana mendengus kasar. Bimbang keadaan mungkin akan bertukar menjadi ribut taufan, Haikal segera beredar. Lankah kakinya dihalakan ke arah meja makan.

Setelah pasti Haikal tidak lagi berdiri di belakangnya, Hana memulakan bebelannya.

Eiii...orang tua ni!. Gila ka apa?. Selamat jantung aku ok lagi. Kalau tak mau luruh jantung aku dibuatnya. Mujur tak terlepas mangkuk kat tangan ni. Kalau tak....

Hana memandang Haikal dengan pandangan yang tajam.

Rasanya, mau ja aku cincang-cincang beruk ni bagi ikan flowerhorn aku makan. Boleh dia buat dek ja!. Eeee...memang nak kena dia ni. Tak pa. Ada lori, ada kapal, ada hari , aku kepal-kepal dia ni. Aku hanya memerhatikan tingkah lakunya. Malas nak bersuara. nanti dia ngat aku suka kat dia plak. Tak ka parah kalau macam tu. Dah habis kerjanya, dia pun berlalu ke bilik tidur. Letih agaknya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selesai ja mengemaskan baju, aku ke beranda. Mana tau, nasib aku untung, boleh la aku borak ngan Hana. Rasanya, aku tak pernah borak ngan dia lama-lama sejak aku sampai tadi. Mau taknya, setiap kali aku nak dekat ngan Hana , aku tengok abang dia jeling semacam ja kat aku. Naik gerun aku dibuatnya. Dan malam ni, peluang dah terbuka depan mata. Ayah ngan abang Hana, pas makan ja tadi terus keluar. Mak Hana cakap pergi rumah saudara dia. Lantak la. Dari ruang tamu, kedengaran suara orang ketawa. Kalau tak silap aku, suara tu macam suara Hana. Tapi suara laki tu, suara siapa. rasanya macam pernah dengar, tapi....la Zariff rupanya. Aku ngatkan abang Hana tadi. Patut la suara macam pernah dengar. Tapi apasal Hana ngan Si Riff ni nampak mesra lain macam ja. Dengan aku, bukan kata nak dengar Hana ketawa, nak dengar suara dia pun susah. Macam ada katak nak keluar bila dia borak ngan aku. Ni tak boleh jadi ni. Nak kata aku cemburu, memangla. Hana tu tunang aku, bukannya tunang Zariff. Kang tak pasal-pasal, si Hana jatuh hati pulak kat Zariff. Tak ke naya?. Si Zariff tu bukannya tak hensem.

"ehem, ehem....seronok nampak. noleh Kal tahu apa yang lucu sangat?".

Aku menyapa. Rasnya tak tahan dah tengok adegan mesra hana ngan Zariff ni. Hana tarik muka masam. Tak suka agaknya. Aku mendekati Zariff. Bila ngok aksi si Zariff yang terus berborak ngan Hana , aku pantas menyiku Zariff. Isyh, orang tua ni. Buat macam tak faham lak. Oii, cik Zariff, aku nak privacy la ngan tunang aku ni. Zariff pantas berlalu. Dia pun sedar kot. Dia tu macam langau ja. Sibuk kacau orang nak berdating. Hahaha....dating kat beranda.

"Hana, Kal nak tanya sikit. hana jangan marah ya?".

Aku cuba untuk pancing minat Hana. tiada reaksi daripada Hana.

"Kenapa Hana macam tak suka ja kehadiran Kal kat sini. Ataupun Hana memang benci nak tengok muka Kal?"

Aku bukannya apa. Takut jugak kalau si Hana bencikan aku. Macam mana nak berkasih kalau sorang sayang sorang benci?.

"Hemm....kalaua Hana terus tak bersuara, Kal angap yang memang Hana bencikan Kal".

Aku meneruskan bicara walaupun aku sedar yang berkemungkinan tiada reaksi daripada Hana.

Hisyh....ni nak jawab ka tak nak?. Kalau tak jawab nanti, kesian plak. Bukannya kesian kat Haikal neh, tapi kesiankan Shima yang susah payah plan nak pekena budak bandar neh.

"Hana tak bencikan Kala k!. Hana cuma tak biasa dengan orang luar".

Aku cuba berbohong. Tak biasa konon. Dengan si Zariff tu senang ja aku nak berbual. Tak pa la, tipu sunat. Kalau cakap yang betul, kecik plak hati mamat neh.

"Orang luar?. Come on. Kal kan dah sah jadi tunang Hana. Kenapa plak Haikal jadi orang luar. Tolong jangan layan Haikal macam ni lagi k!".

Isyh...payah tol la anak dara sorang ni!. Kalau borak ngan Zariff, tak dak plak dia rasa macam orang luar. Ni tiba-tiba ngan aku jadi macam ni plak. Pening aku. Dah la hari yang aku ajak dia keluar, dia asyik diam aja. Shima ja yang dok layan aku. Ingatkan segan lagi. Kot-kot la malu-malu kucing. Sapa tau?. Tapi hari ni macam tu jugak. Dengan Zariff, rancak ja berbual. Dengan aku, tiba-tiba ja jadi orang bisu. Tak tau aku nak kata apa dah. Kalau tak mengenangkan rasa cinta yang membara-bara dalam hati ni, dah lama aku surrender!. Penat aku dibuatnya.

Isyh...payah betul la budak bandar ni. Tu la, sapa suruh gatal sangat nak meminang aku?. Macam la dah tak dak awek-awek yang cun-cun kat bandar tu. Yang gagah nak cari awek kampung tu apasal?. Agaknya dia neh dah tak laku kat KL. Tu yang sampai sanggup masuk meminang budak kampung. Hahaha....dah jatuh saham rupanya.

Deruman enjin motosikal mematikan perbualan Hana dan Haikal. Haikal melepaskan keluhan kecil. Hasrat untuk berbual-bual dengan Hana lebih lama terbantut. Hati kecil Hana sebaliknya melonjak kegembiraan.

Lepas satu bala!. Ayah, Bang Chik, korang la penyelamat Hana. Love you guys!. Hehehe....

Haikal melangkah lesu menuju ke bilik tidur. Niat sucinya ingin mengenali tunang tersayang dengan lebih dekat, terbantut lagi. Haikal sedar, bukan mudah membina cinta baru. Dan bukan mudah melembutkan hati seorang gadis bernama Nur Akma farhana. Banyak liku yang terpaksa ditempuh, Banyak ranjau yang terpaksa diredah. Tapi macam lagu Spider la \'Relaku Pujuk\', aku bukan lelaki yang tewas!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari kedua haikal di rumah Hana, keadaan tak banyak berubah. Hana masih cuba melarikan diri bila menyedari yang Haikal cuba menghampirinya. Bila Haikal berehat di ruang tamu, Hana akan berada di dapur memabntu ibunya taua menguncikan dirinya di dalam bilik. Bagi Hana, dia perlu menjauhkan diri sejauh yang mungkin daripada Haikal. Bukan sebab malu atau segan , tapi sebab plan nakal dia, Shima dan Bang Chik bermula pada hari ketiga.

Nahas la kau budak bandar !. Aku akan hadiahkan kenangan yang kau takkan lupakan selama-lamanya ! Hahaha! Kalau la mak aku tahu pasal plan jahat aku ni, mesti aku kena tahan telinga dengar leteran dia. Ye la, dia tak nak pisang berbuah dua kali (sebab kali kedua tak sedap ka?. Hehehe..).

Dan saat itu, memori lama kembali menerjah ke kotak ingatan Hana.

Kerana terlalu sakit ati ngan perangai Mak lIjah yang tah hapa-hapa , aku ngan Shima buat plan yang teramat nakal untuk balas dendam kat Mak Lijah. Tapi mangsanya bukan Mak Lijah,plan tu dicipta khas buat Camelia. Sebenarnya aku ngan Camelia lansung tak tahu yang Kak Lia tu baaek hati. Ingatkan dia pun macam Mak Lijah. Yela, perangai Mak Lijah yang bukan takat suka jaga tepi kain orang, kalau boleh dalam kain orang pun dia nak jaga. Tu baru 0.00000000000000001% daripada perangai buruk dia. tak masuk lagi bab jadi batu api, mulut tempayan dan banyak lagi la. Pendek kata kalau nak dihitung perangai huduh dia tu, tak cukupngan jari tangan yang sepeluh ni, tambah jari kakai yang 10 pun belum tentu boleh kira perangai teruk dia. Waktu aku ngan Shima nak pekena Kak Lia, niat kitorang cuma satu. Nak sedarkan Mak Lijah yang perangai dia dah betul-betul melampau. Sanggup difitnahnya yang Bang Long aku pernah ngendap Kak Lia mandi. Akibat fitnah dia yang sah-sah teruk daripada membunuh tu, dekat sebulan jugaklah family aku kena pulau dek orang kampung. Mak aku puas berendam air mata. Bang Long aku pula hampir-hampir becerai. Semuanya gara-gara fitnah yang Mak Lijah reka. Sebenarnya Mak Lijah reka fitnah tu sebab dia sakit ati ngan mak aku. Dia ngatkan mak alu bekenan (suka) ngan Kak Lia tapi mak aku sebenarnya dah ada calon pilihan tuk bang long aku. At the end of the day, dia yang malu sendiri. Padan muka!!!!!!!!!

Walaupun waktu tu aku baru 10 tahun, tapi aku faham apa yang family aku terpaksa tanggung. Dan mulai saat tu, aku dah bertekad. Macam mana pun, aku akan balas dendam ngan Mak Lijah. Bukan dendam sampai nak tagih hutang nayawa, cuma dendam nak sedarkan Mak Lijah. Yela, makin lama dibiarkan makin melampau. Mulanya plan tu dah berjalan ngan lancar. Semua persiapan dah di buat, vuma tunggu nak jalankan ja. Aisyeh, macam persiapan nak kahwin la plak!. Hehehe.....

Walaupun nek berbuih mulut Siti nasihatkan kami , aku ngan Shima buat dek ja. Aih, mana leh....Orang penat-penat atur strategi, takkan nak batlkan macam tu ja. At the end, Siti pun angkat bendera putih, tanda ngaku kalah. Yela, mana larat dia sorang nak lawan kami yang berdua ni. Tapi, lain yang dirancang, lain plak yang jadi. Petang sebelum aku nak jalankan plan aku tu, aku terserempak ngan Mak Lijan dan kak Lia kat kedai runcit Pak kassim. Mulanya, aku buat tak heran jugak. Tapi bila aku dengar suara mak Lijah yang lansung tak sedap tengah menjerit-jerit macam beruk kena tarik bulu hidung, aku terus la pasang telinga. Rupanya Mak Lijah ngan marahkan Kak Lia yang tegur perangai dia yang sesuka ati tabur fitnah macam tabur nasi basi kat ayam. Kak lIa bukan takat kena tengking, siap kena tampar lagi!. Apa lagi, lekat la cap tapak tangan kat pipi Kak Lia yang putih gebu tu. Kesian Kak Lia.

Barulah aku tahu yang rupanya kak Lia bukannya brand Mak Lijah. Maybe dia lebih pada arwah Pak Daud, ayah Kak Lia merangkap suami Mak Lijah. Dan saat tu jugak aku cancel kan segala plan balas dendam aku. Tapi macam mana pun, aku tetap cari jalan nak sedarkan Mak Lijah, biar dia tahu langit tu tinggi ka rendah. Biar dia tahu, baik dibalas baik, jahat dibalas jahat. Tapi yang pastinya, Kak Lia takkan terlibat dalam plan nakal aku ni.

Korang nak tahu ka apa plan nakal aku tu?. Jeng, jeng, jeng....Aku ngan Shima menyamar jadi hantu bungkus kat rumah Mak lijah. Kononnya kitorang kadi roh yang nak balas dendam kat Mak Lijah sebab jadi mangsa fitnah dia. mak Lijah sampai melutut meniarap merayu agar ktorang bebaskan dia. Siap janji nak taubat nasuha lagi! Insaf la kiranya. Hahaha.....seminggu jugaklah dia demam. Tapi last-last mak aku dapat tahu. Ni semua pasal mulut tempayan Bang Chik aku la. Tak reti nank kunci lansung. (Tempayang boleh kunci ka?). Yang jadi mangsanya, aku ngan Shima. Jenuh gak kitorang kena tahan telinga. Tapi tak kisahlah, asalkan dendam aku berbalas, cukup!.

Lepas daripada insiden tu, Mak Lijah berubah. Tapi tak tahan lama pun!. Ada la tahan takat dua tiga hari . Lepas tu , balik perangai lama dia la. Hampeh betol!!!!. Memang tak pernah nak insaf!!!. Perangai macam Alien!!!. Ntah-ntah, alien pun lagi baik daripada pompuan tua ni. Nampak sangat dia ni tak pernah taubat. Cuma dia tau buat ja. Hi...geram aku!!!Kalau ikut kan hati aku yang sakit ni, mau jugak aku rejam dia dalam tangki taik belakang rumah aku. Bira dia mampus sebab sesak nafas dengan taik-taik tu!!!!!.

Hahahahahahahahahaha dan hahahahahahahaha lagi....................

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari yang dinanti-nanti dan ditunggu-tunggu sudah pun menjelma tiba. Tepat ja pukul 8 pagi, muka Shima merangkap penasihat terhormat aku dah pun terjengol kat muka pintu. Dia ni kalau bab plan nak pekena orang, memang nombor satu. Selalu punctual!!.

"Hana, mana tunang kesayangan hang tu?". Dari tadi, tak nampak pun batang hidung dia?. Takkan dok buat peta dunia lagi kot?".

Isyh, anak dara sekor ni!!!. Suka-suka hati dia ja kata budak bandar tu tunang kesayangan aku. Kalau dibuatnya dia denagr, tak ka mampus aku?.

"Hang ni la. Sesedap rasa hang ja cakap macam tu. Kalau Tengku tu dengaq, tak ka malu aku nanti? Nama ja kawan bek aku?. Drop my water face betoi!". "Ala hang ni Hana. Takkan tu pun hang nak marah kot? Aku mintak maaf k!".

Hahahaha....tau pu takut. Tu la, lain kali guna otak dulu sebelum guna mulut. Ni tak, asyik guna mulut dulu sebelum otak.

Hana berlalu ke bilik Haikal. Belum sempat pintu bilik diketuk, muka Haikal sudah terjengul keluar.

Isyh, ni lagi sekor!. Nasib bek aku tak terketuk muka dia. Kalau tak, terbatal pulak air sembahyang aku. Ataupun, free ja muka dia nek benjol. Kena ketuk ngan tunang sendiri. Ha, baru padan muka!

"Hana cari Kal ka?".

Memang la aku cari kau. Kalau aku cari kambing arwah tok wan aku, takkan la aku nak pi ketuk pintu bilik kau?. Akai ada?.

"A ah. Hana nak ajak Tengku pi bendang. Ayah yang suruh".

Banyak la ayah yang suruh. Ayah awal-awal pagi lagi dah keluar ngan Bang Chik. Bila masa pulak ayah pesan kat aku. Hehehehe...tak pe...Tipu sunat la katakan.

"Hana, kan Kal dah cakap. Jangan panggil dekat Kal tengku. Panggil Kal cukup k!".

Isyh, mamt sekor ni!. Lantak aku la nak panggil kau apa. Tu dah kira bertuah aku tak panggil kau cipan ka, cimpazi ka, tenuk ka . Cuba kalau aku panggil kau tapir? . Mesti kau marah punya.

"Ok lah Kal. Cepatla, Shima dah tunggu kat luar tu. Nanti bising plak dia. "

Hehehehe...aku sebenarnya bukan takut Shima bising. Aku cuma dah tak sabar-sabar nak jalankan projek aku ni. Biasala, penat tau fikir macam mana nak pekena mamat bandar ni.

Hana pantas berlalu. Malas baginya untuk terus berbicara dengan Haikal.

"Hana".

Haikal memanggil tunang tersayang. Hana menoleh. Matanya tepat memandang ke arah mata Haikal yang entah bila sudah pun berdiri di belakang Hana. Saat mata bertentang mata, ada getaran di jiwa si gadis. Ada cinta yang kian bersemi di hati si jejaka. Saat itu, Hana merasakan sesuatu di sudut hatinya. Sesuatu yang tak pernah dirasainya. Sesuatu yang bisa membuatkan tidur malamnya diulit mimpi-mimpi indah. Dan saat itu jua....

"Hoi, Kal! Kau ngan Hana nak pergi mana?. Asal tak bagi tau ngan aku pun?".

Ya Allah! Mamat sekor ni . Betul-betul potong stim la. Aku baru ja nak feeling ngan Hana. Kalau ikut hati, mau ja aku sula si Zariff ni. Selamatnla dia dah berkawan ngan aku lama. Kalau tak....Hi....Geramnya aku...

Hana yang tersentak daripada lamunannya berlalu pergi.

Rasa macam nak sembunyi dalam lubang cacing ja. Biar sapa pun tak tau ke mana kau hilang. Sekamatnla Bang Chik tak dak. Kalau tak, jenuh jugak kena tahan diusik abang kesayangan aku yang sorang tu.

"Kau ni Riff, betul-betu kacau dau la!. Hana baru ja nak tangkap cintan ngan aku. Menyesal aku ajak kau datang sini".

Haikal melepaskan kemarahannya kepada Zariff.

Bukannya senang aku nak bertentang nata ngan Si Hana tu. Alih-alih kena kacau ngan si Zariff ni. Sapa yang tak bengang?. Nak tunggu masa tuk bertentang mata ngan Hana ni macam nak tunggu bulan jatuh atas bumbung rumah. Payah nak mapus!!!!. Huh!!!. Geram tahap nak berasap telinga dah ni. Selamatla Zariff ni kawan aku, kalau tak dah lama aku sembelih, pas tu aku bakar, buat cicah ngan air asam. Eh,eh....Tapi aku mana makan air asam?. Ahh, lantaklah!!!!!. Macam la orang lain tak makan. Payah-payah, aku sumbat ja dalam mulut kambing belakang rumah Hana ni. Bukannya susah pun.

"Kal, kau termenung teringatkan siapa?. Tunagn kau tengah tunggu kat luar rumah tu. Yang kau tercegat kat sini macam tiang lampu jalan je apasal?".

Eisyh, kawan aku sorang ni!.Dah buang tebiat ke apa?. Tadi, berdiri terpaku depan Hana. Dah Hana blah, dia mengelamun la plak. Takkan dah hilang separuh daripada kewarasan kot?. Dah sebijik macam penghuni wad bahgia kat Tampoi. Dah macam kawan Kluang Man ngan Tiung Man aku tengok. Lansung tyak macam kawan aku. Bahaya, bahaya....

" Encik Haikal, apa kena ngan kau ni?. Tunang kau ngah tunggu kau kat luar tu. Yang kau still berdiri kat sini kenapa?".

Haikal menoleh seketika ke arah temannya itu. Tanpa bersuara walaupun sepatah, dia terus belalu pergi meninggalkan Zariff yang masih dalam kebengongan. Tertanya-tanta tentang tingkah laku rakannya yang telah dikenali hampir 6 tahun itu.

~hrp ckup pnjg...klu nk dpnjgkn lg rsa cm x bopa nk wujud unsur suspen tu..so hpe u guys njoy reading~
~love , AyaAkira1011 ^-^ ~
posted by Penulisan2u @ 2:48 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 19/5/09 11:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...ade blog...?

     

  • At 19/5/09 4:19 PTG, Blogger Aya Akira 1011 said…

    blog...
    www.AyaAkira1011.blogspot.com
    thanks 4 reading...
    ~ ^-^ ~

     

  • At 20/5/09 2:12 PTG, Anonymous Bkan Kaki Novel said…

    x best la...
    penceritaan dia berbelit-belit. Sekjap,org 2 ckp dlm hati,skejap,org nie ckp dlm hati lak. Bercampur-campur.
    Dah 2,bahasa dan ejaan dia berkecamuk. Naik rimas...
    Cerita dia dh OK n cambest,tp disebbkan suma kelemahan dan kesalahan 2,dh jd malas nk baca..

    Hrp maklum~

     

  • At 21/5/09 12:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpe writer....usaha lg....ganbate,....
    ad blog x?

     

  • At 3/6/09 10:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    skg bkn kaki novel....ejaan bnyk yg x btl...pening nak faham....hrp aya akira amk brt pasal hal ni...

     

  • At 5/7/09 1:14 PTG, Blogger shakirah said…

    ok jugak cuma kena jaga ejaan....

     

  • At 28/7/09 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hello pengkomen2 sekelian... writer ni guna ayat utaqa.takkan tak paham kot..

     

  • At 22/5/11 5:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    leh than la citenya but anyak sngat salah ejaan...
    so confus ckit....

     

  • At 12/7/12 11:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bnyk sngt ejaan yg slh...aty2 bla tliz k..
    thank writer crta yg bgz ...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group