BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, Mac 22, 2009
Novel : Kawin Paksa 4
Nama Pena : Sachi

Seminggu telah berlalu, setiap kali Qushairi pulang ke rumah, aku cuba sedaya-upaya untuk menggelakkan diriku daripada Qushairi kerana aku tidak sanggup melayan sikapnya yang cepat marah dan panas baran itu ....
Dalam masa sminggu ini juga aku telah mengenali bapa mertuaku yang baru pulang dari outstationnya tiga hari yang lalu....
Pada pendapatku,kelakuan dan perangai Qushairi amat berbeda dengan ibu dan ayahnya kerana ibu dan ayahnya tidak memiliki sikap yang panas baran malahan mereka kelihatan lebih tenang, mudah berunding untuk menyelesaikan sesuatu masalah dan yang paling penting aku kagum dengan sikap ibu bapa Qushairi ialah mereka amat merendah diri dan prihatin terhadap pekerjannya walaupun mereka adalah golongan orang2 berada.....walaupun aku hanyalah seorang pembantu rumah tetapi aku dapat merasakan aku dianggap lebih dari itu....


Pada suatu malam, ketika aku sedang mmbasuh pinggan mangkuk di dapur aku terdengar perbualan ibu bapa Qushairi...

"Bang, Yah dah tak sanggup nak tengok anak kita tu membujang lama-lama, Yah ingat Yah nak dier kahwin...lagipun umur anak kita tu bukanye muda lagi, tahun nih dah nak masuk 30...ape lagilah yang dier nak tunggu...." kata puan Kamarliah.
"Betul jugak apa yang Yah cakap tu tapi yah dah ade orang yang berkenan di hati nak dijodohkan dengan anak kita tu ke??" soal tuan Hameed.
"Yah memang pun dah ada calon, orangnya baik bang berbudi bahasa pulak tu..." terang puan Kamarliah.
"Tapi budak tu anak siapa Yah??" soal tuan Hameed lagi.
"Alah banng anak siapa lagi kalau bukan anak kawan baik Yah Datin Sofia..." jawab Kamarliah.
"Oh patutlah Yah beria-ria benar nak anak kita kahwin...hmm sape name budak tu Yah??" soal tuan Hameed lagi.
"Alia bang.." jawab puan Kamaliah pendek.
"Ye tak ye jugak ehk...abang tak pernah pun nampak anak si Datin Sofia tu??...bila mase pulak dier ade anak Yah??" soal tuan Hameed.
"Mestilah abang tak pernah nampak anak dier tu sebabnya budak tu baru je balik dari London dua minggu yang lalu...selama nih dier hantar anak dier pergi belajar dekat luar negara..." terang Puan Kamarliah.
"Ouh..." jawab tuan Hameed.
"Kalau begitu abang ingat marilah kita berbincang dengan Qushairi tentang perkara nih...dan abang rasa lebih baik kita tanya dia dulu sama ada dia dah ada calon isterinya sendiri ke tak..maklumlah Yah budak-budak sekarang nih bukannya suka kalau kita nak jodohkan mereka dengan pilihan kita..." kata tuan Hameed.
"Emm...betul jugak tu apa yang abang cakap, kalau begitu esok kita tanye dia dier lah bang..." kata punya Kamarliah.
"Hmm..." jawab tuan Hameed.

Hatiku hancur apapbila mendengar perbualan tadi...aku pasti suatu hari nanti aku akan dimadukan ataupun diceraikan oleh Qushairi kerana tidak mungkin Qushairi akan menerimaku dengan rela hati...
Tiba-tiba air mataku mengalir tanpa dipinta...oh tuhan bantulah hambammu ini dan kuatkanlah semangatku untuk mengharungi hidupku ini....Qistina berdoa di dalam hatinya...
Usai mengemas dapur aku segera menunaikan solat ishak...aku berdoa kepada tuhan agar kehidupanku menjadi lebih baik di masa akan datang....

Keesokkan paginya sewaktu aku ingin keluar dari dapur aku hampir berlanggar dengan Qushairi....
"Oppss....maafkan saya tuan Qushairi..." kata Qistina
"Apa maaf..maaf..kau buta ke aku sikit punya besar macam nih pun kau tak nampak..main langgar orang jek...lain kali kalau jalan tu mata letak dekat depan bukan kat belakang dan kalau kau tak nampak jugak cakap dengan aku...aku boleh belikan sepuluh cermin mata untuk kau faham!!!..." kata Qushairi dengan nada yang tinggi...
"Faham tuan Qushairi..." jawab Qistina lalu dia beredar menuju ke bilik tidurnya dengan hati yang geram....
Ish...nih yang aku tak suka nih kalau bertembung dengan dier jek mesti nak kena marah aku punye...ahr..bosan betul...hati Qistina bermonolog sendiri.

Setibanya di pejabat, Qushairi segera memulakan kerjanya yang semakin hari semakin banyak...
TIba-tiba dia teringat akan Shiela lalu dia mencapai telefon bimbitnya dan mendail nombor Sheila.
"Hye sayang...you tengah buat ape??" soal Qushairi.
"I tengah ada photoshoot nih..can you call me back later..." kata Sheila.
"Oh okie, bye sayang..." lalu Qushairi segera mematikan perbualannya itu.


"Ouch sakitlah darling... you ni kalau nak cium i pun perlahan-lahanlah sikit..you ni ganas tau.." adu
Sheila dengan gaya yang mengoda dan manja kepada Riezman lelaki yang baru sahaja dikenalinya sewaktu
berada di disko dua hari yang lalu....
"I\'m sorry okie.... siape call you tadi?? soal Riezman.
"Alah...wrong number lah darling..." jawab Sheila....ahr tak payahlah aku berterus terang dengan dier lagipun bukannya dia nak pergi siasat pun....kata Sheila di dalam hati
"Oh.." kata Riezman lalu dia mendekatkan wajahnya dan mencumbui Sheila semahu-mahunya....
Sebenarbya Sheila kini sudah berjumpa dengan orang yang lebih kaya daripada Qushairi, iaitu Riezman anak Tan Sri Junaidi dan kini dia sanggup berbuat apa-apa sahaja walaupun dia harus mengorbankan harga dirinya semata-mata ingin mendapatkan lelaki yang bernama Riezman....matlamat Shiela hanyalah satu iaitu mengahwini lelaki yang kaya-raya kerana dia tidak mahu keturunannya hidup susah lagi seperti dirinya....
Kini dia harus mencari idea bagaimana ingin memutuskan hubungannya dengan Qushairi....

Setelah menghabiskan kerja-kerjanya Qushairi segera pulang ke rumah...
Setibanya dia dirumah dia terlihat ibu dan ayahnya berada di ruang tamu...
"Qus sini kejap ibu dengan ayah nak cakap sekejap dengan kamu..." kata Puan Kamarliah
Qushairi mengambil tempat duduk di sebelah ibunya..
"Ada ape ibu??" soal Qushairi.
"Qus ibu dengan ayah rase sudah masanya kamu berkahwin dan mendirikan rumah tangga...kamu dah ada calon ke nak??" soal ibu Qushairi.
"Emm..belum lagi...tapi ibu Qus belum puas lagi nak enjoy life dan Qus belum bersedia nak takes all the responsiblities as the head of the family lah ibu....boleh tak kita tangguhkan aje this matter.." jawab Qushairi.
"Sampai bila lagi Qushairi nak macam gini cukup lah tu nak ibu nak lihat kammu punya keluarga sendiri...lagipun ibu dah tak sabar nak timang cucu Qus...." terang Puan Kamarliah
"Hmm....nantilah ibu berilah Qus masa untuk fikirkan pasal nih ok..." kata Qushairi.
"Qus kalau Qus takde calon ibu dah ada orang nak jodohkan dengan Qus...orangnya baik dan cantik pulak tu Qus....kata Puan Kamarliah.
"Ibu Qus tak berape sukalah kalau ibu nak carikan jodoh untuk Qus kalau boleh biarlah Qus yang cari sendiri ya..." terang Qushairi.
"Baiklah tapi jangan lame2 sangat kesianlah dekat kami nih Qus ibu dengan ayah bukannya makin muda tapi makin tua...kalau nak ikutkan umur Qus nih patutnya dah dapat anak berderet-deret tau tak.." kata puan Kamarliah.
"Yelah ibu i\'ll think about it..."kata Qushairi lalu dia mengangkat briefcasenya dan menuju ke bilik tidurnya...

Sebenarnya sejak dari tadi Qistina asik mendengar perbualan mereka tiga beranak....
Kini barulah Qistina tahu rupa-rupanya Qushairi teramat marah dan benci kepadanya hanya kerana dia tidak mahu memikul beban sebagai ketua keluarga....

Di dalam bilik,...Qushairi cuba mendail nombor Sheila tetapi setiap kali dia mendial nombor tersebut pasti talian tidak dapat disambungkan....
Arghh...mana pulak si Sheila nih pergi...dah lah aku call dier macam nak rak nih...entah-entah dier main kayu tiga dengan aku tak ...ahr.. tak guna batul dapat girlfriend macam nih...hati Qushairi berkata-kata...
Jam menunjukkan tepat pada pukul 11 malam semua penghuni tedi umah itu telahpun dibuai mimpi...tiba-tiba tekaknya terasa dahaga lalu dia mengorak langkah menuju ke dapur...
Setibanya dia di dapur dia terlihat Qistina berada di dapur lalu dia mendekati Qiastina...
"Buatkan aku air milo letak dekat bilik aku....." arah Qushairi.
"Oh mak engkau..." Qistina melatar kerana terperanjat apabila mendengar suara Qushairi itu....
Hampir tersembur gelak tawa Qushairi apabila mendengar Qistina melatar...
"Kau nih macam mak cik lah melatar...dah jangan buang masa aku pergi buatkan air aku cepat..." kata Qushairi.
"Baik tuan Qushairi" kata Qistina.
Hish dier nih takde keje lain lah asik nak terperanjatkan aku jek....

Qistina mengetuk pintu Qushairi lalu memasukki bilik tersebut...
"Ah letak jek air aku kat situ...kau duduk situ kejap aku ade benda nak cakap...." kata Qushairi.
Qistina hanya akur dengan arahan Qushairi...
Kelihatan Qushairi menghampiri pintu bilik tidurnya dan mengunci pintu tersebut lalu dia menutup lampu bilik tidurnya....
Suasana menjadi malap kerana hanya terdapet lamou tidur Qushairi sahaja yang bernyala... Qistina berasa panik, apakah yang akan dilakukan Qushairi terhadapnya kali ini....
Qushairi mendekati Qistina lalu berkata...
"Kenape kau takut??" soal Qushairi.
"Emmm...t..tak" jawab Qistina perlahan-lahan...
"Dah tu kenape aku tengok kau macam takut semacam jek.." soal Qushairi lagi.
"Dahlah kau keluarlah dari bilik aku...aku tahu kau takut..."
"Qistina segera mencapai tombol pintu bilik Qushairi dan keluar menuju ke bilik tidurnya...


Sachi: Hye, semue sorry lambat sambung and this one is kind of short....sorry okie..
Hope you guys enjoy this one okie.....
Thank you for your comment on kawin paksa 1,2,3 and thank you for your support....
Enjoy reading....Luv you guys and girls....
posted by Penulisan2u @ 5:22 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
197 Comments:
  • At 22/3/09 6:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pe ni..sbg sorg pnulis pe slhnye dgo org komen..
    knp ckp get lost2 ni..
    setiap org d pggn n pendapat..
    so u jgn ckp cm tu..
    ske cter u ni
    tp ble u ckp get lost ni..
    jd ilang minat nk trskn mbaca cter u..
    mn adab u..
    x semua org pnye minat yg sm..
    so klo u x leh trima pndngn org..
    mknenye u x leh g jauh..

     

  • At 22/3/09 7:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi...wat lah blog...bkn ssh pun...

     

  • At 22/3/09 7:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hye everyone Sachi's here...
    I'm sorry okie, actually i dun mind if you people want 2 give me any comment but that particular person (antiporno) were juz too much....
    btw the way the person dat i mention 2 get lost is only for (antiporno).....pleaz dun miss understand...
    from the bottom of my heart i really appreaciate you people reading my novel, giving me comment and support me THANK YOU VERY MUCH.....
    Please continue reading my upcoming novel.........Thanks..


    ~~~Sachi~~~

     

  • At 22/3/09 9:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade blog tak?

     

  • At 22/3/09 9:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm

     

  • At 22/3/09 12:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pndek laa n3 ni,,
    lg satu,,
    its not "melatar" its "melatah",,
    h0wevr,,
    gud job!!


    :p

     

  • At 22/3/09 12:47 PTG, Blogger nadiah_abdllah said…

    hehe...
    btul3...
    agak pndek...
    sachi btlah blog..
    :D

     

  • At 22/3/09 12:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ya betul..kalau tk suka kena komen jgn lah post en3 kat sini..wat blog sendiri..anyway anggap lah komen2 sebagai pembakar semangat untuk berkarya gan lebih baik...kalau sikit2 emo susah lah..i like this story tapi cara u make me think twice now...

     

  • At 22/3/09 2:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung cepat2 yer..best!!!!

     

  • At 22/3/09 2:23 PTG, Blogger amirah hamid said…

    everyone make mistake.don't take it too...serious okey??
    smbung lg ye..>,<

     

  • At 22/3/09 2:24 PTG, Blogger miz bird said…

    sambung cepat...!!!

     

  • At 22/3/09 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x faham betul aku. knapelah org minat sangat cite ni? dahla ayat macam budak skolah rendah. banyak lg cte2 yg lbh baik penggunaan ayt n lbh tersusun. bagi aku, rmi org bce cite ni cov tjk dia, 'kahwin paksa'. rmi org minat cite2 gitu jd ble tjknya dah direct ke cite jnis tu, trs org nak bce. tp jujurnya, cite ni mmg x leh nak g jauh. mungkin sbb jln cerita je n tajuk yg agak menarik, je org bce...

     

  • At 22/3/09 3:06 PTG, Blogger BlueRose said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 22/3/09 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni best gak tp kalau sachi juga perkataan yg lbh pelbagai, lg best cite ni. smbung cepat ye. ^_^

     

  • At 22/3/09 3:12 PTG, Blogger BlueRose said…

    maaf sbb terpaksa buang komen di ats. silap taip..hehe
    cite ni rmi yg srh sy bce. popular lah jugak! cite ni agak best. for sachi, jgn pedulikan apa yg org kata. teruskan menulis ya. ^_-

     

  • At 22/3/09 8:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi.. x puas la nak bace..
    baru je nak khusyuk.. aleh2 da abeh..
    adeyh.. tulis panjang sikit taw len kali(gian punye pasal)..
    haha..

    -sepatu biru-

     

  • At 22/3/09 10:03 PTG, Blogger iman said…

    hai.. nampaknnya hot jer per'bincangan'kat sini... I tak sebelahkan sesiapa..Kita yang di nilai memang perlukan komen orang cuma kita perlu bijak ambil yang mana baik dan yang mana buruknya...kena tabah dan keras hati sikit...jangan emo sangat... I pun tak suka orang komen terlampau ni...jd I faham perasaan tu..
    For pembaca kita tak boleh nak corakkan penulis.. Itu karya mereka dan itu kreativiti mereka.. Dan kita juga tak boleh mempersoalkan nilai sesuatu karya kerana kita manusia yang berbeza jadi jangan anggap penilaian kita akan sama... Jangan persoalkan karya orang kalau ingin memberi comment biarlah yang membantu bukan memusnah..

    Kita ikut sahaja cerita ini kerana setiap karya ada seninya..

     

  • At 23/3/09 2:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nih best tp nk komen 1 jer..
    ayat lam dialog kdg2 meleret2..
    i suggest u gne tnde bce mcm koma & noktah where appropriate, baru leh feel sket bila org len bce..
    nyway, keep up ur work.. =)

    ~ayu~

     

  • At 23/3/09 9:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai sachi...sye ske u smbung cte nie..tp sachi jan mrh ye dgn apa yg sye nk komen nie, hati2 ye..byk ejaan yg salah..
    'terdapet lamou', 'melatar','tedi','batul','sebenarbya','berbeda @ 'berbeza', sb yg sye tau berbeda nie adalah bahasa indon bkn bahasa m'sia..hti2 sb nie adalah point bg org yg xske dgn penulisan awk..dieorg ada point nk kutuk awk...

     

  • At 23/3/09 9:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ye la sachi..nampak mcm awk ni trgesa2 plak sampai byk ejaan yg x btul..sye rse part4 nie x best sgt le..bkn sb xde part yg ******, tp part nie nampak mcm blur...xfham..ayat pun tergantung...

     

  • At 23/3/09 9:46 PG, Anonymous ifuirafu_yusuri said…

    hm,,sachi..saya tak tau ape komen "antiporno" tu but wat i want talking here, hope u respect all de comments give to u..sy x sebelahkan sesape..sume org ada hak bersuara.anggap je comment tue sbg pmbakar smagat..diorg sume comment coz dey want u improve ur weakness, ur language, ur way to express ur story n bla..bla..u should be thankful coz dey read ur story better than dey just ignore it, right?for all the readers here, sume org da kelemahan..maybe tu kelemahan sachi..kta as a readers, should supporting her..and for sachi, whether u like it or not, u must take it as a +ve k?continue ur writing..and improve ur self k..gud job

     

  • At 23/3/09 10:41 PG, Anonymous nia arissa said…

    hai sachi... i sokong ckp ifuirafu tu...
    yg dah lepas tu biarkan... from now on u kena
    ambil +ve komen pembaca... actualy i suka jln cerita u..
    keep it up k... i tgu next en3....

     

  • At 23/3/09 1:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hye sachi...
    i like ur story...
    tp mcm org len gak,i nk mntk jrg detail sgt bab2 yg xsptut nye leh x??
    heheheh
    mlu r nk bce...
    n try 2 avoid saying "get lost" to ur readers...

     

  • At 23/3/09 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hi sachi..
    well pendapat saya, you should continue in writting. biasalah dlm dunia nie mesti ada pendapat2 yg berlainan. tp bagi org yg menyokong anda seperti saya, teruskan menulis..you punya gaya penulisan pun dah semakin ok..keep up in writting!!

     

  • At 24/3/09 12:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hey kepada penulis..
    u xsepatutnya cakp begitu kpad antiporno coz majoriti yang suka baca novel di cni budak2 masih bwh umur..
    ur word get lost to rude...
    n kurangkan gna ayat yang meleret2...
    i like ur story, dlu la....sekrg..sorry to say..hampeh~

    -sofeadanisya-

     

  • At 24/3/09 9:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like this story.....
    pedulikan apa org nak cakap yg penting sy suka jln cerita ini.......
    nak tau bila u selalu up date this story.......
    plz let me know...urgent....
    pasal u punya story sy selalu buka web nie...tp selalu kecewa coz x tau bl u up date cerita seterusnya....
    ada x u terbitkan novel ini dlm buku?

    -sue-

     

  • At 24/3/09 12:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul..tue sachi..awk xleh kte cm tue.. jgn tunjuk kelemahan awk pd org lain..ble dh jd cm nie..org yg ske ikuti cte nie pun dh rse mcm mls nk ikut..mmg awk mrh org komen mcm tue..klw sye pn mrh gak..tp klw sye jd awk..sye xambik pot dgn komen mcm tue..

     

  • At 26/3/09 12:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmmm...boleh la citer ni
    klaka nk mampus....
    gud luck..
    jgn sia2kn bkt awk..
    pmulaan mmg cm ni..
    ingt sng ke nk wat novel..

     

  • At 26/3/09 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam, sachi

    nice novel and good job. wish u all the best!

    sachi buatlah blog, senang nak update n baca. tak yah kita org tunggu lama utk next n3. klu blog ari2 pun sachi leh update new n3!

     

  • At 26/3/09 12:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm....lameye tggu sambungan citer nie....cepat sikit ea.....

     

  • At 26/3/09 3:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice job again sachi...i da x sabar tunggu sambungan ni..keep ur work nice job..

     

  • At 26/3/09 6:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x sabo nk tunggu smbungan ctew nie...
    for sachi...anggap sume komen2 yg pmbace bg 2 sbgai pembakar semngat...k...
    anyways....luv ur story...
    juz be careful ngan ejaan tau..

    afeea@afie (goth_lolipop93@rocketmail.com)

     

  • At 27/3/09 2:29 PG, Anonymous adek manees said…

    Qus???kus semangat!!hahahahahaaha.ape punye pelik la name panggilan..hahhahha

     

  • At 27/3/09 2:35 PG, Anonymous adek manees said…

    weh sachi,bley x ko masukkn watak laen skali..asek org yg same je..cube wat watak laen lak.pastu nnti da tgh2,ko kaitkn watak tu ngan couple nih.baru cite leh bekembang.lg satu,xyah la nk cite setiap ari..skip2 la.tros ke scene yg pnting.wat la konflik yg gmpak sket.ni scene bancuh milo..xyah pn xpe!jgn marah ye..just nk tolong..komen ak kat atas tu,gurau2 je...hahahah.tp kelakarlah name dy..

     

  • At 27/3/09 3:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la upload yg baru xsbr nk baca ni... br je nk feeling dah abis...

     

  • At 29/3/09 1:08 PG, Anonymous sangcengkerik said…

    sachi....crita yg bagus tpi ideal nya byk yg ciplak,
    dr part 1 sampai part 4 intipatinya byk di ambik dari novel2 yg pernah ada di pasaran. Pertemuan di pantai..then tkap basah..go to town..anak tunggal family kaya, skandal ngan model..then nak kena kawin ngan anak family fren yg baru balik oversea...then what? wife merajuk lari....pleaseeeeeeeee..create the new ideal..dah terlalu ordinary crita camni.Langsung xgempak!!!..bagus atas minat u utk berkarya tpi try new briefing..prove 2 us that u are "pencetus ideal"not "penciplak ideal"...sori klu i 2 straight 4word..slamat berkarya.

     

  • At 29/3/09 11:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tul gak cakap sangcengkerik tu. bukan apa, cita mcm ni cam da basi. da ramai penulis wat cita cam ni. readers siap bleh agak what's next. try to create the extra-ordinary story line. make it more interesting. hope u improve u'r writing and good luck. aja aja.... :)

    xoxo... ~aki~

     

  • At 30/3/09 11:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi!!,,ble nk smbung???

     

  • At 30/3/09 6:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asal la x guna BAHASA MELAYU tu sebaik-baiknya?????
    cite dah best tpi bahasa jer kurang

     

  • At 31/3/09 4:07 PTG, Anonymous peacegurl said…

    KEPADA ORG2 YANG NAK KUTUK LEPASKAN KEMARAHAN PADA SACHI BWAK BERSABAR.INI LUMRAH MANUSIA BLA BUAT SILAP.JANGAN CEPAT NAK LETAK HUKUMAN ATAS KESILAPAN SACHI..KALAU KITA DI TEMPAT SACHI PUN MUNGKIN KITA BEGITU JUGA..JADI KOMEN PUN JANGAN TERLALU PEDAS..SETIAP INSAN ADA KESILAPAN SENDIRI..HARAP SMUE JGAN TERLALU EMOSI..YANG DAH MENYAMPAH KAT CTER NI,JGAN BACA ATAU KOMEN..SBAB AWAK KOMEN PUN NK SAKITKAN HATI SACHI JUGAK.K...BE GUD...

     

  • At 31/3/09 4:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hi sachi, sya suka la dgn citer nie BEST....
    sya harap awk cpt2 sambung ye story nie...
    tak sabar la nak baca kisah selanjutnya ye....good jod n good luck 4 u....

     

  • At 1/4/09 9:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sape suka baca, baca, sape tak suka suja jangan baca, cuba kau org buat cite yg hebat pas tu hantar kat sini tengok ada org nak baca tak?

     

  • At 1/4/09 10:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Wat pmbc2 yg komen tu...rsnya..biarla berpada2. Jgn sampai pnls hlg smgt nak menulis. Kita manusia x lari dr kslpn. Pd penulis, kena scan pe yg org komen. Bila org komen baik2 je, jgn terus dibuai leka n bila org komen buruk tu..fkr dr sudut positif. Jgn tengok or fikir dr persepsi kita je. Tak la nanti ter'syok sendiri. Pe2 pun citer ni menarik. Tp krgkn sikit part kontroversi tu. Akak yg dah tue cikit ni pun x sedap nak bc.he2.Gud luck k.
    ;-) Akak L

     

  • At 3/4/09 5:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis cepatla smbg citer ni..saya suke sgat2...

     

  • At 3/4/09 4:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gud job..smbng cpt ek...bez sgt3..

     

  • At 3/4/09 5:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbung... best gler citer nie...

     

  • At 3/4/09 7:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eyh,ble nk smbung ni???????????????

     

  • At 4/4/09 3:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi sambung la cepat...
    lama menunggu nieh...

     

  • At 4/4/09 7:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile nk upload n3 bru...
    da lme tunggu...
    cpt la cikit...

    afie (sweethoney_afee@yahoo.co.nz)

     

  • At 5/4/09 9:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat la sambung dah x sabar dah nie dah lama saya tunggu...
    jgn la biar kan peminat tunggu lama dengan untuk sambungan story baru.

     

  • At 5/4/09 2:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    This is kinda great story,
    but please be careful on your spelling and grammar.
    If you think you are better in english,it's better for u to write the story all in english..

    And,its nice to learn from mistakes.If u really think a certain comment make u loose ur spirit,just ignore them.

    Anyway,it is nice to learn from mistakes...

     

  • At 5/4/09 3:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile nak smbgn citer nie.....x sabar nak tau citer setrusnye.....

     

  • At 6/4/09 1:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbung. x sbr ni. peduli ape org ckp
    cte best ape

     

  • At 8/4/09 3:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biasalah manusia...kesalahan org lain cepat aje nmpak...kesalahan diri sendiri..mmm hampeh...asyik tuding jari je kat org lain...ade pepatah lah kan...tahi kat punggung sendiri tak nmpak...tapi tahi kat punggung org lain nmpak aje...hehe...dunia...dunia...adatlah kan...

     

  • At 8/4/09 7:36 PTG, Anonymous Adibah Zahirah Binte Sulaimi said…

    hi,Saya ingin menegur beberapa perkara saya harap penulis tidak akan berkecil hati dengan komen saya.

    Saya rasa jalan ceritanya amat menarik namun ada berapa perkara iaitu PEMBENTUKKAN WATAK. Bagi saya kepada penulis yang baru mencuba-cuba ataupun sudah lama dalam bidang penulisan ini pasti ada kelemahannya termasuklah diri saya sendiri.

    Masaalah pembentukkan seorang watak dalam cerita sering payah kerana saya sendiri mengalaminya.

    Walauapa pun kerana saya rasa terhibur menbaca karya anda .

     

  • At 10/4/09 5:19 PTG, Blogger eCaH said…

    dah banyak sangat cerita yang macam ni.. kena kahwin paksa,mula2 xsuka..lama2 jatuh cinta..

     

  • At 10/4/09 11:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    duh!!,,da mmg org suke cite cm2!!,,drpd tulis cite yg x tau org akn trima ke x {4 those yg xnk amik risiko},,better tulis citer cmni kn??,,mmg ada kel0mpok peminat t'sndiri!!

     

  • At 13/4/09 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape penulis lambat sgt nk up date cte ni? bhg 4..dah lame dah..
    klw mcm nih mls le nk ikut..wt org tertunggu2 jer..

     

  • At 13/4/09 9:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul le...sye yg ske follow cte ni pun rse mcm dah mls.. follow crta jodoh atau cinta lg bagus...pastu crta dia slalu up date...

     

  • At 13/4/09 9:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rase nye kan...penulis nih dah ketandusan idea kot....x taw nk tulis ape...crta pun ntah ape2...kelam kabut semacam jer...

     

  • At 13/4/09 10:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    byk kecacatan dlm kisah kawin paksa ni...
    too much repeatition of da same scene...
    so..cite nmpk tak menarik...pelbagaikan kisah...
    jgn fokus pd one point yg ntah ape2...
    cuba lainkan sikit jln cerita drpd jln cite yg bese2..
    plot kena pandai olah..watak2 biar hidup...
    u can do better...
    harap blh bersedia tuk terima ape2 teguran..tak kisah membina atau meruntuhkan semangat...hormati readers...readers akan hormati the author...

     

  • At 13/4/09 11:57 PTG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    xder lgi smbungan ker??
    sachie majok ker??
    huhu..
    tape sachie..
    ramai lgi yg minat novel awk nieh..
    smbung arh tok peminat yg ske nvl awk nieh..
    huhu..lme da tggu nieh..

     

  • At 14/4/09 3:47 PG, Anonymous EyAmCuTe said…

    betul3 ImAn....sYe SkOnG CKp aWk 100%

     

  • At 14/4/09 5:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sALAM..............KPD PENULIS KLO AWK NAK TAHU SY DAH LAMA TGGU SMBNGAN CRITE NI............SY TAK KISAH PUN CRITE NI CIPLAK NOVEL LAIN KE???SBB SY RASA BKN SMUA ORG ADE NOVEL HIJAU DI ANGIN LALU..T:MSUKLAH SY.........LGPUN RMAI LG YG NAK BACA CERITA NI SEKURANGNYA SAPE YG XBACA CRITA HIJAU DI ANGIN LALU...........XPYH PENAT2 NAK PUSING2 KEDAI CARI NOVEL TU.........LGPUN CRITE NOVEL SKRANG SMUANYA SAMA CUMA TUKAR WATAK,JALAN CERITA SIKIT JE.......TUI JE.....TOLONG LAH PENULIS SMBUGN............SY DAH LAMA TGGU NI.............SY RASA XSALAH PENULIS NAK TULIS CERITA NI WLAPUN SAMA DGA DGN NOVEL LAIN...........SBB RMAI LG NAK BACA........SAPE YG PNDAI KUTUK TU...MCM LAH PANDAI NAK TLIS CRITA SEKURANGNYA PENULIS KARANG WLAUPUN ADE SAMA DGN NOVEL LAIN.............KLO DAH RASA PRNH BACA WAT APELAH GI BACA LG..........BGI ORG LAIN NAK BACA JG........SEKURANGNYA ORG YG XDEK NOVEL HIJAU DI ANGIN LALU................

     

  • At 15/4/09 7:40 PTG, Anonymous dbee said…

    xda sambungan ka...brapa la dah ni benti...
    cam lama ja xkua2...

     

  • At 15/4/09 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa lama sgt niii.....cepat ler hantar yg baru lak...tak saba nak baca nii
    ramai yer komen ....

     

  • At 16/4/09 9:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wei sambung la, aku tak puas hati betul la cite tak habis ni, sekerat jalan, kau tengok hari2 org dok tunggu tulisan kau, bederet2, sambung la, tak yah lah merajuk2

     

  • At 16/4/09 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat la smbung..nk tau lg...

     

  • At 17/4/09 9:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung la cite ni

     

  • At 17/4/09 8:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh... bile nak sambung nih??????

     

  • At 18/4/09 9:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila nk smbung novel nie..?
    dah la best xkan nk biarkan mcm 2 je...
    sya ckp yg btul tau novel yg awk buat nie mmg best..
    X MNYESAL sya bca...tp cpt la smbung dah lma sgt trtggu2 nie :(

     

  • At 20/4/09 11:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menyesal aku ikut cte ni dri awl...
    eeeiiii...bt org trtunggu2 jer....
    boring.......

     

  • At 20/4/09 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh komen terbyk dlm sejarah

     

  • At 22/4/09 7:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambungla....ramai yg baca ni...........

    YANG X NK BACA TU...JGN NK KOMEN BYK2..KESIAN KT PENULIS...PERAH OTAK NK TULIS...SENANG2 JER NK KOMPLEN...X NK BACA..BCA LA NOVEL LAIN

     

  • At 22/4/09 10:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe..agak susah utk difahami.ur nama tiba2 dr hairi jadi qus pula..hilang mood nak baca. good try anyway.

     

  • At 23/4/09 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haii..
    bila nak smbg ni..
    you punya novel best lahh..
    x sabat nak tggu ending..
    harap cepat2 sambung k...
    good job...

     

  • At 25/4/09 11:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduh!!!!! bila nak sambung lg cerita ne....
    kenape lambat sangat....
    tolong sambung cepat boleh....

     

  • At 26/4/09 5:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sachi...good try.. Apape pun u dun ve to worry of the -tive feedback from readers. Take it as a constructive comments to accept their challenge to moving forwards to improve your writing skills.
    All the best...!! DLibz

     

  • At 27/4/09 12:01 PG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    haila..
    lmeneyer nk tggu cite nieh..
    ke da xm0 smbung??
    xbest arh sekerat jalan..
    smbung la..
    pls2..
    huhu..

    to penulisan2u,,ape cite ngn kawen mude by fynacomel tuh??
    xdgr cite ape pon..
    BYMB BY HANNI RAMSUL da kuar da..
    huhu..

     

  • At 27/4/09 10:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy suka jln ceritanya, cepatlah sambung jgn peduli apa org ckp, jadikan dia cabaran dan semangat utk kau terus menulis..good luck..

     

  • At 29/4/09 11:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Assalamualaikum, utk cik penulis bagi tau la kau nak sambung ke tidak? nak merajuk? merajuk lah sampai bila-bila

     

  • At 30/4/09 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm..parents dia pggl hairi @ qus?
    prkataan 'melatar' tu slh. yg btlnya 'melatah'
    pe pn,cite ni best =)

     

  • At 1/5/09 7:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    harapkan penulis cepat2 sambung citerr nie..
    best juga...nk tau citerr seterusnyerr
    jgn lama sangat tau...
    nnti buatkan pembaca tertunggu2.... :)

     

  • At 4/5/09 1:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat la sambung cite ni....x sbr la......

     

  • At 5/5/09 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waiting for sambungan citer nie...
    best.. sbb ade tarikan nak baca citer selanjutnyer

     

  • At 5/5/09 4:40 PTG, Blogger laskarpelangi.stesen said…

    awk sambung la lg citer ni...

     

  • At 6/5/09 11:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi knpe x smbung cite ni....x sbr la......cpt la....majuk ke ni....plzzzzz...smbung la....

     

  • At 7/5/09 12:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hey Sachi's..rsenye u dh patut sambung epi 5 for all d reader yg minat citer nie..Where hv u been? U buzy or dh majok with all the commments. Come on.!! Be strong...take it as a challenge and I believe ur a capable writer. FYI..my sayang love tis Novel..please Sachi's..sambung cpat ckit..Tks..DN@$Y..

     

  • At 7/5/09 1:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plez smbong...
    sesape yg taw blog sachi...
    tlg bgtaw aku...

     

  • At 8/5/09 10:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu...cepatla sambunggg...
    da lama tunggu nii

     

  • At 9/5/09 1:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung2!!!

     

  • At 10/5/09 12:54 PTG, Blogger miz ruha said…

    mana sachi menghilang yer...???
    konfius ak...

     

  • At 11/5/09 9:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita kehidupan...
    terlalu lama cerita ne tergantung di mana kesudahan cerita...
    mohon sekali lg tolonglah sambung cepat...

     

  • At 11/5/09 7:56 PTG, Blogger CahyaCinTa said…

    bez gak novel ni bla nak smbung...ala biasa lah salah skit2 tu...Bukanya tuk ujian karangan pun biarlah dia asal story line nye bezz

     

  • At 12/5/09 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nie bila nak sambung nie...kalo x nak sambung kat sini, sila bagi blog anda..jadi sapa2 yg baca leh terus msk blog anda...

     

  • At 13/5/09 1:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mana sambungan novel ni. jgn la mrajuk. pls....best cite ni. x sbr nk bc ni. pls......smbung la

     

  • At 13/5/09 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btol2.......hahahahha......sachi dah ketandusan idea......
    part 4 ni dah berapa kurun lamanya dah..x sambung2 gak....sachi ko xkan bleh pgi jauh punya...klw mcm ni le ccta ko...
    hanmpehhhhhhhh.....

     

  • At 13/5/09 8:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    AWK, EN PENULIS... lama gile sy tgu cite nie... lantak lah org kate aper pon janji sy hepy jer bace cite nie... alah, ciplak pon ciplak lah, janji sy tetap nak bace... kdg2, org bace cite awk juz for fun jer, bkn nyer nak kn jd cikgu karangan pon, yg penting ader jalan cite... bkn bole bawak mati pon kate2 org nie... anyway cepat la sambung... (FRM: still menunggu cerita awk, EN PENULIS)

     

  • At 17/5/09 10:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe..komen lg pnjg drp citer nih

     

  • At 19/5/09 11:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    betul tu.terkejut tgk komen byk sgt.First time nih.
    Saye nak sarankan pada pembaca,x salah nak bg komen or idea. Tp, ayat2 tu biarlah yg beralus n lebh nampak +ve. Kite bc cerita nie mmg nampk mudah je wat story. Tp nak idupkan satu wtk tu n nak wat smbgn die bukan semudh yg disangka.Ape pun jenis penulisan die, juz bg komen yg boelh membina.Jgn terlalu kasar.Ini menunjukkan betapa kite x mnghrgai usaha dia wat novel nie.
    So, wat sachi plak.Jgn cepat melatah.Even kite darah mude pon.Anggap sebagai satu cabarn.X perlu bls ngan kate2 kesat.Klu dikire2 pon,org yg menyokong awk lagi ramai than org sangkal awk.So,x jadi ape2 pon if awk x bls comment2 diorg.Malah awk hya memusnahkan karier awk yg baru nak berkmbg.Am i Right???So keep going.Betulkan mane yg salah,Perbaiki mane yang da baik supaya ber+ baik.ok then..see ya...

     

  • At 19/5/09 9:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni agak best...tapi nape byk sgt kritikan ye???pada saya kritik la secara membina, bukan nk hentam jer...why not, org yang hentam tuh, hntar novel dorang, n then tgk org len komen mcm mana, kite xla sesempurna sgt...

     

  • At 23/5/09 2:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cerita nie....

     

  • At 23/5/09 3:43 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    tumpang lalu..cam panas jek kat sini ek..
    papepun 'kurangkan kontroversi,tingkatkan prestasi' yer!!
    eheh..sachi,awak dah merajuk ke tanak smbng?
    pls la smbng cpt,kalo cnak pon kawinkan jela Qistina ngn Qus tu tros.sng cite..heheh!
    JGN MERAJUK PLS..!ngee~

     

  • At 26/5/09 7:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam........
    manalah sachi mnghilg nieyh???
    sy dh lama tunggu smbungan citer awak nieyh...
    i am one of your fans....
    pleasez...please...please....
    smbung lah cepat....
    jgn wat sy tunggu lame....
    kenapa sachi mndera jiwa sy???
    yg x mo bce 2,x yah ler bce...
    knape org tg ninat crita nieyh yg jd mgsanya???
    sy rasa crita nieyh bes coz nk tengok sejauh mana kekejamn yg qushairi akn lakukn pd wife dia???
    sejauh mana dia snggup mnyeksa qistina??
    n smpai bila qis snggup berthan???
    sachi, jgn wat sy mrajuk dgn awk....
    cepatlah smbung....
    awak snggup kecewakn sy (peminat novel awk) ke????
    sampai hati awak.........

     

  • At 27/5/09 3:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haishhh...giler kentang byk punya komen ni hikss...

    citer skrng xleh lari dr biru2...hehe..

    tp xbaik ler kutuk lebih2 kan..bg jer komen yg mmbina...
    n penulis xleh lah cpat melatah...terima komen dgn hati terbuka...

    byk yg komen ni brmkna karya anda hebat gak tu...
    hehehe...

    cpt smbung.....

    ****biruwarnahatiku....***

     

  • At 27/5/09 4:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ape kate awk bagi blog.So xyah da smbg kat cnie...
    Plez..jgnlah merajuk...x baik....Penat kitorng tggu...

     

  • At 27/5/09 5:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agaknya sachi tgh tgu komen ke 110 or 111 br nk smbg agaknye..
    ermmmm..mnlh sachi ni...
    org yg mengandung 8 bln agaknnye dh ckp 9 bln..dh bersalin agaknye...huhuhuhu

     

  • At 31/5/09 2:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeee sambung ar cepat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 3/6/09 4:49 PTG, Blogger Quetim said…

    bila nk smbng sachi?? saya sgt suka cter ni... tiap2 ari check if ada smbungannya.. namun hampa... dah lama sgt tunggu.. xkn awak dah give up menulis?? jgnla cmtuh... uusaha tgga kejayaan... saya rase awak bgus... plot cerita menarik... smbgla...

     

  • At 4/6/09 12:50 PTG, Blogger amirah PAtOSA said…

    no comment!

     

  • At 6/6/09 1:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    FOR SACHI BILER NAK SAMBUNG???????????????????????????????????????????????????JGN WAT PEMBACA TERTUNGGU-TUNGGU..............
    I LOVE THIS STORY SO MUCH...............
    PLEASE AR SAMBUNG CPT.........
    DA LAMA SGT SAYE MENANTI SAMBUNGAN STORY NIEW!!!!!!!!!!
    SAMBUNG CEPAT!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 6/6/09 2:50 PTG, Blogger ~imia nuriz~ said…

    TUMPANG LALU JAP EH???
    huihhhhh!!! byk gler kntg cmnt psl novel ni..huhuhu..ak nye novel pun tdek org nk cmnt bnyk ni..ahahaha...
    sstgh org dr korg ni ckp x srupa bikin...

    da kte sachi itu ini, karya die korg bce gak...ap daaa....
    to sachi..da berjanggut da ni tgu novel awk..ble nk smbg..don take it too serius laaa...diorg jelez tu...

    weh! korg ingt krg novel ni sng ke? suka-suki hati korg jer nk men kutuk2 die...now..korg tgk?? die da ngajok!!klo xmo bce sudah! xpyh bce..y sbok nk bce jgk n cmnt x tntu hla apahal??? sian ar die..berjam die duk dpn pc nk luah an idea suka2 jer kte die xley g jauh...
    cbe ar korg wat novel len dr len n ak n pmbce len cmnt...

    ak nk tgk bley ke korg pgi jauh n thn ke korg kne cemuh nnt klo krya korg x best??..eeeee..geramnye akkkk!!!!(maaf! terlebih emo!!heeee)

    sachi..pless smbg key??

    kitorg always sokong awk..
    wat x pduli jer dgn diorg y ngutuk awk..
    oke??

     

  • At 6/6/09 6:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hey sachi blk negeri ke?
    cpt r smbung,,
    i know u had read all thiz thing...
    so prove it 2 us..

     

  • At 7/6/09 1:00 PG, Blogger zanyra said…

    I'm not sure wut to say here, but based on my readings, sorry to say, u've got lot more to improve, dear.. Plus, it's true wut others have said to you. Just take it as a way for you to get better in this n3 composing.. But the thing is, frankly speaking, i enjoyed reading ur n3, n u've got the potential to be better...

    Dun rush, that's wut i've always read from ur readers comments. Yes, that's true. Dun rush.. Seriously, dun be too emotional. Every people have their own perceptions n their thinking are way different from u. U've just have to take it as a challenge to be better n prove to all that u can be better, ok dear?

    That's all i can say.. Gud luck in this writing. Hope that you'll be one of the greatest novelist in Malaysia... and of course, insyaallah, in the whole wide world . Peace (^,^)V

     

  • At 8/6/09 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pls sachi.........smbung. jgn la merajuk lm2. best cite awk ni. pduli ape org nk ckp. gud luck

     

  • At 12/6/09 5:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dear sachi,
    BILA NAK SAMBUNG NIE???
    x larat tunggu dah nie..
    x sabar nak baca yang seterusnya nie..
    sambung cpt2, ok??
    -jimie-

     

  • At 14/6/09 2:56 PTG, Blogger ~imia nuriz~ said…

    ak dah penat..ak dah penat...
    menunggu smbgnnya...
    agagaagagagagagagagagagagaga...SACHI! plez dear! smbglah...
    nk tau ending die...
    plez....<(12345678910x)

     

  • At 18/6/09 1:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hye sachi.i minat ur story n i can't wait to read the next entry.i x sbr n bc the whole story.anywy,anggap comment from readers as a compliment.~aeidmn~

     

  • At 18/6/09 3:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi...cuti sakit kot.....

     

  • At 18/6/09 5:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalo xnak sambung wat pe pakse2 die...bio die merajuk...kite xrugi..die yg rugi...sbb tak reti nak hargai org yg suke bace novel

     

  • At 19/6/09 5:58 PTG, Anonymous syah said…

    wooo byk nye cmmt
    ct yg plg byk cmmt asenye takat nih
    well, trtny2 gk..
    mne la p penulis ct nih
    xkn dh xmo smbg g??..
    ct dh ok...malah ak tgk pn rmi je yg suke ct nih
    evn der gk la yg xkurang mngutuk nye..huhuh
    pd pnulis ct nih..cpt2 la smbg weyh..
    xkn ko nk bia kn peminat ct ko nih tertny2 ksdhn ct ko nih
    ak yg bc dr 1st n3 ko pn tertggu2 gk ksdhn ct nih
    trtggu2 gk bl nk de new n3..
    asl bukak je..n3 lame..xde yg baru..
    mne ko pegi haa penulis??...
    tegakah ko meghmpakan pminat2 ct ko nih..
    sggp ko kecewakn deorg...trmsk ak???...
    kalo ko mmg sggp..ko mmg kejam r..
    smbg la weyh...xyh la lyn cmmt2 yg ntah hape2 tuh..
    cmmt yg myktkn ati tuh..tolak tepi..
    pe yg ptg ko finish up ur story...
    story ko nih dh besh..evn der yg kate bhs ntah hape2..
    biaq p lntak la...
    jnji ko hbiskn story ko nih...
    bkan la seorg pnulis andai xmenerima sbrg dgaan n cbrn..
    nk2 dgan mghdpi cmmt2 yg memanaskan ati..huhuhu

     

  • At 25/6/09 11:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hwaaaaaaaaaaa........sambunglah cepat citer nih

     

  • At 25/6/09 5:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahhh....lama betul dr bulan March hingga dah June masih tak sambung2 lg...agaknya dah takde dlm dunia nie dah kot penulis nie...tak payah tunggu lah...buang je lah terus dlm senarai Cerpen/novel...buat menyemak ye..

     

  • At 1/7/09 10:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a'ah kan mnyemak je
    kalo xnak smbung nape letak jugak dlm ni?
    alamak pembaca t'lbih emo lak

     

  • At 14/7/09 10:39 PG, Blogger JuLie said…

    bila nak sambung ni...
    buat org tertunggu2..

     

  • At 17/7/09 1:34 PTG, Blogger lily_lavender said…

    ok...macam ni lahh...
    win win situation k??
    xder mana salah..
    pndangan setiap indvdu ni berbeza...
    dan klu kita nak berjaya kita kena terima teguran orang..
    dan teguran juga..perlulah teguran berhemah..
    haluss la skit...macm tu la...heeheh

    ape2 pon...truskan berkarya...
    nak cakp lebihh ponn xder kot..
    amik komen tu sebagai cabaran dan membina semangat k??

    to sichi....semoga berjaya...

     

  • At 18/7/09 4:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    giler....
    byk komen dr novel nya...
    ak excited nk bc komen je...
    first time tgok komen byk
    giler...
    where hv u been????
    x mau sam ke???

    zanash

     

  • At 19/7/09 1:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi...cepatlah sambung novel ni.
    x sbr nak baca.......

     

  • At 21/7/09 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hi,sachi..
    cpt laa sambung nOvel ni..,
    x sabar nk tau ending die..

     

  • At 25/7/09 12:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi nmpkny nvl ni jd prhatian rmai..n trmsk la sy ni.....rugi klu x smbun..mula2 2 trbuntang gk la mata ni mmbcnyer tp steady arr..mcm la org yg komen buruk n kutuk thp x ingt dunia siap sbt prkataan ntah papa la psl cita ni 2 x bc part adegan pns 2..ntah ulang 2 3 kali pa..just ignore them bknnya diorg yg tls..awk yg tls awk pny ska la nk taruk papa pn ya x??so keep on..i'll wait for next chaptr k..congrets..

    ~lemon's tree~

     

  • At 25/7/09 12:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbung cita ni sachi..dh brjggut tgu ni(x de jgut pn sje lbh2 skt..hehe ;p)..plszzzzzzz...x cian ke kt kitaorg yg tgu smbungan nvl u ni?????cpt skt yee..

    ~lemon's tree~

     

  • At 28/7/09 1:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatlah sambung novel ni..........
    cepat2 sambung sampai ending tau........

     

  • At 3/8/09 10:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    CEPATLA SAMBUNG CITER...

     

  • At 4/8/09 7:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah,merajuk thp kronik dh sachi ni..dr bln 3 ri 2 lg ni..ish2..lamenyer...

     

  • At 11/8/09 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila yer nak sambung cerita ni best ...cerita ni

     

  • At 11/8/09 10:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hadui..byk gila komen..sachi ni mg dh mls nk tlis kat cni kot..klu dh mls tls kt sni..why don't u just give ur blog addrs??

     

  • At 16/8/09 4:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh...abes gak aku bce cmmnt korang ni...
    to: PENULIS
    tenangkan dri
    truskan berkarya
    kita merancng
    tp perancngn DIA adlh yg terbaik
    kalau memg PENULIS xnk smbung, aku terima seadanya
    apepun aku still harap cter ni PENULIS smbg lg
    from: PEMBACA CERITA & COMMENTS

     

  • At 17/8/09 11:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy harap penulis tak berkecil hati dengan cmmnt yg ntah apa2....Sy yg bc cmmnt dlm ni pun rasa 'panas' juga......Bg mereka yg rasa menyampah nak baca novel ni,janganlah baca...Sy tahulah komen tu blh bg perangsang dan semangat tp kalau dh terlebih cmmnt rasanya penulis pun tak ada semangat nak mengarang lagi....X slh nak bg komen tp jangan terlampau sangat....Kasihan kat penulis....kt org pth 'Nobody perfect'...Camtu juga ngan sachi... Untuk penulis,sy harap awak kuatkan semangat dalam berkarya....Banyak lagi yang boleh diperbaiki...Commnt2 yg ada kat dalam ni jadikan pembakar semangat awk....Harap awak berjaya....Jangan kecewakan peminat awk...

     

  • At 22/8/09 9:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..nak marah sket nie,,,
    weyh blr nak sambung hah???????????????
    nak tunggu owg tmbh tanduk ape
    cpt la smbg
    ctr nie best
    pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

     

  • At 25/8/09 1:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie best la....
    sape yg rase citer nie x best
    x yah bace ah....
    wat pe kutuk la??????
    to sachi: bile nak antar n3 baru??????????????????????
    cepatlah antar
    ramai yg menunggu smbgn citer nie.....

     

  • At 26/8/09 4:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to: PENULIS
    da nk masuk bulan 9, tp xda smbgn lg.
    myb memg btol da xnk smbg..

    TAPI

    SAMBUNGLA..(merayu2 smbil nangis..hehe)
    smbglah..
    sok2 da bz ngn asgmnt, prsnt, prgm kolej,mid term, final..
    skng ngn free, tp crta lak xde smbgn ag..sdey tol aku..


    from: PEMBACA KARYA

     

  • At 26/8/09 11:11 PTG, Anonymous eira said…

    cepat ar smbung ..........tak sbr nak bace nie......merajuk kang baru tau!!!!!! nak tau jgk ending citer nie.....

     

  • At 28/8/09 12:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i think this story melebih lebih..
    cause ada ke mcm tu...
    nampak cam lari dari kehidupan sebenar...
    k memang ada org mcm tu kat luat saya x tau..
    sy mintak maaf klau awk trasa cause itu pndapt saya...
    cite dia ok cuma jln cite dia je..
    mcm pelik skit..
    and again i'sory if you hurt..

     

  • At 1/9/09 10:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hai Sachi...
    Novel ni best tapi bila nak sambung?
    Saya dah lama tunggu sambungannya...

     

  • At 2/9/09 5:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile nk update novel ni??? i like yr story vry much....

     

  • At 4/9/09 12:00 PTG, Anonymous sehati sejiwa said…

    slm..setiap manusia msti ada sbb diats setiap perkara yg brlaku..maybe pengarang novel ni sibuk n x smpt nk krang..kita apa tau..so sy brhrp agr u all jgnlg mrah kat sachi n sabarlah..tingkatkan iman anda..

     

  • At 5/9/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...sy rse citer ni ok gak laa..best x boring..walaupn dh byk cite cam ni..rse cam x sbar nak tau ending ye..tpi nape lmbt sambung???arap2 penulis cpt2 smbg ek..k,gud luck!truskan usaha anda..

     

  • At 14/9/09 3:34 PTG, Anonymous riyana said…

    assalamualaikum....
    im big fan of your novel..really interesting..but this too short..can u make it longer...im not satisfied enough...so for next edition make sure that is long ok...can u give a bit of humor...so serious..what so ever...take care n continue writing ok..peace!!!

     

  • At 16/9/09 7:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SAACHI!!!!!! bile nak sambung citer ni???
    dah lame menunggu tau!!!

    bia je org len nak kate ape pasal novel ni janji novel ni BEST!!!!!

    cepat2 sambung tau. dah brp kali aku bc citer ni dah leh siap hafal lagi. cepat sambung tau!!!

    p/s : kepade org2 yg x menyukai novel ni jgn bace... ade paham.

     

  • At 25/9/09 10:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi xde blog ke....klau ada blog kan best... truskan berkarya

     

  • At 27/9/09 6:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SAAAAACHIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!

    tolong la TOLONG sangat2 sambung citer ni wahai SACHI my dear...

    da bejanggut menunggu...

    pleaseeeeeeeee...... SACHI please............. sambung ye...

    please la sambung.... please gile2 punye please......

     

  • At 11/10/09 12:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbg cpt2 ckt k n pnjgkan bab, jgn la pndek sgt
    eja plak biar btl,
    trskn......

     

  • At 11/10/09 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    manakan sambungan nya...lama betul nak tungu..

     

  • At 20/10/09 3:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan r cite ni..da la same mcm cite cinderella...ntah ape2...x leh nak layan r..ejaan salah je...

     

  • At 24/10/09 8:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to : SACHI

    wargghhhh!!!!!!!!!!!!!!

    SACHI!!!!! please continue the story please...

    please okay dear SACHI ...

    please post the new n3 please....

    just ignore the komen2 yg x bergune tu...

    da lame menungggu ni SACHI...

    naik bejanggut dah ni...

    bila nak sambung my dear ???

    jangan la merajuk ek SACHI ???

    sambung ek???

    aku bace bekali kali sampai dah leh hafal tau...

    tu pengorbanan tau kerane setia menunngu...

    sambung ye... x nak merajuk2 ni ek...

    sambung ok ???

    SACHI... sambung ek pedulikan ape yg diorg ckp ek... =)


    p/s : oi org2 yg x puas hati ngan sachi kalau nak kritik 2 pade2 la sket!!! mcm la org yg kritik lebih2 tu pro sangat nak wat citer. gebang lebih la nak mengkritik hasil karya org lain!!! kalau x nak bace sudah!!! ble bla ler!!! lain kali jgn kasi komen yg leh buat org sakit mate sampai bleh kluar taik mate membace komen 2!!! ade paham??? nak ks komen bg la yg membina ke ni ntah ape2!!!!

     

  • At 26/10/09 3:19 PTG, Anonymous dr nazura said…

    Menarik~~~
    en3 komen lg pnjng berjela2 dr crite.layannnn.

    i njoy reading this e3..walaupun plotnye same je dgn majority novel2 skang nih.but who cares right? i mean, we as a reader, what we want is satisfaction in reading. crite yg boleh membawa kite ke dunia angan2 dan kite boleh b'fantasi mende2 yg mmg xkan wujud realitinya.

    but sachi, i do think there's a lot to be improved if u want to be successful and survive longer in this career. .trima kritikan dgn positif.anggap diorng nk membantu awak.jgn naik angin@ melenting bile ape yg org ckp tu x interest awk@menyakitkan.i know, its hard to write. u r patient enough to write dis good story, so i think u could control ur anger. Cant u?

    yes, i agree, bahasa yg sempoi tu lah yg menarik minat pembaca.still, bahasa pon kne jage beb.ejaan mesti betul.kite tgk je nukilan ahadiah, sempoi, tp tatabahasa msh tiptop.

    dan kalo boleh, xpyhla detail sgt aksi2 panas tu..sikit2 da.=)

    papepon, all the best.

     

  • At 26/10/09 10:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaaaaaaaaa...ble nk smbung???????????dh lame bebenor nungu ceter p still xde smbungn........p pape pn citer nie mmg bezzzzzzzzz...klu sesape de blog sachi tlg bgtaw yeeeeee!!!!!!!!!PLEEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

     

  • At 29/10/09 9:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    whaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!1ari2 bkak syill xde smbungan.......ble nk smbung???????????? PLEZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!smbung

     

  • At 3/11/09 10:24 PTG, Anonymous syud slumber_jer2002@yahoo.com said…

    hahaha.. sy baca novel ni sem lepas.bulan april.. ms lecturer tgh mengajar kt depan.. dan ni da nk abis sem 1 sy bc balik rupany cite ni x bersambung lagi... ahaks.. hehehe..lawak betulla org2 yg komen ni.. alaa.. rilexlaa.. penulis bz skrg.. tgh nk kumpul idea nk n try to improve lg sume komen yg dberi.. sbb tu la lama.. ahaha.. igt senang ke nk dpt idea menuis.. sy cabar la korg yg suka komen ni wat cerpen.. cerpen je bukan novel.. konfem setahun belum tentu dpt siapkan.. hahahhaa :P

     

  • At 4/11/09 8:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best laa
    cpt la smbung......

     

  • At 10/11/09 1:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbung....jgn biar pminat tgu..ok jgk la...but plezz la pnjgkan ...pepe pown,gud lucK!!!!!!!!!!!!

     

  • At 24/11/09 4:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ne memang ok jgk la...but,sy pn sependapat dgn pembaca2 lain....terlalu banyak kesalahan ejaan yg d lakukan. but dont give up ok..cerita ne sesuai dgn remaja belasan tahun...ape2 pn sambung lah lagi n kali ne buat yg terbaik...buktikan kpd mereka awk blh lakukan lbh baik drp sblm ne.k...gud luck...
    (^_,^)

     

  • At 24/11/09 4:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    maaf slah tulis..sebenarnya cerita ne x sesuai n remaja belasan tahun.k sorry..........
    (^_,^)

     

  • At 23/12/09 2:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TO: PENULIS

    lame da tgu..4 bulan..xde gak smbungannya..komen y ke 164 ni kot..hm..all d best 2 u writer..

    FROM:PEMBACA KARYA

     

  • At 13/1/10 1:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hampeh.....!kalau korang nk tau.aku start baca cte ni msa 2 aku krje kt kl thn lepas awal bln 1 ni aku dah bertukar kat selangor....pun xsambung2 lg cte nih......
    sampai bebulu panjang jangggut aku nih.....heeeeeeee
    nasib baik aku potong kalau x meleret la jawabnya dk tgu2 sachi nih.....

     

  • At 4/4/10 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa kalau citer novel yg watak hero tu msti kacak,ada ke manusia yg sempurna kat dunia ni?

     

  • At 17/5/10 10:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i just read your novel...and i love it...can u please post the new entry ASAP??i don't care bout all the scene...u're brave enough 2 do sumthing different...hold on...just don't give up...ok...

     

  • At 9/10/10 2:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai sachi..
    i like ur novel...sambung lah citer ni..jangan patah semangat..maybe de hikmah disebaliknye.. so dont give up.. harap sangat sachi sambung balik citer ni.. pls... be strong n think positive..all my friend also like ur story.. bagi mereka, awk adalah penulis yang terbaik dan berani mencuba..

    ~sweet~ "^_^" senyum selalu...

     

  • At 4/11/10 10:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besttt sangat.cepat la update

     

  • At 29/11/10 1:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mna sambgan cite ni????cpt la upload...plezzz
    sy nk thu sgt p'akhirn cite nie cam ner???

     

  • At 10/12/10 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a'ah...sambug la cept novel ni...best la...xsbr nk tau cite selnjutnye...lame dh tunggu ni.....

     

  • At 14/12/10 1:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis merajuk kot..,tp best la nvel ni..,smbung la lg..,bengang la mcm ni..,da feeling hbs da ni tetibe trgantung gitu jerrrrrrrrrrr........,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bengang bebbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb............

     

  • At 14/12/10 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    woikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......,,,,,,,da juling mata aku bace..,tetibe ko tak sambung pulak....,,,,,,,,,geram ar mcm nie...,,,,,,,,,,,,,,

     

  • At 17/12/10 1:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Cepatlah wat sambungannya..
    Xsabar nk baca setrusnya KAHWIN PAKSA 5..

     

  • At 25/12/10 12:27 PTG, Anonymous nisa'92 said…

    cik penulis.............
    tlg la smbung cite nie
    sy nk bca smpai ending dya...
    klau x nk upload kt sini kasi la almt blog..
    pleeeeeeeeassss......
    jgn hiraukn komen yg keterlaluan 2...
    ambil komen2 2 sbgai pembakar semangat untk terus berkarya...aja aja fighting!!!!!!!!!!!!!!!1

     

  • At 2/1/11 1:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jAhat btOl org yAng mEngata sAchi ni...jAhat2...

     

  • At 2/4/11 7:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat la smbung sachi....diowg yg mengata sachi 2 x sdar dry..

     

  • At 1/5/11 6:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saya nk tanya...novel nie bila nak terbitkan?
    saya dah x sabar tunggu akhir cerita nie...

     

  • At 31/5/11 2:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilerrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    cepat sambung sachi,
    PLEASE TLG SAMBUNG ERK,
    ^_^!!

     

  • At 31/5/11 2:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kahwin paksa 5 dah x ka?

     

  • At 9/6/11 5:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kawin paksa 5 dh tamat...heheheh

     

  • At 7/12/11 8:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam bila nak sambung novel kawin paksa 5????????

     

  • At 14/12/11 6:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi..smbg cta nie ley x???sy da xsbar nk twu bab sterusnya....

     

  • At 15/12/11 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya... baca komen blh bt drama komen pulak..... apa2 pun cukup la pembaca barharap penulis nak sambung mmg xkn smbung dah ni.... dari tahn 2009- 2011 x smbung... itu bermakna dia xnk smbung..... heheheheh...

     

  • At 17/12/11 12:20 PG, Anonymous fatin said…

    2lha,,dah lama tggu..

     

  • At 27/12/11 6:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tu lh ngok ngek tul lh citer nie... tk nk smbng ke ?????

     

  • At 4/2/12 3:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape tajuk sebenar novel nie??

     

  • At 4/2/12 3:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kat mane boleh beli novel nie??..........

     

  • At 4/2/12 3:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie memang besssssssssssss sangat...........

     

  • At 6/3/12 12:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Banyak komen maksudnya banyak peminat ceritani. Kenalah sambung kesian kat kami yang tertunggu2ni.

     

  • At 8/5/12 6:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    like this story very muchhh please nk smbungn dia cpt2

     

  • At 17/7/12 3:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so far so good orang baruke?

     

  • At 31/7/12 7:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sachi novel u dah keluar ker.......
    keluaran mana yeak......
    cepat smbng..
    best cerita u ner....

    Nadyapink_08@yahoo.com

     

  • At 24/8/12 8:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung citer

     

  • At 1/11/13 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat lah sambung cerita...kerap buka blog tapi takde bab 5 nye

     

  • At 9/2/14 11:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TO: SAChi

    Please sambung citer ni.. ramai peminat awak tau x... termasuk saya... please sambung citer ni..

    TO: PEMBACA

    Sebenarnya yg korang komen ini lah sambungan citer ni.. huhuhuhu.. dari bila citer pun saya x tau sampai 2014 ada org baca citer awak tau.. kami tunggu kemunculan awak...

     

  • At 27/2/14 9:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Kat ne nk dpt novel ni..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group