BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Januari 08, 2009
Cerpen : Cinta Pertama
Nama Pena : nurulfzz

"Belajar rajin-rajin,jangan tinggal sembahyang,jaga diri elok-elok,jangan cari pasal dengan orang,jangan bergaduh.Ingat pesan ibu ni."

Aku mengangguk.Itu kata-kata wajib dari ibu apabila saja mahu melepaskan aku."Yelah ibu.Jangan la risau,Diyah kan dah besar.Dah 20 tahun pun.Pandai la Diyah jaga diri.."aku meleretkan ayat sambil memeluk bahu ibuku. Itulah cara untuk menghentikan bebelannya.Aku pandang kak Nabila yang tersenyum-senyum memandangku.

"Haah la ibu.Dia dah besar.Dah boleh kahwin dah pun,kan naila?"soal kak Nabila sambil memandang kak Naila,seorang lagi kakakku.Naila mengangguk sambil ketawa.

Aku mencebik bibir."Ibu,tengokla akak ni.."aku tidak jadi menghabiskan ayat bila menyedari seorang lelaki yang sedang merenung tepat ke arahku.Aku memandang sekali lagi,untuk memastikan.Alangkah peliknya bila aku lihat dia masih memerhatikan perlakuanku.Sejak bila aku pun tak tau.Aku sedikit cuak.Pantas aku mengalihkan pandangan ke arah ibu semula."Ok la .Bas dah nak gerak ni.Diyah balik dulu eh.Ibu pun jaga diri tau."aku mencium tangan dan kedua-dua belah pipi ibuku.Begitu juga dengan kak Nabila dan kak Naila.Aku mengangkat beg lalu menuju ke arah bas.

"Diyah!!!"
Aku sedikit tersentak mendengar jeritan kecil ibuku.Aku menoleh belakang.Kelihatan ibu memegang beg laptopku.Aduh..terlupa pulak..Kakiku yang baru sebelah memijak tangga bas kuturunkan semula.Namun nasib tidak menyebelahiku.Entah macammana kakiku tergelecek lalu..Adoii!!

Terasa ada tangan yang menyambar badanku.Huh!Nasib baik tak menyembam ke tanah.Aku memejam mata rapat-rapat.Sesaat kemudian apabila aku membuka mata,kulihat seraut wajah yang begitu hampir denganku.Aku terpana seketika sebelum mataku tiba-tiba terfokus pada sejemput janggut pada wajah itu.Ehhh!!Spontan aku menolak badannya dan terus berdiri.

Lelaki itu juga nampak terkejut dengan kejadian yang tidak disangka-sangka itu."Err..."suaraku tidak terkeluar untuk mengucapkan sebarang kata-kata.Aku memandang penumpang lain yang turut menyaksikan adegan itu.Aduh..tanpa berlengah aku menebalkan muka menuju ke arah ibu.Aku terus mengambil beg laptop dari tangan ibu.Memandang wajah ibu yang juga seakan terkejut,aku menunjukkan isyarat ibu jari sebagai tanda aku okey.

Aku masuk ke dalam bas dengan wajah selamba.Mencari tempat dudukku.Hah,itupun dia.Tapi..alamak..mamat janggut sejemput tu lagi.Aku buat-buat tidak nampak,dan terus duduk di sebelahnya.Kenapalah aku boleh dapat tempat duduk ni...Aku tahu dia sedang memandangku.Pasti dia sedang mentertawakan aku kerana kejadian memalukan tadi.Hah,ketawalah puas-puas.Aku tak kisah la.Arghh..geramnya.Aku memberanikan diri memandangannya.Sayangnya,tiada segaris senyuman pun di bibir lelaki itu,cuma pandangan matanya yang redup menikam mataku.Aku cepat-cepat mengalihkan pandangan,melambai tangan pada ibu dan kakak di luar.

Selepas bas bergerak meninggalkan terminal,aku masih tidak berani memandangnya.Aku diam.Sediam-diamnya.Suasana gelap di dalam bas dan penumpang-penumpang lain mula senyap.Pemuda disebelahku juga senyap.Aku tidak tahu apa yang sedang dilakukannya.Hmm..patutkah aku berterima kasih kepadanya kerana menyelamatkan aku?

"Err.."Dalam kelam malam aku lihat matanya terpejam.Aku tidak jadi bersuara.Aku memasang headphone,dan memasang lagu dari mp4 ku dengan volume yang perlahan.Seketika bayangan pemuda berjanggut sejemput itu menerjah fikiranku.Kalau tak salah aku,dialah yang memerhatikan aku ketika menunggu bas tadi.Ya,rasanya aku pasti..

"Err..saudari nak balik mana ?"
Aku terkelu bila mendengar pertanyaanya.Suaranya perlahan tetapi garau.Aku pura-pura tidak dengar.Sangkaku dia akan bertanya sekali lagi.Aku menunggu tapi hampeh..dia hanya senyap.Aku menutup mata,malas mahu memikirkan apa-apa lagi.

Aku tersedar bila terasa sesuatu yang berat di bahuku.Bila aku pandang kiri,aku lihat kepalanya sedang elok melentok di bahuku.Rambutnya yang dibuat spike mencucuk mukaku.Ish..aku menggerakkan bahu sedikit.Dia masih lena,siap berdengkur lagi.Bahuku terasa sengal.Aku pandang mukanya.Terleka seketika.Dalam keadaan gelap,aku masih mampu melihat wajahnya.Handsome jugak mamat nih.Hidung terletak elok,kening pulak agak tebal.Sesuai la untuk lelaki macam dia.Kulit agak cerah,tapi tak la cerah sangat.Mata pulak...Matanya tiba-tiba terbukak.

Hah!Aku menolak kepalanya.Fuh,hilang semangat aku!!Terkejut!!!
Toing!!kepalanya terhantuk di dinding tingkap.Agak kuat juga bunyinya.
"Aduh!!"
"Eh,sorry2!!Awak ok?"soalku gelabah.
Lelaki itu diam.1 saat.. 2 saat... 3 saat..
"Hahaha!"Tiba-tiba dia ketawa.Aku terkejut.Hisy..mamat ni giler ke ape?Ketawa tiba-tiba.Takkan terhantuk sikit dah jadi gila kot?
"Kenapa gelak?"soalku pelik bercampur geram.
Dia menggeleng."Saje suka-suka,"ujarnya dalam tawa yang masih bersisa.Aku rasa dipermainkan.Mungkin dia berpura-pura tidur tadi.Huh!!
"Hmm..awak tak jawab lagi soalan saya tadi.Nak balik mana eh?"
Aku menjeling geram."Kuantan,"jawabku sepatah.
"Oh.Study lagi kan?"
Aku membisu.
"Hmm..study kat mana?"soalnya lagi.Tiba-tiba jadi peramah denganku.Pelik bin ajaib betul.
"UMP."
"Oh..UMP tu apa ek?"
Hisy..mamat ni..memang nak kena la.Aku menjelingnya geram."Universiti Malaysia Pahang..a.k.a UMP.Tau?"
Aku lihat dia mengangguk-angguk."Tau..Saya pun study kat situ jugak.Tak sangka betul kan."
Huh!memang menguji kesabaran betul laaa..dia kenakan aku rupanya.
"Diyah ambik course ape kat UMP?"
"Eh,mana tau nama saya Diyah?"soalku spontan.
"Tadi tu,saya terdengar mak awak jerit.Diyah..Diyah..hemm..cantik nama tu.Macam tuan dia jugak."
Aku mendengus geram."Panggil Nad je."
"Err..Nad?Bukan Diyah ke?"
Alamak..banyak tanya pulak."Tu panggilan dalam family.."
"Full name ape?"
"Nur Nadiah Binti Nazim."Aku menjawab dengan perasaan geram.
Lelaki yang tak diketahui nama itu mengangguk.Selepas itu aku lihat dia diam.Bagus-bagus,dah penat kot bercakap.Aku memeluk tubuh.Semakin lama semakin terasa kesejukan menggigit tulang.Suasana dingin di tengah malam ditambah pula dengan suhu air-cond yang agak kuat.Aku menggosok-gosok tangan.Rasa macam nak demam pulak.Sweater yang kupakai tidak mampu menampung kesejukan yang semakin menjadi-jadi.Menyesal pulak kerana mengenakan selipar biasa.Tapak kakiku terasa amat sejuk.

"Sejuk sangat ke?"soal lelaki itu.
Aku tidak menjawab,hanya menggeleng.

"Tu menggigil tu,boleh tahan tak ni?Err.."Dia mengeluarkan sesuatu dari dalam beg lalu menghulurkan kepadaku.Aku sedikit pelik.Apa nih?Stokin?

"Err..pakailah.Maybe boleh kurangkan sikit rasa sejuk tu.Jangan risau,ni stokin baru.Saya tak pakai lagi..."ujarnya bila melihat muka aku yang was-was untuk mengambilnya.Aku ingin menolak,tapi tidak sampai hati.Entah kenapa aku sendiri tidak tahu.Sejujurnya,aku tiba-tiba rasa terharu.Hilang sebentar perasaan geram dan bengang tadi.

"Thanks."ucapku pendek.Aku mengenakan stokin bola itu ke kakiku.Dia tersenyum."Emm..cuba letakkan tangan kat bawah peha.Mungkin boleh panaskan sikit tangan awak tu."

"Owh..ok."aku dengan mudah mengikut saranannnya .hmm..entahlah..



*********************************************************

"Nad,jom keluar bandar.Boringla duduk dalam bilik je weekend macam ni,"ajak Syazlin,salah seorang dari roomate ku.Aku berfikir sebentar.Hmm..betul jugak!

"Orait.Ada kereta sewa tak?"soalku.Sememangnya untuk keluar ke bandar Kuantan,kami menggunakan khidmat kereta sewa yang dilakukan oleh student-student UMP yang mempunyai kereta .Dan untuk student macam aku yang tidak mempunyai kenderaan sendiri,itulah alternatif terbaik daripada menaiki bas yang tidak tetap waktunya.

"Tak carik lagi.Emm..cuba kau sms nombor ni.Tanya abang tu,ada kereta kosong tak hari ni.."ujar Syazlin sambil memgunjukkan cebisan kertas kepadaku.Aku memandang Sarah,seorang lagi roomateku yang sedang leka membaca novel cinta."Sarah,nak join kiteorang tak keluar bandar hari ni?"Sarah mengangguk tanpa kata.

Aku mencapai handphone.

'Salam.Abg,ade kete sewa tak skrg?Sy nak sewa separuh hari..'

5 minit kemudian aku menerima balasan sms dari nombor itu.

'Ade.Kasi full name dgn no.matrik.Ambik kunci kereta kat kafe lagi 10 minit,ok.'

Aku memandang jam tangan."Syaz,mane abang ni,tak sampai-sampai pun.Eh,kau kenal dia kan?"soalku kepada Syazlin.Hampir 10 minit juga kami bertiga menunggu di kafe.

"Entah,sekali je aku sewa kereta dia.Tapi rasanya aku boleh cam kot muka dia.Emm..hah,kalau tak silap itu dia.."Syazlin menunjuk ke suatu sudut di kafe.Aku memandang ke arah yang ditunjukkan.

Aku menggosok mata beberapa kali.Alamak!Mamat janggut sejemput tu la..Serius,aku tidak menyangka akan bertemu lagi dengannya hari ini.Aku hanya memandang apabila Syazlin melambai tangan kepada lelaki itu.Jantungku berdegup kencang bila melihat lelaki itu menghampiri kami.

"Nadiah kan?Ini kunci..kereta Iswara warna hitam..saya park kat pagar depan eh."ujarnya selamba.Daripada riak wajahnya,seolah-olah dia tidak pernah bertemu denganku.Aku menyambut kunci dari tangannya dengan seribu perasaan."Err..thanks."Dia mengangguk.Tetap selamba.

Malam itu aku menerima satu sms dari lelaki itu.Kebetulan nombor telefonnya aku save di dalam handphoneku untuk memudahkan aku sekiranya mahu menyewa kereta di lain waktu.

'Salam.Happy jumpa awak hari ni.Also happy can get your phone number.Rasanya doa saya dah dimakbulkan Allah..:)'

Aku menggigit bibir.Teringat sewaktu dia meminta no telefonku,aku menolak dengan pelbagai alasan.Entahlah,walaupun hati aku sedikit terusik dengan sifat caringnya,aku tetap berdegil untuk tidak menyambut salam perkenalan yang dihulurkan.Aku merenung handphone.Hatiku menyuruh untuk membalas sms itu,tetapi akalku membantah keras.Akhirnya aku membiarkan saja.Satu lagi sms kuterima.

'Dah tido ke?takpelah.Gud nite.Sweet dream..:)'

*************************************

Aku berjumpa lagi dengannya.Pertemuan kali ketiga.Secara kebetulan ketika aku jogging di kawasan U.Aku ingin mengelak tapi dia terlebih dulu mendekatiku."Sorang je?"soalnya.

"Kenapa?awak nampak saya jalan berdua ke?"ucapku selamba,cuba menutup kegusaran di hati.

Dia ketawa,menampakkan barisan gigi yang tersusun rapi."Cik Nadiah,kenapa tak reply sms saya hari tu eh?"

Agak terkejut mendengar soalannya.Aku mengangkat bahu.

"Emm..takut boyfriend marah?"

Aku menggeleng kepala.

"Dah ada boyfriend?"soalnya lagi.

"Saya kena jawab ke soalan tu?"

Dia mengangkat bahu."Up to you.."ujarnya selamba."Tapi orang macam awak..mustahil tak de kan.."sambungnya lagi.

Aku pantas menggeleng."Tak de pun.."

"Tak de?Kenapa?"

"Ntah,tak ada orang nak kot.."ucapku selamba yang mungkin.Namun debaran di hati hanya Allah yang tahu.Serius,aku memang tidak biasa dengan situasi begini.Entah kenapa hatiku rasa berdebar bila memandangnya.

"Ye ke?"soalnya dengan senyuman di bibir."Tak de orang nak ke atau terlalu memilih?Nad tunggu Syeikh Muzaffar kot.."

Aku ketawa.Betul-betul tidak menyangka itu yang akan diucapkannya"Hah?Mane ade la..tak pernah terfikir pun.."

Dia turut sama ketawa.Aku mula rasa selesa dengan sikapnya yang selamba dan ada sense of humor itu.Gayanya juga amat cool.Tidak dapat dinafikan,gayanya bercakap membuat aku rasa tertarik untuk berbual dengannya.Dari agak dingin dan jual mahal tadi,aku mula berbual dengannya.Dia berjaya membuat aku selesa dengan kata-kata dan wajah yang amat bersahaja.Barulah aku tahu serba sedikit mengenainya.Namanya Adam,student Kejuruteraan Kimia tahun 3.Kebetulan satu course dengan aku.Cuma aku adalah juniornya.

"Bagus jugak kereta saya rosak kan.At least saya boleh jumpa Nad dalam bas hari tu,"ujarnya tiba-tiba.

Entah kenapa kata-katanya membuatkan aku tiba-tiba rasa malu.

"Nad,Nad tak kisah kan kalau kita jadi kawan?"soalnya lagi.Aku terdiam.Seketika kemudian aku mengangguk.Sejujurnya,aku suka berbual dengannya.Hatiku rasa senang.Lebih-lebih lagi bila melihat wajahnya yang kacak pada pandangan aku.Hmm..


***************************************

"Wah,cantiknya!"Aku terpegun sebaik saja rombongan bas kami tiba di Cameron Highland.Adam di sebelahku hanya tersenyum-senyum.Dia sebagai pengarah program bagi program Wawasan Desa IPT untuk ahli-ahli rakan muda mengarahkan kami berkumpul di sekolah sebelum diserahkan kepada keluarga angkat masing-masing.

Keluarga angkat aku merupakan penjual sayur dan bunga-bungaan segar.Pagi itu kami dibawa berjalan-jalan di sekitar Cameron Highland.Sejak dari dalam bas semalam aku duduk di sebelah Adam.Diam tak diam hampir tiga bulan aku mengenalinya.Dia memang aktif dalam aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh Universiti.Aku semakin mengenali perwatakannya.Dan apa yang paling aku dapat kesan,dia memang kaki bola.Tiba-tiba aku teringat stokin bola yang diberikan padaku di awal pertemuan kami.Aku tersenyum sendiri.

"Ni kenapa senyum sorang-sorang nih?Berangan ek?"soalnya tiba-tiba.Aku sedikit terkejut lantas menggeleng."Tak la..mane ade orang berangan.."

"Ye ke?"duganya lagi.

"Betullllaaaa.."aku meleretkan ayat dengan mimik muka yang bersungguh-sungguh.

Adam ketawa."Nad ni manja kan.."

Aku sedikit terkejut.Tidak menyangka itu yang dikatakannya."Mana ade la."

"Yer..patutla pun,anak bongsu kan..First impression bile Adam tengok Nad kat terminal bas hari tu pun,Adam dah boleh agak..yang Nad ni manja.Bila dah kenal,memang betul pun."

Aku menjelingnya tanpa kata-kata.Mataku memandang pemandangan yang amat indah dari dalam bas.

"Adam pelik la.Kenapa Nad tak pernah bercinta sebelum ni ?"

Tidak habis lagi mamat ni rupanya.Aku mengangkat bahu."Entah!"Aku sendiri tidak mempunyai jawapan untuk pertanyaan itu.Mungkin kerana selama ini pergaulanku dengan lelaki agak terbatas.Aku tidak punya ramai kawan lelaki.Ketika sekolah menengah,aku bersekolah di sekolah perempuan.Mungkin juga kerana aku tidak mempercayai cinta monyet.Paling penting,aku takut untuk kecewa.Aku takut disakiti.Aku mahu nanti cinta pertamaku kekal selamanya.

Aku lihat dia masih memandangku.Mungkin tidak percaya dengan jawapan seringkas itu."Hmm..entahlah..mungkin tak jumpa dengan lelaki yang sesuai lagi kot..Nad pun tak tau.Ha,adam pulak.Hari tu bagitau tak de girlfriend.Kenapa?"

Adam terdiam seketika.Dia kemudiannya menggeleng."Entah..sebab tak jumpa Nad kot.."

"Ehhh..ade pulak macamtu.."Aku ketawa kecil.Dia turut sama ketawa.

"Betul la.Nad tak percaya?"

Aku menggeleng setelah tawaku reda."Dahlah,jom turun.Dah sampai la..."Aku percaya kata-katanya hanya gurauan.

"Emm..kalau Adam cakap Adam suka kat Nad,Nad percaya tak?"bisiknya perlahan.Aku yang mahu melangkah kaki turun dari bas hampir tersungkur jatuh.Nasib baik Adam bertindak cepat menarik lenganku.

"Ish..apa Adam cakap ni."aku mengawal rasa malu dengan kejadian yang tidak diduga.Nampaknya sekali lagi dia menyelamatkan aku dari terjatuh ke atas tanah.Merah padam mukaku menahan malu.Aku berjalan mendahuluinya.Dia mengikuti di belakangku.

"I think I'm fall in love with you.."Tiba-tiba dia berada di sebelahku mengucapkan kata-kata itu.Spontan aku memandangnya.

"Apa?"soalku sekali lagi.Aku takut aku tersilap dengar.Aku lihat wajah Adam yang agak cerah juga mula merah seperti malu."Err..jadi special girlfriend Adam,Nad sudi tak?".

Aku memandangnya seperti tidak percaya.Adam menggaru kepalanya sambil ketawa kecil.Tidak percaya dia boleh berterus terang seperti itu."It's ok.No need to give the answer now.Fikir dulu.Bila dah ready nanti bagitau eh."


**************************************

Pagi itu selepas bersarapan dengan keluarga angkatku,aku mengambil angin di luar rumah.Suasana pagi di kampung itu amat nyaman.Kebetulan Adam yang tinggal bertentangan dengan rumah keluarga angkatku juga keluar rumah.Dia tersenyum memandangku.Adik angkatku,Farah tiba-tiba datang menghampiriku.Di tangannya terdapat sekuntum bunga ros segar berwarna merah dan sebungkus gula-gula lollipop berbentuk strawberry.Kedua-duanya diserahkan kepadaku.

"Kak Nad,ni abang Adam kasi."
"Terima kasih Farah."Aku mengambil bunga dan gula-gula itu dengan perasaan berbunga.Untuk pertama kalinya seorang lelaki menghadiahkan bunga padaku.Aku membalas senyuman Adam dengan perasaan malu.Tidak dapat kugambarkan perasaan yang aku alami ketika ini.Aku rasa sangat bahagia.

Kami sekumpulan kemudiannya dibawa ke dewan berhampiran untuk melakukan kerja-kerja amal membersihkan dewan yang sudah agak lama tidak digunakan itu.Adam datang menghampiriku ketika aku sedang mengelap tingkap.

"Hai.."
"Err..hai."Aku cepat-cepat mengelap peluh yang mengalir di dahi.Dia menghulurkan segelas air kepadaku.
"Nad..penat tak?"
"Bolehlah..penat jugak.Tapi best,keluar jugak peluh kan.."jawabku.
Adam mengangguk."Nad.."Dia tidak jadi meneruskan kata-kata bila seorang dari ahli rombongan kami memanggilnya."Kejap eh Nad."Dia meminta diri.

Aku meneruskan kerja.Di hati berbunga rasa-rasa cinta.Aku juga tidak tahu sejak bila aku sukakannya.Mungkinkah ini yang dinamakan cinta?Aku sendiri tidak pasti.Handphoneku berdering.Aku membuka mesej yang masuk.

Nad,stuju x jadi girlfriend Adam?

Aku mengetap bibir.Jawapan apa yang harus kuberikan padanya?Jari perlahan-lahan menaip mesej.

Nad tak tau la..Nad tak pasti btul ke Adam sukakan Nad..

10 minit berlalu.Dia masih tidak membalas mesejku.Aku kecewa.Aku hanya ingin dia meyakinkanku yang dia benar-benar sukakan aku.

Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra diriku

Banyak kata yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu..

Aku ingin engkau selalu..
Hadir dan temani aku..
Di setiap langkah..
Yang meyakiniku..
Kau tercipta untukku...
Sepanjang hidupku...

Tepukan bergema seisi dewan selepas Adam habis menyanyikan lagu itu.Hampir seluruh penduduk kampung menyaksikan Malam Kebudayaan yang diadakan sebagai acara penutup setelah tiga hari kami berada di Cameron Highland. Adam masih berdiri tegak.Pandangannya ditujukan kepadaku.Riak wajahnya begitu mengharap.Perlahan-lahan aku mengangguk.Mata kami bertaut lalu kami sama-sama tersenyum bahagia.

*******************************************

Namun kebahagiaanku tidak bertahan lama.Suatu malam aku menerima satu mesej di friendsterku.

Please give me ur phone number.I want to ask u something.About Adam...

Hatiku berdebar.Bila kubuka page orang yang menghantar mesej kepadaku,kulihat dia seorang gadis.Aku melihat gambar-gambarnya.Cantik..nampaknya gadis itu bukan berada di Malaysia.Aku terkejut melihat sekeping gambar yang diletakkan.Gambarnya bersama Adam.Nampak mesra sekali.Hatiku rasa sebak tiba-tiba.

"Saya special girlfriend Adam.Kami dah kenal dari kecil lagi.Walaupun saya jauh,saya tetap ikuti perkembangan dia.Saya tak peduli siapa pun awak,saya cuma mahu awak putuskan hubungan dengan dia.Percayalah,Adam hanya main-mainkan awak.Dia tak mungkin sukakan awak."

Selepas telefon diletakkan,air mataku mengalir deras.Kata-kata gadis itu betul-betul menyakitkan hatiku.Aku betul-betul tak sangka Adam telah menipuku.Rupa-rupanya selama ini dia hanya mempermainkanku.Menabur kata-kata indah hanya untuk melepaskan sunyi kerana teman wanitanya berada jauh di luar negara.Kenapa aku begitu bodoh untuk mempercayainya?

Aku ketawa hambar.Terasa begitu bodoh.Untuk pertama kalinya aku ditipu oleh seorang lelaki.Dan aku tidak tahu kenapa aku begitu mudah memberi cintaku padanya.Sedangkan selama ini aku begitu berhati-hati.Aku sangka dia cinta pertamaku dan semuanya akan berakhir dengan kebahagiaan.Tapi semuanya bukan seindah yang aku sangka.Dia telah merosakkan keindahan cinta pertamaku.Benci!Aku bencikan dia!!

***************************************

"Nad,kenapa ni?Kenapa jauhkan diri dari Adam?"

Aku tidak menjawab.Aku mempercepatkan langkahku.Adam masih mengejar."Adam ada buat salah ke?Jangan macam ni..kita boleh berbincang."

Aku terus-terusan membisu.Tiada apa yang perlu dibincangkan lagi.

"Tunggu!"Adam berdiri di hadapanku.Langkahku terhenti.Dia memandangku."Adam tak puas hati.Apa salah Adam?Kalau Nad dah ada orang lain,bagitau.Tak guna larikan diri macam pengecut."

"Hah?"Nampaknya dia menguji kesabaranku.Aku ketawa sinis."Siapa pengecut?At least Nad tak hipokrit macam Adam.Nad tak pernah tipu Adam.Nad tak macam Adam,mengaku single walaupun dah ada awek.Nad tak main-mainkan perasaan orang macam yang Adam buat."

Adam terdiam."Apa maksud Nad?"
Buat bodoh konon!"Siapa Dania?"
Sekali lagi Adam terkedu."Err..macammana Nad kenal Dania?"
Aku ketawa kecil.Menutup kelukaan di hati.Melihat reaksinya saja aku sudah betul-betul terluka.Sudah jelas lagi nyata,dia telah menipuku selama ini."Tak payahlah Adam tau,tu semua tak penting.Nad cuma nak ucapkan terima kasih.Terima kasih sebab bagi Nad satu pengajaran yang cukup berharga.Dan ajar Nad tentang cinta.Nad memang bodoh,sebab cepat sangat perasan.Nad ingatkan Adam sukakan Nad.Maaf kalau Nad ada buat salah sepanjang kita kenal."

Adam terdiam lagi.Tanpa menunggu apa-apa jawapan darinya,aku terus melangkah.Aku tahu tidak ada apa-apa alasan lagi yang boleh dikatakannya.Tidak guna untuk aku terus mengharap.Teman wanitanya sepuluh kali lebih sempurna dariku.


*******************************

2 hari selepas itu aku menerima emel darinya.



Maaf kalau menganggu.Adam harap Nad boleh baca coretan ni sampai habis.Adam tak pernah berniat langsung untuk menipu,apatah lagi untuk menyakitkan hati Nad.Sejujurnya,Adam memang dah jatuh cinta sejak pertama kali kita bertemu.Adam tak pernah rasa perasaan tu sebelum bertemu dengan Nad.Sebab tu Adam cuba rapatkan diri dengan Nad.

Ya,memang Adam dah lama kenal Dania.Dia kawan Adam sejak kecil lagi.Adam dah cuba untuk terima dia,tapi Adam tak boleh.Adam hanya anggap dia macam kawan.Adam tak pernah rasa bahagia bila bersama Dania macam Adam rasa bila bersama Nad.

Dania tu dah cukup sempurna.Dia tak perlukan Adam sebenarnya.Bila dengan dia,Adam rasa kecik sangat.Tapi bila bersama Nad,Adam rasa diperlukan.Adam rasa boleh cerita everything bila bersama Nad.Sorry kalau selama ni Adam tak bagitau perkara sebenar.Adam tak nak kehilangan Nad.Serius,Adam betul-betul sayangkan Nad.Semua ciri-ciri yang Adam nak ada pada Nad.

Terima kasih sebab sayangkan Adam dengan ikhlas.Adam nak Nad tau,Adam tak pernah main-mainkan Nad.Percaya pada gerak hati sendiri,Adam tau Nad pun rasa apa yang Adam rasa selama ni.Percayalah,Adam akan tetap sayang Nad sampai bila-bila.Kalau sekarang Nad masih belum sedia untuk terima Adam,Adam akan tunggu.Tunggu sampai hati Nad terbuka semula..


Air mataku mengalir selepas habis membaca emel itu.Aku tidak sangka itu sebenarnya yang berlaku.Aku tidak tahu samaada mahu mempercayai kata-katanya atau tidak.Percaya pada gerak hati sendiri..ya..Hatiku mengatakan apa yang dikatakannya itu benar.Aku percaya pada hatiku dan aku percaya pada cintanya.Hmm..aku tidak mahu memikirkan apa-apa sekarang.Biarlah masa yang menentukan.Paling penting,aku sedar..cinta itu amat indah.Cinta pertamaku juga indah.Apa saja yang berlaku,tentu ada hikmah disebaliknya.

Aku juga amat menyayangimu Adam....

trima kasih krn mmbaca sampai habis..bru2 blaja nk tulis crita.crpen sy sblm ni brtajuk I'm Lucky I'm Love with My best friend..slmt mmbaca:)
posted by Penulisan2u @ 2:21 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
22 Comments:
  • At 8/1/09 5:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besH lol..
    bt smbgn t erk..

     

  • At 8/1/09 5:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ssgt..
    bhasa pun bagus..
    c0ngrate..

     

  • At 8/1/09 5:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sukenyeee..
    sweet..
    bley continue cite nie x???

     

  • At 8/1/09 6:58 PTG, Anonymous dr.cinta said…

    sory..cte ni dah biasa sgt...

     

  • At 9/1/09 3:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    naik bus xpess mlm dr kg..sewa keta p jln2..main msg2 ngn abg keta sewa..huhu..tingat sume knangan ni ms blaja dlu2..terperasan lak aku yg jd nadiah tu..heehe..kpd pnulis, citer ni ok,tp sy msh mcari sesuatu klainan pd hasil krya ni.apa2 pn teruskn usaha utk mghasilkan sesuatu yg lbh baik...awk ade bakat=)

     

  • At 9/1/09 12:48 PTG, Blogger nurulfzz said…

    tq utk smua komen..yg baek ke yg buruk sume sye trima..bru nk blaja tulis2 crite nih..:)

     

  • At 9/1/09 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nurulfzz...sy kagum dhn awak. Br bljr menulis tp gaya 2lisan awk mcm dh senior. cuma mcm kata TN 09/01/09 3.55am..awak ada bakat. Terus'n usaha awak & sy akan pasti'n sy akan terus menunggu cerpen @ novel awak..ok..

    ~islees~

     

  • At 15/1/09 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter nie best...
    juz like my life...
    umo pon sme...
    dh 20 tp x pnh ade cpl...
    skola pon sme,,,skola gurlz jek...
    cme cpl jek yg xde ag...
    ahahhaha......

     

  • At 28/1/09 4:31 PTG, Anonymous wiyah93 said…

    Cerita ni memang best.Inilah cerita yg paling romantik.

     

  • At 29/1/09 5:44 PTG, Blogger medea dayana said…

    buat sambungan ye
    cite ni best!

     

  • At 6/2/09 1:52 PTG, Blogger hann said…

    awesome!!! t'igt time kt u dlu.. sewa keta ngan member nk g jln2.. keep up the good work!!! i'm waiting 4 your nxt story....

     

  • At 8/2/09 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler citer nie...keep it up...t wat sambungan taw...

     

  • At 21/2/09 4:13 PTG, Anonymous izara said…

    bestlaa...
    nt smbg erk....

     

  • At 18/4/09 12:44 PG, Blogger chah~ said…

    best.. aku student UMP.. abg kete iswara itam mmg wujud kt UMP ni.. tp aku xtau nme dy ape.. slalu sewa kete dy.. heheh.. klo sewa keta abg tu, dy mesti mintak nama n no. id.. kete lain x mintak pn sume tue.. ahhaaha.. cm real jer.. ape pn suasana yg dgmbarkn sbijik cm ump.. heh~

     

  • At 29/6/09 10:59 PTG, Blogger norain ishak said…

    hihi..
    besh le citer kamoo..
    walopun jalan citer da common,
    tapi saye syuke..

     

  • At 5/12/09 11:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hihi
    ni senior ump ea?
    mmg best!!!!!
    gud try!!!

     

  • At 22/3/10 3:01 PTG, Blogger BeLlY MelLy said…

    mmg best...
    cinta pertama mmg indh..
    kehilangan cinta pertama mmg mnyakitkan...

     

  • At 4/1/11 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nyer, sambung lagi sambung lagi :)

     

  • At 29/3/11 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nyer...i like it..

     

  • At 31/7/12 10:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...keep it up..thumb up

     

  • At 25/9/12 2:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    first love at 20's best. nad same dengan saye. sekolah perempuan, never fall in love. hahaha seronok bace. nnt tlg buat sambungannye..

     

  • At 1/5/14 2:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best lah.continue lagi.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group