BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Oktober 22, 2009
Novel : Ade Aku Kesah? 6
Nama Pena : LuvUa

Selepas seminggu berada di bumi sakura yang amat mendamaikan itu, Darwish dan Elisya kembali ke tanah air. Kalau diikutkan hati, memang mereka ingin menambah cuti mereka, tetapi memandangkan sekolah akan dibuka dua hari lagi, mereka membatalkan niat mereka.

Darwish dan Elisya menghabiskan masa mereka dengan mengunjungi tempat-tempat menarik di Jepun. Mereka hanya tidur beberapa jam sahaja sehari. Penerangan sedikit sebanyak daripada ‘tourist guard’ tentang bandar-bandar yang mereka lawati telah menambahkan lagi informasi sedia ada mereka terhadap bandar itu.

"Thanks again bang." Darwish mengangkat kening. "For the trip." Elisya sengih. "Yang ni dah masuk kali kelima baby ucap terima kasih. Dah-dah la tu. Macam tak biasa pula." Darwish tidak tahu kenapa adiknya mengucapkan terima kasih berkali-kali padanya. Rasanya itu tidak perlu. Dia gembira adiknya gembira.

"Thanks cause fulfilled my dream. Going to Japan is one of my biggest dreams. You know that right?" Elisya bersyukur, akhirnya dia dapat menjejakkan kaki ke Jepun sebelum nyawanya ‘diambil’.

"No prob lar baby, I’ll do anything for you. You know that too right?" Elisya mengangguk perlahan. Dia sentiasa bersyukur kepada Ilahi kerana mengurniakannya seorang abang yang sangat baik.

"hacccum…" Elisya tiba-tiba bersin.

"Baby? Are you ok?" Darwish risau. Kalau adiknya sudah mula bersin, alamatnya demam menanti untuk menyerang tubuh Elisya. Itu perkara wajib! Elisya mengangguk. Darwish melekapkan tangannya di dahi Elisya. ‘Hurmm… Tak panas pun.’

"Tunggu sini kejap, abang pergi cari panadol. Jangan pergi mana-mana. Pak Mail cakap dia lambat sikit, jalan jammed. So, wait till I’m back." Arah Darwish sebelum meninggalkan Elisya seorang diri. Dia begitu bimbang dengan kesihatan adiknya. Apatah lagi, sekarang ini virus Influenza A H1N1 sedang menular.

*

‘Bukan Elisya ke tu?’ Tanya Aqiel pada dirinya sendiri. Diperhati perempuan yang sedang duduk bangku berhampiran dengan surau. Memang sah! Elisya! Elisya mengenakan jeans hitam beserta blaus putih bercorak hitam. Tudung hitam dipin kemas di kepala.

Dia berkira-kira, patut ke dia menegur Elisya. Buatnya dia buat-buat tak kenal aku. Malu!

"Abang! Nak yang mana satu ni?" Suara mama membatalkan niatnya untuk pergi menegur Elisya. Mamanya sedang memilih biskut di kedai biskut terkenal, Famous Amos. "Mama pilih lah yang mana pun, abang tak kisah." Tuturnya sambil mata masih leka melekat pada Elisya.

"Papa tak siap solat lagi ke?" Tanya Puan Najwa. "Belum kot, tadi masa abang keluar, dia baru nak solat." Jawabnya acuh tak acuh.

"Sapa pula tu?" Tanpa sedar, dia telah bersuara. "Sapa, sapa?" Puan Najwa pelik. Dari tadi dia perasan anak tunggalnya itu tidak memberi perhatian kepadanya. "Eh! Tak ada apa-apa lah mama." Cepat-cepat dia ‘cover’.

‘Abang dia ke? Tapi macam bukan abang pun. Mesra semacam. Takkan kekasih? Minah ni ada orang minat ke?’ Aqiel tertanya-tanya sendiri.

Dalam masa yang sama….

"Telan aja lar, jangan kemam nanti pahit." Perangai adiknya yang satu ini yang merunsingkannya. Tak berubah-berubah. Takut ubat!

"Uweek!" Akhirnya Elisya muntah dalam plastik yang dipegangnya. Mujur abangnya sudah paham dengan tabiatnya yang akan muntah untuk percubaan pertama telan ubat. Nasib baik bukan ubat dalam bentuk ‘liquid’. Kalau ubat tu, sah-sah langsung tak boleh telan.

Percubaan kali keduanya berjaya. Akhirnya panadol sebesar kuku jari kelingkingnya dapat ditelan.

"Yang abang sengih-sengih tu kenapa?" Puan Najwa makin pelik. Apa yang melucukan langsung tidak dapat dikesan. "Tak ada apa-apalah. Tu papa, ma." Aqiel cuba mengubah topik perbualan mereka. ‘Nak telan ubat pun susah ke? Macam budak kecil’.

"Abang, jom! Pak Zaid dah lama tunggu tu." Ditolak troli yang dipenuhi bagasi-bagasi mereka membuntuti papa dan mamanya. Kegembiraannya dapat bercuti di Australia bersama-sama cousinsnya yang menetap di sana masih dapat dirasai. Jarang dia berpeluang ke sana bersama mama dan papanya. Maklumlah, papanya sentiasa sibuk dan sebagai seorang isteri, mamanya perlu sentiasa berada di sisi suaminya. Dia akan dihantar ke sana seorang diri.

*

"Abang tak pergi kerja ke?" Dengan suara lemah Elisya menyoal apabila melihat abangnya hanya memakai t-shirt dan seluar track. "Baby ingat abang boleh ke tinggal baby dengan keadaan teruk macam ni?" Betullah apa yang disangkanya. Elisya demam! Nasib baik bebas daripada virus berbahaya itu

"Alaa bang… Mak Som kan ada. Menyusahkan abang aja, abang mesti banyak kerja." Serba salah dibuatnya. Pasti banyak perkara yang perlu diselesaikan oleh abangnya setelah seminggu bercuti. "Tak apa. Abang dah cakap kat Abang Man. Dia paham. Lagipun, kalau abang pergi, abang tak akan dapat concentrate. Fikirkan baby je." Kepala adiknya diusap lembut. Betullah adiknya itu sudah matang. Dulu, kalau sakit sikit, habis semua ahli keluarganya tak dapat buat apa-apa selain melayan kerenahnya seorang. Dia tersenyum.

"Makan sup ni. Abang buat khas untuk baby tau. Best tau."

"Masuk lift, tekan sendiri nampak." Walaupun dalam keadaan kurang sihat, perangai nakalnya tidak berubah.

"Nah!" Darwish menyuakan sudu yang dipenuhi kuah sup itu ke muka Elisya. Adiknya menolak perlahan. Tekaknya terasa loya untuk menelan sebarang jenis makanan. "Baby, makanlah. Kalau tak makan, mana boleh makan ubat. Kalau tak makan ubat, mana boleh sembuh. Kalau tak sembuh, mana boleh pergi sekolah. Kalau tak pergi sekolah, ketinggalan pelajaran. Baby nak ke macam tu?" Darwish cuba memancing selera adiknya dengan perkataan sekolah. Dia tahu, adiknya paling tidak suka ‘terkebelakang’ dalam pelajaran.


Akhirnya, Elisya memaksa dirinya untuk makan sup ayam buatan chef tidak bertauliah di hadapannya ini. Darwish gembira apabila umpannya mengena.

*

Elisya kembali ke sekolah setelah tiga hari ‘bercuti’. Sampai sahaja ke kelas, dia meletakkan beg sandangnya di atas kerusi kemudian mengeluarkan pen dan buku nota lalu menghampiri pengawas yang pernah ditegurnya awal kemasukannya ke sekolah itu dulu. Dia mencatat apa yang diberitahu oleh pengawas itu.

Puan Nurin masuk ke kelas 4AC selaku guru pertama untuk pembelajaran hari itu. Setelah semua pelajar bersedia untuk memulakan sessi pembelajaran, Elisya bangun dan menuju ke arah guru kelasnya itu bersama paper bag kecil dan sekeping kertas.

"Maaf cikgu, saya tak dapat hadir ke sekolah tiga hari lepas. Saya kurang sihat, ni buktinya." Elisya memberikan MC yang ada di tangannya. Puan Elisya meneliti MC itu kemudian mengangguk-angguk. "Macam mana awak hari ni? Dah ok?" Elisya menganggukkan kepalanya.

"Awak boleh masuk." Arah Puan Nurin. Elisya melangkah perlahan ke tempatnya tetapi langkah berhenti apabila menyedari paper bag masih berada dengannya.

"Maaf sekali lagi cikgu, ni, ada ole-ole untuk cikgu." Puan Nurin mengambil huluran Elisya dengan senang hati. "Terima kasih." Ucapnya sambil tersenyum manis. Elisya kembali melangkah ke tempatnya. Pelajar-pelajar lain hanya memandang dan bercakap sesama sendiri. Ade aku kesah?

"Baiklah pelajar, kita sambung pelajaran kita semalam."

‘Mesti dia tengok aku punya buku, nak tahu muka surat mana.’ Sengih Aqiel. Tetapi malangnya, dengan confident Elisya menyelak ke muka surat yang sama tanpa menoleh sedikit pun ke arah bukunya.

‘Aik?! Mana dia tahu? Mana ada dia tanya aku.’ Aqiel tidak puas hati. Minah ni kan… Memang lar. Arrgggh!

*

Habis sahaja perjumpaan ‘tak rasminya’ dengan Pak Isa tadi, Elisya ke portnya untuk makan. Pak Isa tak sudah-sudah ucap terima kasih atas ole-ole daripadanya itu. Gembira sungguh orang tua itu.

‘Hurmmm… Dah lama aku tak lepak sini. Rindunya…’ Diperhati sekitar tempat itu. Tiada apa yang berubah, malah lebih kemas. Pasti Pak Isa yang jaga.

Belum pun sempat dia membuka bekalnya, dia sudah ditegur seseorang. Diangkat mukanya untuk memandang ‘seseorang’ itu. Dahinya berkerut. ‘Sapa pula ni?’

"Abang Akim. Tak ingat?" Melihat kerutan di dahi Elisya, Akim memperkenalkan dirinya sekali lagi.

‘Abang Akim mana? Sejak bila aku ada abang selain abang dan abang… Ah! Lupakan dia. Akim? Akim mana ya?’ Tanyanya pada diri sendiri. Ah! Lantaklah. Ade aku kesah?

"Betul tak ingat abang ni?" Hanya anggukan kecil diterima sebagai jawapan. ‘How could you?!’ Marah Akim ‘diam’. Macam mana boleh tak ingat aku yang ‘hensem’ lagi menawan ni. Tahap gaban punya tak puas hati aku ni. Peluang makin tipis nampaknya. ‘Sabar Akim, sabar… Kau tak boleh menyerah kalah.’ Cuba memujuk hatinya.

"Alaaa… Kan hari tu, abang dah tegur Elisya. Hari last before cuti. Kat sini juga. Kalau tak silap abang, masa tu Elisya makan karipap. Ingat tak?" Akim masih mencuba nasib. Please……….

Elisya mengangguk. Malas panjangkan cerita walaupun masih samar-samar ingatannya tentang lelaki ini. Dia memang tidak akan mengingati sesuatu yang tidak memang tidak perlu baginya untuk ingat. ‘Bazirkan space otak aku je…’

"Elisya apa khabar? Seronok bercuti?" Akim yang sudah melabuhkan punggungnya di sebelah Elisya memulakan perbualan. Elisya sedikit terganggu dengan kedudukan mereka yang agak rapat kemudiannya menjarakkan kedudukan itu. Akim hanya tersenyum. ‘Budak baru…’ Fikirnya. Terselit niat jahat di situ.

Munzir, Fawwaz, Aqiel, Harith dan Aniq melangkah bersama-sama untuk ke kelas mereka. Tanpa sebarang isyarat, Fawwaz mematikan langkahnya membuatkan keempat-empat kawannya yang lain turut berhenti melangkah. ‘Apa hal wey stop tak ada signal?" Soal Harith hairan. Yang lain hanya menanti jawapan.

"Tu bukan ‘copper crocodile’ ke?" Fawwaz menuding jari ke arah Akim. Empat kepala itu memandang ke tempat itu. "Apa istilah kau pakai tu wey? Tak pernah dengar pun." Aqiel yang tidak mengerti apa-apa bersuara. Kawan-kawan barunya yang macam sudah berpuluh tahun kenal itu gelak sakan.

"Cuba kau translatekan istilah yang Awaz kasi tadi?" Kali ini tiba giliran Munzir yang membuka mulut. "Buaya tembaga?" Lama selepas itu, dia bersuara lagi. " I got it. Kasanova right?" Mereka yang lain mengangguk. "Apa punya lemb lar kau ni." Aniq menyindir.

"Elisya!" Fawwaz bersuara lagi. Harith, Aniq, Munzir dan Aqiel memandang ke ‘pemandangan’ Fawwaz sejak dari tadi secara berturut-turut. Perempuan di sebelah Akim diperhatikan. "Betul la Elisya. Apa dorang buat kat situ ek? Ada ‘kes’ baru ke ni?" Aniq menggeleng-gelengkan kepalanya. Perangai kasanova Akim tak pernah berubah. Pantang jumpa perempuan dahi licin sikit, habis disapunya.

"Takkan ‘stone’ pun dia nak ‘sapu’ kot?" Harith tak puas hati. Classmate aku tu! Walaupun tak pernah bertegur sapa. "Aku berani bet lar, ‘stone’ confirm tak layan." Dengan penuh confidentnya Munzir berkata.

"Wait! Wait! Apa korang cakap ni? Sikit pun aku tak paham tau. Kes apa? Kaut apa? Tak layan apa?" Sedari tadi Aqiel cuba memahami patah-patah sahabat-sahabatnya itu, tapi langsung tak dapat ‘tangkap’.

"Kasanova kau dah paham kan? Kes bermakna, mangsa terbaru si ‘copper crocodile’ tu lar. Kaut dengan tak layan tu, kau paham sendiri lar." ‘Ni la masalah kalau ‘berkomunikasi’ dengan orang baru.’ Monolog Munzir. Aqiel mengangguk tanda paham.

‘Dua aja lagi Elisya. Sabar… Sabar. Kenapa la aku rasa macam banyak aja kuih yang Mak Som taruk hari ni?’ Elisya mengira-ngira sendiri. Kalau tak habiskan, nanti Mak Som terasa. Tapi kalau habiskan, maknanya dia perlu berlama di sini dengan mamat poyo tahap dewa ni.

"Pergi dulu." Setelah beberapa saat mencari keputusan, akhirnya dia temuinya jua. Kuih ni nanti aku makan dalam kereta la.

Akim terkebil-kebil ditinggalkan begitu sahaja. Berdongkol marahnya kepada Elisya. ‘Jaga kau!’

"Kan aku dah cakap." Munzir bersuara kemenangan. Adegan Elisya dan si kasanova tak ingat mati tu diperhatikan mereka. Gelak mereka meletus. "Gila kelakar muka blurr si Akim tu. Apa dia ingat semua perempuan dia boleh kaut ke? Malam sikit!" Harith menyambung tawanya.

"Gerak wey! ‘Stone’ dah dekat." Berlari-lari anak mereka mendaki anak tangga ke destinasi sebenar mereka.

*

"Abang nak tak?" Elisya menunjukkan baki kuih yang ‘tak sempat’ dihabiskannya tadi. Disuakan ke mulut Darwish. Abangnya hanya membuka mulut kemudian mengunyahnya perlahan-lahan.

"Bukan bekal pagi tadi ke ni?" Darwish bersuara sambil mengunyah makanan dalam mulutnya itu. Elisya mengangguk. Baki suapannya kepada Darwsih tadi, dimakannya. "Kenapa tak habiskan?" Seingat Darwish, belum pernah adiknya itu membawa balik bekal yang dibawa ke sekolah.

"Tadi ada ‘si pengacau’ yang membantutkan selera baby." Jawabnya malas. Malas dikenang lelaki yang dipenuhi riak ‘poyo’ itu. "Sape?"

"Let me tell you the whole story yeah. Before cuti hari tu, si mamat ni dah pernah tegur baby but you know me right? Mana la baby layan. Dah la kacau time makan baby. Pastu hari ni dia ‘menjelma’ balik. Sapa yang seru pun baby tak tahu. Punya la miang laki tu bang. Cakap sikit punya control. Gaya macam baby tak tahu dia tengah control." Panjang Elisya bercerita.

"Kenapa before cuti hari tu baby tak cerita." Denagn nada tidak puas hati Darwish menyoal. "Hehehe… Lupa." Sengih Elisya sambil menggaru-garukan kepalanya yang dilitupi tudung. "Lagipun tak penting la abang. Bayangkan masa dia datang tegur baby tadi, baby berani sumpah, langsung tak ingat dia." Belum sempat Darwish membuka mulut, dia dahulu menerangkan apa yang terjadi. Takut merajuk pula abang ‘terchenta’ ni.

"Sapa nama dia?" Serius suara Darwish bertanya. Elisya garu kepala lagi. ‘Ha sudah… Apa nama dia tadi ek? Kim? Kim apa ek? Kimbal? Bukan nama sos ke tu? Aish! Bukan-bukan… Aaaakim.’

"Haaaa! Akim. Yes! Nama dia Akim." Kuat dia bersuara. "Apasal excited sangat ni? Buat terkejut abang la." Darwish mengurut dadanya perlahan-lahan. "Tak… Tadi baby lupa. Fikir punya fikir, ingat. Tu yang terexcited tu."

Macam mana aku nak ingat kalau sepatah apa yang dituturkan oleh Akim tu langsung tak melekat di kepalanya. Hanya Akim yang bersuara, apa yang dia tahu buat hanyalah angguk dan geleng. Gaya macam orang bisu pun ada tadi.

"Form?"

"Five."

"Handsome?"

"Baby tak ambil pusing."

"Pandai?"

"Entah. Wait! Wait! Kenapa abang tanya macam-macam ni?" Elisya pelik!

"Saja tanya." Penuh makna tersirat di sebalik kata-katanya itu. "Abang jangan kata yang abang nak pergi sound dia." Elisya mula dapat ‘tangkap’ apa yang difikirkan abangnya.

"Kalau ye kenapa?" Duga Darwish. "Alaa bang… Tak payah la panjangkan cerita. Baby tak layan pun dia. Langsung tak kesah dengan dia. Kalau dia nak duduk dekat tempat baby duduk tu, baby mana boleh halang. Tu kan tempat awam. Kalau dia nak bercakap, lagi la baby tak boleh halang. Tu kan mulut dia." Elisya malas nak timbulkan masalah dengan sesiapa. Biarlah mereka denga dunia mereka. Aku ada dunia aku sendiri.

"Ok. I take it. Tapi kalau sampai terlebih had tu, abang patut halang kan?" Darwsih memandang sekilas adiknya di sebelah. Elisya mengangguk seraya menghadiahkan senyuman manis.

*

Keluar sahaja dari pintu kereta, Aqiel melangkah ke dalam banglo dua tingkat milik mereka sekeluarga. Mamanya yang sedang menonton tv dihampiri. Kemudian dia menyalami tangan mamanya dan mengucup kedua-dua belah pipi wanita yang mendapat tempat pertama dalam carta hatinya itu.

"Abang nak makan?" Soalan yang sentiasa ditanya mamanya setiap kali pulang dari sekolah. Dan jawapan yang sama diberikan. Kemudian kata-kata yang sama dituturkan mamanya. "Pergi naik, mandi, lepas tu solat. Then baru turun and kita makan sama-sama."

Aqiel menuju ke tingkat atas, di mana terletaknya biliknya syurganya. Di’on’kan komputer yang dibeli oleh papa bagi kemudahan dirinya. Dia log in ke facebook. Dengan komputer inilah dia menghabiskan masa lapangnya. ‘Ha! Friend Request!’ Dibawa anak panah ke situ kemudian di’click’ untuk melihat siapa gerangan yang meng’add’nya. ‘Jumpa juga mamat ni fb aku.’ Bisiknya sendiri apabila dilihat nama ‘Aniq Zaqwan’ yang tertera.

"Abang!!! Mandi and solat dulu. Jangan nak layan komputer tu sangat." Terdengar suara mamanya melaung. Dikerling ke jam di tangannga. ‘Larrr… Dah pukul 3. Dah lewat ni…’ Gerutunya. Cepat-sepat dia mandi dan menunaikan solat.


"Papa tak balik lagi, ma?" Puan Najwa hanya mengangguk. Aqiel paham, papanya sentiasa sibuk dengan business sana-sini. Nasib baik mama tak kerja. Kalau tak, sah-sah la dia keseorangan, kalau ada pun Mak Nah dan Pak Uda aja.

"Papa abang tu biasa lah. Lepas ke office, ke padang golf pula. Maghrib nanti barulah sampai rumah. Macam tak biasa pula abang." Kata mamanya.

"Mana lar tau, papa tiba-tiba dapat seru nak balik awal ke." Gurauan yang boleh dianggap sebagai permintaan. Dia bersyukur, walaupun papanya busy, tapi tak pernah mengabaikan tanggungjawabnya. Apa yang dibuat, ke mana dia pergi, sihatkah dia, semuanya dalam kocek papa. Maklumlah, hanya dia permata hati mama dan papa.

Kalau ada siblings kan best. Pernah dia menyuarakan hasratnya untuk ada adik. Mama kata, ‘Apalah abang ni, mama dah tua la. Tak larat dah nak mengandung. Ada abang sorang pun, mama dah bersyukur sangat.’ Kalau diikutkan umur mama, mana ada tua lagi. Akhir 30-an je. Hurm… Entah la.


p/s: nie last post tuk sementara waktu k...sy ade xm alm0st 1 month...waaah! lamenyer...xnk2! hope sbr menunggu next n3 k...thnx 2 all...sorry jgak! kalau smpt sy try k...=)
posted by Penulisan2u @ 7:48 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
31 Comments:
  • At 22/10/09 9:46 PG, Blogger anjung faqir said…

    aku ke yang 1st? hehe...
    ok lah...
    ada xam e..
    aq pon ada tpi ngada2 baca gak
    seba aq teringt zaman muda2 dolu...
    kat sekolah..hehe..

     

  • At 22/10/09 10:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    larrr lambt nyer lak nak tggu...
    gd luck 4 u...-nk-

     

  • At 22/10/09 3:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala ...
    lmenya nk tggu ...
    papew pown , gudluck 4 u ...
    ^_^

     

  • At 22/10/09 3:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lambatnye!

     

  • At 26/10/09 12:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai LUvua....
    best la cerpen U...
    cpt la ckit kuar n3 br...
    da x sbr nak tau cite Ade AKU Kisah....
    cpt3...

     

  • At 26/10/09 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lama sangatlah.tapi good luck smg dapat jawab

     

  • At 29/10/09 7:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gudluck exam,,,,
    sy bru je abis exam...
    tu yg bace ni...
    hihi...
    do da best!!!

     

  • At 9/11/09 12:35 PTG, Anonymous ctiez_nn said…

    best cite nie...teruskan b'karya.. gud luck in ur xam..

     

  • At 13/11/09 1:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..penulis n ad blog x?

     

  • At 17/11/09 8:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bpe taun lg nk kne tggu...
    cter best dah..xsyok r buat pmnt2 tertggu2
    6t recej trskn brutau

     

  • At 18/11/09 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez btul....da bis exam nnt sambung ya....x sbar nk tau smbungnnya

     

  • At 19/11/09 2:10 PG, Anonymous LuvUa said…

    sy da p0stkn 2 ep 7 & 8 n da dpublishkn kat sini...
    tp after 2 days da xda n xdtaruk kat list nie...
    sy p0n xtau naper...tech pr0bs k0wt...
    bce kat bl0g sylah...luvua.blogspot.com

     

  • At 1/12/09 2:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoo..klaka arh..
    kt skola pn ade owg pggl ak stone gk..
    tp stone head..hmm mnympah!!
    pape pn cter ney best laa..

     

  • At 3/12/09 9:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lorr ader exam kew....
    pergh masak nak menunggu nihh..
    anyway gud luck 4 your exam....

     

  • At 4/12/09 10:54 PG, Blogger ~Siti Fatimah~ said…

    hye..mgg nak jemput pada sesiapa yg berminat mambaca nOvel berbentuk CINTA DAN SUSPEN..Please jOin my bLog..Terima kasih :)

     

  • At 6/2/10 2:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la wat smbgan
    cite nie mmg best...

     

  • At 16/3/10 9:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez r citer nie!!!!wat la smbongan agi..x sesaba nie...hehehe...lawak ar aqiel nie..aku ske karakter dye..

     

  • At 10/4/10 11:22 PG, Anonymous zura_zack said…

    salam...
    yelah best cerita ini....
    walaupum luvua budak lagi tapi boleh wat cerpen macm ini...
    nape xdapt letak dalam ni????
    try la lagi masukkan balik.....
    lama sangat dah tunggu

     

  • At 10/4/10 3:36 PTG, Anonymous zura@zack said…

    salam......
    sy dah baca smbungan cerita ini dekat (www.luvua.blogspot.com) best cerita ini rugi kalau x baca...

     

  • At 24/1/11 2:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez2..xsbr nk bli novelnye..;)

     

  • At 26/2/11 9:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbung arr

     

  • At 3/7/11 3:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambungan ?!

     

  • At 20/10/11 9:25 PTG, Blogger FiZA said…

    sambung lhhh best lhh citer ni

     

  • At 9/11/11 11:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best story..^^ sambung lg ..tunggu next story ...^^

     

  • At 29/1/12 2:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bile nak sambung lagi??
    best lha citer nih...
    =)

     

  • At 2/3/12 4:58 PTG, Blogger Animals World said…

    erm bestlh cite ni...xsbar rsenya nk tggu ksah strusnya hehheh:)

     

  • At 3/5/12 1:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmm...x bestla macam ni cepatla sambung...

     

  • At 18/5/12 12:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaa...trsksa jiwa batin n raga nak tggu storry nih...ermmm cpat la..best dgt dah ni...lma2 nnt lupa plk tjuk..ihhihihih

     

  • At 27/5/12 7:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaaaaa..ade exam?x sabar nak bace nieh..please cpt la abes exam tu..hihihi..thanks best karya awk.I am waiting for the next post ok! mmuahh

     

  • At 4/9/12 10:46 PTG, Blogger maisya said…

    terrrrbaiikkk sgt jln cerita nih..plse cpt2 smbung k..mmg x sbr sgt nk tau kes strusnya...huhhuh...

     

  • At 24/9/12 11:17 PTG, Blogger maisya said…

    msuk nih dah 3x i bkk story nih tpi stay x ada smbungan lgi...dah 3 bln i tggu..x sbat dah nih....plse update cpat sikit sblm i lupa 1st sorry dia ya..hhiihhii...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group