Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
Bab 5*** Meskipun hati terasa berat dan mood hilang entah ke mana, alang-alang da sampai depan pintu ni takan aku nak patah balik pulak. Pintu kelas ku kuak perlahan, lalu melangkah masuk tanpa memandang pada sesiapa pun, aku terus ke tempat duduk ku. Semua memandang kearah ku. Mungkin bagi mereka tersangatlah pelik pabila melihatku diam membisu bersama muka seposen. Selalunya, belom pun masuk ke kelas, sudah terdengar suaraku hura-hara di luar.
Sedang aku hendak meletakan beg di laci meja, mataku tertancap pada sepucuk sampul. Aku membukanya dengan seribu pertanyaan. Haik.. surat apakah ini???
Sekeping kad bewarne unggu muda ku buka. Kelihatan berpuluh perkataan sori di dalamnya. Bewarna- warni pulak tuh. Sape la yang rajin bebeno nih. Di hujung kad terlihat Lakaran kambing yang sedang tersengih.
Lakaran itu membuatkan aku sedikit tersenyum. Herm.. Haziq... Say sorry??? Unsangkarable! Lalu kad itu ku letak kembali kedalam sampulnya dan menyimpannya ke dalam begku.
Tanpa ku sedari lecturer telah pun berada di hadapan dan hari ini dalam sejarah, aku benar-benar menumpukan perhatianku pada pengajarannya... ***
"Jas.. ko kat ner skarang?? Aku dah bis klas ni"
"Aku kat kafe"
"Dengan sape?"
"Sorang je la.."
"Okey..okey.. Tunggu aku, aku datang skarang"
Telefon ku matikan. Segelas air limau ais ku sedut perlahan. Sepinggan nasi goreng kampong ku yang baru sampai ku tolak ke tepi. Herm.. alang-alang Farah nak datang, tunggu makan ngan dia je la. Best gak kalau makan sambil bergosip. XOXO.. gossip girl.. huhu..
"Hah!"
"Woi! Tak terkejut pun la"
"Eleh.. tak terkejut konon..."
"Memang tak pon"
"Ala.. buat-buat la terkejut.. Tak jaga hati membe langsung la kau ni"
Aku menjelirkan lidah pada Farah dan Farah hanya mencebik.
"Wei.. ko order ape ni? Cedapnya.. Slurp..slurp.."
"Wo..wo.. nasi aku! Tamau kacau. Takmo.. takmo.."
"Alah.. sikit pun takleh.. Apsal tak order skali?"
"Mana aku tau, aku dah order baru ko nak roger"
"Hikhik... lupa plak. Jap-jap.. aku gi order" Farah tersengeh.
Sedang menanti Farah yang sedang memesan makan di kaunter, aku mencapai kad yang diberi oleh Haziq pagi tadi. Melihat isi kandungannya membuat aku tersenyum lagi.
"Woi.. ape tersengeh sorang ni"Sapaan farah kali ini betul-betul mengejutkan aku. Aku diam. Kad di tanganku diambil Farah.
"Wow! Haziq bagi ke?"
"Hurm.."
"Gile lah! Aiseh.. romantic la pulak"
"Manade...."
"Hek.. padanlah sengih je.. tadi pagi punyala moody. Cinta sudah berputik ka?? Tu la.. mak aku cakap.. tak bek gadoh-gadoh.. nanti jadi laki.. Haha.."
"Banyak la ko!"
Farah tergelak panjang. "Eh.. bukan ko patut lunch ngan dia ke hari ni? Ni baru hari ke empat kan?"
"Malas lah aku.."
Farah mencebik. Belum sempat dia meneruskan kata-katanya, makanannya sampai. Yeay.. dah boleh makan dah. Penat aku dengar minah ni menyoal. Nasib baik makanan da sampai. Wah, efisyen sungguh tukang masak ni. Cepat dan tangkas!
Selepas habis menjamu selera, sesi soal jawab disambung kembali. Ni yang aku tak gemar ni. Kalo si Farah ni korek rahsia, memang boleh gantikan Michell dalam rancangan melodi tuh. Tak pun Abang Nas rambut ketak. Huhu...
"Weh.. asal ko tak lunch dengan Haziq harini?"
"Sebab ko nak lunch ngan aku..."
"Ape plak.. aku call ko, ko kate ko kat kafe.. Sorang plak tuh. Ko jangan nak berselindung plak eh"
"Selindung apanya.. Malas lah aku.. Lagipun dia dah ada Seri."
"What?? Apa yang aku dengar ni? Bunyi macam nada-nada jeles je.. Hahahaha"
"Manade!!"
"Eleh.. blushing dah tuh.. hahahaha...." Farah gelak lagi.
Haish.. tensen aku ngan minah ni. Asyik pekena aku je hari ni..
"Babe.. Aku rasa Haziq tu tangkap cintan kat ko la.."sambung Farah.
"Hish.. ape nih? Takkan la.. Ngarot la ko nih"
"Yela.. dia sik nak tarik perhatian ko je. Nak lunch sama la.. Alasan je tuh syarat-syarat bebagai. Ni ha.. kad ni.. Ape kes?"
Aku menghirup sisa air limau ais tadi. Kata-kata Farah ku buat endah tak endah.
"Wei.. aku ngah cakap ni. Dengar tak?"
"Dengar.... Ala.. kan aku dah cakap, dia dengan Seri la"
"Mane ko tau"
"Semalam.. petang tu aku nampak dia ngan Seri kat kedai makan, bukan main mesra lagi. Bertepuk tampar lagi tuh."
"Ooo.. I see.. patutlah pun......"
"Patutlah pun???"
"Patutlah ko balik semalam tensen je.. Jeles la tu.. Ko pun ade hati kat kambing tua tu kan? Kan? Kan? Hahahaha...."
"Huish.. mintak simpang la weh..."
"Eleh!"
Aku menjeling tajam.. Farah gelak lagi. Kali ni over betul dia gelak. Entah apa yang kelakar sangat tah. Ngok- ngek tul la minah ni. Tiba-tiba Farah menyanyi...
"Mama tolonglah... aku yang sedang bingung, Pusing kepalaku memikirkan dia, aku yang selalu terus disakitinya. Dia tak tampan, tak juga rupawan, Dia tak juga bergelimang harta, Tetapi mengapa gayanya seperti superstar.
Mama..mama..mama.. tolonglah aku yang sedang bingung Ku rasakan virus-virus cinta.. Ku butuh dokter cinta papa..papa..papa.. inikah yang dinamakan cinta Mengapa sakit yang kurasakan Ku butuh dokter cinta."
Sebiji tamparan hinggap di bahu. Membuat Farah berhenti menyanyi dan kemudian dia menyambung gelak.
"Wei.. ko kan de klas kan petang ni? Blah..blah..blah.." Kataku padanya. Farah melihat jam di tangannya.
"Ha’ah la wei.. da lambat ni. Aku nak gi surau dulu.. Hehehe.. she’s blushing!!!" Kata Farah sambil mencubit pipiku. Aku mencebik.. Adehai.. minah nih..
Langkah Farah ku ekori dengan pandangan mataku. Fuh! Lege minah ni dah blah. Hush.. kat umah nanti masak la aku. Kompem die ungkit lagi nih.. Aduss..........................
Kelas petang tiada harini. Aku melangkah ke kereta sambil berlagu riang. Yesh!! Bolehlah aku tidur petang ni. Malam kang baru siapkan assignment. Terbayang katilku yang empuk dan tidak ketinggalan bantal busuk ku. Wah.. heavennye.
Sementara menunggu enjin kereta panas, jariku mencari punat radio. Kemudian kedengaran lagu ‘Doktor Cinta’ nyanyian kumpulan DEWI-DEWI yang baru dinyanyikan oleh Farah tadi. Warghhh.. tensennye!!!!!
waa...samapi ati tul..timbul plak cte kambing...dh la aku ni digelar kmbg oleh org sekeliling..ape slh ku..waa...tp ok je cte nih
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
lg2...
nk lg...