BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, September 10, 2009
Novel : Mr. Teddy 23
Nama Pena : Noreyn

"Boleh saya tanya awak sesuatu Manja?"

"Apa?"

"Dah 2 minggu saya tengok awak macam ada masalah je. Boleh saya tau kenapa? Mana tau saya boleh tolong?"

"Betul awak nak tolong saya?"

"Kalau saya mampu insya Allah saya akan tolong awak Manja. Apa dia?"

"Norman, saya nak putuskan pertunangan kita. Apa pendapat awak? Boleh?"

"Kenapa tiba-tiba je awak cakap macam ni?" Tanya soalan macam nak beli ikan kat pasar. Aiya.. tokey kasi kurang sikit la. Boleh ka?

"Awak pun tau kan saya memang tak suka kita ditunangkan. Dari mula lagi saya tak setuju. Saya terpaksa. Awak tau kan?"

"Ye saya tau, tapi masa di parti tu.. awak.."

"Ada baiknya awak tak pergi hari tu. Saya jumpa Mr. Teddy saya hari tu. Saya tak sangka yang akhirnya saya berjumpa juga dengan Mr. Teddy yang saya tunggu tunggu"

"Tapi Manja orang tu sebenarnya.. sebenarnya.."

"Saya tak kenal dia"

"Apa? Awak tak kenal dia tapi.. tapi.. masa tu awak mesra sangat dengan dia.. tak mungkin awak tak kenal dia kan?"

"Mana awak tau? Ah.. mesti ada orang yang report kat awak tapi saya tak kisah. Yang penting sekarang saya tak nak teruskan lagi pertunangan kita. Saya rasa awak faham kan?"

"Awak cakap awak tak kenal dia jadi macam mana awak boleh sukakan dia?"

"Bila saya nampak je dia saya dah tau yang dialah Mr. Teddy saya. Awak tau Norman? Ada orang cakap kita boleh bagi seribu alasan kenapa kita sukakan seseorang tapi kita tak boleh bagi satu alasan atau sebab pun kenapa kita boleh benci pada sesesorang. Ada juga sesetengah orang yang mengatakan sebaliknya. But for me, I don’t have any single reason why I like him. I just like him when I saw him. The moment I saw him I know he is the one for me. Just like that"

"Then how about me? Why do you hate me so much? From the past time until now. Why?"

"I don’t know. Macam saya katakan, saya tak ada satu sebab pun kenapa saya tak sukakan awak. Tak suka okay? Bukan benci"

"Samalah tu. Benci dan tak suka. Cuma ejaan je yang lain"

"What everlah"

" Tapi Manja, pernah tak awak terfikir?, mana tau Mr. Teddy yang awak agung agungkan tu adalah orang awak benci sekali?"

"Orang yang saya benci? Tak mungkin. Satu satunya orang yang saya tak suka adalah awak jadi tak mungkin Mr. Teddy tu adalah awak. Tak mungkin"

"Apa yang tak mungkin dalam dunia ni Manja? Semuanya mungkin. Tak ada benda yang mustahil"

"Awak jangan nak pandai pandai buat cerita. Jangan jangan awak nak mengaku yang sebenarnya Mr. Teddy tu adalah awak"

"Ye. Sayalah.."

"Dah. Dah. Awak ingat saya akan percaya kalau awak cakap yang awak adalah Mr. Teddy saya? Awak ni kenapa hah? Dah terdesak sangat ke sampai nak mengaku sebagai Mr. Teddy saya tu?"

"Mr. Teddy saya. Mr. Teddy saya. Yang awak yakin sangat yang dia pun cintakan awak kenapa? Sedangkan awak sendiri cakap yang awak tak kenal dia langsung? Cuba fikir secara logic, orang yang awak tak pernah kenal, tak pernah tahu asal usul dia tiba tiba muncul di depan awak pada suatu hari dan dia pun tak pernah mengaku atau meluahkan apa apa pada awak dan awak pula macam orang gila bayang. Wake up Manja. Kalau pun dia cakap yang dia sayangkan awak, takkan awak nak percaya dia secara membuta tuli? Macam tu je? Awak bukan anak kecil yang akan berhenti menangis hanya kerana diberi sebiji gula gula. Lagipun awak berbual dengan dia tak sampai 10 minit. Apa yang buat awak gila bayang macam ni?"

"Awak tak akan faham. Awak tak pernah rasa apa yang saya rasa jadi awak tak akan faham"

"Saya tak pernah rasa apa yang awak rasa? Awak pasti ke?"

Teddy tidak menjawab.

"Selama 7 tahun saya pendam perasaan saya pada awak. Dan selama itu juga saya lebih dari orang gila bayang. Apa yang awak lalui sekarang pernah dan masih saya alami sampai sekarang. Bezanya, saya kenal orang yang saya cintai dan awak tidak. Awak tau tak apa yang saya lakukan untuk mengurangkan rasa rindu saya pada awak?"

"Awak tak perlu nak ceritakan semua tu pada saya. Tak ada maknanya. Lagipun saya tak berminat nak dengar. Apa yang pasti perasaan saya pada Mr. Teddy tak akan berubah. Walaupun dia tak pernah luahkan perasaan dia pada saya tapi saya pasti peasaan dia sama seperti saya." Teddy melangkah keluar dari pejabatnya meninggalkan Spider keseorangan.

Semasa aku di US, setiap kali aku rindu pada kau, aku akan pergi ke kedai yang menjual Teddy Bear. Kebetulan tempat yang aku tinggal memang berhampiran dengan kedai tersebut. Di sana aku akan memeluk setiap teddy bear yang ada di kedai tu. Hampir setiap hari aku pergi ke sana sehingga tuan punya kedai pun dah kenal aku. Pernah juga aku ditegur beberapa kali kerana risau tindakan aku tu akan merosakkan patung patung tersebut. Tapi aku masih buat muka tak malu dan sentiasa pergi ke sana sehingga tuan punya kedai tersebut menghadiahkan aku satu patung teddy bear dan meminta aku supaya memeluk patung itu sepuas hatiku dan tak perlu ke kedainya lagi. Bukan aku tak mampu nak beli salah satu teddy bear tu tapi pada masa tu aku rasa macam semua teddy bear tu adalah ‘teddy bear’ aku yang berada di Malaysia. Kerana aku tau bagi kau semua teddy bear adalah istimewa. Walaupun tuan punya kedai tu menghadiahkan aku teddy bear dengan harapan aku tidak ke sana lagi namun aku tak dapat mengawal kakiku dari terus melangkah ke arah kedai tu. Walaupun aku tak boleh masuk sekurang kurangnya aku boleh tengok dari luar. Aku membayangkan teddy bear tu adalah kau. Segala kenangan kita bersama sentiasa bermain di depan mata aku. Walaupun kenangan kenangan tu sebenarnya menyakitkan hati sewaktu dulu tapi ianya berubah menjadi lucu apabila aku ingati semula. Namun aku masih dapat mengawal emosi dan perasaan aku dan berjaya meneruskan pengajian aku dan seterusnya berkerja di sana. Tapi kenapa kau tak pernah memahaminya? Atau sekurang kurangnya cuba untuk memahaminya? Kenapa Mr. Teddy yang muncul secara tiba tiba yang kau gila gilakan? Kenapa? Kenapa Manja? Kenapa?







"Norman tau tak kenapa Manja dah berubah sangat sekarang ni?"

"Tak taulah saya uncle. Kenapa?" takkan aku nak cakap yang Teddy dah jatuh cinta dengan Mr. Teddy? Mau pengsan dibuatnya.

"Takkan kau tak perasan Norman? Sekarang ni dia dah tak pergi site, dah kurang berbual dengan uncle. Dengan abang long kau pun dah tak berapa cakap dah. Uncle rasa macam ada yang tak kena je?"

"Saya pun perasan juga uncle. Tapi.. saya tak tau pulak kenapa. Lagipun uncle kan tau yang Manja pun tak rapat dengan saya walaupun kami dah bertunang?"

"Sebab tulah uncle dah buat keputusan Norman, cuma uncle tak tau sama ada Norman setuju atau tidak"

"Apa dia uncle?"

"Pasal perkahwinan kau orang berdua"

"Hah? Kenapa pulak dengan perkahwinan kami?" Takkan uncle nak putuskan kot?

"Uncle ingat nak langsungkan majlis pernikahan dan persandingan kau orang berdua bulan depan"

"Tapi kenapa uncle? Yelah maksud saya kenapa secepat ni? Manja setuju ke?"

"Uncle tak rasa yang kita perlu minta pendapat dia. Tambahan pula uncle risau tengok dia macam tu. Bagi pendapat uncle inilah jalan penyelesaian yang terbaik"

"Tapi uncle, kita mesti juga tanya dia. Kalau tak nanti mungkin Manja akan buat sesuatu yang tak dapat kita duga"

"Hey. Sejak bila pulak kau jadi penakut ni? Bukan ke kau memang dah tak sabar nak kahwin ke?"

"Memanglah saya nak kahwin dengan Manja uncle tapi bukan dengan memaksa dia"

"Uncle tak peduli semua tu Norman. Uncle tak nak tengok Manja macam ni. Mungkin kalau dia dah kahwin dia akan kembali seperti dulu"

"Jadi apa rancangan uncle?"

"Semua persiapan biar uncle dan daddy kau yang uruskan. Yang penting sekarang, kau bawa dia pergi cuba baju pengantin di kedai ni" En. Izlan menghulurkan sekeping kad nama kepada Spider.

"Butik Seri Pengantin Zarine. Jadi bila yang uncle nak langsungkan?"

"Bulan depan"

"Hah? Confirm ke? Cepatnya? Sempat ke?"

"Kalau ikutkan hati uncle nak buat esok juga tapi tulah.."

"Takkan sampai macam tu sekali uncle?"

"Habis tu kau nak macam mana Norman? Nak biarkan aje budak Manja tu macam tu? Kalau nak tunggu dia setuju kahwin dengan kau sampai ke tua lah kau tak kahwin dengan dia"

"Tapi macam mana kalau Manja memberontak dengan melarikan diri?"

"Hish! Celupar betul mulut kau ni Norman. Uncle nak tanya sesuatu ni. Kau ni sebenarnya memang betul betul nak kahwin dengan Manja ke tak ni?"

"Memanglah saya nak kahwin dengan Manja uncle. Tapi cara uncle ni macam nak cepat cepat kahwinkan si Manja tu. Tak kisah siapa dia asalkan Manja kahwin"

"Norman, rasanya kau sendiri pun tau macam mana kami sayangkan Manja. Walaupun dia tak seperti budak perempuan yang sebaya dia tapi bagi kami Manja tu seorang yang sangat istimewa. Memang kami terlalu manjakan dia sampai sekarang, dia amat bermakna bagi kami."

"Jadi kenapa uncle mesti tergesa gesa dalam soal perkahwinan kami?"

"Sebab uncle takut kehilangan dia. Apa yang uncle tau sekarang ni memang ada sesuatu yang mengganggu fikiran dia tapi uncle tak pasti apa dia sebenarnya. Uncle tak nak dia hilang tumpuan hanya kerana terlalu fikirkan tentang masalahnya tu. Kau sendiri tau kan yang dah dua kali Manja kemalangan hanya kerana dia tak dapat kawal emosi dia jadi kami tak nak ada yang ketiga kali. Kami berusaha untuk mengelakkannya dari terjadi. Uncle sedar Manja tak senang dengan pertunangan ini atau mungkin dengan perkahwinan yang bakal berlangsung nanti. Tapi.. sekurang kurangnya ada orang yang boleh menjaga dia dengan ikhlas dan sepenuh hati. Yang menyanyangi dan mencintai Manja dengan tulus. Yang boleh memahami Manja. Uncle hanya kenal seorang sahaja yang memenuhi criteria tu. Kau Norman. Sebab tu uncle nak langsungkan perkahwinan kau orang berdua secepat mungkin"

"Baiklah uncle. Saya setuju kalau semua ni untuk kebaikan Manja"

"Bagus. Baru lega hati uncle ni. Kau carilah masa yang sesuai untuk bawa si Manja tu cuba baju pengantin korang nanti"

"Okey uncle"

"Norman.."

"Ye uncle?" Norman yang sudah bangun duduk semula.

"Uncle ada sesuatu yang uncle nak cakapkan pada Norman"

"Apa dia uncle?"

"Uncle nak bagitau suatu kebenaran pada kau"

"Kebenaran apa uncle?" Ah sudah.. apa pulak ni? Suspend betul la.

"Sebenarnya.. bukan niat uncle untuk memaksa Manja berkahwin dengan kau Norman. Kalau boleh memang uncle nak Manja cari sendiri mengikut citarasa dia sendiri, tapi naluri uncle dapat merasakan keikhlasan kau pada Manja. Uncle dapat rasakan yang Norman betul betul sayangkan Manja. Sebab tu uncle buat keputusan yang drastic macam ni. Kerana bagi uncle daripada kita memilih orang yang kita cintai sepenuh hati lebih baik kita memilih orang yang mencintai kita sepenuh hati. Mungkin pendapat uncle ni pelik tapi uncle rasa Norman boleh bahagiakan Manja. Uncle buat semua ni untuk kebahagiaan dimasa yang akan datang bagi Manja dan juga Norman. Uncle percayakan Norman dan uncle harap Norman dapat buktikan pada uncle yang keputusan uncle ni betul. Cuba bercinta dengan Manja selepas korang kahwin nanti"

"Insya Allah uncle. Saya akan cuba sebaik mungkin"

"Yelah. Pergilah buat kerja kau" En. Izlan berkata perlahan.

"Saya minta diri dulu uncle"








"Manja.."

"Ye?"

"Manja.."

"Apa dia? Manja. Manja. Taulah nama saya Manja, tak payah nak ulang banyak kali. Nak apa?"

"Abang nak bagi ni" Spider menghulurkan satu patung teddy bear.

"Abang? Uwekk.. mana baldi ni? Nak termuntah"

"Sebelum ni kan Manja cakap yang orang tertentu je yang boleh bagi Manja teddy bear kan? Jadi sekarang rasanya abang dah lebih dari layak kot.. betul tak?"

"Rentikanlah berabang abang ni. Geli tau tak?" Manja memerhati teddy bear tersebut. Teddy bear berwarna coklat yang memegang dadanya.

Eh aku kenallah teddy bear ni. Ni kan teddy bear yang dia beria ia nak belikan untuk aku dulu? Tapi kenapa dia belikan teddy bear ni? Bukan tak boleh tapi tiba tiba je? Mesti ada apa apa ni.

"Manja.. awak senang tak sekarang?"

Diam.

"Manja.. awak dengar tak saya tanya ni?" Norman menguatkan sedikit suaranya.

"Hah? Apa dia? Apa yang awak tanya?"

"Awak senang tak sekarang?"

"Dah agak dah. Apa sebenarnya yang awak nak Norman?"

"Sebenarnya.. sebenarnya.. saya nak ajak awak cuba baju.. baju.."

"Baju pengantin?" Teddy bertanya dengan nada yang sungguh bersahaja.

"Yah. Awak tak marah?"

"Buat apa nak marah. Kalau dah jodoh saya dengan awak tak kan saya nak pergi bunuh diri pulak? Jomlah"

"Okay. Jom" Spider agak bingung ketika itu kerana dia menjangkakan satu pergaduhan yang maha hebat bakal berlaku tapi tidak. Teddy pula hanya mendiamkan diri mengekor Spider. Mereka sama sama melayani perasaan masing masing. Spider masih memandu dengan tenang manakala Teddy pula lebih banyak termenung.

"Manja.. boleh along bercakap dengan Manja sekejap?"

"Along ni.. sejak bila pulak kena minta kebenaran untuk bercakap dengan Manja ni?"

"Sebabnya along nak cakap satu benda yang betul betul serius dengan Manja" Along mengambil tempat di sebelah Teddy. Gitar yang di bawa bersama di letakkan di sebelahnya.

"Apa dia? Lain macam je bunyi dia?"

"Ayah dah buat persiapan untuk majlis pernikahan dan kenduri kahwin Manja"

"Hah? Dengan siapa?"

"Manja.. siapa lagi? Mestilah dengan Norman. ‘Spiderman’ awak tu"

"Tapi Manja tak nak ‘Spiderman’ long. Manja nak.."

"Mr. Teddy?" Along memotong sebelum sempat Teddy menyatakannya.

"Hah. Manja mesti buat sesuatu. Manja tak boleh berdiam diri. Along boleh tolong Manja?"

"Manja.. kami terutamanya ayah tau yang Manja akan buat sesuatu berkenaan perkara ni. Tapi.. cuba Manja fikirkan sebab kenapa ayah pilih Norman sebagai pasangan hidup Manja"

"Kenapa?"

"Ayah perasan perubahan pada Manja sejak kebelangan ni jadi ayah mula risau yang Manja akan hilang tumpuan dan akhirnya akan terjadi kemalangan. Jadi ayah ambil keputusan untuk cepatkan majlis perkahwinan Manja dengan Norman supaya ‘Spiderman’ Manja tu boleh jaga Manja kerana dari pandangan seorang ayah, Norman lah yang paling memahami Manja. Sebelum Manja membantah satu je yang along nak bagi tau Manja. Kami sayangkan Manja sebab tu dalam soal ni along juga sependapat dengan ayah. Tak ada ayah yang ingin anaknya menderita. Manja tau kan?"

"Ye. Manja tau. Dan Manja juga tau yang selama ni Manja tak pernah fikirkan pasal ayah, mak, along dan juga angah" Teddy sudah mula menangis.

"Dahlah tu. Along rasa adik manja along ni dah mula matang sikit. Apa apa pun ini soal hidup Manja dan masa depan Manja jadi Manja fikirlah habis habis. Kalau keputusan muktamad Manja adalah membatalkan majlis ni, along akan sentiasa menyokong Manja"

"Terima kasih along. Manja bertuah sanggat dapat ‘boyfriend’ macam along"

"Yelah tu. Jom along mainkan satu lagu untuk Manja" Along mengambil gitar yang berada disebelahnya.

"Along pandai ke?"

"Mana datangnya bakat Manja tu kalau tak dari along?"

"Oh ya? Mainkan lagu I’m yours boleh tak?"

"Boleh" Along memetik gitarnya sambil diperhati oleh Teddy.

Ketenangan along membuatkan aku terfikir, apa salahnya aku korbankan kemahuan, keinginan dan prinsip hidup aku demi keluargaku yang telah banyak berkorban dalam membesarkan aku?
posted by Penulisan2u @ 8:08 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
1 Comments:
  • At 12/9/09 6:51 PG, Blogger UCU said…

    ntah2 mr. teddy 2 norman x...
    ia2 kate ari 2 ader projek kr johor...
    tp senanyer dtg kt majlis 2...
    doa2 la jd kahwin diorg 2...

    even x describe suasana...
    tp para pembaca still leh imaginasi situation...
    kire ok la tu...
    keep up ur work...=)

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group