BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Oktober 29, 2009
Novel : Anaknya, Anakku Jua 14
Nama Pena : anarif

"Mala, kau rasa boleh ke aku biarkan Irfan ambil Hana jadi anak angkat dia? Aku rasa cadangan tu ok tapi entahlah. Aku tetap rasa lain lah. Kau rasa?" matanya melirik Mala yang sedang asyik menonton televisyen.
Mala mengerling Nisa' sekilas. Meneguk air dalam cawannya. Hana sudah tidur di dalam bilik.

"aku rasa cadangan tu baik sangat. Kau tak hilang Hana, mak kau pun akan diam, so settle masalah." Ujar Mala selamba. Matanya masih melekat di televisyen.
Nisa' mengeluh panjang.

"hmm, beza kan Irfan dengan Bakar?" soalan yang lebih berupa keluhan itu membuatkan Mala menjeling Nisa' yang menongkat dagu. Bantal kecil erat dalam pelukannya.

"beza? Memang pun. Macam langit dengan bumi." Sokong Mala, ada nada menyampah di hujung suaranya.

"aku betul-betul tak sangka Irfan begitu sayangkan Hana sampai dia sanggup buat macam tu." Tambah Nisa' lagi, kagum.
Mala yang mendengar bicara Nisa' itu memalingkan mukanya menghadap Nisa' sepenuhnya.

"kau cakap, dia tengah nak tackle someone ek?" Tanya Mala.
Nisa' angguk laju. Berkerut dahinya mendengar soalan itu.

"kenapa kau Tanya macam tu?"
Mala geleng sambil tersenyum. Kembali memandang kaca televisyen.

"tak ada apa-apa." Macam aku tak tau Irfan tu suka kau Nisa'. Kau je yang buta. Alahai Nisa'.

Nisa' mengeluh lagi.

"pasal tu pun aku risau jugak Mala. Aku takut perempuan tu tak boleh terima Hana nanti. Aku tak nak jadi apa-apa masalah nanti. Kalau boleh, aku tak nak isu latar belakang Hana ditimbulkan lagi," ujar Nisa' penuh harapan.

Dia benar-benar bimbang kelak apabila Hana sudah memahami dunia dia akan terguris dengan kata orang. Nisa' tidak mahu itu terjadi.
Mala angkat tangannya menidakkan kata-kata Nisa'.

"alah, kau jangan risaulah. Kalau Irfan ambil Hana jadi anak angkat dia, she will be in a good hand. Jangan risaulah." Ujar Mala yakin.
Berkerut dahi Nisa'.

"kau ni cakap yakin betul. Sama macam Irfan. Aku hairan lah. Kau macam kenal je perempuan yang Irfan suka tu?" teka Nisa'.
Mala geleng, tidak bersungguh-sungguh.

"taklah, tapi percayalah, aku percaya dia ok." Nisa' diam kembali. Malas sudah mahu menyentuh hal itu.

Tiba-tiba Nisa' teringatkan sesuatu.

"Mala, Mak Su cakap apa dengan kau?"
Mala kerling Nisa' sekilas.

"nothing much. Dia Tanya kisah sebenar Hana. Tu je." Nisa' angguk-angguk.

"dia kata apa bila kau cerita kat dia?" Nisa' bersungguh-sungguh mahu tahu. Sekurang-kurangnya dia perlu tahu pandangan Mak Su yang sebenar-benarnya. Setakat jaminan Irfan tidak mencukupi. Semalam, pulang dari taman dia tidak sempat berbual panjang dengan Mak Su. Sekadar berpelukan saja kemudian pulang.

"dia lagi kesiankan Hana. Marah juga dia dengan Bakar dan Riani. Alah, kau jangan risaulah. Kan aku dah cakap? Mak Su 100% mesti sokong Irfan ambil Hana jadi anak angkat dia." Mala berkata yakin. Siap dengan gerakan tangan yang bersemangat.

Nisa' angguk lagi. Bantal dipeluk erat. Esok, dia akan memberi jawapan kepada Irfan. Bersama semua terma dan syarat.

********

"syarat pertama, dia tidur dengan saya seperti biasa, seperti sekarang." Nisa' bersuara tegas. Irfan angguk. Surat perjanjian yang dibuat Nisa' yang terletak elok di atas meja ditatapnya. Cuma mereka berdua saja di ruang tamu. Mak Su keluar ke rumah jiran sekejap.

Tadi, sebaik nisa sampai dan menunjukkan surat perjanjian yang dibuatnya semalam kepada irfan, irfan mempersoalkan tentang keperluan surat itu dibuat. Namun, setelah diugut oleh nisa, jika irfan tidak mahu menandatangani surat perjanjian itu, nisa tidak akan bersetuju dengan cadangan irfan, dengan berat hati irfan bersetuju.

"syarat kedua, saya yang beli barang-barang keperluan dia, seperti sekarang." Irfan angguk lagi.

"syarat ketiga, tanggungjawab menjaga Hana pada saya sepenuhnya, seperti sekarang. Lagipun, awak yang cakap yang saya masih ummi dia, Cuma nama di atas kertas tu nama awak. Kan?"

Irfan angguk lagi.

"ok, no problem. As you wish."

"syarat keempat, segala hal berkaitan Hana mesti beritahu saya, dan saya masih ada kuasa mutlak ke atas Hana. Apa-apa yang terjadi dan semua hal berkaitan Hana, saya mesti tahu dan kalau saya terlupa nak beritahu awak apa-apa, awak tak boleh marah saya." Ujar Nisa' lagi.

Irfan angguk lagi.

"apa yang awak risaukan sangat Nisa'? Kan saya dah cakap, saya penjaga dia di atas kertas saja. Saya takkan bawa dia lari ke Thailand." Seloroh Irfan.
Nisa' Cuma senyum nipis.

"manalah tau. Ok, sign sini," Nisa' mengunjukkan surat perjanjian yang dibuatnya. Irfan tidak terus tanda tangan.

Dia membaca baris-baris yang tertulis di situ. Mendongak menatap wajah Nisa'. Irfan mengurut dagunya.

"ada apa? Tadi kata ok semua?" tanya Nisa' hairan.
Irfan senyum nipis.

"cik Nisa', this is an agreement. Tapi semua syarat di sini syarat awak. Syarat saya pun perlu dinyatakan jugak, betul tak? Kalau tak, tak adillah." Nisa' mendengus kecil. Tidak setuju.

"tadi awak tak kata apa-apa pun?" Nisa' menyilangkan tangannya di dada. Tidak puas hati.

Irfan senyum lagi.

"jangan risau, syarat saya tak susah." Nisa' mengeluh perlahan.

"hmm, apa dia?" tidak ikhlas nadanya.

"semua perbelanjaan Hana saya tanggung, seratus peratus." Nisa' tediam.
Irfan angkat kening.

"setuju?"
Nisa' tidak menjawab. Cuba mencari apa keburukan syarat itu padanya.
Irfan menyandar tenang.

"awak bertanggungjawab sepenuhnya ke atas Hana tapi dalam hal kewangan, saya yang tanggung semuanya. Duit awak takkan guna sesen pun. Simple. Awak ada masalah dengan syarat ni?" Tanya Irfan lagi.

Nisa' masih membisu. Berfikir dalam. Akhirnya, dia menarik nafas dalam.

"ok, deal."
Irfan senyum lebar.

"ok la kalau macam tu."
Nisa' menyimpan kembali surat perjanjian itu untuk diubah semula. Matanya masih melekat di wajah Irfan yang tesenyum lebar.

Tiba-tiba, Nisa\' teringatkan sesuatu.

"awak, kalau salah seorang antara kita kahwin macam mana?" Irfan kerut dahi.
"apa masalahnya?" Nisa\' melirik lantai.

"yelah, awak kan ada perempuan yang awak suka. Mesti awak nak kahwin dengan dia. Nanti, apa jadi dengan Hana?" Irfan terdiam, menatap wajah Nisa\' lama.

"apa cadangan awak?" Tanya Irfan berbasa-basi.

"saya rasa macam ni. Kalau awak kahwin, awak mesti tarik diri sebagai ayah angkat Hana dan dia kembali menjadi anak angkat saya. Macam mana?" Nisa\' memberi cadangan.

"what if you get married?"
Nisa\' terdiam sekejap. Aku akan kahwin ke?

"saya tak rasa saya akan kahwin Irfan." Beritahu Nisa\' lambat-lambat.
Irfan berwajah serius, tidak seperti tadi.

"Nisa\', I\'m asking you, what if you get married?" tekan Irfan lagi.
Nisa\' terdiam. Kenapa Irfan macam marah pulak ni?

"kalau saya kahwin, Hana akan kembali menjadi anak angkat saya, sebagaimana sekarang." Ujar Nisa\' tidak yakin.
Irfan angguk.

"ok, I'm fine with that." Nisa\' menggalas beg tangannya. Tidak memahami punca perubahan sikap Irfan yang drastic itu.

"oklah, saya balik dulu. Kirim salam dengan Mak Su." Nisa\' bingkas masuk ke dalam bilik. Dia keluar semula sambil mengendong Hana.

Irfan menghantarnya keluar.

"assalamualaikum." Pintu kereta dibuka. Nisa\' memandu perlahan meninggalkan Irfan yang mengeluh panjang.

Keesokan harinya, petang itu, Irfan dan Nisa\' bersemuka lagi bersama surat perjanjian yang telah diubah. Kali ini, Mak Su ada bersama.

Apabila Mak Su tahu tentang kewujudan surat perjanjian itu, dia membebel pada Nisa\' dan Irfan.

"kenapa nak buat perjanjian pulak?" soal Mak Su. Nisa\' senyum kelat. Memandang Irfan yang menggaru kepala.

"sebab saya takut Irfan mungkir janji kalau tak buat perjanjian ni, Mak Su." Ujar Nisa\' lambat-lambat.

Mak Su geleng kepala. Irfan mengeluh perlahan.

"tak apa lah Mak Su, tak ada pun tulis kat situ pasal Mak Su. Lagipun, Irfan tak ada masalah dengan syarat-syarat tu."

Irfan membuka surat perjanjian itu yang telah dibuat 2 salinan.
Menandatangan bahagiannya. Nisa\' juga berbuat demikian selepasnya. Mak Su mengambil satu salinan lalu di bacanya.

"kalau salah seorang dari kamu kahwin? Kenapa tak tulis kalau korang berdua kahwin? Kan senang?" Mak Su mengomel sendiri. Irfan meletakkan tangannya di atas paha Mak Su, menegur tindakan Mak Su.

Nisa\' tersenyum nipis. Menganggap kata-kata Mak Su satu gurauan. Dia melipat salinannya lalu dimasukkan ke dalam tas tangannya.

"apa-apa ajelah Mak Su ni."
Mak Su menoleh ke Nisa\'.

"la, betullah apa yang Mak Su cakap. Kalau kamu berdua je yang kahwin kan senang?" selamba Mak Su berkata-kata.

Nisa\' pandang Irfan yang sudah berubah wajahnya. Menunduk seketika.

"Mak Su, Nisa\' balik dulu ya."
Mak Su mengeluh perlahan. Memandang Irfan yang menggeleng.

Nisa\' sudah bingkas masuk ke bilik. Mengambil Hana.

Seperti biasa, Irfan menghantarnya keluar.
Di kereta, Irfan berdehem perlahan.

"Nisa\', jangan ambil hati kata-kata Mak Su tadi. Dia bergurau je." Ujar Irfan, menanti reaksi Nisa\'.

Nisa\' tersenyum nipis.

"tak apa, saya tau dia bergurau. Lagipun, awak kan dah ada orang yang awak suka? Takkanlah kita pulak nak berkahwin kan? jawab Nisa\' bersahaja. Memang kata-katanya ikhlas dari sanubarinya.

Irfan menunduk seketika mendengar jawapan itu.

"oklah, ayah Hana, saya balik dulu." Seloroh Nisa\'. Pintu kereta ditutup.
Irfan angguk saja.

Mak Su memerhatikan dari pintu rumah. Menggeleng bersama keluhan panjang tatkala kereta Nisa\' meluncur perlahan meninggalkan rumahnya.
Irfan memusingkan badannya, menangkap Mak Su di muka pintu.

"Mak Su, kenapa Mak Su cakap macam tu?" tegur Irfan sebaik dia sampai di hadapan Mak Su.

Mak Su mencebik.

"la, betul apa? Kamu tu patutnya luahkan perasaan kamu pada dia. Apa lagi kamu nak tunggu?" Mak Su berbicara geram. Irfan melabuhkan punggung di sofa. Surat perjanjian tadi dicapainya.

Mak Su turut duduk di sisinya.

"Mak Su tak faham dengan kamu ni tau. Nisa\' tu kan dah single? Yang kamu nak sorok lagi perasaan kamu ni kenapa?" luah Mak Su lagi.
Irfan mengeluh panjang.

"Mak Su, kan Irfan dah cakap. Hal ni tak perlu timbul sekarang. Berapa kali Irfan nak beritahu Mak Su, saying dan suka tak semestinya memiliki. Lagipun, sekarang yang penting Hana, Mak Su, bukan saya. Nisa\' dah cukup terbeban dengan semua ni, saya tak nak bebankan dia dengan hal lain, hal remeh temeh ni." Hujah Irfan.
Buntang mata Mak Su mendengar bicara Irfan.

"hal remeh temeh kamu kata? Kahwin bukan hal remeh temeh tau." Tingkah Mak Su.
Irfan menggaru dahi.

"Mak Su, bukan maksud Irfan macam tu. Cuba Mak Su fahamkan Irfan Mak Su. Sekarang, Nisa\' nak umminya berhenti bising dengan dia tentang Hana and I'm trying to help her out, ok? Kalau tiba-tiba Irfan meluahkan perasaan pada dia, mungkin keadaan akan berubah Mak Su. Irfan tak nak dia jadi takut atau keliru dan dia tarik balik persetujuannya tentang Hana nanti. Benda tu tak mustahil Mak Su. Sekarang ni, Irfan Cuma fikirkan yang terbaik untuk Hana. Hal ni kita boleh tangguh dulu." Hujah Irfan.
Mak Su mengeluh panjang.

"habis, bila kamu nak beritahu dia?
Irfan terdiam, merenung kasih wajah separuh abad itu.

"Mak Su, Irfan rasa kita tak perlu dah bincang tentang ni. Kalau dia jodoh Irfan, insyaAllah, tak ke mana. Mak Su janganlah risau sangat." Irfan meyakinkan Mak Su.

"hmm, dah penat Mak Su cakap dengan kamu. Orang muda ni pelik sungguh. Suka hati kamulah. Kalau dia terlepas dari kamu, jangan mengadu dekat Mak Su pulak nanti." Mak Su memberi amaran.

Irfan senyum nipis. Dia tahu Mak Su tidak benar-benar bermaksud begitu.
posted by Penulisan2u @ 4:27 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
24 Comments:
  • At 29/10/09 1:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    seronok gak jalan cite ni.banyak kisah family.. teruskan..

     

  • At 29/10/09 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mulanya tak nak baca..tapi entah tegerak ati baca dan akhirnya cite ni seronok dan kata berat tak..tapi teruskan chayok!chayok!chayok!

     

  • At 29/10/09 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Setuju sangat-sangat, cerita nie best.....cerita lain dari yang lain, about family ada........sedap di baca......cepat sambong.....hehehe

    DiYaNN

     

  • At 1/11/09 10:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best-best...
    jln citer yg padat dan tidak mmbosankan...
    mmg byk terselit nilai2 moral...
    keep a good work..
    cepat la smbung...
    nak thu citer strusnya....

     

  • At 13/11/09 3:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah tak sabar nak baca kisah selanjutnya cerita nie. teruskan menulis. saya sokong!! cayok2!!

     

  • At 16/11/09 2:50 PTG, Anonymous bawangkechik said…

    bila lagik nak sambung nyer... tgh syok mentela'ah nih...
    teruskan...
    walahhh...

     

  • At 18/11/09 5:46 PTG, Blogger Anarif_88 said…

    http://anarifotherside.blogspot.com

     

  • At 20/11/09 4:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade 1 persoalan...si Badri tu sakit barah hati ke barah otak? sbb dalam bab 1 tulis barah hati tp bl tb bab 13 da jd barah otak lak...which one?

     

  • At 21/11/09 11:31 PTG, Blogger myra said…

    sape2 nk lawat blog sye blh pegi kat http://akukitaceritasemua.blogspot.com...pepon cite ni best

     

  • At 22/11/09 1:14 PTG, Blogger Anarif_88 said…

    maaf yer.ada typing error.terima kasih kerana memaklumkan kpd sy.heheh.dh smpi bab 40, tp x de pun readers sy yg perasan. awak mmg alert. thank u again. act, barah otak lah sbnrnya.hehe

     

  • At 19/2/10 11:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak crta ni..

     

  • At 26/2/10 6:37 PTG, Anonymous liza samad 88 said…

    episod 1-14 boleh tahan ingatkan dah habis.......tapi bersambung lagi.......cepat sikit dik.......salam maulidur rasul kepada pembaca semua.....

     

  • At 18/3/10 11:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatlah smbung crite yg sterus nyer....tak sbr nk baca ni...

     

  • At 24/3/10 5:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best......

     

  • At 14/5/10 4:43 PTG, Anonymous lizasamad88 said…

    bila nak sambung ni lama tggu...

     

  • At 5/10/10 4:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat lah sambong....makin best ni...xnak mis satu apisod pon.....5 bintang....

     

  • At 27/10/10 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mana sambungan nya lagi.. lama dah ni... cerita yg menyentuh jiwa... hu..hu..hu...

     

  • At 13/12/10 5:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    http://anarifotherside.blogspot.com/2009/08/anaknya-anakku-jua

     

  • At 19/12/10 10:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Beshh....nak tau sambungannye...pe jadi kat daniel & nisa pilih siapa?adakah daniel kembali & boleh terima Hana?aaaarghgghhhhh......nak tau cite seterusye.....

     

  • At 5/3/11 7:47 PTG, Blogger wayrah said…

    jalan cerita best..bila kesinambungan cerita ni nak diteruskan..?
    jangan terputus ditengah jalan...

     

  • At 10/6/11 8:05 PTG, Anonymous qistina zulaiqha said…

    jom ramai2 bacer kat blog...best sgttttttt citer ni...

     

  • At 30/6/11 2:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blom dijadikan novel ke?xsabar nk baca....

     

  • At 11/8/11 7:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak lagi

     

  • At 20/7/12 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waah , dah xde smbngan ke ?

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group