BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, September 06, 2009
Cerpen : 15 tapak dari aku
Nama Pena : pieapple

3.8.09 Kenapa kan, dalam banyak2 laki dekat dunia ni, dia je yang menepati segala ciri laki yang aku suka? Dah la masalahnya aku memang tak suka dia langsung aw! Infact, he’s the one that I hate the most in my entire life! Memang pelik betul! Semua benda yang tak tersangka ni, boleh buat aku rasa macam hidup dalam dunia novel. Ish! Ke,,,,,, aku terperangkap? (mendongak ke siling) TIDAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKK!!!!



"ISK! Aku dapat merasakan hari ini akan jadi malang berbau!" Juli menggumam sambil keluar dari kereta ayah. 15 tapak darinta, seorang lelaki bertittle pengawas sedang berjalan menuju ke kelas. Juli hanya menurut di belakang dengan jarak yang sama…
------------------------------------------

"What?? Peel tak datang?!" Juli pegang dahi. "Alamak! Rasa nak tumbang!" Dia berjalan ke tempat duduknya. Aku dah agak! Kalau pagi2 terserempak dengan dia, sure hari tu akan agak malang! Woii! Mana boleh cakap macam tu la. suara lain dari kepala menerjah. Khufarat tu. semuanya kan dah ditetapkan oleh Allah. Kebetulan je. kau ni…

"Juli! Nak dok seblah kau wei!" Lilo angkat beg dah.

"Okey! No hal!"
--------------------------------------------

"Psst!" Lilo berbisik di telinga. Juli tengah buat peka Bio.

Tak mengangkat muka. "Apebende?"

"Budak tu pandang kau." Lilo bisik.

"Badak mana tuh?" Juli menjawab malas.

Lilo cubit peha Juli. "Bukan badak la. ish kau ni! Bukak earphone kau boleh tak?"

Juli tepis tangan yang mencubit itu. Earphone ditarik dengan tangan kanan. Iye la… tudung ni amat berfungsi. Tak sia-sia pakai. Memang bersyukur betul la dapat tudung ni. Alhamdulillah…. "Kau ni kacau daun serai la. kau cakap apa?" Lilo dipandang dengan muka garang. "Lagu Lenka The Show pun nak kacau." Dia menggumam.

"Alalalalalala…" Lilo pegang pipi Juli. "Orang sakat sikit pun nak marah. Suka sangat ikut skim cepat tua tu. tau la marah tu specialist kau." Sedih aku kena marah tau! "Tu la… budak yang kau benci tu. tengah usha."

Juli jeling peka Bio. "Biar je la. nak mata tembel agak nya." Tapi tajam juga dia menentang mata lelaki itu. What? nak jadi Kasim Selamat? Meh aku tolong!

Eheh. Ingat aku takut la? Shah sengih sambil geleng kepala. Usha nya habis di situ. "Emo betul minah ni."
-----------------------------------

Oh…. Tak pe kau… Kau gelakkan aku ye? Hmm! Tengok la siapa yang kena gelak nanti! Juli mengecilkan mata sambil menolak pintu bilik guru.

Ceritanya begini… Tadi…

"Julia."

"Yes teacher?"

"Could you please tell the class the synopsis of The Sound Machine?" Teacher berdiri di tengah kelas. Sekarang ni kan nak dekat trial... So, kelas dah habis. Just nak revise segala benda je balik semula.

"Erk!" Cuak di perut, jangan di mulut! Juli come on! Tell the class!

"Ah, come here." Teacher beri laluan untuk Juli berdiri dekat depan kelas tu. "Tell the whole class. Come."

Oh tidak! No! No teacher! Tapi kaki secara automatik melangkah juga ke tengah kelas tu. "Err… Dr. Blablabla is a very talented person. He created a sound machine yada yada yada…" Agi idup agi ngelaban Juli! Taram je la apa pun!

"No no o. wait! That’s the characteristics right? Iwant the synopsis, Julia."

Ugh! GOD! I’m dead. XP

Dan sekilas dia menjeling ke arah budak tu. Budak tu sedang bahagianya menggelakkan dia… Cheesey salad betul la mamat tu!
-------------------------

"Your peka je yang tak ada dengan Teacher, Shah." Teacher mendongak memandang Shah.

"I am the first person yang hantar peka tu teacher." Dah kali ke berapa aku kena ulang ayat yang sama je ini?

Teacher buat-buat cari peka Shah di atas mejanya yang berselerak itu. "Ye la. Tapi tak ada. Kalau ada memang teacher tak tanya you."

"Teacher cari sekali lagi la teacher." Gila kau kalau hilang peka tu. dah la essay discussion dia kena buat sendiri. Atleast 2 page full pulak tu! teacher memang demand tinggi KLCC.

"Teacher dah cari dekat kali ke berapa dah ni. Teacher tak kira. By 12 noon, your peka mesti dah kena ada dekat tangan teacher." Here goes her Hitler.

Shah sakit hati. "Tea…"

"Go!"
----------------------

"Wei, pinjam peka!" Shah tanya Nina.

"Dah hantar."

Ni kali ke 31 dengar jawapan jenis tu. Hish! Sabar Shah. Takkan kau sanggup nak jatuhkan ego pergi mintak dekat minah emosi itu! No way! "Siapa ada PEKA!!!!!!!!!!!!!!!!"
-------------------------


"Apa la malang nasib aku kena buat benda ni dengan kau." Juli kesat dahi yang berpeluh. Kena cabut rumput padang macam lembu tengah-tengah hari buta macam ni. Rasa nak pitam aku tau tak?!

"Apa hal la cikgu bijak sangat suruh aku buat kerja amal dengan minah ni…" Shah pijak tin minuman itu bagai pijak kepala orang. "Weh." Shah angkat tin yang sudah penyek itu.

"15 tapak dari aku." Juli berkata tanpa berpaling. Tau sangat budak tu ada dekat belakang. bayang-bayang je dah tau.

"Fine." Shah kebelakang 15 tapak. "Aku nak baling benda ni wei." Hehe… Kalau kena minah ni, free je. Tapi padan muka jugak. Demand 15 tapak! Menyampah aku!

Juli yang tengah pegang beg plastik hitam tu berpaling. "Weh…"

Shah dah baling tin itu. Masa seakan diperlahankan. Tin itu dengan ‘perlahan-lahan’ dan begitu tepat mengena dahi Juli.

Buk!! Masa dah cepat balik semula.

"Aww!" Juli tak sempat nak elak. "Kureng akal punya mamat! Mata buta ke?" Juli pegang dahi yang basah. "Wei…"

Gedebuk! Pengsan.

"Juli!"

"15 tapak dari aku." Dalam pejam Juli menggumam.
-----------------------

"Dah dah. Aku tak nak dengar." Juli berpaling ke kiri. "Lepas ni, aku dah tak kacau hidup kau. Kau pun tak boleh masuk garisan hidup aku." Senoneng kepala aku kena tin tu. berdarah sekali. kalau trial aku jatuh la... mamat ni kena sara hidup aku!

Shah tak terkata mendengar kata putus itu. Walaupun jarak dia dan Juli kini memang 15 tapak, tapi dia tetap dapat mendengar setiap butir kata dari Juli. Perlahan-lahan dia keluar dari bilik sakit sekolah. "Fine. 15 tapak dari aku jugak."

Dibalik sana, Juli menangis.

Didepan pintu, Shah menyesal.
------------------------------

7.1.10 Huh! Hari first kerja kat tadika. Budak2 memang annoying ye? Hish! Tak suka aku dengan budak2 tak cukup umur ni. Dah la bising, menyampah sekali! boleh pulak ada mamat senget tu punya budak dekat tadika ni? Pencemaran mata je nampak dia hantar adik dia pagi2. Eh. Tapi kan… (kepala keluar lampu. Sengih kejahatan dah menyeringai) Aku boleh la buli adik dia!! Wah hahahahahahahhaha! (Gelak nates kuasa giga bergabung dengan gelak Profesor Klon)



"Hari ni cikgu ajar PJ. Pakai baju PJ dah semua?" Juli bertanya anak-anak muridnya yang kecil itu.

"Dah Cik Juli!!!" Budak-budak jawab kuat-kuat.

Juli naikkan volume mp3. "Shh…." Bising! (Dia tak sedar Brainstewz dia tu lagi memekak di telinga.) "Jom kita turun padang!!"

"Yay!!!"

"Shhh… diam cikgu kata!" Budak-budak tak dengar…
---------------------------

"Apsal ada dekat sini?" Juli melontar pandangan ke serata padang.

"Dekna nak main sini. Salah? Padang ni atok kau punya ke?" Sinis Shah tersenyum sambil mengerling sekilas ke arah Juli. Dekna sedang bermain buaian.

"Memang padang atok aku. SO what?" Juli buat muka.

"What?" Shah berkerut.

"Memang padang ni atok aku punya. So what?" Juli melaung kuat sikit. "Pekak ke? Nak suruh nenek aku belanja hearing aid? Toreh poket bapak kau la!" Nak buat macam mana. Juli dengan Shah bukan jarak sekaki. 3 meter dua inchi. Shah dekat bangku yang lagi satu.

"Apasal kau selalu cari pasal ha?"

"Hobi." Suka hati aku la nak hobi macam mana pun. Ada kaitan dengan kau?

"Kenapa suka cari pasal dengan aku?"

"Sebab kau orang yang aku benci…." Selepas Bush.

"Kenapa kau benci aku?"

"Sebab kau annoying." Annoying sampai buat aku jadi gila. Juli bangun tiba-tiba.

"Apsal.."

"Shhuuhh…" Juli berjalan ke depan. Anak matanya bergerak ke kiri dan ke kanan. "Dekna hilang." Juli pandang Shah.
--------------------------

"Jauh." Juli kata sepatah.

"Masa emergency ni pun nak kira jarak ke?" Shah buat tak tahu.

Selepas 30 minit mencari keliling padang itu…

"Tak jumpa." Juli mencari nafas dalam lelah.

"Me too." Shah menongkat badan dengan tangan kanan dan kiri di lutut. Tiba-tiba hanset Shah berbunyi. "Hello assalamualaikum."

"Abang!! Dekna dah tiba rumah ni ha. Abang dating la lama-lama dengan Cik Juli ye?" Suara Dekna ceria.

"Dekna~" Shah mengetap gigi. Geram

Juli angkat kening sambil berpeluk tubuh merenung Shah.

"Bye abang!" Pap! Putus.

Juli pejam mata. Annoying. Adik beradik sama. Square. "Dekna?"

"Hmm."Shah angguk.

"Shit! Aku blah." Memang annoying. Mata dah dicelikkan.

"Jap!"

"Gomende?" Penat tau tak?

"Number phone?" Shah ketap bibir.

"Crazy."
--------------------------

"Ikram demam?" Juli merasa dahi Ikram.

"Ye. Panas tadi masa dia buat drawing." Ayie tolong jawabkan. Ikram memang dah terlantar atas pangkuan Cik Juli si garang-suka-senyap-padahal-mp3-dia-dengar-sampai-sini. Ikram terbatuk tak tutup mulut.

Errrr… air liur mercik! Juli dah rasa nak tepis je Ikram dari pangkuan dia. "Cikgu bawak pergi doc ye?"

"Pakai kereta aku." Ayie menawarkan diri.
-------------------------------

"Apa dia doc?" Juli tak terasa lidah boleh sebut nama penyakit tu.

Doc depan dia yang ber mask tu tak beriak macam dia. "You’re suspected."

Juli terduduk di kerusi. Ya Rabbi… dah la aku asma! Demam main hujan dengan Peel hari tu tak baik lagi. apalah nasib…



13.1.10 Hari ni baru sehari dekat hospital. Demam tak baik lagi. badan lembik macam nak mati. Memang pun rasa macam tu. come on la.. Memang pun aku kena tempah cemetry awal2 la. Mama pun sangat baik bekalkan segala macam bekalan kalau aku mati. Segala buku zikir, solat nasyid apa entah lagi dah diangkut dari rumah. Ma kata, sedar sebelum mati. Okey. Tengah sedar la ni…





"Boleh ye Shah ye? Mama tak sanggup tengok dia asyik nangis aje sampai bengkak mata." Puan Yatt merayu pada Shah. "Ma katalah Juli asyik nangis aje." Teringat Juli berbisik. Besar hajat anaknya yang sorang tu.

"Errr… tapi…" Shah baru nak bagi penjelasan.

"Kami setuju." Ibu bapa Shah laju menyatakan persetujuan. Shah besar mata. Ibu? Ayah? Betul ke ni?
----------------------------

19.1.10 Hari ni,,,,,, aku kawen ? huh. Tak sangka baru 18 dah kawen. Dengan mamat senget tu la. kawen dekat hospital aje. Aku kan suspect H1N1. dapat dari Ikram ‘anak murid kesayangan’ tu. Ikram kena H1N1 rupanya tapi tak kuarintine. Kureng punya budak! Cikgu dia yang kena! Tadika dah tutup. Cikgu2 lain pun ada yang dah masuk hospital. Tapi ma bagi aku duduk ward sorang. Shah pelik tadi. Tapi handsome. Tadi. time akad nikah. Dia cium dahi aku~ tapi pakai mask la. tak pe. atleast, kitorang dah halal…



"Macam Ayat-ayat Cinta pulak kan? Kahwin dekat hospital." Juli bersandar di kepala katil. Matanya merenung siling wad yang berwarna biru.

"why so sudden?" Shah tidak pedulikan pernyataan Juli. Otaknya ligat mencari jawapan kepada permintaan Juli untuk menikah dengannya.

Juli senyap tidak menjawab pertanyaan Shah. "Murah pun murah. Jimat… Tak payah buat besar-besar. Jemput orang terdekat je."

Shah geram. Aku tanya lain, jawab lain. akhirnya dua-dua pun senyap aje.

Kenapa.. kenapa.. "Kenapa tiba-tiba nengis-nangis nak kahwin dekat aku?" Shah lepas Shah. Lepas. "Bukan dulu kau kata kau benci aku ke?" Shah duduk di kerusi tetamu. Lebih 15 tapak dari Juli.

Juli tidak terus menjawab. Kena cakap yang sebenarnya kan? "Saja. Nak berjasa pada orang yang dibenci." Dan mengikat ikatan dengan orang yang disayang…

Shah kerut. "Berjasa apanya. Menyusahkan aku ada la. aku kahwin dengan pesakit suspect H1N1 tau tak? Yang tak tau boleh hidup sampai bila…" Shah kosong. Tanpa sebarang nada dia menutur.

"Takpe. Kalau aku mati, kau kahwin lain. aku izinkan." Laju air suam bertakung di tubir mata dan menurun laju bagai empangan pecah.

Sepi.

"Juli."

"Hmm."

"Kau suka aku ye?" Shah tanya.

"Entah lah." Definasi suka apa?

"Habis kenapa kau nak kahwin dengan aku?"

"Sebab aku dah janji nak kahwin dengan orang yang ada semua ciri-ciri yang aku suka." Juli menelan liur payah.

"Apa ciri-ciri yang kau suka?" Shah tersenyum. Kata entah la. tapi aku jugak yang memenuhi syarat laki yang dia suka. Huh! Tak paham aku. women memang la complicated gila.

Juli bangkit dari sandarnya. Dia merenung Shah. "Beriman." Wayar-wayar yang ada di seleuruh badan dicabut satu persatu. "Kaya, tinggi, rambut handsome, pandai." Kening berkerut menahan sakit. Juli turun dari katilnya. "Kau pulak. Kenapa setuju?" Dia berjalan setapak-setapak mendekati Shah.

"Sebab…" Shah berhenti. Berkerut tak faham kenapa Juli nak turun dan berjalan. "Sebab kau pathetic. Kesian. Sedih betul hidup." Shah senyum. Lepas tu kendur semula. Apa minah ni nak buat? "Jauh." Sepatah kata.

Juli senyum aje. "Masa macam ni pun nak kira jarak ke?" Sebuah kecupan singgah di dahi Shah. Juli kenyit mata. "Jangan lupa basuh dahi dengan Dettol." Dia berpaling berjalan semula ke katil.

Sempat di tahan Shah. "Takpe, kau suspect je. esok boleh balik rumah kan?"
-----------------------

"Shah."

"Hmm?" Shah merenung Juli yang sedang berbaring di atas katil wad.

"Mama kata, sebelum tidur, kena mintak maaf dulu." Shah direnungnya.

"So?" Muka tak paham. Eh tak. Saja tak paham.

Juli senyum nipis. "Sorry." Tangan kanan dihulur.

Shah menyambut. Tangan sebelah gosok kepala Juli yang tak berhijab tu. "Taken."

"Sorry sebab aku yang ambil peka kau last year. Koyak then buang dalam tong sampah." Juli sengih gigit bibir.

Shah besar mata. "Keju cheddar la kau Juli. Penat aku buat discussion tiga muka surat full tau!" Kepala Juli diluku.

"Sorry la hubby. Saya geram sangat dengan kamu." Juli pegang kepala yang diluku tadi dengan tangan kiri. Tangan kanan masih dalam pegangan Shah.

"Kenapa kamu geram dengan hubby sendiri wifey?" Shah turunkan tangan Juli yang menggosok kepala. Ganti dengan tangan dia.

"Sebab kamu gelakkan saya time teacher soal dekat tengah kelas hari tu." Juli muncung. Malu aku tau!

Shah gelak je. "Tu pun kira sekali ke?"

"Mesti lah!" Juli buat muka. "Sorry again." Tangan Shah dikucup.

"No hal." Shah senyum. Matanya tak lepas dari menatap wajah Juli. She’s cute kalau tak buat muka garang.

Cair aku… jangan la pandang cam gitu… Mata lari tempat lain. "Dah dah. Kau pergi balik sana. Esok jangan lupa ambil aku tau. Sihat dah ni." Tangan sudah terlepas dari Shah.

"Insya Allah. Take care Juli."

"Hmmm." Kepala reda je Shah gosok. Dia cuma senyum je. SHah beredar beberapa langkah. "Shah!"

Shah berpaling. "Apa lagi..."

"Panggil aku sayang." Juli tutup mata takut kena luku lagi.

Shah tersenyum sambil berjalan ke katil. Wajah Juli direnung sayang.

Juli terkejut. Lembab bibir Shah menyapa bibirnya. "Erk."

"Take care." Shah kenyit mata dan berjalan ke luar bilik.
----------------------------------

"Hallo? Encik Shah? SIla datang ke hospital. Isteri encik dah..."

AIr matanya hangat menuruni pipi. Batu nisan diusap seperti mengusap pipi Juli. Shah menarik nafas menghilangkan sendu. Kau kata dah sihat semalam... aku nak ambik kau hari ni... tapi kau dah pergi dulu...

Bahu ditepuk perlahan membuatkan Shah berpaling. "Juli..."

Juli tersenyum manis. "Shah... Shah tak nak balik ke Shah?" Mama merenung anak teruna nya.

Shah geleng kepala. "Ma..." Ingatkan Juli. "Kejap lagi Shah balik ma. Ma balik la dulu. Shah nak duduk sikit kejap lagi" AIr mata disapu dibalik cermin mata hitam.
----------------------------------------------

19.1.10 Shah kiss aku! Huhu. Tak sangka ohh.. Buat segan aku jerk. Haha. Aku dah rasa dah. Memang betul la aku suka dekat dia. Walau pun aku rasa perasaan tak boleh convert jadi vice versa, tapi dah benda ni berlaku dekat diri sendiri. Mula-mula aku pun marah diri sendiri. Apsal boleh suka dekat dia. Tapi benda2 mcm ni just did sendiri. Bukan permintaan hati. Hmmm... Terasa macam nak tulis something

Dear Shah,

(Jangan gelakkan aku guna nama sendiri bercakap dengan kau) Shah, first of all, Juli nak mintak maaf. Atas segalanya. Dan thanks. Atas segalanya. Thanks sebab hadir dalam hidup Juli walaupun Juli memang avoid gila-gila.(macam lawak pulak guna nama sendiri cakap dengan kau weh*gelak*) Juli tamau kata i luv you dekat Shah since Shah pun tak kata apa. But i hope, your feelings same with me. Jarak 15 tapak dah terhapus. Kita dah tak ada jarak. Walau kita terpisah. (kalau aku mati sebab H1N1 pun kita x ada jarak jugak :p) Shah, boleh tak nanti Shah crop gamba kita dua? Gambar kahwin kita tak lawa kann. Pakai mask. Pakai segala wayar. Tamau la. Shah, nanti kita tengok sama-sama result SPM tau. Tengok lah, Juli mesti kalahkan Shah punya. Huhu. Juli tatau nak kata apa dah. Tapi, i hope you\'ll here with me. eheh. Doakan me tau...

Salam sayang,
Juli


Shah menekap diari hitam itu ke dada. AIr matanya menitis lagi. Juli... Shah cintakan Juli. I want to be there with you too. Jangan tinggalkan Shah... Please...

Bilik Shah macam kelam dengan emo dia tenggelam...
---------------------------------------------

"Shah... Shah tak boleh macam ni... Kalau Shah down macam ni, macam mana Juli nak tenang? Doakan dia." Suara mama perlahan mencecah gegendang telinga.

"Moga kau ditempatkan bersama orang-orang yang dipilihNYA, sayang..."
----------------------------------------------

Hari result SPM....

"Tahniah Shah! Kau straight A1 tuuu! Gila mantap!" Hellmi menepuk bahu Shah.

"Alhamdulillah... Eh, aku nak pergi amek result Juli. Pergi dulu yeh." Shah mintak diri. Dia berjalan mendekati cikgu. "Cikgu, result Julia cikgu."

Cikgu tersenyum. "Nah. Tahniah ye. Jangan sedih-sedih."

Huluran slip SPM disambut. "Terima kasih cikgu." Senyum. Shah berjalan sambil melihat slip. A1 berderet. Alhamdulillah. Julia, kita seri. Shah tersenyum sambil melangkah pergi....

p/s Saya beginner. Komen amat diperlukan untuk memperbaiki diri. Terima kasih baca (:
posted by Penulisan2u @ 1:00 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
21 Comments:
  • At 6/9/09 3:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita ne berintro ngan klakar...
    tp x sangka lak berending ngan sedey...
    pa2 pun mmg bezz...well done

     

  • At 6/9/09 4:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduh sedih giler cite ye
    tp kelakar lah mase ye skolh dulu
    teringat ke seseorang.
    huhuhu
    anyway a good job

     

  • At 7/9/09 1:16 PG, Blogger iriz said…

    best citer..
    swit je w/p ending die sedey..

    teringat at dak y ak sllu gado skang ni..
    ahahah..
    benci thp gaban at die ta terkire...
    huh! :/

    nyway citer ni best cma kdg2 some part tu kne terang en situasi tu betul2..:)

    btw...gud job writer...

     

  • At 7/9/09 11:53 PG, Blogger iManAzRaf said…

    sweetnyer... hehe.. best.. klaka je ms starting tuh... tp xsngke juli btl2 mnggl.. huhuhu.. sedey part tuh... pe pun, keep it up..!!

     

  • At 8/9/09 4:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet and sad....
    erm..not bad...
    good job writer..

     

  • At 8/9/09 10:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdih nyeeeeeeeeee
    but still goodddd
    A.1

     

  • At 9/9/09 2:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ok...
    tapi....endingnye sedih
    ape2pun masih banyak yang perlu diperbaiki
    -good luck-

     

  • At 10/9/09 3:38 PTG, Anonymous eiya58 said…

    sdey...
    mula2 2 cm xpham ckit cte die...
    pape pn nice story...

     

  • At 12/9/09 6:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gler sdey ending yeaa..
    but keep it a good work..
    gler gempak result dier..
    cayala!!!!

     

  • At 12/9/09 1:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oh, best juga. tapi gaya bahasa mcm hlovate..
    hehe, cube lagi eh. all the best!

     

  • At 17/9/09 1:16 PTG, Blogger Vera_lis said…

    waa sedih...best lar. Betul kata cik Tanpa Nama. Cam ada pengaruh cik Hlovate

     

  • At 17/9/09 9:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    khufarat? mana dpt ayt tu..khurafat la woi..

     

  • At 22/9/09 1:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    punya la lawak first-first sampai aku tak sedar pun bdak Juli tu meninggal.Huhu...sedih dan sweet.Aku benci ceita sad ending.

     

  • At 3/10/09 1:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    takut ak baca cite nie...ak benci gile kat mamat sorang nie...harap2..jodoh ak bkn dgn dia...tp mcm cite nie..dia menepati sume citarasa ak...cam ne nie?

     

  • At 3/10/09 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best... :(

     

  • At 4/10/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pieapple... at the begining aku x phm ape2 yg awk tulis... nk ending bru nmpk jln cte... em jln cte ok kut... tpi ayat aku x brp suke sngt ley improve supya lbh catchy,,,

     

  • At 4/10/09 3:35 PTG, Blogger keiti shotti said…

    bez..

     

  • At 6/10/09 4:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmmm..mmg ayat dia mula2 amat mengelirukan..aku pun x paham jugak apa yg penulis tulis..tp at the end aku paham la jalan citenye..boley laa..aku bg 3 bintang..ok x :-)

     

  • At 6/10/09 11:59 PTG, Anonymous fauziah said…

    mm boleh tahan la..ingatkan gurau je mase ending die tp rupe2nya betul si juli ni pergi mengadap ilahi..mmg sedih tapi cerita agak mengelirukan..semoga dapat diperbaiki lagi..teruskan menulis ye

     

  • At 8/8/10 12:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la....sdihnye endingnye.. huhu.. aku ingtkn juli 2 dh sihat ke ape td.. cian kt shah.. huhu..
    but, this is the nice story.. keep it up. thanks......

     

  • At 15/3/11 11:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mula2 ayt ceta x brpa faham...
    ending dy knpa kna buat juli tu mati?klau x wt msti lg mnarik...btw trskn usaha :)

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group