BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Mei 18, 2009
Cerpen : Adam
Nama Pena : Z

"Hah, Adam dah bertunang? " suasana di dalam bilik Afiq mula riuh-rendah. Mana tidaknya, Adam, pelajar lelaki yang paling tak layan perempuan dah bertunang minggu lalu. Fitri yang pada mulanya buat tak tahu mula tertarik untuk mendengar...

"Aku dah agak dah, aku tengok Adam sejak dua menjak ni dah lain macam. Asyik tersengih sana sini. Bila aku tanya, dia tunjuklah muka kerang busuk dia tu." Afiq meluahkan perkara

"Tapi aku musykillah, siapa yang berjaya tackle mamat ni? Setahu aku, Adam ni memang tak layan perempuan tapi last-last dia kahwin dulu. Siapa awek misteri ni?"

"Elleh, memang aku tahu orang macam Adam ni budget alim je. Bila orang lain couple, sibuk je nak bagi tazkirah. Last-last dia juga yang paling gatal. Memang aku tak puas ati dengan orang lidah bercabang ni." Amirul mengeluarkan isi hatinya. Rupanya dendamnya masih belum padam. Dia masih tidak dapat melupakan kata-kata Adam yang menceramahkannya sejak dia mula berdating dengan Iman. Tambah menyakitkan apabila Iman mula menjauhkan diri daripadanya ekoran peristiwa tersebut.

"Weh, tak baiklah hang cakap macam itu. Mana kita tahu kot-kot Adam ni tak bercouple pun, dah minat, terus je kahwin. Aku yakin Adam ni bukan spesies manusia yang jilat ludah sendiri."
Amirul mencebikkan mulutnya. Hatinya masih tidak puas. Dendamnya masih membara. Bukan senang untuk menackle Iman. Habis duit biasiswa yang dikeluarkan untuk gadis manja tersebut. Hancur segala pelaburannya hanya kerana Adam.

"Assalammualaikum." Semua memandang pintu. Makin terkejut apabila melihat Adam yang datang. Memang panjang umurlah bakal pengantin ini. Semua orang sibuk mencuit satu sama lain. Amirul mula gelabah. Adakah Adam terdengar apa yang diperkatakannya sebentar tadi.

"Weh… Adam datang la… Tanya dia je la." Afiq menyiku Amran.

"Adam…KAAmi nak bertanya… Betulkah kau dah bertunang? "
Adam tersenyum. Memang isu ini sangat hangat. Sejak seminggu lalu, sejak pertunangannya terbongkar, hampir semua yang ditemuinya akan bertanya. Bukan hanya kawan-kawan lelaki malah kawan-kawan perempuan. Tapi yang paling mengejutkan apabila seorang ‘kawan perempuan’nya datang dan memarahinya semata-mata kerana dia bertunang.

"Inilah tujuan ana datang. Nak bagi kad jemputan perkahwinan… Majlis lebih kurang lagi 2 minggu. Lepas kita semua start cuti. " Waktu itu mata semua orang membulat. 2 minggu lagi! Biar betul mamat ni, bertunang tak sampai sebulan dah nak kahwin.

"Sebenarnya Adam… Kami betul-betul pelik dengan awak. Biar betul!! And awak tak nak ke kongsi cerita dengan kami?" Fitri mula menjerat.

Sekali lagi Adam tersenyum. Ramai betul temannya yang berminat dengan hal ‘rumah tangganya’. Kalaulah mereka tahu siapa gadis ini, pasti mereka terkejut.

"Nak tahu sangat ke?" Adam mula memasuki pintu kamar Ibn Haitham.

"Hish, cerita hot ni. Cerita sambal belacan ni. Pedas dan mengancam. Mana boleh tak nak dengar." Afiq menyampuk. Aadam mula mengambil posisi. Semua duduk dalam posisi seolah-olah cucu yang mengerumuni atuknya untuk story telling.

" ceritanya begini.....
Mula-mula dulu memang ana langsung tak berminat nak bercampur dengan perempuan. Aku mengaku yanga ana agak jumud dalam hal-hal berlainan jantina ni. Tambah-tambah ana kan dari sekolah yang semua lelaki. Memang tak terdedah dengan anasir hati dan perasan ni. Tapi bila start ana masuk kat sini, buat pertama kali rasa suasana bercampur. Ana jadi konfius sekejap. Kalau dulu ana tak pernah rasa pengalaman ini, asyik dengar cerita dari ustaz dan ustazah, sekarang real, berlaku depan mata ana sendiri isu couple ni. Ana waktu mula-mula masuk kalau korang perasan, sangat nerd. Kalau boleh, lagi sikit masa yang boleh untuk tak jumpa perempuan ana akan cuba. Habis lecture, terus balik. Even kalau ada kawan yang ajak beli barang dekat Supermarket pun ana tak nak pergi sebab ana takut...."

"Kawan, apa benda kau melalut ni? " Amirul menyampuk

HISHHH!!!! Semua orang mencerun pada Amirul. Buang karan betul. Karang Adam tak jadi cerita karang.. Amirul terus terdiam.

"Relax, itu klimaks.. sekarang baru intro.. Tapi lama-lama ana muhasabah diri ana. Malah ana pernah ditegur. Kita belajar dalam bidang sains, perubatan lagi. Memang kita belajar bidang agama, usuluddin, feqah, tauhid, quran sunnah di sekolah dulu sampai sekarang. Tapi, kita perlu juga berkomunikasi dengan akhawat di luar sana. Jadi ana mula cuba berlatih profesional, pada masa yang sama ana tetapkan pendirian ana. Nothing more than profesionalism. More or less! Tujuan utama ana nak jaga diri ana, sepertimana ana nak pasangan ana, seperti itu juga ana perlu jaga diri ana. Ana nak pasangan yang tak pernah bercouple, jadi ana pun pun perlu jangan bercouple. Ana rasa tak layak untuk dapat perempuan yang baik kalau ana sendiri yang teruk kan. Pergi masjid, pergi majlis agama. Waktu pergi majlis-majlis ini, memang ana niat satu benda sahaja, memang untuk tambah ilmu. Dalam pada itu, insan biasa macam kita. Tak dapat lari dari isu hati dan perasaan kan. Waktu pergi satu program, ana tertarik dengan seorang ini. Waktu pembentangan, ana bermula dengan isi pembentangan mereka. Bila sahaja dia ni mula bercakap, ana rasa kagum. Dia tidaklah berapi-api. Tidaklah terlampau lembut suaranya. Tapi melalui penyampaiannya kita boleh nampak keyakinan dia. Malah ana makin kagum bila dia bacakan beberapa hadis dan ayat Quran. Malah dia mengaku silapnya bila tersalah beri hadis, muka dia tenang sahaja bila ditegur. Malah tersenyum lagi."

"Chewahhh.. dah suka memanglah.. Puji je melambung.. Tapi siapa angel hang ini?" Amran mengusik.
Adam tersenyum lagi. Kalau dah suka, memanglah…

" Siapa?! Itu betul-betul climax baru ana dedahkan ye.Of courselah, bila dah suka takkan kita nak cerita yang buruk. Kalaupun dia memang ada keburukan, ana tak mungkin la cerita pada korang bukan sebab ana suka dia atau dia tunang ana. Tapi memang kita kena simpan aib orang kan.Balik dari program itu, ana mula terfikir pasal perempuan tadi. Sampai ana rasa tak boleh khusyuk dah. Ana mula rasa apa itu perasaan antara lelaki dan perempuan. Lebbih kurang seminggu ana macam ini. Ana tak nafikan ana pernah juga rasa tertarik pada perempuan sebelum ini, tapi selalunya sekejap sahaja. Kali ini lain.. Sangat lain... Ana asyik teringat kata-katanya, bukan mukanya. Ana asyik teringat hadis yang dia ucapkan. Dan ana teringat teguran dia terhadap budak lelaki. Lepas itu, ana nekad!"

"Seminggu jumpa, terus pergi pinang ke??!!! Beraninya hang!" Semua orang makin terkejut..

"Taklah.. Ana contact umi ana, ayah ana. Cerita perkara sebenarnya.. Cerita soal hati dan perasaan dan alhamdulillah mereka faham dan suruh ana solat istikharah. Malam itu juga ana buat, 3 malam berturut-turut dan selepas itu ana makin yakin dengan pilihan ana. Sebaik sahaja yakin, ana terus beritahu parents ana dan apa yang mereka cakap sangat mengejutkan!"
Fitri, Amran, Amirul, Afiq dan Syukri mengengsot ke depan.

" Parents ana suruh ana sendiri cari jalan. Umi dan ayah kata yang mereka nak tengok macam mana anak jantan mereka berusaha. Pening ana. Self esteem jadi rendah. Ana tak tahu nak buat apa, buntu... Tapi Alhamdulillah berkat restu parents dan kekuatan yang dipinjam dari Allah, ana beranikan diri minta tolong seorang yang boleh dipercayai minta nombor rumahnya. Malu hanya Allah yang tahu. Ana telefon dan tujuan ana adalah untuk bercakap dengan ayah dia. Ana perkenalkan diri ana dan ana cerita sedikit secara ringkas dan minta bertemu bakal bapa mentua analah. Esoknya bila kami bertemu, ana sampaikan hajat. Ana tanya betul-betul samada adakah gadis ini dah berpunya atau belum. Ana ceritakan semuanya tak lebih dan tak kurang sepertimana ana ceritakan pada parents ana. Cuma macam biasalah, jumpa dengan ‘in law’ ni kita mestilah tunjuk ketrampilan sikit kan. Memang waktu itu, kaki ana dah sangat menggeletar....Tapi seperti biasalah abah, erm... ana panggil dia abah sekarang. Abah suruh ana sendiri confirmkan dengan empunya diri. Makin ana risau. Jumpa abah pun dah sangat takut, nak tanya dengan dia lagilah. Ana dah mula rasa putus asa.. tapi... kalau ana tak jumpa, memang sah-sahla ana tak bertanggungjawab.. kira macam buat kerja separuh jalanlah. Balik itu terus ana mula rangka strategi. Mula-mula bertanya pada sumber yang boleh dipercayailah adakah gadis ini dah berpunya dan alhamdulillah semuanya respon baik. Gadis ini memang bukan jenis yang macam itu. Akhirnya ana mesej. Tanya pada empunya diri dan biasalah perempuan, takkanlah on the spot nak gtaw result. Mesej langsung tak berbalas dan ana dah kecewa. Lepas itu ana beritahulah umi ana dan tak pasal-pasal kena marah. Umi tanya berapa kali ana bagi mesej? Dan ana jawab sekali je. Jenuh ana dengar umi bercakap. Baru ana tahu silap apa yang ana buat. Ana cuma bagi mesej sekali untuk benda yang besar ini. Mana tahu gadis ini anggap ana cuma main-main. Malah ana sendiri tak beri kepastian pada gadis ini. Umi kata ana seolah-olah permainkan hati anak dara orang. Maksudnya strategi ana salahlah. "

"Susahnya..." Syukri mula risau..

"Eh, biasalah, kalau tak susah tak ada ertilah. Ana terus cari orang yang boleh dipercayai dan nak jumpa gadis ini. Ana, adik ana yang umur 10 tahun, gadis ini dan seorang kawan dia. Ana beritahu betul-betul niat ana dan memang muka kami berdua sangat malu. Ana sendiri tak sanggup pandang dia. Dia minta tempoh dan selepas 3 hari alhamdulillah dia beri jawapan yang memang ana tunggu. Gembira hanya Allah yang tahu. Umi dan ayah terus hantar rombongan meminang dan selepas seminggu kami terus bertunang. "

"Hah!!" Semua melopong. Takkan takde sesi berkenalan? "Hang tak keluar dulu ke? Berkenalan?"

"Ana minta maaflah tapi ana cukup menyampah dengan ayat ‘Boleh berkenalan?’ Macam ayat murahan dan gatal. Ana dah yakin dengan pilihan ana dan petunjuk yang Allah berikan. Kalau diikut,dari tertarik sampai hari bernikah ni tak sampai 2 bulan pun. " Amirul tertunduk. Hatinya berasa pedih. Sungguh dia sudah buruk sangka dengan sahabatnya sebentar tadi.

"Belanja?"

"Oh, pasal ini ana memang bersyukur sebab dipermudahkan perjalanan ana. Ana memang simpan duit biasiswa yang kita dapat. Memang ana simpan lebih kurang 3 ribu setiap semester. Campur dengan duit kerja sambilan, berniaga kat pasar waktu cuti lagi. Sekarang ana ada sikit duit dalam bank. Dan bakal isteri ana pun ada menyimpan. Adalah juga sikit simpanan.. "
"Wah, hebat betulah korang ni. Ni yang buat aku makin curious ni. Last question, who??"
Adam tersenyum buat yang ke berapa kali sambil menghulurkan kad undangan perkahwinannya dan mata semua orang terbeliak.

"HAWA MUHAMMAD!!!" Semua terkejut. Siapa sangka awek misteri itu adalah rakan sekelas mereka juga. Memang tak dapat mereka nafikan ketrampilan Hawa. Adam dan Hawa. Satu kombinasi yang sangat menarik. Siapa sangka Hawalah gadis tersebut. Memang sekufulah kalau nak dibandingkan keperibadian kedua-dua mereka ini. Amirul terus ke depan dan mula menjabat tangan Adam.

"Aku memang bersalah pada kau. Pasal aku masih tak puas hati dengan kau dulu. Sekarang aku dah sedar. Aku bersyukur ada kawan yang macam kau ini. Terima kasih banyak-banyak sebab tegur aku dulu. "
Hatinya insaf. Adam bukan seperti yang disangkanya. Mereka berdua berpelukan. Saat ini Adam sangat bahagia, bukan hanya kerana perkahwinannya. Tapi kembalinya seorang sahabat dalam hidupnya.
posted by Penulisan2u @ 12:49 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
26 Comments:
  • At 18/5/09 1:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada lagi orng cam adam ni?

     

  • At 18/5/09 10:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada..
    tapi susah nak jumpa..
    (^_^)

     

  • At 18/5/09 4:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup, ade je lg org mcm adam.. ;)

     

  • At 18/5/09 5:48 PTG, Blogger z.a.r.i.t.h said…

    seronok2=) nice post..

     

  • At 19/5/09 7:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada lg org cam adam ni..
    sbb kwn saya pon dpt yg camtu..
    cuma maybe tak se'thiqah' adam..
    jumpa parents,terus tunang n kawin..
    skrg dh bahagia ngan sorg anak..

    ~~bahagianya..~~

     

  • At 19/5/09 6:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    orng cam adam ni mmg wujud, sbnarnya wujud dlam diri sumer orang sifat ni, cuma signal kita x detect ag kot

     

  • At 19/5/09 8:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alamak.ana ana le pulak.macam duk kat arab daa....tapi ok le.cinta islam.

     

  • At 19/5/09 9:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmm..bestnye kalo dpt lelaki gini ekk..die ikhlas n mnta ptnjuk Allah..ade usha utk mencapainye..tp dgn cara yg telus..sweet..keep it up..chaiyyok!!

     

  • At 19/5/09 10:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    perempuan yang baik utk lelaki yang baik...klo mengharapkan lelaki seperti adam jadilah perempuan seperti hawa....

     

  • At 20/5/09 12:40 PTG, Blogger nothing said…

    bgusnya...
    this cerpen ada isi dan pengajaranya..
    semoga org lain dpt memanfaatkannya...
    saya pun berasa bertuah klau dapat jadi hawa....

     

  • At 21/5/09 1:16 PG, Blogger ArDiNi said…

    org mcm adam mmg wujud,tp susah nk cari or jumpa

    anyway
    bagus writer!
    best2!

     

  • At 21/5/09 3:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uish..byk je org mcm ni kat tmpt ana.alhmdulillah
    lelaki dn prmpuan mcm diorg msh ada lg dtmpt ana..lg pun kami ada bdn dakwah y akan kenakan tindakan disiplin bg yg bercouple..jd msih trpelihara inshaAllah..kalau ada sikit tu..wllahua'lam..

     

  • At 21/5/09 4:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis ni mesti ikut usrah

     

  • At 21/5/09 4:32 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    wow..sgt2 bgs..isinya bnyk..
    is this based on ur story ke writer?
    ade a few arabic words yg kureng fhm..
    yup,perempuan yg baik utk lelaki yg baik..
    and yg xtahan,Adam dan Hawa tuu..
    tersgtlah perfect!

     

  • At 21/5/09 9:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx 4 support, my story? xla tp ad la sikit2 sgkut paut. x tahan komen psal usrah tu, usrah best apa, pergila yang ada xtvt bkan ceramah je smata2.

     

  • At 21/5/09 9:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes sgt...
    teruja saya membacanya...
    hurmmm...

     

  • At 23/5/09 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salamz..

    ana (saya)..enti (die,perempuan).. enta (die,lelaki)..
    ade jer lelaki mcm adam..rmi..
    if kt mlysia ade jer org yg biase ckp ana-enti-enta..
    terutama budak2 sek agama n DQ..x semestinye kt negara arab..

    if kt mesir,lg rmi lelaki mcm adam nie..
    student lelaki ambk perubatan tp ttp teguh iman n pegangan ISLAM..
    ckp pn ana-enti-enta..
    bile bace citer nie,mmg teringat sahabat2 sy yg mmg sebijik mcm citer nie..

    cume beza,drg bkenalan & bkahwin melalui TAQDIM (mcm ayat2 cinta tue)..sweet sgt2...

     

  • At 23/5/09 4:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade jer lelaki mcm nie..rmi..
    gurlz mcm nie pn ade rmi..
    kt uia,DQ,sek agama,rusia n sume tmpt ler..
    hehehehe..

     

  • At 23/5/09 4:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    cite y mumtaz u remaja skrg..
    mmg Allah da kte laki y baek u perempuan y baek..
    moga ana pon akn jmpe adam cm nih..
    walau ana tau ana bkn seperfect hawa..

     

  • At 23/5/09 9:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ibrah nya :-

    1) jgn couple.. sbb couple tu brdosa...
    ambil satu situation nih...

    ader dua jenis rntai nih...
    satu dlm kotak baldu...

    manakala yg satu lagi di luar saja
    mnjadi tontonan semua dan sntuhan smua..

    yang mner satu yang akan anda pilih??
    mesti la yng dlm kotak baldu tuh kan..

    ader ke orng nak kawen dengan orng yang prnah brzina?? atau yng dh dsntuh oleh orng yg bukan muhrim nya???

    x kan ader..
    melainkan orng itu juga seperti teman hidupnya itu..

    2) jgn bencikan orng2 yng mmberi nasihat pd kter..
    sebenarnya orng yg bnci pd nshat tu..merupakn orng yg smbng..

    hnya utk prkngsian brsama...
    btw..add ana di mujahidah_fatayat85@yahoo.com

     

  • At 25/5/09 12:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm ni contoh cerpen yg bagus.

    ni tak, asyek-asyek kawen pakse la.
    skrg ni da banyak cerpen kawen-kawen neh,
    kadang-kadang muak jugak.


    tahniah penulis.

     

  • At 30/5/09 1:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah penulis! cerpen macam nilah yg kita nak
    bukan cerpen yg mengarut2 smpai hal bilik tidur pun cerita jugak..


    cinta islamik..~

     

  • At 4/6/09 9:13 PG, Blogger Iggy Sachiko~ said…

    ni yg suka niyh~ tol3~ cinta islamik.. kdg2 rasa seriau gak asyik baca yg cinta2 melencong sikit niyh.. dah baca yg niyh.. rasa cam nak baca agik.. teruskan usaha.. niyh dah bgus dah ni nti wat lagi bgus++ hehe..

    Fi'Irqa

     

  • At 8/6/09 11:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer nie...
    nie baru betoi cinta islamic...

     

  • At 12/6/09 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pemuda mcm Adam..mesti satu dlm seribu..Alhamdulillah kalau dapat jodoh mcm Adam..
    snk9

     

  • At 12/12/10 11:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alhamdulillah...cite yg baek...menyedarkan...dn yg paling bgus berunsurkan islamik...good job...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group