BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, November 10, 2009
Novel : Salam Dhia 3
Nama Pena : Nida' Ahlam

9…
Wafi Salam cuba membuka matanya perlahan-lahan. Kepala terasa berdenyut-denyut. Mata meliar memandang sekeliling.
"Hospital." Bisiknya perlahan. Dia dapat mengagak dirinya berada di hospital melalui susun atur dan kelengkapan bilik tersebut.
Tangan memegang kepala. Terasa ada sesuatu yang tebal membaluti kepalanya. Tangan kembali diluruskan di atas katil. Dia cuba mengingati peristiwa semalam sebelum dia berada di situ. Dia sedang berbual dengan Rahmat di telefon. Kemudian terdengar bunyi datang dari arah belakangnya. Sejurus dia berpaling kepalanya dihentak dengan sesuatu yang keras. Dia rebah dan kemudian seorang gadis memangkunya. Selepas itu dia tidak ingat apa-apa lagi.
Wafi Salam cuba bangun. Kepala yang tadinya terasa berdenyut-denyut sudah mulai berkurangan. Dia duduk bersandar di kepala katil. Matanya memandang sekeliling katil mencari remote control tv yang tergantung di hadapan katilnya. Berkerut dahinya apabila matanya dapat menangkap sesusuk tubuh yang sedang baring di sofa tidak jauh dari katilnya.
Perlahan-lahan Wafi Salam turun dari katilnya. Dia menyarung selipar biru yang sedia ada di bawah katilnya. Kakinya melangkah menuju ke sofa. Wajah yang sedang lena tidur itu diamatinya. Serta merta senyuman tergaris di bibirnya.
"Cutenya." Wafi Salam masih tidak berganjak. Wajah lena Dhia Wafiah direnungnya.
"Untung juga masuk hospital. Ada angle yang jaga." Senyuman nakal masih tidak lekang di bibirnya. Dia duduk mencangkuk di hadapan Dhia Wafiah. Gadis itu masih lena dalam tidurnya. Wafi Salam meletakkan tangannya di dagu manakala sikunya pula direhatkan di kedua-dua lututnya. Kepalanya tidak lagi berdenyyut-denyut seperti mana dia mula-mula bangun tidur tadi.
"Auch!" Wafi Salam terjerit kecil. Entah di mana silapnya dia hampir tergolek jatuh ketika membetulkan kedudukan kakinya. Dan jeritannya itu telah membangunkan Dhia Wafiah.
Seperti terkena renjatan elektrik Dhia Wafiah bangun dari tidurnya. Dalam keadaan duduk dia emnjauhkan sedikit jaraknya daripada Wafi Salam. Matanya membulat memandang lelaki yang sedang tersenyum-senyum di hadapannya itu.
"Awak buat apa?" Dhia Wafiah bertanya kasar. Pandangan matanya masih tidak lepas memerhatikan Wafi Salam. Lelaki itu kini sudahpun duduk disebelahnya tetapi dalam jarak yang selamat.
"Tak...tak buat apa-apa." Wafi Salam buat muka blur. Matanya dipejam celik beberapa kali. Sengaja mahu memancing amarah Dhia Wafiah.
"Habis tu siapa suruh awak duduk dekat sini." Dhia Wafiah berang.
"Tak tulispun jangan duduk." Wafi Salam masih seperti tadi. Suka benar dia melihat Dhia Wafiah yang mula naik angin.
Dhia Wafiah bangun dari duduknya. Malas dia mahu melayan lelaki itu. Bimbang amarah yang mula terbit menjadi api yang membakar. Dia mahu ke tandas membersihkan mukanya.
“Eh, nak pergi mana tu?" Wafi Salam juga bangun dan mengekori Dhia Wafiah.
“Pergi mati!" Dhia Wafiah menjawab kasar. Langkahnya dilajukan sementara Wafi Salam terkebil-kebil di belakang.
Sebaik sahaja keluar dari bilik mandi, Dhia Wafiah melihat Wafi Salam sudahpun berbaring di katilnya. Di tepinya berdiri seorang lelaki Cina berkemeja kelabu yang ditutupi lab coat warna putih. Disebelahnya pula seorang jururawat yang mencatat butir bicara lelaki Cina itu.
"Hai.." Doktor yang sedang memeriksa Wafi Salam menegur Dhia Wafiah. Dhia Wafiah sekadar menundukkan sedikit kepalanya sebagai tanda membalas teguran doktor tersebut.
"I dah check your husband and the condition is ok. Cuma kita tak boleh bagi dia keluar dulu sebab kita kena pantau keadaannya. As you know luka apabila melibatkan bahagian kepala kita perlu pastikan dia betul-betul ok baru kita boleh benarkan dia keluar." Doktor itu memberi penerangan.
“Eh, doktor dah sa…"
“Terima kasih doktor." Wafi Salam cepat-cepat memotong kata-kata Dhia Wafiah. Tidak sempat Dhia Wafiah mahu menerangkan kepada doktor itu Wafi Salam bukan suaminya.
Doktor dan jururawat itu menundukkan sedikit kepala dan tersenyum sebelum melangkah keluar.
"Kenapa awak tak explain pada doktor tu saya bukan isteri awak?"
Kenapalah aku tak bunuh kasi mati aja dia ni malam tadi. Senang kerja aku. Habis-habis penat pun kena bertahlil tiga malam. Dhia Wafiah merungut geram. Dia berjalan menuju ke sofa. Malas dia mahu berlama-lama menghadap si Wafi Salam.
Wafi Salam ikut bangun, juga melangkah di belakang Dhia Wafiah menuju ke sofa. Soalan gadis itu dibiar berlalu tidak dijawab. Tidak penting. Itu kata hatinya. Sampai di sofa dia duduk di sebelah Dhia Wafiah. Gadis itu tidak bercakap. Wajahnya masam mencuka. Wafi Salam mengukir senyum.
“Pinjam telefon." Dia menghulurkan tangan ke arah Dhia Wafiah.
“Tak ada." Dhia Wafiah menjawab kasar. Wajah lelaki itu tidak dipandangnya.
"Kedekut. Nanti saya bayarlah. Nak buat satu call aja." Wafi Salam masih belum menarik huluran tangannya.
"Tak-ada! Faham tak." Dhia Wafiah meninggikan tone suaranya. Kali ini wajah lelaki itu dipandangnya tepat. Orang dah cakap tak ada, maknanya tak adalah. Geram Dhia Wafiah dengan sikap selamba lelaki itu.
"El-leh kedekut." Wafi Salam membalas renungan tajam gadis itu. Kemudian matanya dikenyitkan, mengusik.
"Tak-ada! Tak a-da!" Dhia Wafiah menggoyangkan tangannya ke udara. Memberi isyarat dia tidak ada apa yang dipinta oleh lelaki itu. Sifat Wafi Salam yang gemar mengusiknya menyebabkan Dhia Wafiah tidak betah duduk berdua-duaan begitu.
Memang malam tadi dia ikut ke hospital dalam keadaan yang kelam kabut. Dia tidak sempat membawa apa-apa. Yang sempat dilakukannya hanyalah menukar seluarnya. Bahkan dia langsung tidak membawa apa-apa pengenalan diri kerana keadaan sangat kelam kabut pada malam itu, lebih-lebih lagi dia yang bertanggungjawab menjadikan keadaan haru biru.



*************************************



10...
“Assalamualaikum." Kedua-dua mereka serentak menoleh ke arah pintu sebaik mendengar salam yang diberikan.
“Thank God." Dhia Wafiah mengukir senyum lebar apabila melihat kelibat papa, mama dan kedua-dua ibu bapa Wafi Salam melangkah masuk. Itu bermakna tugasnya sebagai baby-sitter sudah berakhir.
Laju sahaja Dhia Wafiah bangun mendapatkan ibu bapanya. Wafi Salam sekadar memerhati. Selepas bersalaman dengan semua yang datang, Dhia Wafiah mendekati papa. Senyuman paling manis diberi kepada lelaki yang dipanggilnya papa itu. Niatnya hanya satu; diizinkan pulang setelah semalaman bermalam di hospital.
Tanpa perlu berkata sepatah apapun, papa menghulurkan kunci kereta. Dhia Wafiah menyambutnya dengan senyuman melebar. Gembira hatinya bukan kepalang. Tindakan papa itu juga mencerminkan marahnya kepada si Dhia Wafiah sudahpun berkurangan.
Tanpa berlengah kunci kereta diambil sambil mulut manis mengucapkan terima kasih. Tangan papa disalami dan dicium sekali lagi. Tindak tanduknya diperhatikan penuh minat oleh Wafi Salam dari jauh. Seronok dia melihat Dhia Wafiah dari satu sudut yang lain kerana di hadapannya Dhia Wafiah sangat garang tetapi comel.
"Papa bagi Dhia empat jam sahaja. Habis tempoh empat jam Dhia mesti ada semula di hospital." Arahan yang keluar dari mulut papa mematikan langkah Dhia Wafiah. Badannya dipusingkan semula memandang ke arah papa yang masih berdiri di tempat yang sama.
“Dhia dengarkan apa yang papa kata tadi." Lembut tetapi tegas. Cukup untuk membuatkan Dhia Wafiah merengus geram. Sekali lagi Wafi Salam tersenyum melihat dalam sekelip mata Dhia Wafiah bertukar watak.
"Empat jam mana cukup pa. Nak mandi lagi, makan lagi. Mana tau jalan jam teruk ke. Lagipun kan malam tadi Dhia dah jaga." Dhia Wafiah memprotes. Geram dengan hukuman papa yang masih belum berakhir.
"Masa berjalan Dhia Wafiah. Dhia cuma tinggal tiga jam lima puluh minit sahaja lagi." Nyata papa tidak akan mengubah keputusannya walaupun hanya untuk seminit. Sepantas kilat Dhia Wafiah beredar. Tahu yang papa tidak mungkin akan menarik kata-katanya.
"Kesian dia uncle. Mesti kelam kabut anak uncle tu bawa kereta." Wafi Salam menyalami papa Dhia Wafiah sebaik sahaja lelaki itu melabuhkan punggungnya di hadapan sofa yang diduduki Wafi Salam.
"Jangan risau Wafi, si Dhia tu kena belajar erti tanggungjawab. Selama ini dia memang selalu lepas dari kesalahan yang dibuatnya. Kali ini biar dia rasa sikit. Manja sangat." Papa tidak mahu sesiapapun memberi kemenangan kepada anak bongsunya itu.
"Bukan apa, takut kelam kabut dia bawa kereta sebab nak kejar masa." Wafi Salam masih tidak berpuas hati. Di fikirannya terbayang Dhia Wafiah yang mungkin terkejar-kejar akibat dek keburuan masa.
"Wafi jangan risau sangat. Si Dhia tu dah biasa mengejar masa. Untie tahu dia boleh uruskan diri dia dalam tempoh empat jam tu." Mama pula menyampuk apabila dilihatnya Wafi Salam seperti tidak berpuas hati.
Entah kenapa hatinya jadi tidak enak. Dia bimbang Dhia Wafiah mendapat kecelakaan dalam keadaan terburu-buru begitu. Dhia Wafiah baru pergi tidak sampai lima belas minit. Dia sudah jadi rindu pada gadis yang mempunyai watak yang pelbagai itu. Mungkin kerana itu dia rasa tidak enak memikirkan Dhia Wafiah memandu dalam keadaan yang marah dan terburu-buru.
"Wafi fikir apa?" Uminya bertanya apabila kelihatan Wafi Salam seperti berfikir.
"Dhia..." Itulah jawapan yang terkeluar dari mulutnya tanpa sempat dia berfikir implikasi jawapannya terhadap dirinya sendiri.
Empat pasang mata yang berada di sekelilingnya serentak memandangnya. Masing-masing mengukir senyuman yang sukar untuk Wafi Salam menafsirkannya. Lalu berdiam diri adalah jalan terbaik untuknya.
"Kenapa dengan Dhia?" Umi bertanya sekadar mahu mengorek rahsia hati anak terunanya itu. Namun Wafi Salam sekadar menggelengkan kepalanya.
"Mi pinjam telefon." Wafi Salam menukar tajuk perbualan.
"Oh, ini ada ayah bawakan telefon bimbit Wafi. Mungkin ada sesiapa yang Wafi nak hubungi." Ayahnya Wafi Rahman menghulurkan telefon bimbitnya yang tercicir malam dia dipukul Dhia Wafiah. Telefon bimbit bertukar tangan.
"Wafi call kawan office sekejap." Wafi Salam meminta izin sebelum beredar untuk membuat panggilan.
posted by Penulisan2u @ 12:33 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
0 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group