BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, September 10, 2009
Novel : Cinta IPT 1
Nama Pena : Ain Zaquena

Lelah belum pun surut tatkala pensyarah bertindak mengedarkan kertas soalan peperiksaan. Peluh memercik di atas bibir diseka dengan hujung lengan baju kurung bersulam manik-manik halus. Penghawa dingin dirasakan seolah-olah tidak berfungsi. Panas! Dada Arin berombak kencang ketika melangkah ke arah meja kosong di hujung dewan. Arin menghempaskan punggungnya ke atas kerusi serentak mengeluarkan sebatang pen.


Apalah malang hari ini? Tiba-tiba sahaja bas ketiadaan pemandu. Bas tidak mahukan duit! Getus hatinya geram. Dihela nafas panjang. Otot kaki dirasakan tegang sebentar tadi kian kendur ketika pensyarah meletakkan sehelai kertas di atas meja Arin. Aku nekad membuat terbaik untuk subjek Prinsip Pengurusan ini. Perlahan-lahan Arin menterbalikkan kertas soalan. Syukur! Sama seperti yang dihafaz berulang-ulang semalam. Pena mula bergerak seirama dengan minda.


Dua jam berlalu. Habis otak diperah. Arin tersenyum puas. Tapi aduh…sejuk pula. Bagaikan berada dalam peti sejuk, Arin menghembuskan nafas hangat di celah-celah jari jemari tangan. Hampir sahaja dia menggigil. Kedua belah tangan diletakkan dibawah paha, kaki dirapatkan kuat-kuat. Arin hanya mampu memandang kertas jawapan tanpa bergerak berperang dengan kedinginan dewan peperiksaan.



Gruuuuk.



Suatu bunyi kuat muncul tanpa diduga dalam keheningan para pelajar tekun menjawab soalan. Tiba-tiba pipinya terasa panas sekali. Perut Arin berbunyi! Maha malu menyerang dirinya. Arin berpura-pura tidak mendengar bunyi asing itu. Tubuh tidak bergerak walau sepicingpun. Aku benci kepada pesanan diri sendiri bahawa perut tidak cenderung untuk lapar dalam keadaan sejuk. Hatinya meronta-ronta menanggung rasa malu tidak terhingga.


Beberapa minit membekukan diri, Arin melirikkan bola mata ke sebelah kiri. Ana, teman sekuliahnya sedang khusyuk menulis. Rahman pula kelihatan termenung jauh. Pasti dalam kebosanan kerana dialah pelajar cemerlang semester lepas. Harap-harap tiada siapa mendengar bunyi lapar perutku tadi. Bisik Arin sendirian. Arin menyandarkan badan ke kerusi lantas sengaja berpura-pura menghangatkan tangannya untuk mencuri pandang ke kanan. Alangkah terkejutnya Arin melihat Ridhwan sedang menatap wajahnya.


Arin menelan air liur dan segera memandang ke hadapan. Bahang terasa di segenap muka. Dengarkah dia? Spontan Arin berdiri. Dia dapat rasakan banyak mata memerhatikan sekujur tubuh kecil ini mengatur langkah laju ke arah pintu keluar. Terlalu laju sehinggakan kain kurung terlipat di antara kakiku menyebabkan Arin hampir terjatuh.


Celaka. Adakah Khamis hari malang buat Gemini minggu ini?




*********************




"Arin, amacam paper tadi?" tegur Shakila. Arin tersenyum lemah.

"Bolehlah. Aku harap mood Prof okay time check kertas aku. Eh, jom makan. Laparlah."


Sekiranya pemandu bas tidak bersenang lenang dalam pondok rehat, sudah tentu aku sempat bersarapan. Tidak semengah-mengah rasa benci meluap-luap sukar disembunyikan.


"Apasal muka kau Rin?" soal Syakila seraya menyentap tangan Arin.

"Eh, kenapa?" tanya Arin semula.

Belum sempat Syakila menyambung pertanyaannya, Azam melompat di hadapan mereka.

"Haa…exam dah habis ni, apalagi, jom ke KFC!" sorak Azam. Muka cerianya memadamkan amarah Arin.

"Jom!" sambut mereka serentak dalam tawa riang.


Syakila dan Azam adalah sahabat karib Arin di universiti. Walaupun berada dalam kursus sama, subjek diambil kadang kala tidak bertembung. Syakila seorang gadis lembut tutur kata dan lakunya, berbeza dengan Azam yang becok bagaikan murai. Arin pula seakan-akan berada di tengah-tengah, tidak halus tidak pula ramah. Biasa.

Ridhwan pula adalah seorang jejaka tampan kegilaan ramai. Arin perasan bahawa dirinya yang biasa-biasa saja tidak mungkin dipandang lelaki sempurna seperti Ridhwan. Bukan saja mahir bermain tenis, malah antara pelajar dekan Fakulti Perniagaan dan Perakaunan. Namun kerendahan hati Arin tidak menghalang hatinya daripada terpaut dengan jejaka itu.



************************



Malam itu, kelihatan Ridhwan mengeleng-gelengkan kepalanya. Senyuman lebar terukir luas. Arin, Arin…kau tidak pernah gagal mencuit hatiku. Aku ingin gelak besar tapi masih meyakinkanmu semuanya baik-baik saja! Keletahmu di kelas menghiburkan jiwaku yang kosong. Air muka Ridhwan berubah serta merta. Layakkah aku untuk insan istimewa sepertinya?


"Wan, kau tak packing ke? Esok cuti sem beb!" Rizal mengangkat kedua-dua tangannya seperti baru sahaja menang perlawanan bola sepak. Ridhwan tersengih. Ditumbuk mesra bahu Rizal.

"Mestilah. Tapi tiket aku kan lusa. Kau tu cepat packing. Esok pagi kejut aku, aku hantar," ujar Ridhwan.

"Kalau kau perempuan, lama dah aku peluk kau. Subway esok, aku belanja," balas Rizal.


Ridhwan runsing memikirkan hari-harinya di rumah nanti. Sikap papa dan mama bagaikan tidak mempedulikannya menyesakkan jiwa raganya. Walaupun anak tunggal, kewujudannya dipandang sepi. Alangkah baiknya sekiranya ada insan sudi mendengar luahan rasa yang terbuku selama ini.


Ridhwan bingkas bangun dari katil dan segera membuka laman sosial Facebook. Suram riak wajahnya melihat angka rakan dalam rangkaian Facebooknya. Terlalu ramai gadis tidak dikenalinya cuba memikat tanpa segan silu. Rimas. Arin, adakah kau sudah berpunya? Hati Ridhwan berteka-teki. Tangannya leka membelek-belek sesuatu. Kotak pensil Arin tertinggal di dewan peperiksaan tadi. Tanpa berlengah-lengah, zip kotak pensil hijau muda itu ditarik perlahan-lahan.


Arin Sofia binti Hamidi.


Kad pelajar Arin ditatap lama-lama. Arin Sofia. Papan kekunci diketuk-ketuk. Nama Arin Sofia dicari di laman sosial tadi. Terhenti nafasnya seketika. Gambar Arin bersama-sama seorang lelaki dan gadis terpampang jelas. Rasa curiga menyelinap di hati.


Arin…mengapakah kau ada bersama lelaki jahanam itu?


"Hello, Arin, turun cepat, aku kat bawah ni," gesa Azam.

"Jap, aku tak jumpa kad matrik aku. Kau dah call Syakila tak?" kata Arin.

"Dia dah ada kat bawah dengan aku. Tak apa, kau carilah perlahan-lahan. Cuba check dalam pencil case. Kau kan suka simpan dalam tu," ujar Azam cuba membantu.

"Oh my God, baru aku perasan pencil case aku pun tak ada," nada Arin semakin cemas.

"Aku call kau balik," sambung Arin ringkas.


Peluh membasahi dahi Arin. Tudung dikepala kusut akibat kerja memunggah dijalankan Arin sejak dari tadi. Baru semester dua kad pelajarnya sudah hilang. Cuai! Marah Arin sendirian. Telefon bimbit dicapainya.


"Hello Zam, korang pergi dululah. Aku nak cari dulu kad aku. Kalau tak jumpa, aku nak pergi mohon kad baru. Kata kat Syakila, lain kali saja kita makan Secret Recipe sama-sama. Sorry yang amat," beritahu Arin. Azam bersimpati lalu berjanji akan membelikannya kek coklat kegemarannya.


Aduh…punah rancangan aku. Jangan kata hari Jumaat pun hari malang Gemini. Aku dah cukup malang dah. Arin mengomel dalam hati. Arin menuruni tangga asrama berkira-kira untuk mencari kotak pensilnya di dewan peperiksaan. Ketika melintasi pohon rendang di perkarangan kolej, langkah Arin terhenti serta-merta.

Ridhwan sedang termangu di kerusi tepi pagar kolejnya. Tangan Ridhwan memegang sesuatu.


"Eh, awak, ini pensil case saya ke?" Arin segera bertanya sejurus mendapatkannya.

"Eh awak, bukanlah," balas Ridhwan sambil tersengih-sengih.


Merah padam muka Arin. Bertambah membara rasa di dada tatkala teringat peristiwa dalam dewan peperiksaan semalam. Tidak tahu bagaimana patut dikatakan lagi, mulut Arin terkunci rapat.


"Eh, eh, sorry wak, iye ni pencil case awak. Jangan marah," Ridhwan tiba-tiba tidak keruan. Risau sekiranya Arin marahkannya.

Arin tertawa.


"Awak ni, malu saya tau. Dah la semalam malu perut bunyi," kata Arin.

"Awak ke yang singa kelaparan semalam? Saya ingatkan Amirul depan awak semalam," Ridhwan gelak terkekek-kekek.


(Bersambung)

posted by Penulisan2u @ 2:45 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
14 Comments:
  • At 10/9/09 5:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam...nama org musie_fox...cerita ni amat menarik...ini menyebabkan org nak baca lagi...nk tanya, mana sambungan cerita?dah cari x jumpa pun...usaha lgi...membuatkan org imaginasi dengan baik....

     

  • At 10/9/09 11:00 PG, Blogger bidadari cinta said…

    kahkah..
    lawak..singa??
    permulaan yg menarik.

     

  • At 10/9/09 1:09 PTG, Anonymous dgshue said…

    satu permulaan yang baik..teruskan usaha mengolah kesinambungan seterusnya dengan jalan cerita lebih bernyawa dan mempersona k...

     

  • At 20/9/09 1:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best n kelakar.. suka lah..

     

  • At 17/10/09 10:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbung cpat2,tdk sbr nk baca crt yg strus nya ba

     

  • At 12/1/10 10:10 PG, Anonymous -sweet lolipop- said…

    crta yg menrik..
    cpat2 wat smbngan k.
    gud luck!!!

    -sweet lolipop-

     

  • At 20/1/10 11:48 PTG, Anonymous suhaimi said…

    cara penceritaan yang baik dan menarik

     

  • At 6/4/10 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..............

     

  • At 25/8/10 12:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hikk hikk..best2... lwk la..

     

  • At 13/12/10 12:26 PTG, Anonymous adli karim said…

    jalan cerita yg mnarik....
    best sgt2....

     

  • At 1/1/11 10:16 PG, Blogger qrieya said…

    he,he,comellah citer nie!!!!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 6/2/11 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lwak n cute lorh citer ny...

     

  • At 14/7/11 6:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.... jalan cerita yg menarik... penggunaan ayat pom tersusun dan x pening bile bace.... ^___^

     

  • At 24/12/11 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmmm,,,,

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group