Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
Bersendirian begini membuatkan aku mencari makna sebenar menjadi insan di dunia ini. Sungguh banyak persoalan bermain di fikiran ini, hidup penuh dengan teka-teki yang tak kan habis hingga hujung nyawa ini.. Oh TuhanKu hanya padaMu hamba mengadu dan memohon petunjuk.. Mudah-mudahan perjalanan hidup ini tetap berada di landasan yang betul walau macam mana pun cabaran dan dugaan yang datang melanda. Kadang-kadang melawan kejahatan dalam diri lebih hebat berbanding dengan melibatkan diri dalam peperangan yang sebenar.. Melalui kehidupan ini kadang-kadang mendorong diri menjadi jahat, ada masanya kerana sedar diri kita hamba PadaNya.. dengan sendirinya keinsafan hadir dalam diri ini.. huhuhu, moga-moga Allah sentiasa mengampuni dosaku, orang tuaku, keluarga, kawan-kawan, orang yang tersayang dan juga seluruh masyarakat islam yang mengamalkan hidup dengan penuh keikhlasan. Ikhlas ayat ini amat sukar untuk kita amalkan dalam kehidupan sekarang, manusia hanya ingin berjaya berada di atas tanpa mempraktikkan keikhlasan dalam kehidupan ini. Dalam melayari kehidupan ini, banyak perkara berlaku begitu saja, adakalanya seseorang boleh berubah dengan sendiri antaranya dari baik menjadi jahat, dari jahat menjadi baik... Bila difikirkan unik juga keperibadian manusia ini.. sentiasa berubah-ubah.. Namun Hanya Yang Satu Tetap Kekal Selamanya..
eheh.. ari ini aku bermonolog sendiri untuk mencuba sesuatu yang baru, sama ada ianya berhasil atau tidak.. terpulanglah.. sekurang-kurangnya aku tidak rugi untuk mencuba daripada lansung tidak berbuat apa-apa.. seronok rasanya apabila apa yang kita impikan berhasil. itupun dengan usaha kita sendiri tanpa perlu menyusahkan orang lain. Hidup kalau nak rasa diri bermakna, berharga kena berusaha untuk mendapatkannya, jangan hanya merintih dan menyerah begitu sahaja. Biar berkali-kali gagal dalam usaha sehingga orang pandang rendah, namun dalam hati sentiasa berazam untuk menghasilkan sesuatu yang boleh dibanggakan oleh diri. tidak perlu membuatkan orang lain merasa bangga dengan diri kita, cukup sekadar kita tau apa yang dibuat berhasil dan memberikan makna dalam kehidupan kita.. betul tak.. apa yang penting kita perlu tau untuk berusaha berbekalkan keyakinan Pada Yang Esa.. Amin..
Kita kena berani dalam menghadapi cabaran hidup ini, kadang-kadang melihat kehidupan orang lain yang kaya, aman, bahagia menjadikan kita merasa hidup kita ini kekurangan sesuatu, rasa cemburu.. namun bila kita melihat pulak kehidupan orang yang hidup di negara yang sentiasa berperang, kebuluran membuatkan kita merasa beruntung.. beruntung kerana sekurang-kurangnya kita mampu lagi hidup mengikut kemahuan kita sendiri... tidak bersyukur lagi kah kita dengan kehidupan ini. Huhuhu, banyak perkara lagi yang perlu kita lakukan dalam hidup ini, bukan kita bersendirian melayari kehidupan ini. Hanya terpulang pada diri kita masing-masing bagaimana untuk menjadikan hidup kita ini diwarnakan dengan kenangan dan memori dalam hidup. Biarpun memori itu pahit namum sekurang-kurangnya ianya pernah hadir dalam hidup kita, bercakap soal memori pahit ianya banyak melibatkan benda. Ada memori tentang sekolah, sahabat, cinta dan keluarga namun yang paling sinonim rasanya memori tentang cinta.. apalagi apabila ianya berkaitan dengan kehilangan seseorang. huhuhu
percintaan ianya hadir tanpa dipinta, sebuah lakaran yang amat indah jika dilukiskan di atas sebuah kanvas, tapi realitinya sukar untuk kita tafsirkan kerana ianya melibatkan dua jiwa dan perasaan. Cinta apakah ianya.. sesuatu yang singgah begitu saja di hati tanpa perlu diatur, tanpa perlu diluahkan... bagi yang menilai cinta, rasanya terlalu mahal untuk diluahkan kerana ia membawa semua rasa kasih sayang, fikiran, jiwa dan segala-galanya menjadikan dunia semakin indah untuk dilayari. Bersama-sama, berkongsi kehidupan dengan rasa yang amat ikhlas, terlalu ikhlas sehingga kita merasakan kita sudah hampir mempunyai segala-galanya di dunia ini... Namun terjadinya perpisahan yang tak dijangka.. menjadikan sebahagian hidup kita hilang begitu saja... Rasa kesal dan meyalahkan orang lain tanpa kita sedari sebenarnya itulah takdir.. Jika ditinggalkan begitu saja, kita akan terus berubah menjadi manusia yang lemah, membuang segala kepercayaan tentang cinta dan juga keindahannya yang kita miliki sebelum ini. Menjadi manusia yang menutup segala pintu hati daripada terkena serpihan cinta untuk kali kedua atau seterusnya.. Hidup adalah hakikat, dan cinta adalah pelengkap kepada kehidupan kita di dunia ini. Alangkah ruginya kita memadam rasa cinta ini, biarlah ianya menjadi memori pahit.. Namun sekurang-kurangnya kita ada kisah yang terpendam dalam diri yang orang lain tidak boleh miliki.. Itulah anugerah perasaan yang amat ikhlas untuk kita abadikan dalam kehidupan... Binalah kehidupan yang lebih gembira kerana itulah hadiah yang termahal kita miliki... Janganlah menghukum kehidupan masa lalu kerana kita boleh membina masa depan yang tenang bersama keyakinan pada Allah..
Keikhlasan dalam diri juga kadang-kadang terpesong akibat desakan hidup yang semakin hari kian mencabar.. Sebagai manusia juga kita sebenarnya boleh jatuh hanya kerana terus-menerus melawan arus... Kasih sayang dari keluarga adalah amat penting untuk kita praktikkan.. melihat pada kehidupan sekarang yang lebih kepada kebendaan membuatkan fikiran ini takut untuk memikirkan masa depan yang amat jauh untuk dijangkau.. hanya dengan berdoa, semoga keamanan ini tetap wujud sama ada dalam negara, keluarga mahupun dalam diri kita sendiri. Semoga keikhlasan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kita semua walau apa juga yang kita lakukan di muka bumi Allah.. Amin
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan