BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, September 10, 2009
Novel : Prince Charming 23
Nama Pena : Ratu Bulan

23: KATAKAN CINTA

Dari tadi Nurul asyik memerhatikan gelagak Sofea yang menyelongkar almarinya mencari pakaian yang sesuai untuk perjumpaan istimewa di mana Sofea akhirnya bersetuju memperkenalkan teman lelakinya kepada kawannya itu. Walaupun Nurul berasa gembira Sofea akhirnya mahu memperkenalkan teman lelakinya tapi jauh di sudut hatinya dia berasa ada sesuatu yang menghalang keseronokannya itu.

Handset di tangannya dipandang. Sejak peperiksaan SPM bermula tidak seminggu yang lalu, Nazrul jarang menelefonnya ataupun lebih tepat lagi tidak lagi menelefonnya seperti selalu. Selalunya tiap-tiap malam Nazrul akan menelefonnya dan mereka berdua sudah pandai berbual dengan baik tanpa tercetusnya peperangan. Dia juga sudah lama tidak berjumpa dengan Nazrul. Oleh sebab peperiksaan SPM sedang berlangsung, pelajar-pelajar lain yang tidak terlibat dalam peperiksaan SPM di beri rehat ataupun dibenarkan bercuti awal, dan sebab itulah dia langsung tidak langsung dapat berjumpa dengan Nazrul dan yang lain.

Dia mengeluh berat. Mungkin Nazrul sedang sibuk dengan peperiksaan besar sehingga tidak ada masa hendak berbual dengannya menerusi telefon seperti selalu dan Nurul sendiri juga tidak berani menelefon Nazrul. Bukannya dia tidak mahu mengambil tahu berita terkini tapi dia tidak mahu menganggu pembelajaran Nazrul. Biarlah semuanya sudah selesai, dia akan bertanyakan khabar. Tapi bila difikir kembali, bila Nazrul akan tamat peperiksaan? Haruskah dia menghantar mesej dan bertanya khabar?

Ah, apa dah jadi dengan aku ni? Rilek Nurul. Kau tak perlu bimbang sangat tentang Nazrul bukan? Sebab Nazrul tu bukanlah boyfriend kau. Ya. Mungkin dia tu nampak seperti sukakan kau tapi selagi dia tak cakap ‘Sudikah kau jadi girlfriend aku?’ ini bermakna kau masih belum ada apa-apa hubungan dengan Nazrul. So, mungkin Nazrul tu sengaja berbaik dengan kau dan menganggap kau kawan dan sebab itulah dia tak pernah call kau langsung. Mungkin dia dah bosan dengan kau sebab tulah dia tak call kau lagi. Yelah, cubalah kau fikirkan. Kalau dia sukakan kau, gerenti dia akan cari ruang untuk call kau ataupun bagi mesej walaupun dia taip ‘hai’ tapi dia langsung tak bagi mesej. So, lupakan Nazrul!

Nurul sekali lagi mengeluh lemah. Rupanya susah juga kalau sudah bercinta dengan seseorang. Kalau dia yang mulakan, dia takut dikecewakan. Takut Nazrul hanya menganggapnya kawan ataupun Nazrul sudah ada teman wanita yang lain. Siapa yang tahu lelaki akan fikir apa. Contohnya Rezza, semua orang ingat dia masih single tapi sebenarnya sudah mempunyai teman wanita dalam diam. Dan ini diakui oleh Rezza sendiri setelah di desak oleh kawan-kawannya supaya bercakap benar. Alasan Rezza menyembunyikan teman wanitanya adalah kerana privacy.

Dia tidak mahu hubungan mereka dipanggil cinta monyet dan dia dengan serius mengakui bahawa perempuan itu adalah cinta pertamanya dan mungkin terakhir. Bagi Nurul, perempuan itu begitu bertuah kerana dapat memiliki cinta Rezza yang benar-benar tulen. Memang bukan sekadar cinta biasa. Dari raut wajah Rezza berkata, dia dapat melihat lelaki itu memang serius dan matang. Mungkin inilah yang dikatakan oleh Fiq, lelaki hanya akan serius dalam sesuatu hubungan apabila seseorang itu sudah matang.

Adakah Nazrul sudah matang seperti Rezza? Nurul sekali lagi menhela nafas lemah. Dalam kepala otaknya terbayangkan wajah Nazrul yang suka tidur, suka bergaduh dengannya dan sebagainya. Jika hendak dibandingkan Nazrul dengan Rezza, Nazrul memang jauh ketinggalan. Tapi entah kenapa orang macam Nazrul boleh hadir di hatinya. Mungkin inilah dinamakan cinta tidak kenal siapa. Cinta itu buta. Kita boleh jatuh cinta dengan sesiapa sahaja.

"Okey, aku rasa baju ni sesuai untuk kau," kata Sofea sambil menunjuk baju kurung berwarna putih dan diberikan kepada Nurul.

"Baju kurung?" Nurul hampir terbeliak matanya apabila Sofea menghulur baju kurung putih yang sudah lama terperap dalam almarinya. Sememangnya dia tidak suka pakai baju kurung dan hanya akan pakai bila ada majlis-majlis tertentu dan pada hari raya sahaja. Selain dari hari itu, jangan haraplah dia akan memakai baju kurung.

"Ya. Sebab setelah aku selongkar almari kau ni, aku rasa ini sahaja baju yang sesuai untuk esok. Yang lain semuanya fesyen lama dan fesyen yang buruk," balas Sofea selamba.

"Boyfriend kau tu orang kenamaan ke? Ataupun seorang bakal ustaz ataupun ahli kerabat di raja sehinggakan aku nak jumpa dia pun kena pakai baju kurung? Kau pun tahukan aku lebih suka pakai t-shirt dan seluar jeans kalau keluar pergi mana-mana," balas Nurul tidak puas hati.

"Semua yang kau teka di atas, salah! Aku cuma nak kau kelihatan cantik saja dan aku rasa apa kata kau pakai baju kurung ni sebab kau memang nampak cantik bila pakai baju kurung," balas Sofea.

"Aku tertanya-tanya, adakah bertemuan ni adalah pertemuan cari jodoh?" tanya Nurul setelah tidak berpuas hati dengan jawapan Sofea. "Hello Cik Sofea, kau cuma nak kenalkan boyfriend kau pada aku dan bukannya nak jodohkan aku dengan boyfriend kau. Dan kalau kau terfikir, kau nak jodohkan aku dengan boyfriend kau, lupakan sajalah sebab aku tak berminat nak couple dengan sesiapa pun sekarang ni, okey?" ujar Nurul seolah-olah memberi amaran kepada Sofea yang biasanya suka menentukan sesuatu di luar jangkaannya.

"Sorry, ada sedikit pembetulan. Aku bukannya nak jodohkan kau dengan boyfriend aku tapi aku nak jodohkan kau dengan kawan boyfriend aku dan boyfriend aku beritahu kawannya tu suka dengan perempuan yang pakai baju kurung so, sebab itulah aku fikir, kau patut pakai baju kurung," balas Sofea pula.

"Apa? Kau nak jodohkan aku dengan kawan boyfriend kau tu? Kalau macam tu, aku tak nak pergi."

"Aku dah agak kau mesti tak nak pergi kalau aku beritahu tentang hal sebenar. Okey, tak pe. Kalau kau tak nak pergi itu terpulang pada kau tapi sebenarnya aku ada berita tentang Nazrul."

Terbeliak mata Nurul apabila mendengar nama Nazrul di sebut.

"Berita apa?" tanya Nurul pantas. "Nazrul sakit ke?!"

"Rilek, Nazrul tak apa-apa dan dia sihat cuma ada berita yang mungkin mengejutkan kau. So, kalau kau nak tahu tentang Nazrul, kau kena pergi esok. Tiada tawar-menawar!"

Nurul mengeluh sekali lagi. Nampaknya demi Nazrul, dia terpaksa mengikut Sofea walaupun dia rasa tidak adil atau mungkin tidak waras. Kerana mahukan rahsia Nazrul dari Sofea, dia sanggup keluar berkenalan dengan seseorang yang tidak dikenalinya.

Mungkin aku dah tak normal. Semuanya kerana Nazrul.



Nazrul memasukkan beberapa pakaiannya di dalam beg pakaian yang akan dibawanya bersama. Barang-barangnya yang lain sudah pun diterbangkan ke UK dengan bantuan kawan mamanya yang kebetulan tinggal di sana.

"Dah siap kemas?" tanya Rezza yang entah bila berdiri di hadapan pintu biliknya.

"Hampir siap," jawabnya dan berlalu ke katilnya.

"Aku dah beritahu diorang yang lain dan ternyata diorang terkejut beruk bila dapat tahu kau nak terbang ke sana lusa," Rezza memberitahu kawannya itu. Dia tidak dapat lupakan bagaimana riak wajah kawan-kawannya yang diberitahu tentang pemergian Nazrul ke UK. Mana tidaknya. Tiada ribut tiada taufan melanda tiba-tiba mereka diberitahu Nazrul akan ke sana.

"Dan soalan yang diorang tanya aku, ‘UK tu United Kingdom ke Ulu Klang?" Rezza ketawa kelucuan.

"Well, orang yang suka tidur dalam kelas dan dimana-mana saja tiba-tiba nak terbang ke UK. Gerenti diorang takkan percaya punya. Tapi jangan risau, yang belajar kat sana tu mama aku bukannya aku," ujarnya sambil melipat pakaiannya dan menyusunnya masuk ke dalam beg.

"Tapi aku tak beritahu Nurul lagi dan aku dah beritahu mereka yang lain supaya jangan beritahu Nurul dahulu."

Kedengaran keluhan berat dari Nazrul. Nurul. Sudah lama dia tidak berjumpa dengan gadis itu. Dia juga sudah lama tidak berbual dengan Nurul di telefon. Selalunya dia akan menghubungi Nurul tapi di sebabkan terlampau sibuk dengan urusan ke United Kingdom dan peperiksaan SPM yang baru sahaja tamat beberapa hari yang lepas, dia tidak lagi menghubungi Nurul. Sengaja dia mahu menjarakkan hubungan ini tapi dia pula yang terasa bahananya. Mungkin sebab itulah orang kata cinta jangan dibawa main sebab kalau sudah terperangkap dalam cinta, kita juga yang merana.

"Kau tak de pilihan lain lagi selain beritahu Nurul," ujar Rezza lagi. Dia tahu Nazrul masih lagi belum bersedia untuk memberitahu Nurul tapi kalau bukan sekarang, bila lagi Nurul hendak tahu isi hatinya.

"Aku harap aku ada kekuatan macam kau," ujar Nazrul.

"Kau tak perlukan kekuatan. Yang kau perlukan sekarang adalah kepercayaan pada diri kau sendiri. Kalau kau tak beritahu Nurul sebelum kau pergi, aku rasa selepas ni harapan kau mesti tipis."

"Aku akan cuba."

"Bukan cuba tapi mesti!"



Nurul memandang dirinya yang lengkap berpakaian baju kurung putih yang dipilih oleh Sofea malam semalam. Dengan tudung ala Wardina dikenakan sekali. Sekali pandang, dia rasa macam hendak pergi rumah orang kahwin sahaja itupun dia menolak tawaran Sofea untuk makeup mukanya. Kalau dia bersolek, mungkin nampak sangat dia hendak pergi merisik lelaki.

"Sofea, aku nak berkenalan dengan boyfriend kau saja tapi bukannya nak mengorat boyfriend kau," dia menjeling tajam Sofea yang asyik tersengih-sengih. "Dan aku tahu, kau nak kenalkan aku dengan kawan boyfriend kau tapi aku tak harap aku pakai cantik-cantik begini."

"Aku cuma nak kau kelihatan anggun saja."

"Anggun di mata tapi hati aku menyumpah-yumpah apa yang kau buat ni. Boleh tak kau bagi sebab kenapa aku perlu pakai tudung yang melilit-lilit ni? Ni kalau ibu aku nampak, gerenti dia ingat aku nak pergi pinang anak lelaki orang!" katanya mendengus marah. Rasanya ingin sahaja dia membuka tudungnya sekarang dan memakai tudung fesyen lamanya yang simple sahaja.

"Kalau macam tu, anggap sahajalah kau nak pergi pinang anak lelaki orang," ujar Sofea selamba. Nurul hanya menggeleng. Beginilah kalau bercakap dengan Sofea yang tidak pernah kering idea untuk membalas walaupun dia mengutuk keras apa yang Sofea buat tapi nampaknya perasaan gadis itu begitu tebal untuk terhiris.

Tidak lama kemudian handset Sofea berbunyi menandakan mesej masuk. Tanpa membuang masa lagi, dia segera membacanya. Nurul pula langsung tidak memperdulikan Sofea yang tersengih-sengih bagaikan kerang busuk. Dia masih lagi memandang dirinya di cermin. Langsung tidak menyangka bahawa orang yang dilihat di dalam cermin itu adalah dia.

Emm… anyway, cantik juga aku ni.

"Okey, jom kita bertolak sekarang. Boyfriend aku dah sampai dah," ujar Sofea mengenjutkannya dari lamunan.
"Kau gila ke nak jalan ke Kuala Lumpur dengan fesyen macam ni? Mana rock?!"

"Siapa kata kita ke Kuala Lumpur?"

"Habis tu?"

"The Café. Aku rasa tempat tu lagi best dari Kuala Lumpur yang sesak tu," tanpa membuang masa lagi Sofea menarik Nurul yang ternyata terkejut dengan tempat pertemuan mereka.

Bagaimana dia hendak berhadapan dengan semua orang yang terserempak dengannya di sepanjang jalan? Memang dia rasa janggal amat sangat apabila memakai baju kurung dan berjumpa dengan ‘bakal jodohnya’. Oh ya, bukan janggal tapi hodoh sesangat.

Mujurlah The Café tidak jauh dari kawasan perumahannya kalau tidak gerenti dia takkan pergi dengan berjalan kaki. Sampai sahaja di The Café, Sofea terjengket-jengket mencari seseorang di dalamnya. Nurul masih lagi merenung nasibnya yang akan datang. Entah bagaimanalah Nazrul kalau dia ditakdirkan ‘berkenan’ dengan bakal jodohnya itu.

Ah, apa yang aku fikirkan ni? Dia mengetuk sedikit kepalanya yang mula berfikiran jauh. Sejak akhir-akhir ini dia memang menyedari dia suka mengelamun jauh-jauh. Dan kadang-kala masa makan pun dia boleh menggelamun. Adakah dia telah terkena dengan penyakit cinta?

"Hah, diorang kat sana," terus Sofea menarik tangan kawannya itu dan berlalu ke arah dua orang lelaki yang sedang menunggunya. "Kenalkan nilah boyfriend aku," perkenal Sofea kepada seorang lelaki yang amat-amat dikenalinya sehinggakan dia sendiri tercenggang seketika. Seakan tidak percaya bahawa teman lelaki yang Sofea katakan selama ini adalah Rezza!

"Rezza?!" hampir menjerit dia apabila Sofea memperkenalkan teman lelakinya. Kemudian dia memandang kedua-duanya yang saling tersenyum. Dia tidak tahu hendak memberi reaksi apa dan segala soalan yang ingin ditanyanya bagaikan terbeku di kepalanya.

"Surprise!" ujar Sofea menarik Nurul duduk di sebelahnya dan bertentangan dengan Nazrul yang turut berada di situ. Dia tiba-tiba ketawa apabila teringatkan siapakah gerangan ‘bakal jodohnya’ dan rupa-rupanya Nazrul adalah orangnya. Nurul menjeling pandang Sofea di sebelahnya. Rasanya mahu sahaja dia cekik kawannya itu di situ. Patutlah Sofea beriya sangat hendak kenalkan dia dengan seseorang. Rupa-rupanya ada udang di sebalik batu.

"Kau tak beritahu pun!" kata Nurul masih lagi tidak berpuas hati. Wajah Rezza dan Sofea di pandang satu persatu dan kedua mereka ketawa kelucuan. "Hampeh betullah korang ni. Bercinta bukannya nak beritahu aku pun."


"Kan aku pernah cakap, kalau bercinta dengan orang yang popular macam Rezza di sekolah, hidup kita takkan aman so, aku rasa lebih baik rahsiakan hubungan kami berdua. Dan untuk pengetahuan kau, aku tak pernah curi nombor telefon Rezza dalam handset kau ya," ujar Sofea cuba terangkan sebab dia merahsiakan hubungan mereka berdua.

"Tapi dia curi dari aku," balas Rezza teringat kenangan yang melucukan apabila pertama kali bersua dengan Sofea. Nurul ternyata tidak faham apa yang diberitahu oleh Rezza tadi.

"Oh, kau tak perlu tahu tentang tu sebab yang penting, aku dah berjaya pikat Rezza dengan usaha aku sendiri," balas Sofea memberi isyarat kepada Rezza supaya mendiamkan diri dan tidak berkata apa-apa tentang perkenalan mereka.

"Tapi korang kena ucapkan terima kasih pada Nurul sebab sebarkan gossip hubungan gay aku dengan Rezza," balas Nazrul tersenyum memandangnya seolah-olah sedang memerlinya.

Nurul kerusingan. Entah apa yang mereka bualkan dia sendiri pun tidak dapat tangkap. Dan apa kena mengena dengan gossip gay Nazrul dengan Rezza sehingga Sofea bercinta dengan Rezza? Tapi bila difikirkan kembali gossip tersebut, dia rasa macam hendak menjerit sahaja. Bagaimana Nazrul boleh tahu dia yang sebarkan gossip tu?! Tak pasal-pasal dia kena peril dengan Nazrul tadi.

"Dan aku rasa korang mesti ada banyak benda nak bualkan, so, kitorang pun tak nak ganggu korang berdua dan kami pun tak nak diganggu oleh korang berdua yang kuat bergaduh jadi, kami pergi dulu," ujar Sofea setelah memberi isyarat kepada Rezza.

Tanpa sempat Nurul berkata apa-apa, mereka berdua sudah bangun meninggalkan The Café. Dari jauh, dia dapat melihat Sofea yang menunjukkan tanda ‘peace’ di luar. Tanpa disedarinya, dia tersengih mengagumi Sofea yang pandai berahsia sehinggakan dia terjerat dengan rancangan murni Sofea.

"So, macam mana SPM?" tanya Nurul memulakan bicara setelah dia janggal dengan Nazrul yang asyik mendiamkan diri.

"Okey. Baru saja habis," jawabnya sepatah dan senyap.

"Kau tahu pasal Sofea dengan Rezza? Aku betul-betul terkejut hari ni. Aku sendiri tak sangka, kawan baik aku bercinta dengan Rezza yang aku kenal tu. Diorang memang pandai menyimpan rahsia," Nurul cuba menghidupkan suasana biasa di antara mereka berdua.

"Rezza baru sahaja beritahu aku semalam," ujar Nazrul.

"Kau tak terkejut?"

Geleng.

"Kau memang tak de perasaan langsung," ujar Nurul selamba dan meratah kentang goreng yang sudah tersedia di atas meja sejak dia sampai tadi.

"Aku tak pernah terkejut dengan apa yang orang lain buat," balas Nazrul. "So, macam mana dengan hidup kau akhir-akhir ni? Tak rindukan aku ke?"

"Buat apa aku nak rindukan kau."

Nazrul tersengih.

"Betul juga. Buat apa kau nak rindukan aku. Kalau aku pergi ke UK esok pun mungkin kau tak kisahkan?" tekanya.


Nurul terdiam. Rasanya dia dengar Nazrul menyebut UK tadi. Dia kemudiannya memandang Nazrul yang masih lagi berlagak selamba.

"Kau cakap apa tadi?" tanya Nurul inginkan kepastian.

"Mama dapat belajar kat Sheffield University di UK. Esok kami akan bertolak ke sana. Dan hari ni hari terakhir aku di Malaysia," kata Nazrul memandang tepat mata Nurul yang ternyata terkejut dengan berita yang disampaikannya itu.

"Tipu. Hah, kau mesti nak mainkan akukan? Pastu nak sakat aku sampai aku bengang dengan kau!" Nurul langsung tidak dapat mempercayai Nazrul. Dia menganggap Nazrul sedang menyakatnya. Dia tahu dan dia pasti. Tidak mungkin tiba-tiba sahaja Nazrul memberitahunya dia akan ke luar negara mengikut mamanya ke sana.

"Aku ada nampak macam sedang permainkan kau ke? Muka aku ada nampak macam nak sakat kau?" tanya Nazrul lagi.

Dengan perlahan Nurul menggeleng. Memang wajah Nazrul pada kali ini begitu serius dan tidak macam selalu yang selalu tersengih-sengih menyakatnya. Dia sendiri tidak tahu hendak berkata apa tapi berita yang disampaikan oleh Nazrul benar-benar membuatkan hatinya sedih.

"Please say something, Nurul."

"Aku nak cakap apa lagi. Kau dah nak pergi dan aku tak de hak nak menghalang kau kan? Kau nak pergi jauh. Kalau setakat Kuala Lumpur tu aku tak kisah tapi…," dia menarik nafas lemah. "Kenapa kau tak cakap dengan aku tentang ni? Kenapa kau beritahu aku sehari sebelum kau berlepas ke sana?"

"Sebab aku cintakan kau," balas Nazrul sekali nafas. Sukar dia hendak percaya, hanya untuk katakan cinta pada seseorang, dia perlu mengumpulkan sepenuh tenaganya untuk berkata demikian. Wajah Nurul direnungnya. "Kau tahu tak, aku memang nak beritahu kau tapi aku tak sanggup tengok kau bersedih walaupun aku tak pasti kau akan bersedih atau tak."

"Kau suka sakitkan hati aku," Nurul berkata. Dia sendiri tidak dapat menahan sebaknya apabila Nazrul melafazkan cinta kepadanya. "Kau juga suka buat aku geram. Dan sekarang kau buat aku menangis pula!" air matanya sudah tidak dapat ditahan lagi dari jatuh ke pipi.

Kemudian Nazrul tersenyum. Ada sesuatu yang membuatkan dia berasa lucu sangat.

"Kenapa kau senyum?"

"Kau suka aku?" tanya Nazrul tersengih. Nurul dengan teragak-agak mengangguk. Entah kenapa pada waktu itu, dia dapat rasa ada satu beban telah hilang sama sekali. "Tak dengar suara pun. Suka ke tak ni?"

"Sukalah!"

"Kau cintakan aku?" tanya Nazrul lagi menyakat.

"Berapa kali aku nak cakap?"

"Cinta ke tak ni?" tanya Nazrul lagi.

"Cintalah!" jerit Nurul sehinggakan satu cafe mendengarnya. Semua pengunjung café berpaling ke arah mereka berdua. Dia yang tidak dapat menahan malunya, menunduk merenung meja. Pipinya terasa panas. Agaknya kalau dia memandang cermin, mau merah pipinya kerana malu.

Nazrul di hadapannya sudah tertawa kelucuan. Hendak saja dia hantuk kepala Nazrul dengan pasu bunga kecil di atas mejanya itu. Menyakat tak habis-habis! Nurul mencebik marah.

"Aku tahu kau sukakan aku," Nazrul tersengih lagi.

"Kalau dah tahu kenapa tanya lagi?!"

"Saja. So, kau rindukan aku tak selama aku tak call kau?"

"Kau memang sengaja buat macam tukan?"

"Jangan salahkan aku. Itu idea Sofea dan Rezza."

"Diorang ni memang nak kena dengan aku," Nurul mencebik marah.

"Tapi aku gembira sebab dapat tahu kau sukakan aku," ujar Nazrul tiba-tiba menjadi lelaki romantik. Serius. Selama ini lihat muka Nazrul pun dia tidak lalu, tapi sekarang bila melihat muka Nazrul, hatinya cair dengan mudah. Inikah dinamakan kuasa cinta? Dia sendiri tidak tahu.

"Cakap betul-betul, kau nak pergi sana ke?" tanya Nurul.

"Kenapa? Kau harap aku tak pergi ke?"

"Nazrul!" sekali lagi dia mencebik marah. "Aku seriuslah."

"Yup. Aku akan bertolak ke UK esok."

"Bila nak balik ke sini semula?"

"Tak tahu. Mungkin selepas mama habis belajar atau mungkin selepas mama benarkan aku hidup sendiri. Buat masa sekarang ni, mama tak benarkan aku duduk seorang diri di sini. Mama kata selagi usia aku tak menjangkau 21 tahun, dia takkan benarkan aku tinggal seorang diri," terang Nazrul.

"Lama lagi," Nurul mengeluh lemah.

"Jangan risau, sekarang nikan teknologi dah canggih. Orang yang jauh pun boleh jadi dekat. Contohnya telefon?"

"Banyak duit kau nak telefon," balas Nurul.

"Internetkan ada. YM, Google Talk, Friendster, My Space…."

"Rumah aku tak de internet!" balas Nurul lagi. Melemparkan pandangan ke luar dinding kaca itu. Nazrul menggaru kepalanya.

"Okey, guna old school. Hantar surat," pujuknya lagi.


"Tak nak. Lambat. Jauh. Entah sampai ke tak nanti!" balas Nurul pula. Nazrul mengeluh lemah. Ini yang susah kalau kena pujuk perempuan.

"Okey, kalau macam tu kita kahwin jelah!" ujar Nazrul membuatkan Nurul tersentak. Terus dia memandang Nazrul yang kebingungan. Kali ini dia pula yang tersenyum kelucuan.
posted by Penulisan2u @ 8:22 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
66 Comments:
  • At 10/9/09 1:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya sambunglh lg..........

     

  • At 11/9/09 1:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apasl posh cter ni lmbt sgt...org da lama tggu cter ni..hmpr2 org lupa plot cter ni..wht evr 4 ever ..tq posh cter Yg mnrk ni..gud job...KITUP..

     

  • At 11/9/09 2:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatla sambung tak sabar nak tahu sambungannya

     

  • At 13/9/09 1:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie mmg besh... tp nape lambat sangat... anyway sambung lagi keyh....go go girl.....

     

  • At 10/10/09 7:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x kn dah x de smbngan...
    smbung la....
    tlong lah!!

     

  • At 16/10/09 11:17 PTG, Anonymous theHaNa said…

    cpt smbg!!!
    cnt wait..
    u market ri nie pu i sggup beli..huhu
    huiting!!

     

  • At 21/10/09 9:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ske sgt ngan nazrul!!!
    dari mule2 cite ni agy...

     

  • At 30/10/09 1:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gosh !! cite ni sgt2 la besh...jln cite die ln sgt ngn novel2 ln...unik...cpt2 la wat smbungan ek...:) *t'byg2 rupe c nazrul tu, msty cute habis la, da la karakter die lebeyh kurg cam hyun joong dlm @ ji hoo dlm cite b.o.f.*

     

  • At 3/11/09 2:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    syokk habess..
    sambung arr agy..

     

  • At 12/11/09 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bes gler........
    mne smbungannye...

     

  • At 12/11/09 5:39 PTG, Blogger syieqa a.k.a شفيقه said…

    best gler cter niey.. smbung arr cpt!!

     

  • At 17/11/09 12:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waaaaaaa!!!!!!!!!!!!biler nak sambong nie writer??!!!!

    da berjanggot aku tunggu!!!!

     

  • At 18/11/09 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lmbt nye smbg cite ni, da berjanggut aku tunggu!!!!slmt aku penyabar

     

  • At 26/11/09 10:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    DAH ABIS KER CITER NI. LAMA DAH TUNGGU PENULISNYA DAH LARI KER ATAU TENGAH TIDO HAHAHAH JANGAN MARAH AAAA

     

  • At 28/11/09 2:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best tul lah citer ni...bila nk sambung pulak ni..good job...good luck

     

  • At 29/11/09 4:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ratu bulan.... biler nak smbg citer ni..... best giler bace citer nie... huhu... smbung la cpt skit.... n good luck for ratu bulan.......

     

  • At 2/12/09 10:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ratu bulan............
    bile nak sambong citer nie?????
    citer nie best giler
    saye rase cam da jadi peminat no.1 citer nie
    hope ratu bulan boleh post new n3 dalam mase terdekat nie..
    papepown,
    gudluck 2 ratu bulan!!!!!

     

  • At 11/12/09 9:43 PG, Anonymous cik ting tong said…

    salam.
    cite prince charming ni mcm tak di pose je dah......
    tp sy tau blog die.
    korang bleh lawat kat sini
    novelratu.blogspot.com

     

  • At 25/1/10 5:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2..
    tjuk dya pn dh tau jln cta best..
    congret writer..

    .......una.........

     

  • At 3/2/10 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt.
    cpt smbg..huhu

     

  • At 23/2/10 3:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ratu bulan cpt la smbg cita nie huhu...

     

  • At 26/2/10 1:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpatla smbg.....

     

  • At 12/4/10 12:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez!!
    tp, ley tlg smbung cpt2 x??
    ske sgt2....huhu

     

  • At 28/4/10 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpat la sambung...
    bez giler citer ney

     

  • At 10/5/10 2:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet.akhirnya terbongkarlah jua misteri prince charming si nurul tu walaupun prince charming dia hanyalah roh yg menumpang jasad kembarnya sendiri. please sambung citer ni sbb tak tau apa terjadi dkt nazrul, nazrin and nurul.

     

  • At 10/7/10 11:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya............sambunglah!!!!!

     

  • At 10/7/10 3:22 PTG, Anonymous sue.. said…

    nk tngok lagi smbungannye...
    mmg best la cite ni..
    ari tu tngok novel ni kat mph mid valley..
    bce sinopsisnya...best gle..
    kwn2 yg laen pun ske..
    nk bli tp x ckup duit..
    ble dh bce ckit novel ni..
    dh b,tekad nk bli..
    wait for me prince charming..

     

  • At 12/7/10 2:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez gak cite ni yek...... leh la cr kat BS

     

  • At 22/7/10 11:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adakah ni pnghujung novel prince chrming yg brada di pasaran skrg ni?msh lg tak tau siapa sbnrnya yg tampal carta prince chrming tu..

     

  • At 25/8/10 9:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cte nie ..
    smbg cpt2 k ..

     

  • At 2/9/10 3:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    akhir akhirnye sunguh....
    hehehe tak leh cakap sebab dah bace dulu hohoho
    nanti korang jeles plak hahaha

     

  • At 11/9/10 2:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xkan da abiz....
    aduyai..please smbung ag cter niyh...
    bez gler....rmantik gler r nazrul ngn nurul niyh...
    urmmm....im falling in love with nazrul...
    please smbung ag cter niyh....please3.....

     

  • At 18/9/10 11:05 PG, Anonymous izah said…

    tolong ar smbung citer nieh..best giler

     

  • At 19/10/10 11:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbung ar cpat...dh tk sbar ni...

     

  • At 10/11/10 6:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    plot cerita yg sangat menarik.. good job!!
    last post ni pd bln september,so skrg dh bln november ok..
    adakah novel ini bersambungan or x? (?_?)
    hakikatnya,sy tidak suka cerita yg tiada kesudahan..
    anyway,cerita yg menarik!
    >>harap ade sambungan..............

     

  • At 9/12/10 9:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2..

     

  • At 26/12/10 1:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    arghhh,,
    cayok2 =)

     

  • At 27/12/10 10:44 PG, Blogger [QwErTyUiOP] said…

    bila nk smbg ag nie,,,nk tw ending dy cm ner?????
    hrap cpt lh wt ending dy yerp...

     

  • At 29/12/10 10:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnye..... x puas nk baca r.. syok giler..

     

  • At 10/4/11 6:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaaaa x best la cam ni, smbng la cpt...

     

  • At 11/4/11 11:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbgan nye mne...x bez la cmni.. asik.. tergntng jerw...

     

  • At 22/4/11 7:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung,,,
    syok la..

     

  • At 15/5/11 5:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm.......
    bley kta aq jth cnta gler ngn hero2 ratu bulan...
    sama ada nazrul atau ashraf.....

     

  • At 16/5/11 4:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet...pleaz smbung cpt coz I really nk tau ape berlaku seterusnya...

     

  • At 20/5/11 6:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermmm.....
    mmg da xde smbgn ke????
    frusttttttnyeeeeeeeeeee!!!!!

     

  • At 29/5/11 5:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SMBNGLH LGI...BEST SGT CRTE NI....PNDAI BTOL REZZA DAN SOFIA BERAHSIA,,,

     

  • At 19/6/11 9:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alamak.....syok betol la cte nie...
    akhirnyer hilang gak ego diaorang...
    syok sgt bce cte nie....
    gud job kak ratu....

     

  • At 19/6/11 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tolonglah sambung cepat2...
    rse tertunggu-tunggu nak taw kisah seterusnyer,,,,,
    please.....

     

  • At 30/6/11 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sngt2

     

  • At 9/10/11 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    msti cute kan kl0 Nazrul 2 wujud...
    mmg btullah bla dya jd romantik,
    org laen pun bleh jd angau ...
    so sweet..^_^

     

  • At 21/11/11 1:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu... so sweet..
    nazrul+nurul sweet couple of the year..

     

  • At 29/11/11 11:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung la lagi.....

     

  • At 1/12/11 1:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    "Kalu mcm tu kite kawin jelah!" HAHA ! Sho shuweettt !!! ^^

     

  • At 20/12/11 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best2..!!!

     

  • At 31/12/11 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila nk polah sambungn cta ni?lma sgt ke?his2...

     

  • At 31/12/11 10:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Harap cerita ni dapat bersambung as soon as possible. Btw , plot cerita ni sangat menarik , lain daripada yang lain :)
    Tak sabar nak tunggu sambungan yang seterusnya :D

     

  • At 31/12/11 10:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Suka sangat dengan plot cerita ni , watak2 dlm cerita ni pun unik :) Teruskan usaha anda untuk sambungan cerita ni ya :D
    Daripada:Erina

     

  • At 31/12/11 10:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Menarik :D Tapi harap dapat baca sambungan dalam masa yang terdekat . By the way , ada sampai berapa sambungan lagi ? Supaya tak tertunggu-tunggu :)

     

  • At 31/12/11 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Penggunaan bahasa yang baik :)

     

  • At 31/12/11 10:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Ternanti-nanti sambungan cerita ni :')

     

  • At 31/12/11 10:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nak tanya something , bila sambungan yang seterusnya akan keluar ?? Harap dapat keluar secepat yang mungkin ya :)

     

  • At 16/3/12 5:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Tak sabar nak tunggu sambungan citer nie. best r.

     

  • At 24/3/12 5:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending pls...

     

  • At 1/6/12 12:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    heello, sambungannya mana? i from brunei. syokk lah ceritanya.

     

  • At 6/7/12 2:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hai...bla g nk smbung nie ...lma dh 2nggu ...this story so good ...u can fast upload right...plzzz...
    (~_~) huhu

     

  • At 23/8/12 10:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best tapi bersambung [boring]

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group