BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, September 06, 2009
Cerpen : Kasih Terakhir
Nama Pena : hang liey leen

Hmm, kalau ikut segala rumus yang diberi, lepas tolak belakang trigonometri yang memang dah sedia complete, rasanya kedudukan ni dah cukup perfect. Pasti excellent punya! Ard toleh tepi, satu senyuman tergaris nipis sudah cukup memberi kata putus pada diri sendiri.

Zoul selak rambutnya. Memang gerek habis. Matanya scan kehadiran cikgu Zaifah kat depan,atas, kiri, kanan. Huhu! Line clear! Dia senyum segaris sebelum berlari mendapatkan tomboy di balik pohon pinang.

"Oit!"

Sheesh! Ard urut dada. Zoul sengih seribu sambil menjinjing sling bag. Dia terus duduk sama disebelah Ard. Apalah si Ard ni? Tak logik betul menyorok belakang pokok pinang yang senipis papan ni. Belajar kelas sains tapi pekara basic macam ni pun tak lepas. Dia geleng kepalanya tanpa sedar diperhatikan oleh Ard.

"Lu baca jampi apa, wei?"

"Jampi?" Zoul kerut kening. Aaa…segera otaknya menganalisis.

"Siot!"

Ard sengih. "Apalah kau ni. Beg aku mana?" Mata Ard terus menumpu pada pergerakan tangan Zoul. Dia sengih lagi sambil mengeluarkan video cam yang dicuri ambil dari simpanan Along.

"Along tau tak lu ambil menatang ni?" Zoul sengih meleret tengok kening double jerk Ard. Dah agak dah. Tak sah kalau tak bawak harta haram sehari. Apalah nak jadi kau ni, Ard. Along yang sikit punya menyinga pun kau pakai main aci taram aje. Asal boleh jadi, kau sapu bersih punya.

Ard terus menyinggul Zoul disisi. Mata mereka bertatapan seketika. Games loading. Senyuman terus terukir.

"One…" Zoul mengeluarkan jari telunjuk mengira langkah. Ard dah standby video cam di tangan.

"Two.." Zoul pandang Ard yang tengah sibuk buat gaya krew belakang tadbir untuk scene Seekers.

"Shoot!"

Library yang tak pernah lekang dari silent zone tiba-tiba bertukar menjadi huru-hara. Beberapa pelajar yang menghuni disitu bertempik berkeliaran macam kena histeria. Tak kurang juga yang beraksi seperti orang yang baru terlepas dari kebakaran. Terbatuk sana-sini. Zoul dan Ard cuba menahan tawa di sebalik pohon dari aras bawah. Stick bomb was exploded! Pasti busuk tahap kentut yang cuba ditahan-tahan.

Ard terus alih video cam pada kelibat cikgu Zaifah. Elok aje guru muda itu memberi arahan kawalan. Seperti yang dijangka, walau sepanik mana pun situasi, dia tetap setia membimbit handbagnya. Ard terus memfokus sambil tangan menekan button zoom. Sasaran dikenal pasti. Beg tangan dibuka dan cikgu Zaifah menyeluk tangannya ke dalam. Seminit dua, muka guru muda itu berkerut sampai aci didepannya turut sama berkerut. Tak faham dengan language body yang cuba disampaikan oleh guru penasihat perpustakaan itu.

Tiga empat minit kemudian menatang yang ajaib dalam handbag dikeluarkan dan terus….

"Argh!!!!!!!!!!" Bukan setakat cikgu Zaifah, dengan aci-aci tu sekali melompat menjerit. Tikus putih yang sebesar penumbuk tu elok aje memboloskan diri dari kejapan tangan.

Ard dan Zoul buat slap hi-fi. Trial success without error! Siapa suruh kau buat aduan pasal aku songlap buku rujukan tanpa berdaftar dekat cikgu disiplin Bahana menimpa pada mulut longkang macam tulah. Ard sengih sambil sibuk memasukkan video cam dalam sling bag.

"Next?"

"Biology class."

Ard dah sengih kerang macam tau-tau aje apa yang bakal jadi. Kaki terus melangkah menuju makmal biologi bersebelahan blok perpustakaan.

"Assalamualaikum!" sapa Zoul takut-takut. Tapi dia pelik sebab tiada jerkahan yang dilempar bilamana kaki mula melangkah ke dalam makmal. Jam dibelek. Hah! Betul lambat setengah jam. Lagi lambat dari biasa.

"Mana perginya lagi satu tikus ni? Tak kanlah tikus tu boleh cabut lari?"

"Betul cikgu. Mana kitaorang tau. Tanya Zulon." Kakak senior terus toleh pada kawannya yang memang macam takde ciri-ciri mengetahui apa-apa. Hanya anggukkan yang mampu diberikan bagi meneguhkan hujah.

"Macam ni amali awak berdua ditunda next year." Balas Cikgu Imran. Jelas kakak dan abang senior tak puas hati.

Zoul sibuk mencari tempat duduk manakala Ard pula awal-awal dah tolak Mo’in jatuh dari kerusi. Dia bagi isyarat pada Jenal sebelum Jenal pun surrender blah tempat lain. Ard toleh pada Zoul. "Sini!"

Zoul geleng kepala sebelum menyambung melihat adegan drama sebabak dihadapan kelas."Apahal tu?" Soalan terus dilontarkan kepada Echa, penolong ketua kelas.

"Tikus putih untuk amali budak form six hilang. Kakak dengan abang tu punya tikus agaknya."

Zoul mengangguk tanda faham. Kakinya diatur menuju arah Ard. Ard,Ard…tikus putih ya. Cepat dia teringat kes pagi tadi.

"Pe tu?"

Ard sengih. "Singa kut!"

Zoul tepuk dahi. "Mana kau dapat tikus ni?"

"Dia nak ikut aku. Aku kata jangan tapi dia nak ikut jugak. Tak boleh blahkan?" Ard buat muka serius.

Yelah tu… Zoul dah malas nak layan loyar buruk Ard. Dan sekarang dia dah tahu asal-usul tikus tu. Entah masa bila budak ni buat sindiket haram?

"Ard!"

"Yo!"

Zoul terus lontarkan badan atas meja. Diteliti tingkah laku Ard yang tekun mengemas. Dari pandangan mata kasar, dia adalah sama seperti pelajar perempuan yang lain. Pakai tudung dan berbaju kurung lengkap. Yang lainnya bila lengan baju disingsing dan dilipat kemas hingga ke paras siku. Pernah jugak ditanya kenapa, tapi jawapannya memang dah boleh agak. Nasib aku tak pakai baju kemeja macam kau! Hah, itulah Ard. Kalau nak nampak lengan baju tu turun bilamana didalam surau atau depan parents terchenta. Lain-lain after waktu sekolah memang say goodbye to baju kurung. Hari raya pun payah nak nampak dia pakai baju tradisional tu.

Zoul meraup mukanya. Kalau nak dibandingkan dia dengan Ard, dia lagi baiklah. Baik dikalangan yang jahat bak kata Ard. Hmm, tapi memang kalau ikut statistik aku awal-awal orang dah di‘vote’ out from chart. Ard is a numero uno dajal suci. Itu kata-kata orang kampunglah. Seorang boyish yang amalkan prinsip Hakuna Matata forever. Siapa yang cuba buat ‘dang’ dengan dia memang semua dah sedia maklum pada prinsip Tangan Kiri Flemmming Ard. Confirm insan bertuah itu akan bertentang jalan dengan Ard. Kira samalah macam kes kutub utara lari mengelak bila jumpa kutub selatan. Bila kes ni terjadi, pengetua sekolah pun segan nak guna kuasa veto bagi atasi kes antara dua benua tu. Ard memang ala-ala kongsi gelap dan yang insan bertuah tu pulak kaum kerabat yang dihormati. So, nak tak nak pengetua dah tak ubah macam Sultan Melayu yang kehilangan kuasa bilamana kuasa asing datang menerjah. Panglima-panglima pun dah turun keris-lembing-pisau kontot kat bawah tanah. Siapa berani jadi orang tengah halang Ard dengan Zulaikha, anak Tengku Baharin tu? Even Tengku sendiri pun kasi green light dekat Ard suruh tukar perangai riak-takbur minah tu.

Sap! Ard sengih. Zoul dah buat massage dibahunya penangan aura tapak tangan Ard. Ada kena putar budak ni.

"Kau ni pekenama? Asyik bantai baca jampi aje. Mulut tu terkumat-kamit tak sudah!"

"Jampi laa~" Zoul julingkan mata ke atas. "

"Dah tu kau baca doa?" Ard sengih. "Bolehlah kiranya kau ajar aku kan."

Zoul dah malas nak melayan. Dia terus turun dari duduk di atas meja sambil menarik beg belakang. "Malam ni aku lepak rumah kau."

"Orait! VCD mana nak aku taram pulak ni?"

"VCD kau laa! Exam dok tak lama lagi."

"Exam ka?" Ard buat muka kelam. Asal aku tak tahu.

Zoul tepuk dahi. "I say man…next week trial. Lupa pulak nak pesan."

Trial?! Hampir tersedak Ard. Zoul didepan ditendang sekuat tenaga.

"Yo!"

"Asal tak bagitahu awal-awal?

"Kira kau nak belajar ke kalau aku inform awal pun?" Zoul dah tepuk punggungnya. Barua Ard! Elok aje dia terajang punggung mungil aku nih.

Ard mengeluh. "Isnin depan exam apa?"

"Add maths."

"Patutlah beria nak mai rumah." Ard buat muka kelam. Add Maths tu, Ard. Ard geleng kepala. Satu hapa tak study.

"Yok lepak library kejap." Ajak Ard.

"Hmm…solat jumaat la, sayang."

"Sheesh! Sayang laa~" Ard tutup telinga. Badannya mengigil. "Geli-geleman!"

Zoul sekadar sengih.

"Aku ikut kau solat. Lepas tu kita lepak library Sultan Ismail kejap."

Zoul angkat kening. "Solat jumaat?"

"Asal? Tak boleh ke?"

Zoul angkat bahu. Well, untuk Ard semuanya kan asal boleh aje. "Sure you can do it, darling."

"Sheesh!"

"Nak naik ape pergi library? Jauh tu." Ngomel Zoul tanpa ambil peduli muka cemberut Ard. Kalau perempuan lain dah habis histeria kalau buat gaya romantik kelas atasan macam tu.

"Aku dah taram kunci motor Mo’in tadi." Ard mengoyangkan segugus kunci di depan Zoul.

***

Ceh! Janji tak janji.Tup tap tup tap dia bantai tidur. Nyenyak pulak tu! Ard terus libas belakang badan Zoul!

"Ooo mak aku!"

"Mak kau kat dapur nu ha."

Mata Zoul terkebil-kebil. Panas badannya sekejap. Aku kat mana sebenarnya ni?

"Apa lagi tunggu, wei? Bangun ar kasi basuh segala taik mata kau tu. Ha, air liur tu sekali."

Zoul terus lempar bantal.

"Tak betul ka?" Ard sengih sekupang melihat Zoul yang buat tak endah aje dengan gurauannya.

"Kau ni tak reti ke kejut orang elok sikit, ha! Mahu aku mati sebab roh salah masuk badan tau tak?!"

Ard buat muka kelam. "Ni menatang apa ni ha? Persamaan kimia jenis apa ni? Kau ingat tak jadual berkala?"

Sudah budak Ard ni. "Itu tolak tepi dulu. Yang kau ni menapak kat rumah aku ni kenapa? Bukan aku kata ke, aku yang datang rumah kau?"

Ard mengangguk. "Tengok jam dululah, kawan." Ard masih tekun dengan buku rujukan kimia. Ni unsur apa pulak ni? Benda apa yang boleh mengalakkan kebakaran ha? Oh, petrol. Cis! Kalaulah jawapan sesenang itu. Erm, magnesium ke ha?

Zoul terus kuyukan matanya. Oh, lambat dua jam. Patutlah Ard terbang sini. Ah! Tak peduli jugak! "Aku tahulah lambat tapi cara kau kejut tu tak boleh ke feminin sikit?"

"Not in syllabus, bro." Natrium campur dengan er…Cl ni rasanya klorin. Maka jadi natrium klorida. Eh, betul ke macam ni? Rasa macam ada something wrong somewhere ni.

Oho! "Tapi elok sikit pun tak boleh jugak ke?"

"Silap orang." Masih menunduk. Khusyuk membaca.

"At least, cara sopan. Call lah dulu."

Ard tatap muka Zoul. Eh, tak puas hati ke? Bebel bukan main lagi panjang pak aji ni. Bukan aku yang patut marah ke? "Aku call kau bukan kau reti angkat pun. Macam waktu-waktu sebelum ni. Jelas terbukti kan? Senang cerita, aku main terjah ajelah. Mak cik pun bukan tak kenal aku. Lagi disuruhnya aku bagi penampar sulung aje kat pipi kau tu. SPM nak buat memain pulak. Berapa kali aku cakap dah, tak reti angkat call maka kiranya elok kau buang aje handphone kau tu kat jamban. Senang cerita. Hati aku pun tak sakit."

Hah! Sebijik mak nenek. Cerita pasal handphone ni… "Phone aku mana?"

"Jamban."

"What?!"

"Pekak dah?" Ard julingkan mata ke atas. "Jamban. J.A.M.B.A.N.Jamban!"

Gila! Biar betul. Mata Zoul dah berpinar.

"Kalau kau masih jadi tiang pacak tamau belajar, lagi betul aku campak handset kau tu kat jamban. Hari-hari macam ni. Nasib kimia ni kertas terakhir."

Zoul raup mukanya. Nasib baik!

"Ard, siapa nama betul kau erk? Lupalah." Zoul terus bersila depan meja belajar bersama-sama dengan Ard. Bosan dia dok membuat speed reading.

Ard mendongak sedikit. Pehal tetiba buat pengakuan jujur ni. Lupa nama aku. Heh! "Non of your business, bro."

Zoul mencebik. Kemut! "Kau pernah sayang orang tak?"

"Kerja gila."

Heh! Zoul senyum. "Kau sayang aku?"

Mata bertentang mata. Ard cuba kawal keadaan. Asal jiwang ni? "As a friend, why not."

"Tak pernah lebih?" Zoul makin teruja.

"Ingat tak amali buat sarung tangan tu? In what chapter ha?"

Laa~ Ubah tajuklah pulak. Zoul lepaskan keluhan. "Bila kau nak jadi perempuan?"

"Kat IC aku tertulis aku perempuan termasuk kat sijil kelahiran. Obviously, I’m a girl now."

"What I mean is feminine, dear."

"Sheesh!"

Zoul gelak. "Takleh romantik sikit. Garang memanjang. Kesian laki kau nanti."

"Don’t worry sebab aku takkan ambil kau jadi laki aku pun." Ard julingkan matanya. "Melainkan kau adalah lelaki terakhir."

"Okay, faham. Kalau nak pun dah tak sempat agaknya."

Ard berhenti menulis. Tak sempat? Why? Matanya galak membuat pertanyaan. Cukup dengan satu kerutan.

Zoul ketawa. "Try to be feminine and let your love out in a beautiful words. Tapi taklah sampai jadi Shakespeare."

Ard tak gelak. Zoul terus bungkam. "Jangan lupa buat macam tu tau sebab nanti rasa terkilan bila kau dah tak ada masa panjang lagi."

"Kau nak pergi mana?" Akhirnya Ard lontarkan juga pertanyaan yang terbuku.

"Kenapa nak tahu? Kau sayang aku ke? Penting ke?" Zoul pasang perangkap.

Satu keluhan dilepaskan. Main-main pulak dia. "Kau kawan aku."

"Kalau kawan tak perlulah rasa risau sangat."

"Kau nak ke mana?"

Zoul diam. Nampaknya Ard dah mula serius. "Hmm, cita-cita aku kan nak pergi overseas. So, baik kau kata kau sayang kat aku jadi aku takkan tinggalkan kau kat sini seorang." Zoul memangku kepala di atas meja belajar mengadap Ard.

"Kau tahu tak bahawasanya kau sangat poyo!" Ard terus tunduk. Laju tangannya menulis. Tanpa sedar bibirnya menguntum senyum walau ada secalit rasa bimbang yang bertandang pada persoalan tadi.

"Jadi kau sayang aku tak?"

"As a friend."

"Taknak! Nak lebihlah."

Ard hampir meletus tawa. Merengek pulak! "Diamlah!"

Zoul sengih. "Kau lawa bila senyum dan ketawa macam tu."

"Angau overboard!"

"Seriously!" Zoul siap angkat tangan.

"Jelous aku bila ada lelaki lain yang akan tengok senyuman kau bila aku takde nanti."

"Maka?"

Zoul senyap. Ard terus dongakkan kepala. "Kau janganlah pergi."

"Kau tak sayang aku pun."

"Maka?"

"Aku kenalah pergi."

"Too childish!" Ard sengih. Segera Ard teringat pada dialog dalam sebuah komik cinta. Sebijik!

"Kenapa kau tak nak hang out dengan bebudak girls yang lain?"

"Mengumpat lebih."

Zoul dah gelak sakan. "Apalah kau ni. Carilah yang alim ulama."

"Tak kena pulak dengan aku."

Iya tak iya jugak. Zoul senyum. "Yang penting cubalah cari kawan perempuan. Jangan asyik nak lepak dengan budak lelaki je."

"Okay, aku balik sekarang."

"Hey! Bukan dengan akulah." Zoul jentik tangan Ard yang sibuk mengemas stationery di atas meja.

Ard tenung mata Zoul. Hmm, apa cerita jentik mak cik ni? "Kenapa bukan dengan kau? Kau bukan lelaki ke?"

"Oit! Elok sikit eh. Dahlah jom belajar. Kau ni bising aje dari tadi."

What?! Aku yang bising ke? Ard tengok wajah Zoul yang masih galak memandang wajahnya. Kemudian dia pandang Zoul pulak. Ewah, ewah…macam takde pape aje. Mungkin memang takde apa-apa makna jadi jangan nak perasan, Ard. Dan dia pun terus sambung kerjanya. Zoul leka merenungnya.. Tak siapa bersuara. Tak siapa pula yang bertanya.

***

Akhirnya tamat sketsa demam SPM dan masuk ruang baru alam pekerjaan yang bakal menyumbang pada pengangguran geseran selepas keputusan SPM diumumkan. Ard tetap renung Zoul. Dia tak puas hati. Mo’in, Jenal dan Zain awal-awal dah apply jadi bluewave kat Jaya Jusco. Kudeen yang nerd gila bapak gaya saintis kecundang pun lepas jadi promoter kat Jusco yang sama. Siap ‘angkat’ lagi anak-anak buah dari persatuan yang sama sampai kalau ada sesiapa yang datang kat shopping mall tu dah rasa macam pergi reunion pulak.

"Kau ajelah kerja. Eady Syah pun tengah sibuk cari sekarang. Tak kan nak berkepit dengan aku. Bukan kau sayang aku pun." Zoul mencebik.

Kejadah budak ni! Ard terus mengamati tubuh Zoul. Dah hampir sebulan tak jumpa selepas kertas terakhir tamat. Dan sepanjang waktu tu jugak dia naik KL duduk dengan kakak sepupu. Dan sepanjang tu jugak dia dah belajar bawak kereta. Sengaja dia datang bertandang rumah Zoul. Terasa macam nak riak-takbur sedikit sebanyak. Dah pandai drive katakan. Rindu tak dengar khabar pun iya.

"Kenapa lama tak mesej?"

"Kena biasakan macam ni. Nanti aku takde lagi kau susah hati nanti."

Mata Ard rendah satu sentimeter. "Memain."

"Serius!" Zoul cuba buat muka tegang.

Ard julingkan matanya. Loyar buruk pak cik sorang ni. "Kau on diet ke? Kurus!"

"Rindu kau. Kau takde sebulan." Zoul duduk di kerusi dihalaman rumah. Sengaja dia buat adegan sedih-pedih-pilu.

"Melodramatik! Aku mesej tak reply. Rindu konon!"

"Aku lepak rumah kau malam ni?"

"Asal?"

"Kan aku kata rindu."

"Sengal!"

Zoul sengih. "Hmm, lepak rumah aku ajelah. Boleh?"

"Buat apa?"

"Nak tenung kau macam hari tu." Zoul sengih. Ard dah merah muka macam kena simbah dengan sos cili.

"Boleh eh? Terakhir kalinya."

Ard mengangguk. Entah kenapa hati sepi. Terakhir kalinya? "Aku dengar kau dapat tawaran U dari California. Betul ke?"

"Yup! Apply guna result trial SPM. Fresno University, Carlifornia State."

Muka Ard cuba dimaniskan. "Congrats!"

Zoul senyum. "Aku suka kat sana. Kalau aku ada awek, aku nak dating kat sana. Tapi kau taknak."

Ard sengih. "Poyo dan sengal!"

"Aku pun ada apply untuk kau. Cuba kau balik rumah sekarang, tanya kat bibik ada tak surat kau tu." Zoul senyum.

"Serious ni?"

"Kan aku kata nak date kat sana dengan awek aku."

Ard tepuk dahi. Memain lagi.

"Dah nak maghrib ni. Pergi balik rumah. After Ishyak kau datang iya." Suara Zoul penuh mengharap.

Usai aje solat Ishyak Ard pandang jam di dinding. Hmm, baru pukul 9.00 p.m. Duduk rumah sensorang pun takde guna. Bibik tadi pun mintak cuti hari ini. Ard senyum. Betullah kata Zoul, memang ada surat tawaran dari Fresno untuk aku. Zoul, Zoul…

Ard makin melebarkan sengih bilamana handsetnya berdering. Tak sabar nampaknya pak cik ni.

"Hello, Ard! Aku Que."

Que? Ingat Zoul tadi. Senyuman terus mati. "Kau nak apa?"

"Aku dengar kau dah balik JB tu yang laju aku call kau. Aku dengan Zoul ada buat perjanjian. Aku boleh bagitahu kau bila kau dah jejak bumi JB ni." Sekali nafas aje Que bersuara.

"Err…macam tak faham." Perjanjian Hudaibiyah ke?

"Hmm, kau tahu tak Zoul sakit? Dia kritikal sekarang ni. Tak dapat sembuh dan tak boleh hidup lama."

Ha?! "Tipu!" Elok aje dia tadi cuma agak kurus dan pucat. Demam agaknya.

"Tak berbaloi nak menipu. Dia sakit, Ard. Dan dia sayang kau. Sayang kau lebih dari seorang kawan tau abang. Dan aku percaya kau ada hati dekat dia. Okaylah, aku chow dulu. Inform aku kalau ada apa-apa hal. Aku tengah ponteng kerja ni."

Ard dah kelu tak kata apa. Cepat dia bersiap.

"Assalamualaikum." Ard cium tangan mak cik. Tomboy-tomboy dia pun, dia masih hormat orang tua. Itu jugak yang selalu dibanggakan oleh Zoul dulu. Ard hanya diam melihat suasana seisi rumah. Masih tegang seperti petang tadi. Tak macam sebelum-sebelum ni. Dia pun dapat mengesan kesan lembap dekat mata mak cik. Macam baru lepas menangis. Kakak Zoul pun nampak muram. Adik saudara Zoul yang hyper active pun dah tak selincah dulu apabila berjumpa dengan Ard. Abang Zoul pula dari tadi asyik mundar-mandir. Belum kira menantu yang lain lagi. Ada kenduri apa entah. Ramai pulak saudara-mara yang bertandang. Betul ke kata____

"Ard!" Zoul terus berlari turun dari anak tangga. Ard hanya merenung Zoul disisi mak cik. Kan sihat tu.

"Hati-hati!" Serentak seisi rumah yang ada menjerit. Tegas sekali. Zoul Hanya terlongo sebelum mengukir senyum.

Zoul gelak besar. "Mentang-mentanglah baru tukar kayu tangga sampai nak main kasar pun tak boleh."

"Zoul sakit." Mak cik nampak tak keruan.

Zoul gelak lagi. "Ala,demam ajelah. Ard yok naik atas. Tengok DVD best." Zoul tepuk kasar bahu Ard.

***

Ard dah tak tahu nak kata. Kata-kata Que betul-betul benar. Zoul dah takde. Elok aje semalam dia hembus nafas yang terakhir. Time dia menyambut seruan ilahi, dia ada bersama Zoul. Hanya air mata yang mengalir. Dia tak sanggup dongak untuk analisis keadaan Zoul yang kaku beku tak bergerak. .Apabila sejam dah berlalu, Zoul pun dah tak berkata-kata lagi, Ard beranikan diri mendongak. Sebiji macam cerita Titanic bahagian akhir. Zoul betul-betul jadi Jack. Tangan dia sejuk betul. Time dah blurr dua tiga macam baru Ard jerit nama panggil mak cik. Dan Abang Zoul yang sahkan Zoul dah takde lagi. Takkan doktor nak bohong. Lagi adik sendiri. Dan aku buat pertama kali terus collapse.

Dan sekarang aku depan kubur Zoul. Semua dah pergi cuma aku. Que pulak sibuk nak jadi guardian angel aku. Huh! Bosan sungguhlah dunia ni. Ingatkan senang nak dalih macam mana aku berdalih dengan keluarga Zoul tapi mamat ni memang liat sikit. Hmm, rasa liat banyak ni.

"Boleh tak aku nak cakap dengan allahyarham sekejap? Antara aku dengan allahyarham takde kaitan dengan kau tau. I need privacy. I need some space to breath."

"Okay! Jangan lelama sangat."

Ard mencebik. Dia usap tanah merah di hadapannya. Zoul betul-betul pergi. Betul-betul tinggalkan dirinya. Jauhnya overseas yang Zoul apply. Zoul pun tak pernah cerita yang dia ada penyakit leukemia. Patut badan Zoul selalu bengkak lepas kena belasah dengan aku. Maaf Zoul. Ard tak tahu. Air mata turun lagi. Ard raup mukanya, kenangan malam terakhir terus hangat di ingatan. Takkan nak lupa pada perubahan drastik Zoul malam tu. Malam tu dia berubah jadi seorang kawan yang sangat baik, seorang abang yang penyayang, seorang kaunselor yang berjaya dan seorang pak lebai. Dia juga seromantik kekasih dalam komik cinta yang selalu aku belek. Tak akan aku boleh lupa punya! Lagi-lagi bila Que sempat bagitahu aku bahawa Zoul menaruh hati pada aku. Siapalah aku sampai orang yang sekacak Zoul tu nak pandang. Ard masih laju menangis. Menangis untuk yang terakhir kalinya.

Ard tengok wajah Zoul. "Mana story best tu?"

"Kat bawah meja. Pergilah ambil."

"Kenapa aku pulak?" Ard muka dah masam. Mentang-mentanglah aku tetamu, senang-senang aje dia nak buli.

Zoul sengih. Lagilah Ard pelik. Nak buka mulut dia pula takut termalu sendiri. Dan sampailah dia dan Zoul bersandar kat dinding. Itupun Zoul masih tersengih.

"Cerita My Heart?" Ard kerut kening. Zoul dah gelak. Bukan mamat ni tak tahu aku tak layan cerita macam ni. Cerita Death Race ke, James Bond 007 ke Too Fast Too Furious ke takpe jugak. Ni cerita jiwang karat! Rosak akhlak agaknya mamat ni.

"Cubalah tengok. Best! Heroin dia sakit." Zoul senyum. Ard hanya tengok aje. Senyum paksa apa tu? Ada heroin sakit dia suka.

Kepala Ard dah rasa macam nak lena lepas setengah jam tengok My Heart. Dan akhirnya dia dah tak ingat apa sampailah adik saudara Zoul merengek kuat kat bawah. Mata Ard terus besar. Dia pandang Zoul. Kenapa dia tenung aku? Dan kenapa dia macam nak menangis? Ard dah tak tahu nak kata dia marah atau dia pelik. Atau sebenarnya dia malu. Dia pun dah keliru.

Zoul ketawa cuba berselindung. "Ard, nanti belalah rambut panjang. Mesti cantik. Rambut Ard ikal mayang. Tak payah nak buat menatang curl ke perm ke."

Ard makin pelik. Tangan Zoul mula merayap kat rambut boy cut Ard. Dulu pernah dia rambut panjang sabab Along bising tapi bila dah besar, takdenya nak ikut cakap Along. Ard tengok gaya Zoul.Apahal lain macam mamat ni?

"Kut cemburu dengan rambut aku pun tapi tak payahlah nak kacau. Macam Along aje."

"Nama Ard sebenarnya Maya Ateeqah kan?" Zoul senyum nipis.

"Zoul tak pernah lupa nama tu. Kalau boleh Zoul nak panggil Maya. Best nama Maya tu."

Zoul bebetul pelik. Maya? Manalah sesuai dengan perempuan ganas macam aku ni. Kontralah pak cik oi. Tapi Ard masih diam.

"Maya kalau Zoul takde jangan sedih eh."

"A…aku dapat kat Fresno jugak."

Zoul sengih. "Congrats!"

"Back to you too and thanks."

"Maya sambung cita-cita Zoul. Walau apa pun terjadi, jangan tolak pergi sana eh? Tengok bumi Carlifornia untuk Zoul."

"Apahal ni?" Ard dah makin rasa tak tenteram. Nak bertanya pasal sakit Zoul, dia masih ingat kata-kata amaran yang dititipkan Que melalui mesej pesanan ringkas. Dia suruh aku buat ‘dang’ aje.

"Saje. Boleh Zoul panggil Ard,Maya?" Mata Zoul terus tepat ke dalam anak mata Ard.

"Dan boleh Ard panggil Zoul, Abang? Masa kecik-kecik dulu Ard kan panggil Zoul Abang. Entah bila berubah entah."

Ard hanya diam. Nak cakap apa ni?

"Dan boleh Zoul…Hmmm, Abang nak tidur kat bahu Ard? Kiss tangan Ard?"

Ard masih diam. Zoul dah kenapa?

Zoul terus ketawa. "Gurau ajelah. Takut pulak."

"Abang tak dengar Maya panggil Abang."

Ard hanya diam. Gila pekenama nak ber‘abang’ ni? Adui, betul aku lemah jiwa bab-bab macam ni. Pak cik bolehlah, Abang no way!

"I love you."

"Sebagai abang?" Ard renung Zoul. Lambat-lambat lelaki itu mengangguk.

Ard senyum. Mujur Zoul angguk. Maka dia faham situasi antara mereka. Mereka umpama adik dan abang sama macam Along. Bezanya Along abang kandung tapi Zoul bukan.

"Kenapa sayang kat Ard? Sebab Zoul tak ada adik?" Bahasa panggilan diri pun dah berubah.

"Takde sebab khusus. Abang sangat suka malah sangat sayang. Dari pertama kali kita jumpa. Cuma Maya tu yang terlalu mafia sangat. Maya mafia. Eh, Ard mafia tapi Maya sayang." Zoul ketawa.

Ard rasa makin tak keruan. Tangan berpeluh macam panas aje tapi kenapa diri rasa begitu sejuk. Tapi Ard tetap diam. Zoul pulak banyak batuk-batuk. Becok mulutnya bercerita pasal pertemuan perkenalan kami yang agak thriller. Sesekali Ard menyampuk. Sesekali Ard gelak.

"Abang sayang Maya. Dan Abang tahu Maya pun sayang Abang. Tak perlu cakap sebab nanti jatuh maruah seorang mafia." Zoul dah ubah topik.

"Kalau tak sayang mungkin Maya dah lama bagi penangan Tok Janggut kat Abang kan?" Gelak Zoul makin besar. Kemudian dia batuk teruk.

"Kenapa ni, Abang?" Ard katup mulutnya. Abang?

Zoul senyum. "Terima kasih Maya." Zoul cuba lindungi mukanya. Dan Ard tahu Zoul menangis walaupun tak nampak muka. Dia pun menangis.

"Zoul sayang Maya. Zoul sayang Ard. Harizulkifli sayang Maya Ateeqah sampai bila-bila. Dan Abang tahu Ard merangkap Maya pun sayang Zoul." Zoul angkat kepalanya.

"Nyanyi lagu Ard. Lagu hanya Ingin Kau Tahu, Republik. Chorus part, please."

Ard hanya mengikut rentak Zoul. Lagu yang sangat digemari oleh Zoul. Sangat-sangat digemari. Lagi part chorus lagu tu.


Oh… aku…
Hanya ingin kau tahu…
Besarnya cintaku…
Tingginya khayalku bersamamu…
Kulalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku…
Di sisa akhir nafas akhirmu…

Ard tarik nafas. "Zoul." Panggilnya.

" Zoul" Ard goyangkan bahu Zoul perlahan. Tak bergerak. Ard makin sesak dada.

"Maya nyanyi lagi ya, Abang. Khas untuk Abang." Ard tutup mata. Masa dia nyanyi tadi pun dia dapat dengar Zoul mangucap. Ard tak nak tanya apa yang Zoul bisikkan sebab Zoul pun baca slow gila! Sayup-sayup aje dengar. Takut dia pulak yang salah tafsir. Kut Zoul ikut sama nyanyi ke. Tapi sekarang dah terbukti. Memang Zoul mengucap.

Ku telah miliki…
Rasa indahnya perihku…
Hanya hancurnya harapku…
Kau lepaskan cintaku…

Rasakan abadi…
Sekalipun kau mengerti…
Sekalipun kau fahami…
Fikirmu salah mengertiku

Oh… aku…
Hanya ingin kau tahu…
Besarnya cintaku…
Tingginya khayalku bersamamu…
Kulalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku…
Di sisa akhir nafas akhirmu…

Oh…ohh…ohoho…ohohooo…

Walaupun semua…
Ada dalam hatiku…
Hanya ada dalam anganku…
Ku lewati itu…

Rasakan abadi…
Sekalipun kau mengerti…
Sekalipun kau fahami…
Fikirmu salah mengertiku

Oh… aku…
Hanya ingin kau tahu…
Besarnya cintaku…
Tingginya khayalku bersamamu…
Kulalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku…
Di sisa akhir nafas akhirmu…

Ard senyap. Airmata dah laju.

"Nama saya Zoul. Awak?" Masa itu Ard baru aje berpindah.

"Ard."

"Umur?"

"Lima tahun."

"Samalah. Lahir bila?"

"Tak tahu. Nanti Ard tanya Along."

Zoul sengih. "Panggil Zoul Abang sebab budak-budak kecik semua panggil Abang."

"Kita sama umurlah!" Ard mencebik.

"Tapi badan awak keciklah." Zoul dah gelak dengan kawan-kawannya yang lain.

Ard sengih. Dia ingat lagi lepas aje kena gelak dengan Zoul terus dia baling Zoul dengan kayu. Dan malam tu jugak Mama dengan Papa jumpa keluarga Zoul. Teruk dia kena marah sebab buat dahi Zoul berdarah. Yang aneh Zoul tak marah cuma dia suruh panggil dia abang aje. Naik tahun lima dia dah besar. Malulah nak panggil Zoul abang lagi. Teruk juga Zoul bebel kata dia adik derhaka. Tapi tak lama sebab dia kata mesti aku syok kat dan dia cakap aku nak nak ganti nama ‘abang’ dengan panggilan ‘sayang’.

Ard pandang skrin TV, Acha satpriasa dah jatuh sakit. Irwansyah sibuk sedih pilu. Macam kes aku dengan Zoul. Ard cuma diam aje. Dan kali ni dia faham apa maksud Zoul.

"Ard, siapa nama betul kau erk? Lupalah."

"Non of your business, bro."

"Kau pernah sayang orang tak?"

"Kerja gila."

"Kau sayang aku?"

"As a friend, why not."

"Tak pernah lebih?"

"Ingat tak amali buat sarung tangan tu? In what chapter ha?"

"Bila kau nak jadi perempuan?"

"Kat IC aku tertulis aku perempuan termasuk kat sijil kelahiran. Obviously, I’m a girl now."

"What I mean is feminine, dear."

"Sheesh!"

"Takleh romantik sikit. Garang memanjang. Kesian laki kau nanti."

"Don’t worry sebab aku takkan ambil kau jadi laki aku pun.Melainkan kau adalah lelaki terakhir."

"Okay, faham. Kalau nak pun dah tak sempat agaknya.Try to be feminine and lets your love out in a beautiful words. Tapi taklah sampai jadi Shakespeare."

Airmata Ard dah menitis lagi. Kenapa Zoul tak cakap awal-awal? Kenapa Zoul tak cakap dia sakit?

"Jangan lupa buat macam tu tau sebab nanti rasa terkilan bila kau dah tak ada masa panjang lagi."

A’ah Zoul. Sangat terkilan. Sangat-sangat terkilan.

"Kau nak pergi mana?"

"Kenapa nak tahu? Kau sayang aku ke? Penting ke?"

"Kau kawan aku."

"Kalau kawan tak perlulah rasa risau sangat."

"Kau nak ke mana?"

"Hmm, cita-cita aku kan nak pergi overseas. So, baik kau kata kau sayang kat aku jadi aku takkan tinggalkan kau kat sini seorang."

"Kau tahu tak bahawasanya kau sangat poyo!"

Zoul tipu! Overseas apa? Zoul pergi jauh bukan pergi overseas!

"Jadi kau sayang aku tak?"

"As a friend."

"Tak nak! Nak lebihlah."

"Diamlah!"

Aku sayang kau Zoul. Sangat sayang. Kalau tak takkan aku berkepit dengan kau. Kau dapat rasa kan Zoul?

"Kau lawa bila senyum dan ketawa macam tu."

"Angau overboard!"

"Seriously!Jelous aku bila ada lelaki lain yang akan tengok senyuman kau bila aku takde nanti."

"Maka?Kau janganlah pergi."

"Kau tak sayang aku pun."

"Maka?"

"Aku kenalah pergi."

"Too childish!"

Zoul dah pergi. Tapi salah aku ke sebab aku tak cakap pun aku sayang dia. Tapi kalau aku cakap Zoul takkan pergi ke? Ah, Ard. Tuhan lebih sayang dia. Zoul cakap, Zoul tahu aku sayang dia. Que pun dapat agak. Satu sekolah pun suka matchkan kami.

"Kenapa kau tak nak hang out dengan bebudak girls yang lain?"

"Mengumpat lebih."

Sebab aku suka Zoul. Bukan sebab perempuan suka mengumpat. Takkan tak dapat agak Zoul?

"Apalah kau ni. Carilah yang alim ulama."

"Tak kena pulak dengan aku."

"Yang penting cubalah cari kawan perempuan. Jangan asyik nak lepak dengan budak lelaki je."

Aku takkan lepak dengan budak lelaki yang aku tak sayanglah,Zoul. Ard menangis. Dah sejam dah. Zoul tak gerak lagi. Cerita My Heart pun dah habis. Ard sapu air mata. Dia buka pintu.

"Mak cik!!!! Zoul,mak cik! Zoul!!!"
posted by Penulisan2u @ 2:23 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
12 Comments:
  • At 7/9/09 10:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best tau. sedih. tapi keliru cikit. mungkin bahasa yang digunakan. tahniah yerk....

     

  • At 7/9/09 1:36 PTG, Blogger SuhailaAbdullah said…

    Jalan cerita menarik walaupun bahasanya agak santai. Sad ending.

     

  • At 7/9/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    crite nie besh..
    sedey r..

     

  • At 8/9/09 11:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya citer ni..
    kan best kalau ard hidup bahagia ngan zoul selamanya...
    pa pun, tahniah!!!

     

  • At 8/9/09 2:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm penulisan hlovate la...

     

  • At 9/9/09 1:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih woo citer ni... tul2 macam tulisan hlovate...

     

  • At 9/9/09 7:09 PTG, Anonymous gadis said…

    ceritanya mnarik...
    tapi agak keliru cikit....
    papepon,
    gudjob...

     

  • At 10/9/09 11:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte ni sdih tp best...

     

  • At 17/9/09 11:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...
    cter yg lain dr lain tp best..
    seronok bce...

    em selamat hari raye sume..

     

  • At 24/9/09 11:59 PTG, Anonymous wan said…

    bagaimanakah mencari erti cintya yang sebenar? mengapa dalam percintaan perlu ade kekecewaan?

     

  • At 7/9/10 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya... sedih pun kenapa ending mcm2 sedihnya waaaa...

     

  • At 29/9/12 10:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best cerpen nie..
    sad ending but sweet..
    lau ard smpat brubah ag mnrik jln cte nie...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group