BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Mei 26, 2009
Cerpen : Kita Trio Selamanya
Nama Pena : DiNi

DiNiRumah sahabatku ini terasa lapang sekali. Hanya aku,keluarga terdekat dan sahabat yang rapat sahaja dijemput hadir ke Jamuan Hari Lahir yang ke 19 sahabatku ini. Kelihatan semua orang sibuk berbual. Aku malas nak masuk campur, lalu terus mencari kelibat birthday boy yang masih tidak kelihatan sejak tadi. 'Tandas agaknya' bisik hatiku. Aku melihat sekeliling. Ada kerusi kosong,lalu terus ku mengambil tempat itu. Dalam keadaan yang aman itu, fikiranku mengimbau kembali kepada kenangan lama.

'Ish mana pulak la perpustakaan ni.Dah la Uni ni besar, perpustakaannya pun dengar kata besar, takkan la aku tak dapat cari kut. Aku tak tengok betul-betul agaknya.' Aku mengeluh kecil. Nampaknya terpaksalah aku berjalan pusing satu Uni ni sekali lagi.Sedang aku ingin memusingkan badan ku ke belakang untuk melihat kalau-kalau ada papan tanda yang aku salah pandang ke.Tiba-tiba,"ouch!sakitlah" aku terjerit kecil sebaik sahaja satu tubuh mantap melangggar bahu kiri aku.Bila pulak manusia ni ada kat sini."Erk sorry-sorry,tak sengaja,saya tak perasan pulak awak ada kat belakang saya ni" terdengar suara matang seorang lelaki berkata padaku.Aku memandang muka mamat ni.Boleh tahan juga mamat ni.
"Tak mengapa, salah saya juga"aku cuba kawal perasaan aku.
"Eh, awak, muka awak merah la,comel la awak blushing" gulp.Biar betul, dia ke yang cakap kat aku tu.
"erk sorry?"aku buat-buat tak faham. "eh,maksud saya,nama saya Mohd Firdaus, nama awak pulak?"dia membalas sekali dengan senyuman manis, mahu cair hati ni dibuatnya. "Oh nama saya, Irdina Zulaikha,tapi awak boleh panggil Ika for short" aku membalas salam perkenalannya. "okay, nice to meet you Ika" wah terasa bagai di angkasa pula diri ini. "Nice to meet you to Firdaus.Kalau saya panggil awak Daus boleh?nama Firdaus tu panjang sangat lah" aku ketawa kecil. "Daus..okay je,tak de siapa pun sebelum ni panggil saya daus,tapi kalau awak nak panggil pun okay jugak" kata Firdaus,sejurus kemudian Firdaus memulakan perbualan.

Aku tersenyum mengenangkan kisah pertemuan antara aku dengan Firdaus. Macam-macam diceritakan seakan-akan kami adalah kawan baik yang telah lama tidak jumpa, macam tidak percaya pula kami baru berjumpa.Sayup-sayup kedengaran seseorang memanggil ku dari arah belakang,aku menoleh, Firdaus rupanya. Mentang-mentang lah ni jamuan hari lahir dia,aku dia tinggalkan pula. Aku mendekati Firdaus, di sebelahnya terdapat seorang lelaki yang sebaya dengan Firdaus agaknya.

"Ika,kenalkan,ni Afif, kawan baik daus." Aku memalingkan wajahku kea rah sahabatku,Firdaus.
"assalamualaikum" Afif memulakan bicara. Terukir senyuman manis di bibir ku sambil menjawab salam Afif. Afif membalas senyumanku lalu berkata "you can call me Afif,nice to meet you..so what should I call you?"
"you can call me Ika, nice to meet you too" dia speaking,aku mestilah kena speaking sekali,kalau tidak apa kes kan?Kelihatan Firdaus telah berlalu meninggalkan aku dan Afif untuk terus mengenali antara satu sama lain. 'Daus,nape tinggal ika' bisik hatiku.
"Afif dengar ika baru dekat UPSI,betul ke?kalau betul, maknanya kita bertiga sama Uni lah ni".Aku tersentak. "Afif dari UPSI?Universiti Pendidikan Sultan Idris?Daus bagitahu ye pasal ni?" kelihatan muka afif berkerut-kerut. "I mean Firdaus. Silap. Ika panggil dia Daus,bukan Firdaus" aku seakan-akan faham kerutan di dahi Afif tu. "ouh I see,a'ah UPSI. Jarang pergi Uni sekarang ni.Sibuk dengan benda lain. Kita sama year sekali dengan Pedot.eh Firdaus. Eh Daus, erm whatever" aku tergelak kecil.

"guys,it's time for birthday boy tiup lilin and potong kek" lembut suara tu.Mungkin ibu Firdaus agaknya. Tanpa banyak bicara kami menyambut hari kelahiran Firdaus yang ke 19 itu bersama dengan yang lain.
**

Minit berganti minit.Jam berganti jam.Hari berganti hari. Minggu berganti minggu. Bulan berganti bulan. Tahun berganti tahun. Masuk tahun 2009 ni sudah mahu masuk dua tahun perkenalan antara aku dengan Mohd Firdaus dan Afif. Aku bahagia sangat punyai sahabat sejati seperti mereka berdua. Bukan bermaksud yang aku tiada kawan perempuan. Aku ada kawan perempuan,cuma tidaklah serapat aku dengan Firdaus dan Afif. Aku tahu, aku perempuan, tetapi itu tidak bermaksud aku tidak pandai jaga diri aku. Juga ianya tidak bermaksud aku bergaul bebas dengan mereka. Aku tahu batas pergaulan sebagai seorang wanita. Aku tahu semua itu.

Pada suatu petang Sabtu,kami berjalan-jalan di tasik Permai berdekatan dengan Universiti kami,terdetik di minda,aku teringin mengeratkan lagi hubungan persahabatan kami dengan memberi nama khas untuk kumpulan kami ini.
"eh, apa kata, kita namakan group kita 'Trio' nak tak?kita kan bertiga je so sesuailah dengan nama 'Trio' ni" aku meluahkan hasratku. Afif dan Firdaus memandangku pelik. Aih, aku salah cakap ke? Salah ke nak bagi nama untuk group ni? Dengan tidak semena-mena Afif ketawa seperti orang hilang akal. Aku menunggu Afif habis ketawa..Seminit..Dua minit..mamat ni kena tegur ni "weyh,ape gelak-gelak ni,cover macho la sikit bro,pe da" aku cuba mengawal amarahku.
"heheh sorry-sorry..Cuma kelakar pulak Trio semua-semua ni. Tapi Trio pun Trio lah, Afif tak kisah sangat. Firdaus, setuju tak dengan nama Trio?" kami sama-sama mengalihkan muka kea rah Firdaus yang sedang merenung kea rah sebuah kedai runcit di hadapan kami. "Pedot,ape kes weyh?". Firdaus kelihatan terkejut tetapi terus memberi respond "ah?erm okay,Trio nama group kita." Aku tersenyum kecil,belum sempat aku membuka mulut untuk berkata-kata,Firdaus mencelah, "korang cakap pasal trio-trio ni,teringat pulak dengan biskut oreo. Aku dah lama tak makan biskut tuh.Agak-agak kat kedai depan ni ada jual tak biskut oreo?" mata Firdaus masih lagi tertumpu kedai runcit yang terletak di seberang tasik. "Ish aku luku jugak kepala kau ni kang" Afif membuat aksi hendak meluku Firdaus.
"Daus,jom la pergi tangok kedai tu ada oreo ke tidak" belum pun aku membuka langkah ke kedai runcit tu, "weyh, belanja oreo ape kes?belanja KFC la lagi bagus!pe da" Afif tersenyum sinis. "oh nak KFC Ye?" Afif mengangguk-angguk. "Boleh,boleh,boleh, boleh blah!Muahahaha" aku membuat gelak jahat dan Afif terus membuat muncung itiknya tu.'Lantak hang la afif,tak de kuasa ika nak pujuk'kataku di dalam hati dan aku terus berlalu ke kedai runcit berdekatan bersama Firdaus. Sejurus kemudian kami menikmati biskut oreo itu bersama-sama.

**

..aku yang lemah tanpanmu..aku yang rentan karena..
Henset aku berdering minta diangkat.Haduih sape pulak call aku memalam buta ni.Tak aman nak tidur. Dalam keadaan separuh sedar,aku mengangkat henset kecil molek ku itu.

"Hello?" garau suaraku.
"Hello ika,ika,firdaus..firdaus…" terdengar seperti suara Afif tercungap-cungap di hujung talian.
"Firdaus parah ika,kami kemalangan tapi Firdaus yang kena teruk" aku melompat turun katil.Fuh nasib baik bukan katil dua tingkat. Cari nahas je aku melompat ni.
"hah?kemalangan?macam mana?afif okay tak ni?daus macam mana?korang kat mana ni?"bertubi-tubi soalan aku tanya,cemas tidak tentu arah. "afif okay cuma daus cedera teruk,dia kat ICU.kami dekat hospital Tanjung Malim," Afif membalas lemah."okay,okay,afif sabar okay,ika dalam perjalanan ni,tunggu ika k"talian diputuskan.
Aku apa lagi terus bersiap-siap dan berlari keluar rumah. Tidak lupa kunci pintu rumah la. Tak kan aku nak biar pencuri sesedap hati masuk rumah aku pulak kan.

Dalam perjalanan ke hospital,aku memandu dengan penuh cermat dan aku hanya dapat berdoa ke hadrat Ilahi. Ya Allah,janganlah Kau ragut nyawa seorang sahabatku itu Ya Allah.

Sejurus sampai di hospital, aku menelefon Afif dan terus pergi ke tempat dia berada. Kelihatan Afif sedang bersandar di satu kerusi dalam keadaan lemah. "Afif, are you okay?" belum sempat Afif membalas,seorang doktor keluar dari bilik dan berjalan cepat kea rah kami.
"Kamu ini siapa?"
"kami kawan Firdaus"
"kenapa doktor…"aku melihat tag nama doktor,Doktor Kamal.
"ada apa doktor kamal?"
"erm,beginilah,untuk pendekkan cerita,darah jenis A pihak hospital hampir habis,dan kami perlukan lebih banyak lagi agar nyawa Firdaus terjamin,jadi…" belum sempat doktor menghabiskan kata-katanya, aku memintas, "Ambil darah saya doktor, saya darah A,please doktor".
"baiklah,sila ikut saya", aku mengekori doktor,sebelum itu,aku memandang Afif yang hanya melihatku lesu.

Mata aku bergenang dengan air mata ketika darahku dipindahkan ke kantung. Bukan kerana sakit, tidak sama sekali. Aku cuma takut akan kehilangan. Aku tak mahu kehilangan sahabat baikku. 2 tahun berkawan dengan Firdaus dan Afif. Mereka mengajarku erti kehidupan. Erti persahabatan. Aku tak mahu kehilangan salah satu antara mereka. Aku sanggup gadaikan nyawa aku hanya untuk kebahagiaan sahabatku. Nampak macam tak logik,tapi betul,aku sanggup.Demi mereka.

Setelah darahku dipindahkan, aku dibiarkan berehat untuk seketika, namun, aku tidak sanggup menunggu lagi. Aku terus keluar dan berjalan dengan lemahnya kea rah Afif. Kelihatan Afif sedang termenung. Aku duduk selang satu tempat duduk darinya. Mana boleh dekat-dekat,tak manis di pandang orang nantikan. Afif memandangku dan meminta maaf berkali-kali. Aku hanya membiarkan afif begitu,sehinggalah dia menceritakan semuanya kepadaku.

"Afif bersalah ika. Afif pandu kereta laju-laju tadi. Sepatutnya Afif dengar nasihat dia,tengok sekarang apa dah jadi..Nasib baik lori balak tu mengelak sikit,kalau tidak,Innalillah agaknya kami berdua..Kalau Firdaus pergi,sungguh,Afif tak akan maafkan diri sendiri ika.." luah Afif.Matanya bergenang,namun tidak ada tanda-tanda untuk air mata itu jatuh ke pipi. Afif sesungguhnya adalah seorang yang kuat semangatnya.
"Tak mengapa, semua ni terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya. Afif tak bersalah pun, Dah jadi macam ni,nak buat macam mana kan.." aku membalas lemah. Dalam diam,air mata mula mengalir ke pipi. 'Ya Allah, selamatkanlah Firdaus..'doaku di dalam hati.

Setelah hampir sejam penat menunggu, doktor Kamal keluar dari bilik pesakit dan mengkhabarkan berita baik yang telah lama ditunggu-tunggu.
"Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dan Firdaus selamat. Kaki dia akan mengambil masa sedikit untuk pulih.Dia dalam keadaan normal dan sedang tidur sekarang ni. Harap kamu berdua dapat bersabar menunggu pesakit saya bangun."
"terima kasih doktor,terima kasih,jasa doktor tidak dapat dib alas."
"itu sudah menjadi tugas saya..baiklah,saya pergi dulu, assalamualaikum" aku menjawab salam doktor Kamal perlahan dan terus memanjatkan kesyukuran ke Hadart Ilahi.Alhamdulillah..

**
"ika,tunggu la kalau ye pun, kaki daus ni tak sembuh dengan sepenuhnya lagi la.."aku berpaling ke belakang dan menunggu Firdaus.
"ish,apelah ika ni, orang tengah sakit-sakit kaki ni, boleh pulak dia ajak beriadah petang-petang ni,tidur lagi bagus" rungut Firdaus perlahan.Aku tersenyum mendengar rungutan Firdaus lalu berkata, "daus, ini pun untuk kebaikan daus jugak taw, kalau asyik tidur je kat rumah tak buat apa-apa, nanti tak sihat.." Firdaus ingin mencelah tapi aku menghalang "itu yang pertama, yang kedua, kaki tu pun perlukan exercise jugak laa" sindir aku. Firdaus terdiam. Aku pun diam je la. Agaknya dia tengah fikir pasal apa yang aku cakap tadi kut. 'ish,mana pulak si Afif ni, tak kan lewat lagi kut' rungut hatiku sendirian."daus,afif bukan sebilik dengan daus ke?kenape dia tak datang sekali?"tanyaku kepada Firdaus. "dia takde kat bilik pun tadi" jawab Firdaus perlahan.Kemudian sepi.Kami teruskan perjalanan kami mengelilingi tasik itu.Kemudian, aku dan Firdaus berhenti di sebuah pondok, tempat lepak official kami. Kami masih terdiam seribu bahasa. Aku letak beg silangku di atas kerusi berdekatan dan melihat sekeliling.Terdapat beberapa orang sedang berjogging di sekeliling tasik permai ini. Di taman permainan pula terdapat beberapa kanak-kanak sedang seronok bermain buaian dan papan gelongsor bersama.

Bosan dengan kesunyian antara kami, aku bertanya padanya "daus, daus tahu tak, sesuku daripada darah ika, sedang mengalir di sekeliling tubuh daus?.". "Daus tahu,Afif ada bagitahu kat daus lepas je daus keluar dari hospital" aik,lemah je aku dengar suara dia, tak kan merajuk kut?
"ika!ika!" hah,sah suara Afif tuh. Aku berpaling kea rah suara itu. Kan betul, dengar suara pun dah tahu dah. "weyh asal lewat?Janji pukul 4 petang ni dah pukul berapa?" aku sengaja meninggikan suara aku. "sorry,sorry,tadi jumpa dengan pensyarah Kamal kejap. Dia suruh jumpa. Bila jumpa,dia membebel-bebel cakap assessment afif tak cukup bagus la itu la ini, dia membebel mengalahkan perempuan pulak tu." Bebel Afif. Amboih, cakap orang,dia tuh pun apa kurangnya.
"Dah assessment kau tu kau buat dalam keadaan tergopoh-gapah semalam, mana nak bagusnye.Tulah,sape suro tangguh-tangguh?aku dah nasihat awal-awal tak nak dengar." kini giliran Firdaus pulak memberi ceramah.
"eh dah-dah la tu,ika ajak korang ke sini bukannnya suruh bagi ceramah antara satu sama lain.ika…"
"dah tu apa dia?" afif sengaja ingin menaikkan amarah aku.
"weyh afif, orang tak habis cakap lagi lah,kenapa lah hang ni tak boleh jadi macam daus eh,dengar dulu la baru kalau nak bebel boleh bebel..haiyaii" amarahku mula naik.
"heheh sorry la kawan,orang memain je,okay teruskan" afif tersengih macam kerang busuk.
" ika suruh korang datang sini sebab.."
"sebab ika nak belanja kiteorang makan KFC!yay!" ,"afif!"aku menjerit.
"weyh dah laa aku penat la dengan korang ni,asyik-asyik nak gado,satu hari tak gaduh tak boleh ke?kau ni pun satu afif, biar lah ika habiskan ayat dia tu dulu..hish" gertak Firdaus. 'Wah Thanks daus!you're the best!hah,padan muka hang Afif,kena marah' aku ketawa jahat di dalam hati sambil tersenyum kambing.
"Senang cerita,ni ambil dompet ni" aku mengeluarkan dua dompet dari beg silangku dan memberi kan setiap seorang satu dompet. Dompet Firdaus berwarna biru dan ada tulisan 'Trio Selamanya' di atas dompet tersebut Begitu juga dengan dompet aku dan Afif. Cuma hanya warna sahaja yang membezakan dompet kami. Dompet afif berwarna hitam manakala dompet aku berwarna ungu.Dalam setiap dompet kami, terselit satu gambar kami bertiga yang sedang tersenyum manis dan aku sedang buat tanda 'peace' di dalam gambar itu.
Afif dan Firdaus sedang mengamati setiap inci dompet tersebut.
"Pelik" hanya sepatah sahaja yang keluar dari mulut Afif. "Unik,tapi ika,kenapa bagi kitaorang ni?Daus tengok setiap dompet sama je,tapi warna je lain-lain" firdaus memulakan bicara.
"Dompet ini sebagai tali persahabatan kita. Trio tu nama kumpulan kita kan? Warna lain sebab kita semua suka warna lain-lain kan. Dan Ika tempah ni khas untuk kita bertiga tau. Jadi, jaga dompet ni sebaik mungkin tau. Jangan hilangkan." Panjang lebar aku memberi penjelasan. Mereka berkerut-kerut memandang aku. Aku memberi senyuman yang paling manis aku boleh berikan kepada mereka berdua.
"hmm ika lapar la,apa kata kita makan KFC nak? Ika belanja don't worry" aku ingin membuka langkah. "ika,thanks.Daus very appreciate it,daus akan jaga dompet ni betul-betul and percayalah,persahabatan kita akan bertambah utuh", "a'ah ika,thanks eh,moga-moga persahabatan kita kekal ke akhir hayat. Aku tersenyum gembira. "kita kan Trio,jadi persahabatan kita mestilah akan kekal" kataku dengan penuh bersemangat. "Kita Trio Sejati, GO TRIO!!" mereka menjerit serentak. Huish kus semangat aku. Tetiba pulak menjerit-jerit depan khalayak ramai ni. Aku tergelak. "Yup,GO TRIO!" kini giliran aku pulak menjerit. Kami ketawa bersama-sama. Kelihatan semua orang disekeliling memandang pelik kea rah kami. Namun,itu semua tidak mengganggu kebahagian aku. Kami terus membuka langkah kea rah restoran KFC yang berdekatan. Seperti yang dijanjikan, aku dengan senang hati belanja dua sahabat karibku. Dalam hati, aku yakin bahawa persahabatan kami akan kekal ke akhir hayat,biar pun terlalu banyak ranjau dan onak berduri,kami akan laluinya bersama. Sesungguhnya,aku teramat menyayangi dua sahabatku ini. Firdaus dan Afif,ketahuilah kamu bahawa sahabatmu ini teramat mengharap agar persahabatan ini kekal dan akan terus utuh.

-Tamat-

p/s; terima kasih kerana sudi membaca cerpen kedua saya ini.Maaflah kalau terlalu sedikit dan simple.Saya harap anda semua sudi komen. Komenlah apa yang patut.Maaflah kalau korang tak puas hati membaca cerpen saya yang serba kekurangan ini. Sesungguhnya kelebihan itu datang drpd Allah S.W.T manakala kelemahan itu datang dari diri saya sendiri..wassalam
posted by Penulisan2u @ 2:08 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
6 Comments:
  • At 28/5/09 9:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    larrrr....mcm koya je....
    sori...

     

  • At 29/5/09 12:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugak cerita ni,
    cuma agak pelik sikit la
    erm...dompet sbg tanda persahabatan?
    xpernah2 dgr plak
    tp xpe,kreatif la jgk tu,
    keep it up writer!
    boleh tingkatkan lagi ni,
    cuma perlukan usaha yg gigih je.
    ganbatte ne?
    chaiyok chaiyok!

     

  • At 29/5/09 11:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm... stuju..
    cite ni best gak..
    dah mcm nk pupus pn ade
    cite psl persahabatan..
    sbb sume org sibuk cite psl cite cinta..
    nway..mcm pelik sket..
    nape mase kat hospital tu
    xde kluarga daus yg datang?
    dia ank yatim ke?
    nape kengkwn baik dia x kol family dia pun?
    nway.. keep it up..

     

  • At 29/5/09 10:41 PTG, Blogger Nur Fariena said…

    okey.
    nic stowey.

     

  • At 6/2/10 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmmm..........

     

  • At 5/9/10 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bleh layan la jugak...
    mmmm.....
    oket la 2...!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group