BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Oktober 19, 2009
Novel : Cintaku satu 1
Nama Pena : sofi

Nurul Hana sedang berdiri di platform jeti Pulau Pinang. Gadis itu sedang gelisah. Sesekali, leher dipanjangkan untuk melihat sama ada feri yang akan membawanya ke Tanah Besar sudah sampai atau belum. Wajahnya nampak cemas. Ketika itu dia berfikir alangkah baik jika dia bermotor sahaja dari kampungnya tadi. Tentu sahaja, dia akan sampai dengan lebih cepat ke rumah. Bagaimanapun dia tahu itu hanyalah angannya sahaja. Ayah dan mak tidak akan mengizinkannya walau dia memang sudah mempunyai lesen.

"Buat apa nak naik motor, nampak macam budak jantan saja!" Emaknya pernah membentak bila dia meminta izin untuk menunggang motosikal ke tempat kerja. Ketika itu dia hanya ketawa kerana dia tahu itu bukanlah alasan yang sebenar. Emak sebetulnya takut dia kemalangan kerana melalui laporan akhbar dan media elektronik, penunggang dan pembonceng motosikal adalah mereka yang banyak terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Nurul Hana binti Abdullah adalah anak kedua daripada empat orang adik beradik perempuan. Kakaknya bernama Nurul Liyana dan kerana kakaknyalah dia datang ke pulau ini. Tadi, dia pergi ke Citibank, sebagaimana yang disuruh oleh kakaknya.

"Ana, tolong keluarkan semua duit kak long dari dalam bank tu. Mana tahu kut-kut esok nak guna! Senang!" Kata kak long kepadanya semalam.

"Banyak ni, long!" Balasnya bila melihat nilai wang pada cek itu. RM5000. Kakaknya hendak buat apa dengan wang sebanyak itu? Dia menyoal di dalam hati.

"Pi keluarkan. Kut nanti mak nak buat kenduri untuk kak long. Senang!"

Lemah bunyi suara kakaknya itu. Dan Ana tidak lagi bertanya. Melihat kak long memejamkan mata, dia terus sahaja merenung seraut wajah itu.

Dulu itulah seraut wajah yang cukup cantik dan menjadi rebutan anak muda di kampung. Untuk mengelakkan diri daripada dipaksa berkahwin awal, kak long membuat keputusan untuk pergi. Sebaik menamatkan peperiksaan SPM, kak long terus sahaja meninggalkan kampung mereka untuk bekerja di Kuala Lumpur. Kak Long dapat bekerja di sebuah kantin sekolah. Tolong masak dan basuh pinggan, katanya. Tiga bulan selepas keputusan keluar, dia mendapat tempat di UiTM Shah Alam, jurusan akaun. Tamat belajar tiga tahun kemudian, kak long bekerja di sebuah syarikat yang bernama Rezzan Holdings. Tahu-tahu, tidak berapa lama selepas itu, dia berkahwin. Suaminya bernama Roslan bin Ahmad Rizal, anak kedua kepada tuan punya salah sebuah syarikat pembinaan terbesar di Kuala Lumpur. Malangnya, suami kak long meninggal dunia selepas lima bulan mereka berkahwin. Kak Long baru mengandung ketika itu.

Minggu lepas, kak Long selamat melahirkan anak tunggalnya. Seorang bayi lelaki comel yang diberi nama Irfan bin Roslan. Bagaimanapun, sejak melahirkan, keadaan kak long amat lemah. Kata doktor, dia tumpah darah semasa bersalin. Emak menangis teresak-esak mendengar kata-kata doktor itu. Ana tidak tahu mengapa. Namun bila doktor menyuruh kakaknya dibawa balik ke rumah, dia mula faham. Tetapi Ana tidak berani bertanya. Tidak sanggup membuka mulut.

Tadi, sewaktu di jeti, ayahnya menelefon. Kata ayah, keadaan kak long semakin tenat. Ana amat bimbang ketika itu. Itulah sahaja kakak yang dia ada. Itulah satu-satu kakaknya. Dia sangat menyayangi kakaknya itu. Terlalu! Tidak boleh dia hendak membayangkan masa depannya tanpa Nurul Liyana.

‘Oh TUHAN, janganlah terjadi apa-apa kepada kak long!’ bisiknya. ‘Janganlah! Dia terlalu muda untuk pergi. Umurnya baru 25 tahun. Dia belum puas menatap wajah anaknya!’

Dalam linangan air mata, Nurul Hana berjalan bersama-sama penumpang-penumpang lain menuju ke arah Feri Pulau Angsa yang baru tiba. Dia dalam keadaan tergesa-gesa. Dalam hatinya tiada lain yang dingat, hanya kakak sulungnya itu.

"Weh, kalau ya pun nak cepat, janganlah langgar orang! Bila awak naik feri tu nanti, awak kena duduk juga! Kalau awak terus berjalan laju macam tu, awak akan jatuh dalam laut tu, tahu!" Taufik Azhari menjerit geram kepada seorang gadis yang baru sahaja melanggar dirinya. Hatinya bertambah sakit bila gadis itu terus sahaja berlalu tanpa menoleh untuk meminta maaf. Amboi-amboi, pekak agaknya? Jalan menonong-nonong tak peduli kiri kanan macam jalan ni bapak dia yang punya, marahnya di dalam hati.

Dengan ketinggian tubuhnya, Taufik memerhati gerak langkah gadis itu memasuki feri. Gadis yang tinggi itu sedang memakai seluar jean biru yang sudah pudar warnanya. Seluar itu dipadankan dengan sehelai blaus berlengan panjang yang dilipat sedikit hujungnya. Dari belakang, hanya rambut yang panjang itu menarik perhatiannya. Rambut gadis itu mencecah pinggang, hitam dan lebat.

Di dalam feri, gadis itu tidak duduk di bangku sebaliknya dia berdiri berhampiran pintu keluar. Nampaknya gadis itu sudah benar-benar tidak sabar untuk sampai ke Pengkalan Sultan Abdul Halim! Harap-harap jangan dia terjun ke dalam laut itu sudahlah, fikir Taufik lagi!

Entah kenapa, gelagat gadis itu menarik perhatiannya. Lantas dia mengambil tempat di suatu penjuru, berdiri memerhati. Dia cuba sedaya mungkin untuk mencari sudut yang sesuai supaya dia dapat melihat seraut wajah itu! Matanya tajam merenung bila tiba-tiba dilihatnya perempuan itu bercakap di telefon bimbit. Terpukau dia menatap seraut wajah itu. Wajah yang basah dengan air mata. Wajah yang benar-benar sedih! Tiada bunyi meraung yang kedengaran, hanya sepasang mata itu terus-terusan mengalirkan air mata. Apakah agaknya berita yang diterima?

‘Ahh, tentu ditinggalkan kekasih tu! Perempuan! Itu sahajalah yang dia tahu! Bila sedih sikit, menangis!’ Gerutu Taufik sendiri sambil mengalihkan pandangan.

Tidak lama kemudian, dia kembali memberi tumpuan kepada gadis itu. Bagai ada satu tarikan gadis itu terhadapnya. Ada aura yang tidak dapat dijelaskan. Kesedihan yang terpapar mengusik jiwa lelakinya. Terasa ingin diseka air mata yang mengalir di pipi yang mulus. Terasa ingin menghampiri untuk mendengar keluh kesah yang sedang dideritai. Terasa ingin....

‘Astaghfirullahil’azim!’ Taufik segera beristighfar, menyedari betapa jauh nafsu membuai perasaannya.

‘Dah buang tebiat agaknya aku ni! Nak mati ke, apa?’ Keluhnya. Tidak pernah dia berperasaan sebegini. Merenung dalam masa yang sama ingin menyentuh! Memandang dalam masa yang sama ingin mendekati. Hati tiba-tiba sahaja berasa ingin tolong menyelesaikan apa jua masalah yang sedang dihadapi oleh si gadis!

Ketika Taufik ingin melarikan pandangan sekali lagi, buat pertama kali pandangan mereka bertaut. Sedetik cuma.. namun amat mengesankan di jiwa lelaki itu. Sepasang mata yang masih basah itu merenungnya seketika sebelum dikalihkan ke laut yang terbentang luas. Taufik memerhati tangan gadis itu ligat mengikat rambutnya. Dan sekali ini matanya lekat memerhati leher jinjang itu pula.

‘Aduh! Memang ada sesuatu yang tidak betul dengan kepala aku hari ini!’ bentaknya. ‘Mujurlah TUHAN memberikan lelaki sembilan akal!’ fikirnya lagi.

Dan dengan sembilan akal itulah dia berjaya menahan perasaan yang pelik itu. Dengan sembilan akal itu jugalah dia akhirnya berjaya mengenepikan kata hatinya!

Taufik marah tiba-tiba. Marahkan Suhana, setiausahanya yang lalai. Dia yang sepatutnya menaiki kapal terbang untuk pulang ke Kuala Lumpur hari ini, terpaksa memilih pengangkutan lain bila semua penerbangan untuk hari ini telah penuh. Telah habis! Suhana terlupa untuk menempah tiket penerbangan baliknya ke sana. Memang perempuan tua tu nak kena, marahnya lagi di dalam hati.

Ketika itu telefon bimbit berkameranya berbunyi. Ayahnya ingin tahu apakah masalah yang sedang dihadapi di tapak pembinaan sudah selesai. Taufik menerangkan serba ringkas sebelum mematikan talian. Dan…..telefon itu sedang dihalakan kepada gadis yang kembali menoleh ke dalam kerana tidak lama lagi, feri akan sampai dan berhenti.

‘Maafkan aku! Tapi kau terlalu cantik untuk kulupakan!’ desis di hati.

Dari jauh......., dari tempat dia berdiri......., wajah sedih itu dirakam dan disimpan.

Nurul Hana tidak menunggu lagi. Dia ingin segera sampai ke rumah. Berita yang baru diterima benar-benar memilukan.

"Ana, kak long dah tak ada!"

Itulah ayat yang baru disampaikan oleh ayahnya. Innalillah, berita itulah yang menyebabkan deraian air matanya tidak mahu berhenti. Kini, kakaknya sudah benar-benar pergi. Kak Long mengikut pemergian arwah suaminya beberapa bulan yang lalu. Nampaknya sumpah setia untuk sehidup semati telah disempurnakan. Begitu dalam rasa cinta sehinggakan bila abang Roslan pergi, kak long terlalu sedih dan tidak lagi mampu bertahan.

Aduhai, kesian Irfan. Dalam usia baru tujuh hari, dia sudah menjadi seorang anak yatim piatu. Betapa malang nasibnya. Tidak sempat dia ingin mengenali wajah ayah dan ibu. Anak kecil itu terpaksa membesar sendirian.

‘Irfan, jangan bimbang, sayang. Mak ngah akan membantu nenek menjagamu. Akan mak ngah anggap kamu seperti anak mak ngah sendiri. Percayalah. Kami semua sayang kepadamu!’

"Hang dah fikir panjangkah, Liyana? Dia tu bos hang. Anak orang kaya. Kita ni orang kampung. Tak sepadan. Tak setaraf! Mahukah depa satu keluarga terima hang?"

Ketika itu kak long balik ke rumah bersama seorang lelaki. Lelaki itu sedang berbual dengan ayah di anjung sementara kak long menyampaikan berita itu di dapur. Ana hanya membisu, menjadi pemerhati. Dalam usianya yang baru menjangkau 20 tahun masa itu, dia tidak berani menyampuk walau di dalam hati dia amat menyetujui pilihan kakaknya. Lelaki itu nampak baik di matanya.

"Mak, cek dah bincang dengan Lan. Dia tak peduli apa orang lain kata. Dia nak kahwin dengan cek jugak!" jawab kak long.

"Mana boleh tak peduli dengan orang lain? Bila kahwin, hang bukan saja nikah dengan si Lan tu tapi dengan keluarga dia sekali. Kalau mak dia tak setuju, tak elok! Liyana, hang tak takutkah nanti depa kata hang nak duit depa, hah?"

Mak memang sudah naik angin mendengar kata-kata kak long. Mak sudah marah. Tapi Nurul Liyana memang keras kepala. Pada ketika itu, dia tidak mahu kehendaknya dibantah. Katanya, cinta dia begitu dalam kepada abang Roslan. Dia tidak peduli kalau mak atau adik beradik lelaki itu tidak setuju mereka berkahwin. Dia bukan kahwin dengan mereka, katanya!

"Mak, cek tak peduli. Kami balik ni sebab kami nak nikah, nak mintak ayah jadi wali. Kalau mak dengan ayah tak bagi, kami nikah kat Siam. Itukah yang mak nak?"

Tegas kata-kata kak long itu mengejutkannya. Mengejutkan seisi rumah. Pucat muka emak menahan malu. Emak memang tahu hati kak long keras tapi mak tidak menyangka kak long sanggup berkata begitu. Sanggup membuat emak dan ayah macam itu.

"Awat, Yana? Hang dah mengandungkah?"

Soalan emak menyebabkan pipi kak long serta merta jadi merah. Dan emak menangis hiba.

"Dosa, Yana! Hang tahu tak apa yang hangpa dah buat tu, dosa? Dosa besar? Tahu dak?" Suara emak melengking kuat.

"Sebab tulah cek nak kahwin. Mujur Lan nak kahwin dengan cek, mak tau dak!" kak long menjawab.

Ketika itu, Ana menundukkan wajahnya. Sedih kerana buat pertama kali dia benar-benar dapat melihat wajah emak yang kehampaan. Wajah emak yang penuh luka.

"Liyana, hang ingat dengan kahwin, hang boleh tebus dosa tu? Hukum mana yang hang belajar ni? Yana, sampai hati hang buat macam ni!" Emak berkata dalam esak tangisnya.

Suasana sepi seketika. Buat masa itu hanya kedengaran tangisan emak mengisi ruang. Ana teringin memeluk ibunya namun dia tidak tahu bagaimana reaksi ibu yang sedang menangis itu. Ana ingin memujuk namun dia takut emak melepaskan kemarahan kepada dirinya pula.

Dua hari selepas itu, kak long dan abang Lan berkahwin. Tiada majlis kenduri yang besar-besar. Tiada orang kampung yang dipanggil. Selepas majlis akad nikah di masjid, abang Roslan membelanja mereka anak beranak makan di sebuah restoran. Di situlah ayah membaca doa selamat untuk kakak sulung dan suaminya. Walaupun begitu, Ana dapat melihat kebahagiaan yang terlukis dalam setiap tindak tanduk pasangan pengantin itu. Mereka kelihatan sangat bahagia.

Balik ke rumah, abang Lan meminta izin emak dan ayah untuk membawa kak long balik ke Kuala Lumpur. Dia telah berjanji untuk menjaga kak long baik-baik. Betapa sedih wajah mak semasa melepaskan mereka pergi. Diciumnya pipi kak long bertalu-talu. Direnung kereta mereka pergi sehingga hilang dari pandangan. Ana tidak tahu apa yang emak dan ayahnya fikirkan. Dia tidak berani bertanya. Hanya lirikan mata mereka menggambarkan perasaan sedih yang tidak terungkap.

Sejak balik ke Kuala Lumpur, kak long dan suaminya membisu tanpa khabar berita. Terkilan juga rasa di hati bila kak long berbuat begitu. Rasa marah terbit juga di hati Ana kerana di zaman ini ada semua kemudahan untuk kak long menghubungi mereka dengan mudah. Dia tahu emak sedih dengan keadaan itu. Dia lihat keresahan ayahnya. Dia ingin menghubungi tempat kerja kak long namun ayah dengan emak tidak mengizinkan sehinggalah kak long balik ke kampung dalam keadaan yang amat menyedihkan, lima bulan kemudian. Kata kak long, suaminya sudah meninggal dunia.

"Lan dah tak ada, mak. Lan dah tinggalkan cek. Dia mati mengejut. Bila cek bangun pagi, gerak dia ajak pi kerja, tahu-tahu dia dah tak bernyawa."

Emak segera memeluk kak long.

"Bila?" ayah bertanya.

"Kelmarin!" Jawab kak long sambil menangis.

"Awat hang balik sini? Awat tak telefon kami saja? Siapa yang urus jenazah dia?" soal ayah lagi dengan wajah keliru.

Kak long menggelengkan kepala dengan esak tangis yang semakin kuat. Ana meluru ke arahnya. Lantas tubuh kurus kakak sulungnya itu dipeluk. Memimpinnya untuk duduk di atas kerusi rotan, tidak jauh dari mereka.

"Awat ni, Yana? Apa yang dah jadi? Jangan nangis, nak. Cakaplah. Tok sah dok nangis. Tak baik!" Pujuk emak mereka.

Nurul Liyana akhirnya menceritakan apa yang berlaku. Bagaimana ibu mertuanya mengamuk di luar kamar bedah, semasa mayat suaminya di ‘post mortem’. Memaki hamun diri kak long. Menuduh kak long yang membunuh anak bongsunya. Kak long dihalau dari situ. Walau kak long merayu, mereka tidak membenarkan dia merenung wajah arwah suami kesayangannya buat kali terakhir.

Betapa kejamnya keluarga itu, fikir Ana. Sanggup mereka melakukan begitu kepada seorang isteri yang benar-benar mencintai suaminya? Sanggup mereka mengenepikan permintaan seorang isteri yang ingin menatap wajah arwah suami buat kali terakhir? Manusia jenis apakah itu? Tinggi benarkah darjat mereka? Darah bangsawan sangatkah? Wahai, tidakkah mereka pernah sedar bahawa ALLAH memberikan mereka darah yang sama warna dengan warna darah kak long yang merah? Tidakkah mereka tahu bahawa di sisi ALLAH, mereka bukanlah sesiapa jika tidak bertakwa? Tidakkah mereka belajar agama?

Sejak itu, Ana menanam kebencian dalam hatinya kepada pemilik syarikat Rezzan Holdings itu. Ahmad Rizal bin Abdul Razak dan seluruh keturunannya adalah musuh. Sungguh dia benar-benar tidak mahu mendengar sesiapa menyebut tentang keluarga abang Roslan. Kerana baginya, hanya abang iparnya sahajalah yang baik, yang ikhlas mencintai kakak sulungnya sepenuh hati.

"Kak long sayang sungguh pada abang Lan dan dia pun sayangkan kak long sepenuh hati. Malam tu, kak long baru beritahu dia yang kak long dah mengandung. Dia seronok sangat. Tapi tiba-tiba, esok pagi, dia dah pergi. Pergi dan tak akan balik-balik lagi. Tak akan dapat tengok anak dia pun." Kak long bercerita sambil menitiskan air mata.

Ana turut menangis di sisi, memeluk kakaknya.

"Jangan cakap macam tu. Terima dugaan ALLAH dengan sabar, nak!" Kata emak memujuk.

"Mak, abang Lan baik, mak. Dia tak pernah usik cek masa kami belum kahwin dulu. Cek cuma nak kami disatukan, itu yang cek reka cerita tu!"

Lama mak merenung tajam ke arah kak long sebelum dia mengucapkan syukur ke hadrat ILAHI. Dia memanjatkan kesyukuran kerana anak yang dididik dengan penuh kasih sayang dan diberi pendidikan agama, tidak melakukan kerja yang terkutuk itu.

"Mertua hang tahu dak hang mengandung ni?"

Soalan itulah juga yang bermain di ruang fikiran Ana. Bila kak long menggelengkan kepala, dia menarik nafas lega.

"Mak, bila anak cek lahir nanti, mak dengan Ana kena bela dia, jaga dia baik-baik. Jangan bagi emak mertua cek dapat tahu tentang dia! Kalau depa tahu, mesti depa rampas dari mak nanti! Mak, depa tak sukakan cek nanti depa buat tak tentu pada anak cek pulak! Janji dengan cek, yang mak akan bela anak cek ni baik-baik. Kalau terpaksa diambil depa pun, Ana mesti ikut. Ana mesti jaga dia. Janji, mak!"

Kata-kata kak long benar-benar mengelirukan Nurul Hana waktu itu. Namun kini dia sedar bahawa itu adalah suatu amanat. Kakaknya itu seolah-olah tahu bahawa umurnya tidak akan panjang. Dia tidak dapat membesarkan anaknya. Dia sudah dapat menjangka bahawa dia juga akan pergi menuruti langkah suaminya.

Betapa payah kehidupan seorang Nurul Liyana selepas berkahwin. Betapa perit berkahwin dengan anak orang kaya. Anak seorang pemilik syarikat bertaraf antara bangsa. Ana menangis lagi mengenang nasib kak longnya.

‘Ya ALLAH, Kau tempatkanlah roh kakakku dalam golongan mereka yang Engkau kasihi. Ampunkanlah segala dosa-dosanya. Terimalah segala amalannya. Damaikanlah hidupnya di sana, bersama suaminya. Ya TUHANku, dengarlah permintaan hambaMU yang amat lemah ini. Kasihanilah kakakku itu. Aku amat menyayanginya. Kasihanilah dia wahai TUHAN. Kasihanilah dia!’
posted by Penulisan2u @ 3:17 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
12 Comments:
  • At 2/12/09 8:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best crite nie....
    nak blog...

     

  • At 14/12/09 10:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best giler,,
    sdey r,mntx2 la bkl mertua sy x gitu,,
    ish2...

     

  • At 7/8/11 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie bgus...god luck pd pnulis spy dpt terbit nvel..msti mletop...

     

  • At 27/10/11 2:50 PTG, Anonymous anamija said…

    best.................

     

  • At 16/11/11 12:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdeyyyy.....tp best....

     

  • At 7/12/11 10:26 PTG, Anonymous yayakusayang said…

    best citanya...truskan usaha anda..

     

  • At 19/12/11 8:18 PTG, Anonymous tom said…

    cter ny da dinovelkan..
    tjuk cter ny 'cintamu cintaku jua'..
    lau x caye,cbe cri kat kdai..

    -tom-

     

  • At 19/12/11 10:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terharu membaca kisah sebegini. harap boleh tulis lagi

     

  • At 21/12/11 11:35 PG, Blogger patsyalia said…

    best

     

  • At 9/6/12 9:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best pun ...
    xpe lain kali x payah buah ni la
    ok x....
    sorry la kalau saya cilap kali ni
    ok ....
    ...ok
    ......ok
    ok.....
    ok......ok









































































































    xsassaa

    d
    dadsadasdfsdf
    sd
    s
    sfs
    sdss
    ds
    sd
    sdds
    sd
    fsd
    fsd
    fsdf
    sdf
    sdf
    sdf
    sd
    sdf
    f
    sf
    sd
    bfdngm
    jlu
    u
    i
    l
    ;
    ,
    l

    jk
    tyj
    r
    rhe
    r
    g






    hr
    b
    h
    ghb
    gnj

    ck
    y
    yk
    th


    po
    78p
    8puiy
    l;kyk7r
    th
    g
    rj
    y
    k
    u7u8
    u
    iu
    lui
    kj.
    o'
    .jdfgweg4jeqeg
    febnsdvsdvsdvsdvxdshvds
    vsjvdsvhsdvksvsd
    vdsbsdvgsdvdsv'

     

  • At 9/6/12 9:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ;)
    :)
    <3
    :(
    ;(

     

  • At 9/6/12 9:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalammulaikumwarahmatuhallahhiwabarokatuh , panjang nye ini saya tanpa name , best dari KL kelanton n\ye

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group