Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
Babak 8: Buli Balik Lokasi: Taman Lepak F4 Suasana:
Empat jejaka ini merebahkan buntut pada rumput yang menghijau. Meskipun berlagak cool, mereka berempat agak terkejut mendengar pengakuan Intan. Tak diduga, sungguh berani si kenit itu mengancam keselamatan Mazda dan BMW kesayangan mereka. Dahsyat! Belum pernah ada mangsa yang seberani itu. maka layakkan Intan digelar pesaing? Oh no! Lelaki bersaing dengan perempuan? Tak mungkin… masing-masing tergeleng.
Nashriq: Apa yang korang gelengkan? Kecuali kau Ritz.(siap warning awal-awal. sebab dia tahu gelengan Haritz membawa maksud yang berbeza)
Azim: Aku rasa orang yang main kasar kali ni bukan sembarangan lah.(mengeluh)
Dzikri: Kau takut apa? Kita kan pengadil? Main kasar tak jamin siapa-siapa menang tahu?(nak sedapkan hati sebenarnya. Padahal dia rasa tercabar)
Haritz: Pengadil tak selalunya betul, Dzik(geleng lagi.)
Dzikri: Kau ni dah-dah lah menggeleng. Lenguh aku tengok. Aku kena fikirkan cara yang lagi hebat untuk kenakan dia. Kau kena ingat Riq, ‘kekasih hati’ kita dah kemek. Entah bila la driver aku nak datang ni. Lembap betul!(driver pulak yang jadi mangsa)
Nashriq: Aku tak heran sangat, kenalan bapak aku boleh bagi free of charge jek untuk Mazda tu. Lagipun itu birthday present from my mum(senyum jek, rileks.)
Dzikri: Aku pun tak de hal beb. Tapi maruah muka F4 ni yang kena fikir! Bab duit aku bukan berkira. Kalau gi kedai pun, suruh dorang ceep the khange jek.
Azim: Ish! Kau ni, keep the change lah!(gosok rambut. Pening-pening.)
Dzikri: Ah! Lantaklah apa pun. Yang aku tahu, aku nak kenakan si Intan kenit tu cukup-cukup!(betul-betul nekad ni. Muka macam tengah angkat sumpah jek)
Keesokan harinya, di Kolej Lavender.
Intan bergegas ke tandas untuk melepaskan hajat. Sesudah melunaskan kehendaknya itu, dia menuju ke kelas dengan lajunya. Tetapi seorang pelajar lelaki yang sedang termenung di lorong laluan ke pintu pagar belakang, membuatkan Intan berpatah balik.
Dia macam kenal dengan jejaka itu. Sedang dia ralit memerhati, tuan empunya badan itu memalingkan wajah.
Haritz Iskandar! Oh tidak! Salah seorang daripada empat bunga beracun itu rupanya! Lebih baik dia menghilangkan diri. Sepantas kilat Intan membuka langkah. Haritz terpaku. Dia dapat rasakan gadis ini miliki aura tersendiri. Mengenangkan keberanian Intan menentang segala rancangan jahat F4 membuatkan dia tersenyum sendiri.
Intan mencari-cari beg sandangnya. Takkan terlepas pandang? Padahal sebelum ke tandas tadi dia menyorok beg itu ke dalam laci meja. Hairan bin ajaib! Hilang sekelip mata.
Namun kemusykilan Intan terjawab bila terpandangkan satu objek yang terjuntai pada pohon yang paling tinggi berhampiran tingkap kelasnya. Sah! Itu beg sandangnya yang lusuh tetapi cukup berbakti.
Tanpa mempedulikan sebarang risiko, Intan cuba sedaya upaya memanjat pokok itu. meski pedih tapak tangannya, namun dia kuatkan semangat. Nasibnya baik kerana membesar sebagai gadis yang lasak. Dan jaguh memanjat pokok sewaktu bertanding dengan sepupu-sepupu lelaki di kampung.
Sorakan para pelajar menambahkan keyakinan Intan. Pedulikan jika mereka memperlekahkan dirinya. Dia hanya inginkan begnya kembali. Yang lain, bukan urusan dia. Hanya sedikit sahaja lagi, dia akan berjaya mencapai hujung tali beg itu.
Kejayaan gadis itu memanjat pohon yang tinggi membuatkan Dzikri terlopong. Membulat matanya bagai tak percaya. Kejung sekejap macam kena renjatan elektrik.
Azim: Dia memang cool.(senyum sinis)
Dzikri: Diamlah!(blah dengan muka tak puas hati. Cover malu sebab rancangan tak menjadi. Dia ingat dengan ketinggian yang tak seberapa Intan akan melutut suruh dia hentikan pembulian tapi sebaliknya yang berlaku!)
Nashriq hanya memandang langkah Dzikri dengan ekor matanya. Haritz berpeluk tubuh. Dia melihat potensi Intan untuk menjadi pesaing yang paling ditakuti oleh Dzikri nanti.
Intan: Bebebah punya beruk! Memang bunga beracun! Aku takkan mengalah! Berganda korang cuba jatuhkan aku, beribu kali aku akan melawan! Aku Intan! Intan yang tetap akan menyilau walau permata lain cuba menandingi!(Jeritnya dalam termengah-mengah. Sempat lagi lepak kat lorong laluan pintu pagar belakang kejap sebelum balik)
Haritz menghampiri kelibat yang begitu dikenalinya. Dia ingin mendekati si kecil molek itu. apatah lagi, laungan yang penuh keazaman membuatkan dia semakin kagum.
Haritz: Lagi?(sekadar senyum)
Intan: Erk? Takde apa, dah habis pun.(tergagap jugaklah. Tapi dia rasa damai bila tengok muka Haritz. Tak ganas macam F4 lain terutamanya Dzikri)
Haritz: Cuaca redup macam ni paling bagus. Awan pun macam tersenyum.(dia berkata sambil pandang awan)
Intan: Memang. Kita akan rasa lega. Emm(dia tak tahu nak cakap apa. Kenapa pulak si Haritz boleh nak borak ngan dia? Pelik! Dan dia mula fikir Haritz tak macam setan empat ekor tu)
Haritz: Saya senang tengok awak kat sini.(senyum macam orang angau)
Intan dah blush. Dia tak tahu nak cakap apa. Tengok perangai Haritz secara peribadi memang berbeza dengan penampilan dia bersama F4. Taklah terlalu menakutkan.
Haritz: Saya nak balik dulu, tata(siap lambai lagi)
Intan tergeleng tak percaya. Dia pun berjalan kaki untuk pulang ke rumah. Bunyi hon yang memekak di tepinya membuatkan dia berhenti. Sekali pandang, ceh! Bapak bunga beracun rupanya! Benci!
Dzikri: Keberanian kau membuatkan aku semakin nak kenakan kau. Berjaga-jaga. Aku tak pernah pandang tinggi pada mangsa sebelum ni. Kalau kau sanggup sahut cabaran aku, terus datang kolej macam biasa. Kalau main kasar gerenti menang, buat apa ada pengadil?(buat muka berlagak, tapi dia dah mula respek. Sebab tu bagi peringatan kat Intan senyap-senyap. Masa ahli F4 lain da blah) Intan: Aku takkan mengaku kalah!(senyum dengan keyakinan)
Pada waktu malamnya, mereka berempat lepak di pusat boling milik keluarga Dzikri. Bosan nak lepak kat rumah. Padahal bukan main pun, sebab kawasan tu takde dikunjungi oleh orang lain. Ditutup untuk kunjungan orang ramai dalam tempoh satu malam atas perintah Dzikri.
Dzikri: Hepi semacam jek aku tengok korang?
Nashriq: Haahaa…aku dah mula rasa dunia kita ‘segar.’
Azim: Yup! Aku makin seronok. Ada permainan yang mencabar!
Dzikri: Apasal pulak? Biasa sorang-sorang lesu tak bermaya. Macam nak mati jek!
Nasriq dan Azim: Sekarang lain! Kau kena akui, Intan memang boombastik!
Dzikri: Apa barang dia tu? Jentik konpom melayang(juih mulut.) Eyh Ritz!
Haritz macam duduk dalam dunia sendiri. Dari celik mata, terus pandang handphone. Mungkin membaca kiriman sms seseorang. Lelaki jenis ni, memang susah untuk dimengerti
Azim: Hei, kau takkan tak sabar kot?
Haritz: Aku tengah bersabar(sambil geleng
Nashriq: Untungnya si dia. Kau memang setia pada yang satu(tepuk bahu Haritz)
Dzikri: Emm adatlah kena menunggu. Kalau dah cinta jarak jauh namanya(cet! Macam dr love plak.)
Haritz terus-terusan diam. Dalam hatinya ada nama yang telah terukir sejak sekian lama. Lantas bayangan wajah anggun milik si dia tergambar di ruang mata. Semua tentang dia, jelas dalam fikiran.
citer ni same ngan f4(dou ming shi,hua zhe lei,mei zuo,san chai,1 org lg x egat) kat china.xsala kalo nk tiru walopon jalan citer bbeza,tp kalo cite sendiri,mesti lagi best...cubaan yg baik.
wah... still xdpt byg kn pelakon mesia jd wtk dlm cite nie... pe2pun gud try... hope hepi ending la gak mcm cite boys over flower versi korea 2... lg 1 update la cpt... xsbr la nk 2nggu...
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
yes...
1st to komen...
lma menunggu, akhirnya muncul jua...
hahaha...
lea, nk blog...
^-^