BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Oktober 22, 2009
Novel : Cinta, Sayang atau Kasih 7 ( Akhir )
Nama Pena : Hanni Ramsul

"Kau buat apa tu?,"
"Makan Maggie…,"selamba aku menjawab soalan Jannah. Sengaja mahu membuat Jannah geram. Aku tersengih kemudian tergelak.
"Dah tengok aku tengah chat, lagi kau nak tanya,"
Jannah mencebik.
"Chat dengan Haniff ke?,"
Aku mengangguk.
"Kau dah tengok rupanya?,"
Aku menggeleng.
"Alaa.. mintaklah dia tunjuk picture. Aku nak tengoklah. Suruh MMS ke. Buat video call ke. Aku dengar suara dia hari tu, best. Mesti hensem orangnya. Kan? Yang bagusnya tu, langsung tak nak layan kita orang. Baik betul budaknya ,"
"Aku ada minta. Dia tak nak kasilah. Tengok live lagi syok. Dia cakap. And, for your information, suara yang best sangat ni, rupa tak berapa nak hensem lah,"
"Yalah tu…,"
Aku berpaling. Komputer riba aku abaikan buat seketika.
"Okay…kau dengar suara Mahathir Lokman? Best tak?,"
"Best…,"
"Lawa ke? Maksud aku hensem giler ke?,"
Jannah diam sambil menggaru dagu.
"Hmm…nak aku kasi contoh lagi?,"
"Bagilah,"
Aku tersengih. Siapa lagi? Aku pun tak tahu.
"Cukuplah. Nanti jadi sesi kutuk orang pula,"dalihku sambil berpaling semula ke screen computer.
"Kiranya kau seriuslah dengan mamat poyo kau ni?,"
Aku menarik nafas lega. Serius ke? Entah. Tak serius? Tak tahu. Sebab, aku seronok berkawan dengan Haniff. Kata-katanya sedap telingaku mendengar. Tiada pujuk rayu. Tiada janji manis. Itu yang membuat aku selesa. Lebih banyak kata-kata yang berbaur nasihat. Juga lebih banyak percakapan yang boleh buat aku dan dia sama-sama berfikir. Aku selesa begitu. Mungkin sebab aku sudah muak dengan kata-kata manis Zaquan.
"Buat apa nak memuja pada yang belum benar-benar jadi milik kita. Bagi saya, saya hanya akan mandikan kata-kata manis hanya pada perempuan yang menjadi teman hidup saya. Yang menjadi rusuk saya. Jadi, maaflah kalau Mesha bosan dengar saya bercakap tentang perkara yang tak boleh membuai perasaan Mesha. Memang saya sukakan Mesha. Tapi, Mesha belum mahu menjadi milik saya yang sebenar. Jadi, saya tak mahu berjanji dan, janji itu tak tentu dapat ditunaikan atau tidak,"
Tiba-tiba aku teringatkan kata-kata itu apabila aku bangkitkan perbezaan antara dia dengan Zaquan. Tidak tahu ucapan itu berbaur cemburu atau dia yang tidak mahu aku terus melayan perasaan indah yang sementara. Apa pun, kata-kata Haniff itu benar pada hematku.
"Mesha..aku tanya, kau diam pula. Jawablah,"
"Entah. Setakat berkawan kot. Lagipun, muka dia pun belum tengok lagi. Nanti dululah. Cuma, buat masa sekarang, aku senang dengan dia. Berbeza dari lelaki lain yang aku kenal,"
"Datuk tahu pasal ni?,"
"Aku ada cakap dengan Datuk Johan tu. Sebab aku tak nak nanti dia fikir aku permainkan perasaan dia pula. Yalah. Aku pun tak tahu perasaan dia yang sebenar. Kalau dia Cuma anggap aku ni macam anak dia, tak apalah. Tapi, kalau dia nak harapkan lebih, sekurang-kurang cerita aku tu, boleh ubah perasaan dia kot,"
"Apa dia cakap?,"
"Tak cakap apa-apa. Cuma dia cakap, pilih yang terbaik,"
"Hmm… macam bagi greenlight aje,"
Aku menjongket bahu. Yang penting, aku lega apabila berterus-terang dengan Datuk Johan tempoh hari.

Haniff_S: Ello..ada lagi ke ni. Diam saja.

Aku tersenyum.
"Kau pergi main jauh-jauhlah. Aku nak sambung chat ni,"aku bersuara sambil menolak tubuh Jannah. Jannah mencebik lagi sambil berlalu.

Mesha007: Ada. Sembang dengan kawan kejap.

Baru aku mahu mengukir senyum, teguran dari satu ID membuat senyum hilang serta-merta. Zaquan muncul di sini pula!

ZaQ_Areef: Sayang. Kenapa ni? Apa salah saya? Dah dekat dua bulan tak nak jumpa saya. Call x jwb. SMS x reply. Kenapa ni?

Aku mencebik. Kenapa? Dia boleh tanya kenapa? Padan muka. Aku cuma membatu. Mahu mendengar rintihan seterusnya dari hero satu Malaya itu. Puas hati pula rasanya mendengar luahan rasanya yang hiba itu.

ZaQ_Areef: Tolong say something Mesha. I miss you. Nak jumpa you sangat2.
Mesha007: Macam nilah Zaq. Anggap saja hubungan kita dah berakhir. Saya tahu, bukan Susah awak nak terima semua ni. Jangan cari saya lagi. Jangan call saya lagi. Saya memang tak nak langsung tengok muka awak.
ZaQ_Areef: Tapi, kenapa? Apa salah saya? Tiba-tiba saja awak hilang. Tak tahu apa puncanya.
Mesha007: Saya belajar dari awak. Tapi, saya hilang bersebab. Awak mmg tahu sangat sebabnya. Tak perlulah saya cakap. Cukuplah saya cakap, saya sudah bangkit dari kebodohan saya mencintai awak sepenuh hati saya.

ZaQ_Areef: Awak dah ada orang lain ke? Datuk tu ke?
Mesha007:Anggap sajalah macam tu
ZaQ_Areef: Tapi, awak cintakan saya. Saya tahu awak cintakan saya. Cuma saya. Tak mungkin awak boleh cintakan orang lain seperti awak cintakan saya.

Aku mengeluh perlahan. Siapa yang mampu nafikan hakikat itu? aku sendiri tidak mampu. Namun, rasa marah berjaya menyingkir rasa itu, akhirnya. Untuk jelmakan rasa itu di hati insane lain, itu aku sendiri pun tidak pasti.

Mesha007: itu memang betul. Tapi, apa gunanya cinta itu, kalau saya menangis
sepanjang masa? Kalau hati saya resah sepanjang masa? Kalau terpaksa
melihat awak curang sepanjang masa? Lebih baik saya tak miliki cinta itu. kalau saya terpaksa sakit kerananya. Sudahlah Zaq. Saya mahu semuanya berakhir di sini.
ZaQ_Areef: berilah satu peluang pada saya. Saya akan buktikan, awak akan bahagiadengan saya.
Mesha007: Saya dah bahagia sekarang. Dan yang penting, saya bahagia kerana berjaya Singkirkan nama awak dari hati saya.
ZaQ_Areef: Jangan macam ni, sayang. Dua bulan lebih sayang ignore saya, saya terasa sangat. Saya sedar, saya tak boleh hidup tanpa awak.
Mesha007: pasti boleh. Saya yakin awak boleh. Awak ada Marissa. Dan saya yakin,
Bukan Cuma Marissa.
ZaQ_Areef: Kan saya dah cakap. Yang saya cinta Cuma awak.
Mesha007: Dahlah Zaq. Saya tak mahu dengar.
ZaQ_Areef: Siapa orang tu? Tak mungkin awak cintakan dia sedalam cinta awak pada saya.
Mesha007: Mungkin. Tapi, kasih dia…sayang dia… buat saya sentiasa tersenyum. Tak pernah buat saya menangis. Oklah. Kita habis kat sini.

Aku nekad. Segera daftar keluar dari Yahoo Mesenger ku. Pasti Haniff hairan. Sapaan Haniff yang seterusnya langsung tidak aku balas. Sibuk melayan pujukan Zaquan yang bukan selalu aku boleh dengar. Dan, sekarang, aku perlu menghubungi Haniff. Memberi penjelasan pada kebisuan aku sebentar tadi.


***

Harus aku akui, dadaku berdegup kencang saat ini. Tapi, aku perlu lalui semua ini. Fasa baru hubungan aku dengan Haniff selepas tiga bulan berkawan cuma melalui telefon. Perlahan aku melangkah masuk ke restoran yang menjadi tempat aku dan Haniff sepatutnya bertemu. Tiba-tiba aku berdoa sangat-sangat agar aku bertemu Zaquan di sini. Agar Zaquan melihat pertemuan aku dengan Haniff. Aku tersenyum. Tetap jahat niatku pada Zaquanku yang satu itu.
"Mesha…,"
Aku berpaling. Terkejut mendengar suara yang menyapaku itu. Datuk Johan? Aku ternganga. Datuk Johan tersenyum lebar padaku. Apa Datuk Johan buat di sini? Haniff itu Datuk Johan ke?! Bukan. Aku yakin aku kenal suara Datuk Johan! Datuk Johan upah seseorang untuk menjadi dia?Fikiranku mula membuat pelbagai andaian. Dan dalam membuat senarai spekulasi, aku bergerak ke meja Datuk Johan.
"Apa Datuk buat kat sini?,"
"Duduklah,"
"Haniff tu Datuk ya? Datuk permainkan saya ya? Tak luculah Datuk,"
"Bukan begitu. Duduk dulu. Saya jelaskan,"
Aku berpeluk tubuh. Menarik muncung. Datuk Johan sudah tergelak kecil. Aku marah, dia rasa kelakar ke? Geram sungguh!
"Kalau marah, saya suka dengar penjelasan sambil berdiri,"ujarku geram.
"Salah tu. Kalau marah, kena duduk. Barulah diri tak dikuasai rasa marah,"
Aku terkebil-kebil. Ada suara lain di belakangku. Suara yang mirip suara Haniff. Jadi, Datuk Johan tidak menyamar. Bulat mataku memandang wajah Datuk Johan yang penuh senyuman. Perlahan-lahan pula aku menoleh ke belakang. Kalau melihat wajah Datuk Johan aku sekadar ternganga, melihat wajah manusia bernama Haniff ini, hampir membuat biji mata aku tersembur keluar. Tidak!
"Hai Mesha. I am Haniff,"
I am Haniff? Tengkorak kau! Haa. Kan dah kena maki. Boleh berlagak selamba macam ni. Geramnya. Aku nekad. Melihat wajah selambanya ini, aku perlu teruskan misiku. Walau kejam, aku perlu teruskan. Terpaksa teruskan. Pantas aku memandang ke meja. Mengabaikan tangan yang dihulur padaku. Laju aku capai gelas di meja Datuk Johan. Sejuk. Aku tidak berpuas hati. Bergerak pula ke meja sebelah.
"Sorry. Boleh pinjam air kejap, Encik?,"
Pemilik segelas air panas di meja sebelah sekadar mengangguk kaget.
"Kenapa Mesha? Apa Mesha nak buat ni?,"
Soalan Datuk Johan tidak aku hiraukan. Gelas di tangan aku celup perlahan. Suam. Bantailah. Janji puas hati.
"Saya nak penuhi misi saya, Datuk,"
Perlahan gelas air suam itu aku tuang ke kepala manusia yang kononnya bernama Haniff ini. Padan muka. Dia ingat aku hilang ingatan ke? Sampai boleh lupa rupanya hanya setakat dia tukar nama. Puas hati aku.
"Padan muka. Rasakan. Kan saya dah cakap, jangan muncul depan saya. Ni, muncul siap tukar-tukar nama lagi. Boleh buat muka selamba nak jabat salam. Ingat saya buta ke?,"luahku sepenuh perasaan sebelum berpaling. Dan, sekali lagi aku terkejut besar. Lebih besar dari yang sebelumnya. Satu lagi kejutan selepas ini, aku yakin aku akan pengsan.
"Mesha. What are you doing here? And… abang. Kenapa ni?,"
Zaquan! Kalau ini Zaquan, siapa yang baru aku mandikan sebentar tadi?
"Apa ni, Datuk?,"akhirnya aku mengalah. Aku pandang wajah Datuk Johan. Minta bantuan. Untuk memandang wajah yang baru aku jirus tadi, aku takut.
"Kenapa mandikan Haniff ni?,"soal Datuk Johan sambil menghulurkan tisu kepada Haniff. Aku tersenyum kecut. Melirik ke arah Haniff yang mengesat perlahan wajah dan bajunya yang basah.
"Memang Haniff ke? Bukan Zaquan?,"
"Saya Haniff lah. Belakang awak tu, itu baru Zaquan. Anyway, awak kenal Zaquan ke?,"
Aku kelu. Zaquan ada kembar ke? Apa pula hubungan meraka berdua dengan Datuk Johan.
"Ini Haniff Sofyan. Baru balik dari Jepun. Itu Areef Zaquan. Dua-dua anak saya,"
Oh…anak. Perlahan-lahan aku mulai faham dengan kekeliruan ini. Terasa ada jemari yang menyentuh jemariku, segera aku bergerak ke sebelah Haniff.
"Sorry awak. Saya ingatkan tadi, awak ni Zaquan,"
"Kenapa mandikan saya?,"
"Sebab memang niat saya nak mandikan adik awak tu dengan air panas…,"
"Nasib baik air tadi suam..,"selamba Haniff bersuara.
Aku tersengih. Memandang wajah Haniff yang menyimpan senyum. Serupa betul. Tetapi, perangai mereka jauh berbeza.
"Haniff tengok gambar kita, masa kat Gunung Tebu. Tiba-tiba nak buat jadi calon isteri pula,"Datuk Johan bersuara sambil tersenyum. Membuat aku pula yang jadi malu tiba-tiba. Namun, sempat aku melihat wajah Zaquan yang keruh.
"Jadi, inilah gadis yang abang nak tackle tu?,"
"Ha ah. Tapi, semua ilmu yang kamu ajar, semua tak boleh pakai pun…,"
Aku melihat Zaquan tersenyum kecil. Sedih melihat senyumnya itu. Tetapi, tiada rasa simpati yang bersarang di hati ini. Cuma terkilan. Niatku tetap tidak terlaksana. Tetapi, tidak mengapalah. Sekurang-kurangnya doaku supaya pertemuan ini disaksikan Zaquan tertunai juga. Dan, sedetik hatiku bersuara. Kenapa aku boleh jadi sekejam ini pada Zaquan?
"Jadi, inilah orangnya ya?,"Zaquan bersuara hiba.
Aku diam. Kalau dia tanya Haniff kah orangnya? Aku sendiri tidak pasti. Sebab ini semua cumalah satu titik permulaan untuk sebuah perhubungan. Atas dasar apa, aku sendiri masih tercari-cari. Perlukah aku mulai segalanya, atas dasar rasa cinta juga? Atau cukup sekadar rasa sayang dan rasa kasih yang mula menyubur di hati ini. Sungguh aku tidak tahu. Yang aku tahu, hatiku remuk dihancurkan oleh si adik dan kini aku senang membiarkan luka-luka itu sembuh dengan kata-kata si abang.
Aku terkebil-kebil melihat Zaquan melangkah pergi tanpa bicara. Keceweakah lelaki itu? naun, rasanya kecewa yang dia hadiahkan padaku lebih sakit. Serentak terasa jemariku digenggam perlahan. Dan renungan Haniff bagai menagih satu penjelasan dariku. Aku tersenyum. Pasti ada penjelasan Haniff.
"Duduklah dulu. Sudah-sudahlah buat drama kat sini,"
Suara Datuk Johan membuat aku dan Haniff sama-sama tersenyum. Aku memandang sekeliling. Rupa-rupanya semua mata di dalam restoran itu terarah pada kami. Tiba-tiba aku cuma mampu bersuara.
"Malunya….,"
"Tahu pun. Yang kena mandi lagi malu tau!,"
"Sorry…,"
Haniff tersenyum.

TAMAT…
posted by Penulisan2u @ 8:02 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
13 Comments:
  • At 22/10/09 10:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahha cian nya x pasal2 basah...
    em best la citer nie

     

  • At 22/10/09 11:14 PG, Anonymous nurul said…

    best citer nie......
    cara penceritaan pon ok....
    teruskan berkarya...
    gud luck

     

  • At 22/10/09 2:05 PTG, Anonymous Nurisma said…

    ....memang best pun,teruskan berkarya....

     

  • At 22/10/09 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menariknye...bru nak prejudis kat datuk tu
    hahahaha

     

  • At 23/10/09 8:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    he2 leh thn gak cite ne gd luck..-nk-

     

  • At 3/11/09 10:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakar la..tp ada juga ayat yg sya tidak fahami..so gud luck k n teruskan perjuangan

     

  • At 12/5/10 9:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaaa...da abes ke.??
    cte nie best..klo leh smbung la ye k.hanni^-^

     

  • At 10/8/10 5:43 PTG, Blogger marzzz said…

    jngn la abis trus...smbung la lagi..
    bez ar cite nie..

     

  • At 27/10/10 4:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    BESTNYEEEE...KALO ADE SAMBUNGAN DIE LG BEST!!
    GOOD LUCK EK!!

     

  • At 9/10/11 1:00 PG, Blogger anisyah zainul said…

    eee sambunggggggggggggg

     

  • At 5/12/11 5:25 PTG, Blogger Fieza said…

    eae..best nya cite ni..kaklau lah itu yg jd dlm realiti..huhu

     

  • At 17/2/12 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sangat2 citer ni..i likeeeeeeeeee...

     

  • At 25/5/12 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni.. ending yg sangat memuaskan hati.. mati2 saya nak kan Mesha pilih datuk tu drpd zakuan.. tapi bila watak haniff muncul saya still suka kan datuk tu tapi since haniff tu anak datuk ok lah saya happy juga..ngeee..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group