BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, November 19, 2008
Cerpen : Cinta Taufan
Nama Pena : Jay

AKU adalah pengawas sekolah yang disegani dan dihormati namun aku juga bukan seorang yang sempurna. Nama aku Amanda Kuqisna. Kehidupan aku terlalu simple tapi aku bukan seorang yang terlalu simple.

Dari kecil aku hidup bersama seorang budak lelaki yang sebaya dengan aku. Nama dia Taufan Razak. Kami memang sahabat dari kecil. Dia lahir 3 bulan awal sebelum aku iaitu 24/5/1992. Tahun berlalu dengan laju. Kami sekarang bukan sahaja sebagai sahabat tetapi juga boleh dikategorikan sebagai pasangan yang ideal. Attention!! We're not couple. Just a friend.

Kelebihan yang ada pada aku adalah kekurangan bagi Taufan. Aku budak genius tetapi bukan bagi Taufan. Aku terlalu lemah dalam sukan tetapi bukan untuk Taufan. Taufanlah bintang sekolah untuk sukan dan akulah bintang bagi sekolah dalam pelajaran. Masalah terbesar bagi kami..We're egois!!

Taufan seronok melanggar peraturan sekolah tapi bukan aku. Akulah penegak sejati peraturan dan pelembagaan sekolah. Untuk mengelakkan Taufan melanggar peraturan yang aku dukung..Tiap-tiap hari aku datang ke rumah kawan baik aku untuk tolong dia.
Taufan memang seronok tengok aku datang rumah dia untuk tolong dia buat kerja sekolah. Aku pun seronok juga bila dapat pertolongan dari Taufan untuk mengelak ujian kecergasan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani aku. Well..aku dan Taufan bukan berada di dalam kelas yang sama. Aku menginap di kelas pertama dan Taufan berada di kelas terahkir.

Ibubapa kami seronok melihat keakraban kami. Bagi mereka kami seperti adik-beradik tapi Taufan selalu membangkang dengan sekeras-kerasnya. Aku selalu menyokong ibubapa kami kerana bagi aku..Taufan terlalu emosional. Aku tahu Taufan benci kerana aku terlalu pandai dan dia juga kadang-kala rimas bila aku selalu menolak ajakkan dia untuk berlatih bersama dia di gym. It's not my fault..

Aku dan Taufan memang berbeza. Seperti kuali dan bontot kuali. Tapi aku seronok dapat berkenalan dan hidup sepanjang 15 tahun bersama dia. Walaupun dah banyak kali aku tutup mata dengan kesalahan-kesalahan yang biasa dilakukan Taufan. Taufan suka datang lambat,ponteng kelas,lepak tepi tangga waktu rehat,lawan cakap senior,lawan bola jaring dengan pelajar perempuan dan yang paling membuatkan aku geram..Dia berani masuk tandas pelajar perempuan semata-mata nak cari aku untuk ajak ponteng kelas.

Itulah Taufan. Dai memang membencikan tapi aku tetap sayang dia sebab dia banyak tolong aku walaupun tak sebanyak yang telah aku lakukan untuk menutup kesalahan dia pada cikgu. Lagi satu..baju sekolah Taufan,memang satu habit yang tak dapat aku nak elak. Dia suka pakai baju sukan bila belajar sains dan matematik sebab time itulah dia akan mulakan Gerakkan Operasi Menentang Kuman (GOMK).

Kuman..Kuman..dia ni adalah anak guru besar sekolah kami. Budak lelaki yang paling sombong dan angkuh. Kuman selalu buat aku sakit hati dan sebenarnya GOMK tu adalah untuk membalas dendam bagi pihak aku yang dilaksanakan oleh Taufan. Taufan pandai melukis jadi..dia turut meluahkan perasaan dia di dinding belakang sekolah. Memang cantik lukisan yang Taufan lukis. Semuanya untuk aku katanya..Ada gila!! Tapi Cikgu Hamid tak pernah marah sebab bukannya benda lucah yang dilukis Taufan tapi pemandangan Kota Maggia Valley di Swiss.

PADA 11 January 2008..segalanya bermula..Aku dah Taufan bukan lagi pasangan yang ideal. Kami bukan lagi sahabat yang akrab. Segalanya bermula apda 11 January apabila Taufan terpaksa ke Swiss kerana perpindahan pejabat oleh Syarikat Papanya. Hidup aku tiba-tiba gelap dan tiada lagi cahaya. Aku terus menjadi pendiam dan lukisan dibelakang sekolah menjadi ruang aku untuk meluahkan rasa rindu aku pada Taufan. Sekarang aku bukan lagi seorang pengawas kerana tiada lagi Taufan.

Aku seperti menjadi Taufan dalam versi perempuan. Aku betul-betul rindukan Taufan.
"Amanda!!Wake up! You're almost late." kejut Mama. Aku mengeliat perlahan. Hari ini aku malas ke sekolah. Sudah setahun aku kehilangan Taufan dan aku totally berubah menjadi Taufan.
"Just give me 10 minutes to make myself ready."jawab aku perlahan. Aku masih lagi baring memandang gambar disebelah aku. ‘Aku miss kau'bisik aku perlahan apabila mama sudah menutup pintu bilik aku yang berselerak dengan keluhan berat.
"You better make yourself ready before seven."jerit mama dari luar bilik. Aku mendengus geram.
"Orait!"
Aku terus melelapkan mata. Malas! Lagu 11 January nyayian kumpulan Gigi berkumandang dari telefon bimbit aku. Dah! Sapa pulak yang mengacau aku pagi-pagi ni?? "Hello..this is Pusat Serenti Jalan Datuk Kau. Please give your massages after bitt.."jawab aku lantas membuka volume kuat bagi mendengar messages yang entah dari mana.
"Hello,Amanda. It's me..Taufan. I just wanna know.. Do you happy after you lose me? I really miss you a lot here. I have no idea what are going inside here but I just realize that I really miss you. Bye."sejenak panggilan itu mati.
Aku turut mati. Tersentak dengan panggilan tadi. Tiba-tiba air mata aku mengalir. Taufan! Baru sekarang kau rindukan aku. Setahun kau ambil masa untuk rindukan aku padahal aku..hari-hari yang lepas tidak pernah membuatkan ingatan aku lepas dari mengingati kau. Taufan!!Stupid!!
"Amanda!! What are going on? Hei..do you want to miss you class today?"soal mama. Aku hanya senyap. Hei! I may miss my class but I don't want to miss my hope. I hope one day..I'll change back to be a true Amanda Kuqisna.


"SEE..that pick!!"ujar Cristina lantang. Aku hanya senyap. Kerja sekolah dari minggu lepas aku lansung tak pandang sehingga hari ini Cikgu Lily mahu kami hantar dengan cepat. Aku terus keluar dari kelas. Cristina tergangga besar. Dia tidak berani keluar mengikut aku kerana dia takut dengan Cikgu Lily..bukan macam aku.
Cikgu Lily ikut aku dari belakang tanpa bersuara namun jelas hentakan kasutnya membuatkan aku tahu dia mengekori aku. Aku teruskan perjalanan aku ke kantin. Perlahan-lahan aku duduk dengan donat yang aku beli diluar sekolah.Aku kunyah perlahan-lahan. Donat..yang besar dan puas. "Amanda.."tegur satu suara dari belakang aku. Aku tahu itu Cikgu Lily.
Aku berpaling dengan perlahan. Sengaja mahu mengenakan Cikgu aku yang memang dah panas tengok aku yang selamba keluar dari kelas. "Yes..my dear cikgu."jawab aku lantas menarik kerusi untuk memberi ruang kepada Cikgu aku yang ‘terhormat' itu duduk.
"Kenapa keluar kelas?"soal Cikgu ni keras. Dia pandang aku..Fuyoo..takut!!
Aku tersenyum dan dengan berani terus mengigit donat dengan aksi gerak perlahan. "Saya lapar Cikgu. Dalam kelas tak boleh makan jadi saya pergila kantin."jawab aku selamba.
Cikgu Lily mendengus. "Tapi sekarang bukan waktu rehat."
"Itu..bagi cikgu tapi bukan saya. Perut saya ni ada gastric jadi saya kena makan awal daripada yang lain."jawab aku selamba. Pengawas yang keluar rehat awal untuk menjalankan tugasnya nanti pada waktu pelajar seperti kami rehat hanya berani memandang aku dan Cikgu Lily.
Cikgu Lily tidak mempunyai kata lagi. Setika itu bunyi loceng menandakan rehat membuatkan aku tersenyum. "Maaf cikgu..saya nak pergi makan ubat sekejap di kelas. Tumpang jalan."ujar aku lantas berjalan laju. ‘That pick.'bisik aku perlahan.


"AYAH tengok Amanda dah banyak berubah."ujar ayah ketika aku masih enak menonton cerita kegemaran aku. Women's Murder Club!! Itulah sebenarnya cita-cita aku. Menjadi seorang penyiasat yang terkenal walaupun di Malaysia belum ada lagi penyiasat yang betul-betul terkenal.
Aku menjeling memandang Ayah yang duduk berhadapan aku. "Everybody change..like me".jawab aku selamba.
Mama yang datang dari dapur memberi sepotong buah Lai kepada ayah. Mama hanya tersenyum melihat cara aku yang tidak mengendahkan suaminya. Suka hati akula.. "Ayahnya..this kids make a new record."bisik mama tapi jelas di pendegaran aku. Ayah mengeluh.
"A new record? What else do you make to shows your bad side Amanda?"soal Ayah garang. Mama tersenyum. Sekali lagi Mama mendekatkan mulutnya di telinga Ayah. Aku hanya memerhati dan mencuri dengar.
"Dia conteng dinding kelas dengan perkataan.. ‘That pick'."jawab mama.
Ayah memandang aku kehairanan. "What mean by the word? That pick?"
"Just a word."perlahan aku menjawab.
"Lie..tell me the true."ujar Ayah.
Ya..Allah! dah memang betul pun! Kalau translate dalam bahasa melayu pun sama juga. Tak ada maknanya. Cakap tak nak dengar! Sapa budak dekat sini? Aku ke Ayah aku??
Just in time..telefon bimbit aku kedengaran lagu favorite Taufan. Aku lantas menjawab. "Hello..this is Amoi service at Taman Gila..please note your massages to me after this word..Cepat!!"
Ketika itu kedengaran suara tawa. Aku mendengus. Terus aku kuatkan volume suara untuk ayah dan mama aku dengar sebabnya mata dia orang terlalu tajam memandang aku. "Hai..Amanda, Akula..Cristina. Sampai hati kau bagi Amoi service jawab panggilan aku. Hari tu kau bagi Penjara Kajang jawabkan..Sanpai hati kau..tapi tak apala..aku nak bagitahu kau yang ada pelajar baru nak kenal dengan kau. Dia kata kau baik sebab selalu tolong dia.Jadi..esok aku talk dengan kau..Bye..bye.."lantas sekelip mata panggilan itu mati.
Aku mendengus. Lansung aku tidak mempunyai semangat untuk menonton cerita kegemaran aku. Lebih baik tidur. Aku angkat punggung tapi dihalang Ayah. "Ingat..this year kamu nak ambil SPM. Sedar diri sikit. Taufan dah tak ada jadi kamu tak boleh nak jadi macam dia."ujar Ayah lantas bangkit. Mama mengosok-gosok belakang aku. Sebenarnya..Taufan memang dah tak ada tapi aku sebenarnya nak Taufan tu ada sebab aku sayang dia.


PEPERIKSAAN pertengahan tahun Sekolah Angkat Kaki Jadi Blah iaitu sekolah aku dah selesai dan akulah orang yang paling bahagia. Sebabnya aku tahu aku akan mencatat rekod bersih dengan semua ‘9G'. Rekod yang tiada sesiapa boleh lawan. Buku report kad aku la yang paling menarik mata memandang sebab warna merah berbanding yang lain. Hitam..hanya nampak kemas.
"Amanda..please. Kenapa dengan kamu ni?"soal Cikgu Hamid. Aku pandang cikgu tu dengan pandangan yang sengaja aku bodohkan. Buat apa aku nak belagak tahu padahal aku memang dah tahukan? Akukan pemegang rekod terhebat.
Aku ambil buku report kad yang cikgu tu hulurkan pada aku. Sekarang aku tak ada jawapan lagi. "Terima kasih cikgu sebab rajin tanya.Merah lagi cantik dari hitam."jawab aku lantas bergerak perlahan ke kiri apabila datang seorang budak meminta kebenaran untuk berjumpa dengan Cristina.
Cikgu Hamid memandang aku tajam. "Kalau kamu suka merah..tok sahla nak buat report card tu sama jalan dengan warna merah tu. Kalau kamu suka warna biru,cikgu boleh tulis dengan warna biru untuk warna hitam."bersungguh-sungguh cikgu dekat depan aku ni bersyarah.
"Sure, my pleasure if you want to do but just stay with red. Red is cool and cruel!"jawab aku lantas berjalan menuju ke meja yang ditinggalkan Cristina.
Cikgu Hamid mengeluh. Dia masih memandang aku dan aku tetap membuat pandangan klon bodoh. Pandangan bodoh sebenar adalah milik Taufan.
"Amanda..studyla.."ajuk satu suara dari belakang aku. Aku tersenyum kecil. Tanpa menoleh aku hanya mengangguk sahaja. Aku tak tahu siapa yang belagak nak bagi aku arahan supaya aku belajar tapi tak apa sebab aku terima seadanya.
"Thanks for your concent,friend."balas aku. Report Card aku tabuk dalam beg aku yang nipis. Satu buku lansung tak ada dalam beg aku sebab tu la..Cikgu Hamid,Cikgu Lily dan sekarang Cikgu terbaru yang nak jadi musuh aku iaitu Cikgu Rose.


SEKARANG umur aku dah 18 tahun. Ahkirnya aku berjaya jugak lepaskan diri daripada linkungan Cikgu-Cikgu yang sibuk nak mengatur hidup aku. Aku dapat jugak 10A macam yang telah aku idam-idamkan dulu. Dulu tu maksudnya sebelum Taufan pergi tinggalkan Malaysia. Aku..sekarang ni jadi ‘Minah Rempit'.
Boring duduk rumah aku lepak dengan geng baru yang aku jumpa dekat kedai makan ‘Moden'. Well..depa tu lagi hebat dari aku sebab berjaya dapat straight A 1 tau. Ini bukan calang-calang Mat Rempit dan Minah Rempit. Ini World Class Mat dan Minah Rempit. Aku bercadang nak lanjutkan pelajaran ke Swizerland sebab aku nak cari Taufan. Aku nak jumpa dia sebab dia tak pernah cuba nak jumpa aku walaupun hanya dalam mimpi.
Cristina,budak yang paling rapat dengan aku dah berambus dari Malaysia. Dia pergi Bugis jumpa sahabat dan saudara handai dia yang tertinggal dekat sana. Dengar kata mama dia dah tunangkan dia dengan orang bugis. Hah!!rasakan kau. Orang bugis yang..tuttt..(bahaya,rahsia Negara bugis!).Ada lagi ke Negara bugis? Lantak ko lah sana! Semalam aku dapat call yang kawan aku dah mati sebab kena seret dengan lori. Apa aku nak buat selain sedekahkan Al-Fatihah dalam hati. Aku tak mampu nak buat benda lain sebab aku dalam pantang ( Datang bulan!).
Semalam jugak aku nampak ada kereta masuk rumah Uncle Razak dan Auntie Melissa. Tak tahula sapa tapi yang aku tak berkenannya..Dahla..sebenarnya aku tak nak orang lain duduk rumah Taufan. Ni aku nak cerita tentang rambut aku. Semalam aku warnakan balik rambut aku yang merah ke warna asal. Warna asal rambut aku..perang dan aku tak nak mama dan papa aku syak benda-benda pelik pulak.
Pakaian aku..well,aku try pakai baju kurung sebab lagi berangin tau! Banyak udara masuk berbanding seluar dan baju ketat yang aku selalu sarung dekat badan aku yang cute ni.
Hari raya pun dah nak sampai. Puasa pun aku belum ganti lagi. Mana taknya..hari-hari aku pergi kampus makannnya semuanya membuatkan aku tertarik-tarik bagaikan magnet.
Janji aku puas. Life must end with happiness. Kita tak tahu bila kita nak mati..jadi buatlah sesuatu yang hanya mendatangkan kebahagian kepada kita.
"Amanda.."panggil mama dari bawah. Aku yang tengah lepak atas katil terusla bangun cari selipar jepun aku. Ceh!! Bukan selipar jepun tapi selipar terompah..Fewitt.. Aku turun lambat-lambat. Baju tidur malam tadi aku tak salin lagi sebab aku malas nak mandi. Mama yang tengah leka dekat dapur terperanjat tengok aku. "Girl..please make yourself clean before get out."
Aku hanya mengangguk. Yelah..aku tahu. "Mama nak apa?"
"Nanti jiran baru kita nak datang rumah. So..please jangan buat hal. Kita makan tengah hari sama-sama dengan mereka."ujar Mama.
Inilah yang paling aku malas. Perjumpaan antara orang tua yang terpaksa aku hadapi hanya kerana mahu menjaga air muka. Boleh blah la.. "Ok.."jawab aku terus naik balik ke sarang aku yang aku gemari untuk membuat tahi mata.


AKU balik rumah pukul 1 pagi. Sebenarnya aku keluar rumah senyap-senyap sebab aku malas nak kena dengar mama meleter hanya sebab aku tak nak makan tengah hari dengan jiran mama yang mama suka dan hormati. Ayah dan Mama duduk pandangan aku dengan wajah yang menakutkan tapi aku cuma belagak tenang sebab aku tahu ini adalah salah aku yang aku sengaja nak buat dan aku saja nak buat mama dan ayah aku bangang sebab hal ni.
"Yes my dear you come home late and not like the time that I have given to you."ujar ayah aku dengan wajah yang paling bengis.
Aku hanya mengangguk mengerti setiap patah perkataan yang keluar dari bibirnya. Mama aku hanya tersenyum sebelum dia menarik diri ke dapur. Aku dah malas nak ambik tahu!!. Mana taknya..asyik ak je yang kena. Alah dah memang salah aku pun..
Aku terima je dengan hati yang terbuka.
Dekat sini aku nak tanya. Siapa yang sanggup duduk diantara orang-orang tua bercerita? Ada? Ada? Menipulah kalau ada. Melainkanlah kalau makcik- makcik yang duk berborak dgan mama kita tu ada seorang anak lelaki yang berguna. Betul kan?
"Sudah la ayahnya..biarkan je la Amanda ni.."luah mama apabila melihat Ayah masih memberi pandangan yang tajam kepada aku.
"Mamanya..Anak kita ni memang selalu nak kena marah. Kalau cakap sekali x nak dengar. Kena berpuluh2 kali agaknya!" bebel Ayah.
Aku hanya tersenyum manis apabila ayah memandang aku dengan angin dia. Mama hanya mengeleng laju. " Amanda..naik atas. Mandi dan terus tidur. Kalau belum makan turun. Mama masakkan something."luah mama.
Aku hanya mengangguk. " Mama..orang nak makan Maggie la..masakkan boleh?"pinta ak sengaja mahu melihat reaksi ayah.
Aku dah agak dah..ayah mesti lah bengang bila melihat mama menganggukkan kepalanya menerima arahan daripada aku.
Hahahaha!! Rasakan! Kau nak aku dapat 10A satu aku dah dapatkan. Nak aku belajar di kolej aku dah berusaha sekarang hanya satu yang aku mahu!! Aku mahukan kebebasan untuk aku mencari kembali Amanda yang dahulu!! Amanda yang dilarikan Taufan!!



PAGI ahad adalah hari yang paling aku benci!! Sapa yang tak benci pada hari ahad apabila aktiviti sekeluarga di jalankan?? Jawab pada aku!! Ayah aku memang nak membalas dendam pada aku sebab aku dah berjaya memperolokkan diri dia. Ayah dan mama akan menikmati pagi ahad yang indah bersama jiran baru sebelah rumah aku ataupun dengan kata lain. Orang yang menceroboh rumah Taufan!!.
Tinggal aku keseorangan dekat rumah. Pandang pintu tendang katil. Toleh kiri campak bantal,toleh kanan campak sejadah! Hai!! Semuanya tidak kena pada aku. Aku seperti orang hilang akal!! Kawan aku semuanya dah hilang [pentingkan anak2 mereka!!] hahaha!! Bayangkan bila aku dah ada anak nanti? HUH!! Janganla sekarang aku dapat anak. Umur aku barulah 18 tahun tau! Aku nak ada jugak skandal beratus-ratus, ex-boyfriend berpuluh-puluh dan hanya suami satu. Anak! Umur aku 30 tahun baru kau lahir ok. Aku memang tak suka baby sebab bila aku eja baby kat sekolah jadi babi. Cuba kau bayangkan perasaan aku? Hahaha!!!
Deringan telefon bimbit aku membuatkan aku tercari-cari kemana hilangnya keperluan aku yang amat berharga itu. Habis bantal-bantal yang tergolek ke bawah katil aku tolak kembali ke atas katil. Aku capai dengan laju tali telefon bimbit aku. Satu panggilan daripada..RAHSIA??. ini apa pulak kes nenek kebayan guna nombor RAHSIA pulak ni??? Siap leh simpan lagi dalam buku telefon aku lagi. Siapa RAHSIA? Sape? RAHSIA arr!!pening kepala otak aku.
"Helluuu…siapa di sana? Ini Jabatan Kastam Langkawi ke udara. Sila lepaskan nota anda pada kotak,peti, sampul surat,baju, seluar dengan kadar segera terima kasih."ujar aku laju. Huh! Penat pula bersuara.
"Amanda Kuqisna..keluarlah.Aku ni. Aku Taufan. Kau tak nak jumpa aku ke? Aku dekat depan rumah kau ni."bisik satu suara yang tengelam timbul.
Suara aku tak pulak nak keluar!! Memang aku terperanjat nak mati!! Aku tak sangka pulak yang budak Taufan ni ada dekat depan rumah aku. Aku tinjau kawasan rumah aku dari balkoni rumah. Well..aku tak nampak pulak bayang dia.
Aku terus melangkah kea rah pintu bilik aku. Yalah!! Aku sekarang dalam bilik ni! Bila aku sedap pegang tombul pintu bilik dan aku tarik dengan kenyang mata aku tiba-tiba kaku. Kenapa pulak aku nak kaku?? WELL..aku cakap kau!! Taufan memang membawa taufan yang besar dalam hidup aku. Tanda dia hidup aku ZILCH! Ko tahu apa maknanya zilch tu? Binatang ke? Tumbuh-tumbuhan ke? Itu korang kena cari sendiri..sekarang kembali ke cerita aku.
Aku baru nak melangkah aku nampak sekujur badan berdiri di hadapan pintu bilik aku. Aku pandang je dia dengan pandangan yang hairan apabila dia pandang sambil tersenyum pada aku.
"What should be says young girl? I really-really miss you!!" ujar sekujur badan di hadapan aku. Well..banyak pulak ayat well aku dekat sini kan?
"Taufan? Taufan? Taufan ke ni?"soal aku kabut. Aku memang menjadi kabut apabila dia berada di hadapan aku.
Dia hanya mengangguk. "Ini aku lah..Aku Taufan."ujarnya sembil tersenyum.
Namun senyuman manis dia tu bagaikan senyuman sinis bagi aku. "Kepala otak kau betul lah!! Dah balik bukan nak kasi tahu aku. Kau tahu tak yang aku selalu tunggu ko balik! Aku memang menunggu saat ko balik untuk aku cakap pada kau yang aku rindu gila dekat ko. Tapi ko ni memang bodoh tambah sengal tambah bangang sebab ko lansung tak perihatin dengan perasaan aku pada kau! Kau buat aku macam orang…"
Tiba-tiba mulut aku tutup oleh tangan besar milik Taufan. Lantas didekatkan bibirnya pada tangannya yang menekup bibir aku. Time tu..ak memang tergamam nak mati. Aku dah kaku dekat situ. NO words from me!.

Taufan kemudian tersenyum. "Dah la tu..bising sangat la. Boleh tak ko stop membebel pada aku? Aku balik ni sebab nak jumpa kau jadi boleh tak ko senyap sekejap dan bagi aku tengok muka ko baik-baik. Aku nak tenguk perubahan yang orang cakap pada aku tentang kau. Aku nak tengok betapa cantiknya bakal isteri aku ni. Aku nak jugak tengok.."

Tiba-tiba jari aku di capai Taufan lantas sebentuk cincin emas putih di sarungkan di jari manis aku. Taufan kemudian tersenyum. "Aku nak tengok jugak muat ke tak cincin ni pada kau. Jadi sekarang ni..you're mine!"

Serius!! Aku tergamam dan tersentak. Taufan memandang aku dengan gusar apabila melihat reaksi aku yang kaku. Taufan mengoncang tangan aku yang sejuk tiba-tiba. Namun aku masih kaku. Lantas pipi aku di cubit kuat.

"Sakit la Taufan!!!" jerit aku kuat. Mata aku tajam memandangnya.

Ketika ini Taufan tergamam. "Bukan salah aku la..salah kau la sebab tak bagi reaksi dekat aku tadi!"balas Taufan.
Aku mengosok lagu pipi yang terasa peritnya.
"Maafkan aku ye..aku balik ni pun sebab nak mendapatkan kau. Sekarang kau aku dah dapat jadi sekarang ni..saju je yang aku nak."ujar Taufan sambil mengusap lembut pipi aku yang di cubit.

"Apa lagi yang ko nak cinabeng?!"marah aku..sebenarnya bukan aku marah tapi aku Cuma geram je.
"Aku cuma tinggal nak ANAK je."ujar Taufan sambil berundur kebelakang setapak.
"APA!!! ANAK!!! GILA KAU TAUFAN!!!"jerit aku kuat apabila melihat Taufan sudah berlari menuruni anak tangga. Aku berdoa supaya hubungan kami berkekalan dan aku pon ada doa jugak supaya dia jatuh tergolek bila turun tangga tu. AMIN!!
posted by Penulisan2u @ 3:18 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
25 Comments:
  • At 19/11/08 5:49 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ya Allah, tulis ajelah melayu semua kalau tak reti English, grammar teruk sgt ni...tak apa tulis dlm bahasa melayu, tak ada salah pun. Kita rakyat Malaysia, memang patut bangga bahasa sendiri.

     

  • At 19/11/08 9:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aik bukan sama ker....ngan cerpen...pengawas vs penyamun.....cuma ditambah perenggan jer....kan

     

  • At 19/11/08 10:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aik... crite ni dah pernah diterbitkan kan?? cuma lain judul aje.

     

  • At 19/11/08 11:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm copy je citer ni...ditukar tajuk jerrr

     

  • At 19/11/08 11:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak berapa menarik...hehehe..
    english agak berterabur..better you malay version..hehe

     

  • At 19/11/08 11:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    better you write your story in malay..n read more..semua novel yang sya baca hanya guna simple english..jer..k..keep up the good try...but your the next story please be careful with your sentences and grammar..better show to another person to check first before you publish your story..k.

     

  • At 19/11/08 2:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hahahahaaa..!! Now that i call the very best humor in the world..!!
    Go and find yourself a dictionary before 'punching' other person handmade..!!
    What's with the "but your the next story please be careful..." means??..

    To the writer of this story, do keep practicing and make sure you don't write dirty word such as "cinabeng" again alright?..

     

  • At 19/11/08 3:37 PTG, Blogger money said…

    ape kes cite nieh.. sama mcm cite b4 nieh pnyer.. aiyoooo... x teragak2.... hurmmm....

     

  • At 19/11/08 4:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alamak...bahasa omputih cam rojak jadinya..yg menegur pun 2 kali 11 jgk hahaha...aiyoyo..tolong lah yer..org jadi penulis kita pun nk jadi penulis..tapi jadi lah penulis yg sebenar benarnya...jgn ciplak karya org lain..dah tu pengunaan bahasa tu jaga lah yer..bahasa menujukkan bangsa..

     

  • At 19/11/08 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la....

     

  • At 19/11/08 6:25 PTG, Anonymous fas said…

    aiyaaaa....kehidupan tak menunjukkan islam langsung....
    Please to whoever... please...please..please...dun use english in ur novel or watsoeva if u neva master ur english at all!!!...

    memalukan je....

     

  • At 19/11/08 7:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aiyoyo..ckp mlayu suda..nk btulkn org pn sdri slh..wat malu jer..wakakaka

     

  • At 20/11/08 12:17 PG, Blogger Farrez Hakim said…

    wat can i say 4 dis cerpen is i really dun like da way you tell the story..berserabut..im sory.papepun nice try. al da best 4 next cerpen!

     

  • At 20/11/08 9:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Tak Best Lansung..Boring betul !

     

  • At 20/11/08 11:34 PG, Blogger SaFRa_WiRdanI said…

    actually this is my first time visit this blog..but not bad for me who really likes to read short story etc,,
    i'm not sure either this story have been published b4 but please make sure the actions in the story is not showed the negative things..about throwing "sejadah" please dont make this mistake...

     

  • At 20/11/08 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    soalan yang sama saya tanya kenapa sama dengan pengawas vs penyamun. macam copy jer...

     

  • At 20/11/08 6:11 PTG, Anonymous syafiz said…

    jln cerita menarik, buat la sendiri tak nak copy2

     

  • At 20/11/08 6:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aik btul la..sbijik sama ngan cerpen pengawas vs penyamun

     

  • At 20/11/08 9:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg sm pon coz penulis yg sm...nape gitu jay??

     

  • At 24/11/08 11:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penggunaan ayat yang bagus!
    jalan cerita yang bagus tapi kenapa pertemukan amanda dengan taufan terlalu cepat..best jer crita tgh jalan then taufan muncul nak kahwin..so terlalu cepat, but cerita dia best sgt..
    god try!
    -need2said-

     

  • At 28/12/08 7:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    NTAH PE2 CITER.AYAT CAM SYOK SENDIRI.TK BEST AR,AYAT BUDAK-BUDAK.

     

  • At 28/12/08 11:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Assalamualaikum...firstly,sory kalu komen ni akan buat the writer offended,,tak berniat..kalau boleh kurangkan perkataan yg x bpe elok..cnth cam cinabeng...idea tu da ada,cuma mybe cara kita nak garap tu blh buat lbh bgus...nyway..it's a nice story n dun b afraid to use english..x per,kalu salah blh blaja..

     

  • At 31/12/08 11:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh eh, betullah same ngan pgws vs penyamun,
    haaaa
    ni sape tiru sape nih?

    or due2 copy dri laman web laen nih

    bkn nk menuduh ye,
    tapi kalau anda copy dri laman web lain, bagitaula yg hang ni dok copy ja,jgn buat hakmilik sniri ja, xpela, mungkin penulis saja nak kongsi kut

     

  • At 31/12/08 11:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oooo, mungkin jay nk bg yg ni lagi kemas kut, yg dlu punya an xde perenggan

     

  • At 29/1/09 11:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    berserabut.. xbape nak paham la...
    tp xpe usehe lg wat cite lg best...
    amacam?? y lain tu jgn kutuk aje try buat tgok secerpen dua...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group