BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 03, 2009
Novel : Cinta Cap Buruh 2
Nama Pena : dr.rock

Aku terkejut,terperanjat,terkedu dan terkesima setibanya aku di rumah.Seorang hamba Allah sedang berdiri dengan muka bengisnya di depan pintu pagar rumah aku.Denyutan jantung tak usah nak dikata la.Laju semacam.Rasa nak pengsan pun ada.Di tangannya,ada baju yang tergantung di hanger.Aku cuak habis.Kemungkinan besar ada perang saudara yang akan melanda 2 lot rumah teres sat lagi!

Barang-barang setimbun dari teksi aku keluarkan.Pemandu teksi Cuma tersengih memandang muka aku yang pucat macam nampak hantu.Kiranya tekaan aku tersilap la tadi.Tekaan aku bahawa Encik Jiran aku ni mudah mengalah tak betul sama sekali.Buktinya,dia dah pun tercegat dengan muka samseng depan rumah aku.

Aku cuba tenangkan hati.Yelah kan,takut juga walaupun ego aku ni boleh tahan.Nak pula,aku sorang-sorang je dekat rumah sekarang ni.Kalau jadi apa-apa macammana?

"Pak cik,terima kasih banyak-banyak ye!",ucapku pada pemandu teksi yang agak tertanya-tanya dengan apa yang makhluk tak ubah pak guard tak bertauliah di depan mata.

Muka dia macam pelik semacam memerhatikan mamat tu dengan muka selamba depan rumah aku.Dia mengangukkan kepala tanda menetima ucapan terima kasihku.Tapi aku tak terduga dengan kata-katanya yang menyentak jiwa dan raga.

"Anak berdua ni bergaduh ke?Kesian betul dekat awak,suami tak tolong angkatkan pun barang sebegini banyak.Nak,banyak-banyak bersabar ye dengan suami.Allah sentiasa dengan orang yang sabar".

Aku terkejut mendengarkan kata-katanya.Aku cuba menjelaskan hal yang dah disalah ertikan tapi dia menggelengkan kepala tanda tak perlukan penjelesan.Aku terpana buat kedua kalinya.

"Hal rumah tangga tak baik bercerita dengan orang.Pak cik faham.Selesaikan elok-elok ya.Pak cik minta diri dulu.Assalamualaikum",ujarnya sebelum berlalu pergi.

Hal rumahtangga?Bila masa lak aku beli rumah yang dah siap bertangga.Seingat aku rumah aku setingkat je.Bab-bab bersuami jauh sekali.Naik geram dengan Encik Jiran yang dah menjatuhkan air muka aku di tengah hari yang panas terik nih.Tak pasal-pasal aku dapat status Puan arini.Kalau pak cik teksi tadi ada anak lelaki handsome,melepas aku!Geram aku!

-------------------------------------

"Wahai isteriku,ada apa nak dibantu?".

Aku berpaling mendengar kata-katanya yang agak sengal di pendengaran.Ikutkan hati,aku nak je belasah mamat ni.Apa guna ada skills silat gayung kalau tak dipraktikkan?Tapi bila aku tersedar aku dah lambat nak ke kampus,aku tenangkan hati.

Langkah aku percepatkan.Barang-barang yang sudah diturunkan aku angkat satu persatu.Mamat tu ketawakan aku dengan galaknya.Boleh lagi dia sakitkan hati aku dengan ayatnya yang sah-sah tak berinsurans tu!Kureng punya manusia.

‘Orang tanya buat-buat tak dengar.Padan muka,angkat la barang-barang tu sampai rebeh bahu".

Suka hati aku la nak rebeh bahu pun.Bukannya suruh dia hantarkan pergi klinik pun.Bukannya dia yang akan ubatkan aku pun.Manusia macam ni bukan boleh dilayan sangat.Silap aribulan,aku yang sakit jiwa.Plastik terakhir yang berisi makanan ringan aku capai.

Encik Jiran masih bersandar dengan segala sukacitanya dekat pagar aku.Aku naik geram dengan perangainya yang macam nak cari gaduh tu.Aku ni dah la pantang dicabar,tunggu la amukan aku sat lagi!

‘Encik Jiran,awak ni ape kes?Nak balas dendam apa?",soalku geram.

‘Huyo,macam harimau betina.Apa kes aku nak balas dendam.Aku nak ajar kau bersopan je.Hormat sikit dengan manusia yang bernama lelaki.Ingat sikit kau tu siapa?Perempuan lembik.",balasnya.

Mulut laser nak mati.Selamba rock je pangggil aku perempuan lembik.Ingat aku ni nasi terlebih air ape?

"Saudara,jaga sikit mulut tu.Awak ada urusan apa kacau saya ni.Saya nak cepat.Kalau awak nak bagi baju tu untuk saya ganti yang serupa,bagi je.Tak payah,nak melaser dekat saya.Saya pun tak perlukan nasihat dari awak.Terima kasih la atas nasihatnya,semoga berguna.Assalamualaikum",balasku.

T-shirt yang penuh dengan kesan minyak aku rampas.Dia terkejut dengan kelantangan aku bersuara.Aku terus berlalu selepas pintu pagar aku tutup.Badannya terdorong ke belakang.Geramnya Tuhan saja yang tahu!

"Saudari,aku tak mahu baju baru.Kau kena bersihkan baju sampai hilang semua kesan minyak tu!Kalau tidak,siap!",jeritnya dari luar pintu pagar sambil tangannya dikepalkan.Ugut nampak.Porahcit,aku tak takut la takat ugutan macam tu!

------------------------------------------

Kuliah telah dimulai ketika aku sampai di kampus.Malunya bukan main dengan Prof Izzat kerana aku lambat 20 minit.Ikutkan hati yang tengah panas,malas aku nak masuk kelas petang ni.Baik aku layan cendol kat kafe,kasi sejuk sikit badan.Tapi elok je aku nak melencongkan kaki,umi call aku.Ingatkan dan doakan aku belajar dengan baik.

Mahunya tak tersentuh hati dan perasaan.Sekeras-keras hati aku ni,cair juga.Yelah kan,takde faedahnya aku layan rasa hati yang panas dek pertemuan dengan Encik Jiran yang menyakitkan hati tu.Baik la aku jadi anak yang baik dekat Umi dengan Walid.Baru la dorang bangga nanti.

Semua mata pandang aku.Aku rasa macam dah jadi artis dah.Mujur takde award je arini,kalau tak masuk surat khabar dah aku esok.Confirm ramai yang beli surat khabar dengan headline:ARTIS BARU,HUDA lambat ke kuliah!

Tapi kenyataannya aku bukan artis.Aku budak civil engineering yang perasan nak jadi artis.Nak kena sumpah dengan umi buat la perangai macam tu!

Jihan mengalihkan begnya di atas kerusi dan menarik tanganku.Mengarahkan aku duduk ditempat yang ditandanya.Muka dia pelik semacam dengan kelewatan aku.Aku buat tak nampak.Buku aku keluarkan dari dalam beg,cuba memberi tumpuan pada kuliah Prof Izzat berkenaan project yang akan kami laksanakan sebelum cuti semesta bermula.

"Uisyh,kusyuknya kak.Kau pesal monyok semacam je nih.Ada problem apa-apa ke weh?".

Seperti dijangkakan,Jihan dah mula register jadi investigator.Tapi Jihan memang macam ni,take care dengan kehidupan aku.Best friend la katakan.Dan aku,aku tak berahsia dengan Jihan.Segalanya aku ceritakan pada dia.Dan dialah penasihat terbaik untukku setakat ini selain Umi dan Walid.

"Erm,biasalah.Mana ada manusia takde masalah.Panjang ceritanya",balasku pendek.

Kalau aku dah start cerita sat lagi,takde dah la sesi mendengar kuliah.Silap haribulan,tak cukup test pad nak menyalin kisah aku.Boleh buat novel lagi!

"Pendekkan",pujuk Jihan dengan suara ala-ala apek Senario.Kepalanya dah dipalingkan 90◦ kearah aku.Aku tolak kepalanya ke depan.Jihan buat muka kecewa!

"Sat lagi aku ceritakan.Tungguuuuuu".

Jihan tersenyum mendengarkan kata-kataku.Kat mana nak mula sat lagi ye?".

------------------------------------------

’Akhirnya,kau berkesempatang gak bercakap dengan dia selepas 2 tahun kau memendam rasa.Nampak gayanya bunga-bunga cinta dah menguntum nih.Cayalah kawan",kata Jihan girang selepas aku membuka mulut bercerita soal pertemuan aku dan Encik Jiran di Giant pagi tadi.

’Banyak la bunga menguntum.Semua bunga kuncup balik tahu bila aku tahu perangai dia macam tu.Bunga tahi ayam je yang makin banyak.Sengal punya mamat.Ada ke patut dia kata aku perempuan lembik.Benci betul aku!",ujarku geram.

Jihan ketawa terbahak-bahak mendengar kata-kataku.Aku menjelingnya tajam.Ketawanya terhenti terus,tahu pun takut!

’Rileks la kawan.Biasa la tu.Aku rasa dia nervous dengan kau la weh.Nanti-nanti dia sedar la kau suka dekat dia.",pujuk Jihan.

’Dan jadi macam ni,aku sebolehnya nak buang segala perasaan suka aku dekat dia tahu tak.Nak campak dekat jerung kalau boleh.Biar hilang terus,senang hidupa ku.Tapi kau tau la,susah kalau dah terlanjur .".

Tak sempat,aku habiskan ayat,Jihan dah mula ceramah dia.

"Ha,kau terlanjur?Sebab tu kau datang lambat tadi.Astaghfirullah,kau gila ke?Kau ingat dosa pahala sikit weh.Zina tu dosa besar weh".

Tangan aku dah ditampar berkali-kali.Muka dia tak usah kata la,bulat semacam.Tak percaya dengan statement aku.

"Bila masa lak aku terlanjur.Seribu kali pun geram dekat aku,kasi aku habis story dulu.Aku terlanjur suka dekat dia la.Aiysh,aku kenal pahala dengan dosa lagi.Nak kena rejam dengan walid aku,sila la menggediks dengan segala hormatnya",jelasku.

Jihan menarik nafas lega mendengar kata-kataku.

"Loh,gitu.Takpelah.Kau banyak-banyak berdoa.Mudah-mudahan ada jodoh antara korang berdua.Diberi petunjuk dan yang terbaik dalam hidup.Ceyh,ada gaya ustazah tak aku",soal Jihan lagi.

Aku tergelak tapi memang ada kebenaran dari kata-katanya.Dan itu juga pesanan umi pada aku.Kata umi,aku harus berdoa hal jodoh mulai sekarang.Berdoa diberikan insan terbaik yang membimbing kerarah diredhai-Nya.Dia ke yang terbaik untuk aku?Dulu aku berfikiran macam tu tapi sekarang ni entah la.Susah nak dikata!

------------------------------------------

"Uda,aku jemput jiran sebelah rumah sekali tahu memandangkan banyak makanan yang kita nak masak nih.At least,mamat-mamat tu boleh juga tolong bakarkan ayam dengan ikan sat lagi.Tak cair la mekap aku",ujar Linda sebaik sahaja aku tiba di rumah.

Aku terkejutnya bukan main.

"Ha,kau ajak jiran belah mana ni?Kiri ke kanan".

Aku harap sangat la jiran sebelah kanan yang dijemput.At least,takde la aku aku rasa nak belasah orang malam ni.

"Sebagai manusia yang baik dan berhati mulia,aku ajak dua-dua belah.Baru la adil lagi saksama.",balas Linda.

"Ha,kau ajak mamat-mamat sengal tu!Kau biar betul?’.

Terjerit aku dengan jawapan Linda.Kalau begini ceritanya,aku kena banyakkan berdoa agar diberi kesbaran la sat lagi.Sabar menghadap mulut mamat tak berinsurans tu!

‘Apa lak sengalnya.Kau juga yang kata nak berbaik-baik dengan jiran.So,aku ikut saranan kau la ni.".

Aku tediam.Memang aku yang suruh berbaik dengan jiran dulu.Tapi mana aku tau yang harini aku boleh bergaduh dengan Encik Jiran tu.Selama nih,tak pernah dia buka mulut bertegur sapa dengan kitaorang.Bila dia dah start buka mulut,tak sangka la plak ayat dia sedemikian rupa.Aduh!

----------------------------------

Jiran aku berupa 3 orang hamba Allah dah pun ada di depan rumah,take over tugas bakar membakar sampai rentung.Seorang hamba Allah lesap entah kemana.Aku menarik nafas lega.Mesti dia tak berani nak jejakkan kaki dekat rumah aku malam ni.

Aku rasa dia segan dengan aku sebab perangai buruk dia tadi.Yehaaaaaaaaa,lega aku!Aku masih di dapur kawan-kawan aku dah pun bertebaran di luar rumah .Masih leka dengan aroma masakan yang menusuk,lauk yang pastinya membuka selera malam ni.Tapi suara yang memberi salam membuatkan aku tak percaya.Ternyata tekaan aku salah,dia datang juga?????????

"Uda,mamat pojaaaaaan hati kau dah sampai.Dia pergi solat kat masjid dulu tadi,dia minta maaf",jelas Nadia tanpa aku pinta.

Aku mencebikkan bibir.Tak kuasa dah aku nak suka dengan dia.Dah la gangster semacam!

"Sal kau diam je weh?Bukan ke kau berharap dia join malam nih?’,soal Nadia lagi.

"Bila masa lak aku harap dia datang.Lantak la dia nak datang ke tidak,aku peduli apa!Malas la aku nak layan kau.Pergi angkat nasi goreng ni dekat luar p!",dalihku.

"Jap.jap.Ada apa-apa yang aku tak tahu ke?Is there something happen to you my dear?".

Aku menggelengkan kepala.Malas nak bercerita,buat gasak fikiran je.Nasi goreng yang dihias cantik aku serahkan pada Nadia.Nadia tarik tangan aku.Dengan penuh malas,aku melangkah mengikuti Nadia ke luar rumah.Uniform kain batik,kain batik la.I dun care!

----------------------------------

"Spesial thanks for all my housemate for the great birthday party!Sorry & terima kasih kat Uda for special menu today.Tak dapat ku bayangkan nasibku jika kau jauh dariku.Mana aku nak cekau orang masak untuk birthday aku esok-esok".

Semua ketawa mendengar ucapan dari Linda.AKu sekadar tersenyum sumbing.Memang kena minta maaf banyak-banyak dengan aku.Dikernakan birthday malam ni jugalah,aku berhutang dengan seorang hamba Allah.Hamba Allah yang hanya mendiamkan diri sepanjang majlis ini.

Aku rasa pelik bin ajaib dengan perubahan dia.Siang tadi,bukan main lagi laser.Malam ni,tak berkata-kata.Oh ya,baru aku tahu kenapa.Dia kan baru balik dari masjid,mesti la beriman sket!ye tak?

"Ok,semua.Dengan berakhirnya ucapan tadi maka berakhirlah majlis sambutan hari lahir ke 20++ Sharifah Haslinda Syed Hashim tahu ini.Dan sekarang saya persilakan,PAK IMAM untuk membacakan doa penutup.Dipersilakan",kata Izzah selaku pengerusi majlis.

Skema tak hengat ayat dia.Kata Izzah,dia kena mengayat skema sesuai dengan perangai Encik Jiran yang baik wa cakap lu.Yelah baik!Dan pertama kalinya,aku tahu panggilan dia.Itu pun sebab nak suruh dia baca doa.Kalau tidak,sampai akhir hayat la aku panggil dia Encik jiran.Kawan-kawan aku ni,amboih kusyuk mendengar dia berdoa.Sat lagi,berguni-guni la pujian dekat mamat tu.Belum tahu perangai ego dia,hang puji la melambung-lambung.Kalau tau,silap aribulan,korang belasah terpelanting ke bumbung!

"Terima kasih semua sebab sudi datang.Kepada Cik Huda,sila la turunkan tangan orang dah habis berdoa pun".

Teguran Izzah mengembalikan aku ke dunia nyata.Isyh,lama betul aku berangan.Segan tak usah nak kata la!Waaaaaaaa,napa aku tak alert nih!Segannyaaaaaaaaaa!

---------------------------------

"Uda,aku tak sangka jiran kita bagi hadiah juga untuk birthday aku tau.Aku ingat dorang datang berlenggang je tadi".

Suara Linda girang.

"Tapi aku tak rasa hadiah dorang ni untuk aku.Maybe lagi sesuai untuk kau.So,sebagai tanda terima kasih aku,aku pass hadiah dorang ni dekat kau ok",sambung Linda lagi.

Kotak SUSU cap junjung Linda letakkan di depanku.Aku tertanya-tanya isi kandungan kotak tersebut.Sikit punya besar kotak dia,apa ke hadiahnya?

Perlahan kotak aku buka.Maka menjelmalah macam-macam barang-barang dapur untuk stok 2 minggu.Tergelak aku dengan hadiah birthday yang aku tak pernah sangka akan diberi orang.

-4 kotak tin susu

-2 kampit gula

-Minyak masak

-Cili kering

-Ikan bilis

-Beras pulut

-Bawang besar

-Bawang merah

-3 kotak santan

-1 kotak teh LIPTON

Aduhai,apelah nasib.Ni bukan hadiah hari jadi,ni hadiah kenduri!Ni luar kotak,ada kertas bertulisan cakay ayam yang agak menyakitkan mata.Nadia mengarahkan aku membacanya!Nota aku baca perlahan.

"Happy birthday Linda.Dengan segala sukacitanya,kami meminta jasa baik Cik Linda dan kawan-kawan untuk masakkan pulut kuning dan sambal ikan bilis kat kitaorang hujung minggu ni.Kalau rajin,air teh sekali.Untuk tagihan bayaran,sila telefon 0139871087Terima kasih!".

Kami tergelak dengan pesanan selamba dari jiran kami. Kena charge nih!Berapa aku nak minta bayaran dekat dorang ye? Wa,ni macam jadi tauke restoran sudah!Boleh buka catering silap aribulan nih!

"Uda,bolehkan tolong aku?Pleaseeeeeeeeee!",rayu Linda.

Ketawa aku terus lenyap.Sudah,aku ke yang kena masakkan.Kalau aku letak racun boleh tak,tak yah aku berdepan dengan Pak Imam lagi.Tak payah aku menghabiskan sabun membasuh T-shirt lusuh putih dia.Tapi sat lagi,aku kena tuduhan membunuh lak.Sian dekat umi kalau aku disabitkan kesalahan sok!Erm,kita kasi dorang cuak jelah.Layanzzzzz.

"Aku orait je!Tapi kalau ada hamba Allah yang gooooooool,jangan salahkan aku tau".

Dan seperti aku jangkakan,semua orang terus membisu.Semua pandang muka aku dan aku terus berlalu.Nasib la kawan-kawan,aku stress nih!=)
posted by Penulisan2u @ 4:57 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
5 Comments:
  • At 4/8/09 6:51 PTG, Blogger zanariah said…

    bila nak sambung CCB? dekat blog pun x perubahan.
    pleazzzzzzzzzzzz...sambung CCB..best banget..

     

  • At 6/8/09 11:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha! ingatkn hadiah per td
    bukan maen satu kotak rupa2nye
    ade udang blk batu
    suke sgt bile penulis gune name yg simple je
    takde la terbelit lidah ni nk bc
    nway keep up d gud work yah!!

     

  • At 7/8/09 4:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawaknya CCB nie,bila nak sambung.......

     

  • At 7/8/09 5:25 PTG, Anonymous lyna said…

    hahahahahahahahahaha.tergelak besar sy ble baca novel ne.....ble sambungan ...bt bku mesti laku nie...sold out y..sy salah sorg lah ....

     

  • At 15/8/09 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    4 CMMNT JE?
    cter ni best la..cpat la smbung..
    plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group