BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Mei 18, 2009
Cerpen : Senyuman 800 Megawatt
Nama Pena : Harith Ha Ajmal

(Sambungan Senyuman 700 Megawatt)

"Awak, hujung minggu ni pergi wayang jom!"

"Tak boleh la..."

"Huh? Asal lak? Awak ada kelas ke?"

"Mama kite tak bagi keluar tengok wayang."

"Oh... Owkeyy.. Kalau macam tu.... kita pergi main bowling je lah ye?"

"Tak boleh la. Daddy kite tak kasi main bowling."

"Dinner?"

"Dinner pun tak boleh. Nanti..."

"Nanti bibik awak marah? Awak ni.. hari tu saya ajak pergi zoo pun tak boleh. Takut kucing awak.. apa kenama.. Cit Boroi awak tu jealous konon. Nak teman pergi beli baju kata adik awak tak kasi. Hah.. kalau saya ajak pergi masjid, siapa pulak nak marah awak? Nenek? Datuk? Nenek sebelah datuk punya sepupu punya kaum kerabat?"

Aku mendengus marah. Ainun terkebil-kebil memandang aku sambil menggigit jari. (Konon comellah tu..) Aku cepatkan langkah, sakit hati dengar alasan yang sama setiap kali diajak keluar.

Apa pasal lah susah sangat? Bukan kerabat diraja pun.

Langkah dicepatkan ke hadapan. Mulut muncung habis, konon merajuk la. Eceh, mengalahkan perempuan!

"Zen..." Suara lembut memujuk.

Alamak, rasa macam nak cair pulak! Kontrol Zen.. kontrol... kau tengah merajuk. Jangan bagi respon. Ego.. ego lelaki mesti mau tinggi!

Ainun dah terpacak kat depan aku dengan Bambi eyes yang bersinar-sinar. Cubaan mencairkan ego seorang kasanova. Muka macam nak mintak hape je. Automatik aku telengkan leher ke kiri, muka mengadap patung Ronald Mcdonald depan Mcdonald.

"Humphh..." aku muncungkan mulut lagi dua inci. Kena tunjuk nih! Aku merajuk betul nih!

" Ala, awak... janganlah macam ni. Kite bukannya taknak keluar dengan awak. Kite memang tak boleh. Keluarga kite bukannya jenis senang-senang nak bagi kite keluar dengan lelaki."

Aku mengeluh. Rasa macam logik jugak. Keluarga si Ainun ni bukannya jenis yang main lepas tangan je bagi anak dara keluar dengan ntah mana-mana lelaki. Maknanya tak boleh lah aku nak salahkan Ainun seratus peratus. Maknanya dia tak bersalah, dan aku tak perlu merajuk. Maknanya rajuk aku cuma bertahan dua saat. Maknanya merajuk kasanova ni tak kebal mana pun dengan pujuk rayu Ainun.. Aik? Dah terbalik ni!

Aku terdiam. Berfikir.


"Apa kata saya jumpa daddy awak.. then.. saya mintak permission dia. Boleh?"

Lipat maut Ainun berkalih pandang aku. Mata terbeliak dengan mulut hampir ternganga. Dikebil-kebil mata sebelum menelan liur.

"Awak nak jumpa daddy?"

Aik? Apsal overreacting pulak minah ni? Aku nak jumpa je lah, bukan nak ajak wrestling. Gelabah!

"Mm humm.. yep. Nak jumpa daddy awaklah. Habis kelas nanti, waktu dia fetch awak . Saya tunggu tepi waterpool. "

"Tapi Zen.. daddy..." nada cemas.

"Alah, don't worry bebeh. Saya nak mintak permission bawak awak keluar je. Kalau saya mintak elok-elok takkan la daddy awak nak marah.. ye tak?" soalan meminta persetujuan.

Ainun tak menjawab, masih terkebil-kebil dengan mulut separuh ternganga. Aku cuma tersengih bangga sambil melambai. Kaki diatur laju ke kelas.

Ehehe.. apa tak percaya? Ini Zen lah! Kasanova Zen. Tiada halangan yang tak mampu kutempuh. Ecewahhh..! Bapak gajah tidakku gentar, inikan pula bapak orang!


***********************************


Omakk aih! Tu ke daddy dia?

Aku terbelalak memandang lelaki separuh usia yang tengah berdiri depan Mercedes hitam. Mak aih, badan... macam Triple H. Misai ala A. Galak menambahkan lagi ketegasan dan keganasan yang terserlah kat wajah lelaki yang Ainun panggil daddy tu. Sesekali dia memandang jam sementara sebelah tangan lagi menyeluk saku. Muka merah menahan sabar.

Tiba-tiba bapa si Ainun aka Triple H berumur 50-an mengeluarkan sesuatu dari poket seluar. Alamak, revolver!

Telefon bimbit je sebenarnya. Dilekapkan ke telinga. Aku pandang wajah bussinesman (aku agak la bussinesman) yang serius bercakap dengan ntah siapa ntah kat telefon bimbit tu. Tiba-tiba..


"Bodoh! Kan aku dah cakap aku taknak jual share syarikat tu! Bahalol! sekarang kau pujuk balik Datuk Farid untuk jual balik share tu dekat aku! Faham!" suara dah naik lapan puluh lapan oktaf, berdengung telinga dengar.

"O pak, triple H!" Aku menekup mulut dan pandang keliling. Nasib baik orang tak perasan. Hish,mulut ni! Aku memanjangkan leher, mengamati Ainun dengan ayah dia yang tengah menunggu di bawah terik mentari.

Muka bapa Ainun memang dah macam nak meletus. Dengan mata terbelalak menahan marah, dipandang telefon bimbit dalam tangan. Kemudian, tak semena-mena dihempas ke atas tar. Hancur, berkecai. Urat-urat menegang di wajah yang merah macam udang dibarbecue.

Ainun cuma menikus kat sebelah. Orang yang lalu lalang dah buat double take. Budak-budak yang selamba je lalu depan mercedes hitam tu tadi dah mula ambik route jalan jauh. Tak berani lalu kawasan yang macam dah dipacak tanda 'Awas!Kawasan terdedah kepada kadar radioaktif yang tinggi.'

Aku telan liur lagi . Ni bukan bapak gajah, ni bapak ikan paus!

Ainun tertinjau-tinjau. Cari aku lah tu. Padahal aku sekarang ni tengah berpeluh ketiak menahan ketar lutut kat balik tembok pagar!

Pergi ke tak pergi ke tak pergi ke tak pergi ke tak pergi ke tak pergi ke tak....

Tak. Akhirnya, aku menapak macam tak cukup tanah balik ke kolej kediaman. Dengan muka masih berpeluh dan jantung yang masih berdegup kencang macam tapak kaki kuda. Maaf, Ainun sayangku. Kanda gagal!

Tak takut bapak orang? Ceh.. pigidah!


Aku tutup pintu perlahan dengan badan masih membelakangkan pintu. Peluh yang merenik kat dahi aku lap dengan benda paling dekat aku boleh capai, stokin aku yang tersidai kat birai katil Loy. Huuu...legaaa...

Man, Pijul dengan Loy tengah tersadai kat katil Kucai sambil pekena maruku dengan nescafe 3 in 1 seorang satu mug. Aduss, hilang mood tengok muka malaun-malaun ni.

Pijul mengunjukkan paket maruku dalam tangan."Mak aku kirim. Nak?"

Debar aku masih tak hilang. Loya pun ada. Sekarang aku cuma nak 'lentok' je. Aku malas nak fikir apa-apa. Lalu, aku tolak pelawaan Pijul.

Aku perasan diorang berpandangan sesama sendiri. Hairan. Ye lah, selama ni mana pernah aku tolak makanan. Rezeki beb! Lantaklah, aku tengah jiwa kacau nih..

Man goyang bahu aku yang dah terbungkang atas katil. "Apa problem bro?"

Tak menjawab, aku ambil bantal dan tekap atas muka. Tidur.. tidur.. aku perlu tidur...

Tapi aku tak boleh nak lelap mata. Arghh.. jiwa kacau!

Aku tukar posisi dari baring kepada duduk. Budak berempat tu dah pandang-pandang aku pelik. Aku tenung Man yang tangannnya tengah memegang maruku baru nak disuap ke mulut.

"Err, kau nak ke?" Teragak-agak, dihulurkan maruku di tangan ke arah aku.

Aku ambil dan suapkan ke mulut dengan gelojoh.

'Aku geram arr... tadi..." dengan maruku penuh dalam mulut, aku mulakan sesi meluahkan isi hati.

Budak berempat tu dah lega tengok aku dah normal balik. Siap boleh balun sepeket setengah maruku. Sambil makan, aku ceritakan pasal Ainun dengan daddy Triple H dia tu.

Budak berempat tu terangguk-angguk. Eleh, bukan dengar pun malaun-malaun ni. Tengah fokus makan maruku. Tapi aku lega dapat luahkan segala isi hati, isi perut aku yang mencabar tahap 'kekasanovaan' aku yang semakin malap. Eceh, ayat!

"Kau nak kitorang buat pe?" Kucai bertanya, mug di tangan dibawa ke mulut.

"Heh, tolong aku culik dia boleh?"

Aku pandang muka budak berempat tu, serius. Sekor-sekor mata terbeliak macam ikan emas. Man yang tadi baru nak menyuap maruku ke mulut terhenti. Pijul pulak ternganga dengan mug Nescafe kat tangan.

Muka masing-masing super kelakar. Aku dah rasa macam nak gelak tak cukup mulut.

"Weh, aku melawak je lah. Gila apa nak culik anak dara orang."

Loy ambil bantal atas katil Kucai dan dihempapkan atas badan aku. Aku tergelak-gelak menahan hempapan Loy yang muka memang tak puas hati. Pijul dan sedia nak terkam dengan muka ala ala Hulk Hogan. Ha..ha.. kena tipu! Dalam menahan libasan bantal sakti Loy, aku terlirik memandang Man dan Kucai yang cuma jadi pemerhati setia. Aneh...

Tak mungkin aku silap tengok....

Man dengan Kucai tengah memandang sesama sendiri dengan terlarik senyum nakal di wajah.

Apa ker???


*******************************************


"Sasaran 46 darjah ke arah utara. Over!"

Punat talk dilepaskan. Khali. Tiada jawapan balas dari yang sebelah sana. Dihentakkan-hentakkan walkie-talkie ke tapak tangan, geram. Wei, penat je aku songlap kat Pak Guard... takkan rosak kot?

"Hello.. hello!?" suara yang diselangi statik dari pihak yang 'sebelah sana'. "Wei, .. dengar tak?.. hello..hello... aish... macam mana guna menatang alah ni?" Suara kedengaran tersekat-sekat diselangi statik yang membingitkan.

Dia mengetuk dahi, geram. Adoilaa.. malaun ni. Guna walkie talkie pun tak reti!

Ditekan punat talk "Dengar la, ngok... guni beras tu kat kau?" statik. Menunggu maklum balas.

"Yeah."

"Ok. Stanby kat petak G 15. Hati-hati, jangan spoil plan kita."

"Oh, ok... ok... Tapi.. err,.." statik.

"Apa?"

"Kau cakap utara? Utara belah mana eh?"

Bulat matanya memandang walkie talkie dalam tangan. Sah lah ngok budak ni! Ditarik nafas dua tiga kali. Sabar , cobaan.. cobaan... Walkie talkie didekatkan ke mulut. Punat talk ditekan lagi.

"Stanby je lah kat G 15!"

Walkie talkie diselitkan di pinggang. Dipandang sasaran yang tengah resah menunggu di gazebo . Terjingkit-jingkit dia berjalan dalam gelap, sambil bersembunyi di celah-celah pokok yang berderet.

Sasaran di gazebo masih tak sedar kehadirannya. Bagus!

Sesekali ada silau kenderaan yang lalu, dia lantas meniarap atas tanah. Deru nafas turun naik, turun naik cuba dikawal. Takut disedari si sasaran yang masih clueless.

Ainun memandang jam di tangan, resah. Yang ditunggu belum muncul. Jenuh dia berkejar ke kolej, bila diterima sms dari Zen. Kononnyanya kecemasan. Jenuh juga dia meyakinkan daddy untuk menghantarnya semula ke kolej. Ada kelas malam ,bohongnya.

Dan sekarang dia mengutuk kebodohannya menunggu macam pontianak hilang anak kat gazebo gelap yang jarang dilalui orang. Dia jadi seram tiba-tiba. Macam ada yang memerhati... macam...

Onne...

Rennde...

Munne...

Zapp! Guni ditarik menutup muka dan separuh badan. Sekonyong-konyong dirasa seperti hatinya terkeluar dari anak tekak. Panik. Dibuka mulut, luas - bersedia untuk menjerit. Namun tangan yang kekar pejar menutup mulutnya dari balik guni. Dia bergelut, bergeliut ke kiri ke kanan cuba melepaskan diri. Ketakutan menguasai, air matanya sudah laju mengguyur ke cerun pipi. Daddy, Zen... tolong Ainun!

Langkah yang diajar ketika kursus tae kwan do lama dulu tiba-tiba terlintas dalam kepala. Sekuat hati disiku sang penculik, tepat mengenai rusuk kiri.

"Adoih..!" Sang penculik tertunduk, senak. Power jugak minah ni! Dalam gelap dibalut guni, dia membuka langkah. Bersedia mempertahankan diri. Malangnya...

"Kalau kau nak hidup, baik kau diam... bagi kerjasama..."

Suara sejuk beku tanpa perasaan itu jelas walaupun berbisik. Dirasakan sesuatu ditalakan ke kepala. Pi... Pistol? Bergeleter dia menahan takut. Ya Allah, selamatkan hambamu...! Air mata masih merembes.

"Yeah, like a good girl. Bagus... jangan banyak songeh. Nak Selamat? Kau ikut je kitorang." suara dingin itu lagi.

Dia ditolak dari belakang. Dia menurut, sambil menahan ketar di lutut. Berbagai kemungkinan buruk silih berganti dalam kepala. Dalam gelap guni yang menutup pandangan, dia tidak tahu ke arah mana dia dibawa. Ya Allah...! Dia merintih lagi.

Daddy... Zen...

********************************************

"Sembilan tujuh...."

"Sembilan lapan..."

"Sembilan sembilan..."

Buk! Buku Calculus Finney Thomas edisi kedua hinggap atas kepala.

" Seratoih ekoq oii... seratoih ekoq...! " sambil melatah aku usap sakit yang dah menusuk ke otak. Mangkuk punya Pijul! Sakitlah wei!!! Mencerun aku pandang Pijul yang bercekak pinggang dengan buku heavyeight yang ditimbang-timbang sebelah tangan. Ele, budget cekang...

" Yang kau pergi kira berapa ekor semut melintas depan meja kau tu, apehal? Macam baca mantera Siam je. Pening eden dengor."

"Aku tak sedap hatilah... Handphone aku hilang."

"Hek ele... handphone pun nak susah hati.Bukan handphone mahal pun. Handphone zaman ais batu, beli lain pun takpe. Ntah sape bengap sangat nak curi, jual pun tak laku!" Panjang lebar Pijul menyindir sambil diherot-petotkan bibir yang tebal macam karipap.

"Ewah, kau... cakap sedap mulut je. Wei, serius la. Bukan sebab tu je. Tapi ntah... aku rasa... tak sedap hati." Aku pandang Pijul, serius.

"Nah, aku dah dail nombor kau. Ntah terselit celah katil ke, bawah almari ke..."
Aku sambut lambungan handphone yang dibaling.

Dang! Pintu dibuka luas. Serentak aku dan Pijul berkalih memandang ke muka pintu.Kucai dengan muka smug habis mendepakan tangan. Sebelah tangan memegang pistol mainan. Macam menang jackpot. Apasal pulak mamat ni buat grand entry tiba-tiba? Seseorang menyusul dari belakang diikuti Man yang tengah bergelut memegang bahu orang tu.

Ya Allah! Bulat mata aku dan Pijul tengok 'tetamu' yang disarungkan guni menutup muka dan separuh badan. Dari tengah badan ke bawah... kain baju kurung? Perempuan? Dalam blok putera?!!

"Eh,kejap. Orang call." Tangan diseluk dalam saku sweater hitam.

Mata aku yang dah membesar tengok mangsa penculikan malaun dua ekor ni bertambah besar tengok handphone yang dipegang Kucai. Wei, itu aku punya! Kucai seperti baru tersedar, tiba-tiba memandang aku sambil tersengih macam kerang basi.

"He... he... Zen, aku pijam kejap tadi. Lupa bagitau kau."

"Zen? Zen!!! Tolong Ainun!!!" Tetamu dalam guni bersuara.

Ya Allah! Ainun?!!

Terus aku meluru ke arah Kucai dan Man yang kejap memegang tangan Ainun yang dikilas ke belakang.Aku tolak budak dua ekor tu menjauhi tetamu kesayangan aku. Sepantas itu juga, aku tarik guni yang menutup Ainun.

Apa diorang dah buat kat awek aku?!!



************************************



"Marah lagi ke? " Aku tanya dengan muka yang sengaja dimaniskan. Senyuman seorang kasanova through and through.

"Huh? Siapa marah? Saya sukaa.....suuuuuuka sangattt!" Sarkastik. Ainun menelengkan muka menghadap belah lain. Alamak, dia dah tukar mode manja kite-kite kepada saya formal lah pulak. Memang marah betul gamaknya.

Muncung dah ditarik lapan belas inci.Buruk benor!

"Ala awak... diorang main-main je. Biasalah kalau Kucai macam tu. Dia memang suka buat lawak."

"Ha double ha. Sorry, it was so funny i forgot to laugh." Eyes rolling.

"Ainun.. diorang buat macam tu sebab nak tolong saya lah..." Cubaan memujuk.

"Tolong apa? Tolong culik saya so that i can go out with you? Awak tau tak, betapa panik dan takutnya saya bila ingat ada orang nak apa-apakan saya. Macam-macam benda buruk terlintas kat kepala saya ni, tau tak? Dah tu, dengan berbaju kurung bertudung semua ni, saya terpaksa bersusah payah panjat tembok 5 kaki tu semata-mata nak keluar dari area populasi lelaki awak dan kawan-kawan awak. Macamlah saya yang terhegeh-hegeh nak pergi situ in the first place. Eh, Kucai tu memang gila kot? Bawak saya masuk aspura."

"Oh, Kucai.. dia memang weng-weng sikit.. Ha'ah, time awak panjat tembok tadi, kelakarlah! Hahahaha.." tergelak mengenangkan Ainun yang terkangkang-kangkang panjat tembok tadi. Nasib baik dia pakai track suit kat dalam.Kalau tak, free je...

"Eeeee..... awak ni. Bencilah!" Suara ditarik nyaring.

Opppss, silap ayat! Lupa pula aku, Ainun ni mewarisi gene daddy dia . Orang keliling dah pandang-pandang pelik. Tawa aku automatik off. Aduss... rasa macam nak hentuk kepala kat lantai mall ni lapan belas juta kali. Aku ni pun, macam mana boleh terkantoi pasal scene dia panjat tembok tadi.

Aku angkat tangan, gaya macam nak kena tembak kat kepala."Ok..ok... Pasal tadi, saya mintak maaf sangat sangat. Dari hujung rambut sambung hujung kaki, ampun maaf zahir batin. Saya tau niat Kucai tu saja nak melawak. He did'nt mean any harm. Dan untuk menebuskan kesilapan saya dan rakan-rakan saya yang otak tak berapa nak center tu, jom... saya belanja awak tengok movie." terus kuhadiahkan senyuman membunuh giga megabyte punya power.

Ainun tak menjawab. Tapi hujung bibir dia tergerak-gerak macam nak senyum. Haa... cair la tu. Hehe... Ini kasanova Zen laa...

"Nak tengok movie apa?" Aku pandang deretan poster dekat GSC. Mata tertancap pada poster Friday the 13th. Tak sesuai. Kemudian beralih pada poster He's Just Not That into You. Alahai,komedi ala-ala jiwang flower flower.. Perempuan mesti suka yang nih.Mesti dia nak tengok yang tu... kan?

Tertidur la kau karang Zen... Haihhh...

"Yang tu macam best."

Aku pandang jari telunjuk Ainun, terus ke poster yang ditunjuk.

Friday the 13th? Biar bonar?

Ternganga aku pandang muka innocence Ainun. Hari ni dia dah pakai balik specks old school dulu. Bertambah-tambah lah kesucian dan kemurnian wajah si Ainun. Muka dicomelkan sehabis mungkin. Berkati-kati gula!

Friday the 13th?

" Yang tu? Err..ganas tu... 18 PL"

"Eh, awak belum 18 ke?"

Ek?, Betul jugak. Ape ke bengap sangat aku hari ni. Senyum dah terlarik kat wajah. Yeah! Real movies for real guys, bebeh.

Sempoi awek aku ni!

Duit dan tiket bertukar tuan. Kemudian langkah diatur menuju ke panggung.Layannn...

"Kelakarlah cerita tadi." Ainun tersenyum memandang aku.

Kelakar? Bunuh-bunuh, tikam-tikam, sembelih-sembelih, tetak-tetak tu dia kata kelakar? Woa..!

"I've seen better. Macam Silence of The Lambs."

"Awak suka slasher film ye?"

"Yeah, daddy pernah belikan kite dvd......" Dari situ perbualan aku dan Ainun terus meleret sampai ke topik-topik lain. Baru aku sedar, banyak benda yang aku taktau pasal Ainun. Pasal daddy dia CEO syarikat besi. Pasal hobi terbaru dia kumpul kad Masked Rider. Pasal Cit Boroi yang makin boroi. Pasal Mak Mah,pembantu rumah yang selalu manjakan dia.

Dalam beberapa jam tu je, aku dah lebih rapat dengan Ainun berbanding hari-hari biasa. Lebih mengenali dan memahami. Memandang mata yang bersinar-sinar setiap kali bercerita itu sudah cukup membuatkan aku tersenyum yang betul-betul ikhlas. Sesuatu terlintas dalam kepala.

"Erm.. awak, tanya sikit boleh? Macam mana awak boleh tergerak hati nak bertudung eh?"

Soalan aku tak disambut. Diam sekejap. Ainun cuma tersenyum, menghela nafas sesaat dan menyambung.

"Ingat tak masa first time awak tegur kite dulu?"

Ingatan aku terus berputar waktu first time aku 'pekena' Ainun. Aku ingat semunya. Big hairband, ruffles oldies blous, that old school speckies. Mettallica's enter the sandman, waktu aku melatah (pergh... malu siot) dan matanya, oh.... matanya yang indah dan redup.

Mana boleh lupa.

Aku mengangguk laju.

"Cara awak tegur kite suruh pakai tudung masa tu,mengingatkan kite pada seseorang," senyum masih tak lekang dari bibir.

Seseorang? Huh? Pakwe lama? Weyh, tergugat! Makanya kedudukan aku sebagai boyfriend pertama kepada gadis yang masih suci murni macam Ainun tak diiktiraf oleh SIRIM dan Lembaga Penapis Filem Malaysia ? Warghh.. apa aku merepek!

Aku telan liur, cuba mengorek lebih jauh. Seseorang tu, siapa? Istimewa sangatkah?

"And that seseorang is....?"

"Oh? Haha.. seseorang yang saya maksudkan tu sebenarnya..." tak sempat ayat dihabiskan, Ainun tiba-tiba berhenti berjalan. Riak wajah jelas berubah. Dipandang seseorang di hadapan.

Ek? Apa style pulak minah ni buat macam nampak hantu tengah-tengah shopping mall ni?

Dan pandangku mengikut dari wajah Ainun yang jelas riak kaget ke arah seseorang yang dipandang kira-kira lima meter di hadapan.

Kali ini giliran rahang aku untuk terbuka luas.

Gila bai,Triple H!!!

*****************************************

Woaaa...... ini rumah ke istana kayangan?

Mata aku meliar ke setiap penjuru rumah banglo tiga tingkat milik keluarga Ainun. Ruang tamu je dah boleh muat 5 buah bilik kat kolej kediaman. Perabot toksah cerita ar, segala kaju jati, kayu merbau, kayu getah, kaayu sugi, Loius XV , menata rias setiap sudut.

Agaknya memang kaum kerabat diraja kot Si Ainun ni?

"Ehem.."Datuk Abdul Razak berdehem kuat.

Alamak,terkantoi pulak muka aku kekagum-kaguman sampai ternganga-nganga mulut. Serta merta aku berkalih mengadap Triple H.. eh.. Datuk Abdul aka bakal bapa mertua aku. Hehe, belum apa-apa dah jadi pak mertua.Gatal!

Aku menunggu butir perkataan yang mungkin keluar bila-bila masa sahaja. Tapi Datuk Abdul masih membisu. Dipandangnya aku macam aku ni shushi ikan salmon. Aku pun dah rasa sushi squashy semacam je ni. Rasa macam nak jadi jelly pulak kena tenung macam tu.

Aku telan liur buat kali ke lapan belas. Dari tadi asyik telan liur , takkan nak main wayang bisu Charlie Chaplin je kot? Zen, cakaplah something!

"Err, business ok Datuk?" Wah, keluar pasal business pulak! Ada gaya!

Datuk Abdul terkebil-kebil terkejut dengar aku bersuara. Tak sangka kot. Lagi-lagi tanya pasal business. Gasaklah! Takkan nak membisu main laser mata Cyclops - Nicholas Cage je kot, ye dak?

"Well, it has been trying times,considering the global economy crisis. But our pre-tax profit tak jatuh banyak mana pun. Investment into the company is still going strong. I believe in a couple more years, we'll see brighter days. What say you?

Huh? Gaaa... dia tanya aku pasal business? Aku dah lah fail subjek ekonomi. Tu lah kau Zen, berlagak bijak, konon entrepreneur. Padahal haram! Sekarang ambik kau, full force general question about economy yang kau taktau satu habuk pun.

Aku nak jawab apa... nak jawab apa...

"Erm, daddy... air. Zen, jemput minum." Ainun datang menatang dulang berisi cawan, sepiring kuih talam dan seteko teh.

Dituang air penuh cermat, kemudian Ainun melabuhkan punggung duduk di sebelah Datuk Abdul. Segera aku capai secawan teh. Soalan tadi aku biarkan tak berjawab.

"Daddy.. sebenarnya, Zen ada benda nak cakap dengan Daddy."

What the fish?!!! Nak tersembur aku dengar Ainun cakap macam tu. Aku pandang Ainun dengan mata tak percaya,kemudian aku pandang Datuk Abdul. Telan liur lagi. Segala network system aku dah rasa tak berapa nak betul hari ni. Sekejap ketar, sekejap ok, lepas tu ketar bergegar-gegar balik.

Datuk Abdul masih memandang aku, menunggu.

Aku telan liur. "Sebenarnya Datuk...saya..err...saya.."

"Cakaplah Zen sebenarnya apa!" Ainun menyergah.

"Opocot pak..Eh.. eh..saya nak tunang dengan anak pakcik!"

"Opocot mak kau, boleh..boleh!"

Aku pandang Datuk Abdul, terkejut. Datuk Abdul pandang aku balik dengan muka merona merah. Muka macam orang nak termuntah pun ada. Ainun pula menekup mulut, memandang silih berganti antara aku dengan Datuk Abdul.

Datuk Abdul melatah?

"Err...awak pun melatah ke?" Dipandangnya aku,mata bulat macam tak percaya.

"Ya Daddy, eh.. Datuk.."

"Sejak bila?"

"Lama dah, sejak kecik lagi. Dulu saya suka sangat menyakat Tok Siak kampung saya yang suka melatah. Alih-alih, kenan kat saya, saya pulak yang melatah" panjang lebar aku menerangkan.

"Oh, pakcik dulu pun......." Giliran Datuk Abdul pula menceritakan kes latah dia. Dan dari situ perbualan kami menjadi semakin mesra. Datuk Abdul ni takdelah garang sangat. Ok je, sempoi. Macam anak dia jugak.

Dan macam anak dia,Datuk Abdul suka sangat bercerita. Dan aku yang mula nampak peluang cerah bakal jadi menantu kesayangan dia setia mendengar,mengangguk pada tempat yang betul, gelak kat lawak-lawak kelakar dia yang kadang-kadang tak berapa nak kelakar, dan kadang-kadang buat muka sedih dengar cerita-cerita zaman dia baru nak membangun.

Sepanjang itu, aku dan Ainun akan saling melirik dan bertukar senyum.

Ah, rasanya senyuman aku dah tambah lagi 100 megawatt punya power.

Business talk anyone???


~TAMAT~
posted by Penulisan2u @ 1:27 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
38 Comments:
  • At 18/5/09 2:17 PG, Blogger a.s.m.a said…

    haha aku yg first komen..hihihi best2 memang best..

     

  • At 18/5/09 2:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha 900 mmegawatt!!
    lawak babeng

     

  • At 18/5/09 7:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Assalamualaikum,
    kepada pembaca sekalian
    Cerpen ni kesinambungan kpda cerpen snyuman 700 megawatt sbb korng kta ending cm tergantung kan?
    hah, nak.. amikk..!
    haha
    bg yg tak pernah bca 700 mgawatt, bleh la jenguk2 koleksi cerpen.. carik la sndiri.. muahaha

    Apa2 pun. terima kasih di atas sbrang komen anda
    dan terima kasih kerana mmbaca.

    Kritik lah sepedas mungkin, as long as it's honest.

    ~Harith Ha~

     

  • At 18/5/09 10:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaa..........
    besh glerh....
    congrats 2 writer......

     

  • At 18/5/09 10:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..best!
    keep it up..
    nk bace lg karya2 ko (0.o)v

     

  • At 18/5/09 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo citer ko wat.. mmg takleh kondem.. besh giler..
    tajuk je dah unik.. differnce from others..
    Congrates!!! Pas ni sambung 900megawatt plak k!!!

     

  • At 18/5/09 1:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh siottt...
    nak ag...
    huhu..
    congratZ...

     

  • At 18/5/09 1:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waa.. takyah2 la suruh smbung.. kunk meletop la terlebih watt.. haha..
    InsyaAllah, ade idea, mungkin boleh. saya pun bukan pro sgt, amatur lagi.. enjoy je weyh

    ~Harith Ha~

     

  • At 18/5/09 1:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni ciplak ape?


    hA3x

    sengal sgg0h...

     

  • At 18/5/09 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ciplak ape?
    ok je, tak rasa yang ni ciplak...
    Best la.. klako... ko yg sengal ckp ni ciplak.

     

  • At 18/5/09 3:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak tahap gaban..wat aku senyum sorang2 dpn laptop..cun ah.......

     

  • At 18/5/09 4:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lemme hambur my laugh first ok?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
    gila ayat power2, mmg kreatif gila la writer ni
    tabik spring wa cakap sama lu!
    tp ala knp triple H? buat la undertaker ke, seram skit
    ahaha :P
    all in all, mmg best habis :D

     

  • At 18/5/09 4:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..sambung ler..

     

  • At 19/5/09 7:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh...karya cam hapa je..x best langsung..ayat tunggang langgang..n..i'm not honest..haha..best laa!buat la lagii...meletowp pun x pe..hihi..

     

  • At 19/5/09 7:09 PG, Anonymous chika said…

    ye btul2...kita letupkan penulisan2u dgn karya2 yg mcm ni..muahahahaha:))

     

  • At 19/5/09 10:18 PG, Blogger kura-kura c0mey said…

    simple n sempoi..
    he3

     

  • At 19/5/09 2:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha,.. kelakar giler bambeng.. siap cakap tamil lak.. onne rennde munne.. hahaha

     

  • At 19/5/09 11:07 PTG, Blogger misz nana said…

    Miahahahaaaa~
    Lawal btol..
    Lagi2 part latah melatah tu..
    Gaya dah ala2 Triple H..
    Sekalinya.. Melatah??
    Huahuahuahuahua~
    Writer xde blog ke?

     

  • At 20/5/09 1:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klakar bangat seh... hehehe
    mmg sempoi..

     

  • At 20/5/09 12:51 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    wah..mmg best la citer ni..sempoi giler beb..!!
    teruskan mghasilkan karya sebegini..kelakar..!

     

  • At 20/5/09 4:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam

    mind my words okeh. tapi no harm for sure.
    aku rase ko banyak refer hlovate kan?? nampak banyak sangat trademark hlovate kat sini.
    bg aku kalau ko betul2 nak wat sumthing dig out la ur very own stuff.
    aku pun bukan bagus sgt. tp the way it shud be, aku rase tamau la ko control c control v benda2 and stuff hlovate tuh.
    dan lagi, gaye cerita dah okeh.
    cerita pun boleh la, sebab so far aku lum penah jumpe dlm novel sedie ade dlm market tanah melayu si jantung pisang ni lagi kan.
    lagi satu, aku belum pernah jumpa watak lelaki yang di-aku kan. maksudnye, selalu cerita kat novel die cerita pasal diri dia, (perempuan)
    so okeh la kot.
    tapi tu la, be yourself. tak best la ctrl+c, ctrl+V ni
    lain2..keep up.




    *aku sangat jemu cite jiwang, avatar catur maya lagi best*

     

  • At 20/5/09 4:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lagi satu, english ko agak terabor la labu.
    gramm bi ke bm ke perlu sangat dijaga baik
    sebabnya yang baca banyak budak sekolah, dorang masih di sekolah, masih menggunakan teatatabahasa yang oerlu sebetulnya.
    so take note okeh.


    *aku hanya peng-komentar okeh, no ofens yay*

     

  • At 20/5/09 5:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..
    Tu peng-komentar kat ats..
    Thanks and awful lot.
    sya tataw la mna trademark hlovate yg ko refer tu
    Honestly, saya pun baru baca dalam dua buah novel dia. Maybe influence tu ada kot.
    Biasalah, bdak2 baru nak belajar. Biasa akan ikut influence drpda bahan2 bacaan yg dia baca..sama mcm pemuzik la..Influence drpd band2 terdahulu. Tapi lama-lama akan jumpa identiti dia sndiri
    beri saya peluang, insyaAllah.. banyak ruang untuk saya perbaiki
    Apa2 pun saya hargai komen anda.
    Terima kasih..

    ~Harith Ha~

     

  • At 20/5/09 6:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha sgt la maafin jike mengguris ye wteva nama kau.
    yes yes. human being are being biased walau benda sekecik semut.
    tapi tu la. mencube menjadi diri sendiri tidak susah mana. sangat senang sebeanrnye.
    mungkin aku yang being biased dengan tulisan2 manusia2 terkemuka.
    makanya bilamana noobies kat sini cuba meluah, aku sangat biased.
    tapi aku dah lama mencari ke-bias-an yang berkiblatkan sang tulisan agung macam a samad said, shannon, etc etc tuh.
    kurang berjaya untuk menemui anak muda yang berkiblatkan mereka2
    tp apape pun kan, we do grow within the crits kan??kan??
    (kALau tak, sampai sekarang kau tak betulkan instead of 1+1 bukan 2, 1+1=11)
    aku pun sangat terima orang nak crits aku, sebab aku tau tulisan aku sangat noob. (yes aku tau)
    dan aku tau efek rumah kaca macam muse. walau aku benci muse. aku tetap centa efek.




    *haisy ni yang susah cuti panjang dua bulan, tak habis nak kritik kerja orang*

     

  • At 20/5/09 6:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup,
    wteva's ur name too.. (hahax.)
    Thanks yea.

    ~Harith Ha~

     

  • At 21/5/09 8:26 PTG, Anonymous lili0 said…

    siot je korang komen eh...
    papehal best la citer nih...
    lantak r ilham dri mane2 pom..
    xdak hal pyer...
    janji mau da hasil...
    bukan bikin kosong maaa...
    huahaaa...
    lau da kesempatan mau kenali
    da penulis yaaa...
    laen kali wt lgi citer yg best2...

     

  • At 22/5/09 1:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak tegur ke kritik ke..elok2 la sikit..ayat mcm sombong hbt sgt je..tegur ayat org,ayat komen dia berterabur bm bi dengan singkatan bagai sume ada..nk tiru a.samad said la apa la... nk org ikut kita kena bg contoh dn jadi role model dulula..aiya..

    apa pun tahniah kepada penulis,,best sgt crta ni dgn gaya bhasa yang ringkas dan menarik..buat la lagi karya baru..hu

    p/s:ayat aku berterabur, sbb aku tau aku tk pndai menulis dn aku tk kritik hasil org lain y walaupun tk profesional dan mahir lagi, tp ada usaha dan smngt u menulis.

     

  • At 22/5/09 3:36 PTG, Anonymous nurulfzz said…

    haha
    klaka gler3
    plg klaka time melatah tu
    nk trguling2 gelak
    hik3
    writer..wt lg cter cmni
    ilang tnsion ble bace..hehe..best3

     

  • At 22/5/09 7:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy bg 1000 megawatt hahahha...
    best sngt2 cite nih..part yg melatah 2 yg aku suka sngt2..nice

     

  • At 23/5/09 2:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    actually,,aku nga cdey mse nie,,bjauhan ngn pkwe tchenta,,sje usha website nie,,da lme x bukak,,then nmpk lak cte ni bru kua,,tringat kat 700 megawatt nyer,, no doubt,aku trus bce yg 800 mw nie,,cbb knpm besh...

    mmg besh pown..mengubat atiku yg bduke lagi lara..rse cm org gile pown ade,,glak dpn pc sorg,,keh5..

    to d writer,,keep it up ya~

     

  • At 24/5/09 6:07 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    plain,dull,okay je..xde la best mane..
    tp sempoi..klaka jgk kot..(klaka lagi bini aku tomboy-novel)
    amatur kan?
    xpe2..cube lagi yek..
    gud job!

     

  • At 30/5/09 2:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xde nya same dgn hlovate...
    skurgnya cerpen ni lg aku paham dr novel hlovate tu... novel dia jln lg la lntang pukang...
    Cerpen ni best gla...
    X sume org baca utk komen.. Kebykkn nya bce utk hlgkan tension... So jln cite cam ni org lbh suka... X kira la tatabahasa lintang pukang pon...
    kalo x bce cite ni pon, bahasa bdk2 skolah srg mmg dah x btol pun..
    Paper pun tahniah utk pnulis... Truskan usaha anda...

     

  • At 1/6/09 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh gilerrr...
    800+700megawatt-7+8..
    errr..wtever ur nyer criter
    mmpu wt aq mereng sowg2 dpn pc nie..
    gud luck..

     

  • At 1/6/09 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Bez lah..wakhakhakha..!

     

  • At 6/6/09 12:11 PTG, Blogger aqilah_95 said…

    salam..
    klako ar citer nih..
    bese pompuan org jdkn wtk utame
    so,cte nih len sket la..
    pe2 pon tahniah epp..

     

  • At 8/6/09 1:17 PG, Blogger ~imia nuriz~ said…

    ahahaha..
    ad ke family ak kte ak gile sbb glak sengsorg dpn lap top??
    ahahaha..congrates la beb..
    tp ak rse part2 hlovate 2..
    rsenye xde mslh pun..asl an idea tu kte nyer sndiri..
    bhase snti n sempoi anyone bley gne an..heee...
    so keep it up..

     

  • At 18/6/09 2:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alop.....
    tulisan yang menarik..
    tapi dalam bacaan saya,tulisan ni sikit kelam kabut.
    ada sikit mcm tergesa-gesa..
    mungkin perlu lebih cool...
    tapi bab melatah tu comfirm, mmg best...
    klu blh buat byk sikit adegan tu...
    org ckap ngan melatah, kita lebih jujur..
    coz ckp apa yang tersirat dalam ati..
    tak yah sorok2...
    i know u can do it...

     

  • At 7/9/10 9:26 PG, Anonymous paradize dremz_esya said…

    simple but nice...
    mesti kelakar klu org muke serius melatah..
    ape la kate kasanova tp melatah xmacho langsung..
    papepun mmg best cite ni...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group