BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Sabtu, September 19, 2009
Cerpen : Lapangan Kasih Kita
Nama Pena : amarfi

Yasmin memandang sekilas Shahrul yang duduk di depannya. Kenangan 8 tahun lepas terpapar di layar mata. Semasa di Sekolah Menengah Bijaya Setia dulu pun, Shahrul kerap mengusiknya sebegini.

"Nak apa?"tegas Yasmin bertanya sambil tangannya ligat menyalin nota dari buku Tina. Shahrul tersengih-sengih mendengar soalan Yasmin. Yasmin meneruskan tulisannya tanpa menghiraukan Shahrul di depan matanya. Beberapa minit berlalu lamanya tanpa bunyi dari sesiapa pun. Muka Shahrul yang menyengih sebentar tadi sudah bertukar muram. Matanya tidak lari dari memandang tepat ke mata Yasmin yang ditutupi cermin mata tanpa bingkainya. Akhirnya Shahrul bangun bergerak mendekati 2 orang kawannya yang melihat dari jauh. Kawannya, Amir dan Irwan ketawa sepertii hendak pecah perut lagaknya.

" Kejap je dah give up ke?"tanya Amir. Shahrul duduk di hadapannya dengan muka mencukanya.

"Tu perempuan ke tunggul hah?" jawapan Shahrul menambahkan lagi gelak tawa Amir dan Irwan.

"Aku dah cakap. Dia tu hati batu. Kitorang kenal dari sekolah rendah lagi minah tu. Cold-hearted siot....mata steam jer....," irwan menambah. Mata Shahrul menyorot memandang Yasmin yang duduknya selang 2 meja dari meja Shahrul. Sara Yasmin Mohd. Yahya. Murid tambatan sekolah. Dialah pendebat sekolah , Ketua Murid Perempuan, juga di antara murid cemerlang sekolah. Boleh dikatakan segala kelebihan ada pada dirinya. Cuma sikapnya yang dingin dan serius menyebabkan ramai orang takut kepadanya. Lama Shahrul merenungnya dari jauh. Tiba-tiba Yasmin mendongakkan kepala sekaligus bertentang mata dengan Shahrul. Shahrul melemparkan senyuman "gurl-melting"nya. "Fuh,biar cair hati batu kau tu Yasmin"doa Shahrul di dalam hati. Doa cuma tinggal doa sahaja bila Yasmin meneruskan kerjanya seolah-olah Shahrul tidak memberi sedikit kesan pun padanya.

Muka Shahrul mencuka. Bengang ditolak secara terbuka begitu. Matanya memandang ke arah padang. Di dalam hati, dia sudah bertekad untuk memecahkan hati batu ratu larangan sekolah itu.


"Saya tolong?" Yasmin mendongak memandang gerangan suara yang bertanya. Tanpa jawapan, Shahrul terus mengambil separuh dari buku yang berada di tangan Yasmin. Yasmin tetap dengan muka "batu"nya bila Shahrul berbuat begitu. Sedikit bunyi pun tidak keluar dari mulutnya. Kakinya terus di ayunkan mengarah ke bilik guru. Sedikit sebanyak Yasmin berasa lega bila Shahrul tampil membantu. Bukannya dia tidak perasan yang di dalam kelas tiada seorang pun yang sudi menolongnya mengangkat buku-buku berat yang perlu di hantar ke Puan Hashima. Yasmin perasan akan sikap dingin rakan sekelasnya. Mereka semua menganggapnya anak emas Puan Hashima sehingga timbul perasaan cemburu dan sakit hati padanya. Peduli apa dengan kata orang. Yasmin tetap dengan sikapnya. Baginya, kata-kata dan tindakan mereka sedikit pun tidak berbekas di hatinya. Selama ini pun, bukannya dia hidup dengan ihsan mereka.
"Terima kasih,"ucapnya pada Shahrul sejurus selepas meletakkan buku-buku tersebut di atas meja Puan Hashima. Mulut Shahrul baru saja terbuka ingin membalas bila mana Encik Rahman,guru Panitia Sejarah memanggil Yasmin. Terburu-buru Yasmin pergi ke Cikgu Rahman.
"Ya cikgu," Shahrul menurut di belakang. Turut memasang telinga. Sekali-sekala Yasmin mengangguk-angguk bila Cikgu Rahman berbicara.
"Emm....,"Yasmin bersetuju. Dahinya berkerut-kerut sedikit.
"Kamu ajak classmate kamu join sekali. Kalau kamu seorang saja, memang penat,"cadang Cikgu Rahman. Yasmin mengukir senyum paksa."Siapalah yang nak buat kerja dengan aku,"
"Saya join boleh cikgu?"Shahrul tiba-tiba mencelah. Entah dari mana datangnya. Cikgu Rahman juga terkejut.
"Saya join boleh tak cikgu?"ulang Shahrul lagi bila dilihatnya tiada sesiapa pun yang memberi jawapan.
"Wow,of all the sudden, the most \'famous\' student nak join projek untuk subjek sejarah? Kamu jangan menyesal Shahrul,"amaran Cikgu Rahman sedikit pun tidak berbekas di hati Shahrul. Malah, dia makin teruja ingin merebut peluang untuk bekerjasama dengan Yasmin. Dari ekor matanya, Shahrul dapat melihat muka Yasmin yang sudah berubah bermacam-macam warna. Marah agaknya. Shahrul tersengih. Akhirnya berjaya juga dia menarik perhatian Yasmin.
"Saya saja nak pengetahuan. Baru nbertambah ke\'macho\'an saya cikgu,"Cikgu Rahman sudah ketawa berdekah-dekah mendengar gurauan Shahrul. Sedikit pun Shahrul tidak ambil kisah. Kalau Yasmin terkenal di kalangan guru dengan kepandaiannya, Shahrul pula terkenal dengan sikap pandai mengambil hatinya. Ditambah pula denga rupanya yang memang sentiasa manis, membuatkan satu sekolah mudah menjalin persahabatan dengannya.

"Ok. Ikut suka kamulah. Kalau boleh, ajak beberapa orang lagi,"
Selesai berbincang beberapa perkara yang perlu dilakukan, Yasmin dan Shahrul meminta diri untuk pulang ke kelas. Menonong Yasmin berjalan ke kelas. Hatinya mendongkol geram dengan sikap Shahrul yang tiba-tiba rajin tak bertempat. Bukannya dia tidak tahu yang selama ini Shahrullah manusia yang paling pemalas ternobat di dalam kelas mereka.

"Nanti saya ajak Amir and Irwan join sekali. Diorang kreatif,"cadang Shahrul. Yasmin terus berhenti.

"No need. Saya boleh buat all by myself,"lancar suara Yasmin terkeluar. Shahrul turut memberhentikan langkahnya. Dia berpusing ke belakang mencari mata Yasmin. Rasa bengang tiba-tiba menular ke kepalanya. Perempuan ni dah over dah ni!

"Hei, Sara Yasmin! Listen here. I"m in. Which mean, word "alone" no longer can be used. Amir and Irwan akan join. Ha,and also my Nabila. Mark that in your head! Meeting tomorrow pukul 3 petang,"Shahrul terus berjalan pulang ke kelas meninggalkan Yasmin yang termangu diterjah begitu. Setitik air mata menitik di pipi Yasmin. "Benci sangat ke korang semua kat aku? Nabila sekali?". Longlai langkah Yasmin mengarah ke toilet pelajar perempuan.

*****************

Shahrul menyorot memandang Yasmin yang dari tadi cuma mencatit saja isi-isi perbincangan mereka. Sejak bermulanya meeting mereka setengah jam yang lalu, Yasmin hanya tunduk dan menulis sahaja. Tiada sepatah idea pun yang terkeluar dari mulutnya. Amir menjungkit kening kepadanya. Shahrul sendiri hanya mampu mengangkat bahu. Dia sendiri juga tidak faham mengapa Yasmin bersikap begitu.

"Yasmin," Yasmin mengangkat muka memandang Shahrul. Sedetik cuma, kemudian Yasmin menumpukan semula perhatian pada buku catatannya. Yasmin mengangkat semula kepalanya.

"Dah habis?"tanyanya. Mereka semua saling berpandangan. Hanya Nabila yang ketawa sinis.

"Datang dengar saja, aku pun reti,"sindirnya bersahaja. Sedikit pun tidak dihiraukan jika Yasmin terasa. Yasmin memandang Nabila lama dengan pandangan steamnya.

"Shah,tengok tu. Ila cakap benda betul pun dia nak marah. Pandang orang macam nak makan!"Nabila mengadu pada Shahrul. Siap dengan kaki dihentakkan beberapa kali. Kening Shahrul bertaut. Hatinya terasa rimas. Rimas dengan kerenah Yasmin yang tak semena-mena berubah ditambah dengan Nabila yang manja mengada-ngada.

"Yasmin, takde apa-apa idea ke?"Shahrul masih cuba bersabar. Soalannya dilontarkan sebaik mungkin. Yasmin menggeleng.

"No idea atau memang tak tahu pucuk pangkal langsung?"suara Shahrul sudah meninggi. Yasmin tersentak sedikit. Amir tiba-tiba mencelah untuk menyelamatkan keadaan yang kelihatan semakin tak terkawal.

"Dahla Shahrul. Benda kecik je pun,"

"Boleh dismiss dah Yasmin. Tapi esok jumpa lagi waktu yang sama k?" Irwan menambah. Yasmin mengangguk. Dia mengemas barang-barangnya ke dalam beg. Selepas salam diberi, dia tergesa-gesa berjalan ke pagar sekolah. Lagaknya seperti mengejar masa. Shahrul menggenggam penumbuknya. Rasa geram bertimpa-timpa datang.
******************


"What do you want this time?"Shahrul ketawa. Dia membiarkan soalan Yasmin tidak terjawab. Matanya masih merenung Yasmin. Lama sehingga Yasmin tertunduk memandang meja.

"Nothing.....just want to waste my time," meleret lagi senyuman di bibir Shahrul. Yasmin mendengus. Bengang dengan sikap Shahrul yang seakan-akan mahu mempermainkannya. Dari dulu hingga sekarang , sama sahaja. "apasalla aku kerja kat sini!" Yasmin mendengus di dalam hati.

"Keluar dinner dengan I malam ni?" Yasmin tersentak.

"Baru balik 2 hari lepas, dah nak keluar. Tak nak dinner dengan family ke?" Tiba-tiba ketawa Shahrul pecah. Kening Yasmin bertaut.

"Now you talk to me. I thought ada emas dalam mulut you Yasmin,"bersahaja Shahrul menyindir. Muka Yasmin mencerut marah.

"I notice it. Since we last met, you dah learn how to mimics,"habis kata-katanya, Shahrul terus menuju ke biliknya. Sempat menoleh pada Yasmin sebelum menutup pintu.

"Tomorow night,8 pm. I"ll pick you,"satu arahan yang membuatkan Yasmin terus terdiam. Matanya memandang sekeliling. Bimbang jika ada yang memandang. Pasti dia dicop gatal cuba mengorat anak bos. Untuk kesekian kalinya, Yasmin menghela satu keluhan berat.

****************

"Apahal ntah dengan minah tu! Nak lepas tangan pulak. Hari tu beria sangat nak buat sorang. Alih-alih apa pun tak buat," bengang bunyi suara Shahrul membebel. Irwan dan Amir saling berpandangan. Hal semasa perjumpaan semalam masih membara di hatinya. Terasa tidak puas selagi tidak dilampiaskan kepada Amir dan Irwan.

"Kau ni, halal dah la. Bising-bising macam ni, pahala pun tak dapat tau," gurau Amir disambut ketawa Irwan. Shahrul menjeling. Tetapi segaris senyuman tetap tergaris di bibirnya.

"Entah-entah, dia bengang kot sebab kau ajak Nabila sekali," kening Shahrul bertaut mendengar telahan Amir.

" Apahal plak! Dia tu siapa nak atur kerja aku,"

"Yela, hari tu kan kau beria usik-usik dia. Dah terjatuh hatila kot,"Amir dan Irwan sudah ketawa mengekek. Amir menyanyikan lagu lama "Dari Mata Turun ke Hati" lagu tema untuk cerita Dari Mata Arisa. Makin meleret ketawa mereka bertiga.

"Ceh, budak tu? Dia ada hati ke? Setahu aku, dah lama dah tertukar dengan batu. Bukan setakat hati je,segala organ dalaman pun dah beku. Baik jadi statue of liberty je,"

"Bukan hati batula. Nerd...," Irwan membuat gaya budak nerd berjalan. Langkahnya laju ke depan dengan kepala ditundukkan seperti orang tua bongkok tiga lagaknya. Shahrul dan Amir ketawa sehingga menekan-nekan perut. Irwan berpatah ke belakang semula. Tiba-tiba langkah Irwan mati. Segala gerakannya terhenti dan beku. Semakin galak Shahrul dan Amir ketawa. Sangka mereka Irwan sedang meniru gaya statue of liberty yang diwarkan oleh Sahrul tadi.

"Wei..,"Shahrul mengikut gerakan mata Irwan yang mengarah-arah ke belakang mereka. Mata mereka terus terpaku pada Yasmin yang jaraknya hanya lebih kurang 2 langkah saja ke belakang. Yasmin tetap seperti biasa. Mukanya tidak mempamerkan sebarang perasaan. Seminit dua selepas matanya berlaga dengan Shahrul, dia terus menoleh ke belakang dan mengatur langkah. Mereka bertiga berpandangan . Masing-masing mengangkat bahu tanda tidak tahu apa yang sedang berlaku.

"Dahlah, jom blah. Kelas dah nak start. Dia tak dengar kot. Muka beku je aku tengok," hakikatnya mereka semua sedang memujuk hati sendiri. Rasa bimbang terbit sedikit. Kalau Yasmin dengar macam mana? Sebelum memanjat anak tangga, Shahrul sempat menoleh ke belakang. Sayup kelihatan tubuh Yasmin. Apa yang menambahkan gundah di hatinya adalah dia ternampak tangan Yasmin seperti menyapu sesuatu di wajahnya. Dia dengarkah? Rasa bersalah tiba-tiba bersarang di hatinya.

************************

Mata Yasmin mengecil memandang setiap butir perkataan yang terpapar di skrin komputer. Sedetik kemudian, dia bersandar ke kerusinya. Cermin matanya ditanggalkan dan diletakkan ke atas meja.Jari-jemarinya mengurut kedua belah matanya. Jam di tangan mengunjukkan hampir jam 6 petang. Sikit je lagi,pujuknya pada diri sendiri.

Setengah jam kemudian, Yasmin sudah menutup suis komputernya dan keluar dari pejabat. Sampai di pintu utama, dia sempat memberi salam pada Pak Din, salah seorang guard di bangunan tersebut. Bertemu dengannya saban hari membuatkan Yasmin tidak terasa lokek untuk menegurnya walaupun kelihatan benar beda tarafnya dengan Pak Din. Padanya semua insan sama sahaja. Tidak seperti sesetengah manusia yang mudah benar mendabik dada, bangga akan segala kekayaan dan kenamaan yang ada.

Beberapa langkah saja lagi untuk sampai ke kereta Kelisanya, Yasmin terdengar bunyi decitan tayar yang kuat dari sebelah kanannya. Matanya meligas mencari kereta yang mengeluarkan bunyi tersebut. Matanya membulat apabila melihat sebuah kereta memecut laju ke arahnya. Badannya seakan kaku melihat kereta yang munculnya entah dari mana. Terasa seperti kereta itu sudah begitu hampir dengannya. Semuanya berlaku dalam sekelipan mata apabila Yasmin merasakan tubuhnya ditolak seseorang sehingga berguling di atas jalan raya. Kepalanya terhentak dengan kuat sehinggakan cermin matanya tercampak. Darah terasa kering di tubuhnya. Nyawanya seakan melayang dengan kejutan sebegitu. Suara Pak Din yang menjerit memarahi kereta tersebut menyedarkan Yasmin ke dunia nyata. Juga suara seseorang yang menyeru memanggil namanya. Matanya tertancap pada wajah Shahrul yang terlukis riak kerisauan.

"Yasmin, U dengar tak ni?"tangan Shahrul menepuk perlahan pipi Yasmin. Tangan Yasmin terus bergerak menarik tangan Sahahrul yang menepuk pipinya. Seperti ingin menepis tangan Shahrul, tetapi akhirnya tangan itu digenggam erat olehnya. Shahrul dapat merasakan kejutan yang dialami Yasmin bukan sedikit bila merasakan tangan Yasmin yang menggeletar menggenggam tangannya.

"U ok? Diulangnya lagi soalan tersebut apabila tiada respon dari Yasmin sebentar tadi. Anggukan Yasmin melegakan hatinya. Nasib baik dia kebetulannya melalui tempat tersebut dan sempat menolak Yasmin ke tepi.

Pak Din yang berada di pintu utama berlari-lari ke arah Yasmin. Galau juga htinya melihat apa yang terjadi di depan matanya sebentar tadi.

"Cik Yasmin ok?"soalnya pada Shahrul. Shahrul mengangguk. Dilihat sekilas tanggannya yang masih
berada di genggaman Yasmin. Takut sangat agaknya sampai tak sedar apa dia buat,ucapnya di dalam hati.

"Eh,dagu dia luka tu Encik Shahrul," Shahrul menuntaskan pandangan pada dagu Yasmin. Segera disentuh dagu Yasmin. Yasmin menyeringai kesakitan dan menarik mukanya dari jari Shahrul bila terasa pedih di dagunya.

"Kita pergi klinik,"tegas suara Shahrul. Shahrul terus berdiri dan membantu Yasmin bangun. Sekilas Yasmin terkesan dia sedang menggenggam tangan Shahrul. Terus dia menarik tangannya. Malunya bukan kepalang bila terpandang senyuman di bibir Shahrul. Tanpa menghiraukan Shahrul, Yasmin mencari-cari cermin matanya. Penemuannya berhasil bila menjumpai bingkai cermin matanya dengan serpihan kacanya. Yasmin mengeluh melihat "mata" keduanya berkeadaan sebegitu. Pasti mengambil masa untuk membuat yang baru,keluhnya dalam hati.

"Terima kasih Shahrul. I owe you one,"perlahan Yasmin mengucapkan terima kasih.

"Kebetulan I lalu,"balas Shahrul.

"I balik dulu. Thanks sekali lagi yer. Pak Din jugak,"Yasmin mengukir senyum memandang Pak Din. Senyumannya kelihatan separuh hati saja. Pasti rasa gemuruh masih ada. Baru saja Yasmin berkira-kira ingin bergerak, Shahrul sudah menahannya.

"I hantar you balik,"

"Kenapa pulak? I ada kereta, I drive sendirila,"bentak Yasmin perlahan. Yasmin melihat tangannya bila Shahrul mengarahkan matanya ke situ. Keluhan terbit dari mulutnya apabila melihat tangannya yang menggigil. Dan gigilannya umpama Malaysia sedang mengalami gempa bumi dengan 8 skala ritcher.

********************

"Shahrul," Yasmin bergerak mendekati Shahrul yang kelihatannya sedang mengemas barang-barangnya. Loceng baru saja berbunyi menandakan waktu persekolahan untuk hari ini sudah tamat. Shahrul memandang sekilas ke arah Yasmin. Dia meneruskan kerjanya. Jelas di mata Yasmin yang Shahrul seperti tidak mengalukan kedatangannya. Namun dia sudah bertekad untuk memberitahu keputusannya yang sudah dibuat semalam.

" Shahrul,"panggilnya sekali lagi dengan harapan kali ini ada balasan dari Shahrul.

"Hmm...,"Yasmin lega. Walaupun cuma sepatah,sekurang-kurangnya Shahrul masih sudi mendengar. Matanya meligas memandang Amir dan Irwan yang cuma memandang dari luar kelas.

"Saya tarik diri dari kerja ni,"Shahrul tersentak. Tangannya berhenti bergerak. Tapi cepat-cepat diteruskan kerjanya supaya tidak ketara benar keterkejutannya.

"Apasal pulak?"sengaja dikeraskan nada suaranya unutk menggertak Yasmin.

"Saya takut tak sempat,"Yasmin menelan air liur. Dia sudah tersalah bicara.

"Apa yang tak sempatnya? Benda tu lagi seminggu,"protes Shahrul.

"Err...saya ada banyak lagi tugasan lain yang cikgu bagi. That"s why takut tak sempat,"gagap-gagap Yasmin berbicara. Dia tersenyum dengan kelancarannya menipu sekaligus menutup tingkahnya yang terasa cacat semenjak tadi. Shahrul tersentak. Jarang dapat dilihatnya Yasmin tersenyum. Kalau ada pun, jika Yasmin berbicara dengan cikgu-cikgu. Sepanjang masanya di kelas sering dipenuhi dengan emosinya yang serius tak bertempat. Kini,bila dia tersenyum, Shahrul merasakan satu pintu sudah terbuka untuk merapatkan lagi jurang di antara mereka.

"Kerja apa yang bayak sangat tu? Kitorang boleh back up kan,"bicara Shahrul jelas menunjukkan dia tidak mahu melepaskan Yasmin keluar dari kumpulan tersebut. Yasmin gugup. Dia sudah meminta dengan cara paling baik. Bimbang Shahrul akan bertambah benci dengannya jika dia beralasan lagi. Kalau boleh, dia sebaik mungkin tidak mahu sesiapa berdendam dengannya sebelum dia meninggalkan sekolah ini.

"Sorry Shahrul, saya memang nak tarik diri. Tambahan lagi, saya tak menyumbang apa-apa idea pun,"Shahrul terasa seperti disindir bila Yasmin mengungkit tentang perkara semasa perjumpaan sebelumnya. Yasmin menyambung lagi bila melihat Shahrul seperti kematian kata.

"Awak go on je macam biasa. Saya dah informkan ke Cikgu Rahim yang saya tak involve dah. Awak,Irwan, Amir dan Nabila dah ada untuk pastikan semua berjalan lancar,"Shahrul menghempaskan buku-buku yang dipegangnya. Sengaja mahu menunjukkan protes terang-terangan kepada Yasmin. Bahu Yasmin terhenjut sedikit dek kerana terkejut dengan perlakuan Shahrul.

" Kalau dah teringin sangat nak lepas tangan, cakap direct je! Kitorang boleh hidup kalau kau takde. Ingat selama ni kau sorang je boleh menyumbang? Tahulah kau tu hebat,tapi takyahlah tunjuk lagak," tempikan Shahrul membawa Amir dan Irwan ke dalam kelas. Hilang terus bahasa "saya" "awak" yang selalu digunakan. Yasmin terpaku. Walaupun sedih, tapi bibirnya spontan mengukir senyum. "Memang itu yang aku nak dengar. Mereka boleh hidup tanpa aku dan sekurang-kurangnya Shahrul akan berubah nanti",bisik Yasmin di dalam hati. Shahrul makin berapi melihat senyuman Yasmin. Sangkanya Yasmin mengejek dirinya.

"Kau takkan selama-lamanya di langit. Sesekali pandang jugak ke bawah. Jangan sampai bila tertarik menyembah bumi nanti, dah tak pandai nak bangun!"

"Saya memang selalu memandang ke bawah. Dan sebab terlalu menunduk begini, semua orang dah bencikan saya.Tak perlu awak nak jelaskan lagi benda yang dah ada dekat depan mata. Apa-apa pun, selamat berjaya,"Yasmin terus berlalu. Sebelum keluar dari kelas,telinganya menangkap bunyi hentakan kuat. Dikeraskan hatinya daripada berpaling. Pasti Shahrul melepaskan amarahnya pada barang-barang di dalam kelas. Yasmin menarik nafas sedalam-dalamnya. Biar surut kesedihan yang drasakan saat ini. Cadangnya tadi, dia ingin berbaik dengan Shahrul, tetapi lain pula jadinya. Tuduhan Shahrul tadi membuatkan dia rasa terpanggil untuk membalas. Sampai saja di pintu pagar sekolah, Yasmin berhenti dan menoleh ke belakang. Matanya sayu memandang segenap isi sekolah kesayangannya."Selamat Tinggal sekolah kesayanganku". Matanya meligas ke arah kelasnya. "Maaf Shahrul. Saya tak berniat pun. Memang saya selalu pandang ke bawah. Untuk pastikan tiada siapa pun yang mampu mengejar dan mendekati saya.".

***********
Dear all my classamate,

\' Firstly, saya minta maaf kalau cara saya agak kasar. Mungkin lebih baik berdepan daripada berutus surat begini. Tapi, saya tidak ada kekuatan seperti itu untuk berbicara secara berdepan dengan korang semua. Sebab saya tahu, hakikatnya tiada seorang pun menyenangi kehadiran saya. Oh ya, Cikgu Amnah, tolong sampaikan salam saya pada semua cikgu yang lain. Saya sangat-sangat berterima kasih atas tunjuk ajar dan kasih sayang yang cikgu semua berikan selama ni.\'

Tersungging senyuman di bibir Cikgu Amnah. Dipandangnya sekilas wajah setiap pelajar di dalam kelas 5 Waja sebelum menyambung semula bacaannya. Matanya sempat menangkap kelibat Shahrul yang menekup mukanya mukanya ke atas meja. "Tidurkah?" Hatinya tertanya. "Tapi tangan dia macam bergerak-gerak je".

\' Well,ni bukan surat air mata. Saya sendiri pun bukan jenis yang suka bermadah-madah ni. Tak macam Meenachi yang hebat dalam bab-bab pujangga ni.\'

Seisi kelas ketawa memandang ke arah Meenachi. Semua sudah maklum dengan Meenachi yang sangat hebat dalam bermadah dengan bahasa melayu tunggang langgangnya. Kelas 5 Waja tidak pernah kering gusi dengan peribahasa "rojak"nya. Itu belum lagi ditambah dengan bahasa "melayu celup hindu" nya lagi. Ketawa semua pelajar mati bilamana mata Meenachi berkaca-kaca.

"Aku ingat all this while, dia tak pernah mau hirau sama aku. Senyum pun tarak pernah,"cepat-cepat Cikgu Amnah menyambung bacaannya sebelum Meenachi berbicara lebih panjang.

\' Kat sini, saya nak minta maaf kalau saya pernah membuat sesiapa terasa hati. Saya tahu,ramai yang sakit hati dengan saya. Maaf sekali lagi saya ucapkan. Saya nak semua orang tahu yang saya tak berniat pun buat macam tu. Saya tak pandai berkomunikasi dengan orang di sekeliling saya. Saya asyik mengharapkan orang di sekeliling faham sehingga akhirnya menimbulkan perasaan sakit hati dalam semua orang. Sebenarnya, saya yang bersalah sebab tak pernah cuba mengubah diri saya. Saya berjanji, lepas ni saya akan cuba berubah.

Rasanya ini saja yang nak saya sampaikan. Maaf ya kawan-kawan? Saya sebenarnya suka sangat dengan korang semua. Kelas 5 Waja memang bagus. The Best among the best! Saya diam tak bererti saya tak melihat. Shuhada penolong yang sangat rajin. Amir dan Irwan yang suka buat lawak. Geng Star Gurls yang cantik-cantik. Syafiq yang lurus-baiknya. Super-call-buzy girl , Wani. Saya tahu semua tu. Maaf ya siapa yang tak tersenarai. Tak mampu saya nak senaraikan satu persatu. Khas untuk Nabila, terima kasih atas segalanya. Jasa awak saya kenang selalu.

Lastly, saya doakan yang terbaik untuk korang semua. Dalam segala aspek dan SPM juga hendaknya. Sama-samalah kita berusaha. Masih ada 6 bulan untuk kita buat persiapan. Saya yakin dengan semua student kelas 5 Waja. Sama-samalah kita berusaha walaupun kita tidak lagi berpijak di tanah yang sama.

Salam,
Sara Yasmin Mohd. Yahya


Kelas 5 Waja sunyi sepi. Seperti baru lepas dilanda geruda. Surat Yasmin umpama tsunami yang datang tanpa amaran dan perpindahan Yasmin umpama satu kejutan yang menghentikan denyutan jantung sesiapa saja yang mendengar. Tanpa pamitan, Yasmin meninggalkan mereka.

**********************

Berkali-kali Shahrul melihat jam tangannya. "Harap-harap sempat"doanya dalam hati. Perjalanan terasa perlahan saja walaupun kereta mercedez benz papanya sedang meluncur dengan kelajuan yang tinggi.
Sesekali dia menggesa uncle kamal pemandu keluarganya supaya memandu lebih laju.

Selepas Cikgu Amnah keluar kelas, segera dia mengejar untuk bertanyakan lebih lanjut tentang Yasmin. Daripada Cikgu Amnah juga, dia mendapat tahu Yasmin akan bertolak dengan penerbangan ke Sarawak jam 5 petang nanti. Dia juga sempat bertanya dengan Nabila tentang sesuatu. Tidak disangka rupa-rupanya gadis bernama Sara Yasmin itu sangat tulus hatinya. Nabila sendiri yang menceritaka segala rahsia hidup Yasmin selama ini.

"Kitorang kawan baik dulu. Tapi dah lama putus sejak form 2 lagi. Semuanya sebab ada something jadi,"Nabila berjeda seketika. Mengambil kekuatan unutk bercerita.

"Satu hari aku dapat tahu yang...yang mak dia sakit. Sakit HIV. Aku terkejut sangat dan terus jauhkan diri dari dia. Aku tahu aku jahat. Aku yang menyebabkan dia dingin macam tu dengan semua orang. Memang dari kecil, dia selalu pencilkan diri sejak parents dia bercerai. Dia jadi kera sumbang dalam masyarakat. Masa dia start sekolah menengah tu la mak dia disahkan kena HIV. Sebab kesilapan masukkan darah. Takde siapa pun tahu hal ni. Dia sendiri pun tak nak orang tahu sebab nanti mesti semua orang jauhkan diri dengan dia. Walaupun hakikatnya, semua tu kesilapan hospital. Sebab tu dia juhkan diri daripada orang. Masa dia pun banyak dihabiskan dengan mak dia yang sakit tu kat hospital. Tapi bila aku sebagai kawan baik dia pun start jauhkan diri, dia terus jadi macam tu. Dingin dan tak berkawan dengan sesiapa. Aku simpan rahsia pasal mak dia tu. Tapi mak dia dah takde. Aku dengar baru-baru ni je. Masa cuti break form 4,"

Shahrul merengus. Dia benci dengan dirinya yang dengan mudah menilai Yasmin dan memarahinya semalam tanpa usul periksa.
"Saya memang selalu memandang ke bawah. Dan sebab terlalu menunduk begini, semua orang dah bencikan saya.Tak perlu awak nak jelaskan lagi benda yang dah ada dekat depan mata."

Kata-kata Yasmin semalam menusuk-nusuk hatinya. "Ya Allah,apa aku dah buat ni...."

*********************

Shahrul berlari-lari di ruang legar KLIA. Rasa takut menerjah-nerjah. Takut tidak dapat berjumpa lgi dengan Yasmin untuk memohon maaf. Sudah beberapa minit dia berlari ke sana ke mari tapi tiada hasilnya. Departure time menunjukkan flight ke Sarawak belum lagi berlepas. Malah, waktu sekarang masih jauh jaraknya dengan waktu berlepas. Shahrul duduk di kerusi berdekatan untuk melepaskan lelah. Matanya meligas ke sana ke mari.
Terus, matanya tertancap pada sesusuk tubuh. Yasmin! Segera dia bangun dan berlari ke arah Yasmin. Kelihatannya seperti Yasmin sedang menjenguk-jenguk seperti mencari seseorang. Akhirnya Shahrul berhenti betul-betul di belakang Yasmin.

"Isyh..mana baba ni? Tadi ada kat sini,"omelan Yasmin sampai ke telinga Shahrul membuahkan senyuman di bibirnya.

"Yasmin,"serunya perlahan.

"Ya?"suara Yasmin membuat Shahrul terpinga-pinga. Dia memandang ke arah Yasmin yang sedang memandangnya. Dia tersenyum sahaja. Dalam ingatannya tentang kenangan lama dahulu, pasti dia sudah terkeluar menyeru nama Yasmin.

"Takde apa-apa,"Yasmin mengangguk saja. Kemudian memandang keluar tingkap melihat panorama di luar. Kuala lumpur kelihatan cantik dengan kerlipan neon di malam hari. Memukau mata sesiapa saja yang memandang.

"Sakit lagi dagu tu?"pertanyaan Shahrul mematikan lamunan Yasmin. Mata Yasmin terkejip-kejip memandang Shahrul. Telinganya tidak menangkap soalan Shahrul. Rasa malu bertandang ke hati. Jika diminta mengulang soalannya semula, pasti Shahrul mentertawakannya kerana mengelamun. Akhirnya, Yasmin hanya tersenyum. Shahrul terpana. Senyuman Yasmin terasa menyerap benar ke dalam hatinya. Terus dia mematikan pertanyaannya sebentar tadi dan menumpukan pemanduannya. Shahrul memegang kejap stereng keretanya. Nanar seketika dia dibuatnya bila memandang Yasmin.
Perasaan lama dahulu bertandang kembali mengetuk pintu hatinya. "Adakah ini takdir Allah untukku?", Shahrul tertanya-tanya di dalam hati. Dulu pun dia pernah terfikirkan perkara yang sama. Semasa mereka berpisah di KLIA 8 tahun dahulu. Kini soalan itu muncul kembali. Shahrul sendiri merasa terkejut pada hari pertama dia datang ke pejabat papanya. Sekadar untuk mengambil mood sebelum memulakan kerjanya selepas pulang dari pengajiaanya di luar negara. Tidak disangka-sangka, rupanya Yasmin adalah salah seorang pekearja di syarikat papanya. Dapat juga dikesan riak terkejut itu di wajah Yasmin semasa mereka diperkenalkan. Mulanya dia juga tidak percaya itu adalah Sara Yasmin yang dikenalinya dulu. Sara Yasmin yang dilihatnya sekarang berbeza sekali. Dia kelihatan lebih ceria dan lebih ramah. Malah, sikapnya sangat disenangi semua pekerja di situ.
Lantaran itu, dia sering mengusik Yasmin. Muka Yasmin yang mencerut setiap kali diusik membuatkan dia pula yang terusik. Ya,hatinya terusik. Setelah sekian lamanya, rasa cinta itu bertandang kembali. Pelik,jatuh cinta pada insan yang sama untuk kali yang kedua. Tapi, hatinya tidak dinafikan bahawa selama ini memang Yasmin sajalah yang didambanya untuk menjadi pasangan hidup. Sejak di KLIA dulu lagi,dia seperti sudah berjanji. Shahrul bertekad, semua perasaan ini perlu dileraikan secepatnya. Dia sudah penat bermain tarik tali begini dengan Yasmin.

********************

Kereta Shahrul berhenti di depan pagar rumah Yasmin. Cepat-cepat Yasmin mencabut tali pinggang keledar dan keluar selepas berterima kasih pada Shahrul. Tak sabar rasanya ingin masuk ke rumah. Terasa meremang dengan tingkah Shahrul yang kelihatan sangat mengambil berat semenjak kejadian tadi. Langkah Yasmin terhenti bila Shahrul memanggilnya. Lambat-lambat dia menoleh memandang ke belakang. Pamitan Shahrul supaya datang dekat kepadanya hampir membuat Yasmin pengsan. Rasa berdebar-debar semakin membusung di dada. Rasa sudah sesak nafasnya tika ini.

"Ada apa?,"sedaya upaya Yasmin memaniskan muka. Takkanlah hendak dilayan hendak tak hendak saja pada oarang yang menyelamatkannya hari ini. Shahrul cuma merenung ke dalam mata Yasmin. Yasmin semakin tidak keruan. Dia tahu dia memang mudah kalah dengan Shahrul. Sejak dari sekolah dahulu lagi dia tahu tentang kelemahannya yang satu ini. Disebabkan itulah dia sering menjauhkan diri dari Shahrul.

"Ada apa Shahrul?"diulangnya lagi soalan tersebut. Shahrul berjalan mendekati Yasmin. Berketar kepala lutut Yasmin dibuatnya.

"I suka you,"pendek saja jawapan Shahrul. Pendek juga nafas Yasmin mendengarnya. Dia cuba tergelak menutup perasaan malu yang mula menyimbah.

"No,it"s not "like".It"s love. I cintakan you,"kali ini ketawa Yasmin terus mati. Bulat matanya memandang Shahrul. "Mamat ni....biar betul,"detiknya di dalam hati.

"You nampak penatlah Shahrul. Apa kata you balik dulu and rest. I menyusahkan you je hari ni,"Yasmin cuba menukar tajuk. Seboleh mungkin dia tidak mehu berbicara tentang hati. Perasaan malu masih menebal di hatinya.

"I akan jadi lagi penat kalau you tak bagi jawapan,"pintas Shahrul pantas. Yasmin serba salah.

"You suka I tak?"Yasmin mengangguk selepas beberapa ketika. Matanya memandang ke bawah. Takut untuk bertentang mata dengan Shahrul.

"Do you love me?"mata Yasmin terbuntang. Sikap terus terang Shahrul benar-benar menderanya. "Nak jawab apa ni?",Yasmin menggaru kepalanya yang tidak gatal.

"Err....apa-apa pun,kita cakap esok jela,"

"Answer me Sara Yasmin,"keras suara Shahrul melumpuhkan semua keberanian Yasmin. Yasmin memegang erat beg tangannya. Memang sudah lama hatinya diisi dengan nama Shahrul sahaja. Tetapi, soalan Shahrul yang mendadak begini membuatkan dia terkejut kerana dia tidak pernah menyangka cintanya dibalas dalam diam.

"Jawablah Yasmin. I dah lama nak tanya,tapi tak tahu waktu yang patut. Malam ni tiba-tiba I rasa I perlu beritahu tentang perasaan I ni. Dah terlalu lama I simpan perasaan ni sorang-sorang,"luahan Shahrul sedikit sebanyak menyentuh hati Yasmin. Yasmin menarik nafas sedalam-dalamnya. Dia mengangkat muka dan membalas renungan Shahrul. Dengan yakinnya, Yasmin menganggukkan kepalanya.

"You do love me?"dalam ketidakpercayaan, Shahrul bertanya lagi. Melihat anggukan Yasmin unutk kali kedua, shahrul mengucapkan rasa syukur yang tidak terhingga. Syukur rasa cintanya berbalas.
Kali ini dengan pandangan penuh gembira, Shahrul memandang tepat ke wajah Yasmin.

"Marry me?"perlahan suara Shahrul menusuk hati Yasmin. Bergenang mata Yasmin dengan soalan Shahrul kali ini. Dengan penuh yakin, Yasmin mengukir senyuman yang paling ikhlas dari hatinya dan menjawab,

"Yes,"Shahrul juga ikut tersenyum bila lamarannya diterima secara terbuka begitu. Perlahan-lahan dia menanggalkan jam tangan di pergelangan tangannya. Tangan Yasmin ditarik dan dia meletakkan jam tersebut di tapak tangan Yasmin.

"I tak bawa cincin pun. Teruk kan I?,"Yasmin terpinga-pinga seketika.

"It"s ok,"dia menggenggam erat jam tangan Shahrul.

"I bagi jam ni sebagai tanda I dah propose you. Can you wear it? For me,"pinta Shahrul. Yasmin dengan senang hatinya terus menyarung jam tangan Shahrul ke tangannya. Walaupun besar untuk tangannya, tapi ia cukup untuk mencambahkan rasa sayang di hati Yasmin. Mereka berdua berpandangan seketika.

"Sara,"seru Shahrul tiba-tiba.

"I panggil you Sara ya? Biar I sorang je panggil you macam tu,"Yasmin mengangguk lagi. Dia benar-benar mati kata malam ini. Rasa hatinya lebih banyak digambarkan melalui senyumannya. Selang beberapa minit kemudian, Shahrul meminta diri untuk pulang. Yasmin berdiri di pintu pagar melihat Shahrul yang baru membuka pintu kereta. Tiba-tiba Shahrul memandangnya.

"You tau tak Sara?"tanyanya sambil berpaut pada pintu keretanya. Yasmin tersenyum.

"Hmm?" Shahrul menukar posisi pula. Dagunya di letakkan di atas bumbung kereta beralaskan lengannya.

"Tadi dalam kereta, I teringat masa kita kat KLIA dulu,"Shahrul memberitahu. Yasmin tergelak kecil.

"Kenapa tiba-tiba jer?"tanya Yasmin semula.

"I baru sedar, I dah jatuh cinta kat you sejak dari situ lagi,"Yasmin ketawa lagi. Shahrul membuat muka peliknya. Yasmin berjalan mendekati kereta Shahrul. Dia juga mengambil posisi yang sama seperti Shahrul. Di sebelah tempat duduk penumpang. Dia memandang Shahrul yang kini bertentangan dengannya.

"You lambatlah,"bersahaja Yasmin menutur kata. Dahi Shahrul berkerut. Dia menjungkitkan kening meminta penjelasan.

"I dah jatuh cinta kat you sejak sekolah lagi,"perlahan suara Yasmin. Seperti berbisik. Kepala Shahrul terus terpanggung memandang Yasmin. Tidak percaya Yasmin rupanya lebih awal menyimpan hati padanya. Sedangkan ketika itu dia sering menyakitkan hati Yasmin dengan sikapnya. Semakin galak ketawa Yasmin melihat Shahrul terkejut sebegitu. Dia terus masuk dan mengunci pagar rumahnya.

"I masuk dulu ya. Mimpikan KLIA. Assalamualaikum,"Yasmin terus masuk ke dalam rumah dan mengunci pintu. Shahrul di luar masih terpaku melihat tingkah bersahaja Yasmin. Dia tersenyum sendiri dan masuk ke dalam kereta. Sebelum meluncur pergi, dia sempat memandang ke rumah Yasmin.

"I akan mimpikan KLIA jugak malam ni.KLIA, lapangan kasih kita".

***********************

"Yasmin," Yasmin menoleh bila mendengar namanya dipanggil. Jantungnya terasa berhenti berdegup melihat Shahrul sedang berdiri di belakangnya. Baju dan wajahnya dibasahi peluh seperti baru selesai lari pecut 400 meter saja.

"Shahrul?"terkeluar juga nama itu di bibir Yasmin.

"Awak buat apa kat sini?"tanyanya lagi.

"Saya dah tahu semuanya. Saya minta maaf,"Yasmin terpana. Hatinya menjadi kacau bilau mendengar ungkapan maaf Shahrul.

"Saya tak patut marah awak tanpa usul periksa. Saya tak nak bawa perasaan bersalah ni ke mana saja saya pergi. Boleh awak maafkan saya?"pinta Shahrul sekali lagi. Mukanya penuh mengharap. Yasmin menggeleng perlahan. Setitik air mata menitik di pipinya. Cepat-cepat disekanya.Shahrul terkedu. "Begitu keraskah hatimu Yasmin?"

" Kenapa?"soal Shahrul tidak puas hati. Yasmin tidak patut melakukannya begitu. Dia sudah meminta maaf dan Yasmin sepatutnya memaafkan dia sebagai seorang muslim.

"Sebab saya tak nak awak lupakan saya. Biar awak bawa perasaan bersalah tu supaya awak tak lupakan saya,"tersentuh hati Shahrul mendengar jawapan polos Yasmin. Senyuman kecil Shahrul ukirkan.

"Saya takkan lupakan awak selagi nyawa dikandung badan,"Yasmin tersenyum kecil mendengar janji Shahrul. Perlahan-lahan dia mengangguk.

"Saya maafkan awak,"sepotong ayat yang cukup bermakna buat Yasmin dan Shahrul. Mereka berpandangan seketika sebelum tersenyum. Sekali lagi Shahrul terpana melihat senyuman Yasmin. Ini sudah kali kedua,getusnya dalam hati.
Sebelum Yasmin beredar mengikuti ayahnya, mereka sempat lagi berpamitan.

"Terima kasih Shahrul. Awak datang di saat akhir. Tapi saat-saat tu semuanya sangat bermakna untuk saya,"sayu suara Yasmin mengucapkannya. Walaupun ada rasa malu, tetapi bila mengenangkan mereka tidak akan berjumpa lagi, dia membuang perasaan malu itu jauh-jauh.

"Thanks to you too. Disebabkan awak sudi memandang ke bawah, saya dapat berkenalan dengan awak. Saya akan berusaha, untuk berada tinggi di langit bersama awak. Jadi, awak tak perlu lagi memandang ke bawah Yasmin .Hope kita akan jumpa lagi,"panjang lebar Shahrul meluahkan kata. Dan dalam juga maksudnya untuk Yasmin.

"Hope so,"terus Yasmin berlalu mengikuti ayahnya yang sudah menunggunya sejak dari tadi. Sengaja memberi peluang untuk anaknya bersembang dengan kawan yang akan ditinggalkan. Shahrul memandang dari kejauhan. Sengaja tidak diminta sebarang maklumat yang membolehkannya berhubung dengan Yasmin. Kerana dia tahu dari cara Yasmin berbicara , ada maksud yang tersirat "Biarlah takdir yang menentukan segalanya. Kita berusaha untuk yang terbaik sahaja".

******************

Dan kini, Shahrul tersenyum bahagia. Sungguh, takdir hidupnya memberi banyak pengajaran. Syukur tidak terhingga ke hadrat Ilahi kerana menemukan jalan takdirnya dengan jalan takdir Yasmin.

"Aku terima nikahnya Sara Yasmin binti Mohd. Yahya dengan mas kahwinnya lapan puluh ringgit, tunai"
posted by Penulisan2u @ 6:23 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
15 Comments:
  • At 19/9/09 4:31 PTG, Blogger Faten said…

    how sweet

     

  • At 22/9/09 10:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very good

     

  • At 23/9/09 6:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow good job writer!!
    keep it up!

     

  • At 28/9/09 3:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni mmg best sgt
    karang lg pas ni ye

     

  • At 28/9/09 7:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sgt2 menarik
    truskan berkarya lg

     

  • At 29/9/09 10:51 PG, Blogger normal girl said…

    hehe..
    suka cite nih .

     

  • At 29/9/09 11:06 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    u org kalau tak kutuk org india tak boleh ke? buat cerpen jangan sesekali singgungkan perasaan orang lain. FAHAM?

     

  • At 29/9/09 4:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    u india ker?

     

  • At 30/9/09 9:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dier kutuk org india ker..die ckap budak 2 jer lah.. kbetulan watk 2 budak india jer..yg 2 buka kutuk...cuma terangkan pwatakan bdak 2 lah..apa lah..( best citer ni)

     

  • At 1/10/09 3:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet..xtau nape..aku nk nangis je bace citer nie..tp tangis aku tangis dalam senyum..
    tahniah penulis..awak memg berbakat..pandai mencuit hati saye..
    indahnyer cinta..=)
    p/s, utk seseorg yg hingga kini masih di hatiku..sy sntiasa ingat janji awk..lagu yg awk bg untk sy..i'll be rite here waiting for you..sy pun sntsia tgu awk.. smg ade jodoh antr kita..

    sory penulis..tetibe teringat si die..huhu..wat citer sweet cni lg ea..

    -miss_purple-

     

  • At 1/10/09 4:24 PTG, Anonymous amarfi said…

    thanx everyone,for giving ur comment.
    sori klu ade yg tersinggung. x t'niat pun nk bgi sespe terasa. nex tym, i'll try my best to avoid hurting d readers.
    maaf skali lgi yer.

     

  • At 1/10/09 5:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story...........good luck to writer.Buat lg ek citer2 cmni. i like it..he3.

     

  • At 2/10/09 12:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very nice story..
    tringt kt sum1..
    hehe..
    gud job..

     

  • At 3/10/09 9:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    simple story n sweet sgt...
    bezzz:)
    truskan menulis...gutluck

     

  • At 5/10/09 8:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam amarfi..
    nice story..bes..
    xla..ok je..ade y t'rse..??len org len opnion..
    so..keep writing..thanks again..
    nia1501@yahoo.com

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group