BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Ogos 14, 2009
Novel : Aleeya 1
Nama Pena : effy shafrizal

Malam semakin merangkak jauh, bulan semakin pudar cahayanya, ungas-ungas semakin kurang nyanyiannya. Nurul Nazzatul Aleeya, gadis semanis namanya masih belum mampu melelapkan matanya. Keheningan yang mampu menusuk tulang temulang langsung tidak dihiraukannya. Fikirannya ligat. Ligat memikirkan nasib diri lantas keputusan peperiksaan dalam Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) kurang menyengat. Suara garau bapanya, Haji Ahmad Nazim yang memarahinya masih terngiang-ngiang hingga sekarang. Ibunya, Hajah Amina Aisyah hanya mampu memandang. Aleeya tahu mereka kesal dengannya. Dia tidak mampu mengulang kejayaan dua abangnya. Muhd Nazman Amran merupakan seorang doktor di hospital swasta dan Muhd Nazmi Azman yang baru tamat pengajian kejuruteraan di Jerman baru mendapat tawaran dari UMW-Toyota sebagai Jurutera Automobil. Hmmmm… Aleeya mengeluh. Bukan dia tidak pandai, namun kelekaannya dalam menyulam cinta sewaktu peperiksaan hampir memusnahkan impiannya. Gara-gara kecewa dengan percintaannya bersama Haikal, anak ketua kampung, Aleeya hilang tumpuan terhadap pelajarannya. Dan, kerana itu juga bapanya tidak henti-henti memerli. Panas telinga Aleeya mendengarnya. Namun, dia harus telan kerana itu kesilapan dirinya. Haikal ternyata hanya mempermainkan perasaannya. Cinta yang dicurah Aleeya terhadap lelaki itu hanya sia-sia. Haikal adalah lelaki buaya darat!!!..
******************************************************************************
Aleeya sedang menyapu halaman rumahnya, banglo dua tingkat itu didiami keluarganya sejak Aleeya kecil lagi. Dahulunya Haji Nazim seorang tentera dan sentiasa berpindah randah. Namun setelah pencen, mereka sekeluarga tinggal di Kampung Sri Cahaya dan menetap disitu. Hasil titik peluh Haji Nazim, mereka sekeluarga mampu untuk hidup selesa. Kini, setelah pencen, Haji Nazim mengusahakan projek ternakan lembu serta kebunnya. Selain itu, Haji Nazim turut mempunyai sebuah pasaraya di Bandar Cahaya. Hajah Amina pula membuka sebuah kedai jahit secara kecil-kecilan. Aleeya berbangga dengan semangat keusahawanan kedua orang tuanya itu. Dia sendiri meminati bidang keusahawanan. Kalau mempunyai peluang, dia mahu mempunyai syarikat sendiri. Namun, dia tidak pasti adakah impian yang tersurat dihati kecilnya itu mampu dikecap atau sebaliknya. Dengan keputusan peperiksaan yang sedemikian dia tidak mempunyai jawapan yang pasti tentang masa depannya. Aleeya kembali meneruskan tugasnya menyapu dihalaman rumah. Sengaja dia buat rajin, tidak mahu dia mendengar lagi leteran bapanya.

Sedang dia sibuk menyapu daun-daun dari pohon rambutan dihadapan rumahnya sebuah kereta Toyota Wish bernombor WKE 3886 memasuki perkarangan rumahnya. Aleeya kaget, dia tidak mengenali kereta tersebut. Kereta tersebut berhenti diperkarangan rumahnya. Seorang lelaki sebaya bapanya turun diikuti seorang wanita yang usianya lebih kurang Hajah Amina. Lelaki tersebut senyum kearah Aleeya dan Aleeya membalas senyuman lelaki tersebut. Dia menghampiri mereka dan bersalam dengan keduanya."Ayah ada?" Tanya lelaki separuh abad itu tanpa memperkenalkan dirinya."Err.. ada… masuklah dulu.. ibu pun ada dalam rumah" Aleeya mempelawa keduanya. Lelaki tersebut bersama wanita itu yang mungkin isterinya . Aleeya masih termangu di halaman itu. Hatinya masihtertanya-tanya siapakah lelaki dan wanita itu. Sedang Aleeya melayan hatinya yang tertanya-tanya suara seorang lelaki menyapanya." Rajin menyapu." Tegur lelaki itu. Aleeya mengagak usia lelaki itu lebih kurang Azman, abangnya."Tak adalah…" jawab Aleeya. "jemputlah masuk.." Pelawa Aleeya. Lelaki itu mengangguk dan terus berjalan masuk ke rumah Aleeya. Aleeya terus masuk kerumahnya melalui pintu dapur. Di dapur Aleeya cuba curi-curi mengintai. "aleeya.." sergah Hajah Amina. Aleeya terkejut kerana ibunya tiba-tiba muncul dihadapannya. " Ibu ni.. bu, siapa tu? Kawan Ayah ke?" Aleeya menyoal siasat ibunya persis seorang Inspektor polis. " Ye… dah-dah.. jangan banyak tanya, cepat buat air dan hantar kat depan." Perintah ibunya. Aleeya akur. Dia menyediakan air sirap dan sedikit kuih muih lalu dihantar ke ruang tamu. " Rajinnya anak dara ni.." Usik lelaki separuh abad itu. Aleeya hanya tersipu. " Leeya, ni ayah kenalkan, kawan karib ayah masa dalam tentera dulu, Datuk Zabidin dan Datin Syafiah." Haji Nazim memperkenalkan. Aleeya bersalam buat kali keduanya dengan mereka. "ish abang ajim.. tak payah nak berdatuk datin dengan kami.. kita dah kenal lama.. lagipun tak lama lagi kita nak jadi keluarga." Kata Datuk Zabidin. Berderai ketawa mereka. Aleeya hanya diam. " Ni lah Nazzatul Aleeya." Kata Hajah Amina. Aleeya hanya senyum. Tidak tahu mahu menyampuk dimana. " Aleeya, ini anak makcik, Zackry Syafiq.. Panggil Zack je.. satu-satunya anak kami.." Perkenal Datin Syafiah. Aleeya mengangguk. Zackry Syafiq senyum. Aleeya tunduk. " Leeya mintak diri dulu ye.." Pinta Aleeya. Tidak mahu dia mengganggu perbualan orang tua-tua. Aleeya kembali ke dapur.
******************************************************************************
" Abang Ajim, janji kita dulu saya pegang." Kata Datuk Zabidin. " Ya Bidin.. Aku tau.. tapi kita kena tanya yang punya badan dulu." Kata Haji Nazim. Datuk Zabidin dan Datin Syafiah mengangguk. " Anak kamu macam mana?" Tanya Hajah Amina. " Zackry okey.. dia setuju saja.." Kata Datin Syafiah. " Ya mak cik, apa yang terbaik untuk saya, saya terima" Sampuk Zackry. Haji Nazim dan Hajah Amina kagum dengan ketaatan Zackry. Haji Nazim termenung seketika. Tidak tahu bagaimana mahu dikhabarkan kepada Aleeya. Anaknya itu lain sedikit sifatnya. Tapi janji masih janji. Dahulu sewaktu mereka masih dalam perkhidmatan dan tinggal berjiran mereka pernah berjanji mahu berbesan bagi mengukuhkan lagi hubungan kekeluargaan. Kini, setelah lebih sepuluh tahun Datuk Zabidin datang menuntut janji. Datuk Zabidin, Haji Nazim dan isteri masing-masing masih rancak berbual. Maklumlah, sudah lama tidak ketemu. Pelbagai cerita keluar dari mulut masing-masing termasuklah soal anak-anak.

Datuk Zabidin kini juga seorang usahawan dan mempunyai syarikat di ibu Negara. Selain itu, dia juga merupakan pemegang saham terbesar di beberapa buah Syarikat gergasi antarabangsa mahupun global. Disebabkan kejayaannya yang besar itu dia dikurniakan anugerah Datuk. " Tak sangka aku, kau dah berjaya sekarang, dapat Datuk lagi.." Usik Haji Nazim. " ish abang Ajim ni.. abang pun apa kurangnya." Jawab Datuk Zabidin. " Ingat dulu budak-budak ni kecil lagi. Aleeya pun berhingus lagi.. sekarang besar panjang dah.. cantik manis pula.." Kata Datin Syafiah. " Zackry pun apa kurangnya.." Kata Hajah Amina membalas." Yelah.. budak-budak dah besar panjang, kita pun dah semakin tua, rumah kata pergi, kubur kata mari.." Haji Nazim menyampuk. " Abang dah berapa cucu?" Tanya Datuk Zabidin. " Dah tiga Bidin. Anak Amran dua dan Azman satu.." Jawab Haji Nazim. " Alhamdulillah.. kami pun kalau boleh nak menimang cucu jugak secepat mungkin, yelah.. sebelum menutup mata.." Sampuk Datin Syafiah. Zackry yang mendengar perbualan itu hanya menunduk. Walaupun dia tidak membantah, namun jauh disudut hatinya dia gusar dengan penerimaan Aleeya terhadap dirinya. Perkahwinan yang hadir tanpa disulam cinta membuatkan dia risau. Mampukah dia mengharungi hidup dengan insan yang belum dikenali secukupnya. Bagaimana pula Aleeya?. Setujukah dia? Relakah dia bersuamikan insan bernama Zackry?. Ahh.. dia sendiri tidak pasti dengan keputusannya. Dia tidak membantah, dia juga rela asalkan kedua ibu bapanya gembira dan bahagia. Bukan dia tidak pernah bercinta, namun cinta yang dibina seringkali terputus ditengah jalan. Dia sudah penat. Biarlah soal jodoh ditentukan keluarga. Umurnya sudah menginjak 28, ramai teman-temannya yang sudah mendirikan rumahtangga dan mempunyai zuriat. Bukan dia tidak mahu mempunyai keluarga yang sempurna. Cuma masa belum tiba. Kariernya sebagai seorang Pensyarah di sebuah Kolej Swasta di Kuala Lumpur membataskan waktu untuk dia berfikir soal teman hidup. " err.. mak cik, saya nak guna tandas boleh?" Pinta Zackry. " Ishh.. kamu ni.. pergi je.. " Kata Hajah Amina. Dia tertarik dengan sikap sopan Zackry. Memang temannya itu tidak gagal mendidik anak.

Zackry melangkah menuju ke arah yang ditunjukkan. Sementara itu, Aleeya yang berada di dapur masih duduk termangu. Macam-macam perkara yang difikirkannya. " Aleeya…" Panggil Zackry. Aleeya terkejut. Dia menoleh kebelakang dan melihat Zackry berdiri tercegat dibelakangnya. " Tandas mana?" Tanya Zackry. " Tu.." Aleeya menunjukkan arah tandas. " Jap.. 20 sen" Gurau Aleeya. " La… tandas rumah pun nak bayar?" Tanya Zackry. Aleeya ketawa. " Takla… gurau je.." Zackry terus masuk ke tandas. Lima minit kemudian dia keluar. Aleeya masih di meja makan. " Awak.. thanx ya.. muka awak memang sesuai jadi mak cik cleaner and jaga tandas." Kata Zackry lalu dia berlalu meninggalkan Aleeya. Bengang sahaja Aleeya mendengarnya. " Muka aku yang cantik ni disamakan dengan makcik cleaner? Macam la dia handsome sangat" desis Aleeya di dalam hati. " Aleeya…" Panggil Hajah Amina. Aleeya keluar dari dapur dan menuju keruang tamu. " Ni Makcik dan Pakcik dah nak balik.. Salam la" Kata Hajah Amina. Aleeya bersalam dengan keduanya. Dia memandang Zackry, Zackry hanya senyum. Aleeya tidak membalas senyuman Zackry itu. " Abang Ajim.. kalau boleh secepat mungkin ya.." kata Datuk Zabidin. Haji Nazim mengangguk. Dia mengiring Datuk Zabidin dan keluarganya sehingga ke kereta.

*******************************************************************************
Malam minggu tiba lagi, Amran dan Azman pulang ke kampong halaman bersama keluarga mereka. Selesai makan malam Aleeya dan kedua kakak iparnya, Suria Kasandra iaitu isteri Amran dan Fatin Nurbaya isteri Azman mengemas meja makan. Haji Nazim, Hajah Amina, Amran dan Azman duduk di ruang tamu dan berbincang. " Along rasa kita tak boleh buat keputusan terburu-buru ayah.." Kata Amran. " Betul ayah, Man rasa kita perlu tanya pendapat adik dulu, ini masa depan dia, hidup dia" Azman setuju dengan abangnya. " Ayah pun fikir macam tu.. ayah tak tahu macam mana nak bagi tahu dia." Keluh Haji Nazim. " Kita semua tahu perangai adik tu.. kita bincang dulu lah ayah, slow talk dengan dia." Tambah Azman. Tidak lama kemudian Fatin dan Suria tiba diruang tamu. Aleeya pula sibuk melayan ketiga-tiga anak buahnya. Badrul Hakim, 3 tahun dan Balqish Hidayah,1 tahun adalah anak kepada Amran dan Suria manakala Nur Najwa Fatihah, 10 bulan merupakan anak Azman dan Fatin. " Ucu.. boy boring la.. aqish and wawa baby girl, boy tak ada friends la.." keluh Badrul. Hampir tergelak dengan keluhan anak buahnya itu. " ala… okey la.. nanti ucu kahwin, ucu bagi boy baby boy ye.." kata Aleeya. Badrul senyum. " Promise ya.." kata Badrul. Dia seronok dan bersemangat. " Adik.. sini kejap" Panggail Azman. " Ala pak ngah ni.. kacau la.. " Marah Badrul. Semua yang ada tergelak melihat keletahnya. Aleeya menghampiri Hajah Amina dan duduk disebelahnya. " Leeya, ayah ada hal nak cakap ni.." Kata Haji Nazim. Aleeya mengangguk. " Ingat tak Datuk Zabidin kawan ayah yang datang dulu?" Tanya Haji Nazim. Aleeya mengangguk. Sudah pasti dia masih mengingati Datuk itu, lebih-lebih lagi anaknya Zackry yang memanggilnya Mak Cik Cleaner itu. " Ayah dah lama kawan dengan dia, dulu, masa dalam tentera, kami pernah berjanji untuk berbesan." Haji Nazim menjelaskan. Namun dia terhenti sebaik melihat air wajah Aleeya berubah. " Hmm.. Jadi, dia nak jodohkan leeya dengan anak lelakinya Zackry tu.. ini semua untuk merapatkan lagi hubungan persaudaraan." Jelas Haji Nazim. " Mereka dah meminang leeya.. leeya setuju tak?" Sambung Hajah Amina. Aleeya terkedu. Matanya mula berkaca. "ayah.. itu semua perjanjian ayah.. kenapa leeya pulak yang nak kena berkorban." Aleeya naik berang. Semua disitu tenang. Mereka sudah menyangka tindak balas Aleeya itu. Azman mendapatkan Aleeya dan berkata " Adik.. adik tak.." Belum sempat Azman menghabiskan kata-katanya Aleeya berdiri. " Ayah, Leeya tahu leeya anak tak guna, leeya tahu leeya degil, leeya tak pandai macam Along dan Abang Man, Leeya selalu susahkan ayah, sebab tu ayah dan ibu nak kahwinkan leeya kan? Sebab nak leeya keluar dari rumah ni, supaya leeya tak payah lagi peningkan semua orang kan..!!" nada suara Aleeya semakin tinggi diiringi air mata yang mengalir laju. " Astaghfirullah leeya.. Kami tak pernah anggap macam tu.." Haja Amina mengucap panjang. Air wajah Haji Nazim berubah. Sehingga begitu sekali tuduhan Aleeya terhadapnya. " Leeya ada cita-cita ayah, leeya nak berjaya jugak, I’m only 20 Along, abang man.. Leeya sayang ayah, leeya sayang ibu, leeya sayang semua.. tapi kenapa buat macam ni pada leeya, seolah-olah leeya ni patung, bagilah leeya buat keputusan dalam hidup leeya.." sambung Aleeya lalu berlari kecil ke biliknya. Daun pintu dihempas kuat tanda bantahan dan biliknya dikunci. Semua disitu terdiam. Haji Nazim hilang punca. Dia kasihan melihat anaknya, namun janji perlu ditunaikan.
*****************************************************************************
posted by Penulisan2u @ 2:32 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
11 Comments:
  • At 14/8/09 10:30 PG, Blogger acucute said…

    Apakah Aleeya akan bersetuju dengan keputusan orang tuanya?
    Aku ingin kan jawapannya secepat mungkin...
    Jangan biarkan penantian ini terlalu lama...
    Permulaan yang baik, yang membuatkan aku ingin terus mengikuti perkembangannya...

     

  • At 16/8/09 12:43 PG, Anonymous liyana said…

    best2... nak lagi.. suspen betul la..
    sambung cepat ya effy shafrizal

     

  • At 23/8/09 9:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x sabar btul nk tahu smbungan cite ni...

     

  • At 14/9/09 3:48 PTG, Blogger nhidayah said…

    best3.....gd job.

     

  • At 1/11/09 11:58 PTG, Anonymous alia said…

    awak nie bvest la..effy..bravo for u

     

  • At 16/11/09 9:51 PTG, Blogger Ibnu Yusuf Al Malaki said…

    camner nak jadi [\penulis ea??? aku bile tulis idea kering giler.....

     

  • At 16/5/10 3:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    novel yabg bgus tapi masih ade yang kurang skit dgan cerita nya

     

  • At 6/8/10 8:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    idea yg bgus tp......gaya penulisan perlu diperbaiki agar lebih menarik..

     

  • At 14/4/11 7:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!!!!!!!!!!!!!!!!----yaysyayayyayayyyayyayyyaayayjajmajajajmjanmxkkkmsmsisjknmsajkmsjisjijsdijijcijm
    shijsdk;sckljcodhuidgucsdjksdjokcdpooipdkkiodkid
    nuicsdjak,asdl

     

  • At 8/6/11 6:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...dop sab0r nop bace smbungn citer nieee

     

  • At 12/11/11 1:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best 3!!! God job...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group