BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Ogos 06, 2009
Novel : Pergilah Air Mata 38
Nama Pena : Hanni Ramsul

Dayana diam. Merenung nasi di pinggan. Seleranya sudah lama hilang. Hatinya benar-benar tersentuh. Berkecil hati dengan kata-kata bapanya.
"Papa harap ini kali pertama dan terakhir,"
"Salah ke kalau Yana nak balik rumah Yana sendiri? Yana rindu papa. Rindu mama. Itu sebabnya Yana terus ke sini,"
Dr. Dahari mengeluh perlahan.
"Bila pula papa kata salah?,"
"Dah tu, kenapa papa marah-marah ni?,"
"Memanglah papa marah. Yana belakangkan suami Yana. Itu yang buat papa marah,"
"Bad tahu Yana ke sini. Yana dah inform Bad pun. Belakangkan apa pula?,"
"Sepatutnya Yana kena jumpa suami dulu. Seminggu Yana tinggalkan dia. Baliklah jumpa dia dulu. Rumah ni, bila-bila pun Yana boleh datang. Lagi elok kalau datang sekali dengan Bad,"
Dayana menarik muka.
"Lagi satu, dah jadi isteri orang ni, cubalah kurangkan sikit sibuk tu,"
"Papa. Please. Don’t start it again,"
"Kenapalah anak papa ni, degil sangat ya?,"
"Ikut perangai abanglah," Puan Julaika menyampuk. Membuat senyum terjungkit di sudut bibir Dr. Dahari. Jelingan isterinya membuat dia sedikit senang. Sekurang-kurangnya isterinya itu sudah mahu menyapanya.
"Abang rasa, abang pun tak keras kepala macam ni,"
Dayana menjeling. Mahu senyum, namun ditahan. Lucu melihat riak hairan yang dibuat-buat bapanya.
"Kurangkanlah sikit sibuk tu. Tumpukan pada keluarga sikit. Sekarang yang paling penting, bukan lagi kerjaya Yana. Tapi, perkahwinan Yana,"Dr. Dahari menyambung kata-katanya. Dayana mengeluh perlahan. Persoalan yang sama, tidak kira di mana dia berada.
"Yana nak capai sesuatu dalam hidup Yana. Semua orang kena respect keinginan Yana tu,"
"Apa lagi yang Yana nak kejar? Sepatutnya sekarang ni, Yana kena berusaha untuk melengkapkan lagi perkahwinan Yana. Bina satu keluarga yang sempurna,"
"Banyak masa yang dah Yana habiskan untuk kerja Yana sekarang. Takkan Yana nak tinggalkan semua tu macam tu saja? Lagipun, Badrul sendiri dah terima syarat Yana,"
"Yana. Listen to me. Dalam perkahwinan tak ada syarat. Bila kita dah kahwin, kena kena terima hakikat yang kita dah ada tanggungjawab masing-masing. Tanggungjawab sebagai suami. Dan tanggungjawab sebagai isteri,"
"Yana dah dengar masa pergi kursus kahwin dulu. Buku pun, dah banyak Yana baca tentang tu,"
"Tapi, kenapa Yana masih tak faham-faham? Itu yang papa hairan,"
"Papa… Yana pun ada hak untuk buat apa yang Yana suka kan? Kerja, tak salah kan? Even kita dah kahwin. Lagipun, Bad tak bising pun, pa. Don’t worry. Okay? Dia yang benarkan Yana terus kerja,"
Dr. Dahari menggeleng perlahan. Penat memberi kata nasihat pada anak tunggalnya itu.
"Bad tak bising, tak semestinya dia suka, Yana. Suami mana yang suka kalau isterinya ligat dengan kerja dua puluh empat jam?,"
"Abang ni. Dah Yana cakap Bad tak kisah, biarlah. Biarlah Yana kerja,"
"Betul tu mama. Yana sokong. Mana boleh wujud diskriminasi macam tu kan? Asal dah kahwin je, perempuan kena berhenti kerja. Macam tu? Kalau tak berhenti pun, kena slow down pula. Mana adil. Tugas kita bukannya makin kurang sebaik saja status kita berubah. Kenapa lelaki tak macam tu? Dah kahwin pun, boleh kerja ikut suka saja?,"
"Lelaki lain. dah memang tugas dia cari nafkah untuk keluarga,"
"Saya sokong kalau Yana kerja. Jangan nak berhenti Yana. Jangan jadi macam mama,"
"Awak ni. Suka racunkan fikiran budak tu, kenapa?,"
"Saya tak racunkan. Kerja ni penting untuk masa depan dia. Kita tak tahu apa yang jadi akan datang. Kalau dibuatnya Badrul tu macam abang, macam mana? Apa-apa jadi, sekurang-kurangnya Yana ada sumber kewangannya sendiri,"
"Macam saya, apa pula?,"
Puan Julaika menjeling. Dayana diam seketika. Melihat wajah ibunya yang masam mencuka. Pandangan dialihkan pula ke wajah bapanya. Bapanya kelihatan lebih tenang. Dia tersenyum kecil. Pasti bertengkar lagi.
"Dah tahu, buat-buat Tanya pula? Awak suruh saya duduk rumah jaga awak. Jaga anak. Berpuluh tahun saya buat macam tu. Last-last awak cari orang lain juga. Sia-siakan saya macam tu saja,"
"Astarghfirullahal’azim. Awak ni. Berapa kali saya nak cakap?,"
"Seratus kali awak cakap pun, saya tak akan percaya. Memang awak ada perempuan lain kan?,"
"Ika..Ika… Buat apalah saya nak cari lain? Lagipun, saya ni dah tua. Bukan kaya sangat pun,"
"Kalau dah namanya lelaki, bukan difikir semua tu…,"
"Wait…wait… Plaese papa… mama… not in front of me. Okay?,"Dayana segera menyampuk melihat suasana makan malam sudah sedikit tegang. Dr. Dahari mengeluh panjang. Puan Julaika segera meletakkan sudu dan garfu ke pinggan. Mengangkat punggung sambil berlalu dengan wajah mencuka. Dayana merenung wajah bapanya. Menanti penjelasan.
"Papa tak tahu. Okay? Sejak akhir-akhir ni, cemburu mama kamu tu, lain macam,"
Dayana tersenyum kecil. Merenung sahaja wajah bapanya yang seakan tidak dimakan usia. Tidak mustahil untuk ibunya sentiasa curiga. Lebih-lebih lagi dengan doktor-doktor muda yang cantik di klinik bapanya. Selalunya itulah punca cemburu ibunya.
"Takkan tak ada apa-apa berlaku?,"
"Perkara kecil sangat. Dah empat hari mogok dengan papa tu. Tak nak bercakap,"
Dayana tergelak.
"Apa perkara kecilnya tu?,"
"Dr Alesha hantar SMS, wish birthday papa. Itu saja,"
Dayana tersenyum. Teringat usia bapanya yang mencecah lima puluh dua beberapa hari yang lalu.
"Patutlah. Papa pun salah. Dah tahu mama tu suka prasangka, kenapa tak delete SMS tu?,"
"Dia yang buka. Macam mana papa nak delete?,"
Dayana tergelak kecil.
"Bila? Pukul berapa?,"
"Malam. Tak sure pukul berapa,"
"Patutlah mama mengamuk. Tak apa. Nanti Yana cakap dengan mama,"
Dr. Dahari tersenyum kecil. Merenung wajah Dayana yang sudah menolak perlahan pinggan nasinya yang tidak berusik.
"Mama tu, papa boleh uruskan. Pasal Yana ni, papa belum habis cakap lagi,"
"Papa, Yana penatlah,"
"Dah dekat enam bulan Yana kahwin. Belum bersedia nak tambah ahli keluarga ke?,"
Dayana tergelak besar. Memandang wajah bapanya dengan renungan tidak percaya.
"Nonsense. Apa papa merepek ni?,"
"Merepek? I’m serius sayang. Mungkin bila dah ada anak nanti, Yana akan lebih sedar pada tanggungjawab Yana,"
"Itu bukan tanggungjawab, papa. Itu beban,"
"Yana!,"
Dayana diam seketika. Wajah bapanya sedikit berubah. Dia tahu bapanya marah.
"Sorry. Yana tak bermaksud apa-apa dengan apa yang cakap tu. Cuma, terlalu awallah papa untuk itu semua. Either Yana or Badrul, kami rasa, kami belum bersedia untuk itu,"
"Badrul tak pernah bincang pasal ni ke?,"
Dayana diam lagi. Berterus-terang tentang hasrat Badrul yang satu itu, pasti akan membuat hujah bapanya lebih panjang. Akhirnya dia menggeleng perlahan, walau sejak akhir-akhir ini, Badrul banyak berkias ke arah itu.
"Pelik. Sepatutnya dalam usia dia, dia dah bersedia untuk jadi seorang bapa,"
"Tak mahulah cakap pasal ni lagi,"
Dr. Dahari kehabisan kata-kata.
"Malam esok, Yana datang sini dengan Bad. Okay?,"
Dr. Dahari Cuma memandang tanpa memberi apa-apa reaksi. Dayana tersenyum panjang sambil mengangkat punggung. Suka melihat bapanya terdiam.
"Yana naik dulu. Nak call Bad kejap,"
"Belum call ke?,"
Dayana tersengih. Segera meletakkan jari telunjuk ke bibirnya. Faham kehendak anaknya, Dr. Dahari diam sambil menggeleng. Dayana terus berlalu. Memang dia ingin menghubungi Badrul. berkali-kali dia menelefon telefon bimbit Badrul, namun tidak berjawab.

***
Badrul terduduk di sofa. Binggung. Resah memikirkan insiden sebentar tadi. Tidak tahu kenapa semakin lama dia semakin tidak dapat mengawal perasaannya sendiri setiap kali berdepan dengan Sabrina. Seringkali dia biarkan dirinya terbuai dalam kelembutan tingkah Sabrina. Dalam lembut alunan suara Sabrina. Semakin hari, ternyata kelemahannya itu semakin ketara. Dan, apa yang berlaku sebentar tadi, merupakan kemuncak kelemahannya sendiri. Tidak sepatutnya dia bertindak sejauh itu. Tidak baik untuknya. Tidak baik juga untuk Sabrina. Dia tidak sepatutnya bertindak begitu pada Sabrina. Walau bagaimana sikap gadis itu sebelum ini, dia tidak akan mengambil kesempatan terhadap gadis itu. Perlahan dia meraup wajah. Terasa semakin tidak selamat untuk dia terus berada dekat dengan Sabrina.
Irama true tone dari telefon bimbitnya membuat dia sedikit tersentak. Segera dia bergerak ke meja kerjanya. Mencapai telefon yang bergegar perlahan. Melihat nama Dayana tertera di screen, dia mengelih perlahan.. Entah kenapa perasaan untuk menjawab panggilan itu sudah tidak sekuat dulu. Perlahan-lahan dia semakin berjauh hati dengan isterinya itu. Separuh terpaksa, telefon di bawa juga ke telinga.
"Hello sayang,"
Seperti biasa sapaan itu menyentuh gegendang telinganya. Badrul tersenyum hambar. Aneh. Sungguh aneh. Panggilan itu sudah tidak bisa membuat jiwanya diasak gelora indah lagi. Tidak seperti dulu. Apa sebenarnya yang sedang berlaku pada perkahwinannya dengan Dayana. Kenapa begitu cepat perkahwinan ini terasa hambar?
"Bad…,"
"Ya. I ada ni,"
"Kenapa diam?,"
"Saja. Nak dengar suara you dulu,"
Tawa ceria Dayana seperti biasa menyentuh lembut gegendang telinganya.
"So, you masih kat Melaka ke?,"
"I kat rumah papa sekarang,"
Badrul diam. Berita itu sedikit di luar jangkaannya. Sangkanya Dayana akan datang padanya dulu. Ternyata Dayana tetap pulang ke rumah bapanya. Dia menjadi pilihan terakhir Dayana.
"I ingat you akan ubah fikiran. Balik ke sini dulu,"
"Bad… please. Jangan nak mula lagi. I dah cakap dengan you kan?,"
"Okay. And, dah sampai rumah papa you, baru you nak inform I. Mati-mati I ingat you masih di Melaka,"
"I dah cuba call you banyak kali. You tak jawab pun. You pergi mana?,"
"Bila you call?,"
"Lebih kurang sejam tadi,"
Badrul diam seketika. Waktu itu dia di bilik Sabrina. Teringatkan Sabrina, jantungnya tiba-tiba berdetak laju.
"I tengah makan kot,"bohongnya perlahan.
"Ooo…. Anyway, mama and papa kirim salam,"
"Waalaikumussalam,"
"I dah cakap dengan papa esok malam kita datang sini lagi. For dinner maybe,"
"Tanpa bincang dengan I dulu?,"sedikit kaku suara Badrul. Entah apa yang tidak kena padanya malam ini. Semua bicara Dayana bagai tidak kena di telinganya. Semuanya mengundang rasa marah.
"Bad. Does it really matter? Selalunya you setuju saja. Tak ada masalah pun. Kenapa dengan you malam ni? Is there something wrong?,"
Badrul mengeluh perlahan. Membawa punggungnya ke katil.
"Sorry,"akhirnya dia bersuara lemah.
"Kenapa ni?,"
"I dah cakap sorry,"
"Bad. I tak perlukan maaf you tu. I need some explaination. Kenapa? Apa yang tak kena?,"
"May be I letih. Satu hari I kat site hari ni,"Badrul mereka alasan. Walau benar apa yang dia cakapkan, tapi, bukan itu punca perubahan emosinya. Sabrinakah puncanya? Atau Dayanakah puncanya?
"Oh… Kasihan you.,"
"Ya ke you kasihan kat I?,"
"Kenapa you tanya macam tu?,"
"Well… kalau you kasihan kat I, mesti sekarang ni you dah ada depan I,"
"itu lagi yang you ulang. Apa bezanya Bad? Esok I balik ke sana juga,"
"Bezanya, I jadi pilihan terkahir you,"
"Jangan mengarutlah, Bad,"
Badrul diam. Dia sedang mengarut ke? Dayana juga sudah membisu di hujung talian.
"I miss you, sayang,"akhirnya Badrul bersuara perlahan. Memang ada rasa rindu yang membalut rasa di sebalik geramnya dia pada sikap Dayana. Di sebalik rasa terkilan pada tindakan Dayaan. Dayana tergelak kecil di hujung talian.
"Me too. Sabarlah. Esok malam I dah ada depan you,"
"Macam ni selalu, I tak sanggup Yana. May be kita kena bincang semula pasal ni,"Badrul mula bersuara dengan nada sedikit tegas. Mendengar kata-katanya, Dayana membisu lagi.
"Yana…,"
"Please Bad. I’m not in the mood. Papa baru lepas brainwash I pasal benda yang sama. I tak nak dengar lagi. Lagipun, penat I memandu pun tak hilang lagi ni,"
"You always not in the mood kalau kita cakap pasal ni,"
"Bad, you dah janji dengan I kan?,"
"Ya betul I dah janji. Tapi, kalau macam inilah keadaannya, sampai bila I boleh sabar? Sampai bila? Sampai bila kita nak macam ni? Kahwin. Tapi, bila kita boleh bercakap berdepan? Spend time together? Kalau tak by phone, I Cuma cakap dengan belakang you saja, bila you sibuk bawa balik kerja office sampai ke rumah,"
"Tapi, you dah…,"
"I suami you. And, I dah mula tak boleh terima ini semua,"
"Bad. You marah ke?,"
"Of course Yana. You totally belakangkan I sekarang,"
"I’m sorry. I tak bermaksud nak belakangkan you pun,"
"Okaylah. I penat. I nak tidur. Apa pun, kita bincang bila you dah balik ke sini,"
"Bad…,"
"Assalamualaikum,"
Tanpa menanti jawapan, talian terus diputuskan. Tidak mahu memanjangkan pertelingkahan di hujung talian telefon. Barangkali, sudah sampai masanya untuk dia bincang semula tentang syarat Dayana. Barangkali juga sudah tiba masanya untuk dia lebih tegas pada Dayana. Tapi, bolehkah dia?

****
posted by Penulisan2u @ 5:54 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 6/8/09 8:23 PG, Anonymous alizhana said…

    eee..geram la dgn c bad ni..tu la bt sabrina mcm tu skg da kena blkgkn dgn isteri kesayangan dia tu...padan muka...baca cerita ni bt sy emosi pula...hehehe geram pula dgn sikap lelaki yg mcm bad ni..

     

  • At 6/8/09 10:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tul lh,gram ngn c bad 2...ape kta,bnykn la konflik antra yana n bad...tp jgn ke tpkan sabrina,sian dia,jd mangsa keadaan...klo bleh,kssi c bad 2 jth hati pd sabrina n x jd nk lpaskn dia...ok

     

  • At 6/8/09 10:10 PG, Blogger be said…

    bila sabrina akan betul2 bahagia,skg pun bad dah mula tarik tali,dayana sepatutnya pentingkan suami dulu,memang banyak konflik tapi jalan cerita yang tak membosankan,tak sabar nak baca yang seterusnya,kak hanni sambung la cepat,anyway kak hanni wat story yang best sangat...

     

  • At 6/8/09 10:17 PG, Blogger aishahbaik said…

    akhirnya de gak cite dayana....
    badrul nie sume nak tamak sangat...
    konflik antara dayana dengan sabrina xde ke...
    buat la konflik antara dieorg mesti lg menarik...

     

  • At 7/8/09 10:32 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bad 2 ceraikan jew yana 2....
    menyusahkan j ew.. bad pown satu dah ske sabrina mengaku jew la.. ni x.... ego betulla...
    haha...
    so cepatla updates blog....
    nk tahu pasal maria 2.. betul kew dier yg rancang suma nie?
    klu betul camner dier kenal bad?

     

  • At 7/8/09 11:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kak hanni...
    sy bru bce smpai bab30..
    the rest xdpt nk bce...
    xappear tjok kt tepi neh...
    ntah npe ntah da 2hr xkuar snarai novel pge3...
    nk blog kak hanni...

     

  • At 7/8/09 2:58 PTG, Anonymous ting tong said…

    kak hanni..sy nk blog kakak.please....

     

  • At 9/8/09 10:26 PTG, Blogger MaWaRbErDuRi said…

    salam....k.hanni
    sy dh baca citer ni smpi n3 speacial kat blog akak.
    memang best sgt, bile bc citer ni mcm2 emosi yg sy rase tau..thanks ye dh buat pembaca terpaut dgn citer ni..
    rase mcm kehilangan je bile akak kate tu yg the last kat blog. any way good jobs!!

     

  • At 14/8/09 11:40 PG, Blogger Quetim said…

    kak hanni, akak memang pandai menulis. gaya olahan pun santai. rasanya novel ni novel kedua terpilih untuk dipasarkan kan?? gud luck and all the best. kalau jadilah novel, saya pasti beli. suka yang amat kat cter ni.. nk tahu gak apa dah jadi dengan kawan sabrina yang jahat tuh..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group