BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Oktober 20, 2009
Novel : She's my maid 8
Nama Pena : oRkId eDyliYnE

Di petang-petang begitu biasanya tiada apa yang hendak dilakukan Asha. Jadi dia hanya duduk merenung kolam ikan yang terdapat berbelas-belas ikan koi yang pelbagai warnanya menarik perhatian.

Sudah sebulan dia duduk di rumah itu dan hari-hari di sakat Emir entah apa sedapnya, dia sendiri tidak mengerti. Tidak faham dia dengan sifat anak tuan rumahnya itu.

Kadang-kala, disebabkan dia malas hendak berdebat dengan Emir, dia lakukan sahaja apa yang lelaki itu mahukan. Geram dalam hatinya, jangan cakaplah. Semakin hari semakin membara sahaja dikerjakan Emir.

Nasib sahaja ada Ara dan Kak Ira yang melayannya dengan baik dan selalu mengajaknya berbual dan ketawa. Tambah lagi dengan Lut dan Along yang sudi bermain bola keranjang dan badminton dengannya. Jadi, tidaklah bosan dia asyik didengki Emir sahaja.

Sesekali dikerlingnya telifon bimbitnya yang bercorak merah jambu putih yang berada di sisinya. Dan kemudian mengeluh nipis.

Kedengaran bunyi kereta di garaj membuatkan dia bangun dari situ dan berlalu untuk melihat siapa. Kalau Lut, boleh juga dia mengajak lelaki kacukan Jawa Cina itu untuk bermain bola keranjang dengannya.

Dalam berbual dengan Lut, dia tahu sedikit latar belakang lelaki itu. Ayahnya keturunan Jawa dan maknya Cina. Hasilnya, Lut dan dua lagi adiknya yang masih bersekolah. Ayah Lut baru sahaja meninggal tahun lepas membuatkan dia terpaksa berkerja menanggung mak dan adik-adiknya.

Bibirnya tersenyum melihat Tan Sri Kamil keluar dari kereta BMW hitam metalik itu.

"Hah Asha. Kenapa senyum-senyum ni?" tanya papa turut juga tersenyum memandang wajah gadis itu.

Disebabkan adanya gadis itu di vila itu, suasana menjadi bertambah meriah. Tambahan lagi bila Asha dan Emir sudah bergaduh dan berdebat sesama mereka hanya kerana satu benda. Dia sudah anggap Asha bagai anaknya walaupun baru sebulan gadis itu berada di vilanya. Kadang-kala kelakuan Asha juga mencuit hati tuanya itu.

Asha menggeleng dan masih lagi dengan senyumannya.

"Nak dating dengan Lut ke?" seloroh papa sambil dikerlingnya Lut yang baru hendak keluar dari tempat pemandu yang juga turut tersenyum kerana melihat Asha yang hanya berbaju baby T dan berseluar pendek itu.

"Eh mana ada," jawab Asha spontan sambil menggeleng laju. Mati terus senyumannya.

"Malu-malu pula. Dah. Uncle nak masuk dulu," pinta papa sambil berlalu meninggalkan mereka berdua. Dia lihat Asha memang suka menanti waktu Lut pulang. Dia tidak tahulah apa yang difikiran Asha, tapi dia lihat, Lut seakan menyukai gadis itu. Dan pabila ditanya, nanti tersenyum sahaja lelaki akhir 20-an itu.

"Kenapa? Tension semacam je muka," kata Lut sambil memandang wajah Asha dan bersandar di kereta di sebelah tempat Asha menyandar.

"Tak adalah. Nak main bola keranjang?" tanya Asha sambil dikuakkan rambut depannya yang terkeluar dari simpulan dan menyapa wajahnya.

"Hari ni tak bolehlah. Saya kena balik awal sebab mak saya baru sampai dari kampung semalam. Kesian dia sorang-sorang," jelas Lut sambil melonggarkan tali lehernya.

"Eh. Kirim salamlah mak awak tu," balas Asha seakan hampa. Dia tidak tahu kenapa hari itu dia rasa bagaikan ada benda yang tidak kena.

Along, Kak Ira dan Ara sudah keluar pergi berbelanja. Si Emir sudah bertolak ke hospital dan entah bila pulangnya. Terasa sunyi pula rumah itu. Hendak berbual dengan Bik Lina, Bik Ita dan mama, dia rasa dia terlalu muda dan topik perbualan mereka tidak kena dengan dia yang masih belum mendirikan rumahtangga itu.

"Sesekali saya naklah bawa awak jumpa mak saya," kata Lut perlahan membuatkan Asha yang tadi masih beragan tentang kebosanannya hari itu tidak mendengarnya.

"Pardon?" tanya Asha sambil memandang bingung wajah Lut yang berada di sebelahnya. Jika berdiri sebelah Lut, Emir, atau Along, dia mesti kena panggungkan kepalanya kerana ketinggian mereka. Kadang kala sakit leher dia kalau begitu asyik berbual dengan Lut kerana lelaki itu suka berdiri betul-betul di sisinya.

"Eh tak ada apa-apalah. Awak memang suka pink ke?" tanya Lut mula menukar topik perbualan mereka. Tadi kata nak balik awal. Nak berbual dengan Asha, ada masa pula.

"Tak lah. Kenapa tanya?" Asha sudah mula membuang kebosanannya. Disebabkan dia aktif dan keletah, dia menjadi tak keruan jika perlu duduk sahaja tanpa berbual atau melakukan apa-apa.

"Tu handset pink, baju pink, seluar pink, cucuk sanggul pink. Ni yang bulu-bulu ni pun pink," seloroh Lut. Dilihatnya telifon bimbit di tangan Asha yang bergantung asessori berbulu dan bertanda nama di hujungnya.

Kadang-kala, hendak sahaja dia bertanya kenapa Asha menjadi pembantu rumah kerana dilihatnya cara Asha lansung tidak seperti budak kampung. Kerana sebelum-sebelum itu, dia lihat semua pembantu rumah itu sopan, ayu sahaja dan bila ditanya, datangnya dari kampung. Tapi Asha, sedikit gaya kampung pun tiada. Tambahan lagi dengan aksesori yang berada di tubuh Asha. Sama juga telifon bimbit yang pertama kali dia nampak di tangan Asha itu. Bukan murah telifon bimbit itu. Sedangkan dia sudah berkerja bertahun-tahun itu pun teragak-agak hendak membelinya kerana berfikir berkali-kali untuk membelinya. Nanti Tan Sri Kamil kata, dia lebih dari boss lah pula.

"Oh. Ni. Abang Asha yang bagi. Dia tu yang suka sangat buat Asha ni jadi pink. Dia kata biar nampak perempuan dan comel. Apa-apa jelah," sungut Asha sambil dimain-mainkannya bulu-bulu itu di hadapan wajahnya. Bagai kucing yang bermain dengan bola-bola. Comel sahaja pada mata Lut.

"Kenapa? Bukannya selalu perempuan memang suka pink ke? Kan nampak lebih feminine," jawab Lut memberikan pendapatnya. Dari terus-terus dipandang wajah Asha, nanti lain pula jadinya.

"Asha? Feminine? Jauh ayam golek dari bara apilah Lut. Huish merepek," balas Asha selamba sambil menggeleng kepalanya. Dahlah guna peribahasa pun salah.

"Jauh ayam golek dari bara api? Peribahasa apa tu?" tanya Lut sedikit pelik. Budak ni buat lawak ke? Lut dah ketawa kecil mengenangkan Asha membuat lawak kering untuk menghiburkannya.

"Tak ada ke peribahasa tu?" tanya Asha kembali dengan muka bingung. Sampai hati Lut gelakkan peribahasa yang dia gunakan semenjak dari sekolah menengah. Tapi memang pun. Sejak sekolah mengengah rakannya gelakkan sahaja dia kalau mengeluarkan peribahasa. Lawak ke orang yang suka menggunakan peribahasa ketika bercakap?

Lut berhenti dari ketawa. Asha tak buat lawak ke? Terkaku sebentar melihat tenungan Asha.

"Lut pandai sangat nak berperibahasa ke?" tanya Asha kembali menduga lelaki itu. Sudah cukup baik dia menggunakan peribahasa ketika bercakap. Kata orang mencintai bahasa ibunda.

Lut menggeleng. Sungguh pun SPM dia tak berapa nak score, tapi yang dia tahu peribahasa ‘jauh panggang dari api’ adalah. Tapi ‘jauh ayam golek dari bara api’ dia tak tahu pula peribahasa itu wujud dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka.

Asha tenung sahaja anak mata Lut. Geram sedikit kenapa lelaki itu mengetawakannya tadi. Dia tahu Lut tidak boleh ditenung begitu, sengaja dia hendak dengkinya Lut dengan tenungan mata galak dan comelnya itu.

Wajah Lut mula hadir rona kemerah-merahan membuatkan Asha menahan tawanya.

\'Tulah nak ketawakan aku lagi,’ bual hati Asha. Matanya tidak dilarikan dari menikam anak mata Lut.

"Yo! U-Know Let\'s try some noisy beat. \"O\"-\"O\"-\"O\" let\'s do this." Tiba-tiba rancak telifon bimbit di tangan Asha berbunyi mengeluarkan musik ‘O’ nyanyian kumpulan DBSK.

"Asha. Saya balik dululah," kata Lut hendak lari dari terus hatinya bergelodak dan penuh dengan nama ‘INTAN ASHA AREEN’.

"Bye. Take care. Kirim salam mak awak," jawab Asha. Dibiarkan sahaja telifon bimbitnya itu bernyanyi tak tentu hala.

Lut mengangguk dan Asha berlalu untuk menganggkat panggilan.

"na ije chatneun geon, hap eul wihan noryeogil ppun nawa gateun soneul," nyanyi telifon bimbitnya sebelum dia mematikannya kerana hendak menyambungkan talian. Itulah hari pertama kali dia menghidupkan telifon bimbitnya itu semenjak dari dia sampai ke vila itu sebulan lepas.

"Hallo," ucap Asha perlahan setelah telifon bimbit itu melekat di telinganya.

Lut tidak lagi berlalu. Dia pergi mengendap Asha di balik dinding yang sedang menjawab panggilan.

"Hallo. Areen sayang. Tak nak balik lagi ke sayang ayah ni?" Orang di hujung talian itu mengeluarkan ayat memujuknya.

"Tak nak. Areen sayang ni merajuk. Ayah tak tahu ke?" tanya Asha kembali. Tiada senyuman di bibirnya.

"Alah Areen sayang. Ayah dah tak tahu nak buat apa ni. Areen sayang tak kesiankan ayah ke? Kesian kan hotel tu kalau tak kesiankan ayah pun. Ye sayang." Orang di hujung talian masih lagi ada nada memujuknya.

"Ayah. Areen tak nak balik. Biarlah terlangkup kitchen hotel ayah tu Areen tak nak balik. Areen merajuk ni. Chef Intan Asha Areen binti Tan Sri Fadilhuddin tengah proses merajuk ayah tahu tak?"," beritahu Asha perlahan tapi cukup didengari Lut yang masih mengendapnya. Manja dia membentak.

"Ayah tahu Areen sayang ayah ni merajuk. Baliklah. Kesian kan mummy kan?"

"Tak. Areen sayang tak kesiankan sesiapa," jawab Asha sambil duduk di tepi dinding itu. Wajahnya mula kemerah-merahan seakan hendak menangis.

"Areen sayang. Dengar sini. Ayah tak tahu nak buat macam mana lagi nak buat anak sayang ayah ni balik. Ayah tahu ayah salah sebab paksa Areen. Tapi Areen sayang, ayah nak Areen bahagia. Kenapa Areen lari dari rumah. Tau tak ayah dengan mummy risau. Abang-abang Areen semua risaukan Areen."

"Alah. Ayah tahu mana Areen sayang pergi kan? Ayah saja je. Mesti ayah dah hantar orang suruh intip Areen. Eleh. Lagi nak berlakon. Tak nak. Areen tak nak balik. Biar Areen tersiksa jadi maid dari kahwin dengan Taufeeq. Huh muka tak handsome, gatal, kaki perempuan, tak guna. Areen tak nak. Ayah cakap dengan Tan Sri Haffiz comel sayang tu yang Areen sayang ayah ni tak nak kahwin dengan anak dia yang gigi mancung tu. Kalau hidung mancung tak apa lagi," jawab Asha bagaikan bertih jagung membuatkan mulut Lut di balik dinding ternganga dan hampir mencecah lantai sahaja luasnya.

"Areen sayang. Kan tu tunang Areen. Dia yang Areen puji dulu kan masa Areen couple dengan dia. Areen sayang. Kenapa macam ni? Ayah suruh cepatkan perkahwinan tu takkan itu pun Areen nak lari dari rumah?"

"Bukan sebab ayah suruh cepatkan tarih kahwin tu. Sebab Areen nampak dia dengan perempuan lain. Benci Areen dengan dia. Tak nak. Areen tak kira. Ayah kahwinlah dengan dia. Areen tak nak. Areen tak nak Taufeeq. Areen tak suka lelaki gatal. Areen tak suka. Dia tipu Areen. Dia tak sayang Areen kan sebenarnya," tangis Asha. Wajahnya yang merah sudah dibasahi air mata kerana ditekan ayahnya.

"Areen sayang baby bucuk. Siapa kata hubby tak sayang baby. Tu bukannya sesiapa. Dia tu kawan sekolah hubbylah sayang baby bucuk," terpa satu suara menghiasi pendengarannya.

"Taufeeq gigi mancung. Tak nak. Andwey. Sayang tak nak kahwin dengan hubby cubby. Cari orang lain. Tak nak, faham. Tak nak. Huh. Awaklah yang bucuk bukannya sayang. Sayang nak letak ni. Sayang letak," ugut Asha dengan tangisannya. Dia tidak sedar yang perlakuannya diperhatikan Lut. Dia sangkakan rumah itu tak ada orang jadi dia boleh berbual di tepi dinding itu. Lagi pula, takkanlah ada orang nak curi dengar perbualannya.

"Sayang baby bucuk. Janganlah macam ni. Balik ye. Majlis lagi sebulan je sayang. Takkan sayang nak hubby naik pelamin sorang-sorang? Baby tak sayang hubby ke? Dahlah semuanya awak bantai colour kuning. Sampai kasut hubby pun sayang baby pergi tempah coluor kuning. Sayang baby bucuk. Tak ada perempuan yang suka colour kuning fanatik macam sayang tau," jelas lelaki itu bersungguh-sungguh di hujung talian.

"Bo? Hubby kata tak ada orang yang suka colour kuning macam sayang? Habis kalau ada maknanya hubby nak kahwin dengan orang tu lah? Kan? Gatal," tangis Asha sungguh-sungguh sambil melekat di dinding. Macam nak berguling tepi koridor tu pun ada juga.

"Boleh juga. Senang sikit," jawabnya dengan tawa kecil menyakat Asha. Tapi reaksi Asha?

"Gatal. Areen tak suka orang gatal macam Taufeeq gigi mancung. Tak suka. Naiklah pelamin sendiri. Areen tak nak. Sayang letak ni. Tak nak berbual dengan hubby cubby lagi. Pergilah cari orang lain tu sampai dapat," bebel Asha entah apa-apa je yang dia cakap. Bercampur baur. Dia sendiri pun tak faham.

"Sayang baby bucuk. Hubby main-main je. Mana hubby nak cari orang lain. Ok. Ok. Hubby tak gatal. Balik ye sayang baby bucuk. Intan payung."

"Intan oranglah bukan payung. Tak nak dah. Biar sayang jadi maid sampai tua. Kena buli dengan orang. Tak apa dari kahwin dengan hubby cubby gigi mancung, tak handsome, gatal, busuk, tak mandi, mata sepet," kutuk Asha bertalu-talu.

"Sayang baby bu..."

Asha sudah memutuskan talian. Tangisannya terus mencorak petang hari itu. Dia bangun dan berlari masuk dalam biliknya. Nasib baik tak ada orang yang perasan kecuali...

"Anak orang kaya? Dah nak kahwin? Maknanya... orang punya? Manja? Kaki cemburu? Kuat membebel? Apa yang aku cakap ni? Maknanya? Tak bolehlah aku nak mengorat ni? Melepaslah ni?" gumam Lut sedikit kecewa di situ. Kepala digaru walau tak gatal.
posted by Penulisan2u @ 1:45 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
34 Comments:
  • At 20/10/09 2:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm x sbr nk tau seterusnya,..

     

  • At 20/10/09 2:26 PTG, Anonymous eira_eirah said…

    x sabar rasanyer nak tunggu sampai endingnyer

     

  • At 20/10/09 3:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbg cite yg strusnye kat blog
    da x sbr ni

     

  • At 20/10/09 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kesian lut...
    huhuhu..x sbr je nk tau yg selanjutnyeee...
    isk3...ksian kt lut...

     

  • At 20/10/09 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat2 smbung ....
    nk blog ...

     

  • At 20/10/09 6:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatlah sambung..
    tak sabar nak tau ni...

     

  • At 20/10/09 7:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada ke org mcm ni?
    rasa mcm meluat plak bile baca..

     

  • At 20/10/09 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    patut lh lain macam je si asha ni...dh agak pn identiti ny bkn org gaji...pe pn teruskn menulis...nk tau ape lh kesudahan ny...nuraziana

     

  • At 21/10/09 8:53 PG, Anonymous syada said…

    cpat2 ler smbung citer 2..
    x sabar nak taw kesudahan ni..

     

  • At 21/10/09 10:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..cpt smbung

     

  • At 21/10/09 1:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh,,tak matang langsung...
    nta..gedik semacm je..
    wat la watak tu sesuai ngn umur
    dak ni da besar kan?
    cam tak sesuai je gedik terlebih
    lama2 meluat la plak

     

  • At 21/10/09 7:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    first episod citer ni dulu best sgt...tp sorry to say le,yg kali ni rasa kurang ckit. olahan ayat yg kurang n panggilan manja bg nama asha tu rasa mcm terlampau meluat. ni komen membina k. lain kali kalo tulis jgn wat nama manja tu terlalu gedik k. 1 lg, bila baca perbualan asha dgn tunang dia mcm bukan merajuk, mcm nk bermanja2 je bunyi..so, olahan ayat n pgunaan ayat gramatis yg betul perlu ditekankn k. actually, novel ni mmg bagus cuma sikap manja yg gedik tu yg x brpa sesuai utk diketengahkn. gud luck dr ita shin chan.

     

  • At 21/10/09 8:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok le..tapi asha 2 cam gedik semacam je
    sama je ngan taufeeq 2..
    tapi ok lah best la sikit

     

  • At 23/10/09 12:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.......... mana yang the latest x kuar lg ke lama dah nie duk tgu dah berjanggut tau.... siang mlm buka x de jgk yang baru kuar p i'll be waiting hehehe.... best gker r cite nie ...

     

  • At 24/10/09 4:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...
    cepatlar smbg...
    huhu..

     

  • At 25/10/09 6:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat lah cmbung....................
    xsabo bebenOo teman naK tau kesudahannya.....

     

  • At 26/10/09 12:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt r smbg......
    citer nie best but panggilan asha 2 mcm mengada-gada jelah.
    tp ttp best.....hubuhu

    -kelly-

     

  • At 28/10/09 12:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cm over ckit la intan 2 ckp ngan daddy die..
    bunyi cm gedikje..
    bt anyway de story quiet good...

     

  • At 28/10/09 1:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best r conversatn asha ngan parents die...
    x blei nak imagine cm ne die nangis sambil cakap ngade2 cm 2..
    tapi jalan citer 2 ade n best..
    maybe blei dikurangkan childish asha 2 4 d next wrtng..

     

  • At 31/10/09 2:52 PTG, Anonymous az-zahra said…

    org becinta mmg manja n mengada-ada tp kalau ikut story ni dr mula..rasanya sifat manja asha ni dah x ngam dengan sifat happy go lucky dia...n buat pembaca rasa meluat pula..

     

  • At 5/11/09 2:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comei la cite ni...kat blog pn ada ea cite ni hehe nk cri ar nnt.. :)

     

  • At 24/11/09 2:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eeeiii.. betul la gedik.. naik nk muntah pn ade dgn ayat2 asha + ayah dia + taufiq... mmg memula smpi ep 7 ok lagi.. best jugaklah.. xsbr jugak nk bc, msuk ep 8, tiba2 down mood nk tros bc..

    penulis,
    awak dh buat citer yg bez sbnrnya...tp minta perhatian kat part2 dialog yg boleh memualkan org tu..

    ape2 pn cter mmg bez.. tlg ye.. beri perhatian..

     

  • At 26/11/09 1:25 PTG, Blogger NuRuL@SiHa said…

    haha...best betul citer ni..baby syg bucuk sume ade ye..

     

  • At 18/1/10 12:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asha telebey manje...tapi bes.. cume mase ye gado bunyi cam bemanje je... bes larrrr

     

  • At 11/2/10 1:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    over gedik arrr...
    meluat betul...

     

  • At 11/2/10 1:18 PTG, Anonymous mus said…

    haa..asha2x.. such a spoil brat.. who will like a girl like that? wanna make that girl as a wife?? huh, she's the first girl i'll oppose..

     

  • At 4/5/10 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i think she's too spoiled laa..
    even ngn daddy+tunang pn rsenye xperlu la mnje melampau..
    sorry..this is jz my opinion..nway gud luck!!^^

     

  • At 20/5/10 12:02 PG, Anonymous misa said…

    amboii..gempak maa komplensss
    tp btol gak
    over sket r smpai saya pon xtaw ap y dbca
    haha....jgan trsa
    anyway...go go

     

  • At 28/7/10 9:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak mcm da tau die ni org kaya...
    hopefuly die ngan emir
    tp cian jgk la kt lut..
    baru je nk tackle asha..............

     

  • At 1/11/10 10:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe over gedik cktni..sorry lau ksr bhsa...tp mcm xkne je....but still ok.

     

  • At 25/11/10 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    totally agree that part 8 is very annoying..but its ok..just improve it coz this story is quite interesting..by the way i wish u gud luck..

     

  • At 8/11/11 6:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gedik ntah ape2...

     

  • At 14/1/12 1:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memangla best cter nie..tp kn ble c asha 2 ckp t'lbey2 manje..
    2 y wt makin meluat 2..kpd penulis try jgn tulis over2 gedik cm2 ek cuz kdg2 pembace x suke over2 cmnie..gudluck..truskn menulis

     

  • At 1/6/12 3:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lah asha ni anak tan sri,,,tapi jadi maid,,,sensasi nie

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group