Nama Pena : Sha ixora
Dia adalah suamiku…
Petang itu seperti biasa aku terpaksa menaiki bas untuk sampai kerumah..Didalam bas fikiranku menerawang mengingatkan kenanganku bersamanya sehingga tidak sedar seorang konduktor bus meminta tiket untuk di check.. aku terpaksa berdiri kerana harini bus penuh . Setibanya dirumah aku terus menuju ke bilik. Aku menghempaskan tubuhku diatas katil. Tanpa sedar aku sudah terlelap sehingga aku dikejutkan dengan bunyi dentuman kuat pintu. Rupa-rupanya angin rebut sedang melanda. Rumahku berhampiran dengan pantai. Jika ada kelapangan aku sering kepantai untuk menghirup udara segar selain menikmati keindahan matahari terbenam.
***********************************
"umi harini umi masak ape?? Yun lapar la satu hari tak makan" kataku pada umi iaitu ibuku. "umi tak masak pe pe pun Cuma daging masak kicap n sayur kangkung belacan". Aku tersenyum pada ibuku, dia seperti tahu makanan kegemaranku. Selesai makan aku terusduduk diruang tamu dan menonton tv. Ku buka siaran berita untuk mengetahui perkembangan semasa. Tiba-tiba aku dikejutkan dengan bunyi telefon. Lagu izinkan namamu dihati dari kumpulan EYE sengaja kuletakkan sebagai lagu deringan handphone ku. Segera ku capai hp yang terletak disebelah tv. Aku tersenyum melihat nama nasrul tertera didalam hp. Lalu aku terus menekan punat menjawab.
"Assalamualaikum sha..buat per tu??? Busy ker ?? dah makan ?
"waalaikumsalam…x da buat pepun,just tengok tv berita jer ni… yang buat per tu???
" buatper lg…sha x dengar ker suara yang ni??? Tgh cakap dengan sha la… buat per lagi …
"hehehe sha sajer jer tanya mana tau tgh mengorat awek lain ker selain sha…. Maklumla sha kan x lawa.."sengaja kuduga perasaannya pada ku. " ish sha ni kesitu plak dier..cari betul-betul kang baru tau…menangis plak kene tinggal dengan yang….sha nak ker kalau yang btl2 tinggalkan sha??? X nak kan… sha adalah yang palingistimewa pada yang tau.. yang betul-betul sayang pada sha. Kalo boleh yang nak kita kawin sekarang juga.
Aku terdiam mendengar tutur bicaranya. Sungguh aku juga menyayanginya sepenuh hatiku.
"yang ni..sabar la,sha bukan x sedia lagi…tapi kewangan kita belum kukuh lagi . lagipun kita kan perlukan belanja yang banyak untuk majlis kita nanti."
"sha..yang akan bertukar kesarawak,kalo boleh yang nak bawa sha sekali,yang takut sha akan berubah hati pada yang nanti. Maklumla yang akan kesana selam 4@5 tahun. Sanggup ker sha tunggu yang ni. Sha…yang sayang sangat pada sha. Yang nak sha dalam hidup yang."
Aku terdiam..benar ape yang dikata olehnya??? Dia akan dipindahkan kesarawak?? Oh tidak… x dapat dibayangkan perasaanku apabila tidak bertemu dengannya nanti. Mesti hari-hariku dilanda sunyi dan perasaan rindu membelengui diriku..
"betulke yang nak pergi Sarawak.. kenapa xcakap pada sha?? Bila yang nak pergi??? X boleh ker ganti pada org lain?? Kenapa yang plak yang kena pergi"Bertalu-talu soalan ku lemparkan padanya. "yang pergi esok,yang bukan x nak bagitau awal pada sha Cuma yang x mau sha sedih jer".
Aku terus mematikan talian. Aku kecewa sedih kerana baru harini dia memberitahu ku. Kenapa tidak 1 mggu yang lepas. Sekurang-kurangnya aku dapat jumpa dirinya buat kali terakhir untuk melepaskan rinduku dan sayangku dulu padanya sebelum dia berangkat kesarawak. Hp masih berdering tetapi aku membiarkan saje kerana merajuk dengan dirinya.
*************************************
Sudah 1 bulan pemergian dirinya kesarawak. Namun khabar berita tidak dikirim padaku. Aku semakin gelisah. Aku terlalu rindu padanya. Tiba-tiba ku terima 1 sms darinya. Katanya dirinya amat sibuk kerana terpaksa berkursus selama 4 bulan di kuching. Aku memblas sms darinya. Ku katakana aku rindu benar padanya dan teringin sekali untuk mendengar suara nya walau sekejap. Namun dia tidak membalas sms dariku. Aku hampa.
Lalu aku putuskan untuk menerimanya nya saja bahawa dia amat sibuk dan tidak mempunyai masa. Arini ini aku seperti biasa masuk kerja awal. Kerja-kerja ku sangat banyak. Aku selesaikan juga satu persatu dan akhirnya ia selesai juga. Aku berasa lega. Aku membuka emailku kerana kurasakan sudah lama aku tidak membukanya. Ku lihat ada 24 email kesemunya. Dan aku membca 1 persatu. Selesai membaca aku buka pula ym ku. Tiba-tiba aku di buzz.. rupanya ada seseorang ingin berchating denganku. Namanya samaran yang diguna adalah pakmat. Aku pun melayan sementara x da benda nak dibuat. Semakin hari semakin rapat diriku dengan pakmat.. nama sebenarnya ialah mohd zakry bin Abdullah. Kerap juga aku kuar dengannya. Dan dia pernah meluahkan perasaannya padaku. Namun kukatakan padanya aku sudah mempunyai buah hati pengarang jantungku. Dia tidak pedulikan semuanya. Katanya itu semua tidak penting. Yang penting aku terima dirinya. Aku menjadi semakin bingung kerana aku ingin menjadi seorang yang setia pada cinta. Cintaku pada mohd nasrul amatlah dalam. Tiada yang boleh membuatkan cintaku tergugat walau sedikit pun. Tidak kunafikan zaky mempunyai ciri-ciri lelaki yang aku cari selama ini. Penyabar,teguh agamanya dan sering membuatku rasa dilindungi apabila bersamanya. Namun hatiku tetap mengatakan aku masih terlalu sayang pada buah hatiku iaitu nasrul. Nasrul adalah cinta pertama ku. Dia lah yang mengajarku erti cinta. Dia lah juga yang bersusah payah memujukku untuk menerimanya walaupun aku tau dia tidaklah baik sangat. Dia berasal dari kelantan. Aku tau ibubapaku tidak dapat menerima hubungan aku dengan nasrul hanya kerana dia seorang yang berasal dari kelantan. Pernah aku suarakan niatku untuk berkahwin dengan nasrul pada kelurgaku namun ayahku menentang bulat-bulat. Katanya orang sana lelaki semuanya pemalas. Lelaki yang berasal dari kelantan akan menduakan isterinya. Aku hanya berdiam driri. Tidak dapat aku melawan kata-kata family ku. Namun kuteruskan juga hubunganku dengan nasrul dan kini dalam masa yang sama aku juga mempunyai hubungan dengan zaky.
*********************************
"yun,ayah dan umi dah terima 1 pinangan dari seseorang. Orangnya baik..kerja pun bagus" kata ibuku.
"apa ni umi,kenapa tak cakap dan bincang dengan yun dulu. Kenapa umi aturkan perkahwinan yun. Yun tak nak kahwin..yun tak kenal orang tu..dan yun x nak kawin dengan saper pun. Yun dah ada cinta yun. Yun nak kahwin dengan dia…tolong la umi ayah…tolong tolak pinangan tu".
"tapi yun ayah dah terima , tak kan ayah nak tolak, lagipun tak manis kita buat macam tu. Ayah nak yun terima dan ini adalah arahan dari ayah." Kata ayah ku. Ayahku memang terkenal dengan sikap tegasnya. Dia sememangnya garang adik berdik ku yang lain juga tidak berani melawan cakapnya. Sekiranya dilawan silap-silap kena penampar darinya.
Aku terus berlalu kebilik. Didalam bilik aku menangis semahunya. Aku mencapai hp ku. Aku mendail nombor buah hatiku nasrul.. namun panggilan tidak dijawab. Lalu aku berulang kali mendail. Keadaan masih sama. Tidak juga diangkat. Aku kecewa. Akuputuskan talian. Aku mendail nombor zaky pula . kali ini panggilan diangkat.
"assalamualaikum. Awk buat apa tu" kataku
"waalaikumsalam,x da buat pe. Tengah baring n rilek2 jer. Knape awk call ni..awk ada masalah ker ??? suara awk macam sedang menangis jer" zaky pula bertanya padaku.
" saya nak tanya awk boleh "
"tanyala kalo saya boleh jawab. Kenapa ni"
"awk..awak ke yang masuk meminag saya??? Kenapa awk x cakap pada saya dulu? Kenapa buat saya macam ni. Saya x sedia lagi n saya x nak kawin dengan awk…"
"eh..x da la..mana ada..saya tau awk ada orang yang paling awk sayang…x kan la saya sanggup nak wat mcm tu pada awk. Bukan saya yang minang awk. Kenapa??? Ada orang pinang awk ker ? erm…bagus la beruntung orang tu dapat awk .."
Aku terkejut, kusangkakan zaky yang meminag ku kerana ku tahu dia penah menyuarakan hasratnya dulu padaku.
"bukan awk ker ?? abis tu saper ??? awk saya x sanggup nak kawin dengan orang yang saya langsung x kenal. Inikan pula akan menjadi suami saya.. oh tidak….awk,tolong la saya… aper yang saya nak buat???
"awk terima jer la, mungkin ada hikmah sebaliknya.."
Malam itu aku tidak dapat lena tidur mengenagkan aku balkal menjadi isteri kepada seorang suami yang aku sendiri x kenal asal usulnya.
**************************************
"yun..arinin kamu akan jadi isteri orang…jaga tingkah laku kamu.. jangan ingkar kata-kata suami.." ibuku serta ayahku mengingatkan ku.
Aku berasa amat sedih serta berdebar… siapalah gerangan yang menjadi suamiku itu. Aku mengelamun sendiri.
Tiba-tiba aku dikejutkan dengan suara-suara diluar bilikku. Aku makin berdebar. Pengantin lelaki akan masuk kebilikku.. aku semakin menggeletar. Satu suara datang menyapaku.
"assalamualaikum" katanya. Aku seperti kenal akan suara tersebut. Suara yang paling aku rindukan dan suara yang paling aku dambakan serta suara yang paling aku sayang.
"waalaikumsalam" balasku didalam hati. Aku makin berdebar..tangan ku dipegang..cincin disarungkan. Aku menyalami tangan suamiku..namun aku masih tunduk seribu bahasa. Aku rasa takut yang teramat sangat . apa akan jadi selepas ini. Tiba-tiba dahiku dicium mesra oleh suamiku. Lama disitu.. aku merasakan sesuatu yang lain dari perasaanku yang tadi. Aku rasa terlampau bahagia. Aku menangis. Gugur airmataku dihadapan seorang lelaki yang aku x kenali. Yang telah menjadi suamiku. Mukaku diangkat oleh suamiku.
"kenapa menagis ni ?? sha x sayang pada abang ker ??? mataku yang pejam tiba-tiba terbuka. Aku kenal suaranya. Aku seperti ingin menjerit kegembiraan.
Senyuman terukir dibibirnya..aku lihat dia tersenyum manis kepada ku. Aku berasa malu…tidak ku sangka orang yang meminag dan menjadi suamiku adalah orang yang aku sayang.
"kenapa yang buat sha macam ni ??? kenapa yang x bagitau sha yang masuk pinang sha??? Yang jahat. Buat sha macam ni.. yang tau x sha hampir nak larikan diri dari perkahwinan ni tau x ?? kataku geram kepadanya.
"sekarang nak lari lagi x ?? sha sekarang dah jadi milik yang… x perlu lari-lari lagi… yang suami sha sekarang" katanya sambil memeluk n memicit hidungku. Aku berasa malu. Tidak ku sangka keluarga ku menerima pinangan dari suamiku. Dahulu mereka amat membantah sekiranya aku ingin berkahwin dengannya lebih-lebih lg orang kelantan atau pantai timur.
"kenapa menung-menung ni..ingat kat pakwe la tu ???? rajuk suamiku.
"mana ada ..sha Cuma teringat kata-kata ayah n family bila sha kata nak berkahwin dengan yang. Sekarang sha x sangka family shaboleh menerima pinangan dari yang… aper yang telah Yang lakukan dan katakana pada family sha"?
"x da pepun. Just yang tunjukkan keihlasan yang jer pada sha n ayah terima" kata suamiku pula. "dah-dah..x payah pikir2 lagi… yang dah mengantuk ni…jom tido.." katanya dengan senyuman nakal. Aku tersipu malu…
"apa lagi tu… cepatla tutup lampu tu…baring kat sebelah yang ni… yang nak peluk sha puas-puas… yang rindu sangat tau…" "eeeeeeee… x mau la… yang tu buchuk la gi mandi dulu…" "x baik tau ingkar cakap suami…nusyuz namanya… baik cepat…" suamiku mula mengugut.
Aku terpaksa mengalah…lampu kututup juga akhirnya. Kini aku sangat bahagia bersamanya. Syukur yang tak terhingga….
apesal la guna short form..xde mood pembaca nk bc cerpen yg guna short form ni... tolongla wahai penulis. jgn la guna short form lagi..tolong la sangat2..
BalasPadamberpinar nk baca cerpen nie... semuanya bersambung2... adeh..
BalasPadamsprti kate org ats nie..same jr saya nk bgithu..n lgi satu ada slah pnggunaan ayt...
BalasPadam"katanya sambil memeluk dan memicit hidungku" salah ayat 2..pattnya..."katanya sambil memeluk dan mencuit hidungku"
bnykkan buka buku ye...brusaha lgi..
entah... jalan cerita okay,
BalasPadamtapi banyak sangat short form...
kadang2 susah nak faham...
tak pe usaha lagi ok...
bolehlah
BalasPadamnk isi mse terluang
tp jln cter biasa sgt
xde konflik.
lagi stu bnyk penggunaan short form
ayt2 pulak sambung2
berpinar mata nk bce
papepon, good try
hasilkan cter yg lbih gmpak next time
tingkatkan lagi usaha..baiki gaya penulisan
BalasPadamKesalahan ejaan,penggunaan imbuhan,dan sepatutnya tidak boleh ada sebarang singkatan perkataan contohnya 'tidak' bukannya 'x'dan sebagainya...perbaik lagi mutu penulisan dan kosa kata.
BalasPadamwalaupun ada keslhan ejaan citanya still menarik...
BalasPadaminsan y bakal mjdi suaminya adalah insan y d cintainya...
baguslah laki....menunjukkan keikhlasannya kepada si gadis..
kpeada penulis...god penulisan...
:)
nOr_1804
waa... bestnya cerpen nih.. :-)
BalasPadamsalam...hm...plik btol la...zakry tu teguh agama k? maaf kpd pengarang...tp klu seseorg tu tguh agama, dia x akn sesuka hti kluar dgn org yg bkn muhrimnye...skuat mane pon iman...klu da name mnusia...ble bdua2an, tetap ada syaitan kt tgh2 tu...jd, karakter zakry tu x sesuai lgsg dgn sikapnye....hmmm...wallahualam
BalasPadamoo...rupenyer 'yang' tu pkwe die eh..ingt tuk mkwe dier..hehehh...xbestnyer..laki pulak yg di mnjekn..huhuu...tp cter camni dh byk dh..
BalasPadamWatak Zakry habis macam tu jelah kan?
BalasPadamdah pnah ader jln cerita neyh
BalasPadamcerita menarik..
BalasPadamhappy ending...
bila nak jadi penulis, tolongla jangan mencemarkan bahasa kita dengan guna shortform la, campur adukkan bahasa pasa, english lagi..kalau dah terer sangat english, tulis la buku english lak..
BalasPadam1. shortform menyakitkan mata nk bc
BalasPadam2. watak n perwatakan mengelirukan. tll byk nm y dgunakan cth : yun, sha, nasrul n yang
3. penggunaan bahasa diri watak juga mngelirukan tp msh boleh difahami cita y ingin dsampaikan.
4. jgn ada bias dlm cita.
cth: mgatakan org lelaki kelantan pemalas n suka menduakan isteri. klu nk guna juga dua2 tu, cr alterntif y mbuatkan smua org xtrsinggun ng kenytaan tu.
ng cara tu bolh mbuatkn org kagum ng penulisan anda kerana ada kematangan dlm mgolah cerita tsebut.
good luck penulis..
xske shortform2 dlm cerpen..
BalasPadampastu ada plak "saper" lah ape benda mcm 2 dlm ayat..
ntah ape2..
penulis baru sekolah menengah ker? taper cube lagi k, ambil sume nasihat jd guidance u next cerita. eventhough kite type msg or tulis blog gune shortform sume, cerpen tak berapa sesuai guna bahasa gtu, rujuk cerpen2 y tersiar kt majalah2 or novel. insyaallah, t dpt hasilkan karya y berkualiti. next time try lagi k. jiayo2 :)
BalasPadamapasal pendek sangat?
BalasPadamtapi... boleh tahan r citer ni
buat penulis =
tingkatkan lagi usaha saya tahu penulis dapat buat citer yang lebih bagus.
Penggunaan 'Yang' bagi lelaki mcm tak sesuai jer...kurang feel bila baca...change to abg..lbh manis.
BalasPadamkenapa pula kata lelaki kelantan mcm 2..(lelaki kelantan pemalas dan akan menduakan isteri dia)..kamu tulis cerpen..dan ramai yang akan baca.sepatutnya gunakan ayat yang tak kan menyinggung perasaan orang.jelas kamu ni x matang..
BalasPadamape yg dowg kmen d'ats, smlh cm tite nk kmen..
BalasPadamklu nak hasilkan karya yg bgus, elkkn short form..
msskkn sdikit konflik agar critew nmpk mnrik n owg len akn x sbbr2 nk tau pyudh crite nie..
anyway, truskn usaha...
tau xpe..sy org kelantan tau.tp pompuan la
BalasPadampns ati bce ni..ish! klu da mnsia xkire la org pe2 pon..
suke2 ati je label cm tuh.pnh ade exprience dgn org klntn la tuh..smue org bbeza tau.
betol2... bias betol... kot ye pn xsuke org klntan.. xperlu la emo time tulis cerpen... emm sorry to say... cerpen perlu kn byk add value lg..
BalasPadamboring
BalasPadamish3x...agak ngeri juga le klu sampai hr perkahwinan xtau sape n cm mn bkl muka laki kite..klu teman ni xsanggup woooo..alamat 1mggu sblm perkahwinan dh cabut lari..hehehhe..
BalasPadamcerita simple tapi menarik..emm.. bagus2
BalasPadamak ase ak pnah bce cpen cm ney...hmpir2 sme jln cite dye.... n jgn la gne shrtform.....x masyuk la cerpen klo gne shrtform......
BalasPadamha'ah, betol sekarang rmi org guna shortform yg melampau2.
BalasPadamnak bace pun xde mood. tingkatkan usaha anda okay ?
apasal boring sgt cerpen ni?????? sya stuju dgn reader yg lain..jgn la gna shortform smpai mlampau-lampau sgt...jln citer ni np pendek sgt?? lagi 1,jgn la pndai2 ckp laki kelantan smua pmals...bkn smua laki cm2..ok?tq.
BalasPadamore klate x mls.......
BalasPadamklu dok dop g u la bdok2 klate...!!!!!!!
mnyakitkan mata nk bace......n boring..
BalasPadambiaser jerrrr
BalasPadamokey la tapi pening ckit membacanya..
BalasPadamkalau boleh setiap dialog tu buat perenggan baru..
BalasPadamelakkan daripada penggunaan short form..
jangan campur2.. pening orang nak baca la..
aduyai~
herm...4 me...perlu selitkan sedikit info agama..
BalasPadamcontoh..cakap sha 2 melakukan solat istiqarah supaya jodoh yg diterima keluarga adalah terbaik untuknya.. =)
chayok!!..huhu..
BalasPadambosan....
BalasPadamx sume orng kelantan mcm tu...org laki dari ngeri lain pn ada gk yg pemalas...jgn krana nila stitik,rsak susu sebelanga..
BalasPadamcerita ni dah ok... tp ade sdikit teguran...moga penulis dapat terima...kalau boleh, jgn gune sh0rt form dlm penulisan kita...bnde ni akn mghilgkn feeling para pembaca...harap dapat terima.
BalasPadamcerita ok..tapi terdapat banyak kesalahan tatabahasa...penggunaan imbuhan pun tak tepat.....selain tu terdapat beberapa perkataan yang tak sesuai digunakan...tidak ada pengajaran dan nilai.
BalasPadamsalam..
BalasPadam**idea penulis ni sebenarnya ok gak sangat2...best sangat2..tapi masalah ny...penulis tak tau cara nk tunjuk yang cerita ni best..
**kalau boleh dialog tu susun la elok2..
pening kepala nak baca..rajin2 la buat perenggan
**shortform
**penggunaan bahasa diri tak sesuai..
kesimpulan : cerita ni best kalau penulis buat betul2...teruskan berkarya...saya tunggu tau..^_^
sy owg klate ni...
BalasPadamda ptut ckp owg kalte cm 2...
sdih taw...:(
well, sy setuju dgn readers lain.. ssh sbnrnya nk buat cerpen.. tp, kita bh usaha. n klu nk menulis, kne rajin la, elakkan guna shortform camtu. x best ar bc, rs mcm xde feel.. apa2pun, try harder.semoga berjaya
BalasPadampoyo
BalasPadambest gop lar...lne kali perenggan tu biar jauh ckt... n time nk ckp tu bt perenggan baru...berpinar mata bce klu dkt2
BalasPadammaaflah kalau apa yang saya tulis ini buat penulis marah tapi terus terang saya cakap cerita ini tidak menarik langsung..
BalasPadamgood job!..keep it up!!
BalasPadamjln crite ok...xp olahan bahasa xok...
BalasPadamwalau pun guna short form..cite tetap best..
BalasPadamsape yg pnh merasai cinta dihalang oleh family..
mesti dpt mendalami cite ni..
good job..
huhu...
BalasPadamx fham la ape
yg d'critekan?????
dihrapkn penlis dpt mnerima kritikan2 yg membina dr pembca...klu blh jgn spesifikn sesuatu yg buruk krana kte x tau keadaan sesuatu kebnaran itu..dihrapkan pnulis dpt memperbaiki lgi...selmat berjya....terskan berkarya....
BalasPadamjangan guna bahasa pasar melampau..plzz..sebab ia mencacatkan mutu cerpen.Tatabahasa terlalu menonjol sangat silapnya. Jalan cerita dah ok cuma bahasa sahaja yang buat 'pening'..
BalasPadamaaa..mule2 bace da ngantok
BalasPadamisi tu ada,tp kna byk huraikn lg..
BalasPadamn jgn gunakn statement yg blh mnyinggung ati pembca..
tunang sy dr klntan..
xsume owg mcm 2..
pepon,usaha lg ok..
good try...
"yang" utk si pakwenye rupenyer..kompius.
BalasPadamikt la pe org nk kate..jnji...jaln cite die ok...i ske...
BalasPadamermmm mcm cerita perkahwinan sy jer..
BalasPadamhusband sy pg blaja kat uk 6 thn dan x contact sy lngsung..
tup tup balik terus ajak kawen..
nasib baik hati masih tetap pada dia..
alhamdulillah..
cite adik ni best, tp jgn guna shortform sgt n bykkan konflik ye...
1)ayat xde variasi langsung, jadi mcm ayat esei bdak2 skolah
BalasPadam2)short form byk sgt... kwl mutu bahasa yer...
3)'Yang'<<tulislah pggilan ni ngan huruf besar k.... baru boleh beza sket
first of all, zaky @ zakry??...pelik der...next time b4 publish, check k...double check k..ayat smbung2 sgt + byk short form..cm bce msg pn ade gak...heroin dlm cite ni pnye cinte cm b'belah bhgi je...neway, keep on trying k...
BalasPadamnot bad..berusaha lg.. tgkatkn gaya pnulisan
BalasPadampepun TAHNIAH...... trskan berusaha
Salam kepada penulis...
BalasPadamSatu usaha yang agak baik, asas cerita ini bagus...berharap dapat mempertingkatkan usaha penulis di masa hadapan...
kenape lah wat short form..,bru smagt nk bce tgk tlsn trs x de mood nk bce
BalasPadamlangsung tk smpai la citer dia...bosan!!!!!!!!!!!
BalasPadamciter ni biasa2 jer,bleh tahan,tingkatkan usaha yer...
BalasPadamboring....apapun terusksn usaha k....
BalasPadamcrite ni ok kot..
BalasPadamtpi tu lah..
apsl gne 'yang'..
b'pinar mte ni duk tgk..
tingktkn lgi usaha..
gne ayt yg sesuai..
apapun..aja aja n fighting..
terlalu membosankn..:(
BalasPadamok gak la
BalasPadamtp asyik guna short form
x mencermin kan gaya seorang penulis
cter xlogik arr...xtau pe kes watak nasrul tu...tetiba je msuk meminang after dh lame xcntct...
BalasPadamboringla citer ni... tk der mood nk baca...
BalasPadamparagraph tak susun.susun cantik2 k next time.
BalasPadamPenulis agaknya masih terlalu muda... paling tidak setuju bila dinyatakan orang kelantan pemalas dan suka menduakan isteri... tolong dik jgn bagi jln cerita yang boleh menyinggung mana2 pihak....
BalasPadamhmmmm.... x tw nk ckp cmne.. cter nye, bese2 jerk,
BalasPadamtadek unsur yg mnsaspenzkn.. pnggunaan bhse
n ejaan kne bt0l.. bru 0wg laen xcited nk tw
ending dye cmne.. tp, wtak zakry 2 cmne..?? cyan dye..
pape p0wn, keep it up.. tr0skn usehe..
well d0ne..!!
xsuka bla mngata org klntn...
BalasPadamsalam...ending cerita ini tidak sesuai bawah umurdengan pelajar
BalasPadamsalam...ada iidea, tapi macam komen2 lain juga, terlalu banyak penggunaan singkatan. yang lain2 boleh lagi diterima, tapi bahagian yang merosakkan cerita ni bile ada pernyataan yang lelaki kelantan pemalas dan suka menduakan isteri.
BalasPadambuat penulis, tolong berhati-hati atas setiap ape yang ditulis, jangan biar ada bias, kalau boleh studi sebelum tulis satu2 cerita.
i am kelantanese, and i am totally feel bad because i found a very stereotype writer. make sure, u double check your statement so that it won't hurt other people.
please, mind your language..thanks..
boleh diperbaiki penulisan lagi...jadikan kritikan sebagai semangat yang takkan pudar untuk menjadi penulis yang berjaya...
BalasPadambgs sebenarnya lah. tp still ya lah ada perkara ya penulis kena tgk balik. keep up the good work okayy.:)
BalasPadamparents dia jer kot yg kate org Kelantan pemlas n so on..
BalasPadamtp tidak pada si Sha tu kan...??
ok la tu..tp bahasa kena lembut lagi la, jgn terlalu direct..
komen2 dr komentar di atas semua perlu di ambik sbg peringatan utk hasilkan karya yg lebuh bagus..
~GAMBATE~ =)
~budak Qlate~
bez ah cerpen nih!
BalasPadamsye pelik lah dengan komen2 yg mengatakan shortform jgn dignekn...ssh nk bce..
tpi org yg ckp mcm tu tk sdar ke yg dye p0n tlis sh0rtf0rm...???
pape jerklh
boring lorh,,-.-
BalasPadamcerpen kan ada format dy.msti la xblh gna shrt frm! msj ni laen la..apadaa.tp kan,citer ni ok.tp xde feel langsung time m'bca tu.hu3..all da best utk penulis.
BalasPadam-___-v
BalasPadamok :D
BalasPadamemm its ok ,just learn from your mistake, dnt do it again.....if u want write the cerpen plez jgn menyinggung perasaan or menghina perwatakan seseorg hehehe.........k good try!!dnt give up...fighting!
BalasPadampembaca yang lain jgn patah kan semangat penulis ne..coz maybe dya bru nak learning hw to write....so bg semangat kat dya la...nobody perfect in this world remember that...
BalasPadammemang x syok baca klo bnyk short form...mcm kata pembaca lain jugak...ada bias...sye bukan org klantan pun boleh terasan tau....
BalasPadamape2 pun teruskan bkarya...
buat terbaik lagi next time...
aliza
sye pom org klantn,,sye xsuke ble org klntn d'ktekn camtu,,bkn sume org klntn cmtu,,tiap2 org b'beza ye,,sori to say,,sye xsuke la bce krya awk niey,,bkn xsdap,,jalan citer dye pom sdap,,tpi smbung2,,itu yg m'lemahkn sye,,
BalasPadambut i want to say,,,gud luck n wat yg t'baek,,,maaf klo kte2 sye m'nyinggung prasaan awk,,
jalan citer ok,cuma pening sikit nak baca............. buatlah perenggan tak la serabut nak baca
BalasPadambuat penulis citer nie ok,cuba terdapat sikit kelemahan je,tingkatkan usaha ok,n xberapa elok la gunakan perkataan yang menyinggung perasaan orang lain.............n kepada sape2 yang terasa 2 maafkan dia la yek,walaupun saya tak kenal pun penulis nie,sebagai manusia yak terlepas dari buat kesilapan,ok assalamualaikum..........
BalasPadamkarya 'sy0k sendiri'.
BalasPadamdah banyak sangat jalan cerita seperti ini.
peulis menulis ceirta hanya untuk memuaskan perasaan sendiri.seperti pengunaan shortform,terlalu banyak panggilan singkatan nama yang mengelirukan,dan STATEMENT mengatakan lelaki kelantan yang pemalas. its t00 much. and ann0ying.
bosannya.........
BalasPadamayah saya pon orang kelantan....tp x menduakan mak saya & xpemalas pun......lg setia de la...1 lg, cerpen ni begitu membosankan....xde plot...
BalasPadamEM... KALAU IKUT ATI SY, CERITE NE ISI KANDUNGAN PENTING KURANG... N LEBIH KN MEMBACA YE... BARU BLH TAHU ISI KANDUNGAN YG LBH SEMPURNA... GOD LUCK...
BalasPadambagi saya cerita ni superb best....biase la ade kekurgan but xde ape y sempurna kat dunia ni..rite...so tahniah kepada penulis
BalasPadamCite ini x terlalu jelas....
BalasPadamleyh melelong gk r bce cte nih...same as them..byk short form...imprve ur writing k...
BalasPadamwei asal ko kate orang klantan camtu..
BalasPadamnak kena ganyang nga orang klantan ke..
nak cakap 2 pakai akal laa skit..
ape igt orang lelaki klantan je ke pmls..
macam laa lelaki kat tmpt lain xde yg pmls..
uhh..
mg gapo masoaloh nk kato ore klate
BalasPadamlagu tuu..mg rajin blaki nga ore klate koo..
kalu sero paka nok oyak jah baik xpayoh
wat sero ko bnyk pihok jah..
truely aku meme xsuko cito mg nyh..
kalu mg x oyak sal jate kat klate gitu maybe aku buleh trimo kot...gapo2 pom aku nk wish selamat teruskan menulis..
smula2 nulis 2 guno palo otok deh bukenyo palo lutut..
mekasih
bila saya baca komen2 di atas,saya dapat rasakan awak akan kehilangan peminat 1 negeri.see,itu lah yang akan awak dapat klau awk buat orang terasa.cube selidik dulu negeri manakah paling banyak poligami. dan klau org laki kelantan ni pemalas,nape ramai je yang berhijrah utk cari keje.so,hati2 ye.
BalasPadampapepun good luck
uh..
BalasPadamkuat nye penulis kena hentam..
tu lah padah nye lau tulis x slidik dlu..
laen kali beware laa..
BOOOOOOORING WHUAAAAA MAKIN NGANTOK MATE I NIE HEHEHEH
BalasPadamore klte mlas ko??...tp,aq serow ramai ore klte msok u!
BalasPadampakai otk ar nk nulih lin kli gak. n skit mato aq bco
crpen nie, dkt tlajok ayt dyo. crita bez lar jgok. tp,
aq xpuah aty nge klte tuh!!!
Cerpen yg menarik,cuma byk guna singkatan,ada ksalahan ejaan,serta penggunaan 'yang' mngelirukan seolah2 tak digunakan sbgai kata nama.Teruskan usaha!
BalasPadam-org pulau banggi-
ye laa...x best langsung...urmm..BosAn.. try harder next time..n one more..x yah la klau nk tls cerpen hnya skdr nk 'mengata'kat tmpt oranggggg.......
BalasPadamwahhhhhhhhhhhh best sangat :)
BalasPadamteruskan usaha ! :D
best jgk cite ni..
BalasPadamkeep moving...
Aslm...btl kt raeders yg lain...shortform byk sgt smp boring nk bc. jgn timbul kn isu sensitive d klgn msyrkt..trus kn ush n perbaiki klmahan dr..gud luck..
BalasPadamcerite biase2 je...
BalasPadamdh byk jln citer cmni..
ntah pape pompuan kuar ngn laki len tp dh ad pkwe..
setie r sgt,..
kena banyak buat kajian, belajar teknik penulisan jika berminat.karya anda membosankan.jalan cerita tidak menarik, seperti juga tidak logik.penulisan tidak matang. minat saja tidak cukup kerana tiada kuliti. anggap kritikan sebagai peransang
BalasPadammcm ar korg bgus sgt duk kmen org..aq rse cte ni ok pe..cbe korg lak bkin cte aku nk tgk bgus ke x..nth pe2 kmen..sbt ar cerpen bkn nvel tu pndek dn pdat..sbo je la..bt pnulis..teruskn usaha..
BalasPadamermm blh than jgk cte n...gOOd luck
BalasPadambleh than..but jgn ckp lelaki klatan mcm 2...awk mnyinggung kan hati dah prasaan org2 klantan lau diorang bca...
BalasPadamskrg nie bkn cm zaman dulu2..
smua dah bjaya..
tunang sy rg klantan but xmcm 2 pon.fmily dia smua bjaya2..
usaha lgi k,,,,,,,,
BalasPadampnulis syok sndri wt cter ni..
BalasPadamaq x phm lgsung pebende cter ni nak smpaikan..
tp pape pown aq x suke cter ni,,
sorry!
berusaha lagi..
best lah crita ini...hanya orang perempuan je faham jalan crita ini.....
BalasPadamkira ok jg la..........klu time bosan2 ble layan jg.........gd luck pd penulis......
BalasPadamok jew bagi saya lau short form..dah nmnyer cerpen....biasernyer berkisar tntg hidup kiter...so its not da problem ok.....cerpen nie best....okla ader cubaan nak tulis....cuba warga-warga yang kutuk x pandai tulis tue pi wat cerpen..mst lagi hampeh..x yah nak menilai orang...nilai diri sendiri dulu....psl kaum 2 mmg ader sensitiviti ckit....cm penulis kn lebih peka....anyway u make it very well....gud luck for ur future k....
BalasPadamcetenya mmg best...penulis mmg ada bakat.pasal komen2 yg lain2 tue tak usa layan...mereka tue pandai kutuk je..tpi tak tahu pandi bt cete mcm nie ker tak..sekurang2nya,dia daa bt yg terbaik,jalan penceritaan pun ok je,bila da masukkan ke dalam buku barula perlengkapkan ayat..apa pun thnya..dan do the best!!! 80%/100%
BalasPadambest..ending syok..god job!:)
BalasPadamaku setuju dengan penulis...mmg mostly lelaki kelantan macam tuh...byk yg hampeh...mungkin dia dah terkena....yg lom kene pandai la cakap
BalasPadamblehlh...
BalasPadamrasanya citer nie mgarut....kate syg ngn pakwe dia si nasrul tu...tp bru kne tgl kejap da ada skandal ngn zakry???
BalasPadamtah pape....law tue la dimensi cinta n kasih syg...maka rosaklah aklak stiap org...so............karya tue kne bhty2..
ok not bad...teruskan usaha...
BalasPadamnot bad.....n good try..
BalasPadamjln cerita seperti copy paste dr novel sedia ada je... dats y penulis xtahu nk menjadikan cerita ini menarik...
BalasPadamjalan cerita tidak ada huraian,harap tingkatkan usaha anda
BalasPadamjgn modenkan ayat2 dlm penulisan anda hgg sakit mata pecinta bahasa membaca.bkn salah negeri kalau lelaki tu perangai tak elok,salah diri mereka sendirilah...matanglah sikit
BalasPadamSetuju dgn komen2 readers lain: cerita mcm ni dah byk diterbitkan. Byk guna shortform, kesalahan tatabahasa, perenggan, bias & all that.. Mmg xde mood nk bc, i just glance through the page only.. not through the lines. Mcm tulis last minute, karya yg x diedit..x sepatutnya dilakukan & diamalkan oleh penulis baru.. Mcmana boleh kuar di p2u ni????
BalasPadamdah kira ok larh larh tue...boleh isi masa terluang....
BalasPadamGOD JOB PENULIS...N THANKKS HEHE
motif cerita?
BalasPadamsalam, xbaik la down an org sgt...cian penulis
BalasPadamerm, cowy, komen sya nak tujukan pada kelantaness...erm sya ase penulis xla bermaksud nak mengata org kelantan, penulis pon xla membenci org kelantan...cuba hayati ending cerpen ni, akhirnya sha berkahwen dgn org kelantan jgk..parent sha pon menerima org kelantan...jdi penulis xla mengata orang kelantan...sekadar melihat dari sudut yg positif..maaf.salamm...
BalasPadamape pn sha ixora,gud luck sbb dah hasilkan sbuah cerpen.truskan lg usaha dan elakkan dr guna short form lg ok...syabassss.....
BalasPadamshortform.symbol.....mmg x sesuai tok cerpen...tetiba de huruf 'n'dlm prbualn watak utama ngan mak die...pelek... improve kn lg gaya pnulisn anda
BalasPadamUTK PENULIS :
BalasPadam"Yun & Sha" org yg sama..mcm kompius memula tu..
shortform2 tu sume biasanya kita tulis masa dlm SMS hp atau YM dll..
tp dlm cerpen seharusnya tidak bole sama sekali menggunakn shortform..
penggunaan Bahasa Melayu penting..Cerpen adalah salah satu medium perjuangan Bahasa Melayu dan penggunaannya yg dipandang sepi dewasa ini..
tp tangan risau..anggap semua komen2 ini adalah komen kritikan membangun..bagi membantu penulis memberpaiki mutu penulisan..jalan cerita boleh tahan.
saya juga terhibur..
UNTUK PEMBACA :
Diharap para pembaca dapat memberikan komen atau kritikan membangun..
bukan kutukan sempit ye..ini adalah medium penguasaan dan perluasan Bahasa Melayu dan Kesusateraan..
dan seterusnya diharap dapat menjadi rujukan kepada para pelajar..
TERIMA KASIH..
X best lar gna shortform ntk tlis cerpen... Awk bleh cba skali lgi... Tpi ingat,jgn gna shortform... Pning lar nak bca...
BalasPadamciter leh thn... tpi saya rse jgn gne shortform.. x best klu pki shortform... confuse ble nak bce... tq..
BalasPadamciter ni klu kena ngan gaya n bhasa with0ut shortform, InsyaAllah perfect. nice try. next time extra careful!
BalasPadamdo double check bf0re pblish.
baca komen pembaca ag best dr baca cerpen u, pebende la laki lak dpt title yang , xsesuai. pastu xpasal2 org kelantan dkatakan pemalas n suke kawen ramai. hello! .ok tu je.
BalasPadamcerita ok. teruskan usaha ada untuk cerita yang lain.good luck. :)
BalasPadamciter ni not bad! boleh tahan la.
BalasPadamcuma tolong jgn guna short form dlm penulisan anda, tak bpe nak feel sgt.
anyway slamat mncuba ya!
~all the best~
good...
BalasPadamjalan cerita ni sebenarnya bagus, komen sy pun sama juga dgn komen2 pembaca yg lain kat atas tu.. anyway, nice try..Gud luck k ! :)
BalasPadamadeh..baca part awl dah wat bulu roma naik. bkn sbb best tp sbb pgunaan ayt yg tlebih emo. nak baca pun xde mood.sorry..xhbs baca pun.ayt dan frasa byk yg salah..mls nk komen pnjg2,juz nk ckp BORING.
BalasPadamso bored . .adeh!!!
BalasPadamem, perlu diperbaiki lg.. klu bleh jgan ada yg bias.. xpsal2 buat pembaca tersggung.. next time, try again..
BalasPadamSalam. Cerita ni dh terlalu byk. So, sy rasa ni seolah-olah satu peniruan. Maybe awk boleh karang cerita lain dari yang lain. Yang semua orang tak pernah baca. Terlalu banyak kesalahan dari banyak aspek. Bias tu saya rasa tak perlu. Kalau orang kelantan pemalas, kenapa kebanyakkan rakyat kelantan yang berhijrah? Better buat research dulu. By the way, gud luck.
BalasPadamorg yang bg komen pn gn shrt fm n bhs psr jgk.bg krikan yg membinala.
BalasPadamcite mcm ni da slalu baca,,,,
BalasPadamtp,bleh la utk isi masa yg terluang...
byk short form..
skt mata!!!!!!!
These are basically short term loans that do produce you meet your fiscal issues inside a preferred precise time period.
BalasPadamConsidering time limitations these loans are especially made above an obligation cost-free platform.
As such, these are kept totally zero cost from credential checksums.
Challenges such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not regarded here.
Further, there are also no collaterals related
with these loans. There is minimal paper function
needed on the component of borrower. There are also no hidden or further documentation or faxing necessary here.
Applying for these loans is also exceptionally hassle-free.
People today merely demand filling an on line type and as soon as this gets approved cash is
received within 24 hours time frame. These loans are usually supplied below practical terms and circumstances.
The common standard applicant criteria here is that they really should be a UK resident and of 18 years of age.
Also visit my page ... http://springcreek.com.ar/
These are basically brief phrase loans that
BalasPadamdo give you meet your fiscal difficulties inside a preferred specific time period.
Thinking of time limitations these loans are especially made above an
obligation 100 % free platform. As such, these are kept entirely cost-free from credential checksums. Issues such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not deemed here. Additional, there are also no collaterals associated with these loans. There is minimal paper perform essential on the aspect of borrower. There are also no hidden or extra documentation or faxing required right here. Applying for these loans is also rather practical. People merely demand filling an web based form and once this gets authorized money is received inside 24 hours time frame. These loans are often provided beneath hassle-free terms and situations. The general simple applicant criteria here is that they really should be a UK resident and of 18 years of age.
Stop by my webpage http://purethought.co.za/node/13301
These are fundamentally brief term loans that do offer you
BalasPadammeet your fiscal challenges inside a desired specific time period.
Thinking about time limitations these loans are specifically developed above
an obligation zero cost platform. As such, these are kept totally absolutely free from credential checksums.
Troubles such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not considered right here.
Further, there are also no collaterals connected with these loans.
There is minimal paper operate required on the element of borrower.
There are also no hidden or additional documentation or
faxing needed here. Applying for these loans is also very
practical. Persons just call for filling an
on line form and when this gets approved cash is received inside 24 hours time frame.
These loans are typically offered below handy terms and conditions.
The general simple applicant criteria here is that they ought to be a UK resident and of 18 years of age.
Feel free to visit my web site www.queerbeerfestival.ca
Seperti kata-kata di atas, saya juga tidak gemar penulis menggunakan shortform... in kerana bahasa sangat penting dalam kehidupan seharian... Pembaca pun jadi bosan nak membaca... jadi, saya ingatkan penulis supaya berjaga-jaga
BalasPadamApa-apa pun cerita ni best
Terima Kasih ! <3
These are generally brief phrase loans that do produce you meet your fiscal concerns inside a desired particular
BalasPadamtime period. Thinking of time limitations these loans are specifically intended above an obligation
cost-free platform. As such, these are kept totally 100 % free from credential checksums. Troubles such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not deemed here. Additional, there are also no collaterals associated with these loans. There is minimal paper work required on the component of borrower. There are also no hidden or further documentation or faxing needed here. Applying for these loans is also particularly practical. People simply need filling an on the net form and once this gets authorized money is received within 24 hours time frame. These loans are typically supplied under practical terms and conditions. The basic standard applicant criteria here is that they ought to be a UK resident and of 18 years of age.
Also see my web site: www.webfess.com
These are fundamentally brief term loans that do supply you meet your fiscal matters inside a desired precise
BalasPadamtime period. Taking into consideration time limitations
these loans are specifically designed above an obligation
100 % free platform. As such, these are kept totally free of charge from credential checksums. Matters such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not regarded right here. Additional, there are also no collaterals connected with these loans. There is minimal paper function needed on the component of borrower. There are also no hidden or additional documentation or faxing required here. Applying for these loans is also extremely handy. Persons simply require filling an internet form and as soon as this gets authorized money is received inside 24 hours time frame. These loans are usually offered under convenient terms and circumstances. The basic fundamental applicant criteria here is that they must be a UK resident and of 18 years of age.
Also see my site: social.wpu4u.com
I'm extremely inspired along with your writing abilities as well as with the structure for your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent high quality writing, it's uncommon to peer a great blog like this one these days.
BalasPadam.
my web page - options, covered calls,
Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to
BalasPadambe aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
Feel free to surf my web-site ; win online slots
Hi there, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing information, that's truly good, keep up writing.
BalasPadamHere is my blog post ... affiliate marketing programs
Hello, after reading this awesome piece of writing i am as well cheerful to share my experience
BalasPadamhere with mates.
Feel free to surf my website : bank stocks
Asking questions are truly fastidious thing if you are not understanding something totally, but
BalasPadamthis post presents nice understanding even.
Also visit my site planetpost.com
These are essentially brief term loans that do present you meet your fiscal concerns inside a preferred distinct time period.
BalasPadamContemplating time limitations these loans are particularly created above
an obligation free platform. As such, these are kept totally free from credential checksums.
Troubles such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even
IVAs are not considered right here. Additional, there are also no collaterals related with
these loans. There is minimal paper function required on the portion of borrower.
There are also no hidden or extra documentation or faxing needed right here.
Applying for these loans is also especially practical.
Folks simply demand filling an on the net type and when this gets
authorized cash is received within 24 hours time frame. These loans are generally
provided below hassle-free terms and conditions. The basic fundamental applicant
criteria here is that they should certainly be a UK resident and of
18 years of age.
Here is my web-site ... click here
Somebody essentially assist to make significantly articles I'd state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual post incredible. Fantastic task!
BalasPadamReview my web blog :: binary options strategy
Somebody essentially assist to make significantly
BalasPadamarticles I'd state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual post incredible. Fantastic task!
Also see my website :: binary options strategy
These are fundamentally short phrase loans that do supply you meet your
BalasPadamfiscal difficulties within a desired precise time period.
Thinking of time limitations these loans are particularly created above an obligation free
of charge platform. As such, these are kept totally absolutely free from credential checksums.
Issues such as defaults, arrears, bankruptcy, CCJs and even IVAs are not regarded
as here. Further, there are also no collaterals linked with these loans.
There is minimal paper function required on the portion of borrower.
There are also no hidden or extra documentation or faxing needed here.
Applying for these loans is also incredibly practical.
Many people basically require filling an over the
internet form and when this gets authorized money is received inside 24 hours
time frame. These loans are often supplied beneath practical terms and circumstances.
The general simple applicant criteria here is that they
should really be a UK resident and of 18 years of age.
My page - http://cybernet4u.com
Hi there! This post could not be written any better!
BalasPadamReading this post reminds me of my good old room mate! He always
kept chatting about this. I will forward this page to him.
Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!
my site - fruit machines
These are basically brief term loans that do present you meet your fiscal concerns inside a preferred distinct time period.
BalasPadamContemplating time limitations these loans are particularly made above an obligation zero cost
platform. As such, these are kept fully cost-free from credential checksums.
Troubles such as defaults, arrears, bankruptcy,
CCJs and even IVAs are not regarded here. Additional, there are also
no collaterals associated with these loans. There is minimal paper
operate essential on the aspect of borrower. There are also no hidden or further documentation or faxing expected right here.
Applying for these loans is also particularly convenient.
Many people only call for filling an on line form and once this gets approved money is received within 24 hours
time frame. These loans are typically offered below convenient terms and circumstances.
The basic standard applicant criteria here is that
they really should be a UK resident and of 18 years
of age.
Also visit my web site ... http://wiki.bukkitarena.com/
boleh tahan ler critenya,tp yg xbest ad short form..so,brpinar nk bca
BalasPadamKeep on writing, great job!
BalasPadamFeel free to surf to my web blog ... bankruptcy attorney florida
Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was
BalasPadamextremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm
thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring
blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any suggestions for newbie blog writers? I'd
really appreciate it.
Have a look at my site :: http://leansocial.org/story.php?id=9866
I hardly leave a response, however I browsed a lot of comments on "Cerpen : Dialah suamiku".
BalasPadamI actually do have 2 questions for you if it's allright. Could it be only me or does it look as if like some of these remarks look like they are left by brain dead people? :-P And, if you are posting on additional sites, I'd like to
keep up with anything fresh you have to post.
Would you make a list of the complete urls of all your social community
pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?
Also visit my homepage ... search engine optimization analysis
Ηοωdy! Τhis іѕ my firѕt νisit to yоuг blοg!
BalasPadamWe аre a team of νolunteers anԁ starting a new projесt in а communitу in the sаme nichе.
Youг blog pгοvideԁ uѕ
valuable informаtіon to ωork on.
You hаѵe done а ωonderful јоb!
Stop by mу weblоg :: tumblr.com
Hi there! Do you uѕe Twitter? Ӏ'd like to follow you if that would be okay. I'm ԁefinitely enjoуіng your blog
BalasPadamand loοk forward to new updatеs.
Fеel free to suгf to my page - brain fart
Hеy I knoω thіs is off topіc but
BalasPadamІ was wοnԁering if you knew of any widgetѕ I could add
to my blog thаt automatically tweet my newest twitteг updates.
Ι've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Stop by my web blog - simple wood projects
Hello! This іs my fіrst viѕіt to уοur blog!
BalasPadamWe aгe a group of νolunteers and ѕtarting a nеω
іnitіative in a communitу in the same
niche. Your blоg provіded us vаluable informаtiοn to wоrκ οn.
You havе done a οutstandіng job!
Feel fгeе to viѕit my homeрage; vertical explosion training
Hey I know thіs is οff topic but I was wonԁering if you
BalasPadamknеw of any ωіdgets I cοuld add to my blog that autοmatically tωeet mу nеwest tωitter updаtes.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
My blog - electric scooter for adults
My сoder іs trying to persuade me to
BalasPadammove to .nеt from ΡHΡ. I have always dіsliked thе idеa becausе of the ехpеnseѕ.
But he's tryiong none the less. I've been uѕing WordPrеss on νarious ωеbsites for аbout a yеar
and am сoncernеԁ about switсhing to anоtheг platform.
I have hеaгԁ gooԁ thіngs about blοgengine.
net. Is thеre a way I сan transfег all my wordpress content intο it?
Any kind of help woulԁ be really appreciateԁ!
Here iѕ my web page ... best Birmingham massage
I usually do not comment, but I browsed a few of the responses on this
BalasPadampage "Cerpen : Dialah suamiku". I do have a few questions for you
if you do not mind. Is it simply me or do some of the remarks
appear like they are left by brain dead individuals? :-P And, if you are posting on additional sites, I'd like to keep up with you. Could you list of every one of your social community sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?
Check out my page; Forex Platform Trading
Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
BalasPadamyou made blogging look easy. The overall look
of your web site is magnificent, as well as the content!
Here is my weblog ... make money selling
Good web site you have here.. It's difficult to find high quality writing like yours these days. I really appreciate individuals like you! Take care!!
BalasPadamLook into my webpage :: ways to win money online for free
my site: win money now for free
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
BalasPadammake your point. You obviously know what youre talking about,
why throw away your intelligence on just posting videos to
your weblog when you could be giving us something enlightening to read?
my homepage ... what s The best way to earn money
I'm extremely inspired with your writing abilities as well as with the structure to your blog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice weblog like this one today..
BalasPadamAlso visit my web-site ... binary options systems
My site > Binary options platform
A fascinating discussion is definitely worth comment.
BalasPadamI think that you should write more on this subject, it
may not be a taboo matter but typically people do not discuss these subjects.
To the next! Kind regards!!
Here is my web site forex trading for beginners
Also see my website: what Is binary options trading
I always used to read article in news papers but now as I
BalasPadamam a user of web thus from now I am using net for articles or reviews,
thanks to web.
Here is my web blog: make money with binary options
Awesome! Its genuinely awesome paragraph, I have got much
BalasPadamclear idea concerning from this post.
Here is my weblog; hottest penny stocks
With havin so much content do you ever run into any problems
BalasPadamof plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I've either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I'd truly appreciate it.
Check out my homepage: im internet geld verdienen
Also see my web page: Geld verdienen
It's amazing in favor of me to have a site, which is beneficial for my know-how. thanks admin
BalasPadamMy web site - cheap online Trading
Hey there! I've been reading your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!
BalasPadammy web page - binary options scam
I really like looking through an article that will make people think.
BalasPadamAlso, many thanks for allowing me to comment!
My web page; how to make a money making website for free
My partner and I absolutely love your blog and find
BalasPadamthe majority of your post's to be just what I'm looking for.
can you offer guest writers to write content for yourself?
I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here. Again, awesome site!
Check out my homepage usa on line casino
You really make it seem really easy together with
BalasPadamyour presentation however I to find this matter to be actually
one thing which I feel I would by no means understand. It sort
of feels too complex and extremely extensive for me.
I am having a look ahead in your subsequent put up, I will try to get the grasp of it!
My page - reliable ways to make money online
I am really grateful to the holder of this site who has shared this wonderful
BalasPadampiece of writing at here.
Take a look at my web blog ... forex affiliate programs
My brother suggested I might like this website. He was entirely right.
BalasPadamThis post truly made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!
Feel free to visit my weblog; no download casino online
Wow, superb weblog structure! How long have you been running a blog for?
BalasPadamyou make running a blog glance easy. The full look of your site is
excellent, let alone the content material!
Here is my homepage - online Slots real money
What's up everyone, it's my first pay a quick visit at this website,
BalasPadamand post is genuinely fruitful in favor of me, keep
up posting such articles or reviews.
my homepage - best us online casinos
constantly i used to read smaller articles that as well clear their motive, and that is also happening with
BalasPadamthis piece of writing which I am reading now.
Visit my blog :: easy fast way to make money
My webpage - fast and easy way to make money
Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
BalasPadamI think that you can do with a few pics to drive the message home
a bit, but other than that, this is excellent blog.
An excellent read. I will certainly be back.
Here is my web blog :: slots for money
I have been exploring for a little for any high-quality articles
BalasPadamor weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
Studying this information So i'm glad to express that I've an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what
I needed. I most undoubtedly will make certain to do not overlook this site and provides it a glance on a
continuing basis.
My web-site; Make money online Reviews
I believe everything typed made a great
BalasPadamdeal of sense. However, think on this, what if you wrote a catchier post title?
I mean, I don't wish to tell you how to run your blog, however what if you added a post title that makes people desire more? I mean "Cerpen : Dialah suamiku" is a little vanilla. You could peek at Yahoo's front page and watch how
they create article headlines to get people to open the links.
You might add a related video or a related picture or two to get
people excited about everything've got to say. Just my opinion, it would bring your posts a little livelier.
Also visit my web-site; roulette real money