BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Ogos 09, 2007
Kumilikmu 12
Melihat gambar yang terpampang didepanku itu, hatiku tiba-tiba menjadi sayu. Dari debar yang menggila, akhirnya ia beransur menjadi rasa ngilu yang amat. Kerana senyuman gadis itu masih membayang walau pancaran matanya begitu redup. Seperti tersimpan perasaan mendalam yang sukar untuk ditafsirkan. Adakah gembira, adakah duka.

Genggaman di jari, lelaki disampingnya. Walau tiada secalit senyuman, tetapi terlihat pancaran kasih dari sinar matanya. Dan aku bagai tidak percaya. Melihat wajah lelaki yang tersenyum itu. Sesungguhnya lelaki itu adalah aku!

Gambar yang satu ini waktu usai pernikahan dan selepas cincin ku sarungkan ke jari manis Ain. Aku ingat lagi jurufoto hari itu. Si Azhar yang becok dan tak habis-habis meminta aku bergaya yang bukan-bukan. Sekejap duduk, sekejap berdiri. Nasib baik tak disuruhnya aku menelentang. Ada satu pose yang aku ingat. Aku bersila di atas katil dengan Ain bersimpuh di sisi. Waktu itu aku rasa bagai nak pengsan. Aku pasti kalau ada gambarnya di sini, pasti mukaku kelihatan merah padam. Mesti buruk dah tak handsome langsung.

Aku menyelak lembaran yang kedua. Lalu terlihat jelas setiap adegan pernikahan gila yang terpaksa dilangsungkan jua. Waktu ini aku sedang duduk di hadapan lelaki tua berkopiah itu. Aku ingat lagi. Aku ingat pada muka-muka dan mata-mata yang memandang. Bagai ingin ditelan aku hidup-hidup waktu itu. Ah.... kelakarnya. Mukaku merah padam. Berpeluh-peluh.... He. he. he.. aku bagai ingin ketawa sekuat hati. Muka tak siap macam ni pun nak diambil gambar ke?

Yang ini pula waktu berjabat tangan dah melafaz akad. Bagai tak percaya aku boleh melakukannya dengan sekali lafaz saja. Satu kebanggaan untuk aku. Mana tidaknya, sudahlah dikahwin paksa, dan dalam sekejap waktu aku harus menghafalnya pula. Naik terbelit-belit lidahku waktu itu. Tapi sungguh, mungkin perkara yang mulia sebegini menjadi keredhaan Allah. Maka dipermudahkan segala urusan.

Gambar Ain berdiri di tepi katil dengan aku disisi, memeluk pinggangnya. Dan apa yang membingungkanku...... Ain tersenyum! Senyumannya indah, terpancar di seluruh wajah. Kenapa Ain kelihatan gembira? Kenapa dia tersenyum? Adakah dia tidak kisah dengan perkahwinan ini? Adakah dia tidak berasa kecewa? Lagaknya seolah aku dan dia memang selayaknya disandingkan berdua. Adakah dia gembira dengan perkahwinan ini.

Yang ini Ain sedang tersenyum, yang itu pun Ain sedang tersenyum. Waktu atas pelamin juga tersenyum. Tidak langsung terlihat garis-garis kesedihan di wajahnya. Hanya aku yang kelihatan canggung. Saat menatap gambar-gambar ini baru aku perasan baju songket yang ku pakai itu rupanya berwarna biru muda. Sumpah! Aku tidak pernah sedar dengan apa saja yang berada didepanku saat itu. Aku cuma ingat kelipan cahaya dari kamera Azhar yang tidak putus-putus sepanjang masa. Yang menyilaukan mata.

Selesai yang pertama, aku buka pula album yang kedua. Sama juga, hanya gambar-gambar perkahwinanku yang tidak pernah terlintas di hatiku untuk melihatnya. Kalaulah bukan kerana niat jahatku pagi ini sudah pasti aku tidak akan pernah melihat gambar-gambar ini. Tapi aku benar-benar terasa kelainannya. Ain tidak seperti yang aku sangka. Dia langsung tidak menunjukkan wajah duka. Malah ada satu gambar yang memperlihatkan dia ketawa. Dia bahagia?

Sebaliknya, wajahku pula yang nampak aneh. Antara senyum dan paksa. Kaku dan tidak mesra. Mungkin, hanya satu yang mampu menyelamatkan keindahan gambar-gambar ini. Kerana wajah yang seiras antara aku dan Ain menjadikan rakaman-rakaman tersebut kelihatan cantik dipandang.

Kulit Ain putih, tidak jauh beza dengan kulitku. Hidungnya terletak, sama juga seperti hidungku. Kalau siapa-siapa yang tidak tahu kami sepupu, pasti mereka menganggap aku dan Ain pasangan yang paling secocok bagai pinang dibelah dua.

Tapi, kalau Iskandar yang menggantikan tempatku, tentu ianya menjadi lebih secocok lagi. Mereka memang dilahirkan untuk bersama mungkin. Sama cantik sama padan. Tapi sayang, Iskandar tidak datang. Tidak jenguk muka, mahupun sampai khabar berita. Iskandar pengantin malang, yang telah mensiakan-siakan peluangnya untuk hidup bersama Ain. Gadis secantik ini ditinggalkan, dalam keadaan yang tragis dan memalukan. Ia adalah sesuatu yang merugikan.

Aku simpan kembali album-album itu di bawah lipatan baju setelah selesai membelek semuanya, dan setelah puas hati kerana tidak ada sekeping pun gambar Ain bersama Iskandar. Dan lebih bagusnya, gambar-gambar Iskandar juga langsung tidak ada. Ternyata Ain tidak menyimpannya. Semua laci-laci aku geledah dengan cara yang paling sopan-agar tidak meninggalkan apa-apa kesan yang mencurigakan. Di dalam laci meja solek juga tidak ada. Malah di mana-mana. Puas aku cari tapi tidak terjumpa.

Entah-entah memang dia tidak pernah menyimpannya langsung. Atau tidak pernah ingin menyimpannya lagi sejak perkahwinan ini. Mana tahu. Masakan bercinta sekeping gambar pun tidak ada. Paling tidak pun sebagai pengubat rindu. Sedang aku yang belum bertunang, hanya boleh dikatakan berkawan baik dengan Serina pun sudah penuh satu album gambar-gambarku dengannya. Paling banyak photo-photo ketika melancung. Dan kerana gadis itu satu kegemarannya adalah memotret photo walau dimana-mana saja maka aku akhirnya terikut-ikut juga. Tapi mujurlah gambar-gambar itu tidak pernah ada denganku. Semuanya ada dalam simpanan Serina. Walaupun gambar-gambar tersebut bukanlah apa-apa sangat, tapi kalau dilihat Mak, teruk juga rasanya aku di'basuh'nya. Apalagi kalau dilihatnya, minah salleh pula yang menjadi temanku. Pasti panjang bebelannya.

Aku merebahkan badan ke katil sambil memandang syiling. Andai Ain tidak lagi menyimpan apa-apa khazanah pemberian Iskandar, adakah ini bermakna Ain sudah melupakan lelaki itu. Sudah tidak mengharap apa-apa lagi. Mungkin Ain sudah dapat menerima hakikat perkahwinan ini. Perkahwinan tanpa cinta bukan semuanya punah belaka. Mak dah ayah juga tidak pernah bercinta muda-muda dulu. Perkahwinan semuanya diatur keluarga. Tapi akhirnya lahir juga aku seorang anaknya. Kalau arwah ayah masih ada sekarang, tentu aku tidak keseorangan. Tentu aku punya adik-adik yang ramai yang dapat berkongsi kasih denganku. Tapi aku hanyalah seorang anak tunggal. Tidak punya apa-apa. Cuma seorang ibu tua, dan seorang isteri yang amat payah untuk kutakluki hatinya. Untuk kukongsi kasih sayangnya.

Mungkin benar Ain sudah melupakan Iskandar. Mungkin pertemuan hari itu adalah satu kebetulan. Atau satu kecelakaan yang tidak disengajakan, kalau itu boleh dikatakan suatu kecelakaan. Atau sesuatu yang aku tidak tahu apa perlu dinamakan, tetapi sesuatu ketidaksengajaan yang boleh dimaafkan. Dan seharusnya aku tidak perlu terlalu memikirkan sangat tentang kejadian itu. Anggaplah saja ia satu mimpi ngeri siang hari dan seharusnya perlu dilupakan.

Mungkin Ain sudah dapat menerima diriku. Buktinya, gambar-gambar perkahwinan itu. Kelihatan Ain terlalu menjaganya, dan amat menghargainya. Kalau tidak masakan dia menyimpannya. Kalau dia benar-benar tidak dapat menerima aku, seharusnya gambar-gambar itu ditinggalkan saja di kampung, atau dimana-mana asal saja tidak terlihat olehnya. Tetapi tidak! Ain tetap menyimpannya, malah aku lihat riak2 pada wajahnya. Indah dengan senyuman yang tidak membayang kedukaan. Dia kelihatan bahagia!

Mungkin selama ini aku saja yang tersalah sangka. Apa salahnya kalau aku mulakan semula. Cuba menambat hatinya sebaik mungkin. Biar perlahan, tetapi berkesan. Mungkin lama kelamaan dia akan dapat menerimaku seperti diriku sendiri yang terasa semakin ingin dekat dengannya. Mungkin lama kelamaan cintanya akan hadir. Siapa tahu?

Aku bingkas bangun dari katil. Mencapai tuala yang tersangkut di tepi pintu. Hasrat untuk menyambung tidur terus terpadam. Aku rasa ada yang lebih bermakna untuk dilakukan pada hari ini. Sesuatu yang mungkin merubah perjalanan hidupku. Mungkin. Aku berendam di dalam tub agak lama. Selepas mandi, cepat-cepat kusarung kemeja lengan pendek, dipadankan dengan jeans hitamku. Nampak biasa-biasa saja tetapi tetap menepati citarasa. Muka ku tapukkan dengan sedikit bedak agar tidaklah nampak terlalu pucat pagi-pagi begini.

Setelah selesai, aku turun ke bawah mendapatkan Mak yang sedang menyiang ikan. Terkejut mak memandangku.

"Kata nak tidur. Belum pukul 10 dah bangun?" Tegur mak. Aku tersengih.

"Nak keluar kejap la mak. Mak nak masak ke? Qel nak makan kat luar nie....."

"Hai.... sesekali bercuti pun nak makan kat luar ker.... kata tak keja... takkan nak jumpa orang jugak...." Mak merungut-rungut.

"Qel.... nak pegi ofis sekejap. Ingat nak makan dengan Ain....."Balasku lambat-lambat. Mak kembali memandangku sambil tersenyum.

"Nak makan dengan Ain? Emm... baguslah tu. Kenapa tak suruh Ain cuti sekali... boleh dia temankan Qel.".

"Alah mak...... Qel ni pun cuti emergency.... tak sempat nak mintak dengan bos..." Balasku sambil sempat memasukkan goreng pisang ke mulut.

"Tak payah masak lebih la mak, Qel dah nak keluar nie..."Aku mencapai kunci yang tersangkut di dinding. Suara sahutan mak tidak kedengaran lagi. Cepat-cepat aku menyarung kasut. Memanaskan enjin sebentar, sambil sempat menyalakan sebatang rokok.

************************************

Dalam perjalanan aku memikirkan apa yang patut aku lakukan hari itu. Sebelum keluar rumah tadi, aku seakan pasti tetapi saat ini hatiku menjadi tidak keruan pula. Apa anggapan Ain nanti. Terkejutkah dia? Mungkin dia akan menggeleng kepala, atau ketawa berdekah-dekah melihat gelagatku yang secara tiba-tiba ini. Atau mungkin dia akan tersenyum indah lantas memelukku. Ah.... rasanya itu tidak mungkin. Itu terlalu teruja.

Aku akan katakan kepadanya, saat ini aku telah mula mengasihinya. Telah mula menginginkannya. Sungguh! Menginginkan bukan sekadar keinginan seorang suami terhadap isteri, tetapi lebih dari itu. Aku ingin memulakan segalanya. Mengenalinya, mengasihinya dan seterusnya hidup dengannya. Menjalani perkongsian bersama. Bukankah itu sesuatu yang tidak mustahil. Aku ingin meminta maaf padanya kerana telah mengabaikan dirinya selama ini. "Bolehkah kita mulakan semula?" Dan Ain pasti akan tersenyum mendengar pertanyaan itu.

Aku membelok ke kiri, berhenti di deretan kedai yang agak lengang.

Setelah mematikan enjin, aku melangkah ke kedai, yang aku pernah lihat dulu. Kedai bunga 'Jasmeen Florist'. Jambangan bunga beraneka warna, tersusun cantik di setiap penjuru. Menarik perhatian setiap mata.

"Boleh saya tolong Encik..?"Seorang wanita berbangsa Singh, yang kukira pemilik kedai ini menegurku sebaik aku masuk ke dalam.

"Tolong bungkuskan saya..... er.... I mean tolong gubahkan bunga untuk seorang wanita...."Balasku pantas.

"You nak combination macamana. Ros merah, putih atau....."

"Apa-apa saja, yang penting nampak cantik...... eemm.. kalau warna merah ok jugak.. you buat untuk 1 dozen yea...."

Wanita itu tersenyum sebelum berlalu. Aku tersengih sama. Aku bukan tahu sangat pasal bunga ni. Apa jenis, apa warna itu semua tak penting. Yang penting cantik dan menarik hati Ain. Bukankan wanita sinonim dengan bunga. Aku pasti Ain akan suka.

10 minit berlalu, wanita itu kembali semula dengan jambangan bunga yang agak besar dan aduh.... cantiknya. Aku yang lelaki ini pun boleh geram dibuatnya. Aku membelek-beleknya sebentar, nyata berpuas hati.

"Berapa?"

"RM65.00" Mak oi, mahal jugak tu.

"Tak ada diskaun?" Wanita Singh itu tersengih.

"Valentine's day, or during celebration, kita ada bagi diskaun...."Balasnya tersenyum lagi.

Valentine's day buat apa! Aku bukannya sambut pun.... bisik hatiku. Selepas membuat pembayaran, aku segera kembali ke kereta. Semangat semakin berkobar-kobar. Aku rasa inilah salah satu kerja gila yang pernah aku buat selain jadi bidan terjun ketika bernikah dulu. Aku harap Ain akan faham tindakanku ini. Aku tidak sanggup lagi hidup berpura-pura. Berpura-pura tidak mengendahkannya sedang dirinya hampir setiap saat berada dalam khayalanku.

Kedai bunga yang ku singgah tadi tidaklah terlalu jauh dari pejabatku. Beberapa minit memandu sudah kelihatan bangunan warna kuning yang tersergam diantara deretan bangunan lain. Melihatnya hatiku menjadi semakin berdegup tidak tentu arah. Aku kerling sekilas jam di dashboard. Aku tahu waktu-waktu begini sebentar lagi semua akan keluar menikmati makan tengahari. Ain juga akan keluar-aku percaya.

Aku berhentikan keretaku agak jauh. Sengaja. Supaya nanti aku akan dapat melihat Ain. Bila dia melangkah keluar untuk ke seberang, aku akan mendapatkannya. Menyerahkan jambangan bunga..,, dan oh ya! Bungkusan hadiah yang ku beli di Johor tempohari masih ada dalam simpanan. Aku terfikir untuk menyerahkannya sewaktu makan nanti. Pasti Ain suka dengan jam tangan yang ku pilih itu. Jam tangan bertali halus warna emas, yang rasanya begitu sesuai dengannya.

Aku menyandarkan badanku sambil mata tidak lepas-lepas memandang ke arah pintu kaca. Sebentar tadi aku melihat Farid dan Mustakim berlalu keluar. Diorang pasal makan memang selalu on time! Aku menunggu-nunggu lagi, kalau-kalau kelibat Suzy kelihatan. Kalau ada Suzy pasti ada Ain. Sebentar kemudian pintu kaca terbuka lagi. Suzy muncul agak tergesa-gesa. Hatiku menjadi berdebar-debar. Kelihatannya dia berlari-lari anak menuju ke kereta. Apa hal minah ni? Mana Ain?

Ishh...... apsal lambat sangat....

Tak lama kemudian... Yesss! hatiku melonjak girang. Ain keluar dan berjalan agak perlahan. Aku sudah sedia untuk membuka pintu bila tiba-tiba kelihatan seorang lelaki muncul secara tiba-tiba dari belakang. Aku termangu. Melihat mereka agak lama. Iskandar?.. Bukan! Lelaki itu bukan Iskandar. Mereka berbual sesuatu dan kedengaran derai ketawa. Ya Allah! Bunga di tangan terasa seperti panas membakar setiap urat, terus naik ke kepala.

Mereka berjalanan beriringan menuju ke kereta. Aku terasa seperti seketul batu menghempap ke mukaku. Terasa sakit.... sakit amat. Aku tidak dapat bergerak. Kaku. Debar dadaku yang menggila kini tiba-tiba menjadi sayu. Ngilu. Aku rasa seperti ingin ketawa, menangis dan entah apa-apa lagi. Bodohnya aku....... kenapa bodoh sangat. Kenapa membodohkan diri pada sesuatu yang tak pasti. Bukankah kau tahu Ain tidak sukakan kau. Kenapa kau nak teruskan juga...... Sekarang kau yang kecewa. Kau yang merana. Kau tak mampu berbuat apa! Ahh.... Bodohnya Afizi Haiqel!

Bayang mereka telah hilang dari pandangan menuju entah ke mana. Biarlah. Biarlah mereka hilang terus. Aku tak mahu lihat lagi. Aku tak sanggup merasa kesakitkan ini. Beginikah rasanya putus cinta? Sungguh! aku tidak pernah merasakannya. Sakitnya.... terasa disegenap ruang hatiku. Kalau beginilah rasanya kecewa, aku lebih rela tidak punya siapa-siapa. Aku lebih rela tidak punya cinta.

Ain.... kalau lah kau tahu hati aku... yang telah mula mengasihimu!

Label:

posted by Tanpa Nama @ 1:10 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
2 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group