BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Julai 31, 2008
Cerpen : Mahar
Dr.rock
doctor2u.rock@gmail.com

MAHAR
"Semoga Allah memberkati kamu dan memberikan kamu berkah atas kamu serta menyatukan kalian berdua dalam kebaikan.Amin" ………Message send………….Message delivered.

Abang Zul:Terima kasih Ita.Abang doakan Ita akan bertemu cinta sejati nnt.Amin.

Berat dah pedih rasa hati melakar sebuah ketabahan.Peritnya sebuah kenyataan terbentang di depan mata.Telah terlulis Nur Rania binti Abdullah yang tercipta dari rusuk kiri Muhammad Faizul.Siapa aku nak menghalang sebuah aturan dan perancangan Yang Esa.Soal jodoh dan pertemuan itukan aturan Tuhan,airmata jangan pernah menitis lagi.

"Kamu merancang dan Allah merancang,dan Allah sebaik-baik perancang"..ayatmu Ya Allah mengubat kedukaan ini.Meskipun Faizul pernah berjanji menyunting aku sebagai suri hidupnya sekembalinya dengan master dari UK,tapi Nur Rania yang telah tertulis sebagai yang terbaik untuknya.Aku pasrah dengan segalanya.

"Ita,maafkan abang.Rania saudara baru yang perlukan bimbingan.Rania xtau jalan hidupnya ke depan.Demi agama Islam yang kita sama cintai,izinkan abang mengorbankan rasa kasih ini untuk menyelamatkan dia dari terpesong dan berfikiran buruk tentang aturan Islam.Maafkan abang sekali lagi".

Sms dari Faizul sehari sebelum berlangsungnya ijab& kabul di UK masih tersimpan hingga kini.Sungguh,aku terkejut dengan perkhabaran dari si dia yang cuma tinggal sebulan akan pulang ke tanah air.Rasa benci datang,ah semua inikan hasutan syaitan.Rasa simpati hadir,diakan saudara baru yang belum betah dalam agama.Rasa sedih singgah seketika,demi agamaku yang kian dicela,Abang Zul ku relakan pergi..Ya Allah,berikanku ketabahan.

Hari ini,hari bahagia mereka. Hari kegembiraan meraikan penyatuan hati seorang Adam dan Hawa.Dan Hawa itu bukan aku!!.Bukan sengaja mengelak dari melihat sebuah kenyataan di depan mata,tapi kesibukan membuatkan aku memencil diri.Kesibukan ini juga mengubat rasa kehilangan yang bermaharaja di hati.Ibu,ayah,izinkan Ita terus merasai kasih sayang kalian biarpun Ita takkan bergelar insan istimewa Muhammad Faizul lagi.
********************
Dunia memang tak adil.Kebahagiaan yang aku harapkan hilang sekelip mata.Tiada lagi Izrene,tiada lagi anganku untuk menjadi seorang Melayu.Pemergian Izrene membuatkan aku hilang rasa percaya akan Tuhan.Aku yang terus diuji sekian kalinya.Makin berat dan aku kian tenat.X cukup dengan Mummy dan Daddy membuangku sebagai anak,kehilangan Izrene buat selamanya membuatku aku kian hilang arah.

Aku kian jauh di dunia ku sendiri.Sudah 2 minggu aku lesap dari kerja.Dua minggu juga panggilan telefon menghantui hari-hariku yang kian sepi dan sendiri.Hanphone dah berkecai bila bertemu dinding,simcard dah repih manjadi dua.Nasib la,sape suh kacau aku!!!!Sal semua orang nak bising2,baru kali ni aku ponteng kerja.Anggap jelah itu cuti pernikahan aku tanpa pengantinnya.Selama ni aku komited je dengan keje aku,kumpul duit nak mendirikan rumahtangga tapi ape aku dapat?.Dunia memang tak adil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Larian Toyota Harrier makin laju membelah kesunyian malam.Yeeeeeha,dunia aku yang punya!!!!!!!!!!!!!!!!!Tapi kian lama,kian gelap.Serentak dengan dentuman yang kuat,semuanya hilang dari pandangan.
**********************
Haih,kena pause la bacaan buku La Tahzan ni.Dah berzaman aku baca,khatamnye x lagi.Ade kes emergency baru masuk malam ni.Ni mesti accident ni,haih ramai betol la pengguna jalan raya x berhemah ni.Ape nak jadi la dengan anak2 muda zaman sekarang?Sume nak jadi raja atas jalan raya.Aisy,Sal aku jadi polis traffic pencen lak ni?Ita,patient dah menanti.Go!!!!!!!!!!!!!!!!

Yakin.confirm n pasti.Accident lagi dan lagi.
"Dr.Masyitah,kes accident.Patient male,age around 30,head injury on tempoparietal side and bleeding………………….bla……bla….bla…..but no sign of alcohol intoxiactiaon".

Tgok,lelaki harapan bangsa yang accident ni.Kalo malam2 ni xde kes lain :mesti lalok n mabuk.Tapi kes ni lain sket,accident gak tapi nape ye??Tengok dari gaya mamat ni cam orang berkerjaya n berpelajaran.Xkan la die mmg berniat n bunuh diri kot?Ntah2 kecewa dengan cinta tak?Dah la Ita,selamatkan nyawa patient tu!!!!!!!!!!!!!Nape cam pernah tgok je muka die tapi sape ye??

Dia…….Ya Allah,diakan Kelvin Lim
***********************
"Mas,kenapa u x join dorg kat masjid semalam?",pertanyaan Kelvin membuatkan aku tersentak.Aku sendiri maklum akan majlis solat hajat&ceramah perpisahan sebelum kami semua berkelana ke negara orang..Sengaja aku menghilangkan diri buat seketika,mencari sebuah ketenangan yang hilang.Mencari erti ketabahan tanpa kedua ibu dan ayah yang tersayang.Dah aku xkan sesekali menambah kesedihan yang sudah ada. Ade la yang mereport kat mamat ni,pasal tu die bg kaunseling kat aku tengahari buta ni

"U sibuk kenapa?Ikut suka la I nak g ke x".Sungguh,kemarahan yang membara di sudut hati.Kesedihan aku takkan dapat dirasai Kelvin yang masih punya segalanya.Kelvin,anak hartawan yang serba ada.Pintar,pandai berkata-kata dan yang pasti anak kacukan Arab dan Cina ini sangat kacak.

"Nope,I x sibuk pun.I ambik berat je,salah ke?U g ziarah kubur ur parent ke?".Bersahaja dan cukup tenang die menuturkan kata-kata.Kelvin sudah maklum akan keadaan aku,dan memang xsalah die bertanya.
"Emmmmmmmmmmm.".
"Ape yang emmm.Betullah tu.U x mo ke pakai tudung,Mas?I sangat suka tengok girl yang pakai tudung.Mesti u makin cantik kalo bertudung.Tenang sikit ur parent kat sana. U xmo jadi anak soleh ke for ur parent?".Bertubi-tubi soalan n aku terkesima mencari jawapan.Entah kenapa lidahku kelu seribu bahasa.Rasa protes terus mencengkam.
"I x ready lagi n I xmo hipokrit.Ramai yang bertudung tapi perangai buruk gak.Nnt2 I pakai la bile dah ready.Pandai la u nak nasihatkan I jadi anak soleh,ape yang u tau?",tanyaku pada Kelvin di Perhentian Bas INTEC itu lagi.Tiada perubahan riak wajah Kelvin,tetap tersenyum.
"Memang I xtau apa-apa about ur religion but I try to know it.Seriously,i sangat teringin jadi seorang muslim.Muslim yang dah dijamin syurga,anak soleh pada parent.Anak soleh yang mendoakan kedua orang tuanya bila mereka dah pergi.N I tau u boleh jadi anak soleh tu."Lembut bicara Kelvin sedangkan aku terus tergamam.
Aku maklum akan minat dia untuk mendalami agama Islam.Dan aku sendiri kurang faham kenapa dia sering mengingatkan aku tentang agamaku saban hari.Mungkin mengharapkan sedikit perubahan dalam diri ini.Jika di mengharapkan bimbinganku,siapalah aku.
"U dengar dari mana ni?"
"I curi2 dengar ceramah malam tadi.Masyitah,tukang sikat rambut anak Firaun yang sanggup mengorban nyawa demi agamanya.U pun sama,nnt maybe.I kena gerak sekarang,nnt my perent bising lak.Dorang dah lama tunggu nak ambik I balik Kelantan today.Btw,this present special for u",kata Kelvin sambil menghulurkan bungkusan hadiah kepadaku.Hadiah perpisahan,tanda ingatan sebuah pertemuan mungkin.Entah bila kami akan bertemu lagi.
"Tq Kelvin.Hope u'll meet someone yang boleh bimbing u nanti.I doakan u.".Hadiah bertukar tangan.Dia terseyum sambil berlalu pergi dan tanganku terus membuka bungkusan hadiah.

Sebuah buku agama:Jalan Hidayah dan sehelai tudung abstrak warna coklat yang pernah disuakan padaku dulu. Apa ertinya ini?Begitu sekali harapannya agar aku berubah.Rasa sebak bermukim di dada. Airmata menitis tanpa dipinta.

"Assalamualaikum.Saudari…………….."

Detik islah Masyitah binti Zulkifli,detik perpisahan dengan Kelvin Lim dan detik pertemuan dengan Muhammad Faizul bin Abdul Razak.Satu detik yang tak pernah sekali aku lupa hingga kini.
*************************
Kenapa aku masih hidup?Kenapa aku masih diberi peluang melihat dunia penderitaan lagi?Kenapa lenaku bukan lena yang panjang?Kenapa???????????

Jeritanku di pagi yang hening membuatkan semua penghuni Wad 12 tersentak.Persetankan semuanya.Terkocoh-kocoh petugas menghampiriku.
"X yah sibuk2 nak tolong aku.Let me die!!!!!!!!!Aku xmo hidup lagi,biar aku ikut Izrene mati.Hidup pun xde guna dah."

Aku cuba bangun,tapi kenapa badanku lemah x bermaya.Kemana hilangnya kekuatan Kelvin yang dulu.Kepala ku berat,berbalut kain putih.Aku nak lari dari semua ni.Lari tanpa harus kembali.Aku rasa tanganku disuntik jarum dan cecair menjalar ke seluruh tubuh.Kesakitan hilang,duniaku kelam.
************************
"Kak Lin,macammana dengan patient yang accident malam semalam tu.Dah sedar?",tanyaku pada staff Nurse Wad 12,tempat Kelvin ditempatkan bagi pemeriksaan lanjut.Aku bukannya bertugas kat sini pun minggu ni,saje singgah otw ke O&G Department.
"Yang Chinese tu ke?Dah terjaga pagi tadi,tapi terlalak lak.Macam orang putus asa nak hidup je Kak Lin tengok.Ade nama perempuan die sebut,maybe putus cinta kot.Tapi lek,dah bagi ubat penenang.Kenapa doc?",balas Kak Lin dengan muka penuh tanda tanya.Aisy,nak korek rahsia la tu!!!
"Xde la,tanye je.Sy yang bertugas malam tadi masa die masuk.Mas gerak dulu k".
Aku perasan riak wajah pelik tapi benar kat muka Kak Lin.Pelik kot nape aku ambik berat pasal patient kat UNIT RAWATAN RAPI nih.Xkan aku nak bukak cite lak,silap aribulan ade la gosip meliar kat HKL ni.Bukan bleh caya sangat dengan dorang ni.

Tapi penjelasan Kak Lin tadi membuatkan aku rasa cam bengong sket.Kelvin putus asa nak idup?Ape kes,die kan great motivator.Aku yang sedih tahap gaban sebab xde mak ayah dulu pun bleh bertahan bile kena nasihat dek die.Aku yang jauh dari agama dulu pun bleh berubah jadi muslimah sejati dengan hadiah perpisahan dulu.Pening tol kepala memikirkan masalah orang ni?Nape la die jadi gtu yek?
Cup..cup,kak Lin kata maybe die putus cinta n die jerit nama perempuan.Sape perempuan yang ubah si Great Motivator ni jadi x tentu arah tu.Hebat betol die.Curious nye aku!!!!!!!!
*************************
"Morning,Mr Kelvin.How do u feel today?Ada baik ka?",tanya doctor sambil tersenyum.
Persoalan doctor perempuan berjubah purple & bertudung krim aku biarkan x berjawab.Xyah nak tunjuk baik depan aku.Suka2 aku la nak rasa ape!!!!!

"Mr.Kelvin,maafkan saya.Boleh saya tahu kenapa boleh jadi accident tempoh hari?".
Tanya lagi.Xmo aku share dengan ko.Ko ingat bleh solve problem aku ke?Xde maknanya.Lupakan niat ko tu.Kalo aku bgtau pun,Izrene xkan kembali.Aku xkan jumpa lagi Izrene yang dah berjanji nak hidup semati dengan aku.

"It's okay kalo u x nak cerita.I just wanna know the underlying causes.Btw,u xmo inform ur family about this.Dah seminggu u masuk ward,xkan nak biarkan they all risau coz xde khabar dari u".
Hei,perempuan.Ko bleh x jangan menyebok.Mummy n Daddy dah xmo mengaku aku anak la.Aku mati pun nnt,aku x hingin nak jumpa dorg buat kali terakhir.Dorang beranakkan harta benda yang menimbun tu,xkan nya dorang ingat kat aku yang x guna ni!!!!

"K,examination complete.Kalo xde ape-ape2,u dah boleh keluar lusa..Just remember,ni semua dugaan k.Maybe there is something good u can learn from this. I still risaukan keadaan u Camni lah,u bg ur family phone number,let me tell them.Biar dorang ambil u nnt.Boleh?",rayu minah x reti bahasa tu lagi.

"Woi,ko pehal.KO ingat ko jadi doc,then ko bleh la nak atur hidup aku.Ko xyah nak kate ujian ke dugaan ke?I don't believe on God anymore.But,Thanks doc 4 the advice.Xde apa-apa dah kan,u boleh keluar sekarang.",jeritanku membuatkan tangan dia yang tadinya lincah bekerja terhenti tiba2.Padan muka ko,pucat dengar aku menjerit.

Perempuan macam die ni bukan bleh buat baik sangat.Muka je baik,hati mesti jahat nak mati tu.Aku yakin n pasti.Konon nak jadi Ustazah la tu,bleh bla weh.Izrene dulu pun x bising dekat aku.Izrene dulu Islam gak tapi enjoy je.Xde nak bertudung litup n ketinggalan zaman macam ko la perempuan.Izrene x bising pun kat aku yang bertangguh nak masuk Islam.Ko yang xde pape dengan aku nak lebih-lebih.Bencinyaa!!!!!!!!!
**********************
"Sorry,uncle.Sy bukan Izrene,Ni Masyitah.Saya doctor di HKL.Harap uncle dan auntie bersabar,Kelvin sekarang dirawat di sini.Dia accident seminggu yang lalu,tapi dah stabil sekarang.Maybe boleh keluar hari Sabtu ni.So,harap uncle boleh jemput die coz badan die lemah lagi.",pesanku pada keduanya.Mujur la ade lagi simpan contact no Kelvin berzaman kat buku alumni dulu2..Kalo x susah juga coz die x bagi co-operation dengan pihak hospital.

Uncle Chong melenting awal perbualan kami kerna menyangkakan aku adalah Izrene.Izrene,wanita yang bertakhta di hati Kelvin sejak dia menuntut di UK.Izrene,yang membuatkan Kelvin meninggalkan kedua orang tua yang tulus cintanya 3 bulan lalu..Saat ini aku nak sangat kenal Izrene yang membuatkan Kelvin begitu berduka.

Sungguh,herdikan Kelvin masih terngiang-ngiang di telinga."I don't believe in God anymore!!!!!".Rasa nak tercabut nyawa dengan statement ni.Mujur dah ready awal2,kalo x ade hamba Allah kena tumbukan free tadi.Susahnye la nak berdepan dengan kenyataan.

Kelvin kian jauh di dunia sendiri.Aku yakin Kelvin dah lupa akan Masyitah yang pernah di nasihati dulu.Kelvin lupa akan janjinya pada Masyitah untuk mencari cinta dalam agama Islam dan menjadi muslim yang dijamin syurga.Kelvin kian jauh sementara aku diberi hidayah ini. Kelvin yang hanyut dalam cinta seorang wanita Melyu yang lupa mengajarnya akan Melayu itu bangsa.Kelvin yang sudah hilang minat pada agama lantaran terlalu seronok bermadu kasih.

Pemergian Izrene yang membuatkan Kelvin tidak percaya lagi akan wujudnya Tuhan.Izrene lagi dah lagi.Izrene ke yang patut disalahkan?X,Izrene cuma pinjaman pada Kelvin dan Kelvin belum tersedar akan kenyataan itu Em,aku yakin Kelvin mesti benci kat Doktor Kolot ni.Aku dapat rasakan semuanya dari sorotan mata die siang tadi.Maybe die x tahu aku Masyitah yang dah jauh berubah. Kelvin,anggaplah kemesraan yang kembali terjalin antara kau dan kedua orang tuamu nanti tanda terima kasihku kerna menyedarkan aku dulu.Menyedarkan aku akan tanggungjawabku menjadi hamba-Nya yang taat.

************************
"Kelvinnnnnnnnnnnnnnn,how this happened to u dear??",tangisan Mummy membuatkan aku tersentak.Camne dorang bleh tau ni?Ni mesti keje Doc yang kolot tu.Sesuka je kol family aku.Ni dah kira langgar privacy patient ni.Ko nak kena saman ape?

"Mummy,I'm fully recovered now.Please don't cry.".X tahan la weh kalo mummy menangis,silap ari bulan aku yang over.Daddy tgok je mummy peluk aku.Sayang juga dorang kat aku ye.Aku ingat dorang tak mo terima kau dah bile aku tetap dengan keputusan menikahi Izrene dulu.

"Kite balik Kelvin.U still our son,we both miss n love u.Please don't leave us anymore",ujar Daddy.Aik,daddy pun join sekaki mengalirkan airmata..Kena mengalah nampaknya.Sungguh,aku rindu sangat kat dorang tapi segan nak mengaku.Huhu.

"Where's Izrene.I wanna see her.",Persoalan mummy membuatkan aku terpempam.Aku x mampu berkata-kata.Gelengan kepalaku membuatkan pelukan mummy makin erat.Mungkin menghadirkan sedikit kekuatan atas kehilangan ini.

"Mr.Kelvin.I'm so sorry,sy yang kol ur parent.Harap u xmarah kat i.Xde parent dalam dunia ni yang membenci anak die sendiri.Macammana besar pun kesalahan kita,they will forgive us.Uncle,auntie,thanks for coming",suara perempua yang tiba-tiba muncul antara kami membuatkan aku mengangkat muka.Hamboi suka2 je nasihat aku doc kolot tu.Jap,sal aku pernah tgok tudung coklat tu.Mesti die beli kat Jalan tar ni,sebb tu familiar je.

"Thanks a lot,doc.I realized it now.i really appreciate it.".Ade mummy,kena la sopan sikit.Kalo x dah lama aku melaser minah ni.
"u r welcome..Em,I ade something nak bagi dekat u.Harap u sudi terima".
"Yup,sure!!".Mummy and Daddy senyum je tgok gelagat aku cam kekanak yang dapat gula-gula.
**********************
"Welcome home,my son!!!!!!!!".
Keadaan susun atur bilikku masih seperti kali terakhir meninggalkan rumah.Meninggalkan Mummy dan Daddy kerana tak tahan hinaan keduanya pada Izrene.Kata mereka Izrene bukan anak yang baik kerna Izrene membuatkan aku kian jauh dan lupa pada mereka.Izrene bukan calon isteri yang patuh kerna sering keluar mencari hiburan saban malam.Izrene juga bukan calon ibu penyayang kerna bersikap tidak acuh akan rengekan Micheal dan May Lee pada pertemuan pertama dulu.Kerna cinta yang dalam pada Izrene,aku melawan.

Sal x bleh tidur lagi ni.Jet lag kot,biasa la dah lama tinggalkan tilam empuk ni.Mata melilau sekitar bilik.Em,gambar kat sudut bilik masih sama,gambar aku kat INTEC,gambar aku kat UK,gambar dengan family.Jap,sal ade satu frame gambar yang hilang.Mana pergi gambar aku dengan Izrene?Mesti mummy dah buang ni,sampai macam tu sekali bencinya mummy pada Izrene.Mungkin x mo aku makin terluka kot,sebab tu dah hilangkan dari pandangan mata aku.

Kaki aku menapak perlahan.Gambar lama tahun 2000 tu menarik perhatian aku,zaman muda remaja dulu.Satu persatu wajah di depan mata aku tatap,terhenti pada wajah ayu perempuan berambut pendek.Jap2,perempuan ni macam doctor aritu.Sapa nama die ye?Maria….Maslina…Mazlin….Masyitah.Ha,Masyitah.Betollah,die doctor yang kolot tu.Patutla x kenal,dia kan dah ayu bertudung.Tudung coklat hari terakhir tu kan tudung present perpisahan tu!!!!!!!Sal la aku bleh x perasan dengan cara percakapan die yang x berubah langsung tu.

Ape hadiah yang dia kasi kat aku semalam eh?Keras n empat segi.Buku kot.Betolla buku tapi ape tajuk die?

Buku berbalut wrapper ungu aku capai sambil landing atas katil.Petua zaman muda2 kate kalo nak cepat mmengantok,bacalah buku.Bleh la nak try.Aik,macam buku lame.Ape kes minah ni bg buku lama2 ni.Mesti ade nostalgia tersendiri nih.Ada ucapan la kat page 1:

"Kelvin,I like to return this book to u,the owner.Terima kasih sangat2 sebb menyedarkan i.I harap sangat akan bertemu dengan u yang baru setelah 7 tahun berpisah.U memang baru,jauh dari Kelvin kali terakhir kita jumpa,jauh dari janji u dulu.But I realized the truth,hidayah bukan di tangan kita.Mungkin doa I belum termakbul kerana dosa I satu masa dulu.Sungguh,I terkejut sangat bila u kata u xpercaya lagi akan kewujudan Tuhan.I yakin and sentiasa doakan u agar beroleh hidayah suatu hari nanti,My great Motiavator!!!!!!!Maybe u dah lupa content buku ni kan.Yelah,7tahun dah die dengan i.Btw,kisah Masyitah n cerita anak soleh tu u highlightkan kat buku ni.Teruk tol bagi buku yang dah baca kat orang.=)…….Dr.Masyitah.

Page 2:Jalan hidayah,perit dan sukar.Aku terpana lagi dan lagi!!!!!!!!
****************
"Mas,lama betul x jumpa ko.Ko keje sini ke?Ko dah kahwin lom?Sal x pernah contact aku lepas fly aritu?Ko dok mana sekarang?Ko x rindu langsung kat aku ke",soal Rin.Xde full stop tu,sama cam perangai muda remaja dulu.Aisy,Puan Jazrin ni teruk betol perangai.
"Rin,sy kena jawab yang mana satu dulu ni?Pening sy dengan soklan bertubi-tubi cam peluru ni Puan Rin oi.Huhuhu".
"Mas,sal ko bersaya2 ni?Kalau ko x tegur tadi mesti aku x kenal punye.Yelah kan,orang dah ayu.Kalah aku yang still rock ni.Haha".
"Em,ana balik dari Tanah Arab,ana sudah jadi perempuan baik la.Jadi aku sudah tiada lah,sekarang ana pakai saya lah.Em,arini aku lah.Karang sikit,aku insaf.Haha.Em,btw,ko sakit ape weh?",balasku dengan slanga Arab celup sambil memurdahkan diri.Makin galak la si Rin ketawa.Hepi memanjang minah ni.
"Hai,melawak lak die.Mujur ko x sangkut dengan orang Arab eh.Aku jumpa Obgyn tadi,monthly check up.Kang kalo x g,bising lak suami kesayangan aku"
"Ko pregnant ke,dah bape bulan?X gaya cam bakal mak orang pun,cantik je body ko.Ha,mula la perasan tu".
"Hahha,mujur ko cakap.Kalo x kembang dah hidung aku..Em,dah masuk 4 bulan.Biasalah,aku kan pandai jaga bosy.Ko nak berguru dengan aku x?Hihi.Tapi sebenarnya aku risau gak coz aku punya body weight x padan dengan umur kandungan aku".
"Takpe2,pasni aku jadi doctor peribadi ko.Gaji sebulan murah je RM7000 je.Amacam setuju x?".
"Mak aih,mahalnye.Kena rompak bank la aku camni.Em,ko dah kahwin lom ni kawan?".
"Lom,xde jodoh lagi.Ko tolong lak kenenkan engineer hensem yang single-mingle kat tempat ko untuk aku bleh?Kalo jadi,aku jadi doctor peribadi ko free of charge.Bleh?".
"Tak ramai yang bujang la yang oi.Ha,ade Kelvin,the great motivator ko dulu.Awek die yang gedik tu pun kembali ke rahmatullah dua bulan lepas.Dah dua bulan gak la bayang die xde kat ofis.Merana kot ditinggal minah gedik tuh.Ko nak x jadi doctor hati die?".Pana aku dengan ayat selamba si Rin ni.Orang dah meninggal pun,die bleh wat steady lagi.
"Innalillah.Patut la die kecewa sangat sampai accident bulan lepas.Ko ni Rin,buruk bebeno peelnya.Orang meninggal g menyumpat lak.Baik la ko tambah pahala,sedekah Al-Fatihah pada dia.".
"Astaghfirullah.Teruk betol aku ni Mas eh.Baik ustazah.Hihi.Tapi betol ape aku cakap nih!!!!".Ha,mula dah die nak stat KTM(Kelab-kata-mengata) tu.Herot2 mulut isteri Zainal ni.Parah tol!!!!!!!
********************
Alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah…Kalimah pertama yang lahir dari mulut Ustazah Khadijah mendengar khabar gembira dariku.Titis airmata turut mengiringi perkhabaran ini kerna Kelvin Lim akhirnya bergelar saudara baru seagama 3 bulan lalu.Ustazah Khadijah yang sering tersenyum dan berlapang dada menerima aku di setiap kelas agama Islam ketika sekolah dahulu.Mungkin,doa dipanjatkan juga buat anak didik x rasmi ni.Sungguh,aku amat bersyukur atas kurniaan ini,Ya Allah.Kau hadirkan pengubat luka,peringatan saat aku terkapai-kapai mencari kebenaran.

Saat aku terpana dengan hadiah dari Masyitah,hati merintih.Aku yang kian jauh dari Kelvin yang dulu berniat mendalami agama yang diredhai ini.Jalan Hidayah yang pernah aku baca dari kulit ke kulit 7 tahun lalu membuatkan aku tersentak dari mimpi dusta yang panjang.Benar,aku dulu berniat menukar agama kerna seorang wanita.Kerana cinta yang terhalang atas perbezaan agama.Bukan kerana aku ingin mencari hidayah dari Illahi,bukan kerna aku ingin menjadi muslim&mukmin yang diredhai hidupnya.Sekali lafaz syahadah,aku membersihkan diri.Kembali pada fitrah seperti asal perjanjianku dengan Yang Esa.

Penerimaan Mummy & Daddy??Mummy amat memahami hasrat murni.Aku bimbang jika dihalau lagi.Sangkaan aku meleset bila Daddy mengizinkan..Mungkin kerna Mummy dilahirkan di Mesir yang lingkungannya ramai muslim dan Daddy yang ramai kenalan orang Islam membuatkan mereka rela hati.Terima kasih atas pengertian Mummy& Daddy.

Penjelasan Daddy membuatkan aku terpana lagi. Kata Daddy,die menghalangku dulu bukan kerna agama tapi kerna perwatakan Izrene yang kurang menghormati mereka.Izrene bukan sosok wanita baik untuk membimbingku kearah agama.Izrene kan yang patut disalahkan kerna menjauhkan aku dari niat sebenar beragama?Ah,salahku sendiri kerna tidak kuat dengan hempasan angin UK yang penuh keseronokan.Izrene kan sudah pergi,moga dia tenang disana.Amin

Aku ingin mendalami agama suci ini sepenuh hatiku.Menjadi mukmin sejati,mencari redha Illahi dan menggapai nikamtnya keimanan pada Tuhan.

"Tunjukkanlah padaku jalan yang lurus".
"Jalan orang-orang yang telah Engkau berikan nikmat kepda mereka,bukan jalan orang-orang yang Kau murkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat".
"Amin"
Airmata menitis lagi
************************
"Ya Allah,berikanlah dia hidayah-Mu.Engkau Maha Kuasa,penentu segala sesuatu.Bukakanlah keatas kami dan kaum kami dengan kebenaran,Engkaulah sebaik-baik pembuka jalan."

Usai solat,doa dipanjatkan.Serius,kebimbangan lahir di hati.Herdikan Kelvin terus menghantui hari-hari ku.Sudah 6 bulan pertemuan itu berakhir,berakhir dengan rasa sedih meruntun di hati.Kelvin hilang terus minatnya pada agama.Sungguh,tiap hari aku mendoakan dia agar berolah hidayah dari Illahi.Aku yakin Kelvin akan menjadi hamba yang cukup taat lantaran kesungguhannya dalam memahami dan melakuan tiap sesuatu.

Aku sedar,Dialah yang memberi hidayah.Kita hanya hamba,meminta dan terus mengharap.Sedangkan Abu Talib,bapa saudara Rasullah pun tegar dengan kejahilan hingga ke akhir hayat.Menitis airmata Nabi lantaran kesedihan tapi terpujuk dengan indahnya ayat dari kalam Suci.

"Dan jiwa serta penyempurnaannya,maka Allah mengilhamkan kamu kepada jiwa itu(jalan)kefasikan dan ketaqwaannya.Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,dah seungguhnya merugilah orang yang mengotorinya."
(As-Syams:7-10)

Aku cemburu dengan Kak Rania yang terus menyucikan diri.Sungguh,kehadiran Kak Rania membuatkan aku terasa kerdilnya diri.Kak Rania hamil,tapi puasa Isnin dan Khamisnya tetap terlaksana biarpun badannya lemah.Kak Rania sibuk(bakal pakar pediatric),malamnya tetap terisi dengan zikir dan munajat di sepertiga malam.Solatnya di awal waktu,bacaan Al-Qurannya penuh penghayatan.Semuanya membuka mataku tatkala Kak Rania menumpang di rumahku seminggu dia berseminar di HUKM.

Dan kerna peribadinya ini,aku malu kerna aku lahir sebagai permata hati muslim.Islam agamaku sejak lahir tapi aku lambat tersedar dari indahnya kepalsuan dunia.Kerna peribadinya juga,aku menyedari akan hakikat wanita baik itu sangat padan dan hadiah terbaik buat Abang Zul.Kerna dia yang kerap menitiskan airmata saat sujud,rasa cinta pada suaminya kini terus aku lenyapkan.Aku bukanlah tandingan Kak Rania.Kak Ranialah yang paling layak memenangi hati pemuda sebaik Abang Zul.
********************
Bacaan Al-Quranku kian lancar.Rupa-rupanya inilah ubat terbaik kehidupan sepanjang masa,penghibur di kala duka,pengingat di kala suka dan ayat-ayatnya membelai jiwa.Syukur Ya Allah atas kurniaan ini biarpun aku terlewat menyedarinya.

Ramai lagi kat opis x tau yang aku dah masuk Islam.X perlu rasanya coz muslim tu bukan untuk menunujuk.Aku nak jadi muslim yang sebenar-benar muslim.Dan aku tahu yang hanya taqwa pandangan Allah swt pada hamba-Nya.Kehidupan aku lebih terisi dan aku tenang dalam nikmat ini.Sungguh,pagiku dengan solat Subuh dan ceramah agama.Solat Subuh menghadirkan kekuatan untuk meneruskan hari yang panjang.Solat Zuhur di waktu rehatku menghilangkan sedikit kepenatan bekerja.Solat Asarku menghadirkan rasa syukur kerna hayat masih panjang hingga ke petang.Solat Maghribku di saat matahari sudah terbenam melahirkan ketenangan di awal kegelapan malam.Dan hariku diakhiri solat Isyak dengan sujud yang panjang.Tuhan,indahnya aturan-Mu.

Hari ini aku ke PERKIM,menghadiri kelas agama seperti biasa.Ceramah berkenaan Baitul Muslim dan bab Munakahat.Seingat aku,bab ni langsung xde dalam calendar aku masa dengan Izrene dulu.Izrene xde langsung ingatkan aku jadi suami mithali n kengkawan.Yang ada Cuma janji sehidup semati.Ade hikmah disebalik pemergian Izrene dan perpisahan kami rupanya.Allah atur yang lebih baik untuk aku,Insyaallah.

"Hakim,ana rasa sudah sampai masanya kamu melaksanakan tuntutan membina baitulmuslim.Membina keluarga muslim demi menyempurnakan agama kamu dan memelihara diri kamu.Semoga lahirnya sayap kiri nanti membuatkan kamu lebih bersemangat menjalani perintah agama".Nasihat Ustaz Halim membuatkan aku tersentak.Nak cari sape buat calon isteri?Ade ke orang nak kat aku.Jujur aku kata yang hati aku dah tertutup untuk cinta selepas kehilangan Izrene dulu.Aku Cuma tersenyum tapi Ustaz Halim labih cekap membaca bahasa tubuhku.
"Xde calon,hati dah tertutup.Mintalah petunjuk dari Allah swt,isthikarahlah!".tenang dan jelas saranan ustaz.

Malam yang sepi,aku bangkit.Solat sunat dua rakaat aku laksanakan.
"Ya Tuhanku,kurniakanlah kepadaku isteri dan keturunanku sebagao penyejuk mata dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertaqwa".
***********************
Rutin minggunan aku bila lapang,main-main dengan kekanak kat rumah anak yatim.Yelah kan,aku pun dah berzaman x g sini.Busy memanjang.Aku dulu pun pernah dok sini pas ibu n ayah meninggal dunia.Paling-paling,bleh gak aku berkongsi kisah suka duka lat sini.Melayan anak-anak yang tak faham lagi erti cabaran hidup.Ibu n ayah Abang Zul bising gak coz lama x melawat dorang kat Perak.SEgan la weh,kalo terjumpa Kak Rania n Abang Zul camne.Walaupun rasa cinta aku dah xde skg ni,cemburu aku ni bleh tahan gak.Aisy,susah ye nak hupakan 1st love nih.Huhu.

Ringtone Crazy Frog yang melalak kat tengah taman permainan.Sapa lak yang kol aku ari2 cuti ni.Kacau daun betollah.Em,ape nak dikata,jangan orang hospital dah la.Eh,Rin la.Dah berjaya kot kenenkan engineer ensem utk aku.Hahha.Poyo x hengat!
"Assalamualaikum,Dr Mas.Hang katne ni?".
"Wslm.Aku kat bumi lagi.Belum sampai masa masuk bumi.Ko ni tiba-tiba kol aku ni pehal.Xde angin,xde rebut,mesti ada apa2 ni,".Sekian kalinya dia kol pas jumpa aritu.Ni kali ke -4 kot.Dah jadi mak orang pun kawan aku ni.

"Hihihi.Pandai lak wat lawak.Em,ade kawan keje aku minta no phone ko.Dia nak berkenalan.Takpe kan,aritu kan ko nak engineer hensem tempat aku nih".
"Hamboi,ko mesti dah bg ni.Baru bgtau aku.Aku memain je aritu,ko take serius lak.Mak aih,hidup aku dah xtentu arah ni."
"Lek la kawan,Ko buat bese je.Bukannya aku suh ko terus menggedik dengan die.Slow2 la.Kawan-kawan dulu,kawin-kawin kemudian.Hahhaa".
"Rinnnnnnnnnnnnn",aik,sal xde respon nih.Maik aih,die dah letak telefon.Sape lak yang tetiba nak berkenalan dengan aku tuh.Seram sejuk dah kaki tangan.
**************
Masyitah hadir dalam mimpiku usai Isthikarah.Tuhan,dia yang kau takdirkan buatku.Camne nak mulakan langkah ni.Aku ni mane la reti sangat nak ayat-mengayat ni.Buat bese2 jelah.Mujur la ade Rin yang sudi jadi orang tengah.Dah seminggu dah no Masyitah kat aku,tapi aku mati kata nak mulakan camni.

Bakal pemimpin keluarga kena berani.Berusahalah Hakim!!!!!!
Aku:Salam,sy Hakim.Maaf ganggu.Sy kawan sepejabat Rin,salam perkenalan.
Mas:Wslm,O,ye.Salam perkenalan kembali.Saya Mas,nama penuh hakim ape ye?".
Aku:O,mas…mas kahwin ke?Hahha.Em,Lukmanul Haqim.
Mas:Ade lak mas kahwin,Masyitah.Sedap nama u.Ha,ngomong2,dah hafal Surah Lukman lom?Xkan nama je Lukman,intisari surah Lukman fail.
Aku:Masyitah ye.Em,sebab suka dengan surah Lukman la ,ambik nama tu.Insyaallah,lepas kot kalo ade ujian.Sebenarnye sy saudara baru,alhamdulillah dah hampir setahun bergelar muslim.

Macam-macam cerita la Masyitah ni 1st time ktorg sms.Masih Masyitah yang sama macam dulu,peramah dan amat mengambil berat.Bila dia tahu aku sudara baru,tiba-tiba lak die jadi risau.Risau kalo dia yang menyebabkan aku jauh dari agama kerna lantaran sms yang lagho dan berunsurkan kata-kata yang x bermanfaat.Xpe Masyitah,pas ni kita sama2 ingat-mengingati.

Sejak ade rakan sms bernama Lukmanul Hakim ni,asik berdering je handpone aku.Tapi bleh tahan gak la mamat ni.Xde nak berjiwang2 karat dengan aku.Kalo die wat peel gatal,gedik,gelenya tu,dah lama aku tukar no.X hingin au berkawan dengan mamat2 romeo ni.Tapi sejak 2,3 menjak ni aku rasa cam ade satu rasa kat hati aku.

Hepi je rasa hati bile dapat sms dari Lukman walaupun sms ku xde la ape2 sangat.Sms-sms ktorang pun cume berkisar pasal soal kerja,hidup yang busy x hengat n tazkirah as a peringatan.Rajin gak la die miskol aku kol 2 pagi suh aku solat tahajud.Kalo dah aku cuti,aku kadang2 bengang gak la.Tapi macam dia faham lak dengan kitar hidup pempuan ni.Ni kejut gak aku kate kalo x bleh solat,tambah2 la zikir.

Segang mak aih.Yelah kan die kan baru je masuk Islam n lebih faham pada aku.aku yang faham ni wat degil lak xmo faham.Bagus gak la ade orang peringatkan selalu ni.Tapi sms dia dua hari lepas membuatkan aku rasa rindu sesangat kat die.Rasa kehilangan n aku xtahu nak cari katne.
LUKMAN:I rasa I cintakan u.Cintakan u kerana Allah swt.tapi I takut kalo rasa cinta ni membuatkan kita makin lalai dan bedosa.So,I minta maaf sangat2.Kita x perlu berhubung lagi.Insyaallah,kita akan kembali berhubung bila I yakin dan bersedia jadikan u sayap kiri perjuangan hidup i.Maafkan sy.

Takpelah,kalo dalam hati ade rasa cinta ni,x elok berhubung terlalu kerap.Silap2 aribulan.menang la Cik Tan.Lukmanul Hakim,hati ini turut melagukan rasa cinta yang sama.Hati tabahlah dengan perpisahan semantara ini.
***********************
Ya Allah,jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu agar bertambah kekuatanku untuk menyintai-Mu
Ya Muhaimin,jika aku jatuh hati,izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar aku tidak jatuh dalam jurang hawa nafsu.
Ya Rabbana,jika aku jatuh hati,jagalah hatiku padanya agar aku tidak berpaling pada-Nya.
Ya Allah,jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu.
Ya Rabbul Izzati,jika aku rindu,rindukanlah aku pada sesorang yang merindui syahid di jalan-Mu
Ya Allah,jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.
Ya Allah,jika kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi kepada-Mu.
Ya Allah,berikan aku hidayah dan rahmat-Mu dalam aku mencintai hawa-ku.

Masyitah,esok akan ku tanyakan persetujuan darimu.Aku yakin dan pasti,kaulah yang akan
menjadi isteri dan ibu buat anak-anakku.
*********************
Lewat petang hari Isra'dan Mikraj,aku menerima sms dari Lukmanul Hakim.Sms mengingatkan aku akan ceramah di Masjid Negara.Sms pertama setelah seminggu tiada khabar berita.Memang aku berniat menghadiri ceramah tersebut,mengimbau detik perjuangan Rasulallah yang kian dilupakan.Sementelah pula,hari ini cuti umum.Kira bonus la,ingat-ingatkan diri yang dok selalu lupa ni.

Kebetulan parking x berapa nak penuh masa aku sampai tadi.Yelah kan,aku pun antara manusia yang terawal sampai petang ni.Kalo awal ni,bleh la mengaji sat.Cek balik hafazan yang dok asik tersambung dengan surah lain.Teruk betol la daya ingatan aku ni,makin hari makin parah.Banyak buat dosa la ni.Astaghfirullah.

Nak masuk je masjid,aku ternampak sesorang yang selalu aku doakan.Ape kes die datang masjid.Ntah2 die dah convert agama x,tapi aku je yang x tahu.Alhamdullillah kalo betol.Bertambah lagi sorg umat Nabi Muhammad saw.

Usai ceramah,aku kembali ke kereta.Harus segera pulang memandangkan esok harus ke berseminar ke UPM.Tapi ada sesuatu yang membuatkan aku kaget x hingat dunia.Kelvin yang dah setahun aku xjumpa tengah bestnya bersandar tepi kereta aku!!Berbaju melayu siap dengan songkok lagi.Betol ke ape yang aku tengok ni,bayangan je kot.2,3x aku gosok mata,tapi mamat t uterus senyum kat aku.Pap,aku tampar pipi.Sakit!!!!!!!Maknanya aku bukan mimpi la ni!!

"Kelvinnnnnnnnnnnn,u buat ape kat sini?".Kaget betol muka Masyitah,macam baru lepas tengok hantu je.Nasib la Mas,ni hadiah special punya.Orang2 bertuah je bolah dapat.
"Assalamualaikum,Masyitah.".Masyitah terpana lagi.Lama,baru die jawab salam.
"Wslm.U ni Kelvin kan.Ape yang u buat kat sini?Berapa lama dah u masuk Islam?Nape x inform I langsung.Sampainye hati u".Tgok,bertubi2 soklan die.
"I dengar ceramah Isra'& Mikraj tadi.Sekarang ni,I nak melamar seseorang..Dah setahun I masuk Islam.X masuk Islam bukan kerana perempuan,I masuk Islam sebab I cintakan agama ni.Memang hati I sampai pun.Em,btw,dulu nama I Kelvin,sekarang dah jadi Lukmanul Hakim",balasku sambil tersenyum.Aku tgok mata Masyitah dah berair.
"Ha,jadi u la yg sms I selama ni.Samapi betol hati u x bgtau I".
"U x pernah tanya.Masyitah,harini I nak tamatkan penantian u.I nak jadikan u wanita paling mahal maharnya.Sebagaimana Ummu Sulaim yang berkehendakan kalimah syahadah dari Abu Talhan,begitu juga harapan u dulu kan.Sudi x Mas jadi sayap kiri perjuangan saya",kataku tenang sambil menghulurkan sebentuk cincin kepada Mas.
Mas mengangguk sambil cuba tersenyum padaku dalam deraian airmata.Terima kasih Ya Allah.Moga perlaksanaan sunnah Nabi ini mendapat redha-Mu Illahi.Amin.

"Sesiapa yang berkahwin,sesungguhnya ia telah menyempurnakan separuh dari agamanya,maka bertaqwalah ia pada yang separuh lagi".(H.R Al-Tabrani)
_-------------------------------
Salam semua.ni cerpen ke-4.Penuh dengan ayat dramatis sikit.Haha.Susah bangat mau mengayat.Hope this cerpen ade sikit pengajaran pada kita semua.Insyaallah.Maaf sangat2 kalo ayat terbelit macam ular kena belasah.=)
-http:docrock4eva.blogspot.com-
posted by BLOGGER @ 5:29 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
14 Comments:
  • At 31/7/08 8:16 PTG, Anonymous ain said…

    bet sesangat..very gud islamic story...

     

  • At 31/7/08 10:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite ini benar-benar mengisafkan sy yg dilahirkn sbg umat Islam tetapi msih cetek ilmu dlm agama........

     

  • At 31/7/08 11:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..xtau nk kata apa lg dh..keep it up a good work ;)
    ~Chem

     

  • At 1/8/08 10:43 PG, Anonymous baby said…

    suka sgt baca cerpen ni..ingat mengingati sesama kita yg selalu alpha. thanx!

     

  • At 1/8/08 11:22 PG, Anonymous sha said…

    cite bes 2...insaf btl.hrp blhla berubah pas ni.InsyaALLAH...gud!

     

  • At 1/8/08 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dr. rock dlu dak intec ke? dak prog mana? alm? sy officially x-intec last jun..dak alm 7..neway best cite ni :)

     

  • At 1/8/08 6:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu..best sgt cter ni. i think i know d writers...my old frenz during out matrik prog...KMPH in memories.. rindu sm kau sih...aisyah kmph 05-06

     

  • At 2/8/08 6:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikum....best spt slalu...teruskn berkarya...bnyk sgt yg sye belajar dr cerpen awak...ilmu agama bleh dismpikn melalui pelbagai medium kn?jazakallah......=)

     

  • At 9/8/08 5:06 PTG, Blogger kai said…

    walaupun pendek.. tp cerpen bakal dr. ni mampu menginsafkan seseorang.. semoga berjaya menjd doktor satu hari nanti ye , n bakat y ada jgn dibuang.. pasni carilah peluang jd penulis buku2 cinta berlandaskan agama agung ni.. ahlan wasahlan..=)

     

  • At 12/8/08 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    saya suka baca hasil karya anda...semuanya berkisar dunia kedoktoran ke??? apa2 pun teruskan berkarya

     

  • At 4/9/08 8:57 PG, Blogger dr.rock4eva said…

    salam semua..
    tq 4 comment..
    insyaallah pasni nak buat cerita baru pasal bukan doc lak...
    nak kena reseach dulu takut maklumat salah.
    =)

     

  • At 5/9/08 2:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    congrate..best sesangat citer ni..terharu eden oi!! huhu

     

  • At 11/2/10 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best arr... teruskan berkarya... :)

     

  • At 11/5/10 5:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cita ni.......penuh islamic........
    dpt bg peringatan pd insan yg dah lupa....

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group