BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Ogos 14, 2009
Novel : Saat Rindu Itu Hadir 5
Nama Pena : Atie Ameen

Terbang jentayu bersama enggang

Cenderawasih di sangkar sepi

Fail-fail di atas meja dicapai dan dibelek satu per satu. Setiap helaian ditatap dan ditelitinya dengan tekun. Sesekali jam tanganya dikerling. Sekarang waktu makan tengahari namun masih banyak lagi tugasan yang perlu dibereskan. Kertas kerja untuk projek baru perlu disemak. Mesyuarat perlu diadakan bersama semua staff yang terlibat. Sesekali kedua-dua tangannya ditekup di kepala. Pening. Bercelaru. Wajah Ayuni sering bermain di ruang matanya. Debaran di hatinya tak siapa yang tahu. Serba-serbi tak keruan.

Tiba-tiba telefon bimbitnya menjerit minta diangkat. Dengan perlahan jemarinya meraih telefon bimbit yang berada di atas meja. Ternyata nama yang tertera di skrin telefonnya berjaya mengukir senyum dibibirnya.

"Hello sayang" kedengaran suara manja menyapanya di hujung talian.

"Hello" Hakimi membalas dengan senyuman masih bersisa.

"Miss you sayang"

"Miss you too tapi kenapa baru sekarang you called I?" balas Hakimi sedikit merajuk.

"Alaaa… I sibuklah. I ada kat KLIA ni, baru sampai. Malam nanti kita jumpa ya. Miss you sangat" bicara Ayuni kali ini mampu menghilangkan rajuknya.

"Okay, sayang. Malam nanti I jemput you" ucap Hakimi.

"Okay, bye… see you tonight" Ayuni mengakhiri bicaranya.

"Bye…"

Pintu biliknya diketuk. Kepala Haziq sudah tersembul di balik pintu. Senyuman dihadiahkan buat sahabatnya, Hakimi.

"Boleh aku masuk?"

Hakimi menjeling. "Kalau dah kepala kau tu terjengah… masuk ajelah. Banyak tanya pulak" jawab Hakimi sedikit geram.

"Awal kau masuk kerja Kimi. Kata pengantin baru. Tak pergi honeymoon ke?" soalan mengena daripada Haziq membuatkan Hakimi terhenti dari meneliti fail yang berada di tangannya. Wajah Haziq direnung tepat. Geramlah tu.

"Nak honeymoon apanya… dia bukan isteri pilihan aku!"

"Haaa… apalah kau ni dapat isteri cantik macam tu pun kau tak tahu nak menghargai? Apa punya lelakilah kau ni. Apa nama dia?" bidas Haziq sambil cuba mengingati nama gadis yang dimaksudkan.

"Haryani" perlahan nama itu meniti di bibir Hakimi.

"Haaa… Haryani. Sedap namanya secantik orangnya. Kalau aku jadi kaulah tak berenggang aku sebab dapat isteri cantik" senyuman mengusik terukir di bibir Haziq kali ini.

"Kau ni kan kalau tak usik aku tak boleh ke?" tingkah Hakimi. Kali ini kedua-dua tangannya disilang mendakap tubuh sambil bersandar. Geram di hati hanya Tuhan yang tahu.

"Yalah… kalau dah kau tak nak dan tak tahu menghargai lebih baik kau pass aja kat aku. Lagi pun aku ni still single and available apa"

"Eh Ziq, kau ingat dia tu barang ke nak main pass-pass ha?" sergah Hakimi sambil menarik muka masam.

"Janganlah marah kawan. Releks. Aku cakap aja kalau kau tak nak dan tak menghargai. Itu aja. Salah ke?" soal Haziq lagi.

"Eh dahlah daripada kita cakap pasal Haryani lebih baik kita pergi lunch. Jomlah aku belanja. Perut aku pun dah lapar ni" ujar Hakimi sambil mengangkat punggung cuba mengelak daripada membicarakan soal rumahtangganya yang baru sahaja dibina.

"Kalau ia pun tunggulah aku Kimi" Haziq bersuara sambil mempercepatkan langkahnya menyaingi Hakimi. Mereka beriringan menuju ke lif.

*******

Hakimi mengemas meja kerjanya. Sesekali ekor matanya mengerling jam tangannya. Waktu sudah menunjukkan jam lima tiga puluh minit petang. Terasa lambatnya waktu berlalu. Namun hatinya berbunga riang tatkala teringat janji temu untuk makan malam bersama Ayuni. Setelah semuanya dipastikan rapi dia mencapai briefcase dan beredar meninggalkan ruang pejabatnya.

"Awal kau balik hari ni Kimi?" Haziq menyapa disertai seyuman nakal. Secara kebetulan Haziq baharu sahaja pulang ke pejabat kerana menemui client.

"Aku ada janji temu malam nilah… special dinner" jawap Hakimi selamba. Bibirnya mengukir senyum. Kalau boleh nak senyum sampai ke telinga tapi tentulah tak boleh kan so… sampai yang boleh sahaja ler.

"What? Special dinner? Wah sejak-sejak kahwin ni dah ada special dinnerlah pulak. Maklumlah dah ada orang rumah… ya tak?" usik si Haziq.

"Bukan kat rumahlah. Kau ni…"

"Habis tu kalau bukan kat rumah, kat mana? Dengan siapa?" soal Haziq sedikit keliru sambil mengerutkan dahi.

"Bukan ke kau tu nujum pak belalang" Hakimi cuba berteka-teki.

"Okay… biar aku teka" Haziq termangu seketika. "Haaa… ni mesti dengan Ayuni… ye tak?"

"Betul tu Tok Nujum. Dengan siapa lagi kalau bukan Ayuni" jawap Hakimi dengan senyuman tidak lekang di bibir.

"Patutlah hari ni aku tengok kau asyik senyum aja. Rupa-rupanya buah hati kesayangan kau dah balik ya"

"Tahu tak apa"

"Tapi Kimi… kau kena ingat yang kau tu dah ada isteri bukan bujang lagi. Lainlah aku ni" bidas Haziq.

"Pada dasarnya aku dah kahwin tapi di hati aku ni cuma ada Ayuni aja. Kau tahu kan yang aku sayangkan dia. Perkahwinan aku ni cuma… atas kertas ajalah. Aku masih tak dapat lupakan Ayuni. Dia cinta hati akulah" Hakimi menyatakan pendiriannya.

"Itu aku tahu tapi kalau kau tak cuba untuk melupakannya susahlah. Dan kau juga kenalah cuba untuk sayangi Haryani. Lagi pun dia isteri kau yang sah. Dia lebih berhak. Ingat tu Kimi. Cubalah kau ketepikan ego kau tu sikit. Aku pasti satu hari nanti kau mesti jatuh hati punyalah kat Haryani tu. Tak pun kau jatuh tangga… tengoklah nanti. Masa tu baru kau tahu betapa nujumnya aku ni " Haziq melepaskan tawanya. Terasa lucu dengan hujahnya sendiri.

Hakimi terkedu mendengar hujah Haziq. Memang ada benarnya tapi baginya Ayuni adalah cintanya. Hakimi memandang wajah sahabatnya. Hanya senyuman kecil terlukis di wajahnya.

"Aku balik dululah. Aku rasa rindu sangat pada Ayuni. Tak sabar nak jumpa dia malam ni. Lagi pun aku tak kuasa nak layan kau. Balik dulu ya bang…" Hakimi membuat suara dan mimik muka seperti Aziz Satar dalam filem Seniman Bujang Lapok. Hakimi juga sempat mengenyitkan mata pada Haziq sebelum berlalu pergi. Haziq sekadar menggelengkan kepalanya dengan telatah sahabatnya.

*******

Haryani berjalan mendekati Puan Latifah yang sibuk dengan bunga-bunga hiasan di halaman rumah. Tangannya pantas mencantas dan membuang dahan-dahan yang tidak diingini dengan gunting pemotong. Sesekali dia menggemburkan tanah di dalam pasu.

"Boleh saya tolong puan?" Haryani memberanikan diri menyapa ibu mertuanya.

Puan Latifah sedikit terkejut dan menoleh sekilas. Tiada jawapan. Menyambung semula tugasnya yang sedikit terganggu. Haryani masih berdiri di situ. Menanti jawapan daripada ibu mertuanya barangkali.

"Saya boleh tolong puan gemburkan tanah dalam pasu-pasu ni jika puan mahu" Haryani bersuara dan mengharap agar ibu mertuanya memberinya sedikit ruang untuk mereka berbicara.

Dia mencapai penyodok kecil dan menguis serta menggemburkan tanah dalam pasu yang berisi pokok bunga rose berwarna putih. Puan Latifah hanya membiarkan sahaja perlakuan anak menantunya. Sesekali dia mengerling Haryani disebelahnya. Pantas juga tangan dan jemari runcing itu membuat kerja.

"Tak payahlah buat semua tu nanti tangan kotor pulak" Puan Latifah tiba-tiba bersuara memecah kebisuan di antara mereka. Haryani tersenyum memandang ibu mertuanya. Sememangnya Puan Latifah suka pun kalau ada orang yang sudi menolongnya.

"Tak apa… saya dah biasa buat kerja-kerja macam ni. Dulu saya selalu tolong Mak Su saya di nursery dia kat Cameron Highlands. Itu pun bila musim cuti semesta. Nanti kalau saya ada balik ke sana bolehlah saya bawakan bunga-bunga hiasan untuk puan. Cakap aja nak yang macam mana… semuanya boleh diatur " balas Haryani bersama senyuman di bibir. Ternyata gadis itu tidak lokek dengan senyuman. Hati Puan Latifah seakan tersenyum mendengar kata-kata itu.

"Puan suka bunga rose dan orkid ya?" kini Haryani telah beralih ke pasu yang lain pula.

"Mana kamu tahu?" soal Puan Latifah sambil tangannya terus memotong dan mencantas ranting-ranting kering di pasu yang lain.

"Saya tengok banyak pokok bunga rose dan orkid di halaman ni. Sama macam arwah ibu. Ibu memang suka tanam pokok bunga rose dan orkid. Cantik katanya tapi bunga-bunga lain pun ibu tanam jugak."

Kata-kata yang meluncur dari bibir Haryani membuat tangan Puan Latifah terhenti seketika dan memandang wajah Haryani yang sedikit tertunduk yang masih tekun membantunya menggembur tanah di dalam pasu. Terasa hiba. Sedikit tersentuh hatinya tatkala Haryani menyebut ‘arwah ibu’

"Tolong siram pokok-pokok ni boleh?" Puan Latifah cuba menolak rasa hiba yang bermain di tangkai hatinya.

"Boleh" balas Haryani dengan senyuman tak lekang di bibirnya. Lantas dia mencapai dan mengisi bekas air yang biasa digunakan untuk menyiram pokok-pokok hiasan di halaman rumah besar itu.

Sedang asyik Haryani membantu Puan Latifah menyiram pokok-pokok bunga yang pelbagai warna yang dijadikan hiasan di halaman rumah agam itu kelihatan kereta Toyota Camry rona putih milik suaminya diparkir di porch. Pandangannya bertaut dengan mata milik Hakimi sebaik sahaja Hakimi keluar dari perut keretanya. Cepat sahaja Haryani melarikan matanya daripada Hakimi dengan menyambung semula kerjanya yang tertangguh. Tak sanggup rasanya untuk terus menatap mata itu. Sinarnya seakan mengundang debar di dasar jiwanya. Debar yang sukar untuk ditepis atau ditangkis.

"Awal anak mama balik hari ni? Selalunya selagi belum terpasang semua lampu jalan selagi itu susah nak tengok muka kamu" soal Puan Latifah sebaik sahaja Hakimi menghampirinya.

"Kenapa? Mama tak suka ke tengok anak bujang mama ni balik awal macam ni?" sahut Hakimi sambil matanya menjeling ke arah Haryani.

"Bukanlah macam tu… cuma mama rasa hairan jugak" balas Puan Latifah sambil sekilas memandang menantunya dengan ekor mata.

"Haaa… satu lagi. Apa Kimi sebut tadi? Anak bujang? No… no… no bukan bujang lagi ok tapi dah jadi suami orang pun" sambung Puan Latifah lagi. Ada ketawa di hujung bicaranya dan secara tak langsung membuatkan Hakimi berubah riak wajahnya.

"Haryani..." teguran Puan Latifah membuatkan kerjanya terganggu sekali lagi. Pandangannya dialihkan ke ibu mertuanya.

"Ya, Puan" balas Haryani ringkas.

"Sudahlah tu… suami kamu ni dah balik"

"Tapi Puan… saya belum habis siram lagi pokok-pokok bunga ni" Haryani beralasan.

"Tak apalah… nanti mama sambung. Kamu pergilah siapkan minuman untuk Hakimi. Apa-apa pun utamakan suami kamu ni dulu. Pergilah" perintah Puan Latifah dipatuhi.

Hakimi merenung wajah Puan Latifah yang kelihatan tenang. Sedikit pelik dengan sikap ibunya. Nampaknya ibunya telah cuba menerima kehadiran Haryani di rumah itu. Haryani membasuh tangannya di pancuran yang terletak di tepi rumah. Kemudian dicapainya briefcase di tangan Hakimi dan berlalu masuk ke dalam. Hakimi mengekori dari belakang.

"Hei! Briefcase aku tu" Haryani berhenti melangkah dan menoleh ke arah Hakimi.

"Haaa tahulah ini briefcase awak. Kenapa?" soal Haryani. Sedikit hairan.



"Basah. Awak tak lap tangan" jawab Hakimi sambil menuding jarinya ke arah briefcase yang masih berada di tangan Haryani.

"Sorry. Nanti saya laplah" selamba Haryani menjawab.

"Make sure kau lap kering-kering tau" ujar Hakimi.

"Yalah… yalah nanti saya laplah sampai kering ya Encik Hakimi" Haryani lajukan langkahnya. Satu jelingan dihadiahkan. Hakimi hanya memandang perlakuan isterinya. ‘Jelingan itu… ‘ bisik hatinya. ‘Arh… tak mungkin. Tak mungkin aku suka jelingannya’



Minum petang telah tersedia di atas meja di ruang makan. Murni yang menyiapkannya. Sementara Haryani ke ruang dapur untuk membancuh hot chocolate buat Hakimi.

"Minumlah" Haryani memecah kesunyian di antara mereka sambil menghulurkan mug yang berisi hot chocolate dengan senyuman mekar di bibir.

"Kau tak minum ke?" sapaan Hakimi membuat langkah Haryani terhenti tiba-tiba. Dia menoleh. Senyum.

"Dah tadi" jawap Haryani.

"Duduklah. Temankan aku minum" Haryani mengangguk lantas melabuhkan punggung berhadapan Hakimi. Diam. Tiada sebarang bicara. Haryani mengalihkan pandangan ke luar jendela kaca setiap kali Hakimi merenungnya. Hatinya terasa resah. Seolah-olah ada badai menghempas tasik hatinya saat ini. Sememangnya dia tidak dapat mentafsir hati lelaki di hadapannya. Ada masanya tenang dan ada masanya bergelora. Pelik. Namun jiwanya tercubit, ada sedikit rasa suka pada lelaki ini. Tersenyum lagi. Santai lelaki ini menggigit mini donut dengan diselang-seli menghirup air hot chocolate hasil tangannya.

"Kenapa kau tersenyum? Boleh aku tahu sebabnya?" bicara Hakimi mematikan senyuman Haryani tiba-tiba. Direnung wajah itu.

"Tak ada apa-apalah" jawab Haryani ringkas.

"Tak ada apa-apa. Pelik. Biasanya orang tak siuman aje suka senyum sorang-sorang. Kau ni tergolong dalam golongan itu ke?" sinis sekali soalan Hakimi. Namun mata lelakinya masih tidak berganjak dari merenung wajah ayu di hadapannya. Sedari awal melihat wajah itu hati lelakinya mengakui gadis ini memang cantik.

"Kalau saya dah kata tak ada apa-apa tu maknanya tak ada apa-apalah. Awak ni banyak soallah" Haryani sudah memuncung.

"Haaa… baru tanya sikit dah muncung macam cencurut" usik Hakimi. Gelihatinya. Melihat perubahan pada wajah Haryani mengundang senyuman merekah di bibir Hakimi. Terasa sedikit lucu.

"Malaslah layan awak ni. Pergi tolong Kak Murni kat dapur tu lagi bagus" ucap Haryani sambil menghadiahkan jelingan sebelum berlalu pergi. Jelingan itu sudah cukup menggetarkan tangkai hati Hakimi. Jelingan manjakah itu? Kali ini Hakimi pula yang tersenyum sendirian. Rasa sedikit terhibur.
posted by Penulisan2u @ 5:43 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
30 Comments:
  • At 14/8/09 7:51 PG, Blogger miss esmee alay said…

    yeah.....first comment....cite ni menarik la...msti nnti dpa ni jatuh tangga...haha....teruskan berusaha.

     

  • At 14/8/09 9:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer yg menarik...
    penulis xde blog ker...lm sgt nk tgu upload kt penulisan nie...blog pls =]

     

  • At 14/8/09 11:23 PG, Blogger boobear said…

    Citer yang menarik ka?
    Begitu menarik sekali ka klu idea banyak diceduk dari cerita orang?
    Ceduk sana ceduk sini..haaa jadi la sebuah cerita.
    Senang je kan keje..

    saya dah puas tilik cerita ni. banyak persamaan dengan novel bicara hati-damya hanna, kau yang satu -nia azalea dan PAM -hanni ramsul terutamanya.

    Kepada penulis..sampai berapa bab cerita nak sama ngan cerita orang lain?
    kalau setakat basic cerita sama ok lagi..
    tapi kalau sampai scene dan ayat setiap bab pun hampir nak sama

    ..kebetulan jugak ke?

    Kalau sama jugak next bab, disarankan baik penulis masuk gua je la.

    bertapa..dapat banyak ilham sket kan nak merapu2 ni. mintak la tolong penghuni gua kasi idea ya.

     

  • At 15/8/09 4:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah kata penulis citer ni suka ceduk menceduk karya org lain lah...pe hal pihak penulisan ni tk tapis arr..asal boleh jer kasi lepas...org lain susah payah cari idea si lahabau ni senang2 jer tiru..

     

  • At 15/8/09 9:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Keep it up atie ameen! kalau rasa penulis menceduk karya orang lain..ya..just ignore it, don't read. Manusia dari kecil lagi jadi pandai sebab meniru and even Jepun dulu pun bermula dengan peniruan teknologi dari Barat. So, don't worry atie, teruskan usaha anda.. At least you have something to put in here, compared me and the rest..just pandai bagi komen je..

     

  • At 16/8/09 2:27 PG, Blogger boobear said…

    meniru perlu ada etika..
    perlu melihat tujuan n manfaat peniruan.
    tak semua bole diterima
    matlamat tidak boleh menghalalkan cara.
    termasuk la plagiat karya/hasil seni orang!!
    salah tetap salah.

    As a bookworm, saya baca banyak buku, tak dinafikan memang banyak karya basic jalan cerita lebih kurang sama,saya tetap enjoy, tabik kerana penulis2 bijak mengguna kreativiti tersendiri menjadi hak milik asli. tapi jarang benar saya jumpa yang terlalu banyak kebetulan scene n ayat2 cam cik Atie ameen dah buat ni.

    okeh katakan kamu seorang guru.
    memeriksa karangan anak murid kamu.
    2 karangan yang hampir nak sama.
    Apa perasaan kamu pada yang murid yang memplagiat, yang mengubah karangan kawannya dan top up n make up sket2 menjadi hak milik cipta sendiri?

    1.bijak,bagus, lantak la kan janji keje sekolah siap, best pun best karangan budak ni.pandai budak ni mengarang
    2.sungguh tak beretika budak ni, bakat ada tapi pemalas, tak produktif, tak reti ke nak guna otak, nak keje senang je.apa nak jadi bila besar nanti. ish malunya dapat murid camni.

    *Pilihan dua dan satu menentukan samada kamu seorang yang bijak @ sama je bebal ngan murid kamu tu.

     

  • At 16/8/09 7:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    panjang betul boobear mengomen ye..just wonder whether you have your own blog..need to read your writing jugak...tapi tak linkla pulak..i think everyone has their own "citarasa"kan..so, if you think atie ameen ni memplagiat ke, apa ke.just don't readla..because ada orang lain yang nak baca :-).

     

  • At 16/8/09 8:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....
    sy slh seorg silent reader kt penulisan...dh byk sgt komen yg dibaca...yg positif dan juga negatif....bg sy laaa...setiap penulis ada cara dia yg tersendiri utk menulis...dan kalau setakat pada permulaan ceritanya agak ada persamaan dengan citer yg lain...tak semestinya pengakhiran citer jugak akan sama...
    setau sy...tak kira dlm bidang apa juga penulisan...even masa kita belaja pun..still kita ceduk ide sini sana utk lengkapkn assignment kita kan??? Betul tak???
    So, x slh kalau penulis ceduk serba sikit ide dr Bicara Hati n PAM...
    Buat penulis...sy hrp utk nx part...anda akan lebih berhati-hati...i think you get what i mean.....

    Salam...
    ikieomar@gmail.com

     

  • At 16/8/09 11:39 PTG, Blogger boobear said…

    Ini lah dia manusia yang tak peduli perasaan orang.
    selfish. hanya ingin memuaskan hati sendiri.
    terfikirkah apa perasaan penulis2 kalau lah diorang tahu hasil karya yang diperah otak dan diusahakan berbulan2 diplagiat?
    tak ada yang tak kisah.
    n bukan sorang dua penulis 'e-novel to novel' sebelum ni yang jadi makcik mengamuk.

    kesian sangat ke kat pembaca atie ameen ni?
    dah kurang sangat ke bahan bacaan kat atas dunia ni?
    and u...saya tahu kamu tahu persamaan yang saya maksudkan ni.
    Tapi kenapa nak membela cik penulis ni sangat?
    atas sebab apa?
    n tolong jangan samakan dengan assignment yang nyata berbeza..itu ilmu yang harus dikongsi.dimasukkan fakta yang tepat n betul dan juga disertakan rujukan.
    jangan jadi student bebal k.


    and u cik penulis.
    saya tahu kamu baca komen2 ni.
    tak nak cakap apa2 ke?
    tak nak cakap ke dapat idea sumer ni dari langit
    or dari mimpi?
    or penghuni gua tlg kasi idea?
    saya sedar kamu berbakat tapi sayangnnya kamu telah hitamkan bakat kamu tu.


    Sekian, terima kasih.
    Nak baca my writing, baca la apa yang saya tulis kt sini..kan panjang saya membebel ni.

     

  • At 17/8/09 8:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuh2 hangat tul...ada kesilapan yg sya rasa perlu dibetulkan disini..ada plak tk salah ceduk idea org?? mana blajar ni?? singkatnya pemikiran..kesian tul..sia2 jer lah akal fikiran yg diberi kalau tk leh pikir yg mana betul dan yg mana salah..nk sokong pun tgk lah gayanya camne..mcm yg dah byk membaca cerpen2 dan novel2 snapshot kita tau kalau karya seseorang tu original ke tidak...ini terlalu ketara sgt persamaan nya..buat penulis atie ameen..u can do better than this..perah sikit kepala otak untuk dptkan idea2 dan imiginasi sendiri..teruk camne pun karya kita tu tk kisah lah..masih leh diperbaiki..janji kita berusaha untuk jadikan ia lebih baik di masa hadapan..yg penting ianya hasil kerja keras kita!

     

  • At 17/8/09 12:55 PTG, Blogger Izz Faizah said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 21/8/09 3:49 PTG, Blogger aqilah said…

    pd penulis, boleh dikatakan hampir kesemua pembaca di blog ini adalah peminat2 novel dan tahu sejarah/latar belakang novel Bicara Hati/Pergilah Air Mata yg byk terdapat dlm cite awak ni. Terimalah komen/kritikan disini sebagai satu semangat untu anda terus berusaha dlm mencapai cita2 anda sebagai seorang penulis. Mencari ilham bukanlah satu perkara yg mudah namun sekurang2nya biarlah ianya hasil kita sendiri, idea sendiri. Ok! Good Luck!

     

  • At 28/8/09 1:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak tau menulis nak menulis.. itu la masalah dia..

     

  • At 5/9/09 5:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa u all ni... mana la kita tahu dia baca or tak n even tahu pasal citer pam n bicara hati n kau yang satu... i know... logicall memang ramai yang da tau coz all this 3 story memang famous. tapi tak payah la kritik sampai cam tu sekali.. she just want to try to be a writer.. memang meniru itu salah but don`t you think some time its logic kalo our thingking sama ngan orang lain...
    what ever saya tak nak comment lebih2.. ya i know memang agak sama la ngan pam.. but mana la tahu ader idear tersendiri disini... we newer know right!! kpada writer keep your work... try to make different in this story with fresh idea...
    jangan marah saya lak... saya just cakap jer!!
    ok... by..
    salam

     

  • At 12/9/09 10:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pape pun citer ni ttp best...writer smbug cpt ek n3 pas ni....x sbr nk tggu...kpd yg x suke citer ni...x yah la bce...ignore je lah....byk lgi citer len utk dibaca kn?...ckp x suke tp bce gak smpi n3 ke lima...apa kes?

     

  • At 25/9/09 3:15 PTG, Blogger abby said…

    senget tol r korg nih..hentam org je kejenye..baik pngarang citer ni lah..xcepat melatah...x mcm korg ni..ckap je lebih..tp,xpenah ade 1 pon n3 yg msuk..nk kutuk org konon ..ckap pon men lepas je..senget!!!nsib baik pngarang ni snggup mluangkan masa men'copy' and meng'paste' citer ni..kalau x,manelah korg ter'stuck' kat depan pc ngn laptop tu..btol x??sper sokong sy..sila angkat kaki..eh3!!silap2..angkat tangan...heheh...

     

  • At 28/9/09 11:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis atie ameen ni dah gulung tikar ke? tk menulis lagi? ke tkde idea da..mana tknya duk meniru jer kerjanya.sure tkde idea hehe...

     

  • At 29/9/09 2:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    panjang lebar boobear kritik. siap bagi cth2 situasi.
    hai boobear, ape kata awk post hasil karya awk plak. biar kami nilai. seharusnya awk bg galakkan. bukannya menghentam. ruangan ini pun beri kebebasan kepada individu lain untuk berkarya. biarlah mereka tentukan cara mereka sendiri. suka, awk baca. tak suka, cari cerita lain. harap tak tersinggung.

     

  • At 2/10/09 1:01 PG, Blogger boobear said…

    lagi lagi bila mengkritik ada je yg suruh buat nobel sdiri.
    busan tau..
    sebab saya yang mmg tak reti menulis dan tahu bukan senang nak menulis ni la saya lebih menghargai usaha penat lelah penulis2 yg kerah idea berbulan2. pastu ditiru lak dek orang lain.
    lagi la hawau..

    saya tambah lagi contoh pada yg stil tak reti2
    contoh wat proposal la senang..macam gak nak buat nobel...penat cari bahan, cari idea, ngan kena wat research lagi ..tiba2 proposal diciplak orang ... tak ke awak rasa nak bakar orang tu?

    pssss...bukan saya sorang yang cakap dan sedar cerita ni macam PAM hokeyy


    perlu ka saya menulis juga untuk membolehkan saya menjadi pengkritik?
    perlukah pengarah menjadi pelakon dulu sebelom membikin filem/drama?
    semesti kah pemerhati politik menjadi politician dulu sebelom mengkritik pengtadbiran pemimpin?
    hanya ilmu saya je pun pembaca boleh menjadi pengkritik ok.
    don't be bebal.

    pemikiran macam kamu yang tak reti2 nk polish ni la memburukkan lagi industri penerbitan buku dan e-novel yg giat berkembang.
    kamu dan atie ameen dan pembaca2 yg menyokong atie ameen ni saya lihat tiada respek pd akta hakcipta orang lain.. tiada sensitiviti...
    hanya fikir kepuasan sendiri untuk membaca menda yang free je.

    bukan soal bagi peluang pada penulis sebenarnya kan..
    tapi orang yang duk menafikan apa saya cakapkn ni sebenarnya ada kepentingan sendiri kan..
    ye la..kalau mengiyakan apa yang saya cakap ni takut penulis merajuk terus kan..dah tak boleh baca sambungan lak kan.. tak dapat daa baca nobel free...sbb kedekut nk beli nobel. dapat yang ala2 paste pun dah kira ok kan.


    yess...penulis bebas berkarya tp ada BATASANnya.
    bebas tak bererti awak bole menulis sebebas-bebasnya tanpa peduli hal plagiarisme , ataupun sensiviti agama, mahupun 18sx, 18sg etc...
    awak nk menggalakkn si penulis ni pun biar la kena pada tempatnya..bukannya mendokong buta kesalahan yg dia telah buat.
    menciplak adalah salah ok ..SALAH..
    don't be bebal k

    pada sapa yg masih bebal yg cakap tak salah meniru ni..sila la rujuk link ni

    http://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism

     

  • At 8/10/09 5:30 PTG, Anonymous LIYA said…

    ASTAGHFIRULLAHALAZIM.....
    CUBALAH KORANG SEMUA NI BUAT MENGUCAP SIKIT....
    BOOBEAR...KAU TAK PAYAH NAK LEBIH2
    MACAM BAGUS SANGAT!!!!!!!!!!!!
    KAU KAN PANDAI KAU TAK LAYAK BACA CERPEN MACAMNI
    KAU JGN NAK KECOH2
    MEMANG BAJET BAGUS JE R KAU NI

     

  • At 10/10/09 8:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Saya juga silent reader. Maaf, andai kata2 saya akan membuat para pembaca disini marah. Saya rasa tergerak ingin memberi ulasan krn saya pelik mengapa ada sesetengah pembaca yg seakan bersetuju dgn kesalahan yg dibuat oleh mana2 penulis. Kalau baik kata baik atau sebaliknya supaya penulis tahu di mana kesilapan yg dia lakukan agar boleh diperbaiki. Tegurlah walau kebenaran itu pahit dan perit utk didengar. Mana tahu ia satu titik tolak yg membawa kpd sebuah kejayaan.

    Kita tdk boleh 'just ignore' jika karya itu mempunyai persamaan dgn karya org lain (karya yg awal). Jika ia satu kebetulan, takkan stp scene dan act yg sama. Saya setuju dgn Boobear. Bukan cuba berpihak pd dia mahupun menunjuk pandai. Bg saya kalau ia tak betul dan salah, ia ttp salah dan tdk betul. Boobear bukan menunjuk pandai, bagus mahupun membuat kecoh. Dia hanya memberi satu teguran walaupun ia sedikit sadis. Pengkritis yg berani! Pengkritis adalah pengkritis. Dia tdk semestinya harus pandai menulis novel utk mengkritis karya org. Dia juga tidak harus hanya membaca karya yg baik atau kesukaannya shj. "'Just ignore' or 'don't read' if he/she doesn't like ones work is not a good idea". Semua penulis memerlukan pengkritis sebegini. Pengkritis dan penulis adalah dua org yg berlainan. Mrk saling bergantungan. Pembaca2 yg lain hanya menutup mata walau ia salah malah menyokong. Sokongan atau memberi semangat ada tempatnya! Menciplak hak org mmg satu kesalahan. Kalau idea yg belum dicetak tdk salah. Tapi kalau idea itu telah dicetak ia menjadi hakmilik org yg asal. Renungkan, adakah anda suka hasil karya anda ditiru oleh org lain?

    Kepada penulis--sabar, tekun, gigih dan tawakal dlm menghasilkan karya. Jangan ambil mudah. Tidak salah mengambil inspirasi dari cerita org lain tp jgn jadikan ia hakmilik anda. Renung dan terima kritikan ini dari sudut pandangan yg positif ye. Anda mempunyai potensi untuk menjadi seorang penulis. Semoga berjaya! Yg baik itu dtgnya dr Allah swt, yg buruk itu dr saya sendiri. Salam. ~z.a~

     

  • At 12/10/09 2:06 PTG, Anonymous liya said…

    salam....
    ya...semoga ada yang boleh fikir macamtu
    klu nak kritik pun tak payah r nak lebih2
    guna ayat "bebal" plak tu...
    ktitik orang dengan baik kalau kena pada diri sendiri baru akan rasa peritnya...kalau nak menyokong bukan hanya pada kritikan sahaja tapi berilah semangat kepada penulis2 yang masih baru untuk terus maju...
    kepada penulis novel ini keep it up ya...
    jangan putus asa...saya tunggu kemunculan episod novel awak ni...chaiyok......yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan....

     

  • At 31/10/09 8:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emmm...betul tu..kalau nk kritik pun jgn lah sampai guna bahasa yg kasar cm 'bebal'...diharap penulis truskan cerita ni dan pastikan sambungannya tiada persamaan lgi dgn karya2 penulis lain...bukannye apa sbb kalau sama byk org akan komen kdg2 smpai terlebih kasar dan seterusnya akn membantutkn usaha penulis utk trus menulis...penulis patut truskan cerita ni tp cuba elaborate jln citer nye lain ckit...sye cume bgi cadangan...

     

  • At 10/12/09 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe sampai episod 5 jew, tmbh la lg...cte dia menarik sangat.

     

  • At 12/3/10 11:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape niiii...?? gaduh2..xbest laaa...
    tegur mmgla kne tegur...
    tp klo nk tegur,tegurla secare aman and of courselah kne gnekn bahasa yg lebih bersopn...
    sjuk sikit org nk menerimanya...
    maafla,lagipn saye xbrpihk pd sesiape...
    tp,sbg seorg manusia kite msti ade "kesopanan berbahasa"
    kpd penulis,awak boleh ambil iktibar drpd peristiwa yg tlh berlaku skrg nii..jgn cpat melatah..usaha tangga kjayaan...jgn ulangi prkare yg same,utk kbaikn anda jgk hehe..
    itu sahaje....sekian terima kasih (^.^)

     

  • At 26/7/10 6:44 PTG, Anonymous eyka said…

    npe ckt jew cte ney???
    smbung la lg...cte ney cgt mnarik dan buat sya tertarik...hehehe
    harap dpt smbung cte ney lg...klu buat novel lg bguz...

     

  • At 29/10/10 3:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best,,,, smbung cpt2 e....

     

  • At 30/10/10 6:19 PTG, Anonymous aleeya said…

    kpd cik atie ameen,teruskan usaha anda..
    ignore je komen yg merapu2 2...

     

  • At 24/12/10 7:37 PTG, Anonymous izza said…

    adesss orang yang mengkritikni bukan nya tak pandai tp uat2 pandai..kita sepatutnya tegur lah cara yang seelok-eloknya tegur..jngan guna bahasa kasar..kepada cik atie ignore je komen2 yang tak mndatangkan faedah kepada cik atie sebab pada saya orang yang komen tu tak semestinya pandai menulis seperti cik atie tp pndai mngkritik je lah.mana yang buruk jadikan sempadan mana yang baik jadikan teladan..harap penulis teruskan berkarya dan selesaika ending citer ini.salam

     

  • At 29/1/11 6:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haih!!agaknya bila la nak update cite comey nie..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group