BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, November 02, 2008
Cerpen : Kerana Budi
Nama Pena : dr.rock

Deringan handphone membuatkan mataku yang sudah hampir tertutup terbuka semula.Siapalah yang call aku di saat malam masih muda ni??Number phone yang tak pernah aku save.Baru pukul 7.45 malam tapi mata amatlah mengantuk.Nak plak minggu ni busy menguruskan orientasi student baru Fakulti Kejuruteraan Kimia UKM ni.Boleh tahan gak ramainya manusia,macam-macam ragam yang aku jumpa.Alhamdulillah,malam tadi dah pun berakhir.Boleh la aku merehatkan diri seketika.

Aku biarkan handphone NOKIA 3310 terus menjerit.Bingitnya telinga.Bantal aku capai, aku tekupkan di telinga.Bingitnya tak tertahan,almaklumlah ringtone level 4.Mata masih terpejam.Geram sebenarnya diganggu sebegini.Fahamilah aku yang tak berapa nak betol time mengantuk ni.Adeh la,sape ke hamba Allahnye yang membantutkan pengembaraan ke alam mimpi nih???????

Dengan berat hati,tangan mengagau mencari handphone.Perangai aku memang buruk sikit time mengantuk.Tak peduli dah dengan sekeliling kalo badan dah landing atas katil.Kalau bom meletup sekali pun,tak ada nya aku nak bangun.Hangit kena bom adalah.

Memikirkan mungkin panggilan penting yang masuk,aku lekapkan handphone ke telinga.Tiada suara dari pemanggil.Sape lak yang pedajal aku nih.

"Hello.Siapa ni?",tanyaku lagi.Masih tiada sahutan.Aku dah start membara dah rasa hati.Memang nak kena fire dengan aku nih.Terus segar mata bila terasa nak menggarangkan diri.

Eh,padan la,telefon terbalik.Yang telinga kat bawah,yang tempat cakap kat bawah.Mana la nak dengar.Maaf la insan misteri.Hehe.

"Hello.Assalamualaikum",sapaku perlahan sambil satu tangan menggosok mata yang selebet.

"Waalaikumussalam.Maira,sori ganggu malam-malam ni.Maira dah tidur ke?",balas si pemanggil.

Amboi-amboi,dah tau ganggu apa kes call aku.Nilah manusia,suka bertindak tanpa berfikir dulu.Tapi aku pun bengong gak,ada ke patut belum masuk Isyak dah syahid.Tu pun kira baik gak la aku ni,landing atas katil ni pas azan Maghrib bergema.Ingat lagi kat pesan mama yang tak elok tidur petang-petang ari.Mewarisi kegilaan katanya,silap ari bulan check in kat Tampaoi aku.

"Em,dah.Tapi dah terbangun dah pun.By the way,ni siapa ye?".Yelah,siap panggil nama manja aku lagi.Ntah sape pun aku tak tau.Kalau orang tu mandrem aku kat telefon,dah angau tak tentu pasal.Hehe.

"O,sori lagi sekali.Ni Azfar ni.Kenal x?".
-------------------------------------
Azfar,senior aku kat Fakulti ni.Dah graduate & dah keje pun dekat Terengganu.Kali terakhir jumpa malam tadi masa dinner,almaklumlah jemputan khas.Orang besar alumni fakulti.Tu pun bertegur senior-junior je.Kenal ada kadar.Tak pernah pun berbaik dengan aku.Ni yang aku musykil bebebo bila hamba Allah ni call aku.Cam ada udang di sebalik batu je!!!

"O,ada ape ye?Pelik je bila dapat kol ni?".Sekadar serkap jarang.

"Em,nak minta tolong Maira.Boleh x?Tu pun kalo Maira sudi la nak tolong.Hehe".Cet,malu-malu konon.

"Oit,rasa cam orang penting lak.Dapat penghormatan tolong orang glamour nih.Haha,nak minta tolong ape?Ushakan junior kita ke?",tanyaku lagi.Aku rasa cam dia nak usha junior kitaorang yang cun tu.Aku dah perasan dah masa malam tadi.Tak berkelip si Azfar ni pandang junior aku tu,mujur tak terjongol keluar je biji mata.

"Aik,mane Maira tau ni.Cam ada sixth sense je.Haha".

"Camne la saya tak perasan.Ni mesti nak tackle junior jubah hitam semalam tu kan.Pandang tak berkelip".

"Malu dah saya.Em,tu satu.Tapi sebenarnya Az nak cari sedara Az.Mak kata ada dua pupu yang ambik couse ni gak.Ni yang lagi penting.Tolong cekkan kat student data boleh?Nama ayah dia tak silap Rahim.".

"Ooo,ni serampang dua mata la ye.Em,paling-paling esok la ye,sebab dorang submit data kat Persatuan Pelajar tomorrow.Nanti saya cekkan data dorang.Ada lagi apa-apa yang nak saya bantu??".

"Em,rasanya tu aja.Lg satu masalah,tapi cam Maira tak boleh settlekan je",keluh Azfar perlahan.

Masalah aku tak boleh settlekan??Ni masalah hati ni.Kalo bab masalah hati ni,aku memang tak bleh jadi penyelamat la.Silap aribulan,orang yang nak berbaik boleh terpisah.Aisyh.

"Oho,rasa cam tau je.Masalah cintan-cintun ke?Em,jangan kata kisah dengan kawan saya tu.Baru-baru ni terdengar cerita,tapi rasa cam mimpi je.Jangan kata betul lak.".

"Yup,kisah tu.Maira dengar sikit je kot.Bukan tipu kisah ktorang tu.Sekarang ni entahlah,rindu sangat kat dia.Fiqa cam dah tak peduli langsung dengan Az tau.Macam pengemis je dia buat Az sekarang ni.Sedangkan Az dah macam orang tak betul bila dia tak layan Az.Seribu kali tak sudi pun.tolonglah bagi tau.Jangan buat Az camni.".

Tanpa aku pinta Azfar membuka cerita cintanya.Aku terkejutnya bukan main.Azfar & Afiqah pernah bercinta.Aku cubit jari,sakit mak aih.Maknanya betul la aku tak mimpi.Nak caya ke tak nak ye?Em,kalo tuan punya badan dah bercerita,takkan la tipu lagi kan.
---------------------------
Seingat aku,Azfar pernah sekali je datang ke rumah.Masa aku 2nd year,aku wat jamuan ari raya puasa.Dan seterusnya,kalau jumpa pun sekadar bertegur sapa.Tak pernah pun bercerita panjang lebar.Bab hati dan perasaan tak pernah hayatlah.Maksud aku,kisah cintan-cintun ni la.Yelah kan,apa kes nak jadikan aku pakar cinta nih.Aku dah la takde pengalaman,nak menasihat orang lagi la tak layak.

Cerita & luahan hati Azfar sedikit membuatkan aku terbengong.Macam-macam cerita yang aku rasa cam poyo aku dengar.Takkan lah Afiqah yang rock tu pandai bermain kata cinta & menjiwang karatkan diri.Tapi kalo compare dengan aku,aku lagi ganazzzzzzz la.Tak ada sapa yang bleh lawan aku.

Giler sangat si Azfar kat Fiqa rupanya.N yang aku tak faham tu nape si Fiqa tu gantung mamat tu tak bertali.Selalu lelaki yang suka gantung-menggantung ni.Ni terbalik lak.Tapi ape nak pelik kan,zaman dan berubah.Dunia pun dah makin maju,makin banyak la benda pelik yang kita jumpa.

Azfar pesan kat aku minta tolong tengokkan Fiqa.Fiqa pun jauh berubah sekarang.Kalau ikutkan kronologi cerita si Azfar,kira berjaya la si Azfar mengubah Fiqa baik sikit dari zaman kitaorang first year.Em,tapi aku memang tak pelik pun napa si Azfar boleh jatuh hati.Fiqa tu memang cantik,ayu lagi.Tapi saje je mengganaskan diri yang tak berapa ganas.Kesian gak aku dengan si Azfar ni.Dalam ketenangan raut wajah dia,tersembunyi keperitan cinta tak kesampaian.Tapi apa nak dikata,sapa yang suh dia bercinta kan??Kejam ke statement aku nih?Hehe.
---------------------------------
Sms aku kirim pada Azfar,maklumat berkenaan Wan Rusdina.Wan Rusdina yang cantik dan manis bila tersenyum.Pada aku,memang patut pun Azfar cari pengganti.Tapi pelik gak aku dengan dia ni.Banyak kali dia tegaskan yang dia tak mungkin jatuh hati pada Rusdina.Katanya,berkenalan Cuma untuk berteman.Bila aku katakan,teman tapi mesra,cepat-cepat Azfar pintas kata-kataku.

"Teman tapi mesra eh.Takat ni,Fiqa still dalam hati.Datanglah seribu Rusdina yang cantik pun,hati Az tetap kat anak manja mama& papa tu.Beratnya la menanggung rindu ni Maira.Huhu".

Azfar terlalu sayangkan Fiqa.Aku akui itu dari sms & rintihan kata-katanya.Semua sms padaku berkisar tentang Fiqa.Dan aku senang dapat membantu merapatkan hubungan mereka.Sejak dari telefon misteri tu,Azfar rajin sms aku.Bertanyakan khabar intan payung,pengarang jantung.Dan aku jadi pengintip tak rasmi.Fiqa sendiri tak tahu yang aku maklum akan hubungan dia dengan Azfar.Dan aku takkan sesekali mengakuinya kerana bimbang Fiqa segan dengan aku.Aku tak mahu persahabatan yang terjalin hambar kerana aku.
-------------------------------
Risyam,teman aku paling rapat.Aku ceritakan aku pening dengan sms dari Azfar.Dia terlalu mengharapkan aku merapatkan hubungan mereka.Rupanya Risyam juga antara pemerhati bebas kisah mereka.Dan apa yang kami simpulkan dari lagak dan gaya Fiqa,Fiqa sudah tak sudi lagi dengan Azfar.

"Aku rasa aku akan nikah b4 graduate",kata Fiqa tiba-tiba.Aku hanya tersenyum,kerana merasakan calonnya pasti Azfar.Mungkin terubat sudah luka Azfar,telah termeterai janji mereka.

"Amboi,tak sabarnya.Siapa calonnya.Aku kenal x?".

"Korang semua tak kenal.Kawan Kak Long aku.Boleh tahan rupanya,Kak Long memang nak kenalkan tapi aku tak ready.Baru-baru ni dia sms aku.Aku nak lelaki camtu la.Memang gentleman habis.Aritu masa Kak Long nak balik Japan,ramai terlepas flight.Rela dia tunggu semua orang settle dulu urusan,baru dia naik flight.Kagum giler aku masa tu.",cerita Fiqa panjang lebar.

Aku termangu.Kiranya kisah dia dan Azfar sudah tak terselamat lagi.

"Dah tu sekarang ni,apa status korang.Mean ko dengan kawan Kak Long?",soalku.

"Hati aku berbunga rindu la ni.Aisyh,kenapa lah ada manusia cam dia kat dunia ni.Haha,angau habis dah aku.",balas Fiqa bersahaja.
-----------------------------
Aku terpana.Andai Fiqa menerima huluran kasih Azlan,Azfar akan kecewa.Azfar yang sangat-sangat berharap.Aku mahu berterus terang dengan Azfar.Tapi entahlah,keyakinan Azfar akan memiliki Fiqa membuatkan aku takut.Aku takut Azfar frust menonggeng.Aku tak tahu cara terbaik memaklumkan berita yang paling tak mahu dia terima.

Sms dari Azfar aku terima lagi.

"Maira,Az rindu sangat dengan dia.Sesuai tak kalau Az sms dia sekarang.Az dah tak tertahan rindu ni.".

Azfar meminta pendapat ku lagi.Dan aku,terdiam seribu bahasa.Perkataan apa harus aku katakan.

"Em,susah nak kata.Better u follow what u heart say.I’ll pray for u".Sms send.

Tak sampai 5 minit Azfar menelefonku.Mahukan penjelasan dari apa yang aku tulis dalam sms.Dan aku,mati kutu.Apa ayat paling tepat untuk kau katakan.

"Maira,is there something happen?Just tell me,please",ada getar dari suara Azfar.

"Nope,nothing to worry about",balasku.Sekadar menyedapkan hati Azfar.
"Em.Kadang-kadang Az rasa Az ni macam bodoh je.Terllau mengharapkan Fiqa.Sedangkan kawan-kawan Az semua suruh lupakan dia.Tapi Az tak mampu Maira.Az terlalu sayangkan dia.Maira nak tahu apa soalan yang pertama keluar dari mulut Fiqa bila Az confess kat dia?".

"Eh,mestilah nak.Kalau boleh,saya nak siarkan kat Buletin lagi.Haha.",gurauku.Azfar ketawa di hujung talian.

"Dia tanya Az either Az solat isthikarah tak masa confess kat dia.Az luahkan rasa hati after Az buat solat isthikarah la.Az yakin dengan apa yang az rasa.",jelas Azfar bersungguh.

"Em,Maira bukan nak persoalkan solat isthikarah Az.Tapi apa yang saya tahu,saat kita nak solat isthikarah ni.Hati kita kena suci betul.Mean,kita minta petunjuk sebenarnya dari Allah swt.Dengan penuh pengharapan diberikan petunjuk.Em,btw.Dan solat isthikar bape kalo ni?".

"O.ok.Maybe betul tu.Hati Az ni dah memang sayang kat dia masa solat tu.Walapun Allah nak tunjukkan yang lain.hati Az deny it.Segan nak cakap,baru sekali je.Hehe.".

"O,ye ke.Takpelah.Solat isthikarah lagi.Jap ni ada doa.Boleh baca selalu.Ya Allah,seandainya dia yang terbaik untukku,kau dekatlah hatiku kepadanya & kepada jalan menxari redha-Mu.Seandainya dia bukan yang terbaik untukku,maka hilangkan lah dia seperti hilangnya matahari di kala senja".

"Aminnnnnnnnn",sambut Azfar.

"Just as reminder:Cinta tu api yang dingin,dia takkan bakar kita.Tapi dia akan memerangkap kita.So,janganlah bercinta.Haha".Peh,siap nasihat lagi tu.

"Baik,ustazah.Kalau dia bukan untk Az,Az redha.Tolong doakan yang terbaik untuk Az ye?",pinta Az padaku.Dan aku,junior yang setia.Doa tukan hadiah paling berharga untuk sesama muslim.
----------------------------------
Sedar tak sedar,tinggal 3 bulan lagi aku nak habis belajar.Pasni boleh balik rumah ,makan dengan sesungguhnya.Al-maklumlah,penat praktikal tak hilang lagi.Jauh aku tercampak kat Sarawak.Praktikal penuh memori kat Bumi Kenyalang.

Maunya tak memori,laguage aku tertukar dengan mamat Bangla kat airport.Bukan mamat Bangla tu yang salah,aku yang tak sabar.Menonong je tarik beg.Mujur la ade rupa mamat Bangla tu,kalo tak tak mahu aku jumpa.Pastu hilang lak hanphone time ekspedisi kat Sungai Rajang.Siapa suruh excited sangat cam tak pernah jumpa sungai kan.Terkinja-kinja bila sampai kat Jeti.Dalam tak sedar tu,ada benda melayang jatuh dalam sungai.

Lama aku pana.Dah 10 minit,baru tersedar.Mak aih,hanphone aku rupanya.Sian la ikan kalo ternampak handphone tu.Nak makan,besar sangat.Gigit,patah gigi lak silap aribulan.Hehe.

Dah lepas peristiwa kehilangan handphone tu,Azfar hilang dari hari-hari aku,Tiada lagi ceritanya berkenaan kerja yang menimbun,kulit yang dah gelap sebab berjemur di pelantar dan kesungguhan memikat semula hati Fiqa.Aku beli la handphone maju sikit,boleh la tahan majunya.Tapi tukar number baru.Semua number phone hilang gitu je.Kebusyan aku membuatkan aku lupa nak contact Azfar.

Aku dah kurang sms dengan dia masa praktikal.Mana la sempat nak sms,kerja berguni-guni.Aku lak yang hepi nak keje ni,cam lupa kat handphone siang ari.Malam dah penat.balik je rumah,syahid memanjang la ku.

Aku try gak menyiasat kisah dorang ni.Aku usha sms kat handphone Fiqa.Banyak sms dari Azfar.Tapi aku tak baca la,ada ke patut nak baca sms jiwang-jiwang orang kan.Tak hingin aku meloyakan diri dengan ayat-ayat dramatis ni.Buang karan je.Aku diamkan diri jelah,Happy untuk dorang.Alhamdulillah,bersama gak akhirnya.Jangan lupa nak jemput aku menikah besok udah la.Aku hantar hadiah bom kat mamat tu.Puas hati aku.Haha.
-------------------------
Dah sebulan cuti,aku memerap kat rumah je.Mama busy memanjang,kursus sana.Kursus sini.Papa pun sama.Aku bosan tahap gaban dok rumah.Along kat UK,Aizat& Asyraf kat Kolej.Aku mengadu kat mama.Kata dah tak sayangkan aku.Cepat je mama balas,kalau tak sayangkan aku,takkan la boleh jadi tembam macam sekarang ni.

Baru aku perasan yang badan aku dah macam tong drum.Ni semua gara-gara tak sempat makan masa praktikal la ni.So,aku balas dendam bila balik rumah.Mama lak sediakan macam-macam makhluk dalam fridge.Dah bosan dok rumah,melantak jelah keja aku.Huhu.

Tak boleh jadi ni.Kena suarakan rasa hati kat mama ni.

"Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaa",jeritku sambil memulas tombol pintu bilik mama.

"Ye sayang.Ada ape.Terjerit-jerit,x malu ke anak dara mama ni?",balas mama lembut.Aku dah segan dah.

"Em,Angah rasa cam bosan giler dok rumah ma.Boleh tak kalo Angah g cuti mana-mana?Kalo mama nak hantarkan Angah bercuti pun lagi ok.Hehe",pujukku lembut.Mama Cuma tersenyum.Mama memang gembira betul bila aku berubah jadi lemah-lembut.Yelah kan,anak perempuan dia satu-satunya ni dah jadi anak dara pingitan.Haha,pingitan la sangat.

"Em.Mama faham Angah bosan.Tapi ok juga tu,boleh Angah jalan-jalan tengok tempat orang.Next week mama kena g meeting kat Terengganu.Mama pun dah lama sangat nak jumpa kawan mama.Kalau Angah teringin merasa suasana kampung,boleh la duduk rumah kawan ibu seminggu dua.Belajar mengurus rumah tangga.Mana tau,dia berkenan nak jadikan Angah calon menantu dia",gurau Mama sambil menggosok kepalaku.

"Isyh,mama ni.Ntah-ntah anak dia dah ada calon.Tak pasal-pasal Angah jadi perosak hubungan orang lak nanti.Tapi best juga,dok kampung.Nak balik kampung sendiri,takde sapa lak.Kampung orang pun jadilah.Yeeeeeeee,boleh jalang Ganu kiteeeeeeee",sorakku dengan slang terengganu yang sememangnya rosak.Aku memang suka merosakkan bahasa nih.Hehe.Mama hanya menggelengkan kepala melihat gelagatku.
---------------------------
Kami tiba di Kampung Gelugor,Kemaman dah hampir maghrib.Mama sibuk berkursus siang harinya.Walaupun jarak hotel dan rumah Mak Cik Zainab bukanlah jauh mana,aku menyuruh mama memandu perlahan kereta.Aku sendiri asyik dengan pemandangann laut yang membiru.Indahnya ciptaan Tuhan.

Mulanya,aku menyangkakan rumah Mak Cik Zainab seperti rumah kampung yang lain,dibina dari kayu dengan tangganya yang tinggi.Rupa-rupanya,rumah banglo sebiji.Kata Pak Cik Azim;rumah batu tak hanyut dek air bah.Cuma penat mencuci bila musim hujan tiba.Em,sangatlah tenang suasana kampung.Nak plak dekat dengan laut,lagi la aku teruja.Al-maklumlah,jarang jumpa laut,Sekali jumpa,memang jakun habis.

Mak Cik Zainab kawan seuniversiti ibu.Aku mulanya pelik gak bila dorang ni tak de pun speaking ala-ala orang terenggani yang lain.Korek punya korek rahsia,baru aku tau yang family dia ni baru je pindah ke GANU awal tahun baru-baru ni.Mak Cik Zainab pencen awal.Aku pun pujuk la mama pencen gak,mama senyum je.Maknanye tak berjayalah tu.Aisyh,silap teknik nih.

Hidangan makan malam dia best betul;ikan bakar cicah ais asam,sotong sumbat & kerabu udang.Selera betul aku makan.Tapi segan gak la nak makan banyak,kang pelahap tahap gaban lak.Lagi pun,ape nak dirisaukan.Esok aku ade lagi kat GANU KITE nih,boleh la aku makan lagi.Hehe.Makin sihat la aku jawabnya.
---------------------------
Dah 5 hari aku kat rumah Mak Cik Zainab.Macam-macam resepi la gak aku belajar.Then,ade la sikit-sikit aku kursus meng"ayu"kan diri.Yelah kan,dah namanya dok kat kampung.Kena la belajar pakai kain batik.Kalau sebelum ni,mama asik tegur kain aku keluar lidah,tapi sekarang dah ade improvement.

Kalo dulu Along asik kata aku jalan cam askar perebet,sekarang tak lagi.Kalo Along tengok,memang terkejut tahap gaban la dia.Mak Nab ni memang lemah-lembut betul.Cakap pun panggil aku sayang.Macam mama,tapi tutur kata dia lagi lembut.Katanya,sesuai dengan kelembutan mendidik anak perempuan yang ramai.Family ni opposite dengan aku.Kalo family aku,aku sorang je perempuan.Family Mak Nab ni ada sorang je anak lelaki.

Aku try gak la usha gambar anak lelaki Mak Nab ni.Tapi tak pernah jumpa lak.Ada pun,gambar family zaman dulu-dulu kat ruang tamu.Takkan la aku dengan gediknya tanya kat Mak Nab kan.Jatuh la saham aku.Kata Mak Nab anak die study Chem Engin gak,sama U lagi.Tapi sapekah gerangan empunya diri ye?.
----------------------------
Malam Sabtu tu,ada suara lelaki kat ruang tamu.Aku yang tengah senggugut ni tak ambik pusing.Tetamu Mak Nab agaknya.Aku dah siapkan hidangan makan malam sebelum memerap dalam bilik.Yelah kan,seribu kali pun sakit,kena la berbakti.Dah la dok rumah orang kan,paling-paling kena la tolong ringankan kerja tuan rumah kan.Dari dalam,aku terdengar perbualan Mak Nab dengan tetamu tu.Aiyh,melintah lak telinga aku nih.Huhu

"Ibu,sedapnya lauk.Bila ibu masak semua lauk ni?Kata tadi ada urusan dekat bandar.Sempat lak ibu masak ,macam tau-tau je Az balik arini.Ni yang buat az makin sayang ni",.

Oh,nama dia Az.Anak lelaki tunggal Mak Nab la kot.B4 this,Mak Nab kata anak dia kerja kat kerteh.Anak mak betul la hamba Allah tu,confirm tidur bawah ketiak mak punya.Tapi kan,aku pun ape kurangnya.Mengata orang lebih la.Haha.

"Bukan ibu yang masak.Ecah,tetamu kita tu.Rajin betul budaknya,lemah-lembut pula,cantik pun cantik.Berkenan betul Umi buat menantu.",balas Mak Nab.

Uisyh,die puji aku la weh.Kembang dah aku.Tak jadi la aku nak tidur camni.Nak terus dengar ape dorang bualkan.Nak jadikan aku menantu,hoho.Aku jadi menantu Mak Nab????Haha,rasa cam menang loteri je.Kaka,gatal gak aku ni rupanya.

"Ibu berkenan nak jadikan menantu?Tapi kesian gak kat Ibu sebab cam takkan kesampaian je hasrat tu.Ibu mana ada anak lelaki lain.Nak suruh Az nikah dengan dia,Az dah ada calon.Kalo seribu kali cantik pun,tak dapatnya tanding buah hati Az Ibu.Tapi kan bu,nama dia nape tak panggil Esah je.Ecah tu nama kat KL,dah dok kampung ni kena la mengampungkan nama.Baru la betul.Haha.Cam nama ikan laga Ina dah Az rasa kalo nama die Esah.Lawak-lawak".

OO,dah ada calon rupanya.Sombong giler mamat ni,menyampah betul aku.Ingat ko hensem sangat.Aku pun tak hingin la.Dah la samakan aku dengan Ikan Laga Adik dia.Sampai hati betul.

"Isyh,kamu ni.Tak baik cakap macam tu.Kalau dia dengar terasa dia.Tapi ibu memang suka betul dengan dia.Kalau ibu ada anak lelaki lain,dah lama ibu pinangkan dia.Redha jelah ibu.Tapi dari cerita dia,dia pun ambik Chem Engin gak,sama UKM dengan kamu.Entah-entah kamu kenal x??",soal Mak Nab.

Ha,bab ni aku suspen.Sape la Az ni sebenarnya.Senior aku dulu ramai yang nama awalnya Az.Azri,Azizul,Azizi,Azman.Tu belum yang akhirannya Az lagi.Ada la dalam sepuluh orang yang boleh di Az kan.

"Ooo,ye ke ibu,Sapa nama dia?Mana tau awek lama ke?Boleh la ibu pinangkan terus.Haha".

Tengok,siap kenakan ibu dia semula.Tapi tak mungkin la ku ni bekas awek ni.Couple pun tak pernah.Tapi kalo nak kire berbaik,takde sape pun aku berbaik.Misteri-misteri.

"Tak silap ibu nama dia Aisyah Humaira.Ecah tu panggilan kat rumah dia.Kat Kampus dulu,orang panggil nama lain.Maira kot.Kamu banyak soal ni kenapa?Karang tersedak makan.Az,tak pernah berubah perangai".

"Ibuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,biar betul.Tersedak betul dah saya ni.Hukhuk".

Loh,dengar nama aku pun bleh tersedak.Ape kes.Ntah-ntah dia ni musuh aku dulu tak.Jap Az,ntah-ntah si Azfar,kekasih hati Fiqa x?Sebab tu tersedak tak hengat dunia.Takut Fiqa cemburu bila tahu aku menumpang kat rumah dia.Musykil-musykil.
-------------------------------------
Esok paginya,aku bangun awal.Senggugut dah beransur hilang.Boleh la aku tolong sediakan breakfast.Masak nasi lemak pagi Ahad yang best ni.Kol 8,anak Mak Nab tak nampak muka lagi.Mesti terbabas subuh ni,getus ku dalam hati.

Belajar resepi nak masak nasi lemak best.Tambahkan bawang merah,serai dan halia dalam santan nasi lemak.Resepi baru ni,balik rumah nanti boleh la praktis.Hehe.Kata Mak Nab selalu pagi orang-orang kampung ni makan nasi berlauk.Tapi dorang tak biasa sangat dengan adat camtu.Maklumlah,lama dok negeri orang.Aku yang dengar cerita ni,terhangguk-hangguk cam burung belatuk.Layanzzzzzzz.

"Ibuuuuuuuuuuuuu,sedapnya bau.Bestnya la nak makan",tegur hamba Allah tu.Anak dia yang tersedak semalam.Kosentrasi aku nak potong timun dan telor terganggu dengar suara hamba Allah tu.Sebijik-sejibon macam suara Azfar.Betul ke.

"Cik adik manis,tekunnya buat keje.Tak mau ke tengok muka saya yang ensem ni.Haha".

Oit,cam ade sixth sense lak.Aku terus memalingkan muka.Makkkkkkkkkkkkkkk,betul la.Anak manja Mak Nab ni si Azfar.Aku dah tak terkata dah.Terlopong siap mulut,terkezut tahap tarzan dah aku rasa.Mujur tak masuk lalat.Sedangkan Azfar Cuma tersengih dengan kelakuan aku.
------------------------------------------
Azfar pulang semula ke Kerteh malam Ahad.Petang tu,aku dok melepak kat bawah pokok mempelam.Teringin betul nak makan mempelam muda.Ikutkan hati,nak je aku sengkangkan kaki.Panjat pokok tu.Best gak aktiviti makan buah atas pokok ni.Dulu,zaman balik kampung,aku la otai panjat pokok.Tapi pas nenek & atuk meninggal,family aku dah jarang balik.Paling-paling pun masa raya je.

"Jauh termenung Cik Adik manis.Boleh join sekaki".Teguran Azfar membutakan aku tersentak.Kiranya dia perasan la menungan aku tu.

"Em,duduklah.Tak jauh mana pun menung,baru sampai sepadan.Haha.",balasku sambil ketawa.Azfar tersenyum dengan gelagat aku.Ape yang menarik ntah.Pelik tol manusia ni.

"Lama tak dengar berita kan.How ur life?Ada baik ka?".

"Alhamdulillah,baik-baik je.N sekrang tengah kursus rumahtangga kat sini.Ur life lak camne?Still dengan Fiqa ke?’.

"Uisyh,kursus rumahtangga tu.Dah ready ke?Em,life busy betol.Ni pun curi-curi balik.Em,rahsia hati tak mau siapa tahu.Haha".

"Oh,ye ke.Dulu zaman belajar siap minta tolong jadikan pengintip lagi.Sekarang ni,xkan tak mau bercerita dengan pengintip rahsia ni.Ni yang sedih ni.Huhu".

"Dah-dah.Tak yah.nak merajuk.Kisah hati ni makin complicated.Az rasa Az sukakan orang lain.Orang yang membuatkan Az makin dekat dengan agama bila Az sayangkan dia.Mujarab betul doa yang Maira ajarkan dulu.Tapi entahlah,Az tengah cari masa sesuai nak luahkan rasa hti sekarang ni.Tak sabar betul nak menunggu hari bahagia.",balas Azfar diiringi senyuman masih menguntum di bibir,

Uisyh,cepatnya dapat pengganti.Bagus la camtu.Moga bahagia la hendaknya.
-----------------------------------
Sms dari Az aku terima setiap hari.Dia tanyakan kisah aku.Kisah aku??Tiada kisah menarik tentang aku.Dan Az minta aku sms dia setiap hari aku bangun Subuh.Risau terlajak subuh katanya.Em,boleh la diterima alasan tu.

Mama kol ari Jumaat,beritahu aku yang surat tawaran kerja dah sampai.Aisyh,cepat tol.Aku pun belum graduate lagi.Tapi tak pelik pun,maybe orang syarikat aku praktikal tu yakin dengan aku la kan.Sebab tu die offer aku kerja.Kira aku ni best gak la ye.=).

Berita gembira tu aku sorokkan dari Azfar.Cuma aku katakan yang aku yang aku terlalu gembira.Dia tertanya-tanya.Tapi bagi aku,BIARLAH RAHSIA.
--------------------------------
Tengahari Sabtu,Azfar pulang.Tapi kali ini bukan sendiri.Ada kereta proton Wira yang mengikutinya.Azfar cepat-cepat masuk ke rumah.Dan perempuan cantik tu mengekorinya dri belakang.Aku yang tak pakai cermin mata buat tak kisah.Ni mesti kes gaduh ni.Aisyh,seram aku.Aku angkat kaki,nak larikan diri dari kedunya.

"Maira,apa yang u buat kat sini?",tanya perempuan cantik tersebut.Fiqa rupanya.
"Em,kursus rumahtangga.Haha,takde la.Mak Nab ni kawan lama mama.So,jalan-jalan la.U lak buat ape?".
"Tengah settlekan masalah hati.Maaf ye,boleh tinggalkan kami berdua tak?I nak cakap dengan Azfar personally.",pinta Fiqa.Uisyh,gile gempak kisah dorang ni.Sanggup Fiqa drive dari KL nak jumpa Azfar.Settekan kisah kasih.Haha.Aku nak je tengok adegan cam dalam drama ni.Tapi kenalah hormat sesama kawan kan.Kaki aku atur,terus ke bilik tamu.

"No need Maira.Please stay here.Sebagai bakal isteri saya,Maira berhak mendengar segalanya",jerit Azfar dalam ketegasan suaranya.

Dan kata-kata Azfar membuatkan langkah aku terhenti.Giler ke apa dia ni?
-------------------------------
"Apa lagi yang u nak dari I.I buat I macam xde perasan.Tapi bila I kecewa,u cari I balik.U ingat I ni ape?Patung xde perasaan?".

"Bukan,I didn’t mean it b4.I sayangkan u.Please terima I balik.Takkan u cintakan Maira,nonsense semua tu Azfar.

"Dulu ya mustahil.Tapi sekarang,I dah yakin & amat yakin dengan kata-kata I.Please get out.Pintu kat situ.N mulai saat ni,jangan pernah ganggu I lagi.Hati I sepenuhnya milik Maira.".

Aku dah rasa nak pitam.Loh,nape aku dilibatkan sama ni.Bila masa lak,aku berniat nak jadi isteri dia.Bila masa lak dia berniat nak memperisterikan aku?Bila masa lak dia jatuh hati kat aku?Seribu kali nak berlaku pun,jangan la buat hati aku gundah gulana.

Hati,tak yah la nak perasan.Dia just berlakon coz takmo Fiqa kacau je tu.

Dan disebabkan pertengkaran tu,aku berkurung dalam bilik.Hanphone aku matikan.Bila Mak Nab panggil makan,aku katakan yang aku migrain dan perlukan rehat.Sedangkan hati aku lebih sakit,kenapa Azfar sampai mengeluarkan kata sayang pada aku depan Fiqa.Seribu kali mahu mengelak pun,cari la perempuan lain.Bukan aku.Adeh la,pening kepala memikirkan masalah dunia nih..
----------------------------------
Daun mempelam berguguran memenuhi laman.Aku capai cakar dan menyapu dengan asyiknya.Dalam keasyikan aku melagukan lagu,aku rasakan ada mata yang memandang.Azfar memandang aku tanpa berkelip.Aku pelik.Dia yang buat hal dengan aku,tapi kenapa dia beriya nak marah aku.Peliknya dengan perangai manusia nih.

Derap kaki di belakang aku membuatkan aku berpaling.Hujung tudung aku kena tarik bila aku berkeras nak meneruskan penyapuan.Azfar ni ape kes.Kena sampuk ape?

"Duduk",arahnya pada aku.Ingat aku ni oarng suruhan ape,suka-suka je mengarah orang.Tapi melihatkan gayanya yang menahan marah,aku turuti juga arahanya.

‘Mama awak kol tadi.Dia kata nak ambik awak esok & dia pelik kenapa handphone awak matikan.Nak siap apa-apa yang patut b4 fly ke Sarawak?Tapi sebaga bakal suami,saya tak izinkan awak ke sana?",katanya tegas.

"Suka hati saya la nak off phone.Bukan menyusahkan awak pun.Encik Daniel Azfar,msa berlakon dah tamat.Hentiikan drama swasta ni",marahku.

"Tak menyusahkan saya awak kata.Maira,dengar sini.Saya terseksa pas kehilangan awak 6 bulan yang lalu.Dalam tak sedar,saya rindukan nasihat awak,telatah awak & cerita-cerita awak.Dan sekarang ni,saya memang dah lama nantikan saat ini.Saya nak berterus-terang dengan hati & perasaan saya.Believe me,awak sorang je yang saya sayang sekarang ni",balas Azfar bersungguh-sungguh.

Aku dapar rasakan ketegangan dari kata-katanya.Tapi tak mungkinlah dia cintakan & sukakan aku.Kalau pun suka,kenapa tak pernah dia tunjukkan sebelumnya?Musykil betul.

"Susah nak percaya.Camne dengan Fiqa,awakkkan sukakan dia.Kalau awak suka,kenapa tak pernah pun awak cari saya sebelum ni?",tanyaku.

Azfar tergelak.Apa yang lawak sangat pun alu tak faham.

"Fiqa gunakan saya.Dia mahukan saya semula after dia kecewa dengan orang lain.Dia tak pernah setia dengan saya.Bukan saya tak mahu cari,tapi saya takut.Awak menghilang tanpa kata.Saya perhatikan awak dari jauh.Dan dari kegembiraan awak,saya tahu yang awak happy tanpa gangguan saya.".

Oh,kiranya betullah apa yang aku nampak after balik dari Sarawak aritu.Azfar yang mengikuti aku,memerhatikan aku.Sedangkan aku juga kecewa,aku juga bersedih dengan perpisahan kami.Aku juga menderita bila melihat namanya dalam sms Fiqa.Dan hari ini,dia berterus-terang tentang hatinya.

"Em,boleh saya tanya something?Nak confirmkan sesuatu".

"Sure,dear.Tanyalah".

"Kenapa awak boleh sukakan saya.Saya tak cantik macam Fiqa.Patut jerawat bertempek kat muka.Pendek la tu.Saya memang tak sesuailah bergandingan dengan awak.Saya…",

Azfar segera memintas butir bicaraku.

"Awak cantik bagi saya.Budi pekerti awak buat saya jatuh hati.Awak terlalu ikhlas Maira.Ingat tak apa yang awak nasihatkan saya dulu?",duganya.Aku sekadar mengangkat bahu.

"Maira pernah kata;orang yang setia pada cinta akan Allah anugerahkan seorang yang setia juga.Dan awaklah yang paling setia pada saya.Kerana budi,saya jatuh hati Maira.Sudi tak Maira jadi isteri saya".Azfar dah melulut depan aku.Aku terkejutnya bukan main.Dia propose aku lah weh.Ape aku nak kata ye?.

"Siapa kata saya nak jadi isteri awak.Tak mahulah saya.Ni kes kerana budi,tergadai body ni.Haha".Bleh plak terfikir ayat ni nak tutup gugup kat hati.Azfar tersenyum mendengarkan kata-kata aku.

"Nak ke tak nak,mama dah setuju.Minggu depan,saya masuk meminang.Bulan depan,kita nikah",kata Azfar tegas.

"Cepatnya.Tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,tak puas enjoy lagi".

"Takpe .Nanti kita enjoy berdua k pun seronok gak.Terima kasih atas segalanya Maira.Hanya Maira di hati.".
--------------------------------
"Abang la punya pasal ni",rungutku sambil menampar dada Azfar.Azfar terkejut dengan tindakan aku.Aku dah disahkan hamil 2 bulan.Melihat keadaan aku sekarang mustahil,aku diizinkan bekerja.Pasti Azfar bimbangkan kandungan aku.

"Apa ni sayang.Marah tak tentu pasal.Cuba cerita kat Abang",balas Azfar.Cuba berdiplomasi.

"Sayang terkejut sangat ni.Kalau macamni gayanya,tak dapat la nak melaram masa convo nanti.Rugi je tempah kebaya tu.Abang kena belikan baju cantik lain".Aku mencebik.Geram.Azfar seakan dapat menangkapa maksud kata-kataku.Aku di peluk dari belakang.Kejap,aku rasa tenang dalam pelukannya penuh kasih.Tuhan,kekalkan rasa cinta kami ini selamanya.

"Sayang,nikah rerzeki.Kita terimalah dengan redha.Pasal baju tu.jangan risau.Nanti kita beli yang baru.Yang penting sekarang,sayang bahagia kan.Sayang,bahagia tak",ujaz Azfar sambil mencium dahiku.Aku Cuma tersenyum dengan kata-katanya.Memang romantis habis mamat ni rupanya.

Tangannya mengusap lembut perutku yang masih belum kelihatan.Dengan penuh kasih sayang,dia mengucapkan salam pada zuriatnya yang kian membesar dalam rahimku.

"Assalamualaikum,anak papa.Besar nanti jadi anak yang soleh ya.Jaga mama elok-elok.Ya Allah,kurniakanlah aku zuriat & isteri sebagai penyejuk mata",doa Azfar lagi.

Aku yang mendengar butir bicaranya tersentuh.Ya Allah,terima kasih atas segalanya.
posted by Penulisan2u @ 2:53 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
15 Comments:
  • At 2/11/08 7:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe besynyer...

     

  • At 2/11/08 10:35 PG, Anonymous anieza said…

    best la citer nii...
    rupa menawan bukan pujaan,
    hati budi jadi pilihan...
    (^_")...

     

  • At 2/11/08 11:25 PG, Anonymous iqa said…

    bezz....
    teruskan usahan menghasilkan karya yg best cm nie....heheheh

     

  • At 2/11/08 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beshnye cite ni...
    ske sngt..

     

  • At 2/11/08 12:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best.dr rock mmg berbakat..4 me you're the best writer dlm ni

     

  • At 2/11/08 1:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best la citer ni..
    btl tu..yg penting ikhlas...kan?
    hahaha...kdg2 yg berlaku mmg pelik..tp tak mustahil..keep it up...teruskan usaha anda..waiting for ur next karya..-emira

     

  • At 2/11/08 2:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dr.rock 4 eva..sy stuju ngan org kt ats..u're the best writer (^_^)dlm blog ni..hehe
    citer ni bestt n swett...
    jgn memandang rpe sgt yg penting ati iklazz..
    dr.rock ni med student ker??huhu

     

  • At 2/11/08 4:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ske sngt citer nie...

     

  • At 2/11/08 4:29 PTG, Blogger NieS_Saa said…

    cter nie besh sgt..
    sweet gler..
    ;p
    teruskan mengkarya cter2 yg besh cmnie..

     

  • At 3/11/08 4:42 PTG, Anonymous puteri_mukhriz said…

    bestla cita nie...hheheh..cita nie,..kerana budi itu yg terbaik..

     

  • At 3/11/08 10:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahhhh...best sgt cite..sweet love..
    tahniah..dr.rock..selamat berkarya..
    (MNZ)

     

  • At 4/11/08 5:53 PTG, Anonymous yannn said…

    sweet sgt cite ni..
    u mmg the best writer this blog..
    congrat..

     

  • At 5/11/08 11:19 PG, Blogger dr.rock4eva said…

    salam semua.
    tq 4 comment.
    i'm on exam week now,pray for my success.
    yup,i'm doc gonna be..
    insyaallah

     

  • At 5/12/08 12:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comel la dis story..

     

  • At 15/12/08 4:19 PG, Blogger athirah hazwani said…

    nama ja dr. rock
    jiwang habis

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group