BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Ogos 31, 2009
Novel : Ade Aku Kesah? 1
Nama Pena : LuvUa

"Sure tak nak abang hantar ni?" Soal Darwish meminta kepastian. Elisya hanya mengangguk dan tersenyum manis. "Abang tak payah risau la. Baby dah besar dah. Pandai-pandai la baby cari jalan. Bukannya besar sangat sekolah ni." Elisya tahu abangnya bimbang akan keselamatannya. Dia sudah bertekad. Mulai hari ini, dia harus kuat, tabah dan pandai menjaga diri. Dia tidak mahu abangnya risau tentangnya setiap masa.

"Baiklah kalau macam tu. Abang balik dulu. Balik sekolah nanti abang jemput key?" Sedikit terkejut Darwish dengan perubahan satu-satunya darah daging yang dia ada itu. Tiada lagi Elisya yang selalu merengek manja ingin ditemani walau ke mana jua. Adiknya itu sudah matang.

"Abang tak kerja ke?" Pelik! Bukankah hari ini abangnya ada meeting di pejabat? Semua jadual kerja Darwish ada dalam kepalanya begitu juga sebaliknya. "Kerja la. Kerja, kerja. Tanggungjawab tetap tanggungjawab." Tahu apa yang bermain di fikiran Elisya. "Abang kan ada meeting hari ni. Suruh Pak Mail je la jemput baby nanti." Dia tidak mahu mengganggu kerja abangnya. Dia faham akan kesibukan abangnya menguruskan syarikat keluarganya selepas kematian kedua-dua orang tuanya setahun lalu. Tetapi dia amat kagum dengan cara abangnya bekerja. Tidak pernah sekali pun abangnya membawa balik kertas kerja ke rumah. ‘Di rumah masa untuk berehat dan masa untuk baby’. Ucap abangnya suatu ketika. Hatinya tiba-tiba sebak apabila mengingati arwah orang tuanya.

"Baby? Are you ok? Kalau baby tak ready lagi nak sekolah. Kita balik dulu." Darwish risau melihat muka keruh Elisya. Pasti mengenangkan arwah. " Abang ni, baby ok la. Cuma teringat kat arwah mama dan papa. Kalau dia orang ada, mesti dia orang yang hantar baby kan." Dia menahan air matanya daripada gugur. Aku mesti kuat!

"Dah la baby, yang pergi tetap pergi, kita yang hidup harus meneruskan perjuangan mereka yang telah pergi." Ditarik Elisya ke dalam pelukannya. Adiknya itu menangis teresak-esak. Darwish tahu adiknya cuba untuk menguatkan diri di hadapannya. Tapi malang, dia dapat membaca apa yang terbuku di hati adiknya itu. Tanggungjawab yang dipikulnya sekarang amat berat, di pejabat dia harus menjadi seorang ketua syarikat. Di rumah, dia harus menjadi seorang ayah, ibu, abang dan kakak kepada Elisya. Dia tetap tabah menempuhi cabaran ini. ‘Allah tidak akan menduga hambanya itu di luar kemampuan mereka.’ Kata-kata seorang ustaz ‘dipegang’ kuat.

"Ok lah bang, baby masuk dulu lah. Nanti pengetua marah pula. Dah la masuk sekolah tengah tahun, daftar pun tengah hari." Elisya cuba untuk berjenaka. Darwish tersennyum. ‘Baby tak dapat tipu abang’. Bisik hatinya perlahan. Dia mengesat air mata yang masih tersisa di wajah polos adiknya itu. Kemudian membetulkan tudungnya yang ‘rosak’ tadi. Elisya hanya mampu tersenyum. Kadang-kadang dia rasa abangnya boleh menjadi seorang perempuan.

"Apa sengih-sengih? Mengata abang eyh?" Serkap jarang abangnya mengena. "Mana boleh bagi tahu." Sengihnya. Dia menyalami tangan dan mencium kedua-dua belah pipi abangnya. Darwish membalas dengan mencium dahi adik kesayangannya itu. "Balik nanti tunggu sini, abang ambil." Perintah seorang abang kepada adiknya. Elisya akhirnya setuju. Dia melambaikan tangan ke arah kereta BMW yang meluncur laju.

*

‘Inilah sekolah baru aku. Hurmm, not bad.’ Pujinya. Kakinya melangkah ke arah pekebun sekolah itu. "Assalamualaikum pak cik, boleh tumpang tanya?" Tegurnya ramah. "Waalaikumussalam nak, boleh boleh." Terangguk-angguk pekebun yang mungkin berusia akhir 40-an.

"Bilik pengetua mana?" Soalnya sambil melilau mencari bilik pengetua. "Owh! Anak ni pelajar baru ye? Bilik pengetua aras satu blok sana." Tangan pekebun itu menuding ke arah blok yang berwarna kuning cair. ‘Blok Cempaka’.

"Baiklah, terima kasih pak cik." Ucapnya sambil memulakan langkahnya. "Sama-sama. Anak boleh panggil Pak Isa. Semua orang di sekolah ni panggil pak cik, Pak Isa." Elisya menoleh dan mengangguk.

*

"Assalamualaikum, maaf mengganggu. Boleh saya tanya pengetua ada ke?" Elisya menanya seorang pekerja di situ. Kerani agaknya. Fikirnya sendiri. "Ada, adik ni pelajar baru yang daftar hari ni ke? Soal kerani itu kembali. Di name tagnya tertulis nama ‘Suhana’. Elisya mengangguk. "Sila tunggu sebentar." Sekali lagi Elisya mengangguk.

Inilah kali pertama dia melakukan kerja sebegini tanpa bantuan sesiapa. Dari kecil dia amat manja dengan ahli keluarganya yang lain. Ke mana sahaja dia pergi harus ditemani. Tetapi kini situasi keluarganya sudah berbeza. Dia harus belajar berdikari.

"Adik boleh masuk bilik paling hujung tu. Pengetua sedang tunggu adik." Elisya sedikit tersentak.

"Assalamualaikum." Dia memberi salam kepada pengetua yang khusyuk membuat memeriksa fail di mejanya. ‘Tak sampai satu jam dah tiga kali aku bagi salam.’

"Waalaikumussalam. Mya Zara Elisya?" Puan Munirah menjawab sambil memerhati sesusuk tubuh yang berada di hadapannya kini. Manis!

"Ya, saya."

"Sila duduk, nak interview sikit." Tutur Puan Munirah sambil tersengih. Elisya menarik kerusi dan duduk perlahan-lahan. Nervous!

"Kalau boleh saya tahu, kenapa awak pindah sini. Pastinya tidak disebabkan oleh kelakuan buruk kan?" Tanya Puan Munirah sambil matanya tetap meneliti butir-butir peribadi Elisya.

‘Aku ada kelakuan buruk? Malam sikit’. Gerutunya sendiri. "Saya nak tukar angin Puan. Lagipun, sekolah lama saya jauh dari rumah." Tipu sunat aci tak? Soalnya kepada diri sendiri.

"Baiklah, memandangkan keputusan PMR awak pun cemerlang. Saya akan tempatkan awak dalam aliran sains. Setuju?" "Maaf, Puan. Bolehkah saya minta ditempatkan dalam aliran akaun?" Dari kecil Elisya dipupuk untuk meminati bidang perniagaan. Dia sama sekali tidak meminati bidang sains. Siapa lagi yang akan membantu abang kelak kalau bukan dia?

"Kalau itu yang awak minta, baiklah. Mari saya hantarkan awak ke kelas baru awak." Mereka beriringan keluar daripada pejabat. ‘Baiknya pengetua ni, kalau pengetua lain sah-sah panggil cikgu lain suruh hantar ke kelas’.

*

Selepas Puan pengetua bercakap dengan cikgu yang mengajar di kelas 4 Akaun Cemerlang, Elisya dipersilakan masuk ke kelas itu. Suasana kelas yang tadinya riuh-rendah kini senyap. Semua mata memandang ke arah Elisya. ‘Ade aku kesah?’

"Baiklah pelajar-pelajar, hari ni kamu ada kawan baru. Sila kenalkan diri kamu." Arah Puan Nurin a.k.a. guru kelas itu.

"Assalamualaikum, nama saya Mya Zara Elisya Binti Mohammad Fadlan. Salam perkenalan." Pendek kata-kata aluannya.

"Ek elleh minah ni, kerek la. Takkan tu je kot?" Entah datang dari mana suara sumbang itu tidak diambil peduli oleh Elisya. "Betul tu, tinggal mana? Still single ke? Kalau single bak nombor telefon." Suara lain menyampuk. Sedikit pun Elisya tidak menoleh ke arah suara itu.

"Sudah! Kamu semua ni, tak boleh tengok perempuan kan. Dah, Elisya kamu boleh duduk di belakang sana. Kamu tak kisah ke duduk seorang?" Elisya memandang ke arah tempat duduk yang dimaksudkan oleh Puan Nurin. Good!

"Tak ada masalah cikgu." Perlahan-lahan dia mengorak langkah ke tempat duduknya kini. Semua mata masih lagi tetap memandangnya.

"Baiklah pelajar semua, setakat ini pelajaran kita. Elisya, kamu boleh ambil buku-buku teks di bilik buku teks rehat nanti." Elisya hanya mengangguk walaupun dia tidak memerlukan sebarang buku teks lagi kerana semuanya telah dibeli oleh abangnya.

Kelas kembali riuh selepas Puan Nurin keluar. Elisya tidak ambil pusing gossip yang hangat dibincangkan di kelas itu. Pastinya tentang dirinya. ‘Ade aku kesah?’

"Hai! Saya Irdina Ilmuna, boleh panggil Muna je. Ni kawan saya Izzah Insyirah, boleh panggil Izzah." Muna menghulurkan tangan tanda perkenalan.

"Elisya." Pendek! Salam disambut. Muna dan Izzah sedikit terkejut dengan jawapan Elisya. Dalam hati, usah cakap, pelbagai andaian telah dibuat. Sombong, bongkak dan bla bla bla. Langkah diatur ke tempat mereka kembali.

Semua mata memandang apabila mendengar kerusi Elisya ke belakang. Elisya bangun bersama buku nota dan pen di tangan. Langkahnya berhenti tepat di hadapan jadual kelas yang tertampal di papan kenyataan. Tangannya ligat menyalin satu persatu tulisan yang terpamer di hadapannya. Dia tahu dia menjadi perhatian. Tapi, ‘ade aku kesah?’

Elisya kemudiannya melangkah ke arah seorang pelajar yang berpakaian coklat. Pengawas mungkin. Tekanya. "Maaf, boleh saya tanya…..bla bla bla." Elisya mencatat apa yang patut disediakan olehnya untuk semua subjek dan sukatan yang telah diajar oleh guru. Senang, balik nanti dia boleh mengulang kaji sendiri dan mungkin akan dibantu oleh abangnya.
posted by Penulisan2u @ 3:36 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
19 Comments:
  • At 31/8/09 9:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    permulaan yang baek..
    teruskan berkarya..

    -AD-

     

  • At 31/8/09 4:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nampak!!.. mesti darwish ni hensem kan.. hehehe.. like it.. continue writing!!
    -fara-

     

  • At 1/9/09 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok penulis cepat sket sambung ok... x sabar nak tau ape yg jadi lepas ni. anyway good job!!!

    - I.S.K.Z -

     

  • At 5/9/09 10:21 PTG, Anonymous emilhlovate@hotmail.com said…

    darwish & mya zara elisya...
    sweetnyer nama dorang 2 beradik...
    best gk bce ksh kekeluargaan cm nih...
    keep it up...
    x sbr nk tggu smbgn...

     

  • At 8/9/09 1:35 PTG, Blogger iriz said…

    besh..

    teruskan usaha key?? :)

     

  • At 11/9/09 9:04 PG, Anonymous safi said…

    assalamualaikum
    sedap nama-nama yg awk gunakan ni
    teruskan berkarya eh
    all da best awk

     

  • At 28/9/09 2:55 PTG, Blogger ~umai~ said…

    irdina ilmuna tu nama ank sepupu aku...
    hurmmm....

     

  • At 7/10/09 12:07 PG, Anonymous fauziah said…

    erm...good job...andaian yg sy dpt buat utk part ni, walaupun elisya ni manja tapi tegas...

     

  • At 19/10/09 5:17 PTG, Anonymous dee said…

    seronok2..cte yg laen dr yg laen..cepat2 continue ek..huhu

     

  • At 20/10/09 12:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best.. good intro.... mukadimah yang baik.. teruskan.. mesti ada sesuatu yang tersembunyi!!!!!!!!am i right????

     

  • At 6/11/09 9:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak abg mcm Darwish..... anyway, pls smbung cepat ckit yer...

     

  • At 16/11/09 5:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni....x sabar nak tgu citer yg seterusnyer...congratulation..!!

     

  • At 3/12/09 8:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    satu penceritaan yg menarik tuk dibaca... ayat yg diolah dapat dihayati.. huhuu x sabar nak tunggu sambungan lepas nih.. hehehe :)

     

  • At 27/1/10 10:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    susah nak jmpe abang mcm tu... mcm lebih dari "abang" jek...anyway..its a good story..tp biarla real cket watak abang Darwish tu yek..

     

  • At 20/8/10 11:45 PTG, Blogger diyae said…

    gud story

     

  • At 6/9/10 10:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    permulaan yg sgt bagus...biasany org kate dh klu permulaan nya p0wn dh inginkan plak seterusnya iye tak...he3...papep0wn nice work

     

  • At 20/12/11 11:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baik nyerr abg darwish tu .. untung la elisya dapat abg camtu ~ hehe ^.^ ~

     

  • At 31/1/12 4:29 PTG, Blogger AiN said…

    * cite mang best la...suke watak abg nye tu..untung lay dpt abg cam tu..anyway..i'm waiting for the next episode...hehehe...*

     

  • At 16/3/12 2:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    selamat berkarya

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group